Dodaj do ulubionych

meble IKEA - problem z rurami

03.10.05, 22:35
Czy ktoś montował meble IKEA w kuchni, w której rury z ciepłą i zimna wodą
nie są ukryte w ścianie? Dodatkowy , a w zasadzie główny problem to rura
odpływowa, która na odcinku ok. 2 m musi przechodzić za meblami. Meble mają
głębokość 60 cm, blat tej samej szerokości. Ściana jest zewnętrzna, więc nie
wchodzi w grę jej kucie.
Obserwuj wątek
    • ela.tu-i-tam Re: meble IKEA - problem z rurami 04.10.05, 00:07
      pipi43 napisała:

> Czy ktoś montował meble IKEA w kuchni, w której rury z ciepłą i zimna wodą
      > nie są ukryte w ścianie? Dodatkowy , a w zasadzie główny problem to rura
      > odpływowa, która na odcinku ok. 2 m musi przechodzić za meblami. Meble mają
      > głębokość 60 cm, blat tej samej szerokości. Ściana jest zewnętrzna, więc nie
      > wchodzi w grę jej kucie.

Meble z Ikei maja 70 cm wysokosci (szafka) na nogach 12 do 17 cm.

Trzeba tak zrobic, aby rura odplywowa byla "w nogach".

U mnie zarowno rury z woda doplywowe jak i rura odplywowa sa w nogach.

Niech Bog broni kuc sciany i wpuszczac rury w beton - katastrofa gwarantowana.
      • ela.tu-i-tam Re: meble IKEA - problem z rurami 04.10.05, 00:10
        Gwoli scislosci powinnam byla napisac, ze rury "ida w gore" w szafce pod
        zlewem, gdzie wszystko sie laczy jak trzeba. Nie zapomniec zalozyc tyle zaporow
        kulowych ile rur (ciepla i zimna woda do zlewu, zimna woda do zmywarki, zimna
        woda do pralki - w zaleznosci co tam stoi razem).
        • koniczynka4 Re: meble IKEA - problem z rurami 04.10.05, 16:22
          Miałam ten sam problem - wszystkie rury w kuchni były na wierzchu a pieniędzy
          brak na aż tak zaawansowany remont jak chowanie ich w ścianę. Z drugiej strony
          bardzo chciałam mieć meble z IKEA bo po pierwsze podobały mi się, po drugie -
          stosunek ceny do jakości był zadowalający, po trzecie chcieliśmy sami je
          zamontowaC. Więc poradziliśmy sobie w ten sposób że szafki dolne są przysunięte
          do tych rur ale blat na szafkach jest o niestandardowej szerokości - zamiast 60
          cm ma 67 cm i wszystko pięknie zasłania bo jest dosunięty do ściany.
    • pipi43 Re: meble IKEA - problem z rurami 04.10.05, 20:11
      Dzięki za podpowiedzi. Z tymi szerszymi blatami to dobry pomysł. Mam zamiar
      zamówić montaż w IKEA - czy nie będą robić problemu z tego, że blaty nie są
      kupione u nich? Z tego co wiem ich blaty mają głęb.60,6 cm. Skoro o problemach
      mowa, czy meble IKEA montowane bez użycia listwy montażowej na dosyć krzywej
      ścianie można powiesić równo?
    • ola_pozytywna Re: meble IKEA - problem z rurami 06.10.05, 20:31
      Miałam rury wodne, kanalizacyjne, gazowe i centralnego ogrzewania na odcinku 4
      m. Ekipa montażowa Ikei poradziła sobie z nimi bez problemu, wycinając z tyłu
      szafek odpowiednie fragmenty. Było to w cenie montażu. Blat standardowy
      ikeowski 60.5 cm szer. Z tym, że owe rurki nie wychodziły ponad blat. Jak
      byłoby w takim przypadku -nie wiem, chuba najlepiej zapytac u źródeł tzn w
      Ikei :)
      • pipi43 Re: meble IKEA - problem z rurami 08.10.05, 20:17
        Też brałam pod uwagę taką opcję, tylko szkoda mi rujnować 3/4 dolnych szafek,
        zwłaszcza że rura odpływowa od zlewozmywaka musi "iść" po skosie.
        • ewamo1 Re: meble IKEA - problem z rurami 20.10.05, 10:42
          Ja mam ten sam problem, rura odpływowa biegnie wzdłuż ściany i nie da jej się
          obniżyć, żeby biegła "w nogach", bo nie będzie spadku i zlew się będzie
          zatykał. Pozostaje nam chyba tylko powycinać szafki od tyłu, bo przesunięcie
          ich do przodu skróci kuchnię o ładnych parę centymetrów... A przy kuchni ok.
          4m2 to tragedia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka