Dodaj do ulubionych

Radom to całkiem ładne miasto

07.05.04, 13:07
czy zauważyliście idąc ulicą Piłsudskiego, Moniuszki czy Żeromskiego jakie
ładne są kamieniczki powyżej parteru? Na codzień nikt nie zadziera głowy i
tego nie dostrzega - warto obejrzeć
Obserwuj wątek
    • Gość: GregorY Re: Radom to całkiem ładne miasto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 13:47
      zauważyłem już dano, szkoda, że nie wszystkie wyglądają tak pięknie.
      • Gość: łł Re: Radom to całkiem ładne miasto IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 14:06
        dziewczyno... a kto by na szczyty kamieniczek patrzył, jak czeba paczyć żeby ci portfela nie zapierniczyli
        • kustosz.m Re: Radom to całkiem ładne miasto 07.05.04, 14:17
          > portfela nie zapierniczyli

strata portwela, choc bolesna, nie jest najgorsza.
          tragedia jest dopiero jak ludnosci portwel zaslania widok na swiat.

pozdrawiam malgosie
          • Gość: malgosia_100 Re: Radom to całkiem ładne miasto IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 07.05.04, 15:34
            dziękuję za pozdrowienia
            i również pozdrawiam

zawsze ktoś sprowadzi rozmowę na jakiś boczny tor...

mówimy o architekturze, a nie o portwelach
            • Gość: dziadek Re: Radom to całkiem ładne miasto IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 07.05.04, 16:50
              Radom to naprawdę ładne miasto , choć niestety mocno zaniedbane .
              Miejmy nadzieję , że wkrótce zacznie się to zmieniać . A wszystkim malkontentom
              podpowiadam , że nie wszystkie miasta w Polsce muszą wyglądać jak Kraków - na
              szczęście ! Choć , skądinąd , Kraków jest piękny ! Pozdrawiam .
              • Gość: marcin Re: Radom to całkiem ładne miasto IP: *.254.udn.pl 07.05.04, 17:18
                Piłsudskiego jest jedna z najładniejszych ulic nie tylko w Radomiu ale i wogóle
                w Polsce
              • Gość: hans Re: Radom to całkiem ładne miasto IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 07.05.04, 18:53
                Piłsudskiego jest ładniejsza od krakowskiej Szewskiej.Zaraz mi powiecie, że tu
                jest "klimat"-tylko, że na Szewskiej można się najwyżej poobijać o ludzi.Z
                drugiej strony nie ma zwyczaju spacerowania po ulicy i siedzenia w knajpach.
                • Gość: dziadek Re: Radom to całkiem ładne miasto IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 07.05.04, 20:16
                  Fajnie byłoby gdyby o naszych radomskich " cudeńkach " dowiadywali się także
                  ludzie z innych miast . Jak dotychczas ich pojęcie o Radomiu jest , delikatnie
                  mówiąc niewielkie , a jeżeli już to raczej niezbyt pochlebne . I w dużej mierze
                  jest to nasza wina ! Musimy starać się o zmianę wizerunku naszego miasta w
                  Polsce - od tego także zależy jego przyszłość !
                • malgosia_100 Re: Radom to całkiem ładne miasto 07.05.04, 20:18
                  nie uzyskamy takiego klimatu jak w Krakowie w śródmieściu, bo przede wszystkim,
                  tam ulice w większości są zamknięte dla ruchu kołowego i dlatego można
                  przesiadywać w knajpach - ogródkach i spacerować swobodnie po ulicach (pomijam
                  aspekt historyczny).

Chociaż gdyby tak zamknąć np ul.Piłsudskiego,o której mówimy, wprowadzić
                  odpowiednie usługi przyciągające ludzi nie tylko w dzień ale także w nocy
                  (Rynek w Krakowie funkcjonuje w ten sposób właściwie o każdej porze), kto
                  wie...ale to tylko utopijne mrzonki.

Na razie wydaje mi się że jest to możliwe na ul.Żeromskiego. Wystarczy tylko
                  (lub aż) zmienić "asortyment" usług. W większości na tej ulicy są sklepy
                  zamknięte po 18.00, więc po tej godzinie mie ma sensu wybierać się tam na
                  spacer (mam tu na myśli złą opinię śródmieścia). Taki proces musiałby trwać
                  latami, właśnie choćby ze względu na aspekt socjologiczny, co jest przecież
                  również głównym problemem na Mieście Kazimierzowskim. Ale nic w tej dziedzinie
                  nie dzieje się od razu... może warto poczekać.
                  W Radomiu odczuwamy brak tego typu miejsc. Powinniśmy brać przykład z Krakowa,
                  bo to się sprawdza, a tym można przyciągnąć ludzi o każdej porze.

Może jeszcze coś w rodzaju jakichś małych "prywatnych" teatrów, trochę szeroko
                  rozumianej kultury...

Przecież rewitalizacja MK też nie będzie polegać tylko na tym, że wyremontuje
                  się kamienice lub zbuduje nowe, bo jeszcze trzeba tam wprowadzić odpowiednią
                  funkcję.
                  Dla porównania : rynek w Krakowie i rynek w Warszawie - ładny, ale nie działa i
                  nie przyciąga tak jak powinien...
                  • Gość: hans Re: Radom to całkiem ładne miasto IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 07.05.04, 20:55
                    W Krakowie wcale nie o sklepy chodzi, a o przesiadywanie w knajpach i stamtąd
                    wszędzie jest blisko.Obniżka biletów w kinach, muzyczka w"ogrodkach piwnych" i
                    zmiana obrazu Radomia...A to niestety jest nie do wykonania.Serio.
                    • malgosia_100 Re: Radom to całkiem ładne miasto 10.05.04, 08:35
                      właśnie o to mi chodzi - że nie chodzi o sklepy tylko o zupełnie coś innego
                  • kustosz.m Re: Radom to całkiem ładne miasto 10.05.04, 12:55
                    malgosia_100 napisała:

Miasto to ludzie.
                    najstarszy rynek odzyl. remont kosciola. koncerty i spotkania w katakumbach.

rynek miasta kazimierzowskiego. tez moze odzyc po remontach. cala os zamienic
                    na muzeum. jakies cykliczne imprezy teatralne n aplycie. sale, knajpki.
    • Gość: isoxazolidine Re: Radom to całkiem ładne miasto IP: *.chemia.pk.edu.pl 08.05.04, 09:03
      Radom to WYJATKOWO ładne miasto :-)
      kraków moze fajnie wyglada z daleka albo jak sie tam zaglada raz na jakis czas z
      wycieczka. ale sprobujcie w krakowie pomieszkac. dno :-(
      • Gość: marcin Re: Radom to całkiem ładne miasto IP: *.254.udn.pl 08.05.04, 11:20
        rewitalizacja to przedewszystkim zadanie naprawy tkanki społecznej, budownictwo
        jest tylko dodatkiem
        • malgosia_100 Re: Radom to całkiem ładne miasto 08.05.04, 16:49
          nie zgadzam się

rewitalizacja to w skrócie- przywrócenie do życia

nie może skończyć się na wymianie mieszkańców i remontach

Marcinie, chyba nie jesteś architektem, bo miałbyś inne zdanie na ten temat
          • Gość: RedDog Re: Radom to całkiem ładne miasto IP: *.rwt.pl 10.05.04, 09:14
            Miałem już okazję oprowadzać po naszym mieście i Chińczyka z Tajwanu i ludzi z
            szeroko pojętej Rosji. Całkiem niedawno byłem tez w tamtych stronach i co
            ciekawe bardzo wielu ludzi zna nasze miasto. Spotkałem wielu, którzy zapewniali
            mnie że jest bardzo ładne. Jeden gość załatwia interesy w Skarżysku i zawsze
            zatrzymuje się w Radomiu. Jest to człowiek z Mińska, miasta nieporównywalnie
            większego od Radomia i całkiem interesującego (nie powiem ładnego, ponieważ jest
            to miasto właściwie bez historii). Ktoś powyżej porównywał rynek warszawski i
            krakowski zarzucajac, że ten pierwszy "nie działa". Moim zdaniem niema prawa
            działaś bo też jest nowy. Brak tam atmosfery, brak życia. Ceny tez nie
            zachęcają. Jeśli ktoś czuje atmosferę miejsca, proponuję porównać Zamek
            Królewski w stolicy i Wawel. Jakie wrażenia? Nasze Miasto Kazimierzowskie ma
            niesamowity potencjał. JEST zabytkowe i POSIADA historię. To warszawskie jest
            podrobione i już. Po "przywróceniu do życia", jeśli wywali się okoliczną
            żulernię, pewnie otworzą się jakieś kafejki, restauracyjki (taka moja cicha
            nadzieja) i z całą pewnością wielu radomian właśnie tam będzie chciało spędzać
            weekendowe i nie tylko, popołudnia i wieczory.
            Z tego co obserwuję już od jakiegoś czasu radomski "rynek rozrywki" czyli
            knajpki, kluby itp. nadal jest nienasycony i mimo otwierania coraz to nowych
            lokali (za co chwała) pozostałe wcale nie pustoszeją. Może wreszcie rynek stanie
            się rynkiem, sercem miasta. Czego wszystkim i sobie życzę.
          • Gość: marcin Re: Radom to całkiem ładne miasto IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 07:58
            zgadza sie nie jestem architektem, ale sie z Tobą zgadzam i to napisałem
            rewitalizacja to przede wszystkim naprawa tkanki społecznej
            • malgosia_100 Re: Radom to całkiem ładne miasto 18.05.04, 08:19
              Gość portalu: marcin napisał(a):

> zgadza sie nie jestem architektem, ale sie z Tobą zgadzam i to napisałem
              > rewitalizacja to przede wszystkim naprawa tkanki społecznej

Drogi Marcinie - jeśli napisałes: "ale sie z Tobą zgadzam i to napisałem
              > rewitalizacja to przede wszystkim naprawa tkanki społecznej" to się ze mną
              nie zgadzasz, bo ja nie uważam, że rewitalizacja to "przede wszystkim naprawa
              tkanki społecznej"

między innymi

ale nie przede wszystkim - to PRZYWRÓCENIE DO ŻYCIA - a to coś zupełnie innego

pozdrawiam Marcina

:):):)

p.s. co da sama naprawa tkanki społecznej, jesli nikt nie będzie miał ochoty na
              spacer wśród ruder (przepraszam, ale na razie tak to wygląda), nie będzie
              czegoś, co przyciągnie ludzi w to miejsce, ...., itd. itp.???

to dla mnie jest właśnie (bardzo skrótowo) rewitalizacja
              • malgosia_100 p.s. dla Marcina 18.05.04, 08:39
                przepraszam, jeszcze jedno p.s.

przeciwnie - wydaje mi się ,ze społeczności nie należy wymieniać w sensie
                wymiany mieszkańców, lecz redukować ję wprowadzając inne funkcje - czyli
                użyteczność publiczną, bo jeśli MK będzie ekskluzywną sypialnią to i tak nic z
                tego...
              • Gość: marcin Re: Radom to całkiem ładne miasto IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.04, 10:02
                zgadza sie co do tego ze naszym zadaniem jest przywrocenie do zycia, ale jak to
                zrobic? zarowno same remonty jak i sama naprawa tkanki to za malo wszystkie te
                zadania nalezy polaczyc. ale czy przyjdziesz w pieknie wyremontowane miejsce -
                ul. Rwanska gdy nadal bedzie miala ona taka opinie jak dotychczas? ta naprawa
                nie bedzie sie odbywac przez wysiedlenia choc napewno dotyczyc beda one jakiejs
                grupy ludzi, musimy stworzyc jakas propozycje dla mieszkanców tej okolicy,
                ozywic ja, a w persektywie nalezy tak pomyslec o calym miescie, coz z tego ze
                staramy sie stac osrodkiem akademickim skoro nie proponujemy niczego
                absolwentom wyzszyc uczelni, musimy stworzyc warunki do rozwoju uslug na tym
                terenie.
                dlatego pozostaje przy swoim zdaniu
                pozdrowienia!!!
                marcin
                • malgosia_100 sprostowanie dla Marcina - 2 19.05.04, 10:52
                  Drogi Marcinie
                  chyba się nie rozumiemy - musimy rozdzielić dwie sprawy.

Po tym co napisałeś już kapuję

Ja mówię o szeroko pojętej rewitalizacji, w sensie ogólnym.
                  Ty - o rewitalizacji MK.
                  Być może, że w tym przypadku najważniejsze jest pozbycie pewnej liczby
                  mieszkańców, delikatnie mówiąc, kłopotliwej. Co do tego się zgadzam.

Ale sądzę,że niebezpiecznie jest na forum reprezentować pogląd, że
                  rewitalizacja to naprawa tkanki społecznej, bo ktoś, kto nie zna tego
                  zagadnienia, gotów tak pomyśleć.

Dlatego, gdybyś zaznaczył wcześniej, że twoje zdanie na ten temat opiera się na
                  tym konkretnym przykładzie, czyli: w MK najważniejsze w procesie rewitalizacji
                  jest..., to nie byłoby tej dyskusji:):):)

pozdrawiam
                  • Gość: marcin Re: sprostowanie dla Marcina - 2 IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.04, 11:26
                    ;) masz racje, ja cały czas myslę o tym konkretnym przypadku
      • kustosz.m Re: Radom to całkiem ładne miasto 10.05.04, 13:19
        > wycieczka. ale sprobujcie w krakowie pomieszkac. dno :-(

podzielam - za malo rond, supermarketow, i stacji benzynowych. za duzo staroci.
        ludzie nie prowadza sportowego trybu zycia, tylko lamusy takie, przynajmniej
        pod wzgledem ubioru. i na starym rynku powinna byc tylka jedna katakumba, bo
        jak jest wiecej to weczorem trafic nie mozna na znajomych. a juz nad ranem to w
        ogole.

przejdz sie po podgorzu jak sie zgubisz w 3-rzednych uliczkach.
        poczujaesz sie jak w domu. wroci ci pogoda ducha.
      • malgosia_100 Re: Radom to całkiem ładne miasto 18.05.04, 08:10
        Gość portalu: isoxazolidine napisał(a):

> Radom to WYJATKOWO ładne miasto :-)
        > kraków moze fajnie wyglada z daleka albo jak sie tam zaglada raz na jakis
        czas
        > z
        > wycieczka. ale sprobujcie w krakowie pomieszkac. dno :-(

a ja mieszkałam w Krakowie - uważam że jest super

inną sprawą jest problem szeroko pojętej rozbudowy, czyli utworzenie
        równorzędnego - może lepiej: równoważnego, centrum, aby umożliwić rozbudowę
        Krakowa.
        Wtedy Kraków nie kojarzyłby się tylko z wycieczką i Starym Miastem, a
        Krakowianie nie nazywaliby swojego miasta "skansenem"

pozdrawiam

• Gość: Danusia Re: Radom to całkiem ładne miasto-tak jest - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 12:11
      Zgadzam sie z tą odpowiedzią ,że Radom to całkiem ładne miasto.Przyjeżdżam do
      Radomia juz kilka lat i naprawde mi się podoba.Jest bardzo dużo zieleni,jak i
      lasów gdzie można odpocząć.W ciszy i spokoju,wsród spiewających ptaszków w
      lesie i pośród zieleni .Jak nam wiadomo ,że zieleń bardzo korzystnie wpływa na
      nasz odpoczynek regenerujący ,fizyczny i psychiczny człowiek ,lepiej się
      czuje .Po prostu zieleń uzdrawia ,jak i te przepiękne drzewa są bardzo
      lecznicze, które rosną tu parę lat i mają bardzo silną energię, warto postać
      pod takim drzewem parę minut i od razu czujemy się lepiej. Wczoraj byłam ,ze
      znajomą w lesie i z dziećmi,tam gdzie rosły konwalie ,to się poprostu czuło tą
      energię tego pięknego lasu i tego zapachu tych ślicznych konwali o naturalnym
      zapachu i bieli .Te kwiaty same Cię już zauroczyły i ta zieleń piękna soczysta
      nie zakurzona .Czyż to nie wspaniałe? Mieszkańcu Radomia oceń sam ?Ja mieszkam
      nad morzem ,a w Radomiu mam bardzo dużo znajomych; dobrych ludzi. Tak ,że co
      roku odwiedzam Radom i bardzo mi się podoba i jest ładnym miastem .
      • Gość: Danusia Re: Radom to całkiem ładne miasto-tak jest - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 12:20
        Pozdrawiam wszystkich w Radomiu .
        • malgosia_100 Re: Radom to całkiem ładne miasto-tak jest - 18.05.04, 14:04
          dzięki i za to

przepraszam, ale rozmawiamy o architekturze

co o tym sądzisz?

również pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka