Dodaj do ulubionych

Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałka

21.12.11, 12:00
Gratuluję autorowi umiejętności zwięzłego i rzeczowego przedstawiania argumentów. Brakuje tego wyraźnie przeciwnej stronie, której jedynym argumentem jest -spowodowane przez nich samych- gigantyczne zadłużenie miasta.
Z całego serca popieram wszystkie działania rodziców wszystkich jednostek przewidzianych do likwidacji. Obawiać się można tylko, że argumenty i fakty nie mają żadnego znaczenia dla władz miasta. Ciekawe jest co naprawdę kryje się pod tymi działaniami. Ale o tym przekonamy się niestety za późno.
Obserwuj wątek
    • Gość: też rodzic Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk IP: 194.181.137.* 21.12.11, 12:04
      Każdy na problem patrzy przez pryzmat własnego nosa. Nikogo nie obchodzi, że Tusk zacisnął pasa samorządom, że rządząca w Polsce PO ograniczyła subwencje oświatowe. Można pwiedzieć "a kogo..." tyle że to byłoby nadinterpretacja Fundacji Ewy Błaszczyk.
      • martica to tez problem Warszawy 21.12.11, 12:53

Zgoda pelna, @tez rodzic.
        ja dodam ejszcze zeby nie jechac po wladzach Radomia ze to ich wina! W stolicy brakuje 200 mln PLN na utrzymanie i szkol i przedszkoli - w tej chwili mieszkancy bielan walcza o podstawowke na dzielnicy...Platfusy poobcinaly subwencje oswiatowe ale swoich premii zlodzieje nie poobcinali

Gość portalu: też rodzic napisał(a):

> Każdy na problem patrzy przez pryzmat własnego nosa. Nikogo nie obchodzi, że Tu
        > sk zacisnął pasa samorządom, że rządząca w Polsce PO ograniczyła subwencje oświ
        > atowe. Można pwiedzieć "a kogo..." tyle że to byłoby nadinterpretacja Fu
        > ndacji Ewy Błaszczyk.
        • fnx1 Re: to tez problem Warszawy 21.12.11, 13:12
          martica napisała:

>
          >
          > Zgoda pelna, @tez rodzic.
          > ja dodam ejszcze zeby nie jechac po wladzach Radomia ze to ich wina! W stolicy
          > brakuje 200 mln PLN na utrzymanie i szkol i przedszkoli - w tej chwili mieszkan
          > cy bielan walcza o podstawowke na dzielnicy...Platfusy poobcinaly subwencje osw
          > iatowe ale swoich premii zlodzieje nie poobcinali
          >
          A gdzie tu argument, żeby zgodzić się na likwidację szkół, przedszkoli i MDK w Radomiu? Cacy władze w Radomiu... cacy... całkiem jak te "Platfusy" w Warszawie. Tośmy się doczekali. Nie musimy wybierać "platfusów" - u nas PIS z powodzeniem ich zastąpi. Wcale nie gorzej. A z tymi premiami i podwyżkami jak poczytasz - to nie tylko "Platfusy" mają problem... Każdy garnie pod siebie!
        • Gość: Tata Re: to tez problem Warszawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.11, 13:13
          Swego czasu po pierwszej wygranej pis były boje z Fałekiem o przedszkola, byłem na jednym z takich spotkań i niestety, widze że nic się w podejściu tego jegomościa nie zmieniło.
          Słowa w/w: "Nie wszystkie dzieci muszą chodzić do przedszkola - moja córka nie chodziła i jest ok.". Wiedzę i potrzeby ma na wyciągnięcie ręki, z choinki się nie urwał, tylko grzeje stołki kolejne w samorządzie od kilkunastu lat. Poprzednio miał wymówke że to poprzednia władza bajzel zostawiła. PIS się wydziera na temat prywatyzacji szpitali a tu matecznik pisu, jedyne miasto pow. 200tys z pisem u władzy i co nie słuzba zdrowia to oświata. Nic się nie nauczyli, ale niestety w tym mieście brak jest ludzi, zdolnych do wybrania kogoś odpowiedniego do rządzenia. List wszystkim wybordom pisu radzę napisać do najjaśniejszego prezesa - niech przyjedzie jak po wyborach samorządu i niech posprząta ten bajzel.
      • fnx1 Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk 21.12.11, 13:07
        Też rodzicu - rzeczywiście to jest nadinterpretacja - ale w części "Nikogo nie obchodzi". Owszem obchodzi. Faktycznie subwencja wystarcza na 2/3-3/4 kosztów oświaty. Ale dlaczego uważasz, że samorząd nie powinien ponosić ŻADNYCH kosztów oświaty na swoim terenie? Są sprawy, które w sprawnie zarządzanym mieście są priorytetowe, aby mieszkańcy chcieli tam mieszkać a nowi się osiedlać. I do takich spraw obok służby zdrowia, infrastruktury drogowej należy właśnie OŚWIATA. Aktualne działania są "silnie precyzyjnym" ciosem w i tak nienajlepszy wizerunek tego miasta.
        W przypadku MDK widzę tylko wątpliwości w prawdziwości argumentów władz miasta:
        1. Dyrekcja MDK podjęła się wdrożenia programu oszczędnościowego, który może przynieść oszczędności ok.500-600 tyś. - Marszałkiewicz oczywiście to wyśmiał - czyli o pieniądze mu nie chodzi.
        2. Na MDK przypada jakaś część subwencji oświatowej - po przekształceniu miasto te pieniądze traci!
        3. Rada rodziców z dobrowolnych składek finansuje potrzeby poszczególnych sekcji i uczestnictwo wychowanków w imprezach (krajowych i międzynarodowych) - po przekształceniu będzie to chyba finansował osobiście pan Fałek (albo zgodnie z zapowiedzią poda się do dymisji - oczywiście zakładam, że p. Kosztowniak tę dymisję przyjmie i nie powierzy mu żadnej lukratywnej posadki tylko zatrudni jako nauczyciela za 50% wynagrodzenia).
        4. Dom kultury będzie miał ograniczone możliwości zarobkowania - bo p. Fałek gwarantuje swoją posadką - że wszystkie zajęcia będą utrzymane i prowadzone na tym samym poziomie. Być może sam się tam zatrudni na 40 godzinnym dydaktycznym etacie za połowę pieniędzy nauczyciela.
        Rozumiem trudności finansowe miasta (nie są niczym wyjątkowym w skali kraju) ale:
        1. Miasto ma oszczędności i daje blisko 800 tyś. na PODWYŻKI dla urzędników. Nie na nagrody jednorazowe - na PODWYŻKI - co niesie zobowiązania na kolejne lata! Jednocześnie próbuje sfinansować te podwyżki ZMUSZAJĄC nauczycieli - o najwyższym poziomie wykształcenia do pracy za połowę wynagrodzenia - przy wykonywaniu tej samej pracy - W TYM SAMYM WYMIARZE!
        2. Nie kto inny jak właśnie te władze miasta zadłużyły w ostatnich latach miasto na 376mln.zł. Same spłaty pożyczki wyniosą prawie tyle co konieczna dopłata do oświaty...
        3. INNE WŁADZE MIEJSKIE zaczynają od oszczędności na SOBIE. Naszych na to nie stać. Chciałbym aby pan Fałek pokazał klasę - i zrzekł się połowy wynagrodzenia! A może już to zrobił - tylko ja nie jestem o tym poinformowany... A w takim wypadku przepraszam... Ale przy pana Fałka zarobkach spodziewałbym się zejścia również do 2.000zł. Jego praca wg mnie jest mniej warta od nauczycieli - czy to w szkołach czy w MDK. A jako NAUCZYCIEL uważa, że nauczyciele właśnie tyle powinni zarabiać. Zatem niech wróci tam gdzie jego miejsce - do szkoły. Najlepiej w jakiejś wiosce daleko od Radomia. Bo tu mu już raczej koledzy żyć by nie dali. A i tam jak się dowiedzą jak traktuje oświatę - długo by nie popracował.
        • Gość: misio Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk IP: *.radom.vectranet.pl 21.12.11, 16:55
          50% pensji średniej pensji nauczyciela dyplomowanego to ok. 2500brutto. Są tracy. Tak więc bez ściemy, że nie mają z czego żyć... Do tego korepetycje np. gry na gitarze za 100zł za godzinę. Może ktoś z dziennikarzy zainteresuje się średnią pensją nauczyciela dyplomowanego w Radomiu? Na przykład takiego z MDK-u. Na bank niektórzy mają jeszcze etaty w szkołach. Co do finansowania wyjazdów na jakieś turnee uczniów z MDK-U czy jakiś innych placówek - jak ktoś chce sobie swoje hobby realizować to nie za moją kasę!! Jak chcą jechać to niech płacą ze swoich pieniędzy.
          • fnx1 Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk 22.12.11, 07:37
            Misiu jak widzę jesteś typowym przykładem poplecznika Fałka! Najlepszym przykładem są twoje ostatnie słowa:
            "o do finansowania wyjazdów na ja
            > kieś turnee uczniów z MDK-U czy jakiś innych placówek - jak ktoś chce sobie swo
            > je hobby realizować to nie za moją kasę!! Jak chcą jechać to niech płacą ze swo
            > ich pieniędzy. "
            No i właśnie wyjazdy są finansowane ze składek na radę rodziców. A Fałek GWARANTUJE SWOIM STANOWISKIEM, że będą darmowe! Czyli będą z twoich pieniędzy... Ale kombinuj misiu... kombinuj...
            Co do pensji nauczycielskich - być może są tacy. Być może bo takich nie znam. Natomiast WIEM, że nauczyciel MIANOWANY w Radomiu zarabia ok.2200 zł. Za pełny etat a nie 50%! No i powiedz mi ilu chętnych w Radomiu jest na korepetycje z GITARY za 100zł/h. Kurcze jakie bogate miasto i jakie bogate misie tu mieszkają!
      • Gość: Też rodzic II Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.11, 13:27
        Do też rodzic: Puki c,o to baranie Tusk nie przykręcił kurka, a pomniejszone prognozy wpływu z CiT są na takim samym poziomie jak na początku roku więc po co te kłamstwa że Tusk zabrał. Narobiło się długów to je trzeba spłacać - ot cała prawda- Dobra kontynuacja PiS-u rozkręca się w Radomiu na całego!! Niech się Fałek poda do dymisji jak nie wie co z tym budżetem zrobić albo zrezygnuje z części swojej pensji bo z tego co wiem to miesięcznie kasuje za taką politykę ponad 10 tyś PLN. Jak się pluje to on mówi że deszcz pada. Taki to prezydent!!!!!!!!!!!
        Po tej reformie będzie setki osób na bruku a na pewno każdy rodzic zapłaci dużo więcej za przedszkole, po co taką ciemnotę wciskać narodowi!!!!!
    • Gość: MIra Wyjasnijcie mi, dlaczego w Radomiu sa wciaż te IP: 195.56.140.* 21.12.11, 12:59
      same twarze ? Fałek to nieudacznik z czasów AWSich, kiedy to Radom został najbardziej zdegradowany i zniszczony gospodarczo.
      Czemu ci sami ludzie wciąż rządzą Radomiem ?
      Droga jest super, brak której był kiedyś wymówką, a wciąż nikt nie inwestuje w tym miescie
    • aneczka78_2 Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałka 21.12.11, 15:55
      Niestety ja też byłam na tym spotkaniu i na prawdę nie mogło obejść się bez emocji, to przecież edukacja naszych dzieci leży na szali pomysłów Pana wiceprezydenta ;/ mam nadzieję,że do likwidacji nie dojdzie i popieram Autora tego listu ;) to nie będą oszczędności tylko straty nie tylko materialne ale przede wszystkim moralne dla naszych dzieci i przyszłych ludzi, którzy będą potem pracować na nasze emerytury ;/ nie oszczędzajmy na największych skarbach naszego narodu i naszego miasta;)
    • pitagor Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałka 21.12.11, 15:59
      Autorowi gratuluję bardzo dobrego listu.

Do meritum. Pan Fałek nie jest winny całej sytuacji, dostał prikaz z góry, że ma znaleźć oszczędności to znalazł. Cały Radom buduje swoją obwodnicę południową. Cierpi na tym edukacja i kultura - stąd zawsze było łatwo zabrać pieniądze.
      • Gość: kierowca Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.11, 12:19
        > Cały Radom buduje swoją obwodnicę południową
        > . Cierpi na tym edukacja i kultura - stąd zawsze było łatwo zabrać pieniądze.

Spoko, okroi się projekt obwodnicy ze zbędnych ścieżk rowerowych, którymi i tak nikt nie jeździ i wtedy na zachowanie przedszkoli wystarczy.
        • ttty Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk 22.12.11, 12:31
          Gość portalu: kierowca napisał(a):

> > Cały Radom buduje swoją obwodnicę południową
          > > . Cierpi na tym edukacja i kultura - stąd zawsze było łatwo zabrać pienią
          > dze.
          >
          > Spoko, okroi się projekt obwodnicy ze zbędnych ścieżk rowerowych, którymi i tak
          > nikt nie jeździ i wtedy na zachowanie przedszkoli wystarczy.

++ :)
    • pogromca.ciemnogrodzian Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałka 21.12.11, 16:21
      Wielkie gratulacje dla autora listu. Rzecz ujęta krótko i sensownie. We wrześniu moje dziecko idzie do przedszkola więc sprawa mnie bezpośrednio dotyczy.

Boję się jednak, że nasi z bożej łaski PiSowscy dygnitarze mają gdzieś opinię innych ludzi i obchodzą ich tylko moherowy elektorat, czyli ludzie w wieku po produktywnym, którzy poza światem Ojca Dyrektora nic nie dostrzegają. Radom ma już w Polsce opinie ostatniej ostoi PiSu, zacofania, ciemnoty, miasta , które ulega populistycznej polityce PiSu, miasta, w którym człowiek bez znajomości nie ma prawa normalnie funkcjonować.

"Specjaliści" z PiSu doprowadzili miasto do zadłużenia, zrobili z niego miasto supermarketów i banków. Na dokładkę zamiast walczyć z bezrobociem ich posunięcia powiększają tylko szeregi bezrobotnych.

W czyje łapy wpadną zlikwidowane przedszkola? Czyje dzieci będą uczęszczać do przedszkoli samorządowych ? Jestem na 100 % przekonany, że przedszkolami będą zarządzać ludzie związani z PiSem i naszymi specjalistami od likwidacji i zadłużania miasta oraz ich kolesiami. Trzeba będzie wykazać się niezłymi plecami żeby umieścić dziecko w PiSowskim przedszkolu.

I jeszcze słowo do "Też rodzic". Znam takich jak Ty bo spotykam ich na pęczki w codziennym życiu. Jedziesz na swoich znajomościach i układach. Bez nich tacy jak Ty nic nie znaczą, ale gdy powywożą tych twoich PiSowskich koleżków na taczkach wtedy skończą Ci się tłuste lata.
    • Gość: waldi Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk IP: *.radom.vectranet.pl 21.12.11, 16:47
      Co za brednie wypisuje ten rodzic. Pewnie jakaś rodzina zatrudnionego w przedszkolu nauczyciela. Jasne jest że protestują "zaangażowani" politycznie. Pokazał to wyraźnie Ryfifiński. Od kiedy to prywatne znaczy gorsze?
      • Gość: zuz anna Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk IP: *.radom.vectranet.pl 21.12.11, 19:11
        waldi, prywatne to na pewno droższe:) i kadra mniej doświadczona( bo tańsza) pracująca osiem godzin z maluchami. Sam odpowiedz sobie ,czy gorsze.
        A posła Ryfińskiego wspomogły nieliczne osoby z jednej bodajże szkoły. Każdy walczy jak umie:)))
    • Gość: artek Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk IP: *.radom.vectranet.pl 21.12.11, 17:59
      tak jest, chceli pisu w radomiu to niech likwidują zadłużenie dla dobra naszych wszystkich.
    • kapralzbrujev Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałka 21.12.11, 19:12
      Niestety, po Rychu Fałku trudno oczekiwać równie merytorycznej, jak przedmiotowy list, odpowiedzi. Łysiejące czółko nieskażone myśleniem, niewolniczo naśladujące facjatę swojego uwielbianego Szefa (też łysiejącego). Panowie łysiejący, myślcie - to nie boli. A poza tym wszystkie Ryśki to fajne chłopaki, jak mawiał klasyk absurdu niejaki Bareja (Panie Fałek - to reżyser "Misia").
      • Gość: Anna-PIS Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk IP: *.algo.radman.pl 21.12.11, 19:19
        To kolejny, brutalny atak na PIS, prawdopodobnie inicjowany przez wrogie nam radomianom siły związane z Solidarną Polską, która dążą do obalenia Jarosława..
        • pogromca.ciemnogrodzian Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk 28.12.11, 22:08
          Anna-PIS - to co wypisujesz nazwałbym czystym fundamentalizmem partyjnym. Kup sobie koszulkę z napisem PiS i wysadź się w powietrze.
    • megan.2011 Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałka 21.12.11, 19:38
      Ja również uczestniczyłam w spotkaniu i mam nieodparte wrażenie, że było to spotkanie pro forma. Tak naprawdę ze strony władz nikt nie chciał słuchać naszych postulatów i argumentów, bardzo zresztą konkretnych, wiceprezydent decyzję o likwidacji już ma i nietrudno będzie przejść mu od słów do czynów, przy takim jak obecnie składzie Rady Miejskiej. Mam tylko pytanie w jakim celu te "konsultacje" skoro decyzja już zapadła. Warto zwrócić też uwagę na jeszcze jeden haczyk tkwiący w przekształcaniu publicznych w niepubliczne. Wiceprezydent twierdzi, że miasto zaoszczędzi na tym 5 milionów złotych rocznie, skoro nowy prywatny właściciel zacznie przedszkolem zarządzać dostanie subwencję na tym samym poziomie co obecnie przedszkole publiczne tj. 80% to skąd, ten "prywaciarz" weźmie dodatkowe 278 000 zł (5 000 000 : 18) na utrzymanie przedszkola na takim poziomie, jak dotychczas? Na to pytanie jednak rodzice usłyszeli od Pana Wice następującą odpowiedź: "Ja tymi przedszkolami nie będę zarządzał, nie sporządzałem biznes planu". I to zdanie stanowi kwintesencję tego spotkania. Smutne to trochę, że nikt nie czuje odpowiedzialności za kształcenie naszych najmłodszych i podejmuje kroki bez głębszego przemyślenia jakie to niesie konsekwencje na przeszłość.
      • Gość: Anna_PIS Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk IP: *.algo.radman.pl 21.12.11, 20:23
        Sama nie wiem czy jestem za prywatyzacja przeszkoli, ale jak tego chce moja radomska partia to jestem ZA. !!!!!!!!
        • Gość: wers Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk IP: *.radom.vectranet.pl 21.12.11, 21:29
          Anno, jakby ci PiS kazał skoczyć w ogień, to byś to zrobiła bez zastanowienia?
        • Gość: Sowaprzemądrzała Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.11, 15:56
          A jak TWOJA partia będzie chciała żebyś skoczyła z mostu na głowę to też to zrobisz????? no fakt masz do wyboru te przez Mleczną albo te nad torami. Daruj już sobie te swoje złote myśli idź lepiej do kuchni, gdzie wg. twojej partii jest miejsce kobiety i oskub karpia z łusek. Przynajmniej będziesz miała zajęcie
      • Gość: MS Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk IP: *.radom.vectranet.pl 21.12.11, 22:00
        Dziś w tv dami, jak zadano Fałkowi pytanie ile osób straci prace w wyniku reformy, stwierdził że nie liczył!!! Skoro nie liczył, na podstawie czego wie jakie bedą oszczędności. Jeżeli ktoś DOKŁADNIE wie, ile zaoszczędzi miasto to prosiłbym o taką informację (być może była podana i nie doczytałem). Wogóle jak można przygotowywać projekt reformy, nie wiedząc ile osób straci prace.
        AHa w społecznych, prywatnych przedszkolach nie obowiązuje karta nauczyciela, przynajmniej nie musi, więc taki zabieg zastosuje przy przedszkolach jak w przypadku MDKu. Fajnie będzie jak Pani będzie siedziała z dziećmi przez 8 godzin, jedzonko dowiezie się w kartonach z firmy zewnętrznej bo będzie taniej, posprząta także firma zewnętrzna.
        Co po przedszkolach - szkoły podstawowe, gimnazja, licea - przecież to także można sprywatyzować, będzie taniej

• griber_aktywny Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk 21.12.11, 22:04
          A może Pan Fałek sam się sprywatyzuje? Przejdzie z garnuszka gminy na swój własny? Budżet miasta oszczędzi krocie!
    • ana_62 Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałka 21.12.11, 22:54
      W pełni popieram autora listu i gratuluję konkretnych argumentów - szkoda, że dyskusja merytoryczna jest tylko z jednej strony. Warto jednak dodać, że projekt p Fałka jest niezgodny z obowiązującym )póki co) PRAWEM OŚWIATOWYM!!!! Jeśli chodzi o likwidację lub przekształcanie placówek typu przedszkole można stosować DO 70 DZIECI W PLACÓWCE!!! Z tego co się orientuję, we wszystkich wskazanych do prywatyzacji przedszkolach jest wiele więcej dzieci. Kolejnym paragrafem, z którym warto byłoby zapoznać członków Rady Miejskiej jest przepis mówiący, iż rodzice z placówek przeprowadzających prywatyzację powinni mieć UMOŻLIWIONE pozostawienie pociech w placówce typu samorządowego. Kto tego dopilnuje? Czy rodzice są w tej chwili o tym powiadamiani? Cztery pozostawione przedszkola samorządowe nie będą w stanie przyjąć wszystkich chętnych dzieci, prywatne będą zbyt drogie - pozostaną bez dzieci, zaczną upadać.... KTO ZA TO ODPOWIE????????
      • b-ania Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk 22.12.11, 07:11
        jak to kto? Fałek !
        • ana_62 Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk 22.12.11, 10:47
          b-ania napisała:

> jak to kto? Fałek !

Obawiam się, tak jak nie odpowiadał za likwidację przedszkoli w poprzednich latach tak i teraz "włos mu z głowy nie spadnie". Niestety, dopóki sprawami oświaty będą zajmować się ludzie pokroju p Fałka - niekompetentni "nauczyciele" niemający ŻADNEJ wiedzy o sprawach, którymi się zajmują, to lepiej nie będzie. Mam tylko nadzieję, że społeczność otworzy oczy i przy najbliższych wyborach przyjdzie zapłacić WICEPREZYDENCIKOWI za czyny....
      • Gość: Anna Wojewoda uwali uchwałę IP: *.static.korbank.pl 22.12.11, 08:15
        > Warto jednak dodać, że projekt
        > p Fałka jest niezgodny z obowiązującym )póki co) PRAWEM OŚWIATOWYM!!!! Jeśli c
        > hodzi o likwidację lub przekształcanie placówek typu przedszkole można stosować
        > DO 70 DZIECI W PLACÓWCE!!!

Spooooooooko!
        Czyli nawet jak PIS przegłosuje to wojewoda uwali uchwałę.
    • Gość: antyfalek Czy PIS likwidując przedszkola, ułatwi młodym IP: *.radom.vectranet.pl 21.12.11, 23:20
      ludziom, małżeństwom w podjęciu decyzji posiadania dziecka? Rząd i politycy mają wspierać rodziny, a co robią w Radomiu, czy wspierają radomskich rodziców, mamy niż demograficzny, rodzi się mniej dzieci, czy tak ma się wspierać rodziny do posiadania dziecka. Państwo ma obowiązek wspierania polskiej Rodziny!
    • biret916 Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałka 21.12.11, 23:32
      Gdy patrzyłam na "szanownego p.Fałka" tylko jedna myśl pojawiała się w mojej głowie :
      TWARZ NIE ZMĄCONA ŻADNĄ MYŚLĄ A W OCZACH TĘSKNOTA ZA ROZUMEM
      • Gość: roxy Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk IP: *.radom.vectranet.pl 22.12.11, 07:13
        71 milionów kapitału i 41 mln odsetek ma w 2012 roku odać miasto bankom teraz wiecie dlaczego oszczędności w oświacie
        • b-ania Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk 22.12.11, 07:52
          Chyba niemożliwe. Przy takich spłatach dług Radomia byłby spłacony w 3,5 roku.
          • Gość: o Re: Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałk IP: *.radom.vectranet.pl 22.12.11, 09:05
            Czemu nikt nie mówi, że subwencja oświatowa z tzw."góry" nie powinna być przeznaczana na przedszkola - tylko na szkoły podstawowe i gimnazja - przedszkola to zadania własne gminy i to ona ma OBOWIĄZEK zapewnić bezpłatnie 5 godzin dla dziecka z jej terenu. Moje pytanie - co w przyszłości zrobi gmina jak rodzice przyprowadzą swoje dzieci na owe 5 godz. - gdzie je upchnie???
            • Gość: :))) Słuszne posunięcie na wzór amerykański IP: *.play-internet.pl 26.12.11, 19:57
              Likwidacja przedszkoli przez Prezydenta Fałka to słuszne posunięcie - takich rządzicieli jak Fałek nam trzeba i brakuje. Młodzież winna być tak rozbrykana, aby można było prowadzić w Polsce pozwolenie na broń ostrą dla każdego obywatela. Przedszkola są zbędne bo są babcie, dziadkowie i oni niech niańczą wnuków
    • s_janisz Listy otwarty do wiceprezydenta Ryszarda Fałka 12.01.12, 16:23
      No i wyszło szydło z worka.
      Dzisiaj, 12.01.2012 prezydent przesłał projekt uchwały w sprawie likwidacji 18 publicznych przedszkoli.
      • fnx1 Projekty uchwał 12.01.12, 17:50
        Mam pytanie w kwestii formalnej - dlaczego projekty uchwał - przesyłane do związków zawodowych pozostaja utajnione dla reszty społeczności Radomia? Przecież na stronie miasta w części dotyczącej Rady miasta jest zakładka PROJEKTY UCHWAŁ. DLaczego nie ma tam tak ważnych projektów uchwał? To, że są one przesyłane do ZZ nie powinno blokować umieszczenia ich do publicznej wiadomości!!! Brak tych projektów powoduje, że na forach internetowych aktywizuje się grupa niedoinformowanych zwolenników nieznanych im bliżej planów "oszczędnościowych" i piszą głupoty. Kiedy urząd miejski zamierza opublikować te projekty? Dopiero po odrzuceniu ich przez związki? Czy też po zaopiniowaniu ich negatywnie przez kuratora oświaty? A może dopiero po zatwierdzeniu przez RM? To i tak dla Prezydenta i radnych nie ma znaczenia a mieszkańcy Radomia powinni być dokładnie o wszytskim poinformowani. Żądam umieszczenia tam projektów niezwłocznie skoro są już gotowe - z całą pewnością przed skierowaniem ich do Rady Miejskiej do karnego zatwierdzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka