dotera 18.05.25, 10:28 en.m.wikipedia.org/wiki/Sublime_(philosophy) Nie znałem tego rozróżnienia. Ciekawe że na nie wpadłem , bo ostatnio doszedłem do zrozumienia czegoś czego nie umiałem wyrazić. Tu mogą być ciekawe tropy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dotera Re: Wzniosłość 18.05.25, 10:45 Znaczący jest fragment z modernizmem. Jakoby kategoria wzniosłości miała zastąpić piękno. Faktem jest że zlikwidowano piękno. Jednak tylko po to by psuć psychikę brzydotą. Podobnie jak zlikwidowano prawdę i dobro . Tu jest ukazana istota tej manipulacji. Modernizm podaje uzasadnienia sugerujące przekraczanie czegoś podczas gdy idzie lustrzankę w przeciwnym kierunku spychając na pozycję resentymentu Odpowiedz Link
dotera Re: Wzniosłość 18.05.25, 10:48 W naturalny więc sposób okazało się że nic się nie starzeje tak szybko jak modernistyczne wytwory, za to wszystkich interesowało trwanie katedry Notre Dame Odpowiedz Link
dotera Re: Wzniosłość 18.05.25, 10:50 To jak z flagą LGbt. Tęcza jest do góry nogami i nie ma w niej właśnie koloru związanego z bezgranicznoscia wzniosłości. Odpowiedz Link
dotera Re: Wzniosłość 18.05.25, 11:01 Piękno jest harmonia , a ta jest nieodzowna by pójść wyżej . To wyżej nie jest też salwa armatnia z rewolucyjnej armaty. Potrzebuje zarówno czasu jak i doznania poza czasem wieczności . Modernizm pasuje do tego jak słoń do składu porcelany Odpowiedz Link
dotera Re: Wzniosłość 18.05.25, 14:34 Wzniosłość jest tu postrzegana jako coś co może zagrozić fizycznie człowiekowi. Pytanie jednak czy nie ze względu na rozmiar własnego ego. Mi chodziła analogiczna sprawa po głowie z przeciwnego bieguna. Odpowiedz Link