Dodaj do ulubionych

Skandal w PKS

IP: 81.210.93.* 01.02.04, 22:52
Autobusy odjezdzajace z Radomia na dlugie ponad 70 km trasy nie maja
ogrzewania. Nikomu to nie przeszkadza. Bilety wcale nie sa tansze. Szefowie
firmy biora co miesiac po blisko 10 tysiecy i maja nas pasazerow glwboko
w ... powazaniu. !!!
jak dlugo jeszcze bedziemy to toplerowac?
jak dlugo nie bedziemy reagowac na przyklady niedbalstwa i nieposzanowania
klienta, ktory przeciez placi za bilet, oraz na premie dla kierowcow i
dyrektorow.

Po 1 Maja 04 takie autobusy , niesprawne , beda wycofane z ruchu, na pewno,
bo Unia na to nie pozwoli. A co wtedy my Polacy powiemy? czy bedziemy dalej
chodzic pieszo?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pasażerka Re: Skandal w PKS IP: *.lipsko.sdi.tpnet.pl 01.02.04, 23:07
      Tak się składa że jestem zmuszona korzystać z linni PKS Radomskiego.
      I proszę mi nie mówić że mogłam wybrać inny środek transportu,
      nie o to chodzi przecież.
      Jeśli płacę za przejazd to nie tylko powinnam być dowieziona zgodnie z
      rozkładem jazdy ale jeszcze na miejscu siedzącym i w ludzkich warunkach.
      Przecież zapłaciłam za to, za usługę transportową.
      Niestety to norma , PKS posiada nowy budynek ,
      ale uzyskać np.w informacji o połączeniach pomoc graniczy z cudem.
      Autobusy są nie tylko zimne ale i brudne.
      Nie należy ubierać jasnych ubrań , bo się można podrudzić.
      Ceny również nie zachęcają do korzystania z usług.
      A wystarczyło by pomysleć iprzekalkulować koszty.
      Tuż obok dworca funkcjonują tzw.prywatne firmy trasportowe.
      Cena o połowę tańsza i warunki podróży lepsze.
      Więc myślę że można poprawić to i owo.
      • isoxazolidine Re: Skandal w PKS 02.02.04, 08:56
        ... a ja przypominam ze nadal nie ma rozkladu jazdy w internecie - jest to
        jedyny PKS w Polsce, ktory go nie posiada. pomimo zapowiedzi kierownictwa firmy
        (listopad 2003) nadal nie dzieje sie nic. wiecej przeczytac mozna na stronie
        klubowej KRPZ.

:-(((
        • best_seler Re: Skandal w PKS 02.02.04, 23:39
          isoxazolidine napisał:

> ... a ja przypominam ze nadal nie ma rozkladu jazdy w internecie - jest to
          > jedyny PKS w Polsce, ktory go nie posiada. pomimo zapowiedzi kierownictwa
          firmy
          > (listopad 2003) nadal nie dzieje sie nic. wiecej przeczytac mozna na stronie
          > klubowej KRPZ.

A co tu więcej czytać? Myślałem, że coś ruszyło, ale siedze przy telefonie i
          jak durny czekam, że zadzwonia...
          W przyszlym tygodniu jade do Wawy. Nie ma, rozkładu, nie grzeją... pojade
          pociągiem.
    • Gość: L.b2@ Re: Skandal w PKS IP: *.internet.radom.pl 02.02.04, 14:48
      Dobzre by bylo gdyby mistyczna "Unia" zmienila to wszystko, sek w tym ze za tym
      mistycyzmem kryja sie zwykli polscy urzednicy, a wszyscy wiemy jacy oni sa.
      A poza tym w 100% zgadzam sie z tobą. Radomski PKS to jedna wielka kicha!
      • Gość: pasazer Re: Skandal w PKS IP: *.udn.pl 02.02.04, 21:18
        Tak ma byc,pasazerowie musza szybko odchodzic na tamten swiat zgodnie z nowa
        dyrektywa nowego dyrektora Skoczylasa b.kierownika cmentarza na Firleju.Nie
        bedzie zadnego ogrzewania,a tylko jeszcze wieksze chlodzenie z potruwaniem
        spalinami wlacznie.PKS pod nowym kierownictwem musi pasc aby kolejny
        hoksztapler go kupil.Do wejscia do Unii bedzie po herbacie.
        • Gość: kumys Re: Skandal w PKS-WYWIEZC DYREKTORA NA TACZKACH IP: 81.210.93.* 03.02.04, 01:54
          to moze wreszcie sie wezmiemy wszyscy razem i tego dupka wywieziemy na taczkach?
          JAK DLUGO BEDZIEMY JESZCZE CZEKAC? Az tu zaczna jezdzic niemieckie koleje i
          niemieckie autobusy?
          B ze energie bedziemy brali z Austrii czy Niemeic to juz pewne, przeciez Miller
          manowego ministra skarbu, on sobie szybko poradzi z Grupa G-8
          A my czekajmy z zalozonymi rekami, ok?
          • Gość: Kaboom Wiesz ze jestes pieniaczem? IP: *.ib.com.pl / *.ib.com.pl 03.02.04, 20:08
            Pozdrawiam
          • Gość: realista Re: Skandal w PKS-WYWIEZC DYREKTORA NA TACZKACH IP: *.udn.pl 03.02.04, 20:29
            cześć kumys!jakie masz jeszcze nowe pomysły.pochwal się co ciekawego zrobiłes
            w zyciu.
            • Gość: kumys Re: Skandal w PKS-WYWIEZC DYREKTORA NA TACZKACH IP: 81.210.93.* 04.02.04, 10:36
              Kilka lat bylem dyrektorem Domu Kultury i zdobylismy 1 m-ce w wojewodztwie za
              innowacyjna dzialalnosc, utworzylem wlasny program lokalny w telewizji kablowej
              dwa razy w tygodniu, jeden montowany, drugi na zywo, bylem radny poprzedniej
              kadencji, teraz tez sie udzielam politycznie i spolecznie, dzieki m.in. moim
              staraniom 50 osob mialo przez pol roku prace interwencyjne, a kilku z nich
              zostalo na stale u pracodawcy, bo byli dobrzy. Wladzy trzeba naciskac caly zas
              na odcisk i nie dacodetchnac, wtedy sie z toba bedzie liczyc.

A co Ty realisto zrobiles poza wlazeniem wladzy bez wazeliny tam, gdzie ciemno?

Jesli ktos, kto bierze nasze pieniadze, nie potrafi sie z nich wyliczyc i nie
              robi tego, za co mu placimy, a sam nie odejdzie, to trzeba go wywiezc na
              taczkach i pokazac mu miejsce w szeregu. Na jego etat znajdzie sie na pewno
              ktos, kto lepiej zadba o interes klientow, niz o swoj. I lepiej, zeby to byl
              ktos z wyksztalcony z Polski, np. z Radomia, niz ktos z Unii np z Hamburga,
              logiczne, nie?
              • Gość: życiowy Re: Skandal w PKS-WYWIEZC DYREKTORA NA TACZKACH IP: *.udn.pl 04.02.04, 11:16
                Kumys sądzisz,że UE będą interesować nieogrzewane autobusy? UE obchodzi
                KASA.Jaką można wyrwać od nas.
                • kumys Re: Skandal w PKS-WYWIEZC DYREKTORA NA TACZKACH 04.02.04, 15:24
                  Zyciowy,
                  chyba zle mnie zrozumiales.
                  Ich nie interesuja zle ogrzane autobusy,bo oni maja swoje tabory, sprawne w
                  kazdym calu i maja licencje na wszystko.

Wprowadza jedna unijna dyrektywa, ze autobusy niesprawne lub np. starsze niz 5-
                  letnie nie moga obslugiwac linii pozamiejskich i wejda tu do Polski w miejsce
                  zdezelowanego monopolistycznego PKSu i inych przewoznikow. Przeciez oni tylko
                  na to czekaja. Skoro u nich wszystko dobrze dziala, to i tu bedzie dzialalo.
                  Zal tylko, ze nikt tego w Polsce i Radomiu nie rozumie i zamiast domagac sie
                  zmiany dyrektora czy prezesa za nieodpowiedzialne prowadzenie firmy, kazdy
                  zaraz sie stara znalezc belke w moim oku, ze w ogole na to zwrocilem uwage.

Po 1 Maja nikt sie nie bedzie patyczkowal.
                  Przyjdzie spychacz i wyrowna.
                  I nie bedzie czasu na gadanie.

Zostalo jeszcze 90 dni
                  • Gość: pks Re: Skandal w PKS-WYWIEZC DYREKTORA NA TACZKACH IP: *.radom.pilickanet.pl 04.02.04, 15:48
                    No i co? Wywiozą tego na taczkach, dadzą w jego miejsce nowego i wiesz co
                    będzie? To samo! Nic się nie poradzi, że autobusy są stare. Nowych nikt nie
                    kupi bo nie ma na to pieniędzy.
                    A wiesz jaka jest różnica między Domem Kultury, a PKS-em? Otóż PKS musi zarobic
                    na siebie i z budżetu nie dostaje ani złotówki, a "twój" dom kultury to
                    instytucja darmozjadów opłacana z pieniędzy podatników. Rozumiesz to?
                    • kumys Re: Skandal w PKS-WYWIEZC DYREKTORA NA TACZKACH 04.02.04, 19:31
                      pks
                      chyba najlepiej usiasc z zalozonymi rekoma w kacie i plakac i czekac na Godota,
                      co?

Zajmij sie swoimi sprawami na swoim radomskim podworku, a nie czepiaj sie mnie
                      przejezdnego, za to, ze zwrocilem uwage na pewne nieprawidlowosci w pracy PKS i
                      kafejki w parku. Wystarczylo mi kilka godzin i juz wiem ze prawie wszyscy tam
                      śpicie w tym wojewodzkim (znanym glownie z popisow milicji w roku 1976) kiedys
                      miescie.
                      Gdybym mieszkal w Radomiu na codzien, to juz bym dawno zorganizowal cos w tej
                      sprawie, mozesz byc pewny.

Ale wam tam w Radomiu po prostu jaj brakuje i czekacie na te unie jak na jakies
                      zbawienie.
                      Zapewniam, ze nie bedzie lepiej tylko gorzej. Bezrobocie wzrosnie o 50 procent,
                      jak amen w pacierzu. Ci, ktorzy dzis jeszcze mysla, ze sa nietykalni, zaraz pod
                      koniec roku sie obudza z reka w nocniku i zdziwia, ze oni tez stracili prace.
                      • Gość: pks Re: Skandal w PKS-WYWIEZC DYREKTORA NA TACZKACH IP: *.radom.pilickanet.pl 04.02.04, 19:48
                        W takim razie zapraszamy do Radomia :)
                        • kumys Re: Skandal w PKS-WYWIEZC DYREKTORA NA TACZKACH 04.02.04, 20:16
                          Dziekuje za zaproszenie, niewykluczone, ze znowu wpadne, dam wtedy znac na tym
                          forum.
                          A tymczasem cos sami zrobcie zeby w autobusach bylo cieplo i zeby posprzatali w
                          tej kafejce w parku. OK?
                          Dzieki.
                          • b4rtek Re: Skandal w PKS-WYWIEZC DYREKTORA NA TACZKACH 04.02.04, 21:06
                            Nie Kumysie. Nikt nic już nie zrobi. Nikt nic nigdy nie zrobił i tak już
                            zostanie. Owszem był na to czas - 13 lat temu, gdy powstala liberalna ustawa
                            umozliwiająca przedsiębranie obywateli, tak aby każdy mógł COŚ zrobić. Z tym że
                            szybko tą ustawe zniszczono.

UE? Wszystko jest w porządku - taki byl plan - utrzymac rozkład gospodarki, aby
                            potem można ją było łatwo przejąć. Ktoś tego chciał. Ktoś zmusił automaty (taki
                            nowy rodzaj homosovieticusa) aby przez cały okres trwania III RP wybierały
                            właściwie. Automaty wybrały zgodnie z programem - wszystko do końca.

A mówiąc zupełnie po prostu? Nie ma kasy. Koniec. Nie ma możliwości jej
                            "wyprodukowania". Kropka. I amen w pacierzu.
    • Gość: trzeźwy Re: Skandal w PKS IP: 193.170.198.* 04.02.04, 21:05
      Wątek opanowany całkowicie przez gościa "kumys".

Kumys - czyli kobyle mleko - czyli MONGOŁ!

Tak, mongolizm tłumaczy wszystko z twoich wypowiedzi za wyjątkiem jednego: jak
      ktoś taki został w przeszłości radnym rady miejskiej.

Coż, wypada stwierdzić, że wypadki chodzą po ludziach ale, co najważniejsze,
      że ludzie potrafią poprawiać swoje błędy bo po raz drugi, kogoś takiego już
      nie wybrali na radnego.
      BRAWO! TAK TRZYMAĆ!!!
      • kumys Re: Skandal w PKS 04.02.04, 21:24
        Trzezwy,
        najlepiej jest nic nie robic, bo sie wtedy nie podpadnie, tylko czekac az krtos
        postawi, by ponownie moc wytrzezwiec.
        Wyobraz sobie, ze nie startowalem po raz drugi, wystarczylo mi tego szamba na
        jeden raz, poza tym zmienilem miejsce zamieszkania i przenioslem sie do innego
        wojewodztwa.
        Ale to co Ty robisz, to sie nazywa hucpa. Odwrocic uwage od wlasciwego tematu i
        dokopac pod byle pretekstem , ni z gruszki, ni z pietruszki.

Zastanow sie, jaki zwiazek ma moje byłe miasto i moja byla rada miejska(oco
        ktos pytal, wiec grzecznie odpowiedzialem) z waszymi zimnymi autobusami i
        syfem nie do przyjecia w kafejce w parku w centralnym p-kcie miasta, ktory
        powinien byc wizytowka?
        • Gość: plajer Re: Skandal w PKS IP: 5.5R2D* / *.pg.com 04.02.04, 21:41
          Kumys i cala reszta,

mysle ze wypowiadacie sie na tematy o ktorych nie macie zielonego pojecia. Jak
          kazdy Polak potraficie tylko narzekac i wieszac na kims psy. Nie wiem na czym
          Wy opieracie swoje sady ale tak sie skalda ze znam nowego dyrektora PKS i jest
          to czlowiek ktory wlasnie zrobi porzadek w PKS. Po pierwsze jest to czlowiek
          ktory ma dyplom MBA z zarzadzania (znajdzcie mi w Radomiu innego kierownika z
          takim wyksztalcenicem managerskim), ogromne doswiadczenie w kierowaniu roznymi
          zakladami i wiele sukcesow na koncie. Oczywiscie zgadzam sie z wszytskimi
          zarzutami co do PKSow, ale wiem tez ze po tylko 1 miesaicu pracy nowego
          dyrektora (tak przy okazji to nie jest to dyrektor tylko wynajety zawodowy
          manager) wiele wskaznikow ekonomicznych firmy zaczelo sie zmieniac na lepsze.
          Wiem tez ze wyszly juz jakies niejasne sprawy poprzedniego dyrektora. Co do
          strony internetowej z rozkladami jazdy to odpowiadam ze byla to jedna z
          pierwszych decyzji p. Skoczylasa - w tej chwili trwaja juz prace nad jej
          budowa. A to ze miala byc podobno do listopada poprzedniego roku - coz to
          obietnica poprzedniego dyrektora i nie mozna za to rozliczac czlowieka ktory
          jest tam od stycznia. Ponadto moge powiedziec ze szykuje sie kilka ciekawych i
          bardzo konkurencyjnych ofert dla osob ktore korzystaja czesto z autobusow PKS
          (uczniowie, posiadacze miesiecznych).

A tearz pytanie: jakich efektow spodziewacie sie po 1 miesiacu pracy nowego
          dyrektora. Dla podpowiedzi podam Wam ze w szanujacych sie firmach przy zmianie
          kadry kierowniczej nowa ekipa dostaje min. 3 miesiace na zapoznanie sie z
          sytuacja zakladu i przygotowanie jakiejs nowej strategi. Proponuje wrocic do
          rozmowy za pol roku. wtedy bedziemy mogli pogadac o efektach

PS. przy okazji to moze uda mi sie namowc p. Skoczylasa zeby zabral glos na tym
          forum - na pewno chetnie odpowie na wszystkie zarzuty. Kto chce niesz pisze -
          bedzie mi latwiej go przekonac :)

Pozdro.
          • kumys Re: Skandal w PKS 04.02.04, 21:58
            Gość portalu: plajer napisał(a) m.in.:

> Kumys i cala reszta,
            Proponuje wrocic do
            > rozmowy za pol roku. wtedy bedziemy mogli pogadac o efektach
            >
            > PS. przy okazji to moze uda mi sie namowc p. Skoczylasa zeby zabral glos na
            tym
            >
            > forum - na pewno chetnie odpowie na wszystkie zarzuty. Kto chce niesz pisze -
            > bedzie mi latwiej go przekonac :)
            >
            > Pozdro.

Dzieki plajer,
            uratowales honor Radomia
            To jest konkretna propozycja i konkretna odpowiedz. Poczekamy 3 miesiace i
            zobaczymy.
            A p. dyr. Skoczylas nich skorzysta z Twoich rad, to juz bedzie o jedno oczko
            lepiej w rankingach.
            Pomyslnosci dla dobra sprawy i calego Radomia.
            Znajoma moja pisze takze ze:
            cytuje:
            "np w dalekobieżnych autobsach przejeżdzających przez moje miasto z taborów
            innych, kierowcy są w garniturach i sama widziałąm jak kierowca zbierał
            papierki w autobucie jadącym do Tarnobrzega" koniec cytatu.
            Mam nadziej ze sytuacja sie naprawde poprawi i zagladne tu jeszcze czasem na
            forum radomskie.
            Bywajcie ludkowie mili.
          • Gość: pracownicy PKS Re: Skandal w PKS IP: *.radom.pilickanet.pl 04.02.04, 22:21
            > ale wiem tez ze po tylko 1 miesaicu pracy nowego dyrektora (tak przy okazji
            > to nie jest to dyrektor tylko wynajety zawodowy manager) wiele wskaznikow
            > ekonomicznych firmy zaczelo sie zmieniac na lepsze.

Naprawdę?
            No to czekamy teraz na lepsze zarobki :)

Pracownicy PKS Radom
            • Gość: pasażer Re: Skandal w PKS IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.02.04, 22:48
              Gość portalu: pracownicy PKS napisał(a):
              > No to czekamy teraz na lepsze zarobki :)

Wy się lepiej zabierzcie do roboty

• Gość: Pracownicy PKS Re: Skandal w PKS IP: *.radom.pilickanet.pl 05.02.04, 15:44
                Spokojna głowa "znawco". Pracy ci u nas dostatek.
                Nie wierzysz to przyjdź i zobacz.
                Sugerujesz że nie pracujemy? Gdybyśmy nie pracowali, "znawco", to by dawno PKS-
                u nie było. I byś zapierdalał na piechotę po radomskim regionie. I wiesz co by
                jeszcze było? Weszli by prywaciarze i dowalili takie ceny, że byś głośno
                zapłakał "o wróc pekaesie...".
                Tym swoim wybitnym stwierdzeniem obraziłeś kilkuset ludzi zatrudnionych w tym
                przedsiębiorstwie za marne grosze.
                Ale co ty tam wiesz "znawco pasażerze", pewnie jeszcze jesteś na utrzymaniu
                rodziców...
                • Gość: Pasażerka Re: Skandal w PKS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.04, 17:49
                  Drodzy pracownicy PKS:(...
                  Czas zmienić swoje nastawienie.Nie jest tak że czy się stoi czy się
                  leży to wypłata się należy. Dość oczekiwań.Macie pracę , to Wam dobrze.
                  To Wasze miejsce pracy i to Wy odpowiadacie w podobnym stopniu
                  za wizerunek PKS co Dyrekcja. To nie wielki wysiłek samemu zadbać
                  o sprawny pojazd, czy czystość w miejscu pracy.
                  Jeśli widzę papierek w autobusie to nie wołam sprzątaczki
                  (bo ona bierze za to pensję)tylko sama go podnoszę, to niewielki wysiłek :).
                  Piszecie(pracownicy PKS) o prywaciarzach?
                  To wytłumaczcie mi dlaczego w ich komunikacji nie ma opóżnień , ceny są o
                  POŁOWĘ niższe(na tych samych trasach) a i kultura inna ,
                  o czystości w busach nie wspomnę bo jest ok ... :).
                  Z przyjemnością się zatrudnię w Waszym przedsiębiorstwie(za marne grosze),
                  bo lepsze to niż bezrobocie....
                  i Wy też tym wpisem obraziliście setki bezrobotnych ,
                  którzy z pewnością potrafiliby docenić fakt posiadania pracy.....

P.S. P.K miałeś rację :), kosy na sztorc:)

• Gość: pracownicy PKS Re: Skandal w PKS IP: *.radom.pilickanet.pl 05.02.04, 18:53
                    Jeśli już operujemy hasłami to mam dla ciebie jedno adekwtne do twojej
                    wypowiedzi: "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma" :)
                    A wiesz co jest smutne? Że to wszystko co my tu piszemy i tak nie dotrze do
                    ludzi w PKS bo myślisz że ktoś z PKS tu zagląda? Maaaarne szanse. Także co
                    najwyżej możemy sobie pogadać, ot i tyle.
                    Apropo prywaciarzy, to zauważ że prywaciarz ma dwa, trzy samochody i zatrudnia
                    do tego ze 3 osoby. I być może jemu się kalkuluje przewóz ludzi za połowę ceny
                    (w co nie wierzę, chyba ten przykład jest wzięty z powietrza), a w takim PKS
                    ludzi jest kilkuset, samochodów pewnie ponad setka, utrzymanie tego wszystkiego
                    musi kosztować.
                    Wśród tylu ludzi na pewno trafiają się tacy, którzy leją równo na czystość w
                    autobusie, którzy mają w dupie pasażerów. To oczywiste, tacy się wszedzie
                    trafiają. Ale to nie jest powód żeby zwyzywać wszystkich tam pracujących.
                    Jeszcze jedna sprawa. U prywaciarza kierowca, który zachowuje się jak cham
                    długo by nie pojeździł, a w PKS (który nadal jest państwowy) ktoś taki może
                    jeździć i nikt mu nic nie zrobi (bo na przykład należy do związków). Jest to
                    chore ale co na to poradzić? Wypada sobie życzyć, aby na takiego nie trafić.

Wszystkich urażonych moimi wypowiedziami bezrobotnych niniejszym przepraszam.
                    • Gość: Pasażerka Re: Skandal w PKS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.04, 21:53
                      > Apropo prywaciarzy, to zauważ że prywaciarz ma dwa, trzy samochody i
                      zatrudnia
                      > do tego ze 3 osoby. I być może jemu się kalkuluje przewóz ludzi za połowę
                      ceny
                      >

Znam dwóch prywatnych przewożników wyjeżdżających z Radomia
                      w kierunku Kozienic i Zwolenia.Nie mają "pustych "przejazdów ,
                      co w PKS zdaża się dosyć często(sama widziałam).
                      Jedzie 45-osobowy autobus z 3 osobami :(.
                      A wystarczyło by zakupić mniejsze 10/12 osobowe...
                      przyjrzeć się kosztom i opłacalności....

> U prywaciarza kierowca, który zachowuje się jak cham
                      > długo by nie pojeździł, a w PKS (który nadal jest państwowy) ktoś taki może
                      > jeździć i nikt mu nic nie zrobi .

U prywaciarza szanuje się pracę, bo można łatwo ją stracić.
                      A pracownikom przecież zależy na pracy więc dbają o nią
                      i swój wizerunek jak i firmy.
                      Dobry szef+ dobry pracownik= poprawa gospodarki kraju...

I myślę że można dużo zrobić, wystarczy zacząć od siebie :).
                      To nasz PKS, nasze miasto, nasza mała ojczyzna.....

Przepraszam urażonych pracowników PKS-u.
                      :)
                      • Gość: Plajer Re: Skandal w PKS (Prywatni przewoznicy) IP: 5.5R2D* / *.pg.com 05.02.04, 22:58
                        Poniewaz dyskusja zeszla teraz na temat prywatnych przewoznikow chcialbym
                        zabrac glos w tej sprawie. Nizsze ceny w autobusach prywatnych sa czesto
                        efektem tego ze wlasciciel prowadzi interes nie w pelni legalnie - tzn. ma
                        zarejestrowana firme, ale nie ujawnia przed urzedem skarbowym swoich wszystkich
                        kursow (=dochodow), zaniza place pracownikom a reszte placi "do reki", itp.
                        POnadto czsami dzialaja takie firmy calkowicie na czarno - Pan Władek ma swoj
                        busik i wozi ludzi, nie rejestrujac tego wogole jako dzialalnosci (czy we
                        wszytskich autobusach znajdziecie kasy fiskalne?). POnadto prawie zadna z
                        takich firm nie ma zepozwolenia na korzystanie z przystankow w danych gminach
                        (powinni na to uzyskac zezwolenie od wojta i zaplacic za to). To dlatego koszty
                        takich firemek sa zdecydowanie mniejsze niz w PKS i stad tansze bilety.
                        Oczywiscie mozna zadac pytania, co to nas pasezerwo ochodzi - w koncu mamy
                        tansze bilty. Prawda jest jednak ze takie firmy nie maja czesto pozwolenia na
                        przewozy osobowe a w zwiazku z tym sa nieubezpieczone, stan techniczny ich
                        pojazdow niesprawdzany, itp. Wszystko jest cacy tylko na wierzchu ale gdyby
                        odpukac cos sie stalo..... zapomnijcie o jkaichs odszkodowaniach, prawach
                        pasazera, itp... PKs, ktory dzial z litera prawa, odprowadza wszystkie podatki
                        i nie kombinuje placac cos extra na reke pracownikom. Stad te roznice.

Oczywiscie nie dotyczy to wszystkich prywatnych przewoznikow, ale Ci ktorzy
                        sa "uczciwa konkurencja" dla PKS to maly odsetek :(. Reszta powinna byc jak
                        najszybciej zlikwidowana.

Osobiscie jestem za tym zeby bylo jak najwiecej firm ktore ze soba konkuruja,
                        ale na uczciwych warunkach. Wtedy my paszerowie naprawde zaczniemy z tego
                        korzystac - pewnosc odpowiedniej jakosci i nizsze ceny.

PS. Do wszystkich tych ktorzy mysla ze nikt z PKS tego nie czyta. Zapewniaa Was
                        ze jestescie w bledzie i co wiecej Wasze uwagi sa bardzo cenne :)

Plajer
                      • Gość: Plajer Re: Skandal w PKS IP: 5.5R2D* / *.pg.com 05.02.04, 23:06
                        ... jeszcze cos mi sie przypomnialo. Pasażerka napisała że dobrym rozwiązaniem
                        byłyby mniejsze busy.

Nie zgadzam się z tą tezą. Postawienie w obecnej sytuacji na male samochody to
                        blad - duze koszty wzgeldne vs. samochody o wiekszej pojemnosci (zakup, kostz
                        eksploatacja per 1 pasazer, amortyzacja) oraz analizy ruchu pasazerskiego w
                        Radomiu bardzo jasno o pokazuja. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest
                        optymalizacja wykorzystania obecnego taboru PKS ... no i oczywiscie
                        atrakcyjnosc oferty :)
                        Oczywiscie na mniejszych autobusach tez mozna zrabiac, ale nie bylaby to
                        optymalna startegia - po co zarabiac mniej jak mozna wiecej....

PS. Nie jestem pracownikom PKS. Tylko sie troche na tym znam :)

Plajer
                        • kumys Re: Skandal w PKS 06.02.04, 12:24
                          Plajer,
                          motorem wszelkiego postepu jest konkurencja.
                          Masz racje,ze male autobysy sa moze i drozsze w utrzymaniu, ale male jest
                          bardziej obrotne. Przystanki zostaly wykonane z naszych przeciez podatkow, wiec
                          kazdy ma prawo tam sie zatrzymywac.
                          W moim rodzinym, ponad 200tys, miescie, poza komunikacja miejska gdzie bilet
                          kosztuje 2,30, kursuja male nyski, mercedesy, itp, na 10 osob. Kierowca bierze
                          do reki 1,50 bez biletu, zatrzymuje sie na kazdym przystanku, podobnie jak MZK,
                          jest tych busikow juz kilka, ktos widocznie pomyslal ze sie to oplaci. Ja
                          jestem szybciej i taniej w domu. Czysto sucho i pewnie, i dobra muzyka gra,
                          jesli poprosze, to zatrzyma mi sie miedzy przystankami, albo wysadzi starsza
                          osobe blizej domu.
                          W ten sposob ubylo kilkadziesiat lub kilkaset pasażerow MZK w skali megomiasta
                          dziennie, ale i dalo to dobre efekty, bo juz mi kierowca MZK nie zamknie drzwi
                          pod nosem jak widzi, ze dobiegam do autobusu tylko poczeka, bo widac mu zalezy
                          na tym aby sprzedac mi bilet.
                          Czyli wszystko idzie w dobrym kierunku.
                          Pozdrowienia

• kumys Re: Skandal w PKS 06.02.04, 12:27
                            Jeszcze jedno. Zapomnialem dodac, ze te n mikrobus nie rszy wczesniej, niz sie
                            nie zapelni, czyli czasami trzeba poczekac oikolo 10 minut jesli wsiadam jako
                            pierwszy. Ale i tak mi sie oplaci, niz czekac na tym samym przystanku na MZK na
                            mrozie.
                            Co kilkanascie minut podjezdza kolejny mikrobus, tak ze nie czeka sie zbyt
                            dlugo.
                          • b4rtek Re: Skandal w PKS 06.02.04, 12:44
                            kumys napisał:

> Plajer,
                            > motorem wszelkiego postepu jest konkurencja.

Taaaa... Kumys nie znasz ludzi??? Zobacz - juz ktoś pisał, że taki prywatny, co
                            mu się opłaca, to pewnie złodziej. Polacy nie dorośli umysłowo do pojmowania
                            REALNEJ rzeczywistosci.
                            • kumys Re: Skandal w PKS 06.02.04, 15:30
                              Nie uogólniaj b4rtek, chyba, ze nie jestes Polakiem. Bo to polskojezyczni tak
                              mowia o nas, ze nie doroslismy, ze nam sie nic nie uda, ze potrzeba nas wziac
                              za pysk etc. etc. Oni tylko na to czekaja. Trzebna uswiadamiac wszem i wobec
                              prawde o Unii.

Nie dajmy sobie robic wody z mozgu taka paplanina.
    • Gość: Gam43**3D Re: Skandal w PKS IP: *.udn.pl 06.02.04, 16:38
      Skandal! Skandal! To jest nie wyobrażalne!
    • Gość: transportowiec Re: Skandal w PKS IP: 193.170.198.* 06.02.04, 18:36
      "Kumys"!
      Czas sprowadzić cię do właściwego wymiaru.

Twoje wypowiedzi dowodzą, że w sprawach komunikacji, prowadzenia jakiejkolwiek działalności gospodarczej czy w sprawach Unii Europejskiej, jesteś ciemny jak noc listopadowa.
      Z tego powodu nie można podjąć z Tobą wymiany poglądów na ten temat bo istnieje pewien poziom ignorancji, poniżej którego nie da się dyskutować.

Jedyne umiejętności, które prezentujesz tu na dobrym lub nawet bardzo dobrym poziomie to umiejętność wzniecenia "zadymy" dla anonimowego poniżania konkretnej FIRMY (odróżniającej się pozytywnie od większości firm tego rodzaju) i szefa tej Firmy.

No cóż, wygląda na to, że jesteś małym, sfrustrowanym i zakompleksionym człowieczkiem.
      Naprawdę żal mi ciebie.

• Gość: Pasażerka Re: Skandal w PKS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.04, 20:02
        Bardzo nie lubię na forach "osobistych wycieczek" w kierunku piszących.
        A "transportowiec" "czepia się" , zapominając , że każdy ma prawo głosu....
        Powiem Ci że to co napisał "kumys" o busach w jego mieście,
        wygląda tak samo w Radomiu i na odcinkach z Radomia biegnących...
        Zgadzam się też z wypowiedzią że dobra konkurencja jest wskazana.
        Transportowiec nie zauważył że nie czepiamy się "FIRMY" PKS
        tylko pewnych zaniedbań i niedopatrzeń występujących w FIRMIE.
        Nikt również nie czepia się kierownictwa, czy zarządu.
        Warto temu się przyjrzeć i poprawić to i owo :)

Pozdrawiam :)P.K.

• Gość: Obserwator PKS Re: Skandal w PKS - OCHYDNA PROWOKACJA IP: *.udn.pl 06.02.04, 20:12
        Kumys
        Przyznaj sie kto Ci doradzał w tej ochydnej prowokacji
        Może jakiś sfrustrowny ???
        Wyrządziłeś krzywde PKS jako zakładowi oraz pracownikom i nowemu dyrektorowi
        Jeżeli masz choć trochę własnego honoru i poczucia odpowiedzialności , to
        powinieneś za to wszystko przeprosić
        P.S. Zachowaj się jak uczciwy czlowiek
        Pozdrawiam
      • Gość: Obserwator PKS Re: Skandal w PKS IP: *.udn.pl 06.02.04, 20:14
        Kumys
        Przyznaj sie kto Ci doradzał w tej ochydnej prowokacji
        Może jakiś sfrustrowny ???
        Wyrządziłeś krzywde PKS jako zakładowi oraz pracownikom i nowemu dyrektorowi
        Jeżeli masz choć trochę własnego honoru i poczucia odpowiedzialności , to
        powinieneś za to wszystko przeprosić
        P.S. Zachowaj się jak uczciwy czlowiek
        Pozdrawiam
        • kumys Re: Skandal w PKS 06.02.04, 21:32
          Obserwatorze z PKSu

masz racje, to byla ogromna, obliczona na obalenie ustroju "silom albo
          godnosciom osobistom" ochydna (cytuje dokladnie, bez poprawek ortografii)
          prowokacja. Bije sie w piersi lewa i prawa, jednoczesnie.
          Jak sie domyslasz, zostalem podpuszczony przez bylych komunistow, Zydow,
          masonow, cyklistow i lysych oraz pedalow i feministki, zeby zrobic zadyme w
          Radomiu, miescie wspanialych parkow i brudnych parkowych kafejek, zimnych
          autobusow i nieposypanych, nieodsniezonych chodnikow, miescie slynacym z
          wspanialych historycznie momentow, ktore zawdziecza glownie swym mundurowym
          oddzialom. Ale to juz historia.

Masz racje Obserwatorze PKS, jestem bardzo, cytuje: "jakis sfrustrowny" i tylko
          w ten sposob, donoszac na martwa rzecz, na zimny autobus (NA ZLOM Z NIM! HURA,
          HURA, HURA!!!) moglem sie poczuc lepiej.
          Nie zdawalem sobie w ogole sprawy, ze piszac o tym zimnym autobusie, jak
          piszesz, cytuje: "wyrzadzam krzywde PKS jako zakladowi oraz pracownikom i NOWEMU
          (podkreslenie moje- kumys) dyrektorowi". Brawo za obrone, zasluzysz sie nowej
          wladzy, moze i premie takze dostaniesz???

Prosze was zatem
          WY:
          -drodzy pracownicy,
          - i Ty NOWY dyrektorze PKSu w Radomiu,
          - i Ty takze Obserwatorze PKSu,

wybaczcie grzesznemu, nieswiadomemu pasazerowi zimnego autobusu, ktoremu z
          zimna pomieszalo sie w glowie, stracil poczucie honoru i co wazniejsze
          odpowiedzialnosci, i za wszystko teraz przeprasza.
          Obiecuje solennie, ze juz NIGDY, na tym i na zadnym innym forum, nie powiem
          zlego slowa ani na PKS, ani na Transportowca, ani Obserwatora, ani na nikogo
          innego zwiazanego z PKS-em. Chocbym i zamarzl na kosc. Tak mi dopomoz Bog!

A poza tym, uwazam ze nalezy zmienic ordynacje wyborcza
      • kumys Re: Skandal w PKS - Transportowiec sie odezwal! 06.02.04, 21:04
        Witaj Transportowiec,
        porozmawiajmy przede wszystkim o faktach, a nie o chciejstwie:
        1. Faktem jest, ze pewne autobusy PKS jezdza, bez ogrzewania.
        2. Faktem jest, ze i mnie sie trafil taki autobus bez ogrzewania na ponad 70 km
        trasie.
        3. Faktem jest, ze w dobrej wierze, aby to zmienic poprzez poinformowanie
        forumowiczow, napisalem o tym na goraco na forum Radom.
        4. Rowniez faktem jest, ze wiekszosc forumowiczow ten fakt dostrzeglo.
        5. Jest takie przyslowie - Uderz w stol, a nozyce sie odezwa.
        6. Faktem jest takze niezbitym, ze jesli sie domagam przestrzegania umowy
        zawartej poprzez kupienie biletu, to nie musze sie znac jak suponuje
        Transportowiec (czyli fachowiec) ani na sprawach, tu cytuje Jego
        wypowiedz: "komunikacji, prowadzenia jakiejkolwiek działalności gospodarczej
        czy w sprawach Unii Europejskiej, jesteś ciemny jak noc listopadowa."
        7. Faktem jest, ze jesli komus brakuje argumentow, to atakuje rozmowce z
        najmniej spodziewanej strony, aby zmienic temat i z atakowanego stac sie
        napastnikiem. - czyli dokladnie, to co robi Transportowiec, zamiast odniesc sie
        do problemu i zastanowic sie jak go rozwiazac obraza mnie osobiscie i pragnie
        ponizyc porownujac do nocy listopadowej, choc akurat w tym przypadku nie
        rozumiem o co mu chodzi?
        8. Kolejny zarzut zbijam przypominajac, ze akurat ja nie jestem, jak pisze
        Transportowiec, "anonimowym" jak on forumowiczem, bo ja jestem zarejestrowanym
        uzytkownikiem forum.
        9. Nie mialem zamiaru ponizac konkretnej FIRMY(duzymi literami jak
        Transportowiec) tylko chcialem poinformowac o pewnych niedociagnieciach w jej
        funkcjonowaniu nie zdajac sobie nawet sprawy, ze wywolam tym postem taka burze
        w szklance wody.
        10. Nie jestem maly, mam 175 cm, nie jestem sfrustrowany, bo zalezy mi na tym
        aby w Radomiu takze jezdzilo sie i zylo przyjemniej i szukam takiego
        rozwiazania, ani tym bardziej zaakompleksionym, mam swoje pasje i osiagniecia,
        ale o tym mozemy porozmawiac na innym forum.

Tak wiec Transpoortowiec,
        zastanow sie wczesniej, zanim ponownie zabierzesz glos na tym forum, bo Twoj
        glos, tak na dobra sprawe, nie wniosl nic nowego do tematu glownego czyli
        polepszenia komfortu jazdy autobusami PKS, ale wrecz przeciwnie, ujawnil
        wlasnie Twoje malomiasteczkowe zakompleksienie, bezradnosc i bezczynnosc w tak
        blahej (na pozor, jak sie okazuje) sprawie.

Pozdrawiam zdrowo myslacy trzon radomskich forumowiczow, patrzacych troszke
        dalej, niz koniuszek wlasnego transportowego nosa.
        • raczek1234 Re: Skandal w PKS - Transportowiec sie odezwal! 07.02.04, 15:39
          Ładnie napisane... :)
        • Gość: pks Re: Skandal w PKS - Transportowiec sie odezwal! IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 10.02.04, 16:00
          Pozwól że zacytuję twoją wypowiedź: "to moze wreszcie sie wezmiemy wszyscy
          razem i tego dupka wywieziemy na taczkach? JAK DLUGO BEDZIEMY JESZCZE CZEKAC?"
          Jedno takie zdanie świadczy, że jesteś pieniaczem (jak to cię ktoś określił). A
          tak na marginesie to czyżbyś był znajomkiem byłego dyrektora PKS
          Węgrzynowskiego? A może rodzina?
        • Gość: anka.h2 Re: Skandal w PKS - Transportowiec sie odezwal! IP: *.udn.pl 27.02.04, 15:19
          lubie takich jak Ty - Kumys
    • Gość: pks Re: Skandal w PKS IP: *.pilickanet.pl 27.02.04, 06:36
      Wyciągam ten wątek żeby powiedzieć że w ciągu miesiąca ma być gotowa strona
      PPKS wraz z rozkładem jazdy (pozdrawiam pitagor, walcz o więcej :)
      • Gość: Gość Re: Skandal w PKS IP: 212.244.88.* 27.02.04, 11:44
        Domena pks.radom.pl jest juz zarejestrowana, podobno nawet prace nad strona sa
        zaawansowane w 30%... jednak sadzac po "firmie", ktora tworzy ta strone,
        WEBdev - nie spodziewalbym sie niczego rewelacyjnego...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka