Dodaj do ulubionych

Upadek intelektu

26.07.26, 21:49
www.youtube.com/watch?v=_GANoG1o6HI
Sam wstęp jest upadkiem. Intelektualista to ktoś kto ma coś powiedzieć nowego? Filozof?

Intelekt jest funkcją działania. Intelektuaista jeśli już to ktoś kto umie rozwiązywać problemy polityczne, nie tyle mówić coś nowego tylko w nowych czasach twardo stać na nogach i jasno widzieć sprawy.

Iddziele nie intelektualisty od działania to początek ideologii czyli religii mediów produkujących fikcyjny świat gdy rzecywisty jest nieznośny.

FIlozofia zaś to prywatna sprawa filozofa. Jest to zajecie doniosłe, ale nie społeczne. O transformacje własnej osoby chodzi.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Upadek intelektu 26.07.26, 22:00
      Powiązanie filozofii z erudycją jest porażką i smutnym cyrkiem
    • dotera Re: Upadek intelektu 26.07.26, 22:08
      Jestem za tym by rozwijać intelekt jak najszerzej. Jestem przeciwko intelektualistom. Inteligencja to ludzie mający poważne zawody , a nie ludzie zajmujący się czytaniem książek zawodowo. Aczkolwiek dobrze by było zeby te poważne zawody wynikały także z rozwoju moralnego i wnosiły coś więcej do społeczęństwa, a nie tylko inteligentniejsza klasa robotnicza. Natomiast intelektualiści to wymysł marksistów zeby przyciągnąć jak najwięcej użytecznych idiotów do swojej propagndy na lep nowego tytułu szlacheckiego.
    • dotera Re: Upadek intelektu 26.07.26, 22:12
      Odnosząc się zaś ściślej do tego co pan mówi, mając na myśłi rozwój intelektu. Myśle ze warto mieć w sobie ciekawość detektywa który chce coś odkrć, zrozumieć rozwiązać. Prowadzić sledztwo. Tak zrozumiałem na czym polega sensowna praca intelektualna
      • dotera Re: Upadek intelektu 26.07.26, 22:21
        Nie proszę pana, praca intelektualna to nie produkcja informacji. Ten cały jazgot medialny to patalogia zachodu. FOrma zasłony mgielnej zeby aspirujący nigdy nie weszli na olimp.

Zrozum coś i milcz . Milcz milcz i milcz. Wszystko co zrozumiesz przekuj na milczące działanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka