Dodaj do ulubionych

Własna firma za pieniądze z UE

28.11.06, 10:19
To jedna wielka lipa. ZDZ robi sobie jaja z ludzi. Program mial wystartowac 31
sierpnia, a ruszyl dopiero pod koniec pazdziernika. Niby do podzialu jest 747
tys, a jak sobie ktos policzy to nawet na maksymalne wyplaty plus pomostowe to
wyjdzie nieco ponad 400 tys. I co moze mam uwiezyc ze reszta poszla w
przygotowanie :) wolne żarty. Znajomy bral w tym udzial i odmowiono mu bo
jest... za młody :) żenujące. Jak zwykle kase wzieli znajomi i rodzina. Witamy
w Radomiu.
Obserwuj wątek
    • Gość: weteran Re: Własna firma za pieniądze z UE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.06, 17:08
      Nie tyle lipa co straszna biurokracja. Brałem udział w takim programie w zeszłym
      roku tyle że w Warszawie. Na rozpoczecie szkolen czekalismy półtora roku, bo
      instytucja która się tym zajmowala dobierala ciągle nowych chętnych (oni
      pieniądze dostają od każdej zgloszonej, a potem szkolonej osoby). Po szkoleniach
      przez ponad pół roku przekladali terminy rozpatrzenia biznesplanów - jeden z
      organizatorów powiedzial wprost ze oni pieniądze zarobili na szkoleniach i
      reszta ich juz nie interesuje, a koncowe rozliczenie i tak naciągną zeby cala
      kwota byla wykorzystana. Po kolejnej decyzji o przełożeniu terminu wybrania
      najlepszych biznesplanów okazalo się ze wsparcia pomostowego nie będzie bo
      minęły terminy (które sam organizator ciągle przekladal) i z tego powodu oni nie
      mogą wypłacić bo przekroczyliby termin rozliczenia z urzędem marszałkowskim.
      Reszty niedociągnięć i nadużyć nie będę tu opisywał bo szkoda moich nerwów na to
      (ale lewe faktury za catering musieliśmy podpisywać). Nadmienię tylko że po
      którymś z kolei przełożeniu terminu przez organizatora zalozylem działalność nie
      oglądając się na wsparcie... Przez pierwsze trzy miesiące odrobilem zakupy
      inwestycyje sfinansowane z pożyczki rodziny i znajomych.

P.S. ciekaw jestem czy w Radomiu poinformowano uczestników, że zakupy
      refundowane są netto, czyli VAT w całości płaci uczestnik, w związku z czym
      wkład własny wyniesie sporo więcej niż owe 25%, dodatkowo ciekaw jestem, czy
      organizator poinformował uczestników, iż najpierw muszą oni sami wyłożyć
      większość pieniędzy, dokonać zakupy i inwestycji, a dopiero po rozliczeniu
      dostaną ewentualny zwrot i (wybrańcy dostają tylko 80% z tych 75% wartości
      dotacji) a po całkowitym rozliczeniu dopiero dopłacą resztę (wszystko netto). O
      tym co jest tzw. kosztem kwalifikowanym organizatorzy mieli nikłe pojęcie -
      każdy mówił co innego. Mojej grupy nie poiformowano także o tym iż warunkiem
      otrzymania dotacji jest prowadzenie działalności przez minimum 18 miesięcy i
      złożenie szczegółowych sprawozdań po 6 miesiącach, roku i dwóch latach...

Pozdrawiam przyszłych przedsiębiorców ;-)
      • Gość: zainteresowany Re: Własna firma za pieniądze z UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 21:13
        Napiszcie czy ktoś dostał dotacje od ZDZ bez znajomości lub ile go to
        kosztowało ?
        • Gość: lolek Re: Własna firma za pieniądze z UE IP: *.internet.radom.pl 28.11.06, 22:48
          rok temu bez znajomosci bez lapowek dostal moj kumpel. ciekawi jestesmy jak
          skonczy sie w tym roku, ponoc niezle cyrki :)
          • zoelka Re: Własna firma za pieniądze z UE 29.11.06, 11:03
            Mnie skutecznie przeraziły te procedury, wcale w nie nie wierze, otwieramy z męzem taka małą artystyczna lakiernie-malowanie areografem motocykli ,kasków samochodów.Moze sie uda -zobaczymy.
            • Gość: spectre Re: Własna firma za pieniądze z UE IP: *.104.udn.pl 29.11.06, 12:59
              >otwieramy z męzem taka małą artystyczna lakiernie-malowanie areografem
              motocykli >kasków samochodów.

dobrze wiedzieć, ze coś takiego w Radomiu bedzie choc ciekwe czy uda sie na
              poczatek zarobić na ZUS ?
              Trzymam za Was w kazdym razie kciuki :)
              PS Moze na poczatek dogadajcie sie z człowiekiem z fotografii, zeby inaczej
              artystycznie pomalować tego GSX-Ra ? ;)
              • zoelka Re: Własna firma za pieniądze z UE 20.12.06, 10:09
                Spreche działamy na tzw poczta pontoflowa , motocyklisci beda wiedzieli co i jak .Na wiosne bedzie nas widac po kaskach i moto!!!
                • Gość: spectre Re: Własna firma za pieniądze z UE IP: *.104.udn.pl 20.12.06, 17:28
                  a jaki jest orientacyjny koszt pomalowania kasku integralnego (oczywiscie
                  plus/minus) ?
                  • zoelka Re: Własna firma za pieniądze z UE 21.12.06, 10:18
                    Zalezy od wzoru i liczby uzytych kolorków najlepiej na gg 5217021
          • Gość: Damian Re: Własna firma za pieniądze z UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 11:22
            Ale chrzanicie.
            Jestem właśnie uczestnikiem tych szkoleń w ZDZ odnośnie Mojej Firmy.Wszedłem
            tam tak poprostu z ulicy i nie było problemu z przyjęciem mnie do projektu.
            Fakt że wypełniłem bjurokratyczną formułke, ale jak naraze to tyle z
            biurokracji.
            Mnie na dzień dobry poinformowano, że nie dostanę żadnych pieniędzy od ręki i
            ze pieniądze przyznają po rozpatrzeniu biznes planów przez Warszawę.
            Spotkania szkoleniowe są na poziomie, dostajemy za fri materialy szkoleniowe,
            książki tematyczne - wszystko jak na razie ok. (no może trochę za długo trwają
            zajęcia, no ale nic).
            Ja narazie oceniam działanie na 5 z plusem.
            Zobaczymy jak dalej.
            Pozdrawiam
            • Gość: kkk Re: Własna firma za pieniądze z UE IP: 80.249.4.* 29.11.06, 13:50
              dziękujemy ale wypowiedzi pracowników nas nie interesują :)
            • Gość: rozowa8 Re: Własna firma za pieniądze z UE IP: 85.112.196.* 21.12.06, 11:09
              gdzie trzeba się zgłosić ? Są jeszcze miejsca ? Może jakiś nr telefonu?
    • Gość: informator Re: Własna firma za pieniądze z UE IP: 80.51.246.* 29.11.06, 14:42
      na poczatku stycznia 2007 roku na www.zporr.mazovia.pl pojawia sie nowa i
      ostatnia lista firm szloeniowych (w tej edycji jest to m.in. ZDZ) w ramach
      dzialania 2.5 Promocja przedsiebiorczosci ze ZPORRu.
    • Gość: Biz00n Re: Własna firma za pieniądze z UE IP: *.rrserwis.pl 30.11.06, 05:51
      zgadzam się że to wielka lipa

pracownicy ZDZ sa niedoinformowani, jednego dnia mówia co innego a drugiego
      zaprzeczaja sobie, o spotkaniu organizacyjnym informowali np godzine wczesniej a
      potem pretensje jak ktoś nie dał rady przyjechac to wyrzuty

NIE POPISALI SIE !!!!!
      • Gość: gość ZDZ kradnie prąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 17:10
        Ładnie nie dość że kradą prąd to jeszcze narażają ludzi na niebezpieczeństwo
        gdyż prowadzą zajęcia w budynku wyłączonym z użytkowania !!!!

www.telewizja.radom.pl/?str=2&nID=2074
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka