Dodaj do ulubionych

Ladne tance

05.04.23, 16:25
m.youtube.com/@CracoviaDanza
Do 19 wieku tance ale moze i szerzej kultura byly nastawione przede wszystkim na piekno.

W 20 wieku mam wrazenie ze piekno nie jest priorytetowe, bardziej ekspresja czegos.

Obserwuj wątek
    • dotera Re: Ladne tance 05.04.23, 18:41
      Nie podobaja mi sie wspolczesne tance towarzyskie, ktore paradoksalnie chyba przestaly byc towarzyskie. Czy gdziekolwiek sie je tanczy poza zawodami sportowymi? Chyba bardzo krotko mialy swoja funkcje, choc pewnie w ameryce poludniowej jest inaczej. A od lat 90tych taniec juz zabito coraz bardziej otumanajaca muzyka klubowa. A tance starodawne i te dworskie i ludowe bardzo mi sie podobaja.
    • dotera Re: Ladne tance 05.04.23, 18:56
      Kiedys ogladalem program w ktorym angielka jechala koleja transyberyjska. W pewnym szarym mroznym miescie na,dalekiej syberii mlodzi ludzie mieli klub tanca dworskiego angielskiego. Przebierali sie w stroje z epoki i tanczyli.
      • dotera Re: Ladne tance 05.04.23, 19:07
        Tez byla pokazana opera. Pelna sala w miescie prowincjonalnym. Paradoksalny relikt komunizmu ktory konserwowal kulture malo robotnicza. Co sprawia ze w Rosji jest przywiazanie do glamour czasow imperium . Paradoksalny stosunek komunizmu do kultury byl ciekawy. Mysle ze ta idea niemocy inteligenta czasow komunizmu sportretowana tez w Geografie ktory przepil globus wynikala z tego ze bardziej chcial byc dworakiem niz kims kto realnie cos robi glowa.
        • dotera Re: Ladne tance 05.04.23, 19:10
          Zreszta rola pauperyzujacej sie szlachty rozpuszczajacej sie w gminie byla chyba wieksza w ruchach rewolucyjnych niz,samych robotnikow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka