Dodaj do ulubionych

Twoja potrzeba akceptacji sprawi, ze mozesz

02.06.17, 22:20
Byc niewidzialny dla swiata.

To powiedzial Jim Carrey.

Druga rzecz, ktora mi sie podoba to kolejne zdanie o tym, ze balem sie isc w swiat zeby zrobic cos wiekszego odemnie dopoki ktos madrzejszy nie powiedzial mi ze nie ma nic wiekszego od nas samych.

m.youtube.com/watch?v=Z0ZrkBCnfxw

Ale co zrobic jesli czuje ze swiat chce mnie fizycznie zabic gdy mnie zobaczy? Mam wykastrowac ta potrzebe z korzeniami?
Obserwuj wątek
    • 136ty Re: Twoja potrzeba akceptacji sprawi, ze mozesz 02.06.17, 22:40
      Wiekszosc co opowiada Carrey to prawdopodobnie nazywa sie "amerykanski transcendentalizm"
      • 136ty Re: Twoja potrzeba akceptacji sprawi, ze mozesz 02.06.17, 22:53
        Chcialbym w to wierzyc....tak jak chcialbym wierzyc ze Jim jest wspanialym czlowiekiem, a jego dziewczyna nie popelnila przez niego samobojstwa. Ale jesli jest tylko czlowiekiem maska i z geby zrobi cholewe? Jesli jest jak pogodna piesn na zalobnym czuwaniu w Manchester?

Chcemy wierzyc w transcendentalna sile naszego ducha, i jest ona, ktos swiat przeksztalca...tworzac rzeczy wieksze od nas samych. Naprawde jest radosne przylaczenie sie do gry? A moze brutalna walka wszystkich ze wszystkimi.
        • 136ty Re: Twoja potrzeba akceptacji sprawi, ze mozesz 02.06.17, 22:59
          Wybierzmy milosc zamiast strachu. Tak wlasne, ale jesli czuje jak otaczajacy strach i agresja wchodza w moje cialo i je mroza, zostawiajac "bez serca".

Chcemy wybrac nasz komentarz a okazuje sie chwili ze rzadza zewnetrzne prawa i jestes jak spadajacy z dziesiatego pietra....na razie jest dobrze, wszystko kontroluje...a prawda jest tylk taka ze nigdy nie widzisz zblizajacej sie katastrofy...ale bardziej ja czujesz niz wiesz.
    • 136ty Re: Twoja potrzeba akceptacji sprawi, ze mozesz 02.06.17, 23:22
      m.youtube.com/watch?v=2lK4LrD8Ii4

Tak naprawde wole film Bukowskiego.

Carey chce nas przekonac ze jestesmy swiatlem ale i jednoczesnie mamy sluzyc innym. Uczestniczyc w rynkowej grze. Czy Kapitalizm nie mowi nam tego nieustannie, i jeszcze ludzkosc sie nie zmotywowala?

Bukowski niby mowi to samo ale mowi dramatycznie przeciwnie. Moje zycie jest moje a nie ma sluzyc innym. Nie ja jestem swiatlem , ale gdzies jest watle swiatlo ktore mo pomoze. I nie mowi o bogactwie, mowi o tym ze mozesz stracic wszystko.

Bukowski bardziej dziala mi na wyobraznie. Bardziej rozumiem co to znaczy wybrac milosc.

Komik chce przekonac zlamanych by zostali self madenami.

Nie, musimy zostac survivorami. "Trzcina jestem na wietrze lecz trzcina myslaca" i zaloze sie ze gdzies jest swiatlo, tak jak Pascal zalozy sie ze jest Bog.

Bo sily na to zeby otworzyc dochodowy perspektywiczny kram z uslugami w sobie nie znajduje. Reszta swiata chce mnie zabic.
      • 136ty Re: Twoja potrzeba akceptacji sprawi, ze mozesz 02.06.17, 23:43
        Z cala pewnoscia bardziej przemawia do mnie pesymizm egzystencjalizmu, niz optymizm oswieconego. Za duzo swiatla...chca mnie zabic.
    • 136ty Re: Twoja potrzeba akceptacji sprawi, ze mozesz 03.06.17, 00:15
      Jest cos co przeraza mnie w amerykanskich komikach. Wyjatkiem byl Charlie Chapman.

Gdy ogladam Flipa i Flapa, roznych stepujacych wesolkow itd mam poczucia ze to ktos w rodzaju blazna ktory widzi wiecej. Tylko wynajetego jegomoscia do tego zeby bylo z czego porzec. Najlepiej jak sie wywroci. Cos pacynkowatego maja w sobie. Lubie jak klaun wystepuje przeciwko wladzy a nie jest przez nia wynajety.
    • 136ty Re: Twoja potrzeba akceptacji sprawi, ze mozesz 03.06.17, 03:13
      Wybor o ktorym mowi Carrey jest po prostu pustka. Prawda jest taka ze go nie dokonal. Mial talent wybitny i go wykorzystal. 99 procent ludzi go nie ma. Ten talent pozwolil mu trwac w zludzeniu narcystycznej wszechmocy. Na innych Jimie nie czeka za zakretem ich wspanialosc. Jak w piosence Lennona: najpierw mowia nam jako dzieciom ze jestesmy wyjatkowi, by po tym jako doroslym mowic nam ze jestesmy przecietni, by na pogrzebie znow mowic nam ze bylismy wyjatkowi.

To zas co kazdy z nas moze to to co u Bukowskiego. Zyc autentycznie. Bukowski daje ludziom wiare i pewnosc ktora powinien dac rodzic. Ty Jimie tylko sie onanizujesz swoim sukcesem.
      • 136ty Re: Twoja potrzeba akceptacji sprawi, ze mozesz 03.06.17, 03:34
        Zycia nie mozna sobie wykreowac. Mozna je przezyc, albo popodgladac innych, ale z pustki nie mozna stworzyc jak bog swiat. Ten wybor autentycznosci mozesz dokonac. I gdy sie dokona byc moze bedzie kreatywnosc, a moze walka o przezycie, roznie moze byc. Twoja wizja Jimie nie motywuje gdyz zawiesza w pustce po prostu. Czy slyszales Jimie ile procet spelnilo swoje zamiary noworoczne? NIemal nikt. To tak nie dziala.

To czego potrzebujemy to odnalesc zyczliwosc bogow. Patrzec i dojrzec swiatlo. To jest wybor milosci. Pustka to strach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka