Dodaj do ulubionych

Dolary? tylko dolary????

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.07.09, 19:58
Ja zamierzam zabrać tylko dolary.czy ktoś może mi napisać za jaką walutę kupuje się na bazarach, w sklepach? czy za dolary? czy dolce wymienić na liry? W w jakiej walucie opłaca się kupować wycieczki fakultatywne? Czy dobrze robię planując zabrać tylko dolary??? czy euro też trochę wziąść???
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia Re: Dolary? tylko dolary???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.09, 20:14
      My mieliśmy dolary i euro, przelicznik był za 1 euro to 1,5 dolara ,1 euro to
      2,10 lira a 1 dolar to 1,5 lira.Przelicz sobie co Ci się bardziej opłaca.
      • kasia_p45 Re: Dolary? tylko dolary???? 13.07.09, 20:16
        ten temat to juz hit sezonu :)) możesz zabrac i jedno i drugie..
        ponoc nie ma znaczenia..
        ja biore pol na pol... euro i dolary :))
        • frantz.maurer Re: Dolary? tylko dolary???? 13.07.09, 21:32
          Można brać jedno i drugie, ale w muzeach i tak trzeba płacić Lirami - to chyba
          jedyne miejsca gdzie nie przyjmują walut obcych.

Fr@ntz
          • www.zobacz-swiat.pl Re: Dolary? tylko dolary???? 13.07.09, 21:47
            Ja w tym roku miałem Euro. Stosunek euro do dolara jest taki sam jak u nas, więc
            nie ma znaczenia co weźmiesz. Osobiście zalecam wymianę waluty na liry i
            płacenie wszędzie lirami, bo płacąc np. euro wszyscy liczyli żeby było łatwiej
            np po 2 liry, gdy kurs był 2,15.
            • Gość: Jola Re: Dolary? tylko dolary???? IP: *.man.bydgoszcz.pl 14.07.09, 10:58
              Zdacydowanie zgadzam się z przedmówcą. Najkorzystniej jest płacić w
              lirach, a kantorów jest wszędzie pełno.Udanego wypoczynku!
              • a-ksie Re: Dolary? tylko dolary???? 14.07.09, 11:52
                A jeśli brać dolary to w małych nominałach, naprawdę często mi się zdarzało że
                przelicznik dolar euro był 1:1 Przykład statek piwo 3euro lub 3 dolary lub 6
                lirów Sok ze świeżo wyciśniętych owoców 2 dolary lub 2 euro itp ale jeśli chodzi
                o wydawanie to prędzej w euro i lirach
                • Gość: zaworek1313 Re: Dolary? tylko dolary???? IP: *.dainet.pl 14.07.09, 12:13
                  Witam.
                  Właśnie wróciłem z Turcji i teraz żałuję, że tak mało miałem dolarów. Naprawdę,
                  bardziej opłaca się płacić dolarami. Oni różnie przeliczają, a najczęściej jak
                  im wygodniej. Np. za coś miałem zapłacić 5 dolców, a że nie miałem przy sobie,
                  więc zamiast 5 dolców wołał 4 euro. Jedynie odwiedzając muzea płacimy w lirach.
                  No i najważniejsze - targować się. Rzadko można spotkać ceny przy towarach. Ceny
                  mają z "kosmosu" i wwalą je z głowy, ale nie ma co się tym przejmować, i tak
                  kupisz w przybliżonej cenie, za taką jaką ty zaproponujesz. Spuszczają nawet 50%
                  od ceny wyjściowej. Oczywiście nie wszystko, ale większość towarów tak. A
                  jeszcze taniej wychodzi jeśli u jednego kupujesz kilka rzeczy. I jeszcze jedno.
                  Za wizę płaciłem funtami. Powodzenia i miłych wrażeń z wakacji w Turcji.
                  • Gość: kejlis Re: Dolary? tylko dolary???? IP: *.gitd.gov.pl 14.07.09, 15:33
                    jadę na dwa tygodnie do Turcji w all'u czy ktoś mógłby napisać ile w
                    przybliżeniu musiałabym wziąć kasy? Oczywiście nie wliczam tu opłaty za
                    wycieczki fakultatywne.
                    • nerudo Re: Dolary? tylko dolary???? 14.07.09, 15:44
                      Ciekawe dlaczego nikt nie wspomni że płacąc dolarami wychodzi np. 25
                      zł. a płacąc Lirami to samo by wyszło 20 zł.
                      Przeliczaja bardzo niekorzystnie kurs.
                      Liry można wziać z nieduzą prowizją z bankomatu.
                    • pavvka Re: Dolary? tylko dolary???? 14.07.09, 16:00
                      Gość portalu: kejlis napisał(a):

> jadę na dwa tygodnie do Turcji w all'u czy ktoś mógłby napisać ile
                      w
                      > przybliżeniu musiałabym wziąć kasy? Oczywiście nie wliczam tu
                      opłaty za
                      > wycieczki fakultatywne.

