Dodaj do ulubionych

Łasztownia ciągle czeka na inwestora

02.09.10, 07:40
Łasztownia prędzej czy później zostanie doceniona przez inwestorów.
Na razie przedstawia obraz mało zachęcający ale kiedy powstanie tam
pierwsza inwestycja - pewnie właśnie Muzeum Morskie - szybko ruszą
następne. Widziałem różne wizualizacje pomysłów na Łasztownię. Poza
renowacją starych portowych obiektów (rzeźnia i inne) przewidywały
współczesną architekturę i słusznie - należy budować w duchu swoich
czasów. Brakuje mi jednak w krajobrazie Szczecina, tych tak
charakterystycznych spichrzy nad samą Odrą, które znamy z
przedwojennych zdjęć. Stanowczo należałoby odtworzyć tych kilka
budynków. Odtworzyć wygląd zewnętrzny wiernie. Broń boże nie tworzyć
kolejnych pseudozabytków, którymi niestety ciągle psuty jest
krajobraz miasta.
Obserwuj wątek
    • Gość: Halalama Łasztownia ciągle czeka na inwestora IP: *.xdsl.centertel.pl 02.09.10, 09:40
      Kolejny "sukces", pływające ogrody już wkrótce.
      • zed.1 najpierw SGI 02.09.10, 21:28
        najpierw sgi musi zrobic otwarcie dla lasztowni swoimi budowami tak by nastepni inwestorzy chcieli isc
        za nimi. nikomu nie oplaca sie kupic terenu na koncu wyspu skoro cala komunikacja idzie przez srodek.
        nie wybuduja apartamentow jesli bedzie trzeba do nich dojezdzac przez tereny przemyslowe.

sgi musi zaczac swoje budowy i to od nich dalej beda powstawac nastepne inwestycje.
    • fjestis Chłodnia jest OK 02.09.10, 10:16
      Chłodnia jest OK, ale gdyby ją postawić jako obiekt-architekturę, a nie
      kolejną biedronkę z płyty obornickiej. Jakoś przedwojenne fabryki produkowały
      więcej kurzu, brudu, hałasu i innych nieciekawych rzeczy, ale z zewnątrz nie
      "straszyły". Pewnie, gdyby "straszyły", dzisiaj nie byłyby przerabiane na
      lofty... Mam wrażenie, że głównym zastrzeżeniem do chłodni nie jest sama
      chłodnia, ale to jak będzie ona wyglądać. Prawdopodobnie nie będzie to żadna
      architektura, tylko i wyłącznie jakaś konstrukcja ze stali obita płytą
      obornicką. Na takie coś mogę tylko powiedzieć: nie.
      • andreas.007 Re: Chłodnia jest OK 02.09.10, 10:36
        Pamiętaj, ze mrozone ryby dostarczane są statkami,
        ale z magazynów-chłodno odbierane transportem drogowym..
        tak wiec będzie to ruch aut typu ciągnik siodlowy.
        Nadto ryby maja specyficzny zapach - rozumiem, ze mrożone nie,
        ale cześć na pewno jest odpadów.... mogą być awarie.

Odsuwamy przemysł, produkcje od wody lokujac tam
        mieszkaniowke i biurowce, ale wówczas firmy wynoszą się
        nie w inna cześć miasta, ale poza miasto...
        bo jeżeli maja stawiać firmę to mogą wybrać sobie rejon
        przyjazniejszy nie tylko z uwagi na urzędy, ale i finanse.
        Tak wiec wybierają inne rejony, a nie Szczecin.
    • Gość: Team inwestorzy są IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 10:21
      Inwestorzy są tylko niestety ale Ci poważni nie chcą płacic łapówek stąd nie pojawiają się w tym mieście.
      Gdyby miasto było uczciwe to bez problemu kilku przedstawiła bym w tym mieście z pierwszej półki na świecie.
      • Gość: Funio Re: inwestorzy są IP: *.pcmedia.com.pl 02.09.10, 10:31
        Czy w tych 22 mln wkalkulowano łapówki? Zgadzam się z tym, że miastem zżeranym
        przez łapówki, korupcje, nepotyzm i głupotę, nie zainteresuje nikt poważny. A
        może by władze zrobiły coś spektakularnego, np. zlikwidowały strefę parkowania
        płatną i odebrały Golemie tytuł Mecenasa Kultury, może wtedy ktoś by zauważył,
        ze coś się zmienia w tym mieście? Sądzę, że potencjalni inwestorzy bardziej
        czytają takie fora w sieci niż słuchają rzępolenia Krzystka i Sztarka, że jest
        cudownie. A poza tym cena wzięta z kosmosu, 22 mln z sam grunt, zobaczie barany
        ceny ziemi w Las vegas, jest taniej.
    • kvakva Łasztownia ciągle czeka na inwestora 02.09.10, 16:13
      Lekarstwem jest oddanie Kościołowi tych działek za jedną miliardową wartości,
      inwestorzy uderzą drzwiami i oknami.
      A tak na poważnie nie ma inwestorów bo miasto tradycyjnie chce sprzedać, a
      jednocześnie mieć kontrolę nad wszystkimi i wszystkim. W ten sposób wygoniono
      już wielu zainteresowanych inwestowaniem w naszym mieście.
      • Gość: ... Re: Łasztownia ciągle czeka na inwestora IP: *.chello.pl 02.09.10, 19:08
        kvakva, to nie jest majatek miasta
        zrozumta to chłopaki !
        co do pomysłu aby oddać to kościołowi za jednego zeta,
        jestem za, w pełnej rozciągłości.
        tylko musi to oddać właściciel terenu - nie miasto...
        • exman Re: Łasztownia ciągle czeka na inwestora 02.09.10, 19:25
          Korupcja żre szczeciński magistrat od lat, najlepszym przykładem na to jest, że
          poważni inwestorzy omijają nasze miasto a lokują się w okolicach Goleniowa czy
          Stargardu. Kiedyś mój znajomy zajmujący się lokowaniem placówek nowego banku
          powiedział mi, że był wszędzie ale Szczecin to już szczyt łakomstwa. Inne miasta
          pomagają w lokowaniu nowych miejsc pracy, Szczecin blokuje.
          • Gość: antyśmieciom śmieć społeczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 10:07
            Jak coś wiesz paskudny paszkwilańcie to złóż zawiadomienie do prokuratury.
            Troll- frustrat ! Z Samoobrony od Talibów i Begierowej ?
            exman napisał:

> Korupcja żre szczeciński magistrat od lat, najlepszym przykładem na to jest, że
            > poważni inwestorzy omijają nasze miasto a lokują się w okolicach Goleniowa czy
            > Stargardu. Kiedyś mój znajomy zajmujący się lokowaniem placówek nowego banku
            > powiedział mi, że był wszędzie ale Szczecin to już szczyt łakomstwa. Inne miast
            > a
            > pomagają w lokowaniu nowych miejsc pracy, Szczecin blokuje.
      • Gość: Dino Re: Łasztownia ciągle czeka na inwestora IP: *.chello.pl 04.09.10, 00:38
        Poniekąd prawda. A właściwie prawda w 110%. Moja firma też chciała wyłożyć w inwestycje
        nawet zgodną poniekąd z koncepcją pana K. , t.j. floating cós tam blisko 6 mln zł. Jak przyszło co
        do czego do oczywiście przy pełnym poparciu włodarzy i w błyskawicznym terminie dostaliśmy teren
        co chcieliśmy ,ale było kilka ale... Po pierwsze nic poza jałową realizacją projeku bez żadnej
        infrastruktury, bo trawa w P. Kasprowicza ma "niepowtarzalną zabytkową wartość" wg kons. zab.
        M.G , a po drugie w ramach " zachęty" miliom zł kaucji za ew. zadeptanie tej idiotycznej trawy. A
        co by było to zobaczcie na: www.aerophile.com . Zamiast naszego miasta dostanie to Poznań,
        Gdańsk , Wrocław i W-wa.
    • Gość: anty-ZED-bredzik Re: Łasztownia ciągle czeka na inwestora IP: *.szczecin.mm.pl 02.09.10, 19:36
      Znowu miernoty miejskie nie potrafią postarać się o inwestorów. Gdyby ściąganie
      inwestorów wychodziło im jak wymyślanie debilnych bohomazowatych wizji to
      Szczecin wyglądłby jak Las Vegas.
      • Gość: as Howard się wynósł z wyspy po roku rzadów Krzystka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.10, 10:16
        jeszcze wtedy nie było kryzysu .Ciekawe o co chodziło krzystkowi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka