Dodaj do ulubionych

choroby tarczycy

08.03.19, 18:21

Obserwuj wątek
    • djpa Re: choroby tarczycy 11.03.19, 19:21
      Ile Euthyroxu bierzesz? Ogólnie leczy się pacjenta, a nie wyniki (cyferki). Jeśli po zwiększeniu dawki poczujesz się lepiej, to znaczy, że na pewno będzie to dobra decyzja smile Jeśli zaś gorzej, to zła. Możesz zwiększyć dawkę odrobinę i zobaczyć, czy jest lepiej czy gorzej. Jeśli gorzej, zawsze można wrócić do poprzedniej dawki.
      • artur.k987 Re: choroby tarczycy 12.03.19, 12:09
        dzieki za odpowiedz caly czas bralem 100 letroxu teraz endo kazal podniesc do 112 ale to niskie tsh 0,280 norma0,350-4,940 jedni mowia zeby nie patrzec na tsh tylko na hormony jak zwiekszam dawke caly czas spada tsh objawy caly czas biegunki bole plecow rak oslabienie nie moge pracowac prosze o odpowiedz
        • laura.phys Re: choroby tarczycy 12.03.19, 14:33
          Sprawdź czy nie masz tezyczki: witamina d25oh, wapn zjonizowany i wizyta u neurologa
          • laura.phys Re: choroby tarczycy 12.03.19, 14:34
            Bierzesz magnez? Jaki masz poziom b12?
            • artur.k987 Re: choroby tarczycy 12.03.19, 15:22
              biore magnez wit b tez biore Dzisiaj bylem u rodzinnego dala l4 i kontrola u endo Powiedziala ze cos sie dzieje z tsh i zecz ywiscie cos nie tak tsh 0,280 norma0,350-4,940 czyli nisko a wit d 4000 tez biore , po ostatniej wizycie u endo dolozyl jeszcze selen
              • laura.phys Re: choroby tarczycy 13.03.19, 20:28
                L4 z powodu tsh... zazdroszcze
                • artur.k987 Re: choroby tarczycy 13.03.19, 22:56
                  nie z powodu tsh tylko czuje sie tragiczncznie ale coz jedni wiedza o czym pisze inni nie
                  • laura.phys Re: choroby tarczycy 14.03.19, 13:12
                    Na forum raczej wiadomo jak to jest mieć chora tarczyce, chodzi obrót ze udało ci się uzyskać l4, ja mając przeciwciała rzędu 1000 i słaniając się po ścianach byłam zbywana stwierdzeniem „ale dobrE pani wygląd” wiec pisze ze zazdroszczę
                    • artur.k987 Re: choroby tarczycy 14.03.19, 14:51
                      cos wiem na ten temat ,ja przez 5 lat bylem odsylany od lekarza do lekarza wszyscy mowili ze morfologia dobra wiec jestem zdrowy i trzeba isc do psychiatry az w koncu znalazl sie lekarz ktory zrobil wyniki na tarczyce i wtedy co szok nadczynnosc ale coz takich mamy lekarzy . 70 procent endo jest dobrych jak jest wszystko ksiazkowe ale jak wyniki szaleja to wtedy rozkladaja rece .ja obecnie mam niskie hormony i tsh ponizej normy pytam wiec endo co mam zrobic podniesc dawke a on mowi niby tak niskie hormony ale znowu tsh idzie w dol wiec placac za wizyte 200zl on nie wie co zrobic szok
                      • laura.phys Re: choroby tarczycy 14.03.19, 20:30
                        A krzywa insulinowa glukozowa oraz poziom kortyzolu Badales? Insulina i kortyzol maja wpływ na wyniki tarczycowe.
                        • artur.k987 Re: choroby tarczycy 14.03.19, 21:42
                          krzywa robilem a kortyzol robilem jakies 2 miesiace temu bylo dobrze ale 23 marca jade do endo zobaczymy co wymysli kazal zrobic wyniki tsh ft4 ft3,, homocysteine, dhea-so4 i testosteron sam jestem ciekawy co powie Narazie nie czuje sie za ciekawie tym bardziej ze czlowiek musi jakos zarabiac
                          • artur.k987 Re: choroby tarczycy 21.03.19, 19:21
                            dzisiaj odebralem wyniki badan dodam ze biore dawke 100 letroxu tsh 0420-norma 0,350-4,9 ft4-1,02-41% ft3-40% wit d3-24,70 dodam ze biore wit d 4000 wit b12 509norma 197-771 czyli malo hormonow .Gdy zwiekszam dawke minimalnie na 106 to tsh juz jest ponizej normy dodam ze na dawce 100 kiepskie samopoczucie a na 106 to juz szkoda pisac tragedia w sobote jade do endo nie wiem co zrobi moze ktos z forowiczow cos podpowie co robic pozdrawiam
                            • artur.k987 Re: choroby tarczycy 23.03.19, 10:21
                              dzisiaj wrocilem od endo kazal brac 100 letroxu dobrze zauwazyl ze nie wchlania mi sie witd przepisal krople zamiast tabletek przepisal koenzym q10 gold, kwas foliowy .dawka obnizona z 106 na 100 letroxu wiem ze tsh ruszy troszke do gory ale spadna hormony nie wiem czy to dobra decyzja
    • staraczka25 Re: choroby tarczycy 24.03.19, 17:11
      Oczywiście, masz wynik TSH poniżej normy. Aby ją podwyższyć i żeby była wyrównana musi ci podnieść dawkę leków, ale na moje oko nie o dużą dawkę tylko minimalnie. Z wyników widzę, że masz nadczynność tarczycy tak?
      • artur.k987 Re: choroby tarczycy 24.03.19, 17:27
        dziekuje za odpowiedz teraz to juz sam nie wiem czuje sie fatalnie, cisnienie 160/99dodam ze nigdy nie mialem takiego cisnienia zawsze 120/80 gdy dokladam tabletki na 106 to tsh idzie jeszcze nizej i brak poprawy objawy mam raz nadczynne raz niedoczynne lecze sie juz 10lat ale teraz to juz sam nie wiem niby wiem ze wazniejsze hormony ale nigdy mi tsh tak nisko nie lecialo
      • laura.phys Re: choroby tarczycy 24.03.19, 19:30
        Akurat podwyższenie dawki skutkuje obniżeniem tsh, wiec odwrotnie niż piszesz. Istnieje negatywne sprzężenie zwrotne między poziomem tsh i ft4
        • artur.k987 Re: choroby tarczycy 24.03.19, 19:55
          przecierz tak napisalem ze jak dokladam tabletki to tsh spada a hormony ida do gory
          • laura.phys Re: choroby tarczycy 24.03.19, 20:29
            Pisałam do staraczka
            • artur.k987 Re: choroby tarczycy 24.03.19, 20:53
              okey.ale czy nikt nie mial na forum takich wynikow jak ja .dlaczego przy hormonach na poziomie 40% tsh jest juz tak nisko .od czego sie tak dzieje
              • laura.phys Re: choroby tarczycy 25.03.19, 04:23
                Przysadka reaguje inaczej na suntetyk niż na „naturalny hormon”, dochodzi tez problem insuliny, kortyzolu, poziom witamin z grupy B. Ja tez mam niskie tsh, poniżej normy przy wynikach h tarczycy w połowie przedziału i takich osob na forum jest bardzo dużo.
                • artur.k987 Re: choroby tarczycy 25.03.19, 11:14
                  dzieki za odpowiedz insuline mam zrobiona wyszla dobrze kortyzol tez super wit b tez 75% normy mam problem z wit d3 nie wchlania mi sie wit d3 mam 24,70 pomimo brania 4000 endo przepisal krople zamiast tabletek.endo powiedzial ze mam nisko dhea-so4 102,8 norma 88,9-427 przepisal stymen w dawce 50 .z tego co piszesz musze odrobine podniesc dawke zeby podniesc hormony bo mam na poziomie 40% skoro masz tsh ponizej normy napisz jak sie czujesz, bo wiem ze hormony sa wazniejsze ale jakosc tsh mnie odstraszalo do zwiekszenia dawki .pozdrawiam
                  • laura.phys Re: choroby tarczycy 25.03.19, 14:00
                    Insulina naczczo powyzej 7 to już problem a norma jest do 25 chyba wiec trudno powiedzieć czy jest ok z insulina i glukoza u ciebie.

Tsh nie ma wpływu na moje samopoczucie natomiast na samopoczucie u mnie maja wpływ poziomy ft 3 oraz ft4 i ich wzajemny stosunek do siebie, selen i witaminad cynk.

Witaminę d mogę polecić naturalna z wątroby rybiej np solgar. syntetycznej d nie zażywam bo nie poprawia mi samopoczucia i wyników, do tego łyżka tranu by tez wspomóc się dha i epa oraz naturalna wit a. Biorę d w dawce 2000 takiej witaminy i to wystarcza, syntetyku pewnie musiałabym wziąć więcej by mieć dobry poziom. Taki zestaw sprawdza się u mnie natomiast nie oznacza ze każdemu pomoże podnieść d.

Co do dawkowania hormonu to każdy zdaje się na swojego lekarza i siebie.
                    • artur.k987 Re: choroby tarczycy 25.03.19, 15:05
                      ale ja insuliny nie wpisywalem bo nie mam tego wyniku w domu jest w osrodku zdrowia ale lekarka powiedziala ze jest dobra .ostanio mialem tylko robiona glukoze 90 norma70-99 to 24 to byla wit d3.co do tej wit d z tym tranem dobra alternatywa .ale dzisiaj juz wykupilem w kroplach devikap .jutro troszke doloze letroxu zeby hormony poszly troszke do gory obecnie mam na poziomie 40%to troszke malo i zobacze co bedzie dzieki i pozdrawiam
                      • artur.k987 Re: choroby tarczycy 27.03.19, 11:44
                        dosc ze czlowiek sie kiepsko czuje .duze braki wit d ktora juz biore w kroplach bo w tabletkach mi sie nie wchlaniala to od kilku dni cisnienie wzroslo 170//100 nie wiem co to moglo spowodowac nigdy nie mialem nawet podwyzszonego nawet moja lekarka zawsze mowila 120/80 ksiazkowo a
                        tu taki skok .
            • staraczka25 Re: choroby tarczycy 27.03.19, 14:50
              Ja mam cały czas w normie ft3 i ft4 a TSH skacze i jeśli mam za wysoki wynik z TSH to i tak ft3 i ft4 mam w normie. Moją lekarkę też to dziwi, ale właśnie z tymi hormonami nie mam problemu jeśli chodzi o ft3 i ft4
        • staraczka25 Re: choroby tarczycy 27.03.19, 14:52
          Ja jak mam zwiększoną dawkę leków na TSH to obniży mi wynik TSH ale ft3 i ft4 stoi mi w miejscu nie idą do góry tak jak ma Artur.k987
          • artur.k987 Re: choroby tarczycy 27.03.19, 15:45
            u mnie tsh jest caly czas nisko ale hormony na 40%dzisiaj zwiekszylem troszke dawke bo musze je podniesc troszke wyzej zobacze co sie bedzie dzialo .niewiem czy niedobor wit d tak na mnie nie wplywa bo caly czas licho sie czuje. pozdrawiam
            • staraczka25 Re: choroby tarczycy 27.03.19, 16:51
              Ja też mam niedobór witaminy D3 i na to biorę 4 krople na dobę 1500 jednostek. Witaminę D3 mam w normie ale mimo tego na jesień kazała znowu brać 4 krople na dobę bo z wyniku dobrego znowu może opaść wynik witaminy D3. Ja dopiero zaczęłam się dobrze czuć jak lekarz przekonał mnie bym piła wodę z cytryną i powiem ci szczerze, że moje samopoczucie zmieniło się diametralnie. Nie czuję zmęczenia mam ochotę robić non stop coś w domu.
              • artur.k987 Re: choroby tarczycy 27.03.19, 17:39
                ja biore codziennie 12 kropli devikapu nie wiem za ile sie podniesie poziom d3 ale narazie biore drugi dzien. tabletki bralem molekin 4000 bralem 5 miesiecy i nigdy nie mialem wyniku nawet 30 zobacze po kroplach czy sie cos podniesie .a ta wode to jak pijesz
                • staraczka25 Re: choroby tarczycy 27.03.19, 18:29
                  1,5 litra wody lekko gazowanej (powinna być niegazowana ale ja nie lubię) wlewam do dzbanka i na dzbanek daje dwa średnie plastry cytryny. Oczywiście czekam aż się wygazuję bo jest lepsza wygazowana niż oryginalnie niegazowana. Ja właśnie biorę devikap ale 4 krople na dobe 1500 jednostek. Tabletki na witaminę D3 dużo osobom nie pomaga, skuteczniejsze są krople.
                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 27.03.19, 19:05
                    dzieki za odpowiedz
                    • staraczka25 Re: choroby tarczycy 27.03.19, 19:10
                      Proszę. Jak będziesz miał jakieś pytania to pisz. Jeśli będę znała odpowiedź aby ci pomóc to chętnie odpiszę
                • iwonz Re: choroby tarczycy 27.03.19, 21:44
                  Bo molekun to suplement diety a one się nie przyswajają. Trzeba kupować leki.
                  • staraczka25 Re: choroby tarczycy 28.03.19, 11:01
                    Zgadzam się, ale jeśli lekarz mu to przepisał to brał bo co miał zrobić
                    • artur.k987 Re: choroby tarczycy 28.03.19, 11:27
                      teraz z perspektywy czasu wiem ze molekin byl zlym wyborem ale lekarze przepisuja taki badziew a pacjet cierpi
                      • staraczka25 Re: choroby tarczycy 28.03.19, 11:44
                        No dokładnie zgadzam się. Ja dostałam w kroplach bo powiedziałam mojej lekarce. Ja już tyle leków w życiu brałam, że witaminę D3 chciałam w kroplach, a nie w tabletkach
                        • artur.k987 Re: choroby tarczycy 28.03.19, 12:04
                          dokladnie tylko tabletki i tabletki . zdrowie to jest najwiekszy skarb kazdego czlowieka no ale coz jeden go ma drugi nie
                          • staraczka25 Re: choroby tarczycy 28.03.19, 13:07
                            Dokładnie. Nigdy bym nie spodziewała się, że w młodym wieku zachoruje na tyle chorób. Wszyscy byli zdziwieni, że taka młoda a już tyle chorób, tabletek i latanie od specjalisty do specjalisty
                            • artur.k987 Re: choroby tarczycy 28.03.19, 13:19
                              tak to juz jest . zycie
                              • staraczka25 Re: choroby tarczycy 28.03.19, 16:24
                                No niestety. Zostało tylko się leczyć żeby nie było gorszych problemów ze zdrowiem i cieszyć się z tego co się ma i z tego że się żyje.
                • madami Re: choroby tarczycy 28.03.19, 23:03
                  artur.k987 napisał(a):

> ja biore codziennie 12 kropli devikapu nie wiem za ile sie podniesie poziom d3
                  > ale narazie biore drugi dzien. tabletki bralem molekin 4000 bralem 5 miesiecy i
                  > nigdy nie mialem wyniku nawet 30 zobacze po kroplach czy sie cos podniesie .a
                  > ta wode to jak pijesz

jeżeli ten preparat u ciebie się nie wchłania spróbuj inny
                  przyczyna może też leżeć w stanie jelit, nietolerancjach pokarmowych, pasożytach - coś nie pozwala składnikom odżywczym się wchłonąć.
          • madami Re: choroby tarczycy 28.03.19, 23:02
            staraczka25 napisał(a):

> Ja jak mam zwiększoną dawkę leków na TSH to obniży mi wynik TSH ale ft3 i ft4 s
            > toi mi w miejscu nie idą do góry tak jak ma Artur.k987

co masz na mysli pisząc "leki na TSH"?
            Euthyrox czyli synteteyczną tyroksynę?
            Tyroksyna to inaczej t4 hormon produkowany przez tarczycę, TSH to hormony produkowany przez przysadkę, ma pobudzać tarczycę do działania.
            • staraczka25 Re: choroby tarczycy 29.03.19, 10:17
              Leki na TSH biorę euthyrox N125/N150 ten lek zawsze mi obniży TSH jeśli skoczy do góry ale ft3 i ft4 stoi mi w miejscu mam w normie.
              • madami Re: choroby tarczycy 29.03.19, 11:41
                Matko Staraczka euthyrox to syntetyczna tyroksyna - hormon wydzielany przez tarczycę a nie jakiś mistyczny lek na TSH, naprawdę warto poczytać i dowiedzieć się więcej o swojej chorobie bo niewiedza obróci się przeciw tobie, naucz się jak funkcjonuje tarczyca a jak przysadka, jak wygląda komunikacja między tymi gruczołami, czym jest TSH a czym jest ft3, t3, ft4 i t4 -to takie podstawy
                • staraczka25 Re: choroby tarczycy 29.03.19, 11:50
                  A wy wszyscy myślicie że jesteście lepsi niż specjaliści. Choruję na tą chorobę 8 lat więc dużo wiem. Każdy inaczej przeżywa swoje choroby. Też zależy od organizmu człowieka. Jednym po wyższej dawce rośnie ft3 i ft4 a jednym stoi w miejscu. Mi np. wyższa dawka obniża wynik TSH ale na szczęście nic się nie dzieję z moimi wynikami takimi jak ft3 i ft4 te badania mam zworowe
                  • laura.phys Re: choroby tarczycy 29.03.19, 13:17
                    Brak słów, wyłączmy się z dyskusji bo to szkodzi forum.
                    • staraczka25 Re: choroby tarczycy 29.03.19, 14:01
                      No wam szkodzi potem ludzie się bazują na waszych wypowiedziach a nie na tym co specjaliści mówią i radzą ludziom chorym
                      • artur.k987 Re: choroby tarczycy 29.03.19, 16:27
                        troszke mnie nie bylo na forum a tu takie nerwy .szkoda zdrowia i nerwow na takie dyskusje . kazdy pisze to co mu sie wydaje za dobre posuniecie .ale kazdy z nas moze zrobic jak uwaza .pozdrawiam
                        • staraczka25 Re: choroby tarczycy 29.03.19, 16:55
                          Też jestem tego zdania, ale każdy kto bierze udział w tym forum powinien trochę przemyśleć co pisze, ponieważ ludzie tu proszą o porady jakieś rady a nie aby ktoś wmawiał komuś jakieś choroby i interpretował wyniki ludzi oraz zachowywać się jak ktoś lepszy od specjalisty. Chyba każdy się ze mną zgodzi, że od interpretowania wyników i diagnozowania u osób jakieś nowe choroby jest lekarz a nie zwykli ludzie którzy chorują i myślą, że wiedzą wszystko. A jeśli wiedzą wszystko to po co chodzą do specjalistów na leczenie swoich chorób i diagnozowanie nowych jeśli są jak sami piszą na tym forum, że są świetni w interpretowaniu cudzych wyników i wmawiania innych chorób, których specjalista nawet nie zdiagnozował np. u mnie problemów z insuliną.
                          • artur.k987 Re: choroby tarczycy 29.03.19, 18:07
                            masz racje od wykrywania chorob sa lekarze, tylko nie zawsze tak jest w moim przypadku tak wlasnie bylo przez rok jezdzilem od szpitala do szpitala badania w normie do domu .kazdy mi mowil jestes zdrowy ale tak nie bylo .teraz jak mam zdiagnozowana niedoczynnosc tarczycy to wszyscy ci lekarze co mowili ze jestem zdrowy powinni sie zapasc pod ziemie .gdy ide do osrodka zdrowia i slysze od mojej rodzinnej ze tsh 4,0 jest super to sie zastanawiam kto nas leczy, czasem lepiej zwykli ludzie nam pomoga niz ci madrzy lekarze dla tego nie ma sie co denerwowac tylko szukac przyczyny i ja tak robie wszyskie wasze opinie analizuje .gdy trzeba zrobic dodatkowe badania to sie je robi bo zdrowie jest najwazniejsze pozdrawiam
                            • artur.k987 Re: choroby tarczycy 30.03.19, 13:22
                              co moze byc przyczyna mojego wysokiego cisnienia od kiedy moje tsh spadlo po nizej normy mam problemy z cisniniem 170/100 nigdy nie mialem problemow zawsze bylo 130/75 teraz caly czas duze, dodam ze podnioslem dawke ze 100 na 106 poniewaz mam tez nisko hormony ft4- 42% a ft 3 -40% . caly czas bole glowy co wczesniej nie wiedzialem co to bol glowy dodam ze wysokie cisnienie mialem tez na dawce 100 . wiem ze to od tarczycy bo kiedy wyniki byly dobre to wszysko bylo dobrze pozdrawiam
                            • iwonz Re: choroby tarczycy 30.03.19, 14:03
                              Ja mam tsh 4 utylam i bardzo zle się czuję lekarze mówią ze jest ok
                              • artur.k987 Re: choroby tarczycy 30.03.19, 14:09
                                musisz zmienic lekarza bo jesli mowi ze tsh 4.0 jest dobre to szkoda slow a hormony robilas leczysz sie na tarczyce
                                • iwonz Re: choroby tarczycy 30.03.19, 14:48
                                  Byłam u endo gadałam jak najęta ona chyba zlekceważyła mnie bo niczego się nie dowiedziałam. Prawie nic nie mówiła. Usg oba płaty o zatartej echostrukturze , przepływy nieznamienne, miąższ niejednorodny hypoechogeniczny. Powiedziała tylko ze przyda mi się euthyrox i mam zrobić jeszcze raz tsh i ft wtedy dopasuje dawkę. Rodzinny mówi ze nie pakować się w hormony póki nie przekraczają normy 4.20. W listopadzie tsh 4.0 ft3-4 norma 3.10 do 6.80 ft4 14.63 norma 12-22 anty top dwa razy 21 lub 30.
                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 30.03.19, 15:04
                                    rodzinnego szkoda sluchac bo widac ze nie ma o tym pojecia, tsh masz za duze a hormony niziutko ft 4- 26,30% a ft 3-24,32%. hormony musisz miec powyzej 50% potrzebujesz leczenia musisz znalezc endokrynologa ktory zna sie na swojej pracy, mozesz miec z tym klopot bo znalezc dobrego endokrynologa graniczy z cudem.wcale sie nie dziwie ze sie zle czujesz .musisz zaczac sie leczyc pozdrawiam
                                    • staraczka25 Re: choroby tarczycy 30.03.19, 16:14
                                      No wyniki nie są zbyt dobre. Tak samo jedynie co mogę poradzić to szukać dobrego endokrynologa do skutku i zacząć prawidłowe leczenie. Inaczej będziesz źle się czuła. Mi trochę pomogło picie wody z cytryną i od razu mam lepsze samopoczucie i więcej energii. Nie wiem co ma wspólnego woda z cytryną ale mi pomogła z samopoczuciem. I nic nie pije innego niż tylko tą wodę z cytryną. Artur.k987 a ty pijesz tą wodę, bo pytałeś ostatnio jak ją przygotowuje.
                                      • artur.k987 Re: choroby tarczycy 30.03.19, 16:36
                                        pije ale jakos mi nie smakuje ale pije jezeli mam sie czuc lepiej. u mnie w domu zona caly czas pije tylko wode z cytryna . teraz pijemy razem .ja zawsze musialem miec cos gazowanego i slodkiego pozdrawiam
                                        • staraczka25 Re: choroby tarczycy 30.03.19, 16:39
                                          To tak samo jak ja, ale jak spróbowałam wodę z cytryną i po paru dniach zaczęłam się czuć lepiej to zdecydowałam że będę pić wodę z cytryną zwłaszcza latem gdzie jest ciepło czasami wręcz upalnie, bo jakąś energie trzeba mieć na cały dzień mimo upałów. Również pozdrawiam.
                                      • iwonz Re: choroby tarczycy 30.03.19, 16:38
                                        Bardzo dziekuje za odp to zawsze mi pomoże w poszukiwaniu dobrego samopoczucia. Dociera do mnie powoli ze tarczyca nie jest idealnie zdrowa. Dziekuje
                                        • iwonz Re: choroby tarczycy 30.03.19, 16:39
                                          A jeszczecmam pytanie czy przy choroba j tarczycy mogą bolec plecie mięśnie pleców itd?
                                          • staraczka25 Re: choroby tarczycy 30.03.19, 16:47
                                            Objawy hashimoto nie są specyficzne:
                                            ciągłe zmęczenie
                                            senność
                                            kłopoty z koncentracją i pamięcią
                                            zmienność nastrojów
                                            skłonność do depresji
                                            marznięcie
                                            obfite miesiączki
                                            suchość i szorstkość skóry
                                            wypadanie włosów
                                            zaparcia
                                            bóle mięśni i stawów
                                            podwyższony poziom cholesterolu
                                            nieuzasadnione tycie
                                        • iwonz Re: choroby tarczycy 30.03.19, 16:39
                                          A jeszczecmam pytanie czy przy choroba j tarczycy mogą bolec plecy mięśnie pleców itd?
                                          • staraczka25 Re: choroby tarczycy 30.03.19, 16:44
                                            Tak ja odczuwam bóle pleców mięśni a zwłaszcza odczuwam bóle lędźwi (dół pleców) możesz odczuwać również stany depresyjne, zmeczenie, senność, zaparcia, nie uzasadnione tycie i tak dalej. Gdzieś wyżej wypisałam co może się stać przy tej chorobie byś musiała po czytać moje wpisy tutaj na forum i tam jest wypisane od myślników. Poczytaj i jak będziesz miała jakieś pytania to pisz ja tu jestem na okrągło. Przy nie których objawach jest w nawiasie napisane NIE MAM to ja pisałam to czego ja nie odczuwam.
                                            • iwonz Re: choroby tarczycy 30.03.19, 16:57
                                              Przeczytałam wszystko. Te objawy prawie wszystkie mam albo wszystkie. Podejrzewam u siebie od dawna coś z tarczyca już w pierwszej ciąży ft4 spadało poniżej normy brałam euthyrox po porodzie przestałam bo tak kazali potem nie badałam. Waga pół roku rosła pół roku jakoś bez starań ładnie schudłam potem znowu sama rosła i tak na zmianę. Od roku mam wrażenie lekko opuchnięte twarzy i dłoni rano. Przytyłam w rok 12 kg! I teraz od kilku mies bolą mnie mięśnie pleców. Lekarz mówi ze od kręgosłupa. Nie mam kasy na chodzenie po prywatnych lekarzach każda wizyta 150 zł. Endo wzięła z usg 180 plus badania 90.
                                              • staraczka25 Re: choroby tarczycy 30.03.19, 17:08
                                                To sporo. Choroba tarczycy jest bardzo uciążliwa w życiu. Ja mam problem z zajściem w ciążę. 3 razy straciłam przez wysoki wynik TSH i napady epilepsji. Obecnie jestem za granicą i zaczęłam leczenie tutaj. Mam nadzieję, że tutejszy endokrynolog się mną porządnie zajmie. Bo bym chciała dziecko już z mężem. Mi zawsze wynik TSH rośnie zwiększają mi dawkę i wynik TSH mi spada ale ft3 i ft4 mam w porządku cały czas stoi w miejscu. W 8 lat przytyłam bardzo dużo w 2011 roku ważyłam 56 kg obecnie warze 129kg. Nie umiem spaść z wagi. Niestety w moim przypadku tylko dieta bo ćwiczenia i jakiś większy wysiłek fizyczny jest u mnie nie dozwolony, ponieważ choruję na epilepsje w skutek silnego zdenerwowania bądź zmęczenia. Nie mogę chodzić na siłownie ani na basen, nie mogę jeździć rowerem ani na rolkach, o bieganiu nawet nie wspomnę.
                                                • iwonz Re: choroby tarczycy 30.03.19, 20:38
                                                  To sporo Ci przybyło. Trzeba malutko jeść ake często co3 godziny wtedy rozbuja się przemiana a jeśli porocje będą malutkie to może będzie inne spalanie i się schudnie. Nie wiem. Najgorsze to wytrzymać tak kilka miesięcy
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 30.03.19, 22:22
                                                    tarczyca na poczatku leczenia to dosyc kosztowna choroba prawie wszystkie badania sa odplatnie [ chory system w polsce] pasowalo by ci zrobic jeszcze kilka badan napewno wit d wit b .ja za wizyte u endokrynologa place 300 zl plus badania plus leki i wychodzi ladna suma ale coz czlowiek musi placic. dziwi mnie ze twoja endo wspomnila o eutyroxie a nie zlecila brania go od razu ewidentnie wyniki na to wskazuja ze masz malo hormonow nie wiem na co ona czeka .caly czas jak czytam to forum to mnie szlak trafia na tych lekarzy co daja takie diagnozy i jeszcze im trzeba za to placic nie male pieniadze, a my pacieci musimy cierpiec pozdrawiam
                                                  • staraczka25 Re: choroby tarczycy 31.03.19, 12:52
                                                    Ja miałam wszystkie badania z NFZ bo ja chodziłam do endokrynologa na NFZ nie po to płaciłam w Polsce podatki i inne składki by do lekarza chodzić prywatnie i za wszystko płacić. Ale na moją endokrynolog nie narzekałam w Polsce na NFZ bo przykładała się do swojej pracy i leczenia pacjentów. Żadnego pacjenta nie olewała na wszystkie pytania związane z wynikami chorobami odpowiadała mimo, że była już po godzinach pracy a na korytarzu jeszcze siedziało kilka pacjentów do niej. Teraz leczę się w Niemczech i jak na razie nie narzekam na ich sposób leczenia bo powiem szczerze że od razu się mną zajął i skierował na badania hormonalne żeby mieć jakiś obraz już o moich wynikach i jakie leki powinien mi tutaj w drążyć żeby były skutki ich brania i sposobu leczenia endokrynologa. Na wszelki wypadek znalazłam sobie endokrynologa który też ma specjalizację zrobioną jako diabetolog a jego żona jest ginekologiem w tym samym budynku. Wrazie wu jak by tutaj zdiagnozowali problem z insuliną czy coś to będzie mnie od razu leczył. Póki co mam wyniki z Polski z cukru na czczo i insulinę na czczo i po 2h mam w normie według laboratorium szpitalnego w województwie Opolskim.
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 31.03.19, 13:27
                                                    ja chodzilem na nfz 4 lata i to co oni zemna zrobili to sa efekty widoczne teraz . caly czas mi wmawiano ze jestem zdrowy .zlecano mi tylko tsh ktore zawsze bylo podwyzszone .a to czy endo jest mily czy nie to mnie nie interesuje, licza sie efekty leczenia jak poszlem prywatnie i zlecili mi badania to lekarz krecil glowa jak[ niby] bylem leczony mialem takom nadczynnosc ze odrazu bylem skierowany na j131 moje zdanie jest takie ze 70% endo w naszym kraju jest nie nadajacych sie do leczenia ludzi.odpowiedz sobie sama jakich mamy endo w kraju skoro musialas wyjechac do niemiec sie leczyc, nie kazdego stac wyjechac za granice sie leczyc wiec powiedz po
                                                    co placilas podatki skoro leczysz sie w niemczech .nie chce nikogo tutaj obrazic kazdy sie leczy gdzie chce i u kogo chce ale takie sa fakty pozdrawiam
                                                  • staraczka25 Re: choroby tarczycy 31.03.19, 16:07
                                                    Ja wyjechałam na stałe za granicę. I nie się leczyć ale do pracy i żeby zamieszkać tutaj. A że zdecydowałam się pójść do endokrynologa, ginekologa oraz neurologa tutaj w Niemczech. A że skierowali mnie na badania to zdecydowałam się podjąć tego i zobaczyć jakie wyniki wyjdą tutaj. A płaciłam podatki w Polsce bo tam mieszkałam i pracowałam praktycznie większość mojego życia. Teraz jestem za granica i płacę podatki tutaj mimo, że obywatelką jestem Polski i zawsze nią będę. Ale co drugą osoba mówi, że w Niemczech lekarze podchodzą do pacjenta lepiej i zajmują się leczeniem i nie bagatelizują żadnego objawu na który skarży się pacjent. Ja tu zaczęłam leczenie przypadkowo, bo nie zawsze mogę zjeżdżać do Polski na wizyty kontrolne do ginekologa, neurologa, okulisty oraz endokrynologa. Ubezpieczenia w Polsce już nie mam będąc rok za granicą a korzystając z leczenia w Polsce bym musiała płacić za wizyty, badania i leki na receptę 100%, a po co mi to jak tu mam ubezpieczenie i mam wszystko darmowe. Jedynie co płacę to za transport do lekarza tam i z powrotem. A że tu pracuję i mieszkam to czemu bym miała nie skorzystać z leczenia w Niemczech jak wiem, że tu się mną zajmą normalnie i mam nadzieję że doprowadzą moje wyniki, które wyjdą źle do porządku. Bo to, że pierwszy test hormonalny wyszedł prawidłowo, nie oznacza że drugi i trzeci też wyjdą idealne. To dopiero będę wiedziała 9 maja o 18:00 jak pojadę na omówienie wszystkich wyników z trzech testów hormonalnych.
                                                  • laura.phys Re: choroby tarczycy 31.03.19, 13:42
                                                    Nie wierze z insulina ..., przecież insulinę masz w normie,
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 31.03.19, 13:54
                                                    laura.phys dobrze ze jestes im wiecej nas na forum tym lepiej pozdrawiam
                                                  • staraczka25 Re: choroby tarczycy 31.03.19, 15:56
                                                    laura.phys jak byś czytała ze zrozumieniem to podałam ostatnie wyniki teraz mam kontrolne badania i będę wiedziała wyniki jakie są dopiero 9 maja lub jeśli wyjdą 5 kwietnia żle to mnie endokrynolog o tym powiadomi. Pierwszy test hormonalny wyszedł dobrze bo nie dzwonił 5 kwietnia jadę na drugi gdzie będą robione kontrolne badania cukru na czczo insuliny na czczo i insulina po 2 godzinach. Jestem dopiero przed tymi kontrolnymi badaniami więc na razie się opieram nad tymi co podałam wyżej. Nie jestem wróżką więc nie wiem jakie wyjdą wyniki 5 kwietnia. Teraz mam nadzieję, że zrozumiałaś co napisałam.
                                                  • iwonz Re: choroby tarczycy 31.03.19, 16:07
                                                    Może chce żeby przyniosła jeszcze raz 180 zl dlatego.
                                                    Nie kłóćcie się dziewczyny!!
                                                    Ja na czczo cuk 91 z obciążeniem dwa pomiary ok ale insulinę tez zbadam bo pewnie coś jest na rzeczy.
                                                  • staraczka25 Re: choroby tarczycy 31.03.19, 16:17
                                                    iwonz ja się z nikim nie kłócę. Po prostu są osoby które nie potrafią czytać ze zrozumieniem. No właśnie ja według szpitalnego laboratorium też mi wszystkie wyniki jeśli chodzi o cukier glukozę i insulinę wyszły w normie. Endokrynolog zdecydował, że powtórzy badania które odbędą się 5 kwietnia. Zobaczymy jakie wyniki wyjdą tutaj i jakie są normy. Dostanę informację na temat wyników na pewno napisze je tutaj. Napisze mój wynik jaki wyszedł i napisze obok wyniku normy laboratorium w którym te badania były wykonane. POZDRAWIAM
                                                  • staraczka25 Re: choroby tarczycy 31.03.19, 16:19
                                                    Jedynie co mogę dodać to sprawdzenie insuliny nie zaszkodzi, ale może pomóc znaleźć odpowiedź na Twoje pytanie dlaczego przytyłaś w rok 12 kg. Ja poczekam sobie miesiąc z hakiem i będę wiedziała jakie mam wyniki z wszystkich trzech testów i wszystko będzie jasne.
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 31.03.19, 17:01
                                                    zycze ci a zebys w niemczech trafila na dobrego fachowca .ale mnie nikt nie przekona ze w polsce jest dobrze z naszymi endokrynologami tak jak tu napisalem 70% to nie douczeni koniowaly ktorzy tylko licza nasza kase . i to jest smutne ze my na tym cierpimy . pozdrawiam
                                                  • staraczka25 Re: choroby tarczycy 31.03.19, 18:32
                                                    To prawda zgadzam się z Tobą. Aby znaleźć fachowca a nie konowała to naprawdę graniczy to z cudem w Polsce.
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 31.03.19, 19:14
                                                    nie tak to powinno byc ludzie chodza do lekarza zeby sie leczyc i mysla ze lekarz im pomoze wyjsc z choroby a przez takich lekarzy[gamoni] sa poprostu zle diagnozowani i jeszcze za to placa nie male pieniadze to jest poprostu smutne .dlatego trzeba czytac takie fora bo to jest skarbnica wiedzy, pozdrawiam i zycze zdrowia
                                                  • staraczka25 Re: choroby tarczycy 31.03.19, 20:04
                                                    Tak ale fora nie są od tego że ludzie chorzy tak jak my nie powinni diagnozować nam chorób po wynikach badań oraz nie powinno się mówić że ktoś jest na coś chory jeżeli wyniki mówią że badania są w normie i specjalista mówi że nie ma potrzeby leczyć choroby której się nie ma. Rozumiesz to?
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 31.03.19, 20:17
                                                    rozumiem ale nikt ci tu nie wmawial choroby tylko dziewczyny pisaly co by moglo byc przyczyna w twojm przypadku a ty od razu sie denerwujesz ja za takie wskazowki jestem wdzieczny jezeli by mi to mialo pomoc i czuc sie lepiej
                                                  • staraczka25 Re: choroby tarczycy 31.03.19, 21:26
                                                    Ja też to rozumiem ale podałam swój wynik i obok tego podałam normy laboratorium w którym badania były robione i według tych norm wyniki mam w porządku. Otrzymałam skierowanie od endokrynologa do diabetologa na konsultację wyników, czy te wyniki są dobre czy złe i otrzymałam informacje od diabetologa dla endokrynologa że nie ma powodów do leczenia cukrzycy typu 2 bądź insulinooporności bo według norm wyniki mam w porządku. Moje wyniki nie są ani po niżej normy ani po wyżej normy więc to samo za siebie mówi, że wyniki moje są w normie jeśli chodzi o cukier na czczo glukozę i insulinę na czczo tak samo po 2 godzinach.
                                                  • staraczka25 Re: choroby tarczycy 31.03.19, 21:27
                                                    I jeśli ja porównuję moje wyniki z normami które są wypisane obok i mieszczę się w normach i lekarz dwóch specjalistów też mi to samo mówi to jakie mam mieć powody do nie wierzenia specjalistom i norm laboratoryjnych a wierzyć osobie na forum?
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 01.04.19, 10:54
                                                    wlasnie o tym pisze, nikt nie tyje 70kg bez przyczyny poprostu jestes zle leczona ale nie dasz sobie nic powiedziec ktos ci chce pomoc a ty tylko normy i normy . tsh ma normy od 0,350-do
                                                    4,940 to jezeli ktos ma 4,5 to jest zdrowy .jesli tak myslisz to sie mylisz .a jesli lekarze ci mowia ze to genetycznie masz otylosc to trzeba od nich uciekac jak najszybciej .
                                                  • staraczka25 Re: choroby tarczycy 01.04.19, 11:04
                                                    Ja nie tyje bez przyczyny i nigdzie tak nie napisałam. Zaczęłam tyć w momencie kiedy dowiedziałam się że mam tarczycę niedoczynność Hashimoto. Do póki nie wiedziałam, że choruje moja waga była 56 kg. Jest możliwa otyłość genetyczna ponieważ u mnie w rodzinie nikt nie potrafi schudnąć mimo diet i wysiłku. Ja niestety nie mogę mieć za dużego wysiłku ponieważ choruję na epilepsję. Okaże się teraz po wynikach w Niemczech też mi tu będą robić cukier glukozę i insulinę na czczo oraz po 2 godzinach. Ciekawa jestem jak tu wyjdą badania ok i też będziecie gadać że mam problemy z insuliną?
                                                  • staraczka25 Re: choroby tarczycy 01.04.19, 11:10
                                                    Jeżeli te normy nie mają żadnego znaczenia to by nie podawali ich przy każdych badaniach. Na moim województwie w Polsce norma jest do 5 ale ja musze mieć 1,0-1,5 góra 2,0 ponieważ staram się z mężem o dziecko i nie mogę mieć wyższej niż 2,0 mimo że norma jest do 5,0 ale moje TSH sięgało nawet do 13,0
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 01.04.19, 11:17
                                                    sama piszesz ze zaczelas tyc jak sie dowiedzialas ze masz niedoczynnosc tarczycy a wczesniej bylas szczupla dziewczyna,. poprostu twoj endo nadaje sie do kosza.
                                                  • staraczka25 Re: choroby tarczycy 01.04.19, 11:56
                                                    Ale nie ten co leczyłam się przez ostatnie 2,5 roku tylko wcześniejsza endokrynolog, ponieważ tamta non stop mi kazała brać euthyrox N25 mimo że waga cały czas rosła i ta dawka mi nie pomagała. To przez nią właśnie waga mi rosła. A tej co leczyłam się przez ostatnie 2,5 roku udało jej się moje wyniki doprowadzić do porządku ale nie wiedziała jaki jest powód mojego nie chudnięcia i w końcu zdecydowała się mi dać skierowanie na badania genetyczne, ponieważ moja mama i siostra też ma z tym problem, nie potrafią schudnąć. Ale ja wyjechałam i nie zrobiłam tych badań genetycznych. Dlatego będą tu wszystkie wyniki powtarzać i jeśli wyjdą ok nie znajdą przyczyny mojego tycia to pewnie mnie tutaj skierują na badania genetyczne czy czegoś nie mam w genach jeżeli chodzi o otyłość.
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 01.04.19, 13:06
                                                    czyli ta pierwsza endo nie miala pojecia o leczeniu ,mnie tez tak leczyl jeden profesor wyciagnal 12 tysiecy zl a jak nie mogl sobie dac rady z hormonami to wyslal mnie na operacje , to byl wlasnie koniowal dla ktorego liczy sie tylko kasa
                                                  • staraczka25 Re: choroby tarczycy 01.04.19, 13:53
                                                    Tak właśnie ta pierwsza nie miała pojęcia o leczeniu. Gdyby się mną zajęła od początku porządnie to jestem pewna że moja waga by dzisiaj sięgała max np. 70 kg a nie 129kg. Niestety prawda jest taka przytyć można w mig, ale schudnąć już się tak szybko nie da, tym bardziej że ja nie mogę jeździć na rowerze, na rolkach, nie mogę chodzić na basen pływać ani na siłownie bo mam epilepsję pod kątem zdenerwowania się oraz zmęczenia. Nie mam ataków już rok czasu odkąd wyjechałam za granicę, ale boję się że jak zacznę znowu ćwiczyć próbować schudnąć chociaż 10 kg to ataki po wrócą, a to jest nie komfortowe, sprawia ból i non stop po atakach bym spała. Przy okazji przy atakach miałam utratę wzroku. Nie chce jeszcze raz przez to przechodzić dlatego nie próbuje wracać do życia fizycznego, bo nadal jest ten strach, że ataki wrócą. A sama dieta od dietetyka nie pomaga mi w utracie wagi, bo pierwszą rzeczą która powinna być zrobiona w moim przypadku to zbadanie hormonów wszystkich doprowadzić do ładu i składu i zobaczyć czy waga będzie stała w miejscu czy będzie chociaż delikatnie spadała czy będzie nadal rosła. Na razie nic mi nie pozostaje jak czekać do 9 maja i udać się 5 i 9 kwietnia na dwa testy hormonalne. Na pewno jak będę miała wyniki wszystkich testów na pewno napisze je tutaj na forum i napisze co mi lekarz powiedział i jakie leki i na co mi przepisał. Szczerze powiem, że to czekanie jest najgorsze w tym wszystkim.
                                                  • iwonz Re: choroby tarczycy 01.04.19, 17:33
                                                    Mi rodzinny powiedział ze tyję od jedzenia😱
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 01.04.19, 18:07
                                                    jezeli sie nie ma pojecia o tarczycy to tak sie mowi ze tak ma byc. zle ustawione hormony powoduja tycie kto jak kto ale lekarz powinien to wiedziec , dlateko zawsze pisze ze trzeba szukac dobrego endokrynologa a efekty jego pracy to zadowolony pacjent .moja rodzinna mowila mi ze tsh 4.0 i hormony na poziomie 15% sa super kierowala mnie po psychiatrach .takich mamy lekarzy a czlowiek im ufa to forum jest skarbnica wiedzy pozdrawiam
                                                  • iwonz Re: choroby tarczycy 01.04.19, 18:18
                                                    A jak się czułeś?
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 01.04.19, 18:45
                                                    tragicznie. od szpitala do szpitala kazdy mi wmawial ze jestem zdrowy .i cos z moja glowa nie tak wysylali do psychiatry . gdy sie okazalo ze to problemy z tarczyca. to wtedy wszyscy lekarze przypuszczali ze to byla tarczyca ale zaden mi jej nie zbadal .problemy z tarczyca daja tak wiele objawow ze lekarze powinni zaczac od zbadania tarczycy i nie tylko na podstawie tsh , no ale coz jak rodzinny zobaczy ze wyniki sa w normie to mowi ze jest wszysko dobrze a nie jest . i tak wlasnie sa pacjeci zle leczeni . ja bylem leczony rok na serce ,a gdy endo wyrownal hormony nagle wszystkie objawy sercowe ustapily pozdrawiam
                                                  • iwonz Re: choroby tarczycy 01.04.19, 20:02
                                                    Ja tez byłam u kardiologa 6 wizyt echo holter dwa razy i kilka ekg
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 01.04.19, 20:22
                                                    przechodzilem to samo. badz dobrej mysli pozdrawiam
                                                  • staraczka25 Re: choroby tarczycy 01.04.19, 20:29
                                                    Ja akurat wiem co tacy lekarze mówią. Niestety większość osób chorych na tarczyce niedoczynność nie uzasadniono tyją.
                                                  • iwonz Re: choroby tarczycy 31.03.19, 16:03
                                                    Może chce żeby przyniosła jeszcze raz 180 zl
                                                  • staraczka25 Re: choroby tarczycy 31.03.19, 16:11
                                                    Możliwe, że twój lekarz zajmuję się swoimi pacjentami byle jak, aby tylko od was ciągnąć pieniądze. Tego na 100% nie wiem, nie znam lekarza. Jedynie co mogę powiedzieć, że do tego co ja chodziłam przez ostatnie 2,5 roku na NFZ to byłam zadowolona i nie mogę narzekać. W tych czasach w Polsce jest bardzo trudno trafić na jakiegoś specjalistę z powołania a nie na jakiegoś konowała. Niestety trzeba szukać może w innych miejscowościach specjalisty endokrynologa i leczyć się. Nie wiem co mam ci poradzić. A z jakiego województwa jesteś jeśli mogę wiedzieć?
                                                  • staraczka25 Re: choroby tarczycy 31.03.19, 12:46
                                                    Mi to nie pomogło. Mi endokrynolog powiedziała, że u mnie może być otyłość genetyczna. Badań nie zrobiłam genetycznych, ponieważ wyjechałam za granicę i nie mam jak zrobić tych badań nawet tutaj bo tu bym musiała ściągnąć moją matkę, a ona nie przyjedzie bo ma jeszcze małe dziecko w domu i nie ma z kim go zostawić a to jest za dużo kilometrów by busem przyjeżdżać za granicę z małym dzieckiem.
                              • staraczka25 Re: choroby tarczycy 02.04.19, 13:51
                                Przytyłaś przez wysokie TSH a laura.phys powie, że przez TSH wysokie się nie tyje i że na 100%masz insulinooporność. Dużo ludzi nie ma problemów z insuliną a tyją a to przez tą okropną chorobę jaką jest niedoczynność tarczycy. Najbardziej ciekawi mnie to co laura.phys na to jak osoby chorują na nadczynność tarczycy i nie potrafią przytyć tylko waga stoi w miejscu lub cały czas spada. Pewnie jej zdaniem taka osoba, która choruję na nadczynność tarczycy ma też jakiś problem z insuliną. I wtedy przez taką tarczycę można chudnąć bo to jest spowodowane tarczycą nadczynność, ale jak ktoś ma tarczycę taką jak ja np. tarczyca niedoczynność Hashimoto to już nie można tyć przez tarczycę tylko musi być inny powód np. z insuliną. Dla mnie to jest stek bzdur nic więcej.
                                • artur.k987 Re: choroby tarczycy 04.04.19, 20:05
                                  dzisjaj zona namowila mnie na wizyte u innego endokrynologa zeby zweryfkowac moje nowe wyniki dodam ze czuje sie caly czas kiepsko, dodam jeszcze ze sa na dawce 100 letroxu.tsh 0,270 norma 0,350-4,940 ft 3 2,35-32% ft4 1,01-39% i tu moje zapytanie bo ku mojemu zaskoczeniu pani endo mowi mi ze mam za wysoka dawke i trzeba obnizyc na 88 bo tsh jest ponizej normy ,gdy ja jej mowie ze spadna mi nisko hormony a i tak juz sa nisko to ona mowi zeby sie nie martwil
                                  tylko obnizyl dawke . i tutaj moja prosba co o tym myslicie bo ja juz zgupialem. pozdrawiam
                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 04.04.19, 20:41
                                    dodam jeszcze opis usg tarczyca nie powiekszona niejednorodna hipoechogeniczna wymiary pp11x17x30mm.v2.9ml lp 9x10x25mm.v1.8ml ciesn 4mm
                                    • iwonz Re: choroby tarczycy 05.04.19, 21:28
                                      To taka jak u mnie!!!!!!
                                      • staraczka25 Re: choroby tarczycy 05.04.19, 21:36
                                        Hej dawno mnie tu nie było. Dzisiaj byłam zrobić cukier, insulinę oraz glukozę na czczo oraz po obciążeniu dwu godzinnym. Trochę dziwnie tutaj, ponieważ w Polsce gdy miałam robione te badania musiałam kupić glukozę w proszku 75g i zabrać ze sobą do labo, pielęgniarki rozpuściły w wodzie i piłam. A tu otrzymałam 300 ml roztworu w kolorze brązowym o smaku winogrona, nic mnie nie mdliło, nawet zbyt słodkie nie było. Ten roztwór był już przygotowany przy mnie osobiście pielęgniarka wyciągała buteleczkę z opakowania i lała mi to do plastikowego kubeczka na moich oczach i to piłam. Przez dwie godziny siedziałam i po dwóch godzinach zawołała mnie na ponowne pobranie krwi. Wyniki będą na dniach. Mam nadzieję, że będzie wszystko w porządku. Jak tylko otrzymam wyniki podam je tu na forum do oceny dla was. Oczywiście gdy wyjdą, źle lekarz będzie do mnie dzwonił i pewnie będzie chciał się ze mną widzieć szybciej na wizycie omówienia wszystkich testów niż 9 maja 2019rok.
                                  • staraczka25 Re: choroby tarczycy 04.04.19, 22:23
                                    Ja również zgłupiałam. Nie wiem co mam ci poradzić.
                                    • artur.k987 Re: choroby tarczycy 05.04.19, 08:30
                                      wypowie sie ktos jeszcze do tych mojch wynikow ponizej
                                      • artur.k987 Re: choroby tarczycy 05.04.19, 19:40
                                        nie wieze ze nikt sie nie wypowie czy tak ma dzialac forum .
                                        • staraczka25 Re: choroby tarczycy 05.04.19, 21:29
                                          No ja ci odpisałam. Też zgłupiałam, gdy przeczytałam to co tu napisałeś.
                                          • artur.k987 Re: choroby tarczycy 05.04.19, 21:37
                                            i badz tu czlowiku zdrowy .gdy idzie w chorobie wszystko ksiazkowo to kazdy endo sobie poradzi ale jak cos jest nie tak jak powinno to juz jest ciezko .
                                            • staraczka25 Re: choroby tarczycy 05.04.19, 21:43
                                              Niestety mamy takich lekarzy na tym świecie. Nic nie poradzimy na to.
                                        • iwonz Re: choroby tarczycy 05.04.19, 21:34
                                          Nie wiem , bo się jeszcze nie leczę tsh niskie
                                          • staraczka25 Re: choroby tarczycy 05.04.19, 21:42
                                            Nie znalazłaś jeszcze endokrynologa, do którego będziesz chodzić leczyć tarczycę?
                                            • iwonz Re: choroby tarczycy 06.04.19, 09:35
                                              Może pójdę ponownie do tej samej dorobię wyniki. Na razie nie mam 250 na zbyciu wiec się nie wybieram.
                                              • artur.k987 Re: choroby tarczycy 06.04.19, 12:17
                                                czy nikt wiecej nie wypowie sie do moich wynikow wpisanych ponizej
                                                • artur.k987 Re: choroby tarczycy 06.04.19, 13:24
                                                  dzisjaj zona namowila mnie na wizyte u innego endokrynologa zeby zweryfkowac moje nowe wyniki dodam ze czuje sie caly czas kiepsko, dodam jeszcze ze sa na dawce 100 letroxu.tsh 0,270 norma 0,350-4,940 ft 3 2,35-32% ft4 1,01-39% i tu moje zapytanie bo ku mojemu zaskoczeniu pani endo mowi mi ze mam za wysoka dawke i trzeba obnizyc na 88 bo tsh jest ponizej normy ,gdy ja jej mowie ze spadna mi nisko hormony a i tak juz sa nisko to ona mowi zeby sie nie martwil
                                                  tylko obnizyl dawke .wszystkie moje objawy jak skoki cisnienia bardzo sucha skora bole glowy bole kostno stawowe cigle marzniecie lodowate stopy pani endo wysluchala i powiedziala ze to nie od tarczycy pozniej skasowala 250zlotych i do widzenia i tutaj moja prosba co o tym myslicie bo ja juz zgupialem.
                                              • staraczka25 Re: choroby tarczycy 06.04.19, 15:10
                                                A rozumiem, no tak 250 to trochę dużo za wizytę.
                                                • iwonz Re: choroby tarczycy 06.04.19, 17:12
                                                  180 wizyta przed l badanie tsh 20 ft3ft4 po20 anty to 45 to razem niezła suma wychodzi
                                                  • staraczka25 Re: choroby tarczycy 08.04.19, 21:59
                                                    Rozumiem, kosmiczne ceny. Może poszukaj jakiegoś dobrego endokrynologa w innym mieście lub województwie z kasy chorych. Może akurat Ci się poszczęści. Ja jutro jadę na 8:10 na trzeci i ostatni test hormonalny i czekamy na wyniki i wdrążanie nowych leków, aby zaczęły pomagać w końcu.
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 24.06.19, 12:36
                                                    wracajac do mojej choroby tarczycy ostatnio sie dzialo bylem w szpitalu przebadali mnie pod katem jelitowym gastroskopia kolonoskopia pasozyty wszystko w normie, zrobiono mi badania tarczycowe, dodam ze bylem trzy dni bez jedzenia i oto moje wyniki tsh 0,740 norma0,270-4, 200 ft4 21,69 norma12-22 czyli96,90% ft33,70 norma3,1-6,6 czyli16,22%dodam ze nie bralem selenu i ft3 bardzo nisko samopoczucie lezy i kwiczy .po wyjsciu ze szpitala zaczalem brac selen i tu wyniki po 4 tygodniach ft4 1,20 norma0,70 -1,48 czyli64%ft3 2,53norma1,71-3,71czyli41%czyli ft3 troszke lepsze ale samopoczucie dalej kiepskie ,ale tu sie znowu zaczyna problem bo zrobilem poziom selenu i wyszedl wynik 168,20 norma 75-85 czyli duzo za duzo, ale jak nie biore selenu to ft3 spada bardzo nisko a wszyscy wiemy jak sie czujemy przy takim ft3 , czy zostaje branie trybonu bo moj endo nie moze sobie poradzic z tym nieszczesnym ft3 . moja rodzinna mowi mi ze wyniki w normie i jest dobrze ,ostatnio nie wytrzymalem i powiedzialem jej zeby sie troche pod uczyla w temacie tarczycy a nie gadala ludziom bzdur . pozdrawiam
                                                  • laura.phys Re: choroby tarczycy 24.06.19, 23:46
                                                    Znaczy się selen z tabletki się wchłania. Ile bierzesz tego selenu na dzień?
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 25.06.19, 10:19
                                                    selenu biore 100 dziennie ale bralem go dluzszy czas .tsh ift4 widac jest dobrze ale to ft3 jest caly czas slabo max 40% ale dla mnie to caly czas za malo ,caly czas mam objawy niedoczynnosci . co jeszcze moge zrobic zeby to ft3 poszlo do gory ,bo przy takim ft3 czuje sie zle .musze miec co najmniej 70%tak mialem wczesniej i czulem sie dobrze . pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz
                                                  • laura.phys Re: choroby tarczycy 25.06.19, 12:37
                                                    www.szlachetnezdrowie.dyczek.pl/files/artykuly/Selen,%20a%20nowotwory%20u%20mezczyzn.pdf
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 25.06.19, 12:57
                                                    mozesz mnie rozjasnic o co w tym artykule chodzi
                                                  • laura.phys Re: choroby tarczycy 25.06.19, 14:14
                                                    Artykuł jest w języku polskim
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 25.06.19, 20:42
                                                    wiem ze jest po polsku ale po co sie oburzasz,
                                                  • laura.phys Re: choroby tarczycy 26.06.19, 16:14
                                                    nie oburzam sie myslalam ze myslisz ze po angielsku smile
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 28.06.19, 10:14
                                                    spoko sory .masz jeszcze jakies przypuszczenia co do tego mojego ft3 czemu jest nisko i nie chce isc do gory .wczoraj zrobilem jeszcze poziom cynku ale na wynik trzeba czekac pare dni .badam wszysko co moze miec przyczyne tego niskiego ft3 ale nadal nic .dodam ze caly czas czuje sie kiepsko .pozdrawiam
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 28.06.19, 22:38
                                                    dzisiaj odebralem wyniki i jestem w szoku .ft3 -88,50% ft4-71,79% dawka ta sama czyli 100 letroxu a wyniki tak poszly do gory .jak zobaczylem ft3 to nie moglem uwierzyc .od ostatnich wynikow nic nie bralem tylko odstawilem selen bo byl duzo ponad norme .od czego tak sie moglo stac ,tyle zachodu bylo z tym ft3 a tu nagle taki skok pozdrawiam.
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 24.07.19, 11:14
                                                    dzisiaj odebralem wyniki i znowu szok .miesiac temu wyniki ft3 88% ft4 71%dawka 100 letroxu .dzisiejsze wyniki tsh 0,10 norma0,35-4,9 ft3- 43% ft4- 44%wapn calkowity 9,58 norma 8,4-10,2 wapn zjonizowany1,08 norma0,9-1,13 fosfor nieorganiczny 3,5 norma 2,3-4,7 kwas foliowy 3,4 norma3,1-20,5 kortyzol 14,05 dodam ze dawka caly czas 100 letroxu .co sie dzieje z ta tarczyca raz wyniki w gornej granicy a raz tak spadaja od czego to moze byc .moj endo szuka wszystkiego i rozklada rece .przedostatnie wyniki fajnie poszly do gory a teraz znowu to samo . prosze o odpowiedz pozdrawiam
                                                  • laura.phys Re: choroby tarczycy 25.07.19, 06:39
                                                    Odstawienie selenu
                                                  • laura.phys Re: choroby tarczycy 25.07.19, 06:42
                                                    Trzeba być konsekwentnym w spożywaniu soli tylkoniejodowanej. W moim przypadku zjedzenie poza domem czegoś z solą jodowana odczuwam już po jednym dniu.

Poza tym dieta , bezglutenowa, wykluczenie kazeiny, stabilizacja insuliny, to wszystko stabilizuje prace tarczycy.
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 25.07.19, 10:44
                                                    dzieki za odpowiedz selen odstawilem mialem 168,20 norma 75-85 dodam jeszcze cynk 131 norma50-150 z ta sola musze zapytac zony jaka uzywamy moze byc jodowana ale czy to od tego tak wyniki wariuja tego nie wiedzialem dzieki pozdrawiam
                                                  • laura.phys Re: choroby tarczycy 25.07.19, 19:52
                                                    Nie wiem czy od tego wyniki wariują, podaje jedynie informacje ze przyjmowanie jodu w soli nie jest dla mnie. W multiwitaminach to samo. Nawet tzw dawka dzienna jodu z multiwitaminy powoduje u mnie rozchwianie wyników i spadek samopoczucia.Taka Mam reakcje organizmu.

Niestety nie znalazłam do tej pory informacji na temat oznaczania poziomu selenu w organizmie, czy to badanie standardowe wykonywane w labie z próbki krwi jest miarodajne? Nie dostałam nigdy skierowania na oznaczenie tego pierwiastka. Kiedyś badałam we własnym zakresie i w czasie suplementacji miałam wynik rzędu 100. Czy to dowodzi ze mam za duża podaż selenu? Jakoś tak nie mam przekonania, ponieważ suplementacja dawka 50mcg tzw rda, dziennie pomaga mi w konwersji i lepiej się czuje. Kiedy nie biorę selenu przez dłuższy czas np 2 tygodnie, to samopoczucie spada.

Może ktoś na forum doszukał się informacji na temat miarodajnego oznaczania selenu?????

• artur.k987 Re: choroby tarczycy 25.07.19, 21:48
                                                    caly czas uzywalismy soli jodowanej, dzisiaj kupilem niejodowana bede uzywal co do selenu tez nie mam pojecia czy to badanie jest miarodajne, sprawdzam wszystko co moze miec wplyw na moje wyniki przeciez tak sie nie da funkcjonowac raz hormony w gorze raz w dole cos jest nie tak ale co .jesli masz jakies pomysly to napewno bede wdzieczny
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 31.07.19, 20:15
                                                    nikt na forum nie mial takich wynikow jak ja zeby napisac jakie jeszcze moga byc ewentualne przyczyny takich kiepskich wynikow
                                                  • djpa Re: choroby tarczycy 01.08.19, 13:50
                                                    Mnie się wydaje, że nie bierz selenu, jeśli masz go za dużo. Możesz spróbować jeść w zamian orzechy brazylijskie 1-2 sztuki dziennie. Mają selen, ale jedząc orzechy raczej nie przedobrzysz z selenem.

U mnie akurat sól jodowana ani preparaty z jodem wcale nie szkodzą. Dlatego jodu nie unikam. Musisz sam sprawdzić, jak to jest u Ciebie.
                                                  • iwonz Re: choroby tarczycy 01.08.19, 20:23
                                                    A jakie masz OB?
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 01.08.19, 23:13
                                                    z tym selenem to jest tak ze jak nie biore to ft 3 mam 10% .stanu zapalnego tez nie mam badane ob i crp jest dobre badan sterta wszystko dobrze a tsh ponizej normy hormony mam max 40 % gdy dawka byla podniesiona to bylo calkiem zle .wiec co sie dzieje endo nie wie a ja cierpie. ewidentnie cos jest z tarczyca ale co
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 02.08.19, 13:36
                                                    moze ktos zna jakiegos dobrego endokrynologa ktory nie patrzy tylko na tsh i zna sie na zeczy jestem z okolic dabrowy gorniczej .moze byc w strone katowic lub krakowa dojade
                                                  • iwonz Re: choroby tarczycy 02.08.19, 21:21
                                                    Ale jak konkretnie się czujesz?
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 02.08.19, 21:34
                                                    caly czas sie czuje kiepsko badan zrobilem juz sam nie wiem ile wszystko w miare dobrze a tsh caly czas ponizej normy hormony max 40% ostatnio bylem w szpitalu po namowie rodzinnej przebadali jelita i wszystko dobrze
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 05.08.19, 12:24
                                                    nie zna nikt dobrego endokrynologa od krakowa do katowic ktory nie patrzy tylko na tsh
                                                  • elayne-trakand Re: choroby tarczycy 06.08.19, 17:06
                                                    Jak u Ciebie wyglada gospodarka zelazem?

Jaka byla praerwa pomiedzy suplementacja selenu a badaniem?

Dawka 4000IU D3 jest zdecydowanie za mala, zeby podniesc poziom zauwazalnie, raczej ok jako dawka podtrzymujaca jak juz sie osiagnie przyzwoity poziom.

I jeszcze zeby sie upewnic, czy badania tarczycowe robisz przed wzieciem eutyroxu?

Wyglada na to ze dawka jest jeszcze ciut za mala zeby podniesc poziomy hormonow.
                                                    TSH jako takim bym sie nie przejmowala, u niektorych podwzgorze czy przysadka reaguja w ten sposob na jednorazowa wysoka dawke przyjmowana w ciagu dnia. Moglbys ewentualnie sprobowac podzielic tabletke na pol i przyjmowac pol rano, pol po poludniu i zobaczyc jak to wplynie na TSH.

W skrocie TSH jest tylko jednym z parametrow ktore mowia cos o funkcjonowaniu osi podwzgorze-przysadka-Tarczyca, ktore dziala na zasadzie sprzezenia zwrotnego.
                                                    Niskie TSH samo w sobie nie swiadczy o nadczynnosci. Moze byc tak, ze hormony tarczycy sa za wysokie (nie Twoj przypadek) i wtedy organizm zmniejsza produkcje TSH ktore pobudza tarczyce do pracy.

Najczesciej jednak przy braniu syntetycznych hormonow w jednorazowej dawce, podwzgorze czy przysadka reaguja na jednorazowe wysokie stezenie T4 we krwi a poniewaz spada ono powoli w ciagu dnia, w miare zuzywania przez organizm, reakcja podwzgorza i przysadki jest zbyt wolna, zeby pobudzic produkcje TSH, zwlaszcza ze poziomy hormonow nie spadaja bardzo nisko.

TSH moze byc niskie poniewaz podwzgorze lub przysadka nie funkcjonuja prawidlowo i nie wysylaja odpowiednich sygnalow.

Generalnie TSH sie nie leczy bo ono jest tylko jednym ze wskaznikow. Leczy sie albo niedoczynnos/nadczynnnosc tarczycy np. suplementujac brakujace hormony (tak na prawde eutyrox to nie lek tylko proteza) albo leczy sie funkcjonowanie przysadki/ podwzgorza.
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 06.08.19, 21:28
                                                    dziekuje za odpisanie .wlasnie ze pojawily mi sie objawy nadczynnosci jest mi tak goraco ze nie moge sobie poradzic poty takie ze jestem caly mokry bole serca .dzisiaj bylem u endo i kazal zmniejszyc dawke na 75 letroxu i juz wiem co sie bedzie dzialo jak spadna hormony ,dziwi mnie to ze hormony mam nisko przy takich objawach widze ze masz wielka wiedze w temacie tarczycy .oczywiscie wyniki robie bez tabletki ,musze zrobic nowa ferryne i sprawdzic endo tez to za sugerowal ,co do selenu nie bralem jakies dwa tygodnie przed wynikiem teraz endo kazal brac co drugi dzien .caly czas dawke mialem ustawiona na 100 letroxu caly czas hormony byly w gornej normie i bylo dobrze a od jakiegos czasu jest totalna klapa kazal brac jeszcze devikap 10 kropli i kwas foliowy mam w dolnej normie ,wiem ze mam jeszcze nisko hormony ale jak je podniesc jak mam objawy nadczynnosci .raz endo zwiekszyl mi dawke na 112 ale wtedy tsh spadlo jeszcze nizej ft3 bylo ponizej normy a ft 4 podnioslo sie lekko.juz mam takie nerwy ze szok co sie dzieje. czlowiek musi pracowac a samopoczucie lezy i kwiczy juz sam nie wiem jakie wyniki jeszcze zrobic . masz duza wiedze co to moze byc endo szuka juz prawie rok a efektu zadnego . pozdrawiam
                                                  • laura.phys Re: choroby tarczycy 07.08.19, 11:41
                                                    Powinieneś sobie znaleźć dobrego lekarza i nie zaglądać na forum!!!!

Forum to nie miejsce porad lekarskich, a ty zdaje się masz taki do niego stosunek. Oczekujesz ze ktoś tobie napisze co zrobić, zebyxY się lepiej poczuć.

Niestety trzeba się samemu nauczyć tej choroby i rozpoznawania reakcji swojego organizmu.

forum jest zapisem przejscwielu ludzi i można poświecić czas na przestudiowanie go i wyciągnięcie wnioskow .

Powinieneś poszukać sobie lekarza który będzie „dla ciębie”
                                                    Skoro nie masz poprawy w obecnym leczeniu to poszukaj innego lekarza.
                                                    Chaotyczne zmienianie dawek skutkuje rzutami choroby i tak może to trwać bez końca. Poszukaj sobie dobrego lekarza.
                                                  • artur.k987 Re: choroby tarczycy 07.08.19, 13:07
                                                    laura.phys to czy bede zagladal na forum to moja sprawa a ty nie bedziesz mi mowic czy mam pisac czy nie jesli nie chcesz odpisywac to po co to robisz .od nikogo nie oczekuje zeby mnie leczyl ale nie ktorzy forowicze mogli przechodzic to co ja i miec takie wyniki jak ja wiec moga zasugerowac od czego to moze byc .piszesz ze forum to nie miejsce porad lekarskich a sama sobie zobacz swoje wpisy jak sugerujesz forowiczom co maja zrobic i jakie badania wykonac .a co do lekarza to dobrze ci sie pisze znalezc .na tym forum juz byly z toba klotnie bo ktos sie z toba nie zgadzal ty jestes wszystko wiedzaca moze przyjade do ciebie i ty napewno mnie wyleczysz .
                                                  • laura.phys Re: choroby tarczycy 07.08.19, 13:48
                                                    Zapraszam
                                                  • laura.phys