Dodaj do ulubionych

w kwestii lodowki

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 11:23
szukam dobrej lodowki w srenim przedziale cenowym. Czy dane dotyczace klasy
energetycznej sa prawdziwe? Odczuwa sie mnijesze zuzycie pradu przy A???
Myslalam o Zanussi albo Whirpool...co sadzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosia Re: w kwestii lodowki IP: mieszko.pl.u* / 162.61.79.* 27.12.04, 12:38
      myślę, że kalsa A jest bardzo ważna - jak jak kupowałam swoją lodówkę - klasa A
      była pierwszym kryterium selekcyjnym.

kupiłam lodówkę liebherra za 1500 pln.
      podobno najlepsze lodówki - ale mam ją za kótko aby o tym przesądzać.
      pozdrawiam
      gosia
    • zayzayer Re: w kwestii lodowki 27.12.04, 17:37
      W tanich markach te klasy A to pic na wodę. Jedno wielkie oszustwo.
      Kiedyś dla porównania włączałem na kilka dni kilka lodówek różnych marek, ale
      podobnej wielkości i doprowadzając je do tej samej średniej temp.(+5oC na
      środku) mierzyłem ich zużycie energii. I co się okazało? Niektóre tanie
      lodówki, które miały mieć klasę A+, zużywały 100% więcej energii od lodówek
      renomowanych firm wykonanych w klasie B. Te oszustwo działa dlatego, że klient
      nie jest w stanie tego sprawdzic. Nie zna nawet normy według jakkiej ma być
      wykonywany pomiar. jedna rada - kierować się tylko marką.
      • Gość: marpanek Re: w kwestii lodowki IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 01.01.05, 10:19
        do zayzayer: co sądzisz o lodówce ariston MTA 4511V kusi mnie największa
        chłodziarka przy tej wysokości lodówki
        • zayzayer Re: w kwestii lodowki 02.01.05, 21:24
          Z Aristona nadaje się tylko sprzęt grzewczy.
          No, może jeszcze pralki? Nic więcej.
      • zoraz Re: w kwestii lodowki 04.01.05, 11:10
        zayzayer napisał:
        jedna rada - kierować się tylko marką.
        >

O!. Witam, ciesze się, ze Cie znów spotykam. Mam pytanie.
        Odnoszę wrażenie, że wiele markowego sprzętu powstaje tylko i wyłącznie na
        rynki wschodnie. Mam też wrażenie, że ich jakość jest zupełnie inna niż markowe
        wyroby z rynku naszych zachodnich sąsiadów. Za to ceny jak najbardziej
        porównywalne :(.
        Co o tym sądzisz?
        Może wyskoczyć na zakupy te 150km dalej?

Pozdrawiam serdecznie.
        • zayzayer Re: w kwestii lodowki 04.01.05, 22:16
          zoraz napisała:

> Odnoszę wrażenie, że wiele markowego sprzętu powstaje tylko i wyłącznie na
          > rynki wschodnie. Mam też wrażenie, że ich jakość jest zupełnie inna niż
          markowe wyroby z rynku naszych zachodnich sąsiadów.

Ja się z tym nie zgadzam i nie są to tylko moje domysły. Byłem w niejednej
          fabryce na Zachodzie i widziałem na własne oczy jak z taśm schodził sprzęt. W
          zależności od kraju na który był produkowany zmieniały się tylko panele z
          napisami (markami też:), przewódy zasilające i tego typu pierdoły. Zmiany były
          co chwile, bo importerzy zamawiają często, ale małymi partiami (po wagonie).
          Nigdy nie zauważyłem żeby na Wschód dawali do środka inne części. Nawet jak
          jakaś firma, nawet bardzo renomowana ma wpadkę z powodu jakiegoś wadliwego
          podzespołu to ta wpadka jest taka sama na Białorusi w Niemczech i w USA.
          Jeżeli sprzęt wystawiony do sprzedaży na Zachodzie ma na tabliczce znamionowej
          typ _dokładnie_ taki sam jak sprzęt w polskim sklepie to jest to dokładnie taki
          sam sprzęt. Fabryki nie produkują danego typu w wersji zachodniej i wschodniej,
          bo to im po prostu tak by komplikowało produkcję (choćby te bardzo częste
          zmiany na taśmie), że byłoby nie opłacalne, ale są typy hipermarketowe (cena),
          które produkuje się wyłącznie na zamówienie wielkich sieci handlowych. Tych nie
          polecam (to te z dziwnie niskimi cenami). Oczywiście W hipermarketach
          sprzęt "normalny", czyli pełnowartościowy też jest. Ten proceder nie jest tylko
          wschodnią specjalnością. To wymyślono na Zachodzie:)) Z tamtąd też możesz
          przywieźć hałe :).

Pozdrawiam, zayzayer

• zoraz Re: w kwestii lodowki 05.01.05, 10:01
            > typ _dokładnie_ taki sam jak sprzęt w polskim sklepie to jest to dokładnie
            taki
            >

Tylko problem w tym, że mnie trudno znaleźć takie same typy.
            Planując zakupy oglądam sprzęt w dostępnych sklepach /z zsady nie kupuję w
            Hipermarketach, bo tam ciężko o rabat/, oglądam sprzęt w sprzedaży internetowej
            i z wrodzonej ciekawości chcę sprawdzić gdzie i po ile taki sprzęt sprzedaje
            się. Zwykle nie tylko sprzedaż ograniczona jest tylko do kraju, lecz faktycznie
            do jednej sieci handlowej.
            Czasem różnica polega na jednej literce, cyferce w nazwie modelu, i trudno
            dojść na czym jeszcze, bo nikt nie podaje pełnych informacji, więc trudno
            cokolwiek porównać.

Może nie o jakość jako taką chodzi, ale o to, że zachodnie urządzenia , choć
            podobne z zewnątrz, zbliżone modele, pieniądze podobne, a pod obudową zupełnie
            inne technologie.

zmieniały się tylko panele z
            > napisami (markami też:),
            No właśnie, dla czego zmiana marki. Czy aby nie dla tego, żeby ukryć fakt, że
            właśnie w Polsce wprowadza się na rynek nowy model, po
            atrakcyjnej "promocyjnej" cenie, model, który na rynek zachodni wszedł przed
            dziesięcioma laty, a dziś sprzedawany jest tylko np. we Francji, jako tania
            pralka dla plebsu???
            Takie jest moje wrażenie i chętnie wysłucham twojego zdania.
            I jeszcze żeby nie było wątpliwości, to nie jestem fanką "zachodniej jakości",
            bo wiem z doświadczenia, że to tylko mit.
      • kajoa Re: w kwestii lodowki 04.01.05, 23:20
        Witam. Widzę że znasz się na rzeczy i stąd moja prośba: muszę szybko wyposażyć
        mieszkanie w cały sprzęt agd:-( Chodzi o sprzęt do zabudowy - płyta grzewcza +
        piekarnik (mogą być razem), lodówka (spora), pralka 4,5 kg (ładowana od przodu
        lub od góry),zmywarka 45, okap kuchenny szklany. Mam możliwość kupienia
        znacznie taniej sprzętu Amica ale kompletnie nie wiem jak się sprawuje. Możesz
        coś polecić? No i żeby mi kieszeni totalnie nie zdrenowało:-)Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka