esmeralda_2 20.06.10, 00:54 Ósma edycja na Zamku, byłam, ale miodu nie piłam, ale za to dobrze się bawiłam. gratulacje dla organizatorów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beatrix13 Re: Noc Kupały 20.06.10, 00:57 ja też byłam i kupiłam pyszny dżem miętowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZED Re: Noc Kupały IP: *.ipspace.xilinx.com 20.06.10, 02:11 dzem mietowy brzmi bardzo ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IP to IP Re: Noc Kupały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 08:59 Dżem miętowy, jak wszystko w kuchni, potrzebuje nieco wyobrażni.Poproś żonę, to też Tobie Uwarzy. Sprobuj dzemu z cebuli. Też pyszna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noc świętojańska Re: Noc Kupały IP: *.xdsl.centertel.pl 20.06.10, 10:28 noc kupały lub inaczej noc śwoętojanska była piekna stara tradycją niestety wypiera ja jarmarczna zabawa w walentynki Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Noc Kupaly nie jest swietem handlu 20.06.10, 10:53 do diaska! to afirmacja slonca, swiatla, szalonej, fizycznej milosci i plodnosci. a wy dziwczyny, juz po menopauzie? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr humbolt Re: Noc Kupaly nie jest swietem handlu IP: *.chello.pl 20.06.10, 14:24 Jak noc kupały ? to jakieś pogańskie obrzędy. W moich stronach do wody żeby się wykąpać , wchodziło się po Świętym Janie . 24 czerwca . Ale to czerwiec musiał być ciepły , a tu cały czas zima . I lepiej nie propagować tych waszych obrzędów pogańskich , bo wyborcza udowodni wam znowu propagowanie faszyzmu jak w tamtym roku. Międzynarodowe dochodzenie , kto rozwieszał na słupach plakaty. Ze świąt państwowych to w czerwcu przygotowujemy sie do obchodów miniholokaustu w Kielcach jak podaje bliskowschodnia zagranica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: Noc Kupaly nie jest swietem handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 13:55 Gość portalu: Dr humbolt napisał(a): > Jak noc kupały ? to jakieś pogańskie obrzędy. > W moich stronach do wody żeby się wykąpać , wchodziło się po Świętym Janie 24 czerwca . Mój kod z moich stron taki sam/podobny ale najpierw to była Noc świętojańska :) w wierszach piosence w szkole - to wtedy już marzenia. To też nauka własna plecenia wianków na łące i poprzedzała co ? :)))) Obecnie wspomnienie a w Szczecinie handel poprzedza Noc/święto czy zastępuje Noc/święto które wypada - który termin dziewczyny powinny wybrać? pl.wikipedia.org/wiki/Noc_Kupa%C5%82y Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: Noc Kupaly nie jest swietem handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 15:04 tu uzupełnienie i zdanie "należy porządkować świat na wielu płaszczyznach" - domagam się obecnie w imię i dla przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: Noc Kupaly nie jest swietem handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 15:05 Emocje dnia :)))) dla uporządkowania pominęłam tu adres www.wiadomosci24.pl/artykul/noc_kupaly_2010_w_chramie_mazowieckim_144808.html Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Noc Kupały 20.06.10, 16:21 na stoisku ze specjałami domowej roboty obok miętowo-jabłkowego, był jarzębinowy, marchewkowy, a najoryginalniejszy był jabłkowy z pieprzem i imbirem, więc popróbowałam wszystkich i kupiłam miętowy Cum recte vivis, ne cures verba malorum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IP to IP Re: Noc Kupały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 16:44 Bea, to tak łatwo zrobić samej. Poszukaj chutney i inne przepisy na dżem domowej roboty np.z cebuli i sama wybierz Twoim zdaniem najsmaczniejszy.Robi się ok.20 min. i zuzywa przywiędnięte jabłka, cebulę etc. Wina czy innych % nie musisz dodawać. A kompanujesz ingrediencje sama wg własnych preferencji. Ostatnio zrobiłam parę słoików cebula, buraczki, jabłka, imbir... ładny kolor i smak dobry do masła, albo do mięs. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix13 Re: Noc Kupały 20.06.10, 20:38 możliwe,ale unikam kuchennych obowiązków jak tylko się da, bo ani talentu ani weny w tym kierunku nie mam wolę w tym czasie iść na koncert, do kina, parku albo choćby książkę przeczytać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IP to IP Re: Noc Kupały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 08:42 I słusznie młode Panie powinny bywać; na kuchnie przyjdzie pora. Nie można cały czas klikać, czy czytać. Ja zaczęłam się interesować kuchnią wówczas, gdy nic w sklepach nie było i jedzenie na zasadzie codziennych cudów z niczego trzeba było zrobić.Ot, taki rodzaj maluczkiej konkurencji w pospolitym, co drugim domu robiony krk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Co zalatuje lisem Re: Noc Kupały IP: *.chello.pl 21.06.10, 08:49 Jak to nic w sklepach nie było , kto głodził ten naród? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IP to IP Re: Noc Kupały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 09:20 Octem karmiony? Odpowiedz Link Zgłoś
as9943 a mnie noc kupały z czym innym się kojarzy 21.06.10, 08:49 i nie ma to nic wspólnego jedzeniem.stary dobry pogański zwyczaj, gdzie nie marnuje się nocy zresztą najkrótszej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najpiękniejsze Re: a mnie noc kupały z czym innym się kojarzy IP: *.xdsl.centertel.pl 21.06.10, 11:17 uwielbiam pogańskie tradycje. piękne, naturalne, bez pośredników w złoconych ornatach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Co zalatuje lisem Wicemarszałek, a noc kupały IP: *.chello.pl 21.06.10, 12:50 W sobotę na małym dziedzińcu miała być promocja książki Witolda Jabłońskiego , która miała zdemaskować cały marszałkowski , z przyległymi urzędami . I co nikt nic nie wie , co się działo . Żadnej relacji z tego sensacyjnego wydarzenia ??? Kowaleszczańska nie analizuje setek korupcyjnych wątków? kalendarze , przetargi, nepotyzm , narkomaństwo, defraudacje??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: napalony Re: a mnie noc kupały z czym innym się kojarzy IP: 213.155.168.* 22.06.10, 13:09 Niestety dziewic nie było nawet na lekarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
as9943 Re: a mnie noc kupały z czym innym się kojarzy 22.06.10, 13:13 i to jest problem z takimi imprezami nic dziwnego ze ludzie najdłuższą noc zmarnowali na poszukiwaniu jedzenia, bo co zostało tym kobietom które tam poszły a wypadły juz z obiegu. Odpowiedz Link Zgłoś