Dodaj do ulubionych

Kaczorowska i Kelstein

26.03.18, 18:33
www.polskatimes.pl/historia/a/blanka-kaczorowska-i-ludwik-kalkstein-kochankowie-ktorzy-wydali-grotaroweckiego,12184897/
Ciekawa historia. Swoją drogą dzielo Adama Mickiewicza ma chyba dość wątpliwe konsekwencje bo nie pierwszy raz słyszę gdy ktoś kto znajduje się w sytuacji zdrady na Konrada Walendroda się powołuje.
Obserwuj wątek
    • 136ty Re: Kaczorowska i Kelstein 26.03.18, 19:04
      Ciekawi mnie jak 20 letni osobnik tworzy siatkę wywiadu która osiąga sukcesy ma 150 informatorów. A jednoczesnie jeśłi taki rzutki czemu wpada w przedziwny sposób.

Czy on może od samego początku nie był członkiem wywiadu tylko, że niemieckiego? To by mocniej wyjaśniało pewne sprawki.
      • 136ty Re: Kaczorowska i Kelstein 26.03.18, 19:24
        Czy nie tak było w serialu Pogranicze w Ogniu? Niemcy szybko szukali tu swoich ludzi i ktoś z nazwiskiem szlachcica pruskiego szybko mógłby być w polu zainteresowania. Nie wiem czy to mój zmulony mózg czy wprost wersja z wpadką się nie trzyma? Może on nie przez gestapo został namierzony tylko w drugą stronę gestapo złapało tego który go wywęszył.
        • 136ty Re: Kaczorowska i Kelstein 26.03.18, 19:43
          Niemców interesuje wyłapanie polskiej konspiracji.

Uprzedzają sytuację zanim się zacznie czyli wsadzają młodziana z maturą z pruskim szlacheckim pochodzeniem (obiecując mu wiele) do konspiracji , dając mu informacje, które dadzą mu w zamian uznanie wśród polskich konspiratorów. Jesteś wysoko więc możesz wtedy wyłapać szychy co zrobił. Po czym po prostu już jest po niemieckiej stronie. Taka historia bardziej mi się trzyma kupy.
          • 136ty Re: Kaczorowska i Kelstein 26.03.18, 19:52
            Myślę, że to coś w sam raz na tereny Polski....Przekonać stronę Polską, że srodowisko zorganizowanych volksdojczów jest siatką wywiadowczą z sukcesami . Jeśli chłopak prosto po maturze organizuje siatkę 150 agentów to jak my wojny przegrywamy?
            • 136ty Re: Kaczorowska i Kelstein 26.03.18, 20:14
              Myślę, że człowiek który wstąpił do konspiracji z pobudek patriotycznych psychicznie by nie wytrzymał wysłania na śmierć tylko ludzi. Jakkolwiek by został złamany i chciał ratować swoje życie powiesiłby się, bo już nie miałby co ratować.

On od początku musiał utożsamiać się z Niemcami.
              • 136ty Re: Kaczorowska i Kelstein 26.03.18, 20:17
                Naprawde trzeba miec niebywałe nerwy jak Hans kloss do takiego tupetu, żeby występować w Polsce w radiu kilka lat po tm jak w mundurze SS dławił powstanie. To niemiecki szpieg od początku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka