Dodaj do ulubionych

Weaver contra Bernays

06.06.24, 12:08
en.m.wikipedia.org/wiki/Richard_M._Weaver
pl.m.wikipedia.org/wiki/Edward_Bernays
Bernays jest twórcą współczesnej propagandy z definicji zakładając że w demokracji liberalnej masy muszą być sterowane z tylniego siedzenia ku własnemu dobru.

Weaver zaś dokładnie odwrotnie przywiązany był do klasycznego wychowania i konieczności dbania o mowę jako źródło poprawy moralnej ludzi. Zestawilem ich bo żyli w tym samym czasie . Choć ten pierwszy niemal dwa razy dłużej wcześniej się rodząc i później umierając. Dwa skrajnie przeciwne stanowiska. Świata odchodzącego i świata przyszłości.

Ciekawi mnie jedna kwestiami. W spisie książek Bernays jest książka o uczelniach wyższych. Czy to nie on właśnie postanowił rozwalić uczelnie i wymyślił upolitycznienie studentów i zamienienie uczelni w pralnie mózgów. Muszę znaleźć te ksiszke.wszak za rewoltami studenckimi stali jego kuzyni ze szkoły frankfurckiej . Klasyczna edukacja została zabita.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Weaver contra Bernays 06.06.24, 12:15
      Jest taki artykuł Polaka opisującego USA w 1921 roku. W tytule o tym że Ameryka to kraj mężczyzn. Pisał że w USA mężczyźni nie przywiązują wagi do formalnej edukacji od startu nastawieni na działanie, dokształcając się po drodze.Mie interesują się też polityka, ani też romansami przedwczesnymi. Tylko budowa swojej siły. W odróżnieniu do cherlawych Europejczyków ciągle ganiajacymi za kobietami i zajmujących się komunizmem. Od rewolty kulturowej 68 młodzież jest słaba i zajęta lewicowa polityka i oczywiście obsesja seksu.

To na temat tej strasznej białej dominacji zwalczane od 68. Teraz mamy dominację kuzynów Bernays
      • dotera Re: Weaver contra Bernays 06.06.24, 12:18
        Modernizm był świadoma wojna hybrydowa na zachodniej kulturze. Zgodnie z prawidłami propagandy.
    • dotera Re: Weaver contra Bernays 06.06.24, 12:36
      O Weaver przypomniałem sobie w kontekście sporu o uniwersalia. On wywodził upadek zachodu od zwycięstwa nominalizmu. Kiedyś zupełnie nie rozumiałem zasadności tego sporu . Dzisiaj bardziej czuje jego dziedzinę z tym że nie wiem czemu ma istnieć spór. W tym samym czasie dociera do mnie potrzeba zwiększenia nominalizmu jak i zrozumienia dla idei ogólnych.
      • dotera Re: Weaver contra Bernays 06.06.24, 12:49
        Nie rozumiem tego sporu w kontekście w jakim on funkcjonuje . Mam poczucie że wymaga gruntownego przedefiniowania. Widzę to jak dwie strony tej samej monety. Jak spór lewej ręki z prawa.
        • dotera Re: Weaver contra Bernays 06.06.24, 13:10
          Weaver stwierdza że kobiety wolą romantycznych żołnierzy niż materialistycznych biznesmenów.

Rzut oka na najbardziej znane romanse pokazuje że kobiety są mocno rozdarte między tym co symbolizuje jeden a tym co symbolizuje drugi.
    • dotera Re: Weaver contra Bernays 06.06.24, 18:02
      Nie jestem przekonany do idei że wyższa duchowość jest związana z uniwersaliami. Moje przebłyski wskazują coś odwrotnego . Ten temat mocno interesuje zachodnia umysłowość. Tak że chyba trzeba się nim zająć szukając jednak nowej drogi
      • dotera Re: Weaver contra Bernays 06.06.24, 18:05
        Jest teza że cała filozofia jest komentarzem do Platona. Wydaje się rozsądną. Filozofowie wbrew temu co im się wydaje nie mówili później nic nowego . Jest tylko jeden haczyk . Miał też nauki nieznane ezoteryczne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka