lyche1 19.03.03, 15:59 Zanim "dolecę" do domu może poddam temat. Co wiecie na temat paralizu sennego. Nie ukrywam ze temat dotyka mnie osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melinek Re: Paraliż senny 19.03.03, 17:09 Jest to jeden ze stanow doswiadczenia poza cialem. Objawia sie niemoznoscia zrobienie czegokolwiek podczas gdy do okola pojawiaja sie zjawy lub jest jedynie silne poczucie czyjejs obecnosci. Cierpiaca na to osoba odczowa silny strach i lek. Czasem pomocne bywa nabranie swiadomosci, ze jest to zjawisko normalne i ze nie ma sie czego bac. Odpowiedz Link Zgłoś
linjak Re: Paraliż senny 20.03.03, 12:16 To ciekawe co piszecie. Mi często się zdarza, że budze się z lękiem, ale wywołane to jest chyba zwykłymi koszmarami. A jak to jest z paraliżem sennym? Czym sie różni od strachu wywolanego koszmarami? trudniej się z tego otrząsnąć? nie możesz zidentyfikowac przyczyny lęku? Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re: Paraliż senny 20.03.03, 14:54 Paraliż senny tym między innymi rózni się od koszmaru sennego że następuje "przed zaśnięciem" Fizycznie ( przynajmniej u mnie) wygląda to mniej więcej tak : w jednej sekundzie mam paraliż całego ciała; nie jestem w stanie ruszyć niczym i nie mogę wypowiedzieć żadnego słowa. Tracę kontrolę nad ciałem. Psychicznie wygląda to tak : w jednej sekundzie zaczyna mi szumieć w głowie - porównanie ? pusty kanał telewizyjny lub radiowy. Ogromna bezmoc. I strach - choć ten po latach ( miewam paraliże senne od 10-tego roku życia) przechodzi w przyzwyczajenie. A jeszcze jedno - rozwleczenie całej sytuacji w czasie. Wydaje się że "w tym stanie" upływają całe minuty, tymczasem trwa to parę sekund do minuty. Co do opinii Melinka - biję się wypowiadać na ten temat. Mnie podczas paraliży sennych "różne niesamowite" rzeczy się przytrafiają Chcę wierzyć że to tylko moja wyobraźnia. Odpowiedz Link Zgłoś
linjak Re: Paraliż senny 20.03.03, 18:22 Lyche, coraz bardziej jestem przekonana, że masz jakieś nadprzyrodzone zdolności. Może to wszystko brzmi trochę upiornie, ale ja i tak bym chciała choć raz doświadczyć czegoś pozaziemskiego. Tymczasem jedyny "paraliz" jaki miewam jest związany ze skurczmai z powodu niedoboru potasu czy tam czegoś:)) Odpowiedz Link Zgłoś