Dodaj do ulubionych

Głosowanie na nazwę basenu

26.10.10, 15:53
Z przykrością stwierdzam, że propozycje są bardzo kiepskie, cool angielszczyzna wręcz żenująca. Mogłoby wygrać żartobliwe Akwarium (nie jestem tylko przekonany czy to dobre miejsce na żart, jednak wybór jest jaki jest), ale raczej stanie na jakiejś pompatycznej "arenie" (nie ma stadionu, ale "arenie" będzie). Floating Arena brzmi idiotycznie. Do Pomerania proponuję dołożyć na końcu literkę "n", łatwiej to będzie wymówić i jest to wersja poprawna językowo. Szkoda tylko, że angielska nazwa ze Szczecina liczącego się w Europie czy nawet Polsce miasta niestety nie zrobi...
Obserwuj wątek
    • yamato.1 Głosowanie na nazwę basenu 26.10.10, 15:55
      Angielska nazwa byłaby głupim, pseudoświatowym gestem. Ostaecznie - u licha - jestesmy w Polsce, nie?
      • Gość: ehhhhh Proponuję nazwę :"Basen Pływacki w Szczecinie" IP: 213.155.191.* 27.10.10, 10:35
        inne propozycje:
        "Gryf Bełt"
        "Naczynie"
        "Karnister"
        "Menażka"
        "cysterna"
    • Gość: propozycja Floating Shit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.10, 16:00
    • Gość: PŁYWAK Re: Głosowanie na nazwę basenu IP: *.chello.pl 26.10.10, 16:10
      Propozycje wybrane przez dyrektora Piotra Wachowicza są beznadziejne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Akwarium, Aquantis, Big Blue, Floating Arena i Pomerania Arena. KTÓRA Z TYCH NAZW BASENU KOJARZY SIĘ ZE SZCZECINEM ????
      Proponuję rozpisać nowy konkurs !!!! A dyrektorowi P.Wachowiczowi polecam kąpiel w BIG BLUE lub oglądanie rybek w AKWARIUM !

• Gość: twarda wazelina MOCz fyfka IP: *.chello.pl 26.10.10, 16:25
        Ja zagłosuje na każdego , kto w sposób spektakularny rozliczy i wyrzuci na zbity pysk tego Cynka z promocji i informacji razem z jego camarylą półgłówków.
      • a.malin Re: Głosowanie na nazwę basenu 27.10.10, 07:52
        Wymaganie aby wszystkie nazwy w Szczecinie kojarzyły się ze Szczecinem (a priori) jest idiotyczne. Jeśli obiekt stanie się znany w Polsce czy Europie, to niezależnie od tego jaka będzie to nazwa - zacznie kojarzyć się ze Szczecinem. W Sztokholmie jest znana hala o nazwie Globen (glob). Nazwa Globen zdecydowanie kojarzy się ze Sztokholmem. Nazwa pochodzi oczywiście od kształtu - kula. Widziałbym tu analogię z AKWARIUM, które zwykle ma kształt jak nasz basen - prostopadłościenny.
    • swarozyc Basen szpitalny... 26.10.10, 18:20
      albo "Basen pod zdechłą kaczką"...
      • Gość: twarda wazelina Re: Basen szpitalny... IP: *.chello.pl 26.10.10, 22:08
        Swarożycu " pod zdechłą kaczką" już jest na Pogoni, ukochana "Kaczuszka"

Coście zrobili z moją krainą skorwysyni
    • britneykiller Głosowanie na nazwę basenu 26.10.10, 18:36
      Moją propozycją był "Akwamaryn", celowo po polsku, ale jak widać przegrał z tworami anglojęzycznymi. Swoją drogą, za skandaliczny uważam fakt, że wśród 5 zakwalifikowanych do finału nazw jest tylko jedna polskojęzyczna, w dodatku banalna. A dlaczego "Akwamaryn"? Akwamaryn jest kamieniem o barwach podobnych do barw przeszkleń naszego basenu, a także barw marki Floating Garden. W dodatku sam wyraz "akwamaryn" przywodzi na myśl wodę i morze. No ale cóż, jeśli ktoś chce, żeby jego miasto było bardziej floating niż pływające, to w taki sposób się go nie uszczęśliwi.
      • imsocool Re: Głosowanie na nazwę basenu 27.10.10, 00:21
        Bardzo mi się podoba "Akwamaryn".
        Te angielskie są do bani. Po angielsku wypada płynnie mówić, a nie nazywać w tym języku obiekty w Polsce.
        Najgorsze jest kalkowanie samej gramatyki. Np. Poznań Maraton zamiast Maraton Poznański itp.
      • Gość: DM Akwamaryn(a) IP: 217.98.13.* 27.10.10, 09:00
        Wysłałem propozycję Aqua-Marine.
        Żona Akwamaryna.
        Kierowaliśmy się tymi samymi analogiami. Okazuje się, że to festyn wygrał.
        A wygra festyn w remizie.