Tyle żeby Ci starczyło. Skąd obcy ludzie na forum mają wiedzieć ile
                      zamierzasz jeść i pić poza hotelem, kupować pamiątek itp.?
                      • Gość: KEJLIS Re: Dolary? tylko dolary???? IP: *.gitd.gov.pl 14.07.09, 16:04
                        > Tyle żeby Ci starczyło. Skąd obcy ludzie na forum mają wiedzieć ile
                        > zamierzasz jeść i pić poza hotelem, kupować pamiątek itp.?

Chyba pytam się ile mniej więcej muszę wziąć czyli liczę, że inne osoby podzielą
                        się swoim doświadczeniem.
                        • karrix Re: Dolary? tylko dolary???? 14.07.09, 16:12
                          jak masz opcję all clu. to kasa ci w zasadzie nie potrzebna, ewentualnie pocztówki, pamiątki czy napój to myślę że 100 dolarów bez wycieczek na 1osobę wystarczy.
                          • Gość: ja Re: Dolary? tylko dolary???? IP: 62.61.47.* 14.07.09, 16:21
                            właśnie jestem świeżo po a więc jak wymieniasz na liry bez znaczenia euro czy
                            dolary, jeśli chcesz płacic na straganach i bazarach lepiej dolary niż euro (
                            moj przyklad buty 45 euro a 50 dolarow)
                            UWAGA bilety do Efez, Pamukkale itp tylko można kupić za liry
                            milego urlopowania
                            • Gość: Zenek Re: Dolary? tylko dolary???? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.07.09, 17:37
                              Czy za dolary można kupić wycieczki fakultatywne? wszędzie podawane są ceny w euro, więc nie wiem. czy ktoś kupował za dolary? jaki był koszt wycieczki w dolarach?
                              • Gość: ania Re: Dolary? tylko dolary???? IP: *.mofnet.gov.pl 15.07.09, 11:51
                                jaki był koszt wycieczki w dola
                                > rach?

Ok. 4,40:3,15 czyli ok. 140 proc. kwoty w euro.
                        • pavvka Re: Dolary? tylko dolary???? 14.07.09, 17:47
                          Gość portalu: KEJLIS napisał(a):

> Chyba pytam się ile mniej więcej muszę wziąć czyli liczę, że inne
                          osoby podziel
                          > ą
                          > się swoim doświadczeniem

No i jeśli Ci powiem, że ja wydałem 1000 dolarów, a mój szwagier
                          100, to w jaki sposób Ci to pomoże?
                          • Gość: KEJLIS Re: Dolary? tylko dolary???? IP: *.gitd.gov.pl 15.07.09, 11:13
                            Twojego zdania po prostu nie będę brała pod uwagę :)
                            • Gość: Kasia Re: Dolary? tylko dolary???? IP: *.el1.ftnet.pl 15.07.09, 18:02
                              ja tez byłam 2 tygodnie all. Miałam 100 dolarów i 100 euro. 40
                              dolarów wizy. Wydałam 60 dolarow i 100 euro. Kupiłam sobie zlote
                              kolczyki ( 30 euro i 20 dolarów) - a miałam 30 euro i 30 dolarów a
                              Pan Turek 50 euro ( do zapłacenia ) przeliczył że to 30 euro i 20
                              dolarów :):), poza tym rĘczniki, sukienka córce i jakies pie...tki
                              pamiątki !!!!! A i najwazniejsze !!!! NIE KUPUJCIE POCZTÓWEK W
                              HOTELU !!!!!!!!!!!!! oBOK HOTELU 1 EURO - 20 POCZTÓWEK, W HOTELU 1
                              EURO - NO MOŻE 4 ZALEZY PD HUMORU PANA SPRZEDAWCY !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka