Dodaj do ulubionych

.:. Czakram, Chińczyk i Genius Loci .:.

17.04.04, 20:28
"W swoim czasie w poszukiwaniu czakramu przybył do Szczecina chiński mędrzec,
filozof i architekt. Ucieszył się bardzo znajdując to, czego szukał i na
miejscu znaleziska zaprojektował, stosując wytyczne sztuki Feng – Shui,
istniejącą do tej pory kamienicę..."

więcej można przeczytać na stronie Stowarzyszenia Forum dla Szczecina...

Zapraszam Serdecznie !
Obserwuj wątek
    • absztyfikant Re: .:. Czakram, Chińczyk i Genius Loci .:. 17.04.04, 21:14
      No to ja juz wiem dlaczego wasaty antykwariusz Lizak urzedujacy w tej kamienicy
      ma taki swiatly umysl. Czakram!!! Swoja droga ciekawe czy ten chinski filozof
      byl potomkiem niepismiennych chlopow...

A tak powaznie, to moze nie bedzie to odkrywcze, ale dla mnie miejscem, ktore
      jest kwintesecja szczecinskiego genius loci, to oczywiscie majestatyczne Waly
      Chrobrego!
      • adelmus Re: .:. Czakram, Chińczyk i Genius Loci .:. 17.04.04, 21:46
        :-))) czy ten chińczyk był potomkiem niepiśmiennych chłopów, to nie wiem, ale
        obawiam się, że wbrew twierdzniom Pana Lizka raczej nie. Wnioskuje to z faktu,
        że w ówczesnych Chinach dość trudno było o awans społeczny, tak więc pewnie
        nasz bohater wywodził się jednak z arystokracji ...
        • absztyfikant Re: .:. Czakram, Chińczyk i Genius Loci .:. 18.04.04, 12:29
          No prosze, nasze miasto laczy ludzi! I to tych urodzonych w Panstwie Srodka,
          Kraju Kwitnacej Bulwy (hehe) czy miejscowych zrodzonych w naszym przezacnym
          miescie paprykarzem i Bosmanem plynacym... Nie ukrywam, ze ten kosmopolityczny
          rys bardzo mi odpowiada.:)))
          • adelmus Re: .:. Czakram, Chińczyk i Genius Loci .:. 19.04.04, 10:20
            Przynam, że podobnie jak Ty uważam kosmopolityzm za jedną z głównych zalet
            naszego zacnego miasta:-) tym bardziej że coraz więcej obcej mowy słychać na
            naszych pięknych ulicach...
            • absztyfikant Re: .:. Czakram, Chińczyk i Genius Loci .:. 20.04.04, 18:10
              To prawda. Jednak jak na miasto portowe, a w dodatku lezace tak blisko
              berlinskiej metropolii, to nie wypada to zbyt korzystnie w porownaniu chocby z
              Gdanskiem. Trzeba popracowac nad ruchem turystycznym... Czy przyszly prezydent
              Szczecina zrobi cos w koncu z dworcem kolejowym i odbierze go troglodytom, a
              oprzywroci ludziom ? PKP samo z siebie tego nie zrobi, bo im na tym nie zalezy.
              Oto jest pytanie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka