magnes333 27.03.09, 14:12 Wybieram się w czerwcu do Turcji na objazd. Proszę o pomoc które biuro wybrać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pokojnr3 Re: które biuro najlepsze na objazd 30.03.09, 15:19 W Turcji jescze nie byłam, na arzie oglądam oferty. Po porównaniu ofert Rainbow Tours, Itaki, Orbisu i chyba Wezyra najlepiej wypada to pierwsze. (Celowo nie interesowałam się Alfa Star ani Triadą). Rainbow Tours nie ma Ankary, ale ma wszystkie pozostałe zabytki. Orbis i Itaka nie mają Efezu, co wydaje mi się dosyć istostnym punktem wycieczki. POnadto oba te biura liczą sobie bardzo wysoką opłatę za bilety wstępu, a RT- niższą. Z kolei Wezyr (albo GTI- te 2 biura zawsze mi się mylą. jedno z nich chyba w ogóle nie ma objazdówek) nie zawsze ma typowe 7+7, co mi np przeszkadza. Przy wylocie z W-wy jest to 3 dni wypoczynku + 7 zwiedzania + 4 wypoczynku, czy jakoś podobnie. Do wad Orbisu należy dodać utrudniony kontakt (oferty nie są dokładnie opisane na www więc z każdą pierdołą trzeba się zwracać mailowo. W pewnym momencie przestają w ogóle odpowiadać.) Nie wiem jak RT sprawdza się w Turcji. Byłam z nimi w zeszłym roku w Maroku i wyjazd był baaardzo udany. Więc w tym roku, jadąc do Turcji też się chyba na nich zdecyduję. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: które biuro najlepsze na objazd 30.03.09, 16:34 (Celowo nie interesowałam się Alfa Star ani Triadą). I tu twój błąd - najlepszą objazdówkę z wszystkimi koniecznymi do zobaczenia miastami ma właśnie TRIADA w ramach 7 + 7 i na dodatek chyba najtańszą albo jedna z najtańszych ... pzdr deoand Odpowiedz Link Zgłoś
pokojnr3 Re: które biuro najlepsze na objazd 30.03.09, 16:59 możliwie ze najtansza, ale na własnej skórze przekonałam sie jak BP moze schrzanic człowiekowi urlop. Poniewaz i tak na wakacje musze dosc długo odkładac, to wole pooszczedzac troche dłużej i miec spokoj. Fakt, nigdy nie byłam z Triada i moze nie powinnam na zapas na nich narzekac, ale z moich obserwacji wynika ze jest to najczesciej zjezdzane BP na najrózniejszych forach turystycznych. Dlatego stres przed wyjazdem byłby nie do ominięcia. NIe chcę tak. Odpowiedz Link Zgłoś
rzetka Re: które biuro najlepsze na objazd 30.03.09, 22:31 Ja byłam na wycieczce 7+7 z Jet Turistik: - Kapadocja - 2 dni - Ankara - 1 dzień - tylko muzeum cywilizacji (mało ciekawe) - Istambuł - 2 dni - Ephez - 1 dzień - Pomukkale - 1 dzień Hotele na objeździe 2-3 gwiazdkowe, ale tam się tylko nocuje. System HB. Niestety dopiero po przylocie do Turcji dowiadujemy się czy najpierw jest objazd czy wypoczynek - podobno zależy to od godziny przylotu. Ja swój wyjazd zaliczam do udanych. Świetnie zaplanowany czas całej objazdówki, mimo długich godzin w autobusie nie nudziliśmy się. Pilot opowiadał nam dużo ciekawych rzeczy. Mieliśmy też częste przystanki, nie trzeba było prosić kierowcy o postój. Odpowiedz Link Zgłoś
ewela_1977 Re: które biuro najlepsze na objazd 03.04.09, 14:35 Wyjazd z JET też uważam za udany. Swietna "pilotka" na objazdówce :) Jedyny mankament to to, ze namiejscu się dowiadujemy czy zaczynamy od objazdu czy od wypoczynku. Generalnie to jest tak - na objazd wyjeżdza się ok godziny 4, 5 rano wiec ci ktorzy maja nocne loty raczej w pierwszej kolejności łapią się na wypoczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoa Re: które biuro najlepsze na objazd 07.04.09, 10:50 Popieram rzetke, Jettouristic od 12 lat perfekcyjnie przygotowuje objazdowke. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: które biuro najlepsze na objazd 31.03.09, 09:02 Najlepsze biuro na objazd w Turcji (tak jak w innych krajach) to biurko, internet i pare dni pracy. A na miejscu wynajem samochodu (lub dojazd własnym) i objazd tam gdzie chcesz i kiedy chcesz. Bez dostosowywania sie do innych. I bez zwiedzania w stadach. Żadne chocby najlepsze biuro nie zapewni choc 50% tego co zapewnisz sobie sam. Aha i koszty hoteli i wyżywienia akurat w Turcji nie będą wcale wyższe przy indywidualnym zwiedzaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: które biuro najlepsze na objazd 31.03.09, 11:05 Tutaj zgadzam się w 100% - najlepiej jechać na własną rękę. Tylko wtedy trzeba się co nieco wysilić, poczytać, zaplanować, a nie wszystkim się chce. Dodatkowa korzyść z takiej organizacji wyjazdu to wiedza, której jak widać z niektórych wypowiedzi powyżej nie nabędziemy jadąc z biurem podróży. Trzeba również pamiętać, że Turcja nie kończy się na wschodzie na Kapadocji czy Ankarze. Nawet biura podróży się już o tym przekonały... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: które biuro najlepsze na objazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 21:14 Muszę taką opcję zaproponować mojej mamie (jest po 60-ce), tylko zrobi jeszcze prawo jazdy, nauczy się angielskiego itp. itd. :))) Chyba trochę zapominacie, że coraz więcej osób w starszym wieku zaczyna zwiedzać świat, więc opcja w pełni zorganizowana jest dla nich najwygodniejsza:))) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: które biuro najlepsze na objazd 01.04.09, 08:09 a po 60tce to ludzie umierają nagle? I co że po 60tce - ma wiecej czasu i moze chocby miesiac jezdzic. Myslisz że Turek na głebokiej prowincji zna angielski? Nie zna. Ani troche. Moi rodzice dopiero zaczeli jezdzic jak przeszli na emeryture, ale faktycznie PJ mają oboje. Znam starszych ludzi którzy autem pojechali do Kazachstanu :) bo chcieli. A im sie nie spieszyło :) Odpowiedz Link Zgłoś
isabeau Re: które biuro najlepsze na objazd 01.04.09, 10:43 > Chyba trochę zapominacie, że coraz więcej osób w starszym wieku > zaczyna zwiedzać świat Wiele osób w starszym wieku, które znam, posiada prawo jazdy i zna chociaż 1 język obcy, więc proszę nie uogólniaj przypadku Twojej Mamy na wszystkich. Z drugiej strony wiele młodszych osób prawa jazdy nie ma i porozumiewa się tylko po polsku. Wniosek? --> brak związku wieku z pewnymi brakami w kwalifikacjach i umiejętnościach. Angielski to nie jedyna opcja w Turcji, wielu Turków mówi po niemiecku, francusku czy rosyjsku (a zdaje mi się, że był to kiedyś język obowiązkowy w polskim systemie edukacji). A na prowincji, jak już Trypel zauważył, to i tak tylko po turecku się można porozumieć lub na migi :) Brak prawa jazdy - żadne usprawiedliwienie. Zjechałam Turcję wzdłuż i wszerz, wielokrotnie i dopiero w zeszłym roku, zostałam zmuszona przez okoliczności do wynajęcia samochodu. Wcześniej świetnie sobie radziłam środkami komunikacji publicznej. Natomiast może warto się zastanowić, czy objazdówka po Turcji w formie zorganizowanej jest dobra dla osób starszych wiekiem i o nienajlepszym stanie zdrowia, ze względu na długie przejazdy, wczesne pobudki (typu 4 nad ranem), ogromne upały w sezonie letnim itp. Odpowiedz Link Zgłoś