08.12.24, 07:11
Czy są czymś mocno przypisanym do ciała z jego logika, co psychologia powinna rozszyfrować? Może tylko w jednym celu. Obserwować ich przepływ żeby je wykorzystać jeśli ktoś chce wywołać w tobie emocje to chce tobą kontrolować. To robi zarówno propaganda medialna jak i psychoanaliza. Pokurczonemu ciału i emocjom należy dać odpocząć idąc wyżej ku świadomości i duchowi. To robią religie.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Emocje 08.12.24, 07:18
      Idea ekspresji emocji która przewija się przez cały 20 wiek jest fałszywa . To chęć kontroli nad ludźmi a nie obudzenie spontaniczności. To co nazywamy spontanicznością w pozytywnym sensie to poczucie harmonii i głębokiego spokoju.
      • dotera Re: Emocje 08.12.24, 07:20
        Modernizm jest gwałtem na człowieczeństwie a nie wyzwoleniem
      • dotera Re: Emocje 08.12.24, 07:28
        Myślę że analogia jest też w tym kobiecość, która uważa się za bliższa emocjonalnemu czuciu. Kobiety szukają spokoju . Na swój sposób ukrycia. Z drugiej zaś strony w ramach walki zemsty wiedzą odwołują się do manipulowania emocjami.
        • dotera Re: Emocje 08.12.24, 07:40
          Nie zgłębiałem tego tematu. Kiedyś przeczytałem artykuł o terapii junga . Krótki schemat opisany. Jednym z punktów była identyfikacja z męskim i kobiecym archetypem. Nie mam pojęcia jak to tam wygląda, w każdym razie samemu doszedłem do takich wniosków. Trzeba uporządkować w sobie zarówno jedna jak i drugą stronę osobowości. Zresztą filozofia wschodu często mówi o kobiecym i męskim pierwiastku i harmonii. Oraz zawsze chce coś oczyszczać a nie podawać ekspresji
          • dotera Re: Emocje 08.12.24, 07:44
            Mężczyźni rozumieją że męskość to coś co trzeba wypracować a nie coś co się ma na starcie. Sądzę jednak że w rozwoju jest też co uczyć się od kobiecości.
    • dotera Re: Emocje 08.12.24, 07:57
      W internecie jest wiele filmów z mądrościami życiowymi. Co ma z nich wynikać? Czy należy je wszystkie spisać i je stosować? Psychologowie tworzą swoje konstrukcje które sprawiają wrażenie inżynieryjnych . Inżynieryjna może być tylko manipulacja. Zrozumiałem że wszystko jest prostsze i ludzie to znajdowali w religiach .
      • dotera Re: Emocje 08.12.24, 08:00
        W tej materii im inteligentniej tym głupiej.
        • dotera Re: Emocje 08.12.24, 09:33
          Jest takie powiedzenie że neurotyk stawia zamki na piasku, psychiatryk w nich mieszka a psychiatra zbiera czynsz .

Psychologowie nie zajmują się istota jak religia tylko patologizuja opisowo cechy które wcale źle nie są. Gdy dostałem etykietki i wykręcałem się w szukanie co znaczą widziałem piętna cech które później zrozumiałem za swoją zaletę
    • dotera Re: Emocje 08.12.24, 09:55
      Emocje lawirują w korytach własnych ocen.bto dobre, to źle. Stawiamy sztuczne przeszkody i bierzemy je za real. Przestać oceniać to dopiero real
      • dotera Re: Emocje 08.12.24, 10:22
        Myślę że psychologia naukowa wyrosła z zachodniej mizantropi i kapitalistycznej chciwości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka