dondurma 15.11.03, 12:21 25 listopada rozpoczyna sie swieto Seker Bayrami w Turcji-swietujemy zakonczenie Ramadanu i objadamy sie slodkosciami (mmmmmmmmmm.....baklava...) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bird-dogging Re: SEKER BAYRAMI 20.11.03, 15:45 ramadan konczy sie 25 a nie 27??? pytam sie serio Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: SEKER BAYRAMI 20.11.03, 15:52 a ja słyszałam, że w środę, czyli 26 ale tak naprawdę nigdy tego na 100% nie wiadomo, np. w tym roku część świata muzułmańskiego rozpoczęła ramadan w niedzielę, a część w poniedziałek. Eid al- Fitr, które wypada w pierwszy dzień następnego miesiąca rozpocznie się wtedy, gdy pojawi się na niebie nów księżyca Odpowiedz Link Zgłoś
bird-dogging Re: SEKER BAYRAMI 20.11.03, 16:11 to kiedy mam zyczyc moim tureckim znajomym: "wesolych swiat" :( Odpowiedz Link Zgłoś
kiranna Re: SEKER BAYRAMI 20.11.03, 22:29 W Turcji pierwszy dzien Swiat przypada na 25-go, choc faktycznie Ramadan zakonczy sie 24-go po zmroku. Spokojnie mozna wtedy skladac zyczenia, a idac w gosci nie wolno zapomniec o pudelku dobrych czekoladek, tradycja sa cienkie "tablet", ale moga byc tez nadziewane :) Odpowiedz Link Zgłoś