Znajoma wysłała: ENKLAWA.
        Doprawdy nie wiem czym kierowano się wybierając te 5 typów. Chyba nie analogią.
      • regza Re: Głosowanie na nazwę basenu 27.10.10, 09:14
        Nie wiem komu wyraz "akwamaryn" przywodzi na myśl wodę i morze... Mi się kojarzy z półszlachetnym kamieniem.
        • Gość: DM Re: Głosowanie na nazwę basenu IP: 217.98.13.* 27.10.10, 09:32
          Kolor.
          Aqua-woda
          Marine -port
          Od analogii powstała nazwa kamienia.
        • Gość: DM Re: Głosowanie na nazwę basenu IP: 217.98.13.* 27.10.10, 09:37
          Kolor.
          Aqua-woda
          Marine-port
          Nazwa kamienia pochodzi właśnie od tych skojarzeń.
          Zielono-niebieska barwa.
          Ale najwyraźniej za mało flatingowa.
    • lukiluka HydroGryfia 26.10.10, 18:39
      To była moja propozycja wysłana do UM ... Niestety żadna z powyższych jakoś specjalnie mnie nie urzekła. Beznadzieja
      • Gość: DM Re: HydroGryfia IP: 217.98.13.* 27.10.10, 09:01
        Też fajnie...
        Ale jak widać niewystarczająco...
    • Gość: asas Re: Głosowanie na nazwę basenu IP: *.chello.pl 26.10.10, 18:40
      Zmieńcie tytul emaila przy glosowaniu na ktorakolwiek z propozycji. Tytul jest bowiem forma oddania głosu. Można wiec pokazac urzednikom jak sie podobaja nam ich wybrane nazwy.
    • 1przeciwnik_glupoty zed już klika za floating cloaking... 26.10.10, 19:36
      No i będziemy mieć bełkot makrohiperdewelopersko-dyslektyczny. Bo przecież ktoś tam ocenzurował wszystkie nazwy, żeby przypadkiem uczciwie szczecinianienie nie mogli zagłosować np. na "Gontynkę na miarę Krzystka", co patłachy z nożyczkami?

CENZURA wiecznie żywa - dobrze się w dupę wchodzi politykom? Tani się sku...ć cenzurą nazw?
    • zenobi.c Głosowanie na nazwę basenu 26.10.10, 20:46
      Polacy nie gęsi i swój język mają.Dlaczego ludzie którzy w Szczecinie o czymś decydują mają nierówno pod sufitem!!!!!!!.
    • p.4u taka nazwa jakie miasto 26.10.10, 21:59
      ja pier...
      powtarzając za mniej inteligentnymi w tym państwie.. taka nazwa jakie miasto..

czy wśród dziesiątek jak nie setek propozycji nie było nic innego niż te pięć żałosnych haseł??
      gdzie tu skojarzenie z miastem, gdzie z koncepcją fg2050 ??!! pomijając fakt, że regulamin mówił, że nazwa "MOŻE" być polskojęzyczna.. śmiech na sali.

wstyd mieć basen olimpijski z taką nazwą!!

• Gość: twarda wazelina Re: taka nazwa jakie miasto IP: *.chello.pl 26.10.10, 22:24
        Patriotycznie -Świtezianka, nawiązując do wileńszczyzny, lub germańsko Sedina. Albo żeby uświetnić minione lata odbudowy i powrotu do macierzy
        Lila Wneda, Mewa, Wodnik, Gryfia, Posejdon, Bryza, Pomorzanka, Bosmańska, Kapitańska. To były nazwy.
        Łazienki Rady Narodowej. Centrum Stopyra.
        Główny Kolektor.
        Wygra ten , którego nagroda będzie do podziału miedzy sobą.
        • Gość: DM Re: taka nazwa jakie miasto IP: 217.98.13.* 27.10.10, 09:06
          Dokładnie tak!
          Nagroda nie znowu jakaś wielka.
          Twoje nazwy po tysiąckroć lepsze od tych wytypowanych. Na Sedinę głosowałbym od ręki i ze wszystkich pocztowych kont. Mimo, że moje propozycje wydały mi się ciekawe, to Twoje lepsze. :)
          Ale ten festyn, co nam tu urządzają... urzędnicy... Kompromitacja.
    • prestidigitator70 Głosowanie na nazwę basenu 26.10.10, 22:33
      "Słoma w butach" ... takie mam skojarzenia z większością tych propozycji.
      Jak bardzo nasze społeczeństwo musi czuć się niedowartościowane, że żeby się dowartościować używa wszędzie języka angielskiego ?!

Jak dla mnie może być Akwarium.
      • Gość: DM Re: Głosowanie na nazwę basenu IP: 217.98.13.* 27.10.10, 09:09
        I ostatecznie taki głos oddałem.
        Decydując się na najlepsze zło. To pewnie notabene jedyna propozycja spoza urzędowych. Zbyt banalna, by ja wykombinowali stołkowicze.
        Flating srating...
    • ligrom_mechuma Basin Street Blues. 26.10.10, 23:03
      Prawdziwa, stara kultura.
    • imsocool Jedyna nazwa po polsku... 27.10.10, 00:18
      ... to akwarium.
      • Gość: eeeeeeee Re: Jedyna nazwa po polsku... IP: 213.155.191.* 27.10.10, 10:30
        Akwarium to nazwa łacińska.
        • swarozyc Re: Jedyna nazwa po polsku... 27.10.10, 10:36
          "sadzawka ciecinska"?
        • Gość: Polak mały Re: Jedyna nazwa po polsku... IP: 217.98.13.* 27.10.10, 10:42
          Nie. Polska.
          Pochodzi-owszem. Ale odmienna po polsku.
    • janw88 Głosowanie na nazwę basenu 27.10.10, 07:10
      Z przykrością stwierdzam, że stronę głosowania przygotowali absolutni dyletanci. Otóż istnieją na świecie osoby, a przypuszczam, że jest ich niemało i co raz więcej, które nie mają zainstalowanego klienta pocztowego i maila wysyłają wyłącznie przez przeglądarkę. Do tego mogą nie mieć wystarczającej wiedzy, aby wyłuskać z linka na przycisku adres i temat listu. Po prostu klikną i stwierdzą, że nie działa.
      Ja to zrobiłem w zasadzie tylko po to, żeby zagłosować na AKWARIUM jako propozycję najmniej fatalną z przedstawionych.
      janw
      • exman Re: Głosowanie na nazwę basenu 27.10.10, 07:19
        Z pustego to i Salomon nie naleje ... jak już to Akwarium ale bez rewelacji.
      • Gość: DM Re: Głosowanie na nazwę basenu IP: 217.98.13.* 27.10.10, 09:10
        Dobre ujęcie- najmniej fatalna...
        Też tak uznałem.
    • a.malin Głosowanie na nazwę w języku obcym ... 27.10.10, 07:37
      to wyraz braku szacunku do naszego języka a więc i do nas samych.
      Apeluję o głosy na jedyną polską nazwę.
      Nawet ona jest z resztą wyrazem obcym.
      Nazwa AKWARIUM jest ponadto adekwatna do kształtu bryły.
      • Gość: DM wybory samorządowe IP: 217.98.13.* 27.10.10, 09:13
        Mam nadzieję, że ludzie czytają Forum. Akwarium, to jedyna nazwa jaką można przyjąć.
        Z tych zaproponowanych oczywiście.
        Setki innych zapewne było lepszych.
        Tu padło kilka genialnych.

Jak można było do sprawy tak istotnej, podejść w sposób tak lekceważący!
        Już wiem też na kogo oddam głos w tych wyborach...
        Czy raczej na kogo na pewno nie!
    • Gość: DM Nazwa w dopełniaczu, brzmi komicznie. IP: 217.98.13.* 27.10.10, 09:20
      Warto, wybierając nazwę, która zgodnie z polskimi zasadami pisowni winna się odmieniać przez przypadki, sprawdzić, jak owa nazwa będzie brzmiała w dopełniaczu.
      Odmieńcie sobie wszystkie propozycje i sprawdźcie, czy chcielibyście w niedzielne popołudnie iść z dziećmi do Biga Bluła czy też Flatinga lub Pomeraniała.
    • numer-1 Tylko akwarium 27.10.10, 09:55
      Zauważyłem taką prawidłowość - im dalej na wschód Polski tym powszechniejsze przekonanie, że nazwy angielskie albo francuskie podnoszą prestiż. Mam nadzieję, że Szczczecinianie, którzy do cywilizacji mają bliżej, uznają, że nie ma prestiżu bez szacunku do siebie samych.
    • swarozyc Juz wiem! 27.10.10, 10:46
      "Panstwowy basen plywacki im 12 Dywizji Zmechanizowanej, im Boleslawa Krzywolustego"

Polskosci tu nie brak, moze tylko Wojciech Jaruzelskiego...!

Tak trzymac pajace i myc krocze przed wejsciem do basenu!
    • piotr33k2 Re: Głosowanie na nazwę basenu 27.10.10, 22:17
      jestem głeboko zawiedziony i zbulwersowany że basen nie bedzie nosił imienia świetej pamieci lecha kaczynskiego lub chociaż katastrofy smolenskiej, he he.
      • exman Re: Głosowanie na nazwę basenu 27.10.10, 22:58
        Skoro mamy już rondel i to nieopodal....nie wymagaj zbyt wiele od tego umęczonego miasta :)
    • Gość: Vlad.H. Basen im Stefana Michnika IP: *.cable.quicknet.nl 27.10.10, 23:28
      albo Ofiar Polskiego Antysemityzmu.
    • Gość: Vlad.H. Floating poop pool! IP: *.cable.quicknet.nl 27.10.10, 23:30
      czujhuj!
      • Gość: basia Poprostu Łoś IP: *.centertel.pl 28.10.10, 00:20
        • Gość: Vlad.H. Re: Poprostu Łoś IP: *.cable.quicknet.nl 28.10.10, 20:35
          Sfefin floating poop pool jest lepszy niz jakis tam moose.
          Alternatywnie basen miejski im Stefana Michnika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka