Dodaj do ulubionych

Do Arkadiusza Litwinskiego

IP: *.potulicka.v.pl 21.04.04, 12:53
Po przeczytaniu Pańskiej wypowiedzi w artykule zamieszczonym w dzisiejszym
Glosie Szczecińskim (21.04.2004 r) na temat stadionu PIONIER proszę o
odpowiedz na poniższe pytania :

1. Jaki jest stan prawny tego terenu (własność, dzierzawa).
2. Za jaka cene zostal sprzedany (jeżeli) i ile na tym zyskalo miasto.
3. Jakich konkretnie korzyści oczekuje miasto zezwalając na kompletne już
zniszczenie tego obiektu i pobudowanie kolejnego centrum handlowego w srodku
miasta (proszę o podanie kwot zaangażowania inwestora w interes publiczny).
Odnosząc się do Pana wypowiedzi , ile zyskuje „cale miasto” ignorując opinie
okolicznych mieszkańców. I co to jest cale miasto, czy „okoliczni mieszkancy
to nie miasto”. Traci mi to nieco retoryka rewolucyjna „w imie przyszłości
(niejasnej)”.
4. Dlaczego decyzje o ewentualnym zezwoleniu na budowe chcecie Panstwo
podejmowac teraz, kiedy nie obowiazuje stary Plan Zagospodarowania
Przestrzennego, a nowy jeszcze nie powstal?.
5. Dlaczego „miasto” nie reagowalo i nie reaguje na trwajaca od kilku lat
dewastacje tego terenu przez inwestora.

PS
1. Mysle, ze odpowiedzi na te pytania nie nastrecza Panu trudności, musi je
przeciez Pan znac zanim podejmie decyzje.
Niech w sprawach urbanistycznych wypowiedza się tez architekci, a nie tylko
urzędnicy i grupy nacisku
Opinia architekta w sprawie zabudowy stadionu PIONIER:
„- To kontrowersyjny pomysł - uważa jednak urbanista i architekt Ewa Pęska. -
Ten rejon miasta ulega szybkiej zabudowie. Pożądane jest, by pozostawiać
niezabudowane przestrzenie rozgraniczające strefy różnych intensywnie
zagospodarowanych struktur i rodzajów zabudowy miejskiej. Przestrzenie te
powinny służyć celom rekreacyjnym. Takim miejscem jest właśnie stadion
Pioniera osadzony pomiędzy punktowcami mieszkalnymi przy Potulickiej, zespołem
projektowanych budynków TBS-owskich i kompleksem szkolno-uczelnianym przy ul.
Sowińskiego.”
Czy wyzytowal Pan ten teren zanim wyrobil sobie zdanie ?

2. Wypowiedzi grupy mieszkańców posłuchane dzisiaj : „ z tymi … poradzi sobie
tylko Samoobrona”.

mieszkanka Potulickiej
Barbara Jedrasik

Obserwuj wątek
    • arkadiusz_litwinski Re: Do Arkadiusza Litwinskiego 21.04.04, 18:15
      Gość portalu: Barbara Jedrasik napisał(a):

> Po przeczytaniu Pańskiej wypowiedzi w artykule zamieszczonym w dzisiejszym
      > Glosie Szczecińskim (21.04.2004 r) na temat stadionu PIONIER proszę o
      > odpowiedz na poniższe pytania :
      >
      > 1. Jaki jest stan prawny tego terenu (własność, dzierzawa).

Od ok.10 lat jest w użytkowaniu wieczystym UDS spółki z o.o.

> 2. Za jaka cene zostal sprzedany (jeżeli) i ile na tym zyskalo miasto.

Miasto nie sprzedawało tego terenu, więc nic na tym nie skorzystało. UDS jak
      każdy inny wieczysty użytkownik musi natomiast co roku odprowadzać do kasy
      miasta tzw.opłate roczną z tytułu wieczystego użytkowania, a także podatek od
      nieruchomości.

> 3. Jakich konkretnie korzyści oczekuje miasto zezwalając na kompletne już
      > zniszczenie tego obiektu i pobudowanie kolejnego centrum handlowego w srodku
      > miasta (proszę o podanie kwot zaangażowania inwestora w interes publiczny).

Nie mogę wypowaidać się za "miasto", ani za Radę Miasta. Mówię sam za siebię,
      to co nakazuje mi rozsądek, obecny stan mojej wiedzy nt. stanu faktycznego i
      regulacji prawnych, a także nieco szersze spojrzenie na problem niż przez
      pryzmat części ( być może większości ) Mieszkańców sąsiednich budynków. Zapewne
      to nie "politycznie" z mojej strony, ale daleki jestem od przyznawania racji
      wbrew własnej ocenie, lecz w oczekiwaniu na wzrost źle pojętej popularnością.Na
      marginesie uważam, że za jest wielce prawdopodobne, że za 3-5 lat spotkamy się
      i Przyzna mi Pani rację.NIE MA MOWY O ZGODZIE NA CENTRUM HANDLOWE lu inny
      uciążliwy obiekt. Obecnie toczy się proces ustalania planu zagospodarowania
      przestrzennego tego terenu. Potrwa zapewne jeszcze kilka miesięcy. Czas ten
      musi być wykorzystany przez Prezydenta i jego podwładnych do wynegocjowania (
      być może przy współudziale Rady Osiedla Nowe Miasto )należytych warunków
      partycypacji UDS ( wieczystego użytkownika ) w kosztach modernizacji
      infrastruktury drogowej w okolicy, itp. Nie jestem w posiadaniu kosztorysów
      ewentualnych robót, lecz nie chodzi mi tu o kwoty określane raczej w milionach
      niż setkach tysięcy złotych. Rezultat tych negocjacji musi być należycie
      sprecyzowany, a jego realizacja zagwarantowana prawnie.

> Odnosząc się do Pana wypowiedzi , ile zyskuje „cale miasto” ignoruj
      > ąc opinie
      > okolicznych mieszkańców. I co to jest cale miasto, czy „okoliczni mieszka
      > ncy
      > to nie miasto”. Traci mi to nieco retoryka rewolucyjna „w imie przy
      > szłości
      > (niejasnej)”.

Proszę mi Uwierzyć, że daleki jestem od "bolszewickiego" kształtowania rozwoju
      miasta.Czy nam się to podoba czy nie UDS jest dysponentem tych terenów. A jedna
      z podstawowych wartości w naszym systemie prawa to poszanowanie dla własności.
      Kiedy mówię o szerszym spojrzeniu na sprawę, kiedy mam na myśli "całe misto" to
      ozancza to ni mniej ni więcej to:
      -że Szczecinianie przecież, a nie przysłowiowi "obcy" zamieszkają w
      nowobudowanych budynkach wielorodzinnych, inni Szczecinianie będą pracowali
      przy budowie tych mieszkań. Zauważyłem, że wśród najbardziej zagorzałych
      przeciwników zmainy przeznaczenia tego terenu przeważają Ludzie
      Starsi.Zazwyczaj posiadający może nie zbyt wysokie ale w mairę pewne emerytury
      i renty. Większość mieszkańców naszego miasta niestety potrzebuje pracy, by
      zarobić na utrzymanie siebie, swoich rodzin, a także na obecnie wypłacane
      emerytury i renty ( gdyż poprzedni system nie kumulował środków). Jeszcze inni
      szczecinianie zarobią na pracach wykończeniowych i handlu meblami i sprzętami
      jakie są niezbędne przy urządaniu nowego mieszkania.Bogaty obywatel to bogate
      miasto. Potrzebna jest nam koniunktura gospodarcza, a budownictwo jest jednym z
      najlepszych kół zamachowych gospodarki.

- budżet Szczecina ( czyli my wszyscy ) wzbogaci się poprzez partycypację w
      kosztach infrastruktury drogowej, poprzez wzrost podatku od nieruchomości ( na
      skutek powstania zabudowy ), poprzez aktualizację ( wzrost) opłat rocznych z
      tytułu użytkowania wieczytsego i poprzez ewentualną opłatę planistyczną.
      Pośrednio poprzez naturalna korzyść dla budżetu wynikającą z poprawy
      koniunktury gospodarczej, a zatem większe wpływy z tytułu udziału w podatkach
      dochodowych itp, a z kolei mniejsze wydatki na pomoc społeczną.

> 4. Dlaczego decyzje o ewentualnym zezwoleniu na budowe chcecie Panstwo
      > podejmowac teraz, kiedy nie obowiazuje stary Plan Zagospodarowania
      > Przestrzennego, a nowy jeszcze nie powstal?.

Rada nie wydaje pozwoleń na budowę.To robi Prezydent. Rada będzie w
      najbliższych miesiącach zajmowała się ustaleniem planu zagospodarowania
      przezstrzennego da tego rejonu. Na marginesie dodam, że tak naprawdę UDS już w
      tej chwili mogłoby czynić starania o uzyskanie decyzji o warunkach zabudowy, a
      następnie pozwolenia na budowę w oparciu o tzw. zasadę dobrego
      sąsiedztwa.Chodzi tu o konieczność nawiązania do sąsziedniej zabudowy, jeśli
      nie maobowiązującego planu zag.prz. Cóż my mamy obok jak nie budynki
      wielorodzinne od wschodu i od zachodu.

> 5. Dlaczego „miasto” nie reagowalo i nie reaguje na trwajaca od kil
      > ku lat
      > dewastacje tego terenu przez inwestora.

Tu jestem skłonny się z Panią zgodzić, z tym że pamiętajmy o tym ,że to raczej
      nie użytkownik wieczysty tego terenu dokonuje dewastacji i zaśmieca ten
      teren.Nie wiem czy lepszym rozwiązaniem byłoby szczelne ogrodzenie terenu i
      ustawienie strażników.
      >
      > PS
      > 1. Mysle, ze odpowiedzi na te pytania nie nastrecza Panu trudności, musi je
      > przeciez Pan znac zanim podejmie decyzje.
      > Niech w sprawach urbanistycznych wypowiedza się tez architekci, a nie tylko
      > urzędnicy i grupy nacisku
      > Opinia architekta w sprawie zabudowy stadionu PIONIER:
      > „- To kontrowersyjny pomysł - uważa jednak urbanista i architekt Ewa Pęsk
      > a. -
      > Ten rejon miasta ulega szybkiej zabudowie. Pożądane jest, by pozostawiać
      > niezabudowane przestrzenie rozgraniczające strefy różnych intensywnie
      > zagospodarowanych struktur i rodzajów zabudowy miejskiej. Przestrzenie te
      > powinny służyć celom rekreacyjnym. Takim miejscem jest właśnie stadion
      > Pioniera osadzony pomiędzy punktowcami mieszkalnymi przy Potulickiej, zespołem
      > projektowanych budynków TBS-owskich i kompleksem szkolno-uczelnianym przy ul.
      > Sowińskiego.”

Ma Pani rację, to powinna być dyskusja na argumenty, a nie na emocje.Jestem
      pewien,że ich nie zabraknie.

> Czy wyzytowal Pan ten teren zanim wyrobil sobie zdanie ?

I owszem, dość dokładnie poznałem ten teren w czasach szkolnych, ostatnio byłem
      tam jesienią ubiegłego roku.
      >
      > 2. Wypowiedzi grupy mieszkańców posłuchane dzisiaj : „ z tymi … po
      > radzi sobie
      > tylko Samoobrona”.

Prosze Przekazać Mieszkańcom, by byli ostrożni w poszukiwaniu takich recept na
      swoje bolączki.Jak donosiła niedawno prasa niewykluczone,że jeden z udziałowców
      UDS wystartuje wyborach do parlamentu europejskiego właśnie z list Samoobrony.

Z wyrazami szacunku

Arkadiusz Litwiński
      >
      >
      > mieszkanka Potulickiej
      > Barbara Jedrasik
      >
      • arkadiusz_litwinski Przepraszam za literówki,ale 21.04.04, 18:25
        spieszyłem się, nie chcąc odkładać na jutro odpowiedzi.
        • Gość: Barbara Jedrasik Re: Przepraszam za literówki,ale IP: *.potulicka.v.pl 22.04.04, 21:39

A.L. Od ok.10 lat jest w użytkowaniu wieczystym UDS spółki z o.o.

Nieco inne informacje podaje Kurier Szczeciński z dnia 28.09.2001 r.
          Było tez sporo publikacji poza wymieniona, no sa dokumenty źródłowe.
          Ponieważ i tam (Kurier Szcz.) nie ma kompletności, zwróciłam się do Pana
          założywszy, ze musi dysponowac pelna informacja przed pojeciem jakichkolwiek
          działań w tej sprawie.
          Z każdym dzialaniem wiaze się odpowiedzialność lub współodpowiedzialność.

B.J.. 2. Za jaka cene zostal sprzedany (jeżeli) i ile na tym zyskalo miasto.

AL. :Miasto nie sprzedawało tego terenu, więc nic na tym nie skorzystało. UDS jak
          każdy inny wieczysty użytkownik musi natomiast co roku odprowadzać do kasy
          miasta tzw.opłate roczną z tytułu wieczystego użytkowania, a także
          podatek od
          nieruchomości.

Miasto nie musialo wyrazac zgody na przeprowadzenie transakcji ?

B.J. 3. Jakich konkretnie korzyści oczekuje miasto zezwalając na kompletne już
          zniszczenie tego obiektu i pobudowanie kolejnego centrum handlowego w srodku
          miasta (proszę o podanie kwot zaangażowania inwestora w interes publiczny).

A.L Nie mogę wypowiadać się za "miasto", ani za Radę Miasta. Mówię sam za siebię,
          to co nakazuje mi rozsądek, obecny stan mojej wiedzy nt. stanu faktycznego i
          regulacji prawnych, a także nieco szersze spojrzenie na problem niż przez
          pryzmat części ( być może większości ) Mieszkańców sąsiednich budynków. Zapewne
          to nie "politycznie" z mojej strony, ale daleki jestem od przyznawania racji
          wbrew własnej ocenie, lecz w oczekiwaniu na wzrost źle pojętej popularnością.Na
          marginesie uważam, że za jest wielce prawdopodobne, że za 3-5 lat spotkamy się
          i Przyzna mi Pani rację.NIE MA MOWY O ZGODZIE NA CENTRUM HANDLOWE lu inny
          uciążliwy obiekt. Obecnie toczy się proces ustalania planu zagospodarowania
          przestrzennego tego terenu. Potrwa zapewne jeszcze kilka miesięcy. Czas ten
          musi być wykorzystany przez Prezydenta i jego podwładnych do wynegocjowania (
          być może przy współudziale Rady Osiedla Nowe Miasto )należytych warunków
          partycypacji UDS ( wieczystego użytkownika ) w kosztach modernizacji
          infrastruktury drogowej w okolicy, itp. Nie jestem w posiadaniu kosztorysów
          ewentualnych robót, lecz nie chodzi mi tu o kwoty określane raczej w milionach
          niż setkach tysięcy złotych. Rezultat tych negocjacji musi być należycie
          sprecyzowany, a jego realizacja zagwarantowana prawnie.

Chciałabym przyznac Panu racje nawet za 10 lat, licze ze i Pan oszacowal zyski i
          straty (także te nie dajace się w tej chwili przeliczyc w zl).

A.L Odnosząc się do Pana wypowiedzi , >ile zyskuje „cale miasto” ignoruj ąc opinie
          okolicznych mieszkańców. I co to jest cale miasto, czy „okoliczni mieszkancy
          to nie miasto”. Traci mi to nieco retoryka rewolucyjna „w imie przy
          złości (niejasnej)”<.
          Proszę mi Uwierzyć, że daleki jestem od "bolszewickiego" kształtowania rozwoju
          miasta.

Miałam na mysli, to co napisałam, retoryke rewolucyjna. Niekoniecznie
          bolszewicka. Rewolucji było wiele, mechanizmy zachowan ludzi podobne.
          Zaangażowani w rewolucyjna ideologie aktywiści, gdzie argumenty zastepuje
          przezwisko-etykieta. Może to być „komuch”, „burzuj”, „element
          antysocjalistyczny” lub inne. Rewolucja wymaga ofiar z ludzi i cel uswieca srodki.
          Teraz mamy rewolucje neoliberalna w stylu latino amerykańskim. Nie podejrzewam
          u Pana myslenia niezgodnego z aktualna rewolucja, nie jest Pan buntownikiem.

A.L Czy nam się to podoba czy nie UDS jest dysponentem tych terenów. A jedna
          z podstawowych wartości w naszym systemie prawa to poszanowanie dla własności.
          Kiedy mówię o szerszym spojrzeniu na sprawę, kiedy mam na myśli "całe misto" to
          ozancza to ni mniej ni więcej to:
          -że Szczecinianie przecież, a nie przysłowiowi "obcy" zamieszkają w
          nowobudowanych budynkach wielorodzinnych, inni Szczecinianie będą pracowali
          przy budowie tych mieszkań. Zauważyłem, że wśród najbardziej zagorzałych
          przeciwników zmainy przeznaczenia tego terenu przeważają Ludzie
          Starsi.Zazwyczaj posiadający może nie zbyt wysokie ale w mairę pewne emerytury
          i renty. Większość mieszkańców naszego miasta niestety potrzebuje pracy, by
          zarobić na utrzymanie siebie, swoich rodzin, a także na obecnie wypłacane
          emerytury i renty ( gdyż poprzedni system nie kumulował środków). Jeszcze inni
          szczecinianie zarobią na pracach wykończeniowych i handlu meblami i sprzętami
          jakie są niezbędne przy urządaniu nowego mieszkania.Bogaty obywatel to bogate
          miasto. Potrzebna jest nam koniunktura gospodarcza, a budownictwo jest jednym z
          najlepszych kół zamachowych gospodarki.

- budżet Szczecina ( czyli my wszyscy ) wzbogaci się poprzez partycypację w
          kosztach infrastruktury drogowej, poprzez wzrost podatku od nieruchomości ( na
          skutek powstania zabudowy ), poprzez aktualizację ( wzrost) opłat rocznych z
          tytułu użytkowania wieczytsego i poprzez ewentualną opłatę planistyczną.
          Pośrednio poprzez naturalna korzyść dla budżetu wynikającą z poprawy
          koniunktury gospodarczej, a zatem większe wpływy z tytułu udziału w podatkach
          dochodowych itp, a z kolei mniejsze wydatki na pomoc społeczną.

Troche propagitki, vide poprzednia moja wypowiedz. Budynkow tu wiele nie
          powstanie,
          Pracy dla ludzi najwyżej na pare miesięcy. A terenow do zabudowy, nie
          wymagających niszczenia chyba nie brakuje.

A.L.Rada nie wydaje pozwoleń na budowę.To robi Prezydent. Rada będzie w
          najbliższych miesiącach zajmowała się ustaleniem planu zagospodarowania
          przezstrzennego da tego rejonu. Na marginesie dodam, że tak naprawdę UDS już w
          tej chwili mogłoby czynić starania o uzyskanie decyzji o warunkach zabudowy, a
          następnie pozwolenia na budowę w oparciu o tzw. zasadę dobrego
          sąsiedztwa.Chodzi tu o konieczność nawiązania do sąsziedniej zabudowy, jeśli
          nie maobowiązującego planu zag.prz. Cóż my mamy obok jak nie budynki
          wielorodzinne od wschodu i od zachodu.

Rada może umożliwić zabudowe poprzez m.in. przyjecie lub odrzucenie protestow
          mieszkańców, przegłosować zmiane przeznaczenia terenu w Planie Zagospodarowania.
          To żenujące, ze musze tak łopatologicznie.

B.J. Dlaczego „miasto” nie reagowalo i nie reaguje na trwajaca od kil
          ku lat dewastacje tego terenu przez inwestora.

A.L.Tu jestem skłonny się z Panią zgodzić, z tym że pamiętajmy o tym ,że to raczej
          nie użytkownik wieczysty tego terenu dokonuje dewastacji i zaśmieca ten
          teren.Nie wiem czy lepszym rozwiązaniem byłoby szczelne ogrodzenie terenu i
          ustawienie strażników.

Niepotrzebnie Pan wchodzi w role rzecznika „jednego z udziałowców UDS”, On to
          już powiedział w wywiadzie radiowym dla Radia Plus. Czy umowa o dzierzawie nie
          przewiduje zerwania w przypadku nieutrzymywania terenu w stanie zgodnym z
          przeznaczeniem ?
          Przy okazji, kto zwiozl „gore” gruzu z jakiej budowy niszczac tym jedno z boisk?
          I wiele innych, ale Pan twierdzi ze wizytowal.

A.L Ma Pani rację, to powinna być dyskusja na argumenty, a nie na emocje. Jestem
          pewien,że ich nie zabraknie.

Panska odpowiedz prowokowala do wielu złośliwości. Starałam się od nich
          powstrzymac, od emocji także. A chodzilo tylko o to, czy radny ma pelna wiedze o
          sprawie, w której się wypowiada i decyduje i wyjaśni niejasności z nia związane.

No to porozmawialiśmy sobie jak Polak z Polakiem.

mieszkanka Potulickiej
          Barbara Jedrasik
          • arkadiusz_litwinski Odpiedź 2 dla p.Jędrasik 23.04.04, 09:21
            Gość portalu: Barbara Jedrasik napisał(a):

)
            )
            ) A.L. Od ok.10 lat jest w użytkowaniu wieczystym UDS spółki z o.o.
            )
            ) Nieco inne informacje podaje Kurier Szczeciński z dnia 28.09.2001 r.
            ) Było tez sporo publikacji poza wymieniona, no sa dokumenty źródłowe.
            ) Ponieważ i tam (Kurier Szcz.) nie ma kompletności, zwróciłam się do Pana
            ) założywszy, ze musi dysponowac pelna informacja przed pojeciem jakichkolwiek
            ) działań w tej sprawie.

Analiza stanu władania jest dokonywana przez Biuro Planowania Przestrzennego, w
            każdym przypadaku. Na komisjach padały pytania o kwestie własnościowe.Pały
            konkretne informacje, fakty daty, nie przytaczam ich tu bo ich nie pamiętam.
            Zadawaliśmy również pytania dotyczące ewentualnych procesów ( lub innych
            działań prawnych ) które miałyby na celu zakwestionowanie tyułu prawnego
            obecnego wieczystego użytkownika. Przedstawiciele Prezydenta udzielili
            informacji, że takowych nie ma.Jeśli dysponuje Pani inną wiedzą chętnie z niej
            skorzystam.

) Z każdym dzialaniem wiaze się odpowiedzialność lub współodpowiedzialność.
            Ma pani rację, pamiętam o tym.Proszę też pamiętać, że jestem jednym 31
            radnych.I to radnym opozycyjnym. Jeśli moja ocena sprawy nie jest słuszna z
            pewnością wynik głosowania RM będzie Panią zadawalał.
            )
            )
            ) B.J.. 2. Za jaka cene zostal sprzedany (jeżeli) i ile na tym zyskalo miasto.
            )
            ) AL. :Miasto nie sprzedawało tego terenu, więc nic na tym nie skorzystało. UDS
            j
            ) ak
            ) każdy inny wieczysty użytkownik musi natomiast co roku odprowadzać do
            k
            ) asy
            ) miasta tzw.opłate roczną z tytułu wieczystego użytkowania, a także
            ) podatek od
            ) nieruchomości.
            )
            )
            ) Miasto nie musialo wyrazac zgody na przeprowadzenie transakcji ?

Być może mogło skorzystać z prawa pierwokupu ( to można by rozważać ), nie wiem
            dlaczego ówczesne władze nie skorzystały. Inna rzecz,że Miasto czyni to rzadko.
            )

) B.J. 3. Jakich konkretnie korzyści oczekuje miasto zezwalając na kompletne już
            ) zniszczenie tego obiektu i pobudowanie kolejnego centrum handlowego w srodku
            ) miasta (proszę o podanie kwot zaangażowania inwestora w interes publiczny).
            )
            ) A.L Nie mogę wypowiadać się za "miasto", ani za Radę Miasta. Mówię sam za
            siebi
            ) ę,
            ) to co nakazuje mi rozsądek, obecny stan mojej wiedzy nt. stanu faktycznego i
            ) regulacji prawnych, a także nieco szersze spojrzenie na problem niż przez
            ) pryzmat części ( być może większości ) Mieszkańców sąsiednich budynków.
            Zapewne
            )
            ) to nie "politycznie" z mojej strony, ale daleki jestem od przyznawania racji
            ) wbrew własnej ocenie, lecz w oczekiwaniu na wzrost źle pojętej
            popularnością.Na
            )
            ) marginesie uważam, że za jest wielce prawdopodobne, że za 3-5 lat spotkamy
            się
            ) i Przyzna mi Pani rację.NIE MA MOWY O ZGODZIE NA CENTRUM HANDLOWE lu inny
            ) uciążliwy obiekt. Obecnie toczy się proces ustalania planu zagospodarowania
            ) przestrzennego tego terenu. Potrwa zapewne jeszcze kilka miesięcy. Czas ten
            ) musi być wykorzystany przez Prezydenta i jego podwładnych do wynegocjowania (
            ) być może przy współudziale Rady Osiedla Nowe Miasto )należytych warunków
            ) partycypacji UDS ( wieczystego użytkownika ) w kosztach modernizacji
            ) infrastruktury drogowej w okolicy, itp. Nie jestem w posiadaniu kosztorysów
            ) ewentualnych robót, lecz nie chodzi mi tu o kwoty określane raczej w
            milionach
            ) niż setkach tysięcy złotych. Rezultat tych negocjacji musi być należycie
            ) sprecyzowany, a jego realizacja zagwarantowana prawnie.
            )
            )
            ) Chciałabym przyznac Panu racje nawet za 10 lat, licze ze i Pan oszacowal
            zyski
            ) i
            ) straty (także te nie dajace się w tej chwili przeliczyc w zl).

Oszacowanie potencjalnych zysków i strat powinno być punktem wyjścia do
            negocjacji z użytkownikiem wieczystym. Nie jestem w stanie samodzielnie
            określić kwot nominalnych, wskazywałem jedynie przykładowe pozycje w których
            mogą wystąpić zyski. Niektóre z nich mogą być wyliczone dość dokładnie, inne w
            duzym przybliżeniu, podobnie jak dość trudna do wyceny - kwestia dyskomfortu
            Mieszkańców istniejących sąsiednich budynków. Taki materiał w części wymagany
            jest ustawowo od Prezydenta przedstawiającego projekt planu zag.prz.
            )
            )
            ) A.L Odnosząc się do Pana wypowiedzi , )ile zyskuje „cale miasto”
            ) ignoruj ąc opinie
            ) okolicznych mieszkańców. I co to jest cale miasto, czy „okoliczni
            ) mieszkancy
            ) to nie miasto”. Traci mi to nieco retoryka rewolucyjna „w
            ) imie przy
            ) złości (niejasnej)”(.
            ) Proszę mi Uwierzyć, że daleki jestem od "bolszewickiego" kształtowania
            rozwoju
            )
            ) miasta.
            )
            )
            ) Miałam na mysli, to co napisałam, retoryke rewolucyjna. Niekoniecznie
            ) bolszewicka. Rewolucji było wiele, mechanizmy zachowan ludzi podobne.
            ) Zaangażowani w rewolucyjna ideologie aktywiści, gdzie argumenty zastepuje
            ) przezwisko-etykieta. Może to być „komuch”, „burzuj”, &#
            ) 8222;element
            ) antysocjalistyczny” lub inne. Rewolucja wymaga ofiar z ludzi i cel uswiec
            ) a srodki.
            ) Teraz mamy rewolucje neoliberalna w stylu latino amerykańskim. Nie
            podejrzewa
            ) m
            ) u Pana myslenia niezgodnego z aktualna rewolucja, nie jest Pan buntownikiem.

Ma Pani rację, nie jestem buntownikiem "dla zasady", ale udowodniłem co
            najmniej kilka razy, że nie działam koniunkturalnie. Żałuję że nie "wzbudziłem
            Pani podejrzeń" w kwestii obecnych przemian w Polsce. Zasadniczo ma Pani rację
            w ich ocenie.

)
            ) A.L Czy nam się to podoba czy nie UDS jest dysponentem tych terenów. A jedna
            ) z podstawowych wartości w naszym systemie prawa to poszanowanie dla własności.
            ) Kiedy mówię o szerszym spojrzeniu na sprawę, kiedy mam na myśli "całe misto"
            to
            )
            ) ozancza to ni mniej ni więcej to:
            ) -że Szczecinianie przecież, a nie przysłowiowi "obcy" zamieszkają w
            ) nowobudowanych budynkach wielorodzinnych, inni Szczecinianie będą pracowali
            ) przy budowie tych mieszkań. Zauważyłem, że wśród najbardziej zagorzałych
            ) przeciwników zmainy przeznaczenia tego terenu przeważają Ludzie
            ) Starsi.Zazwyczaj posiadający może nie zbyt wysokie ale w mairę pewne
            emerytury
            ) i renty. Większość mieszkańców naszego miasta niestety potrzebuje pracy, by
            ) zarobić na utrzymanie siebie, swoich rodzin, a także na obecnie wypłacane
            ) emerytury i renty ( gdyż poprzedni system nie kumulował środków). Jeszcze
            inni
            ) szczecinianie zarobią na pracach wykończeniowych i handlu meblami i sprzętami
            ) jakie są niezbędne przy urządaniu nowego mieszkania.Bogaty obywatel to bogate
            ) miasto. Potrzebna jest nam koniunktura gospodarcza, a budownictwo jest jednym
            z
            )
            ) najlepszych kół zamachowych gospodarki.
            )
            ) - budżet Szczecina ( czyli my wszyscy ) wzbogaci się poprzez partycypację w
            ) kosztach infrastruktury drogowej, poprzez wzrost podatku od nieruchomości (
            na
            ) skutek powstania zabudowy ), poprzez aktualizację ( wzrost) opłat rocznych z
            ) tytułu użytkowania wieczytsego i poprzez ewentualną opłatę planistyczną.
            ) Pośrednio poprzez naturalna korzyść dla budżetu wynikającą z poprawy
            ) koniunktury gospodarczej, a zatem większe wpływy z tytułu udziału w podatkach
            ) dochodowych itp, a z kolei mniejsze wydatki na pomoc społeczną.
            )
            ) Troche propagitki, vide poprzednia moja wypowiedz.

A ja myślałem,że konkretów.

Budynkow tu wiele nie
            ) powstanie,
            ) Pracy dla ludzi najwyżej na pare miesięcy.

Na tym polega cykl inwestycyjny.Ważne by było wiele inwestycji.Nie lekceważmy
            nawet tych kilkuset miejsc pracy, nawet przez kilkanaście miesięcy.

A terenow do zabudowy, nie
            ) wymagających niszczenia chyba nie brakuje.

I tu się Pani myli.

)
            ) A.L.Rada nie wydaje pozwoleń na budowę.To robi Prezydent. Rada będzie w
            ) najbliższych miesiącach zajmowała się ustaleniem planu zagospodarowania
            ) przezstrz
      • Gość: Roman Teodorowicz Re: Do Arkadiusza Litwinskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 22:16
        No dobrze. Ale co z jakąś przestrzenią publiczną na takim osiedlu? Park to
        wręcz wymóg! Inaczej będziemy mieli kolejne słoneczne. Chciaż tam jest blisko
        do Puszczy Bukowej. A w okolicach "Pioniera" to nie ma nic.

A teraz ciekawi mnie jeszcze jedno. Z jednej strony popierasz pomysł zabudowy
        tego terenu i jesteś przeciwko Samoobronie. Ale zaraz mówisz że jeden z
        inwestorów to człowiek Samoobrony. Tak więc jest to kolejny dowód (po OZPN) że
        PO ma ciche przymierze z Samoobroną w zachodniopomorskim.

Wstyd!!! I wy chcecie odwoływać Jurczyka!?
        • vojciech Re: Do Arkadiusza Litwinskiego 21.04.04, 23:36
          Gość portalu: Roman Teodorowicz napisał(a):

> Z jednej strony popierasz pomysł zabudowy
          > tego terenu i jesteś przeciwko Samoobronie. Ale zaraz mówisz że jeden z
          > inwestorów to człowiek Samoobrony. Tak więc jest to kolejny dowód...

ROTFL!
          Nieźle gościu wykombinowałeś. Zazdroszczę Ci toku myslenia ;)
          • piotr33k2 Re: Do Arkadiusza Litwinskiego 21.04.04, 23:56
            dobre !niektórzy gotowi są szukac dowodów na zawarcie przy jakimś
            symbolicznym okrągłym stoliczku tajnego porozumenia po. i samoobrony ,ludzie
            trochę wiecej rozumu bo się ośmieszacie!.
          • Gość: Klaudiusz Do Litwińskiego vel. Vojciech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 21:24
            Vojciech - po raz kolejny pokazujesz że jesteś tubą Lytffynskego!
        • arkadiusz_litwinski Re: Do Arkadiusza Litwinskiego 22.04.04, 14:07

> No dobrze. Ale co z jakąś przestrzenią publiczną na takim osiedlu?

To właśnie będą te konkrety, które należy wypracować. W tym stranie rzeczy nie
          dopuszczalnym byłoby budowanie tam osiedla zamkniętego, swoistej enklawy. To
          można odpowiednio zapisać w planie.

Park to
          > wręcz wymóg!

Park to zbyt wielkie słowo, choć nie powinno się skończyć na kilku trawnikach,
          krzewach i rabatkach. Równie ważne jest zapewnienie odpowiedniej ilości terenów
          zabaw dla dzieci, a także miejsc parkingowych na terenie osiedla. Nie sądze by
          było poważnym oczekiwać od właściciela tego terenu by urządzi ł tam namiastkę
          Central Parku (NY) czy naszego parku Kasprowicza.

Inaczej będziemy mieli kolejne słoneczne. Chciaż tam jest blisko
          > do Puszczy Bukowej. A w okolicach "Pioniera" to nie ma nic.

Nie oczekujmy Puszczy w centrum miasta, przypomnę, że prawie wszystkie parki w
          Szczecinie funkcjonują od ok. 100 lat ( czasem 40) jako pozostałości po
          dawnych cmentarzach.Jedynie J.Quistrop zakupił teren i urządził na nim Park
          obecnie Kasprowicza darując go Szczecinianom, również nam ( czy o tym
          pamiętamy?)
          >
          > A teraz ciekawi mnie jeszcze jedno. Z jednej strony popierasz pomysł zabudowy
          > tego terenu i jesteś przeciwko Samoobronie. Ale zaraz mówisz że jeden z
          > inwestorów to człowiek Samoobrony. Tak więc jest to kolejny dowód (po OZPN)
          że
          > PO ma ciche przymierze z Samoobroną w zachodniopomorskim.
          >
          > Wstyd!!! I wy chcecie odwoływać Jurczyka!?

Zawiłe są ścieżki Twojego Rozumowania.Jeśli nadążam, jeśli zrozumiałem reguły
          Twego wnioskowania to zapewne Będziesz mi Miał za złe i to, że nie torpeduje
          rozwoju szczecińskiego portu choć w jego zarządzie dominują Panowie związani z
          SLD. Liczy się istota sprawy, mniej to kto ją wypowiada.Liczy się również to
          aby nie poprzestać na deklaracjach lecz uzyskać gwarancję realizacji danej
          sprawy zgodnie z deklaracjami, które mogą zasługiwać na akceptację. Nie jestem
          zwolenikiem taktyki "spalonej ziemi" w działaniach publicznych, zwłaszcza że to
          nasza szczecińska ziemia.Dość już tego widzieliśmy na przestrzeni ostatnich
          lat.
          • Gość: e.beata Re: Do Arkadiusza Litwinskiego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 22.04.04, 20:36
            Oj, cosik tracę do pana Arka sympatię.
            Zaczynamy wodolejstwo i wykręcanie kota ogonem?

Też znam te tereny. I nie powinno tam powstać osiedle.
            Rozumiem mieszkańców.

Teren zaprawdę nie jest olbrzymi, wobec czego argument o pracy dla mieszkańców
            raczej śmieszny? Gdyby w końcu miasto zaczeło naprawdę o tę pracę się troszczyć.

Jak sądzę puszczy też tam nikt nie chce. Ale rekreacyjne tereny zielone byłyby
            DOSKONAŁYM wyjściem. Tym bardziej, ze ilość mieszkańców wkrótce się zwiększy-
            pobliska powstająca zabudowa, myślę że niedługo powstaną także budynki na
            terenach działek, w pobliżu mieszkają studeńci /też na pewno by skorzystali/.

p.s.
            Za bałagan odpowiada jednak dzierżawca. Miasto moze pociągnąć go do
            odpowiedzialności. Podobnie było w przypadku boiska przy Mickiewicza.

Dzierżawa tylko na 10 lat i ktoś chce tam budowac????
            Już jest pewien że miasto mu ten teren sprzeda, czy ryzykant????
            • Gość: barbara Re: Do Arkadiusza Litwinskiego IP: *.potulicka.v.pl 22.04.04, 20:51
              Dzieki za rozsadny glos. To ja, B.J., ale juz nie tak formalnie.
              Odpowiedz Pana Arka potraktowalam jednak nie jak wodolejstwo, lecz lekcewazenia.
              Oburzajacy fragment o smiecacych ludziach, jakby ludzie nie byli glownymi
              dostarczycielami odpadow. Ale to nikogo nie zwalnia ze sprzatania wlasnej
              posesji. Moze by zrezygnowac ze sprzataczek w UM skoro okreslenie zrodla smieci
              zwalnia z obowiazku sprzatania.
              Takim samym argumentem posluzyl sie, wg okreslenia AL, "jeden z udzialowcow" UDS
              w wywiadzie radiowym.
              Przypadkowa zbieznosc ?
              Wlasnie chcialam ustosunkowac sie do odpowiedzi AL, kiedy przeczytalam Twoj post.
              • Gość: G. Narutowicz Re: Do Basi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 20:59
                Barbaro. Skąd masz tyle nienawiści i komunizmu w sobie.
                Wypowiedz p. Arka jest bardzo słuszna i zrównoważona.
                Basiu Ty jesteś chyba z takiej kanapowej partyjki, ziejącej nienawiścią do
                majętnych ludzi, ZChN ?
            • arkadiusz_litwinski Re: Do Arkadiusza Litwinskiego 23.04.04, 10:01
              Gość portalu: e.beata napisał(a):

> Oj, cosik tracę do pana Arka sympatię.
              > Zaczynamy wodolejstwo i wykręcanie kota ogonem?

Zatem ograniczę ilość słów, choć były one dość treściwe.

>
              > Też znam te tereny. I nie powinno tam powstać osiedle.
              > Rozumiem mieszkańców.
              >
              > Teren zaprawdę nie jest olbrzymi, wobec czego argument o pracy dla
              mieszkańców
              > raczej śmieszny? Gdyby w końcu miasto zaczeło naprawdę o tę pracę się
              troszczyć
              > .
              >
              > Jak sądzę puszczy też tam nikt nie chce. Ale rekreacyjne tereny zielone
              byłyby
              > DOSKONAŁYM wyjściem.

Nie wykluczone, że negocjację zakończą się fiaskiem i wówczas tereny pozostaną
              zielone, choć pewnie najbliższych latach w niezmienionym wydaniu.

Tym bardziej, ze ilość mieszkańców wkrótce się zwiększy-
              > pobliska powstająca zabudowa, myślę że niedługo powstaną także budynki na
              > terenach działek, w pobliżu mieszkają studeńci /też na pewno by skorzystali/.
              >
              > p.s.
              > Za bałagan odpowiada jednak dzierżawca. Miasto moze pociągnąć go do
              > odpowiedzialności. Podobnie było w przypadku boiska przy Mickiewicza.

Może, ale nie nadzoruje Straży Miejskiej. Wiadomo mi, że co jakiś czas
              nakładane są mandaty.
              >
              > Dzierżawa tylko na 10 lat i ktoś chce tam budowac????
              > Już jest pewien że miasto mu ten teren sprzeda, czy ryzykant????

Teren jest użytkowaniu wieczystym, a nie 10-letniej dzierżawie.
          • Gość: Klaudiusz Klasyczne wodolejstwo taniego politykiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 21:33
            Klasyczne wodolejstwo taniego politykiera!
            Ja proponuję zgłosić się z tą sprawą do konkretnych radnych z innych ugrupowań
            niż PO. Od nowa - Jacyna Witt (ona lubi dymy), SLD- Wijas (on potrafi zrozumieć
            potrzeby), Arłukowicz (dla kariery podejmie każdy temat), Wiechecki (nie jest
            radnym a chciał by), albo pójść wprost do naszego nieszaczęsnego prezydenta :D.
            Olać tych platfoosoow z PO :P :P :P
            • absztyfikant Re: Klasyczne wodolejstwo taniego politykiera 24.04.04, 17:22
              Wiechecki jest zwyklym klamca, co zostalo na tym forum udowodnione. Dla mnie
              jest niewiarygodny.
              • Gość: :D Re: Klasyczne wodolejstwo taniego politykiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 17:32
                Nieszkodzi że Wiechecki jest kłamcą. Trzeba go w tym wypadku potraktować
                przedmiotowo tak jak traktuje się np. młotek. To znaczy młotkiem można komuś
                rozbić głowę ale można też powbijać gwoździe i przyczynić się do wybudowania
                czegoś pożytecznego :)

Tak więc w takiej sytuacji taki Wiechecki zręcznie użyty może być asem w
                rękawie. :D
                • absztyfikant Re: Klasyczne wodolejstwo taniego politykiera 24.04.04, 17:41
                  On jest niewiarygodny. Potrafil napisac, ze nadburmistrz Szczecina Ackermann,
                  ktory nawiasem mowiac zmarl na dlugo przed tym jak swiat uslyszal o kiepskim
                  malarzu z wasikiem, ze ten pierwszy jest burmistrzem Hitlera! Wiec albo
                  Wiechecki ma problemy z liczeniem, albo klamie. Obydwie te okolicznosci go
                  dyskwalifikuja.
                  • Gość: :D Re: Klasyczne wodolejstwo taniego politykiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 17:47
                    Nieważne! W tym wypadku cel uświęca środki. Po "inwestorach Litwińskiego" nie
                    ma co się spodziewać czystej gry. W końcu idzie o duży przekręt ;)
          • Gość: Roman Teodorowicz Prosze nie robic wody z mozgu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 22:15
            Panie Litwiński. Nie wiem dlaczego Pani Barbara zwróciła się właśnie do Pana w
            tej sprawie. Widzę wyraźnie że to nie ma sensu gdyż interes mieszkańców okolic
            boiska pioniera pana nie interesuja. Daje pan wymijające odpowiedzi.
            Tymczasem po zabudowie pioniera najbliższym terenem zielonym bedzie ... nonen
            omen .... cmentarz.

Jak pan sobie wyobraża na cmentarzu plac zabaw dla dzieci, skejtpark, boiska do
            gier? Czy uwaza pan ze mieszkańcom ulicy potulickiej i innych okolicznych nie
            należy się miejsce z przeznaczeniem do rekreacji i odpoczynku od wszechobecnego
            betonu? Czy w imię panskich doraznych politycznych interesow my mieszkancy
            bedziemy musieli placic do konca zycia. Nie zyjemy w ameryce gdzie jak sie
            dzielnica nie podoba to mieszkancy ja opuszczaja.

I prosze nie mowic tutaj ze "Równie ważne jest zapewnienie odpowiedniej ilości
            terenów zabaw dla dzieci, a także miejsc parkingowych na terenie osiedla. Nie
            sądze by było poważnym oczekiwać od właściciela tego terenu by urządził tam
            namiastkę Central Parku (NY) czy naszego parku Kasprowicza", bo to jest
            wykrecanie kota ogonem. Dlaczego traktujesz mnie pan jak glupka jakiego? Mysli
            pan ze tutaj nikt rozumu nie ma a pan jestes taki madry ze mozesz wode z mozgu
            innym robic?

Ja proponuje abys pan sobie przed domem to osiedle postawił. A pioniera trzeba
            przerobic na park. Dzierzawca terenu kupil boisko a nie dzialki budowlane. My
            mieszkancy oprotestujemy kazda zmiane przeznaczenia tego terenu. Prawnicy tez
            tu mieszkaja.
            • piotr33k2 Re: Prosze nie robic wody z mozgu 22.04.04, 22:42
              przecież to nie litwiński jest władny i chce wybudować tam osiedle ,główna
              decyzja należy do jurczyka i jego zastepców a litwinski tylko tłumaczy i
              uzasadnia argumentację decyzyjną miasta .
              • Gość: ALKA Re: Prosze nie robic wody z mozgu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.04, 23:18
                Chcesz powiedzieć że Litwiński popiera plany Jurczykowa? Od kąd to?
                • ja_aska Re: Prosze nie robic wody z mozgu 23.04.04, 09:39
                  Mam tylko trzy pytania: czy wszystkie obiekty sportowew i rekreacyjne w tym
                  mieście będą PRZEROBIONE na blokowiska? Stadion Pioniera to dopiero początek?
                  Czy z racji nikłego zainteresowania radnych sportem (co widać) inni też muszą z
                  niego zrezygnować?
                  • arkadiusz_litwinski Re: Prosze nie robic wody z mozgu 23.04.04, 10:10
                    ja_aska napisała:

> Mam tylko trzy pytania: czy wszystkie obiekty sportowew i rekreacyjne w tym
                    > mieście będą PRZEROBIONE na blokowiska?

Raczej nie spodziewam, się takich prób w przypadku obieków należących do Miasta.

Stadion Pioniera to dopiero początek?

Trudno mi odpowiedzieć, na tak zadane pytanie. Jeśli idzie o obiekty sportowe
                    prywatne to liczy się również wola właściciela.

> Czy z racji nikłego zainteresowania radnych sportem (co widać) inni też muszą
                    z
                    >
                    > niego zrezygnować?

W Radzie Miasta ( bynajmniej nie mam na mysli siebie ) jest co najmniej kilku
                    radnych zaangażowanych aktywnie w sprawy sportu.Na czym polega ten rażący brak
                    zainteresowania?
                    • ja_aska Re: Prosze nie robic wody z mozgu 23.04.04, 10:44
                      W tej RM jest kilku radnych zainteresowanych Pogonią i tym co można na
                      niej "ugrać" a nie sportem. W naszym mieścfie brak jest obiektów dostępnych dla
                      dzieci i młodzieży a to co jest , jest zamieniane na parkingi, szkólki jazdy
                      czy właśnie blokowiska. A z tego co pisałeś w tym przypadku jest to dzierżawca
                      a nie właściciel. W tym rejonie są trzy duże szkoły (jedną sam kończyłeś) więc
                      dla tej młodzieży powinna być tam strefa sportu gdyż przy szkołach są jedynie
                      asfaltowe boiska które straciły już rację bytu.
            • arkadiusz_litwinski Re: Prosze nie robic wody z mozgu 23.04.04, 09:51

> Panie Litwiński. Nie wiem dlaczego Pani Barbara zwróciła się właśnie do Pana
              w
              > tej sprawie.

Na kanwie mojej wypowiedzi w Głosie Sz. Jestem jedynie 1/31 Rady Miasta.

Widzę wyraźnie że to nie ma sensu gdyż interes mieszkańców okolic
              > boiska pioniera pana nie interesuja.

Gdyby tak było nic bym nie napisał, nie spotykałbym się z Radą Osiedla itp.

Daje pan wymijające odpowiedzi.

A może nie akceptujące w całości Pańskiego punktu widzenia? Oczekuje pan
              dyskusji i wypracownia kompromisu, czy wypowaidania kategorycznych ocen już na
              wstępie dyskusji i trwania przy nich cokolwiek Padni z ust interlokutora?

> Tymczasem po zabudowie pioniera najbliższym terenem zielonym bedzie ... nonen
              > omen .... cmentarz.

Tej wielkości? Tak. Dla ścisłości :znacznie bliżej istnieją już tereny zielone
              choć mniejsze, np. Plac Dziecka ( ok. 400-500 m), mały park przy Starej Chemii -
              ul.Piastów, Sikorskiego. To nie znaczy, że podobna enklawa zieleni nie mogłaby
              powstać w bezpośrednim sąsiedztwie Państwa mieszkań. O tym przecież rozmawiamy.
              >
              > Jak pan sobie wyobraża na cmentarzu plac zabaw dla dzieci, skejtpark, boiska
              do
              >
              > gier?

Nie Przesadził Pan teraz?

Czy uwaza pan ze mieszkańcom ulicy potulickiej i innych okolicznych nie
              > należy się miejsce z przeznaczeniem do rekreacji i odpoczynku od
              wszechobecnego
              >
              > betonu?

Jak juz napisałem , uważam że jesteśmy w stanie do tego doprowadzić, aby tereny
              zielone w części pozostały i nabrały lepszego wyglądu.

Czy w imię panskich doraznych politycznych interesow my mieszkancy
              > bedziemy musieli placic do konca zycia.

Podobnie jak Pan nie pochwalam działania pod wpływem dorażnego interesu
              politycznego. To właśnie taki doraźny interes polityczny nakazwywałby mi
              kategoryczne, krzykliwe wmawianie Panu, że ma Pan rację w 100%.

Nie zyjemy w ameryce gdzie jak sie
              > dzielnica nie podoba to mieszkancy ja opuszczaja.

W ameryce nie żyjemy, ale na znacznie mniejszą skalę takie procesy migracyjne
              wewnątrz Miast odbywają się w polskich miastach, tym i w Szczecinie. Podam Panu
              przykład ;
              w latach 70-tych wielu ludzi marzyło o zamieszkaniu na osiedlu Kaliny w
              tzw.Leningradach, często pozostawiali podobne mieszkania w starej zabudowie na
              tzw. starym pogodnie. ( winda i zsyp na śmieci byłu wtedy być może atrybutami
              awansu społecznego), mineło niespełna 20-30 lat i kto może ucieka z tego
              blokowiska do innych budynków, wcale nie zawsze jednorodzinnych.
              >

> I prosze nie mowic tutaj ze "Równie ważne jest zapewnienie odpowiedniej
              ilości
              > terenów zabaw dla dzieci, a także miejsc parkingowych na terenie osiedla. Nie
              > sądze by było poważnym oczekiwać od właściciela tego terenu by urządził tam
              > namiastkę Central Parku (NY) czy naszego parku Kasprowicza", bo to jest
              > wykrecanie kota ogonem. Dlaczego traktujesz mnie pan jak glupka jakiego?
              Mysli
              > pan ze tutaj nikt rozumu nie ma a pan jestes taki madry ze mozesz wode z
              mozgu
              > innym robic?

Nie uważam ani Pana ani siebię za jak Pan to ujął "głupka". Myślałem, że chce
              Pan wymienić poglądy o sprawie , a nie o rozmówcy.

>
              > Ja proponuje abys pan sobie przed domem to osiedle postawił. A pioniera
              trzeba
              > przerobic na park.

Uprzejmie proszę o podpowiedź, jak do tego dporowadzić.

Dzierzawca terenu kupil boisko a nie dzialki budowlane. My
              > mieszkancy oprotestujemy kazda zmiane przeznaczenia tego terenu. Prawnicy tez
              > tu mieszkaja.
              • Gość: Kwak Żenada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 12:24
                HAHAHAHAHA!!!!

arkadiusz_litwinski napisał:

> Na kanwie mojej wypowiedzi w Głosie Sz. Jestem jedynie 1/31 Rady Miasta.

Tak! Jesteś 1/31 rady miasta kiedy są problemy albo sytuacja jest niejasna.
                Wtedy to jesteś tylko szarym człowieczkiem który chce dobrze w tłumie
                złoczyńców!
                Natomiast kiedy jest sukces to stajesz sie Arku bez żenady całą radą!!!

> Nie Przesadził Pan teraz?

No faktycznie ten Pan ma źle pod sufitem bo przesadą jest chcęć posiadania na
                dużym osiedlu małego parku.
                Należy się betonowy plac zabaw , skwerek 5x5 metra, i na nim 6 drzewek. A no i
                trawniki żeby pieski nie srały na chodnikach, bo wybieg dla piesków to już
                luksus jest.

> przykład ;
                > w latach 70-tych wielu ludzi marzyło o zamieszkaniu na osiedlu Kaliny w
                > tzw.Leningradach, często pozostawiali podobne mieszkania w starej zabudowie na

Ty naprawdę Litwiński nie masz kompletnie szacunku dla zwykłych ludzi!

> choć mniejsze, np. Plac Dziecka ( ok. 400-500 m)

Tak nie ma to jak puścici swojego 8 letniego szkraba przez "500m"(wg. mojego
                planu miasta to raczej 1 kilometr) i kilka ruchliwych ulic, na mały syfiasty
                placyk zabaw. Trzeba też mieś niesamowitą fantazję aby nazawać Palc Dziecka
                terenem zielonym!

A tak nawiasem mówiąc gdzie Arku mieszkasz? Zmierzymy twój dystans do
                terenów "zielonych".
                • Gość: e.beata Re: Żenada IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.04, 22:18
                  Ktoś ma ochotę na niezły zarobek i przekształca boisko na działki budowlane.
                  Tylko idiota dzierżawiłby teren, aby zrobic z niego park.

A forumowy radny przyklaskuje. Jedyny który z plebsem rozmawiał. Do którego
                  wnoszono wszelkie prośby i uwagi. Forumowy maż opatrznościowy, nagle zmienia
                  front ;-)
                  Panie Arku. Dążmy do kompromisu. Ale panie Arku, niech pańskie argumenty będą
                  choć odrobinę rozsadne, rzeczowe. Na normalne argumenty nasze reakcje też
                  byłyby inne.
                  Pomimo protestów pobliskich mieszkańców, pomimo rozsądkowi, wciska się ludziom
                  jakieś plany z których korzyść odniesie ledwie parę osób.
                  I ja już zaczynam się znowu bać.
                  Czy nie skończy się hipermarketem i mieszkaniówką na Gontynce? No, na
                  odczepnego będzie mały basen, kręgielnia i mały trawniczek. Przecież trzeba dać
                  pracę szczecińskim firmom budowlanym i meblowym.
                  A gdyby Warszewo otoczyć wieżowcami, to też więcej glazury i mebli będzie
                  potrzeba.
                  No i koniecznie zabudować Arkonkę. Wspaniałe miejsce.
                  itp. itd...... juz mi się nie chce nawet pisać, po prostu się zawiodłam.
                  Nadal ważniejsza forsa niz ludzie.

• Gość: :) Re: Żenada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 08:20
                    >>> Czy nie skończy się hipermarketem i mieszkaniówką na Gontynce? No, na
                    odczepnego będzie mały basen, kręgielnia i mały trawniczek. Przecież trzeba dać
                    pracę szczecińskim firmom budowlanym i meblowym.

:D prorokiem jestes Beatko albo wiecej wiesz niz mowisz :) KOMFORT, SGI i
                    jeszcze kika firm kreci sie wokol i dokladnie tak chce to zrobic
    • Gość: Życzliwy Do Pani Barbary Jędrasik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 00:57
      Pani Barbaro! Zamiast prowadzić bezsensowną dysputę z radnym Litwińskim
      (któremu interes prywatny przysłania rzeczywistość) proponuję Pani skontaktować
      się z radnym Jędrzejem Wijasem. Jest to młody i nieskorumpowany człowiek (tak!
      i tacy są w SLD) który zdaje sobię sprawę do czego zobowiązuje mandat radnego.
      Jego telefon znajdzie pani pod adresem:
      www.szczecin.pl/rada/radni/wijas.htm
      Z maila proszę niekorzystać bo z tego co wiem jest b. rzadko sprawdzany.
      Natomiast śmiało proszę dzwonić i rzeczowo przedstawić sprawę(jak najszybciej
      bo osoby które chcą zabudować wam boisko już działają).

Polecam.
      • Gość: kolega Re: Do Pani Barbary Jędrasik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 07:08
        Cześć Jędrzej! Do walczenia nadajesz się jak wół do karety. Jedyne do czego
        jesteś zdolny to wygłoszenie płomiennego przemówienia na RM. Pamiętaj, że twoi
        koledzy z SLD są za tym projektem więc kolejna zabawa w dobrego i złego
        policjanta?
        • Gość: Zzzzzzzzzzz Re: Do Pani Barbary Jędrasik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 08:42
          Heh? Myślisz że to sam Wijas napisał? Ja sądzę żę to nie w jego stylu. On się
          podpisuje imieniem i nazwiskiem, a nie występuje pod różnymi nickami jak np.
          A.L. (Armia Ludowa)
          • Gość: kolega Re: Do Pani Barbary Jędrasik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 08:46
            Nie myślę. Wiem. W koncu jestem jego kolegą.
    • Gość: Derwisz Re: Do Arkadiusza Litwinskiego IP: 213.155.191.* 24.04.04, 05:55
      Serdecznie wspolczuje Panu Litwinskiemu,ze z wlasnej woli i poczucia
      odpowiedzialnosci za pelniona funkcje podjal sie "dyskusji" z
      homosowieticus...Ile inwestor zarobi??!! A moze tyle bolszewicki robaczku,ze za
      odprowadzony podatek kupiony bedzie sprzet medyczny,ktory uratuje zycie Twojemu
      dziecku!!Albo woz policyjny,albo karetka...albo..albo...
      Czyste ulice,piekne budynki,syci i dostatni obywatele...kazdemu sie marza,ale
      50 lat komunizmu wypaczylo mozgi stare i mlode.Gore bierze destrukcja i
      zawisc.Przeciez tego Was uczono cale zycie!!! Wolna wola?? Jestescie jak
      zaprogramowane maszynki wykonawca testamentu Stalina.Skad sie wziely
      Szwajcaria,Szwecja czy Finlandia..ze ZDROWEJ ekonomii i wspolnej pracy przez
      dziesieciolecia...tak Polaczki...doradzam chwile zadumy pomiedzy jedna zadyma a
      druga.
      • Gość: Zzzzzzzzzzz Re: Do Arkadiusza Litwinskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 08:35
        Uciekłeś z psychiatryka? :D
      • Gość: antyknajak Re: Do Arkadiusza Litwinskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 08:54
        Derwiszu. Zgadzam się z tobą. Za szczególnie trafną diagnozę uważam, Twoje
        stwierdzenie , że na Forum rządzi homosovieticus. Dzisiejszy homosovieticus
        jest obecnie na Forum to osobnik oczywiście :-) bezpartyjny i nigdy do żadnej
        partii nie należący, ale :
        "Jest jak zaprogramowana maszynka wykonawca testamentu Stalina"
        Prywaciarz to wróg publiczny Nr 1.
        Tutaj Szczecin jest wyjątkowym w stosunku do innych , miastem. Wybór Jurczyka
        na Prezydenta świadczy o tym jednoznacznie , że w umysłach Szczecinian rządzi
        homosovieticus. A cała ta kampania z odwołaniem Jurczyka to próba zamiany
        Bieruta na Gomułkę. Nic innego.
        Też współczuję Litwińskiemu.
        • Gość: polisz cham Re: Do Arkadiusza Litwinskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 09:00
          Litwiński jest kontunuatorem żałosnej polityki politykierów. Nic nie osiągnął w
          życiu samodzielnie tylko poprzez politykę. Urzędnik od lokalówki konsekwentnie
          wspinajacy sie po szczeblach kariery bez udziału własnego. Żałosne i smutne.
          Nie wierzę w dobre intencje radnego. Wierzę natomiast w "układ ponadpartyjny"
          dla załatwienia sprawy "piorytetowej".
    • arkadiusz_litwinski Czas na zmianę 24.04.04, 14:22
      Zmianę klimatu jaki niestety dominuje w tej dyskusji, a także zmianę tematyki,
      a raczej powrót do sedna. Możemy, ale może przy innej ocenie zająć się
      wzajemnymi osobistymi ocenami. Tyle tylko,że do wzajemności lepszabyłaby
      rozmowa twarzą w twarz.Być może bedzie ku temu okazja. O wiele ważniejsza od
      tego co o sobie nawzajem myślą uczestnicy dyskusji jest istosta problemu.Wróćmy
      do niej i spróbujmy odpowiedzieć na pytanie co na omawianym terenie ma szanse
      realnie powstać i jak do tego doprowadzić. Proponuję więc przejście z taktyki
      negacji na taktykę wskazywania alternatywnych sposobów zagospodarowania tych
      terenów (z zarysem pomysłu na realizację).

p.s.Co do żródeł niektórych wypowiadanych tu sądów: naszej socprzeszłości bym
      za to nie winił w 100%, bo ani ona nie była do końca "soc", ani też nie jest
      wyłącznie naszym środkowoeuropejskim wynalazkiem "takie" postrzeganie
      rzeczywistości. Ważne aby takie nastawienie wzbogacane było argumentami, by te
      argumenty były prezentowane w ramach instytucji i mechanizmów budowanego z
      trudem społeczeństwa obywatelskiego. Każdy ma określoną rolę społeczną i
      wynikające z tego: zakres postrzegania problemów i priorytety . Z ust jednego
      z Ojców Dominikanów w trakcie ubiegłego tygodnia społecznego padło ważne
      stwierdzenie, a mianowicie:
      że kompromis nie jest próbą godzenia dobra ze złem, lecz jest próbą godzenia ze
      sobą różnych dóbr różnych środowisk, wartości o różnych odcieniach. Ktoś inny
      rzekł wtedy że kompromis jako sposób rozwiązywania sporu w nszej części europy
      nie zyskuje jeszcze należnego uznania, choć w Europie Zachodniej, a zwłaszcza
      Wielkiej Brytani i Krajach Skandynawskich uważany jest za największy sukces.
      • Gość: Plebs Szkoda słów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 17:26
        Panie Litwiński. Nie ma sensu dyskutować z człowiekiem który z góry sobie
        założył że i tak zrobi tak jak chce. Pana propozycja jest jedynie próbą
        wykazania "że mieszkańcy nie mają pomysłu na zagospodarowanie terenu", co w
        pańskim mniemaniu będzie usprawiedliwieniem inwestycji którą pan forsujesz. A
        tymczasem to samorząd a więc także radni (którym jesteś i ty i którem ludzie w
        jakimś tam stopniu zaufali) powinni zadbać o to aby teren właściwie (z punktu
        widzenia mieszkańców a nie prywatnych interesików) zagospodarowac. I to tak aby
        mieszkańcy byli zadowoleni. Wszystko oczywiście w granicach rozsądku bo inaczej
        nie można by przeprowadzić zeadnej iwestycji. W przypadku stadionu Pioniera
        granice rozsądku przekracza pomysł zabudowy tego obszaru. Nie żyjemy w XIX
        wieku kiedy to potrzeby estetyczne były nawet nie trzeciorzędne w
        przypadku "plebsu" który gnieździł się jak świnie. Dzisiaj "plebs" wybiera
        radnych po to aby ich w takich sprawach reprezentowali a nie po to aby bawili
        się w przedstawicieli inwestorów. Ja wiem że pewnie obiecano panu pieniądzę na
        tą czy ową kampanię wyborczą, albo spałaca pan poprzednią kampanię ale mnie i
        mieszkańców Szczecina to nie obchodzi. Żałuję że na pana głosowałem. No cóż ...
        człowiek się uczy na błędach.
    • Gość: e.beata do Derwisza & company IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.04, 17:21
      >>>Skad sie wziely Szwajcaria,Szwecja czy Finlandia..ze ZDROWEJ ekonomii i
      wspolnej pracy przez dziesieciolecia...

Tak, ekonomia ma swoje prawa.
      Ale jest też coś takiego jak zdrowy rozsadek.
      Zauważ, że w tych państwach oprócz forsy liczy się też człowiek.
      Liczy się bardziej niż u nas.
      Nikt na forum nie występuje przeciwko budowie mieszkań.
      Chodzi wyłącznie o miejsce.

Zawsze warto wyjrzeć Derwisz trochę na świat. Spojrzeć na niego niekoniecznie z
      perspektywy zysku. Cieszy, mnie, ze jest wiele osób które to potrafią.
      Dla was osoby które stawiają człowieka przed pieniądzem to wyłącznie
      sovieticus?! A dla mnie to właśnie są mądrzy ludzie. Mam nadzieję ze nie
      wyginą.

• Gość: antyknajak Re: do Derwisza & company IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 17:23
        >A dla mnie to właśnie są mądrzy ludzie. Mam nadzieję ze nie
        >wyginą.
        Juz nawet Putin w to nie wierzy. Utopia.
        • Gość: e.beata Re: do Derwisza & company IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.04, 17:35
          Putin obraca się wśród podobnych sobie, Derwisz widocznie tez.
          Ja znam też inne środowiska. Nieźle się rozmnażają. Nadzieja jest ;-).
          • dyrgosia Re: do e.beata 24.04.04, 17:39
            Przywracasz mi wiarę w mądrość ludzką.
          • Gość: Derwisz Re: do Derwisza & company IP: 213.155.191.* 26.04.04, 06:10
            Najszybciej rozmnaza sie wszelkiego rodzaju robactwo..to fakt.Stad tez taka
            prosperita w Szczecinie!!!
        • dyrgosia Re: antyknajak 24.04.04, 17:37
          Znowu jesteś na nie.I kto tu jest nerwowy.
      • Gość: polisz cham Re: do Derwisza & company IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 17:49
        > >>>Skad sie wziely Szwajcaria,Szwecja czy Finlandia..ze ZDROWEJ ekonom
        > ii i
        Akurat Szwecja i Finlandia wzięły się z interwencjonizmu państwowego - czyli
        jakby powiedzieli pseudoliberałowie, z wtykania przez państwo nosa w
        gospodarkę. Jakoś na złe im to nie wyszło. U nas gospodarka jest przeciwko
        ludziom. robi się ja na zasadzie układów ale prezentuje sie naiwny liberalizm,
        tak jak w przypadku Litwińskiego. Ciekaw jestem dlaczego ten zdeklarowany
        liberał jest jednoczesnie propagatorem TBS-ow, czysto komunistycznej instytucji.
        • Gość: sa Re: do Derwisza & company IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 20:07
          Bo TBS-y to kasa???
          • Gość: huu575uj7u4uy4y34y Re: do Derwisza & company IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 20:09
            A kto ma budować te budynki? Czy to przypadkiem nie Modehpolmo? Wtedy to już
            wszystko jasne.
            • Gość: up up IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.04, 18:59
              up
      • Gość: Derwisz Re: do Derwisza & company IP: 213.155.191.* 26.04.04, 06:08
        Pamietaj prosze,ze ktos musi karmic tych co maja nie wyginac....podejscie
        duchowe i spoleczne nie jest mi obce,ale bezsensowna polska destrukcja w imie
        powszechnej frustracji i czesto niezrealizowanych wlasnych celow jest poteznym
        hamulcem rozwoju Polski.Nie mniejszym od roznych Rywinow,Millerow...Killerow
        itp.
    • Gość: Barbara Jędrasik Podsumowanie rozmowy, dla innych radnych takze IP: *.potulicka.v.pl 25.04.04, 23:22
      Pozwole sobie dokonac podsumowania dyskusji.

Zwróciłam się do Pana Liwinskiego sprowokowana Jego wywiadem, jak napisałam na
      początku. Moje pytania i uwagi dotycza jednak wszystkich Radnych, którzy będą
      decydowali w tej sprawie (także Pana Wijasa, który bywa przeciez na tym forum).
      Milo ze strony Pana Litwinskiego, ze odpowiedział. Dobre i to. Tyle, ze mowi
      Pan o korzyściach dla miasta wynikających z zezwolenia za zniszczenie stadionu,
      ale zaraz Pan dodaje, ze korzyści te ma wynegocjowac już Prezydent (aktualnie
      zreszta odwoływany, a wiec w sytuacji UM w stanie niestabilnosci). Skad pewność,
      ze wynikna z tego jakies korzyści , czy bierze Pan odpowiedzialność za
      negocjacje Prezydenta ? Przy okazji, przeczytałam niedawni wypowiedz Pana
      Czesnego (chyba dla GW), który powiedział, ze los stadionu zalezy od decyzji
      radnych.

Prosilam o dodatkowe informacje z kilku powodow, nawet te gazetowe, wyrywkowe
      publikacje nasuwaja wnioski które wyartykułowała e-beata. Stwarzanie kolejnego
      precedensu ? Kupno terenu o charakterze sportowo-rekreacyjnym, po czym
      wymuszenie zmiany przeznaczenia terenu. Pytanie : czy były próby
      zagospodarowania tego terenu przez inwestora zgodnie z przeznaczeniem terenu (w
      czasie przejecia przez dzierzawcę i do tej chwili ma charakter
      sportowo-rekreacyjnym)? Jeżeli nie, to czy nie daje to podstaw do przypuszczen,
      ze dzierzawca już w chwili zakupu myślał o innym wykorzystaniu i miał pewność
      (czym popartą ?), ze uzyska na to zgode urzędników. Można to sprawdzic po
      przestudiowaniu dokumentow, ale Pan pisze ze były referowane i Pan nie pamieta.
      Stwierdzenie nieco żenujące, zwłaszcza gdy mowi to jeden z najbardziej
      obiecujących młodych politykow Szczecina.

A w kwestii „wskazywania alternatywnych sposobów zagospodarowania”, czy nadal
      aktualna jest propozycja zagospodarowania przez IKF (Instytut Kultury
      Fizycznej), który jako jedyny w Polsce nie ma boiska. IKF deklarował wlasne
      srodki na renowacje i utrzymanie tego terenu. Ostatnia wzmianke o aktualności
      tej propozycji czytałam w Kurierze z dn. 16.04.2004 r.
      No coz poznamy ich (radnych) po owocach, wyniki glosowania nad losem Pioniera
      będą dostępne na stronach UM.

• arkadiusz_litwinski Re: Podsumowanie rozmowy, dla innych radnych takz 26.04.04, 08:17
        Gość portalu: Barbara Jędrasik napisał(a):

> Pozwole sobie dokonac podsumowania dyskusji.
        >
        > Zwróciłam się do Pana Liwinskiego sprowokowana Jego wywiadem, jak napisałam na
        > początku. Moje pytania i uwagi dotycza jednak wszystkich Radnych, którzy będą
        > decydowali w tej sprawie (także Pana Wijasa, który bywa przeciez na tym
        forum).
        > Milo ze strony Pana Litwinskiego, ze odpowiedział. Dobre i to. Tyle, ze mowi
        > Pan o korzyściach dla miasta wynikających z zezwolenia za zniszczenie
        stadionu,
        > ale zaraz Pan dodaje, ze korzyści te ma wynegocjowac już Prezydent
        (aktualnie
        > zreszta odwoływany, a wiec w sytuacji UM w stanie niestabilnosci). Skad
        pewność
        > ,
        > ze wynikna z tego jakies korzyści , czy bierze Pan odpowiedzialność za
        > negocjacje Prezydenta ? Przy okazji, przeczytałam niedawni wypowiedz Pana
        > Czesnego (chyba dla GW), który powiedział, ze los stadionu zalezy od decyzji
        > radnych.
        >

Tak właśnie :Prezydent, ktokolwiek nim będzie. Tak stanowi prawo, że to właśnie
        Prezydent w takich sytuacjach reprezentuje Miasto. Dodam jednak,że nie próbuję
        go wysyłać na "przegraną z góry potyczkę". Nic nie stoi na przeszkodzie, aby
        reprezentacji Miasta prowadzącej takie negocjacje znaleźli się przedstawiciele
        Rady Osiedla, sąsiednich wspólnot mieszkaniowych i Rady Osiedla Spółdzielczego
        SM Kolejarz, a także Radni RM z tego rejonu. Tak więc nie uchylam się od
        czynnej pomocy w zapewne trudnych negocjacjach. Jeśli by się rozpoczeły,
        uchwalenie planu powinno poczekać na ich zakończenie.

> Prosilam o dodatkowe informacje z kilku powodow, nawet te gazetowe, wyrywkowe
        > publikacje nasuwaja wnioski które wyartykułowała e-beata. Stwarzanie
        kolejnego
        > precedensu ? Kupno terenu o charakterze sportowo-rekreacyjnym, po czym
        > wymuszenie zmiany przeznaczenia terenu. Pytanie : czy były próby
        > zagospodarowania tego terenu przez inwestora zgodnie z przeznaczeniem terenu
        (w
        > czasie przejecia przez dzierzawcę i do tej chwili ma charakter
        > sportowo-rekreacyjnym)? Jeżeli nie, to czy nie daje to podstaw do
        przypuszczen,
        > ze dzierzawca już w chwili zakupu myślał o innym wykorzystaniu i miał pewność
        > (czym popartą ?), ze uzyska na to zgode urzędników. Można to sprawdzic po
        > przestudiowaniu dokumentow, ale Pan pisze ze były referowane i Pan nie
        pamieta.
        > Stwierdzenie nieco żenujące, zwłaszcza gdy mowi to jeden z najbardziej
        > obiecujących młodych politykow Szczecina.
        >

Kiedy kilka tygodni temu na komisji budownictwa pracownicy magistratu
        przedstawiają fakty, dokumenty i informacje nie wzbudzały one podejrzeń, że są
        nieprawdziwe. Fakt, że nie wszystkie te informacje znam na pamięć, nie znaczy,
        że do nich nie wrócimy przy wypracowywaniu oststecznej decyzji w tej sprawie.

> A w kwestii „wskazywania alternatywnych sposobów zagospodarowania”,
        > czy nadal
        > aktualna jest propozycja zagospodarowania przez IKF (Instytut Kultury
        > Fizycznej), który jako jedyny w Polsce nie ma boiska. IKF deklarował wlasne
        > srodki na renowacje i utrzymanie tego terenu. Ostatnia wzmianke o aktualności
        > tej propozycji czytałam w Kurierze z dn. 16.04.2004 r.

Na komisji pracownicy magistratu przedstawiali nam pisma między innymi z
        Uniwersytetu Szczecińskiego i Okręgowego Związku Piłki Nożnej o braku
        zainteresowania i środków na przejęcie tych terenów.

> No coz poznamy ich (radnych) po owocach, wyniki glosowania nad losem Pioniera
        > będą dostępne na stronach UM.

Właśnie.Cieszę się, że Zauważyła Pani taką możliwość. Kilka miesięcy o nią
        zabiegałem. Jeśli Uzna to Pani za stosowne, to moglibyśmy zorganizować ( być
        może we współpracy z Radą Osiedla) spotkanie Radnych z naszego okręgu z
        Mieszkńcami zainteresowanymi tym tematem.W tej sprawie proszę o ewentualny
        kontakt na adres alitwin@um.szczecin.pl lub arkadiusz_litwinski@gazeta.pl.
        >
        • Gość: Nieufny Uwaga na weża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 10:11
          Hahaha. Jak łatwo Arka sprowadzić do defensywy. Wystarczy postraszyć
          konkurentami i doać do zrozumienia że stracił zaufanie.

Jednak z tym podstępnym wężem radził bym być nadal ostrożny. Nie sądzę żeby
          wycofał się z forsowania tego bezsensownego z punktu widzenia mieszkańców
          pomysłu.

Trzeba nadal spać z jednym okiem otwartym!

Zero zaufania dla Litwińskiego!
          • Gość: e.beata Derwisz IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.04.04, 22:04
            >>>>Najszybciej rozmnaza sie wszelkiego rodzaju robactwo..to fakt.Stad tez taka
            prosperita w Szczecinie!!!

Karaluchom niestraszna bombka atomówka ;-) Stawonogi siłę przetrwania mają
            znaczną ;-) Owady dużo zniosą, mają cholerne zdolności przystosowawcze ;-)
            Czyźbyś spał na biologii??!

>>>>Pamietaj prosze,ze ktos musi karmic tych co maja nie wyginac....podejscie
            duchowe i spoleczne nie jest mi obce,ale bezsensowna polska destrukcja w imie
            powszechnej frustracji i czesto niezrealizowanych wlasnych celow jest poteznym
            hamulcem rozwoju Polski. Nie mniejszym od roznych Rywinow,Millerow...Killerow
            itp.

Derwisz.... ;-).....
            Tak, tak... mieszkańcy pobliskich terenów, hamują rozwój ojczyzny ;-).
            Nie pomyliły się tobie tematy? ;-))
            No i skąd ten pogląd, ze 100% materialiści żywią "upadłych"???
            Myślę że w wielu przypadkach jest inaczej. Znam bezrobotnych którzy w oczach
            euro mają, znam bogatych, którzy od podatków się migają i osoby, którym forsa
            mózgów nie przerosła a znakomicie dają sobie radę w prowadzeniu firm.
            No i zasadnicza kwestia. Do upadku miasta doprowadziły raczej osoby, które
            bardziej ceniły własną kieszeń niż dobro miasta.
          • Gość: szerlok holms Derwisz IP: *.plusgsm.pl 28.04.04, 15:50
            Ja ciebie, Łuszczewski et consortes tez mam na oku.
            Usmiechnij sie, jestes w ukrytej kamerze !
    • Gość: fdlkjhg Re: Do Arkadiusza Litwinskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.04, 10:17
      I co Arek L? Myslisz żę sprawa poszła w niepamięć?
    • dreptak1 Re: Do Arkadiusza Litwinskiego 05.05.04, 19:38
      No wlasnie, co dalej ze stadionem PIONIERA ?
    • Gość: Barbara Jędrasik Do Arkadiusza Litwinskiego raz jeszcze IP: *.potulicka.v.pl 15.07.04, 01:00
      W zwiazku z zaplanowanym na 26 lipca glosowaniem nad przyjeciem badz odrzuceniem
      protestow przeciw zabudowie stadionu bylego klubu Pioniera, wyslalam list,
      ktorego szablon zamieszczam ponizej do przewodniczacych klubow radnych, a takze
      imiennie do radnych niezrzeszonych oraz Prezydenta Mariana Jurczyka.
      Z klubu SLD listy wyslalam do panow : Jedrzeja Wijasa i Jana Dluzewskiego,
      poniewaz nie bylam w stanie ustalic nazwiska przewodniczacego klubu. Mam
      nadzieje, ze zapoznaja z trescia listu swoich klubowych kolegow.
      Mam takze nadzieje, ze uzasadnia swoje stanowisko w glosowaniu na lamach forum.

Panie radny, Arkadiuszu Litwinski, jezeli podtrzymuje Pan swoja propozycje
      spotkania w tej sprawie, prosze o odpowiedz mail'em. Adres w liscie, ktory do
      Pana napisalam.

----------------------------
      Szanowny Panie Przewodniczący Koła Radnych

Chciałabym poznać stanowisko Pana i Pańskiego klubu w sprawie przyjęcia bądź
      odrzucenia protestu mieszkańców przeciw zabudowie, a więc zniszczeniu terenu
      stadionu byłego klubu Pionier.
      Mniemam, że znane są (lub pozna Pan) okoliczności nabycia tego terenu przez
      dzierżawcę.
      Sprawa była wielokrotnie opisywana przez lokalną prasę .
      Pozwolę sobie tylko pokrótce dodać, że:
      • jest to jedyny zielony teren w centrum miasta i mimo stanu zaniedbania, w
      dalszym ciągu służący mieszkańcom jako teren rekreacyjny, a okolicznym szkołom
      jako miejsce ćwiczeń.
      • Obiekt ten był budowany z dużym udziałem mieszkańców, przez dotacje finansowe
      (składki) bądź w postaci pracy społecznej.
      • Teren przekazany nieodpłatnie klubowi sportowemu Pionier miał służyć celom
      sportowo-rekreacyjnym.
      • Wg moich informacji terenem tym w dalszym ciągu zainteresowany jest
      Uniwersytet Szczeciński pod warunkiem otrzymania nieodpłatnego. US deklaruje
      fundusze na reaktywacje boiska.

Zachęcam do spojrzenia na sprawę w perspektywie nie kilku miesięcy a kilku (-nastu,
      -dziesieciu) lat. Wokół powstaje nowa zabudowa pozbawiona znowu przestrzeni
      publicznej. Proszę o uważne przyjrzenie się okolicom stadionu : Narutowicza,
      Łokietka, Dąbrowskiego, 3-go Maja i oczywiście Potulickiej.
      Uważam, że zamiast burzyć należy zastanowić się jak mądrze wykorzystać to, co
      już istnieje.
      Dla jasności:
      • Nie jestem przeciwna inwestycjom w mieście, ani przeciw inwestorowi mimo
      doprowadzenia do obecnego stanu degradacji terenu.
      • Cieszę się z szans na nowe miejsca pracy.
      • Martwię się, że władze miasta są zbyt spolegliwe wobec inwestora i występują w
      jego imieniu o zmianę planu zagospodarowania.

Wpisanie stadionu na listę potencjalnych lokalizacji pod zabudowę usankcjonuje
      możliwość inwestycji na tej ziemi, zamiast domagać się tego, pod co ją oddano, a
      więc zachowania charakteru terenu. Zwłaszcza, że miasto nic nie zarobiło na
      transakcji sprzedaży.
      Ilu jeszcze inwestorów może liczyć na takie "preferencyjne warunki"?
      ------------------------------------------
      Barbara Jędrasik
      Mieszkanka ul. Potulickiej

• Gość: Hanka Re: Do Arkadiusza Litwinskiego raz jeszcze IP: *.atlsfl.adelphia.net 17.07.04, 05:02
        Szanowny panie Arkadiuszu, ja tez mam do pana prosbe oczywiscie w interesie
        mieszkancow Potulickiej i okolicy.
        Przypuszczam ze mieszkanie p. Barbary to nie wlasnosc a wieczyste uzytkowanie'
        prosze zatem uprzejmie aby czesc tego mieszkania odebrac pani Barbarze i oddac
        mnie gdyz chcialabym w nim zalozyc sklepik z porno zabawkami , ktore napewno
        pomoga rozladowac frustracje mieszkancow dzielnicy. Zreszta pani Barbarze cale
        mieszkanie i tak nie jest potrzebne ponieaz wiekszosc czsu spedza wiszac w
        oknie.
        Mysle ze majac na wzgledzie dobrze pojety interes mieszkancow tej pieknej
        dzielnicy zechce pan pozytywnie zaopiniowac moja prosbe.
        pozdrawiam przymruzajac jedno oko ale z szacunkiem Hanka
        • Gość: Wcalenie nowy nick Re: Do Arkadiusza Litwinskiego raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 07:36
          W imieniu innych mieszkańców , jeszcze prawdziwszych Polaków i Katolików gorąco
          popieram apel p. Hanki w sprawie mieszkania p. Barbary.
          Z mieszkania p. Barbary społeczeństwo również nic nie ma, a mogłoby mieć.
          W imieniu mieszkańców

asystent przy kotle
          w polskim piekle
          Jan Polskokatolicki
      • Gość: Dąbrowskiego Re: Do Arkadiusza Litwinskiego raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 13:11
        Popieram pani uwagi Pani Barbaro. Nie wolno zabudować tego terenu. A Litwinski
        i jego poplecznicy niech lepiej oddadza lapowki jakie wzieli.
        • Gość: Hanka Re: Do Arkadiusza Litwinskiego raz jeszcze IP: *.atlsfl.adelphia.net 17.07.04, 19:57
          Naprawde ? dalas/dales mu lapowke ? Mozna wiedziec ile ?? Moze i mnie bedzie
          stac aby dostac czesc mieszkania pani B ?? Prosze napisz szybko ile i jak ,
          bo ja na tych sprawach nie bardzo sie znam a w tobie od razu widac fachowca.
          Pozdrawiam z zaciekawieniem Hanka
          • Gość: Dąbrowskiego Łapówkarstwo w PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 01:39
            Chyba masz cos z glowa nie tak. Albo dawno nik cie nie... tego... no wiesz co...
            Nawet jesli w radzie to przejdzie to i tak bedzie mozna zaskarzyc do NSA.
            Niech "inwestorzy" sobie poczekaja. A moze i wyrok bedzie po naszej stronie.
            Moze nareszcie uda sie utrzec nosa Platfusom - cwaniaczkom. Rokita takie piekne
            pamflety wyglasza a na na dole gnoj i lapowkarstwo gorsze niz w SLD.
    • arkadiusz_litwinski Że tak powiem, zbiorowo: 19.07.04, 09:26
      1.Kilka dni temu miałem przyjemność spotkać się z Przedstawicielami Mieszkańców
      terenów sąsiadujących ze spornym stadionem, w tym również z Panią Barbarą
      Jędrasik. To była rzeczowa rozmowa o różnych argumentach, anie pomówieniach i
      oszczerstwach. Jest dla nas - rozmówców - jasne , że szanując przepisy prawa,
      jak i uprawnienia do ochrony swych uzasadnionych obiektywnie interesów tak
      mieszkańców jak i wieczystego użytkownika spornego terenu należy dążyć do
      kompromisu. Niestety od wiosny nic w tym zakresie nie zrobiono. Inicjatywa leży
      po stronie wieczystego użytkownika zabiegającego o zmiany w planie. Inicjatywa
      niestety "leży", a nie postępuje. Uważam , że Prezydent Miasta rekomendując
      pewne zmiany powinien w tej sytuacji podjąć się mediacji organizując w praktyce
      forum debaty nt. kompromisu miedzy społecznością lokalną a wieczystym
      użytkownikiem. Jeśli w przyszły poniedziałek na sali sesyjnej zwycięży jedna
      lub druga skrajność to i tak nie przesądza to finału jakim jest nie
      rozstrzyganie protestu a uchwalenie nowego planu zagospodarowania
      przestrzennego.

2. Co do pomysłu Hanki, to rozumiejąc "przymrużenie" oka powiem jedynie, że nie
      jestem zwolenikiem wywłaszczenia, zwłaszcza, iż cel nie należy wbrew
      skojarzeniom do ustawowego katalogu celów publicznych. Niech zadziałają tu
      zwykłe prawa rynku, są wolne lokale w tym rejonie. ;)
      • Gość: Hanka Re: Brawo panie Arku ! IP: *.atlsfl.adelphia.net 19.07.04, 18:58
        Poczucie humoru to bardzo wazna cecha polityka na kazdym szczeblu. Niestety,
        bardzo niewielu ja posiada. Znany z poczucia humoru byl Ronald Regan zdobywal
        tym wielu sympatykow zarowno w USA jak i poza jej granicami.
        Gratuluje poczucia humoru i zycze powodzenia w nastepnych wyborach.
        Pozdrawiam cieplo Hanka
    • Gość: obserwer Re: Do Barbary Jędrasik IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.04, 11:08
      P. Barbaro, przekonywanie JEDNEGO radnego w osobie Litwińskiego jest działaniem
      absolutnie bez sensu! Przecież Litwiński ma tylko JEDEN głos. Należy przekonać
      CAŁY klub SLD, który ma 13 głosów i razem z 4 radnymi Jurczyka NRS są w stanie
      przegłosować każdą uchwałe. Litwiński mógł wam na spotkaniu przytakiwać, będąc
      przekonanym że radni SLD+NRS i tak to przegłosują. Ba, prawdopodobnie ustalił z
      kolesiami kto będzie za a kto przeciw, czyli kto będzie grał rolę dobrego a kto
      złego policjanta, wiedząc jednocześnie że SLD jest za likwidacja stadionu.
      Ludzie, nie dajcie się mamić tym gierkom radnych, którzy umawiają się między
      sobą kto jest za a kto przeciw. Tak naprawdę to na palcach jednej ręki można
      policzyć radnych, którzy w te układziki nie wchodzą, bo nic dla siebie
      do "ugrania" w mieście nie chcą. Pozostali mają swoje interesiki do załatwienia
      i potzrebują poparcia reszty, nawet z tzw. opozycyjnych wzajemnie klubów.
      • Gość: Barbara Jędrasik Re: Do Barbary Jędrasik IP: *.potulicka.v.pl 19.07.04, 18:32
        List, ktory cytuje wyzej wyslalam do wszystkich radnych. Imiennie do kazdego
        radnego z grupy niezaleznych, do panow Jedrzeja Wijasa i Jana Dluzewskiego,
        poniewaz nie bylam w stanie ustalic nazwiska przewodniczacego klubu SLD z prosba
        o zapoznanie z trescia listu swoich klubowych kolegow.
        Mail'e wyslalam ponadto do pani Teresy Lubinskiej, przewodniczacej klubu "Od
        Nowa" oraz Pana Prezydenta Mariana Jurczyka.
        Nikt z adresatow, poza panem Litwinskim nie zareagowal na moje pismo wyslane na
        adres rada@um.szczecin.pl. Otrzymalam jedynie powierdzenie z biura, ze poczta
        zostala odebrana.
        Jestesmy otwarci na propozycje spotkania ze strony radnych.
    • Gość: student Re: Do Arkadiusza Litwinskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 21:52
      a czy można poprosić o jakiś kontakt do Pani Barbary Jędrasik
      bardzo mnie interesuje sprawa stadionu Pionier
      jestem zwolennikiem pozostawienia obiektu i mam pomysł
      • albert_c Re: Do studenta 23.07.04, 15:13
        Gość portalu: student napisał(a):

> jestem zwolennikiem pozostawienia obiektu i mam pomysł

* ty student chyba sobie jaja robisz z powaznych ludzi piszac, ze masz pomysl,
        bo ty jetses tym ktory tylko pluc potrafi natomiast mimo moich licznych uwag
        pod twoim adresem jeszcze nigdy nie przedsawiles niczego konstruktywnego bo
        jetses zwyklym cieniasem wiec nie wyskakuj tu z takimi tekstami, no chyba ze
        sie myle, ale prosze zaskocz mnie i przedstaw ten 'swoj pomysl'
    • Gość: student Re: Do Arkadiusza Litwinskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 11:32
      to dziwne
      dzwoniłem do radnych z Od Nowy
      nie dostali listu Pani Barbary Jędrasik
      maila też
      dziwne
      czy mogłaby Pani wysłać jakieś namiary na siebie
      • Gość: student Re: Do Arkadiusza Litwinskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 22:14
        dzisiaj była komisja budownictwa
        zgodnie z porządkiem obrad dyskutowano o stadionie Pionier
        czy była tam Pani Barbary Jędrasik
        bo jak nie to jest to tym bardziej dziwne
        a może Pani Barbara to wirtualna mieszkanka Potulickiej stworzona po to aby
        pokazać chęc do współpracy i otwartość radnego Litwińskiego
        a może też dla innych celów
        • arkadiusz_litwinski Re: Do Arkadiusza Litwinskiego 21.07.04, 09:42
          Gość portalu: student napisał(a):

> dzisiaj była komisja budownictwa
          > zgodnie z porządkiem obrad dyskutowano o stadionie Pionier
          > czy była tam Pani Barbary Jędrasik
          > bo jak nie to jest to tym bardziej dziwne
          > a może Pani Barbara to wirtualna mieszkanka Potulickiej stworzona po to aby
          > pokazać chęc do współpracy i otwartość radnego Litwińskiego
          > a może też dla innych celów

Wpradzie nie legitymowałem moich rozmówców, ale zaręczam, że Pani Barbara
          Jędrasik jest osobą z krwi i kości ;) Może to niektórym wydać się dziwne, ale
          można nie mieć czasu uczestniczyć w komisji. Na posiedzeniu był zresztą drugi z
          moich rozmówców, reprezentuący Radę Osiedla.

Mam nadzieję, że p.Jędrasik da jeszcze dowód istnienia zwolennikowi teorii
          spiskowej.

P.S. Zachęcam koleżanki i kolegów p.t. Radnych do uczstnictwa na tym forum pod
          własnym nazwiskiem.

• Gość: kostia Re: Do Arkadiusza Litwinskiego IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.04, 11:26
            Może inni radni nie czytają tego forum. Nie jest to obligatoryjne. Zaproponuj
            im Pan to na waszych spotkaniach w urzędzie bo taki tekst na forum jest bez
            sensu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka