Dodaj do ulubionych

Paryż - jak dziala t+?

IP: 193.108.194.* 11.08.08, 15:59
Przepraszam, ze po poruszam temat, ale zawsze mam problem w
polapaniu sie w zasadach wydawania biletow komunikacji miejskiej...

Nie rozumiem czy bilet t+ obowiazuje tylko w jednym srodku
komunikacji na jednej linii, czy tez moge dowolnie kombinowac
przejazd. Wyczytalem (po eng), ze z t+ moge sie przesiadac miedzy
busami oraz miedzy busami a tramwajami, ale nie moge miedzy
powyzszymi a srodkami kolejowymi (czyli metro, RaR i pociag).

Moje pytanie to czy moge na jednym bilecie zmieniac linie metra???

A wogóle to jest mowa, ze t+ jest wazny na jedną podróż ("one
continuous journey") środkami transprotu publicznego w Paryzu. No to
ja rozumiem, ze moge sie przesiadac, ale czy na pewno (skoro jest
mowa tylko o przesiadkach miedzy busami i tramwajami)?

I jeszcze jedno pytanie. Na mapce prezentujacej rozklad komunikacji
miejskiej jest linia "C". Domyslam sie ze to jest RAR, ale w
rozkladzie jazdy na stronach rapt jest tylko mowa o liniach A oraz
B... Jak mam to rozumieć ???

Pozdraiwam,
art
Obserwuj wątek
    • Gość: art Re: Paryż - jak dziala t+? IP: 193.108.194.* 11.08.08, 16:39
      Ok, wycofuje pierwsze pytanie. Juz do tego doszedłem. Mogę się
      przesiadać w ramach metra albo RAR. Nie moge tylko polaczyc busa z
      metrem (lub RAR). Warunek jest tylko taki, zeby miedzy pierwszym a
      ostatnim kasowaniem minelo nie wiecej niz 1,5 h.

Ale drugie pytanie aktualne (co do tej linii C Rar).

Pozdrawiam,
      art
      • Gość: art Re: Paryż - jak dziala t+? IP: 193.108.194.* 11.08.08, 17:21
        Dorzucam jeszcze jedno pytanie, czy na jednym bilecie t+ mozna
        jezdzic we wszystkich strefach? Interesuje mnie dojazd do Wersalu.
        Bede startowal z Porte de Clichy, a Wersal jest w 4 strefie.

Czy wystarczy jak kupie 2x bilet t+?

Pozdrawiam
        artur
        • lagaffe Re: Paryż - jak dziala t+? 11.08.08, 23:55
          Generalnie to z biletami w Paryżu jest niezły bajzel. Różne bilety / przewoźnicy / strefy itp.

A co do Twoich pytań to tak:

> "czy na jednym bilecie t+ mozna jezdzic we wszystkich strefach?"
          Odp: Nie. Bilet t+ jest tylko na miasto Paryż. A miasto Paryż to strefa 1. Dodatkowo t+ jest ważny na całą siec metra (i tylko metra!), także na te kawałki metra wyjeżdżające poza strefę 1 (np. linia 1 na La Défense albo linia 13 na Saint Denis)

> "czy moge na jednym bilecie zmieniac linie metra???"
          Odp: Tak. Zmieniając linie metra w ramach jednej stacji nie przechodzi się przez żadną bramkę biletową
          • Gość: art Re: Paryż - jak dziala t+? IP: 193.108.194.* 12.08.08, 09:51
            lagaffe: Dziękuję Ci bardzo za odpowiedzi. Bardzo mi pomogłeś/łaś.

Korzystałem tylko ze strony ratp.info i nie wpadlem na to, ze czesc
            linii RAR (od C w gore) moze obslugiwac inna firma :-/ Odnosnie
            biletu do Wersalu i t+ tez oczywiscie nie ma tam ani slowa...

Ale zeby nie bylo, ze tylko francuzi mają pokręcony system
            komunikacji miejskiej to dla odwaznych proponuje zorientować sie w
            systemie komunikacji miasta Sydney ;)

Pozdrawiam,
            artur
            • lagaffe Re: Paryż - jak dziala t+? 12.08.08, 10:33
              Ahoj! Cieszę się że mogłem być przydatnY ;-)

Pozwolę sobie jeszcze dorzucić kilka informacji:

1. Rozkład jazdy na francuskiej stronie głównej ratp.fr jest niezły i godzien
              polecenia. Lewe okienko (Départ) to miejsce odjazdu
              • Gość: b3lf3r Re: Paryż - jak dziala t+? IP: *.252.196-77.rev.gaoland.net 28.08.08, 19:14
                > 2. Odnośnie biletów
                • Gość: lagaffe Re: Paryż - jak dziala t+? IP: *.203.68-86.rev.gaoland.net 29.08.08, 08:19
                  Co do dojazdu z mobilisem na lotniska
                  • Gość: koji Re: Paryż - jak dziala t+? taxi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.08, 10:44
                    a mam takie do Was pytanie, ile kosztuje taksówka z Orly do VI
                    dzielnicy? czy jeśli się jest w 2 osoby to czy to się bardziej nie
                    opłaca wziąć taxi zamiast płacić za transport publiczny?
                • david8213 Re: Paryż - jak dziala t+? 06.07.09, 13:51
                  Witam
                  W poniedziałek jadę do Paryża.
                  Będę mieszkał w 5 strefie koło Pontoise.
                  Przez 4 dni będę dojeżdżał do centrum (np stacja muzeum orsay lub pobliska
                  stacja). Proszę mi podpowiedzieć jaki transport wybrać (tani, bez przesiadek).
                  Czy opłaca się kupić karnet, czy może pojedyncze bilety.
                  Chciałbym podkreślić że będę jechał z rana do centrum i wieczorem wracał. Proszę
                  o pomoc .
                  • embeel Re: Paryż - jak dziala t+? 06.07.09, 16:59
                    Karnet (nie t+ - bo ten rodzaj obejmuje tylko RER i metro w obrębie Paryża) na
                    strefy 1-5 kosztuje 40,40 euro. Pojedynczy bilet 5,05 euro.

Carta Orange/Navigo na strefy 1-5 (ważna od poniedziałku do niedzieli) 33,40
                    euro plus 5 euro koszt nośnika.

• david8213 Komunikacja RER 07.07.09, 09:00
                      Czy to jest w moim przypadku najtańszy środek komunikacji: Carta Orange/Navigo
                      na strefy 1-5 ?
                      Czy trzeba mieć zdjęcie do wyrobienia tej karty (na nośniku czy papierze
                      fotograficznym)?
                      Czy kupując Orange/Navigo na strefy 1-5 mogę przesiadać się na inne linie
                      komunikacyjne ? Na przykład będę jeździł czerwoną linią "A" Pontoise - Auber.
                      Jeśli będę chciał jechać do Wersala to mogę skorzystać z innej lini bez
                      dodatkowych opłat tylko z tą kartą Orange/Navigo co wykupiłem wcześniej ?
                      Czy z kartą Orange/Navigo mogę korzystać z metra, RER, i td ?
                      • Gość: gosc Re: Komunikacja RER IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 10:12
                        Wyszukiwarka nie gryzie - wejdz na Paryz.pl
                        • david8213 Re: Komunikacja RER 07.07.09, 10:18
                          Ty .. anonimowy cwaniaczku. Po to jest forum żeby pytać.
                          Ludzie którzy tam mieszkają lub byli na wakacjach bardziej mi pomogą niż twoje
                          linki.
                          • Gość: david8213 Re: Komunikacja RER IP: 62.87.177.* 07.07.09, 13:53
                            Ponawiam pytanie.
                            Czy to jest w moim przypadku najtańszy środek komunikacji: Carta Orange/Navigo
                            na strefy 1-5 ?
                            Czy trzeba mieć zdjęcie do wyrobienia tej karty (na nośniku czy papierze
                            fotograficznym)?
                            Czy kupując Orange/Navigo na strefy 1-5 mogę przesiadać się na inne linie
                            komunikacyjne ? Na przykład będę jeździł czerwoną linią "A" Pontoise - Auber.
                            Jeśli będę chciał jechać do Wersala to mogę skorzystać z innej lini bez
                            dodatkowych opłat tylko z tą kartą Orange/Navigo co wykupiłem wcześniej ?
                            Czy z kartą Orange/Navigo mogę korzystać z metra, RER, i td ?

Na stronie ratp.fr nie widziałem biletów Orange/Navigo. Czy te bilety to inna
                            firma ?
                            • embeel Re: Komunikacja RER 07.07.09, 17:16
                              Forum jest po to, aby pytać, jak najbardziej, ale nie zaszkodzi zajrzeć do innych wątków, szczególnie , że podnoszone przez Ciebie pytania czesto sie powtarzają. Inna sprawa, wymaga to sporej cierpliwości a i tak ciezko zrozumieć pewne rzeczy. Na pocieszenie - w praktyce, juz na miejscu poruszanie sie w tym gąszczu info będzie o wiele łatwiejsze, zobaczysz;-).
                              Odpowiadając -
                              1/ tak, myślę, ze najtańszy. tym bardziej jeśli chcesz skorzystać jeszcze później z innych atrakcji. Co do zdjecia to nie wiem, nigdy sama nie wyrabiałam w tej opcji, ale lepiej weź 'papierowe'. Jeśli nie szkoda Ci 4 euro, to zdjęcie możesz sobie też zrobić w automatycznej kabinie. Obsługa b.b. prosta.
                              2/ kupując ww. kartę możesz śmiało podróżować RERem , metrem (jeździ tylko do2-3 strefy) i autobusem) wszerz i wzdłuż do piątej strefy włącznie, nie tylko na jednej trasie (stąd przewaga nad karnetem).

3/ na stronie jest info o Carte Orange - trzeba wejść w "Titres et Tarifs" i wybrać "Titres pour une semaine / un mois". na pierwszej stronie tego nie ma, musisz kliknąć w cokolwiek aby przejść dalej - pierwsza strona została niedawno 'zmodernizowana' i wiele info na niej teraz brakuje...

I zachęcam do wyszukiwarki, a także do przejrzenia stron informator.fr albo paryz.pl

• Gość: davvid8213 Re: Komunikacja RER IP: *.zar.vectranet.pl 08.07.09, 05:20
                                czyli jakbym wykupił Paris Visit to nie mogę się przesiadać?

Nie mogę znaleźć cennika Orange? Na ile dni ważna jest karta ORANGE?

Jak pisałem potrzebuję na 3 lub 4 dni
                                • embeel Re: Komunikacja RER 08.07.09, 12:30
                                  ODPOWIADAM CAPS
                                  Gość portalu: davvid8213 napisał(a):

> czyli jakbym wykupił Paris Visit to nie mogę się przesiadać?
                                  MOŻESZ, TYLKO JEST CHYBA DROŻSZA. NA 1-6 KOSZTUJE 48,40 EURO NA 5 DNI. PIĘĆ DNI LICZONE OD DNIA ROZPOCZĘCIA KORZYSTANIA.
                                  > Nie mogę znaleźć cennika Orange? Na ile dni ważna jest karta ORANGE?
                                  CENNIK JEST - SRPOBUJ WEJSC TAK JAK PISALAM " TITRES ET TARIFS" ETC.
                                  JEST WAZNA OD PONIEDZIALKU DO NIEDZIELI.

> Jak pisałem potrzebuję na 3 lub 4 dni
                                  POCZYTAJ NA FORUM INFO O FUNKCJONOWANIU KARTY ORANGE / PASSE NAVIGO
                                  • Gość: david8213 Re: Komunikacja RER IP: *.zar.vectranet.pl 08.07.09, 17:24
                                    Wchodzę w Accueil>Titres et tarifs> Titres une semaine / un mois> Carte Orange
                                    i żadnego cennika tam nie ma
                                    • embeel Re: Komunikacja RER 08.07.09, 17:51
                                      jak już jesteś w >Carte Orange, to musisz zjechać niżej do :Tarifs, i masz:

Tarifs Forfait Carte Orange par zone
                                      a pod nim zaraz link
                                      "Visualisez tous les tarifs Forfait Carte Orange"

klikasz i jesteś.

"Hebdo" - znaczy "tygodniowa" , "mensuel" - ma się rozumieć "miesięczna". (nie
                                      wiem, czy znasz francuski dlatego wyjaśniam na wszelki wypadek)
    • turhotel Ceny biletów w IdF 28.08.08, 11:59
      Ile kosztuje jednorazowy bilet na metro w obrębie Paryża (lub w
      obrębie jednej strefy). Czy to teraz jest bilet t+ za 1.60 euro?
      Ile kosztuje jednorazowy bilet RER ze strefy 1 (Paryż) do strefy 3
      (np. Robinson) - ile kosztuje karnet na taka trasę.
      Nioe moge znaleźć tych informacji na stronie RATP.
      • Gość: b3lf3r Re: Ceny biletów w IdF IP: *.252.196-77.rev.gaoland.net 28.08.08, 19:27
        Bilet z Paryża do Robinson kosztuje 2,20€ lub 1,76€ (w karnecie)
        są zniżki np dla dzieci (50%)
        • Gość: turysta Re: Ceny biletów w IdF IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.08, 15:39
          Witam.
          Mam do Was następujące pytanie, dotyczące biletów t+, w wersji
          karnetu. Czy taki karnet to po prostu jeden, nazwijmy to kartonik,
          na którym zaprogramowano 10 biletów, do wykorzystania przez jedną
          osobę? Czy jest to może zestaw 10 sztuk pojedynczych biletów, z
          którego (do wyczerpania karnetu) może korzystać więcej niz jedna
          osoba? Pozdrawiam.
          • artur321 Re: Ceny biletów w IdF 29.08.08, 15:55
            turysta: dostajesz po prostu 10 pojedynczych biletow. Nazwa "karnet"
            jest po prostu mylaca.

Ja, a wlasciwie my tak robilismy. Tzn. kupowalismy
            przedmiotowy "karnet" w postaci 10 pojedynczych biletow i starczalo
            to nam na 5 przejazdow na dwie osoby :)

Polecam ten sposob jesli macie w planie mala ilosc podrozy w danym
            dniu. Jesli idziecie np. do muzeum na caly dzien/wiekszosc dnia albo
            jedziecie do Wersalu to nie oplaca sie kupowac biletu Paris Visite
            (chyba ze idziecie do tego muzemum, w ktorym sa znizki z ta karta)
            ani mobilis. Te dwie ostatnie opcje sprawdzaja sie po prostu przy
            wiekszej ilosci przejazdow.

Pozdrawiam
            artur

• Gość: turysta Re: Ceny biletów w IdF IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.08, 15:11
              Artur, wielkie dzięki za informację.
              Pozdrawiam
            • Gość: Ania Re: Ceny biletów w IdF IP: *.toya.net.pl 27.11.13, 12:04
              Może to głupie pytanie ale w jaki sposób wykorzystać karnet t+ przez kilka osób w metrze?
              Czy po przejściu bramki oddaję bilet drugiej osobie i ona go znowu wykorzystuje?
              • ela.tu-i-tam Re: Ceny biletów w IdF 27.11.13, 15:50
                Gość portalu: Ania napisał(a):

> Może to głupie pytanie ale w jaki sposób wykorzystać karnet t+ przez kilka osób
                > w metrze?
                > Czy po przejściu bramki oddaję bilet drugiej osobie i ona go znowu wykorzystuje?

Karnet to po prostu 10 indywidualnych biletow, krore kosztuja okolo 20% taniej jak sa kupowane w karnecie. Kazdy do oddzielnego uzytku.
                Albo 1 osoba i 10 przejazdow, albo 5 osob i 2 przejazdy (albo jakakolwiek inna kombinacja). Bilet ktory juz zostal "przeczytany" przez bramke jest zuzyty.
          • turhotel karnet 29.08.08, 16:04
            karnet to po prostu 10 sztuk pojedynczych biletów kupowanych
            jednorazowo.
            • Gość: anka Re: karnet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 09:52
              Witam, nie chcę zakładać nowego wątku o podobnym temacie więc podłączam się do
              tego z prośbą o pomoc.
              Za 2 tygodnie wybieram się do Paryża, będę tam 5 dni. Chciałabym raz kupić bilet
              i móc przesiadać się do woli. Wiem, że jest to możliwe z Paris Visite za ok 27
              Euro na 5 dni, lub Orange Navigo, która kosztuje 16,8 Euro na tydzień dla 1-2
              stref. Do Navigo muszę mieć zdjęcie.

A teraz proszę poprawcie mnie jeśli, któryś z moich poniższych wniosków, do
              których doszłam po wnikliwej lekturze forum jest błędny:

- mając Paris Visite lub Orange Navigo, mogę jeździć każdym środkiem komunikacji
              w strefach jakich dotyczą
              - metro nie dzieli się na strefy czyli jeśli kupię Paris Visite lub Orange
              Navigo na 1-2 strefy to metrem mogę dojechać gdzie tylko będę chciała. Czy
              również do La Defense?
              - tygodniowa Orange Navigo jest ważna od poniedziałku do niedzieli, ale kupuję
              już na określony tydzień? czy powinnam tam wpisać datę? czy może liczy się od
              pierwszego użycia?
              - bilet t+ jest jednorazowy, ale mogę się przesiadać dowolną ilość razy, o ile
              nie wyjdę poza bramki?
              - rozumiem, że skasowanie biletu t+ polega na włożeniu go w ten automat przy
              bramkach?
              - do La Defense dojadę linia metra nr 1. Gdzie powinnam wysiąść?
              - aha i teraz najważniejsze - skąd taka różnica w cenie Paris Visite i Orange
              Navigo?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź i podpowiedź.
              • lagaffe Re: karnet 01.10.08, 10:28
                > Orange Navigo, która kosztuje 16,8 Euro na tydzień dla 1-2
                > stref. Do Navigo muszę mieć zdjęcie.

i zapłacić jednorazowo 5 euro za wydanie legitymacji 'Navigo Découverte'.

>
                > - mając Paris Visite lub Orange Navigo, mogę jeździć każdym środkiem >
                komunikacji w strefach jakich dotyczą

Tak.

> - metro nie dzieli się na strefy czyli jeśli kupię Paris Visite lub Orange
                > Navigo na 1-2 strefy to metrem mogę dojechać gdzie tylko będę chciała. Czy
                > również do La Defense?

Dokładnie. Na La Défense również.

> - tygodniowa Orange Navigo jest ważna od poniedziałku do niedzieli, ale kupuję
                > już na określony tydzień? czy powinnam tam wpisać datę? czy może liczy się od
                > pierwszego użycia?

Ważna jest od poniedziałku do niedzieli, kupujesz na najbliższy tydzień (tylko
                takie są w sprzedaży
                • Gość: anka Re: karnet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.08, 11:00
                  lagaffe dziękuję Ci bardzo, ale mam jedno pytanie: jaka legitymacja jest
                  potrzebna do Orange Navigo?
                  • lagaffe Re: karnet 01.10.08, 12:32
                    > lagaffe dziękuję Ci bardzo,
                    proszę

>jedno pytanie: jaka legitymacja jest potrzebna do Orange Navigo?
                    legitymacja strażaka (z ukończonym kursem gaszenia pod wiatr)

hehehe... Nie no, głupi żart, pardon. Chodzi o legitymację 'Navigo Découverte'
                    • Gość: turysta Re: karnet IP: 62.87.177.* 07.07.09, 15:31
                      Witam
                      Czy może mi ktoś wytłumaczyć co oznaczają skróty na górze w tabeli
                      Tu podaje link ze zdjęciem img268.imageshack.us/img268/6310/dd11.jpg

Chodzi mi o skróty : NEGE, QTIE, ORKA itd
                      • rozdziawipapa Re: karnet 22.08.09, 14:41
                        Gość portalu: turysta napisał(a):

> Witam
                        > Czy może mi ktoś wytłumaczyć co oznaczają skróty na górze w tabeli
                        > Tu podaje link ze zdjęciem img268.imageshack.us/img268/6310/dd11.jpg
                        >
                        > Chodzi mi o skróty : NEGE, QTIE, ORKA itd

To nazwy pociągów wyświetlane na czole każdego tudziez na monitorach
                        na peronach. To cos takiego jak numer lotu w liniach lotniczych....

• turhotel Mobilis 01.10.08, 14:59
                    Rozważ również zakup biletu 'Mobilis' na strefy 1-2

Forma biletu ważnego przez 1 dzień, niezależnie od której godziny
                    zostanie użyty, dlatego najbardziej opłaca się rozpocząć
                    podróżowanie jak najwcześniej. Dowolna ilość przesiadek.
                    cena najtańszego biletu, obowiązującej w strefach 1 i 2: 5,60 Euro
                    • Gość: anka Re: Mobilis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 07:31
                      Dziękuję za linka, niestety moja znajomość francuskiego nie pozwoliła mi na
                      zrozumienie wszystkiego co tam stoi napisane:)
                      Ale jeszcze jedno pytanie, Paris Visite polega na tym że przy każdym przejściu
                      przez bramkę muszę włożyć do automatu ten mały bilecik, a Navigo to karta, która
                      przykładam do czytnika tak?

Co do Mobilis, to chyba mi się nie opłaca bo za pięć dni zapłacę 28€.

• lagaffe Re: Mobilis 02.10.08, 09:14
                        > Ale jeszcze jedno pytanie, Paris Visite polega na tym że przy każdym przejściu
                        > przez bramkę muszę włożyć do automatu ten mały bilecik, a Navigo to karta, któr
                        > a
                        > przykładam do czytnika tak?

Tak.
                      • Gość: b3lf3r Re: Mobilis IP: *.124.67-86.rev.gaoland.net 02.10.08, 09:16
                        > niestety moja znajomość francuskiego nie pozwoliła mi na
                        > zrozumienie wszystkiego co tam stoi napisane:)
                        na górze strony masz takie malutkie flagi, jest 5 języków do wyboru :P
                        > Ale jeszcze jedno pytanie, Paris Visite polega na tym że przy
                        > każdym przejściu przez bramkę muszę włożyć do automatu ten mały
                        > bilecik, a Navigo to karta, która przykładam do czytnika tak?
                        >
                        tak, bilety T+, Mobilis, PV mają formę kuponu z paskiem magnetycznym, Karta
                        Navigo Pass jest karta zbliżeniową

> Co do Mobilis, to chyba mi się nie opłaca bo za pięć dni zapłacę > 28€.
                        to juz kwestia kalkulacjim IMHO najtaniej jest kupic na początek karnet biletów
                        jednorazowych i 1 (moze 2)bilety Mobilis
                        gdy ja byłem pierwszy raz w życiu w P. to kupiłem PV na 3 dni i zapłaciłem 2
                        razy drozej niz gdybym kupowal bilety jednorazowe... po prostu i tak wiekszosc
                        czau zwiedzałem "na piechotę"

po co się tłuc pod ziemią, skoro miasto jest takie piękne?
                        • Gość: anka Re: Mobilis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 09:43
                          Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
                          Prawdę mówiąc też teraz zastanawiam się nad tymi karnetami. Ale z drugiej strony
                          jak kupię Navigo, to będę miała ten komfort, że w każdej chwili jak tylko
                          przyjdzie mi do głowy pojechać w jakąś odleglejszą część miasta, to nie będę
                          musiała rozważać czy mi się to opłaca.
                          Byłam w Paryżu w zeszłym roku, i baaaardzo dużo podróżowałam metrem, ale na
                          zwiedzanie miałam tylko 2 dni więc może dlatego było ono takie chaotyczne.
                          • turhotel Re: Mobilis 02.10.08, 15:47
                            Soory ale gdzie ty chcesz sie wybierac w odlegle zakatki miasta i
                            kombinowac czy ci sie oplaca?????????????????????????????
                            wersal? sceaux?
                      • turhotel po angielsku 02.10.08, 15:44
                        na stronach RATP wystarczy wcisnac anielska flage (lub inna) i nie
                        musisz sie meczyc po francusku
                        www.ratp.info/touristes/index.php?langue=en
                        • Gość: anka Re: po angielsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 09:26
                          Nie, tak odległych miejsc w ogóle nie biorę pod uwagę, chodzi mi o to, że np.
                          będąc gdzieś w okolicy Montmartru mogę dojść do wniosku, że zbliża się wieczór i
                          fajnie byłoby zdążyć pod wieżę żeby zobaczyć jak zapalają oświetlenie. To tylko
                          taki przykład. Wtedy zamiast drałować przez pół miasta, wsiądę w metro.

A co do angielskiej flagi - wiem, znalazłam ją, ale nie mogę znaleźć nic o
                          Navigo po angielsku.
                          • turhotel Re: po angielsku 03.10.08, 10:22
                            no bez przesady. bilecik karnetowy kosztuje zaledwie 1.14 euro.
                            fakt o Navigo po angielsku jest słabo
                            en.wikipedia.org/wiki/Navigo_card
                            • Gość: anka Re: po angielsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 12:17
                              No wiem, że tyle kosztuje:) Ale gdyby się miało okazać, że będę tak szalała w
                              tym metrze, że karnety wyniosą mnie więcej niż Navigo, to chyba lepiej od razu
                              kupić Navigo. Ale mniejsza o to, nie jest to jakiś problem. Przemyślę to sobie i
                              dokonam wyboru.
                              Dziękuję za linka.
                              Aha czy Navigo kupię od ręki czy trzeba na to jakoś dłużej poczekać?
                              • Gość: agata Re: po angielsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 10:54
                                Jedziemy 3 osoby do Paryza , dwie osoby dorosle i szesnastolatka.W
                                Paryzu bedziemy jezdzili tak aby jak najwiecej zobaczyc .Chce
                                zapytac czy dla nas Navigo to byloby najlepsze rozwiazanie, bo
                                rozumiem ze z ta karta nie musimy sie juz martwic o bilety w razie
                                przesiadek.A i jeszcze jedno czy jest znizka dla mlodziezy.Pozdrawiam
    • laleaua Re: Paryż - jak dziala t+? 08.07.09, 13:50
      Witam,
      Mam pytanie odnośnie RER: czy bilet na RER kupuję od stacji
      granicznej Paryża, a do stacji granicznej muszę podjechać na bilecie
      t+? A może kupuję od jakiejkolwiek stacji paryskiej (na trasie RER)?
      • embeel Re: Paryż - jak dziala t+? 08.07.09, 14:07
        kupisz na jakiejkolwiek stacji - w automacie lub w okienku.
        • Gość: kasia Re: Paryż - jak dziala t+? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.09, 20:38
          Witam, pod koniec sierpnia wybieram się do Paryża na 5 dni. Ląduję
          na lotnisku ch.de gualle (strefa 5), natomiat hotel mam w strefie 1.
          Jaki bilet kupić, aby jakoś dostać się do centum? Przez 5 dni
          zamierzam poruszać się w strefie 1-2. Jaki bilet jest
          najkorzystniejszy? dziękuję za pomoc.
          • Gość: Yaris68 Re: Paryż - jak dziala t+? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.09, 09:18
            Jeśli będziesz poruszać się tylko w strefie 1-2 (a tam jest
            większośc zabytków) to najkorzystniej wychodzi kupienie karnetu 10
            biletów w cenie ok. 11,40 Euro. Jest to najtańsza opcja. Byłam w
            Paryżu w maju i sprawdziłam.
            • Gość: Vin Re: Paryż - jak dziala t+? IP: 85.222.87.* 20.08.09, 12:15
              Witaj
              Była tydzień temu w Paryżu i korzystałam z biletów całodziennych tzw. Mobilis.
              Koszt takiego biletu na strefę 1-2 wynosił 5,9 E - mi się to opłacało.
              Próbowałam podróżować na jednorazówkach, ale czułam się strasznie ograniczona.
              Gdybyś zdecydowała się jednak na bilety jednorazowe, to lepiej kup tzw. karnet
              tych biletów - koszt 11,6 E (składa się z 10 biletów).

pozdrawiam i miłego pobytu życzę
              • Gość: kasia Re: Paryż - jak dziala t+? IP: 217.153.99.* 20.08.09, 15:20
                Czy z lotniska CDG (strefa 5) mogę dojechać do centrum (strefa 1) na
                bilecie jednorazowym kolejką RER? Z tego co wiem, bilety jednorazowe
                tak samo w metrze jak i kolejce RER.
                Z gory dziękuję za pomoc.
                • Gość: milka Re: Paryż - jak dziala t+? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.09, 17:41
                  Kupujesz na CDG bilet na rer.Bilet kosztuje ok.7 euro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka