Dodaj do ulubionych

Objazdówka po Turcji z Triadą

IP: 217.153.163.* 06.08.08, 10:37
Nie dawno wróciliśmy z objazdówki po Turcji i muszę powiedzieć, że było
naprawdę super. Pan Wojtek Jaszczak - przewodnik - to skarbnica wiedzy. Ma
poczucie humoru i widać, że Turcja go pasjonuje. Z nami robił 6 objazd w tym
roku z rzędu, a nie zabrakło mu ani entuzjazmu, ani siły, ani temperamentu.
Dodatkowo mówi po turecku (co jest rzadkością pośród przewodników), doskonale
dogaduje się z miejscowymi i widać, jak bardzo go szanują i lubią. Trasa
Antalya- Pammukale- Hierapolis- Meyermana- Efez- Pergamon - Troja - Stambuł -
Ankara - Kapadocja (Goreme, Ugrup)- Konya- Antalya minęła nam prawie
bezboleśnie (mimo, że to prawie 3500 km w autokarze). Braliśmy udział w prawie
wszystkich wycieczkach fakultatywnych (oprócz nocy Derwiszy - taniec Derwiszy
można oglądać w czasie zakrapianego wieczoru w Kapadocji i lotu balonem, który
jest dość drogi - 150 EUR, ale na pewno warto) i nie żałujemy niczego. Nie
radzę jednak płacić z góry, jeśli nie jesteśmy pewni, czy chcemy wziąć udział
w wycieczce. Przewodnik, kiedy zrezygnowaliśmy z tańca Derwiszy (woleliśmy
powłóczyć sie po pięknym mieście Ugrup w Kapadocji na własną rękę), oddał nam
jedynie połowę pieniędzy. A dopisać się do grupy chętnych zawsze można.
Wrażenia po wycieczce ogólnie super. Wszystkie niedogodności idą w niepamięć i
zostają tylko i aż - niezapomniane wrażenia z pięknego i bardzo różnorodnego
kraju.
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: Objazdówka po Turcji z Triadą IP: 83.238.15.* 06.08.08, 10:56
      wybieram sie w drugiej polowie sierpnia na 7+7 z Triada i mam do
      Ciebie pytanie o hotel na pobytowce. czy dostales ten, ktory
      wybrales w zgloszeniu? Pytam bo wiele osob straszy, ze Triada
      zmienia zakwaterowanie na pobytowce w oststniej chwili i nie wiem co
      o tym myslec.
      pozdrawiam
      • Gość: 1234 Re: Objazdówka po Turcji z Triadą IP: 217.153.163.* 06.08.08, 11:50
        Nie byliśmy na pobycie, bo nie starczyło czasu. To była opcja tylko objazdówkowa
        (nie powiem, męcząca). Ci co byli na pobycie (w Alanyi) mieli mieszane uczucia.
        Niektórzy narzekali, że standard jest niższy niż ten obiecywany. Ludzie
        generalnie strasznie się kłócą z rezydentem i niektórym coś tam udaje się
        wywalczyć. Jednych podobno przenieśli do 5 gwiazdek. Na pobyt najlepiej wziąć 5
        gwiazdek. I sprawdzić wcześniej, jakie są odległości do plaży i do miasta.
        Poznaliśmy ludzi także bardzo zadwolonych. No i niektórzy trafili do hotelu z
        samymi ruskimi (nawet animacje były po rosyjsku). Różne opinie słyszałam (bo
        jestem kobietą). Lepiej się dobrze popytajcie wcześniej. A jak coś Wam nie
        będzie pasowało - walczcie o swoje, bo to skutkuje. Nie objazdówce wbrew temu co
        czytałam na forum, hotele były naprawdę bardzo przyzwoite. Niestety - nie
        pomogę, bo na pobytówce nie widziałam hoteli na własne oczy. A wiesz jak to
        ludzie narzekają... Ale czy to naprawdę o to chodzi, żeby mieć ładny pokój?
        Ważne żeby była klima i czysto. Bo na południu jest sauna. Wilgotne powietrze
        (ok 90%) nie ma gdzie uciekać przez otaczające góry, a temepratury sięgają 35-37
        stopni. Basen to podstawa:)
      • Gość: paweloxy Re: Objazdówka po Turcji z Triadą IP: *.tvoksywie.com.pl 07.08.08, 08:32
        Witaj ja tez wybieram sie z Triada na 7+7 wylot z gdańska 27.08
        • Gość: Ania Re: Objazdówka po Turcji z Triadą IP: 83.238.15.* 07.08.08, 12:53
          ja 25.08 z Warszawy
          • lenarty Re: Objazdówka po Turcji z Triadą 07.08.08, 14:28
            proszę, my też ;)
    • turhotel opinie 07.08.08, 14:41
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20943&w=15230997&a=15230997
      • Gość: 1234 Re: opinie IP: 217.153.163.* 08.08.08, 10:51
        Jasne, były pewne niedociągnięcia. Zgadzam się. Też mieliśmy przesunięty lot
        (lecieliśmy z Katowic, jestesmy z Warszawy, więc jeszcze musieliśmy tam dotrzeć,
        więc generalnie troche pokoczowaliśmy na lotnisku - od 20 do 1.30). W drugą
        stronę podobnie. Wysiedliśmy w Antalyi z autokaru o 16.00, ale lot był na
        szczęście ok 21.30, więc jakoś to zleciało. Tak jak pisałam - nie warto za
        wszystko z góry płacić, bo oddają później tylko połowę. Z większości fakultetów
        korzystali wszyscy, z wyjątkiem tańca derwiszy. Który, jak póxniej słyszałam,
        jest nudny... No ale nie o fajerwerki tu chodzi...

Co do hoteli na objeździe - mieliśmy szczęście. Naczytałam się o kiepskich
        warunkach w Stambule, a hotel o dziwo był super - dodatkowo w centrum miasta
        (trochę głośno, ale coś za coś). Poza tym zarówno w Pammukale, jak i w Kapadocji
        (czyli początek i koniec objazdu), w hotelach były baseny - wprawdzie
        niewielkie, ale zawsze coś.
        No i jeszcze raz - wielkie dzięki dla p. Wojtka Jaszczaka - naszego przewdonika,
        Esry (tureckiej przewodniczki) oraz p. Mustafy - kierowcy. To fakt - szatan :)
        Jedzenie super i w ogromnych ilościach (z wyjątkiem Stambułu). Jeden uczestnik
        grupy miał problemy gastryczne, podobno od soku (stoją w takich dozownikach na
        stołach, obok kawy), ale ja również piłam ten sok i nic mi nie było. U nas na
        szczęście nikt nie wnosił jajek ze śniadania do autokaru. I większość osób jadła
        lunche tam, gdzie wskazywał przewodnik. Może i gdzieś kilometr dalej byłoby 2
        euro taniej, ale czy aby na pewno czysto i zdrowo? Tego nie wiemy, a ryzykować
        jakoś nie miałam ochoty...
        Naprawdę warto. Przecież wakacje nie od tego są, żeby narzekać i czepiać się
        szczegółów. Leżeć to można w domu, wieczorami. Objazdówka jest męcząca
        fizycznie, ale to wspaniały odpoczynek dla umysłu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka