Dodaj do ulubionych

Wajrak o uchodźcach

22.10.15, 15:38
Często robimy ze zwierząt maskotki - mają być miłe i miękkie. A przecież bywają też agresywne.

- To znowu jest bardzo proste: nie możemy traktować dzikich zwierząt jak maskotek. Musimy czuć przed nimi respekt. Nie chodzi o to, żeby się ich panicznie bać - strach jest złym doradcą. Ważne, żeby traktować zwierzęta jako oddzielne, autonomiczne byty. Jakbyś się czuła, gdyby ktoś chciał cię dotknąć, klepnąć albo rzucał w ciebie bułką? Takie zachowanie ludzi powoduje uzasadnioną agresję zwierząt.

Traktujmy zwierzęta tak, jak sami chcielibyśmy być traktowani. I pamiętajmy, że niektóre mają rogi, pazury, zęby i są silniejsze od nas. Jeśli chodzi o zagrożenia ze strony zwierząt, to realnie - one są marginalne. I wiesz co, ja wolę chodzić do lasu, gdzie są żubry, wilki, rysie, niż do lasu, w którym są myśliwi. Bo te wszystkie zwierzęta raczej mi nic nie zrobią, a taki koleś może mnie postrzelić poważnie przez przypadek. To się zdarza.

Hitem internetu są zwierzęta, którym „coś się pomyliło”, np. dzisiaj szop myślący, że jest psem. To dobrze czy źle dla zwierząt?

- Tu znowu każdy przypadek może być inny. Ja myślę, że robienie z szopa psa na pewno jest głupotą. Ten szop nigdy nie będzie szczęśliwy. Miałem raz kruczycę wychowaną przez ludzi. Myślała, że jest człowiekiem - chciała siedzieć cały czas z ludźmi, mieć ze mną gniazdo, jajka, a ja nie mogłem jej tego zapewnić. To uczyniło ją bardzo nieszczęśliwą. Dobrze jest, jak żyjesz szczęśliwie w obrębie swojego gatunku.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka