edytta5 22.04.09, 22:09 POMOCY!wlasnie podczas kapieli moich corek zobaczylam ze maja cos we wlosach to chyba wszy moze pchly co z tym teraz zrobic?czy zglosic to w szkole ?dbam o czystosc w moim domu,pomozcie jak sie tego pozbyc?z gory dziekuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia1997 Re: POMOCY! 22.04.09, 23:24 Przerabiałam to, walczyłam tydzień z wszami u córki. Są preparaty w aptece, postępuj zgodnie z instukcją, ale jaja są cieżkie do wytępienia, ale giną w wysokiej temperaturze. Wiec jak juz nie wiedziałam jak sie pozbyć tzw.gnid to w ruch poszła lokówka i prostownica. Po prostu cudo, wystarczyło raz, po małej kępce włosków, przytrzymać i gnidy sie paliły. Może sie włoski osłabią, ale te jaja wszy sa ciężkie do zniszczenia wiec warto użyć cięzki kaliber. Sprawdzone, naprawde polecam. Bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
deszcz.ryb Re: POMOCY! 23.04.09, 16:27 Kiedyś, jak miałam wszy, mama płukała mi włosy octem (działo się to po przemianie ustrojowej, kiedy jeszcze nie było żadnych fikuśnych preparatów). Zadziałało. Oprócz tego polecam częste rozczesywanie gęstym grzebieniem. Ubrania i pościel (nie tylko dziecka, ale całej rodziny - to się łatwo roznosi) pierz często i dokładnie prasuj gorącym żelazkiem. A jeżeli chodzi o szkołę - to zależy od ciebie, Jeżeli jesteś uczciwa, powiedz o tym, żeby inni rodzice też przepatrzyli głowy dzieci. Wszy się bardzo łatwo roznoszą - wystarczy krótki kontakt włosów, trzymanie czapek w jednej szafce itp. A jak całą klasa zastosuje terapię, to jest większa szansa, że się je szybko wytępi. I nie martw się tak, dzieci często łapią wszy, to nic groźnego ani nadzwyczajnego. ;) Odpowiedz Link Zgłoś