Dodaj do ulubionych

Kręgi w zbożu

20.07.03, 22:09
Co sądzicie o tej sprawie (i podobnych)?

www1.gazeta.pl/bydgoszcz/1093892,35590,1583555.html
Ja niestety w tych przypadkach jestem niedowiarkiem - nie wierzę w UFO ani
nieznaną energię...
Obserwuj wątek
    • melinek Re: Kręgi w zbożu 21.07.03, 00:26
      Czy ktos w bialy dzien udowodnil, ze jest
      to dzielo rak ludzkich i ze mozna to samo
      zrobic za pomoca patyka i sznurka?
      • summa Re: Kręgi w zbożu 21.07.03, 09:30
        Kiedyś czytałam, że w jakimś przypadku sprawcy sie ujawnili i przyznali sie, w
        jaki sposób to robili - nie pamiętam dokładnie, ale w każdym razie docierali na
        środek pola na szczudłach.
        • anahella Re: Kręgi w zbożu 21.07.03, 16:09
          summa napisała:

> Kiedyś czytałam, że w jakimś przypadku sprawcy sie ujawnili
          > i przyznali sie, w
          > jaki sposób to robili - nie pamiętam dokładnie,
          > ale w każdym razie docierali na
          > środek pola na szczudłach.

o rety, jaki mieli ubaw. Gdyby nie to, ze komus zniszczyli uprawe, to bym
          powiedziala ze to fajny pomysl
        • lyche1 Re: Kręgi w zbożu 22.07.03, 07:54
          summa napisała:

> Kiedyś czytałam, że w jakimś przypadku sprawcy sie ujawnili i przyznali sie,
          w jaki sposób to robili - nie pamiętam dokładnie, ale w każdym razie
          docierali na środek pola na szczudłach.

Był cały film na Discovery :))) Zbożowe kręgi rozpoczęli robić studenci jednej
          z angielskich uczelni :))) I chyba to było na zasadzie kostki Rubika, tyle
          tylko, że pomysł nie wyszedł od profesora :))) Sposób wykonania zbożowego
          kręgu jest b. prosty. Potrzebny jest : sznurek, palik i coś w rodzaju cepa,
          czyli dwa kije połączone też np. sznurkiem. No i oczywiście sam wzór
          piktogramu. Sznurek musi być z jakąś podziałką metryczną. Wbija się kołek w
          miejsce gdzie ma być srodek piktogramu. Następnie przywiązuje się sznurek do
          kołka i odchodzi na odpowiednią ( w skali piktogramu) odległość. Bierze się
          ten "cep" do ręki za jeden kijek a drugi kładzie luźno na ziemi i przygniata
          się zboże, poruszająć się w okręgu oczywiście w promieniu, na który pozwala
          przywiązany do kołka sznurek. W ten sposób powstaje wydeptany okrąg. A co
          powstaje w środku samego okręgu - zależy od wyobraźni i doświadczenia
          twórcy :)) Pozdrawiam :)))
          • lyche1 Re: Dziś o 21-szej na Discovery Science 22.07.03, 19:50
            leci powtórka tego filmu. Zapraszam zainteresowanych, bo nie wiem, czy udało
            mi się dokładnie wszystko zrelacjonować :))) Pozd.
            • melinek Re: Dziś o 21-szej na Discovery Science 22.07.03, 22:44
              Wniosek z programu mam na razie jeden:
              jesli nawet niektore kregi sa prawdziwe
              tzn. pochodzenia kosmicznego, to i tak
              wszystko da sie sfalszowac i podrobic.
              • lyche1 Re: Dziś o 21-szej na Discovery Science 23.07.03, 07:30
                Myślę, że większość kręgów to dzieło ludzkiej ręki, choć przyznam, że po
                powtórnym obejrzeniu filmu niektóre z pokazywanych piktogramów są dla mnie
                bardzo złożone. Pierwsze kręgi mogli zrobić kosmici, teraz to tylko rytuał
                powtarzany przez ludzi. Mój wujek ma pola z oziminą po dwóch stronach rzeki.
                Jak się idzie jedną stroną to drugie pole wydaje się doskonałym miejscem dla
                wykonania takiego piktogramu. Doskonale by było go widać z drugiej strony, bez
                specjalnych podnośników ( pole jest na lekkiej górce). Jak się przekonałaś -
                samo wykonanie nie jest zbyt złożone. A "efekty specjalne"??? No cóż ja
                stawiałabym na mikroklimat, mikropole itp. wytwarzające się w takim kręgu.
                Poza tym, mając pewne doświadczenie botaniczne i rolnicze zastanawiające jest
                dla mnie to, że kręgi powstają tylko w określonej fazie wzrostu roślin.
                Wskazywałoby to na czynnik ludzki. Kosmitom raczej nie przeszkadzałoby to że
                rośliny są za stare lub za młode by je odpowiednio przygnieść.
            • summa Re: Dziś o 21-szej na Discovery Science 23.07.03, 12:23
              Baardzo żałuję, że nie udało mi sie go obejrzeć, więc nie mogę nic dodać do
              dyskusji :((
              Może jeszcze kiedyś powtórzą?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka