summa 20.07.03, 22:09 Co sądzicie o tej sprawie (i podobnych)? www1.gazeta.pl/bydgoszcz/1093892,35590,1583555.html Ja niestety w tych przypadkach jestem niedowiarkiem - nie wierzę w UFO ani nieznaną energię... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melinek Re: Kręgi w zbożu 21.07.03, 00:26 Czy ktos w bialy dzien udowodnil, ze jest to dzielo rak ludzkich i ze mozna to samo zrobic za pomoca patyka i sznurka? Odpowiedz Link Zgłoś
summa Re: Kręgi w zbożu 21.07.03, 09:30 Kiedyś czytałam, że w jakimś przypadku sprawcy sie ujawnili i przyznali sie, w jaki sposób to robili - nie pamiętam dokładnie, ale w każdym razie docierali na środek pola na szczudłach. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Kręgi w zbożu 21.07.03, 16:09 summa napisała: > Kiedyś czytałam, że w jakimś przypadku sprawcy sie ujawnili > i przyznali sie, w > jaki sposób to robili - nie pamiętam dokładnie, > ale w każdym razie docierali na > środek pola na szczudłach. o rety, jaki mieli ubaw. Gdyby nie to, ze komus zniszczyli uprawe, to bym powiedziala ze to fajny pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re: Kręgi w zbożu 22.07.03, 07:54 summa napisała: > Kiedyś czytałam, że w jakimś przypadku sprawcy sie ujawnili i przyznali sie, w jaki sposób to robili - nie pamiętam dokładnie, ale w każdym razie docierali na środek pola na szczudłach. Był cały film na Discovery :))) Zbożowe kręgi rozpoczęli robić studenci jednej z angielskich uczelni :))) I chyba to było na zasadzie kostki Rubika, tyle tylko, że pomysł nie wyszedł od profesora :))) Sposób wykonania zbożowego kręgu jest b. prosty. Potrzebny jest : sznurek, palik i coś w rodzaju cepa, czyli dwa kije połączone też np. sznurkiem. No i oczywiście sam wzór piktogramu. Sznurek musi być z jakąś podziałką metryczną. Wbija się kołek w miejsce gdzie ma być srodek piktogramu. Następnie przywiązuje się sznurek do kołka i odchodzi na odpowiednią ( w skali piktogramu) odległość. Bierze się ten "cep" do ręki za jeden kijek a drugi kładzie luźno na ziemi i przygniata się zboże, poruszająć się w okręgu oczywiście w promieniu, na który pozwala przywiązany do kołka sznurek. W ten sposób powstaje wydeptany okrąg. A co powstaje w środku samego okręgu - zależy od wyobraźni i doświadczenia twórcy :)) Pozdrawiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re: Dziś o 21-szej na Discovery Science 22.07.03, 19:50 leci powtórka tego filmu. Zapraszam zainteresowanych, bo nie wiem, czy udało mi się dokładnie wszystko zrelacjonować :))) Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
melinek Re: Dziś o 21-szej na Discovery Science 22.07.03, 22:44 Wniosek z programu mam na razie jeden: jesli nawet niektore kregi sa prawdziwe tzn. pochodzenia kosmicznego, to i tak wszystko da sie sfalszowac i podrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
lyche1 Re: Dziś o 21-szej na Discovery Science 23.07.03, 07:30 Myślę, że większość kręgów to dzieło ludzkiej ręki, choć przyznam, że po powtórnym obejrzeniu filmu niektóre z pokazywanych piktogramów są dla mnie bardzo złożone. Pierwsze kręgi mogli zrobić kosmici, teraz to tylko rytuał powtarzany przez ludzi. Mój wujek ma pola z oziminą po dwóch stronach rzeki. Jak się idzie jedną stroną to drugie pole wydaje się doskonałym miejscem dla wykonania takiego piktogramu. Doskonale by było go widać z drugiej strony, bez specjalnych podnośników ( pole jest na lekkiej górce). Jak się przekonałaś - samo wykonanie nie jest zbyt złożone. A "efekty specjalne"??? No cóż ja stawiałabym na mikroklimat, mikropole itp. wytwarzające się w takim kręgu. Poza tym, mając pewne doświadczenie botaniczne i rolnicze zastanawiające jest dla mnie to, że kręgi powstają tylko w określonej fazie wzrostu roślin. Wskazywałoby to na czynnik ludzki. Kosmitom raczej nie przeszkadzałoby to że rośliny są za stare lub za młode by je odpowiednio przygnieść. Odpowiedz Link Zgłoś
summa Re: Dziś o 21-szej na Discovery Science 23.07.03, 12:23 Baardzo żałuję, że nie udało mi sie go obejrzeć, więc nie mogę nic dodać do dyskusji :(( Może jeszcze kiedyś powtórzą? Odpowiedz Link Zgłoś