Dodaj do ulubionych

Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada prezy...

07.02.11, 00:40
Napiszę Państu Szanownemu tak. Stary od 1952r mieszkaniec Szczecina. Pamiętam te gruzy, kotwicę na pl. Tobruckim, ale Sediny nie, nie było jej już. Do czego zmierzam? Otóż widziałem projekt, i zdjęcia archiwalne. Jest piękny! Po prostu cudo!
Kontekst, pieniądze jak zwykle!
Otóż prezentuję swoją opinię, jako mieszkniec tego szlachetnego grodu, jednocześnie wspierając Uchwałę Rady Miasta Szczecin, i proszę niniejszym o uwzględnienie w budżecie Miasta, remontu klatki schodowej, przy posesji Bogusława 25. Zapraszam, bo słów normalnych brak! Musiały by być iwektywy, a tego środku przekazu, nie chcę używać, kiedy był remont, i czy w ogóle był? I to dotyczy większości tzw. substancji mieszkaniowej dla bydła Miasta Szczecin. Konkludując, Sedinę Kocham! Ale ludzi żywych bardziej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Panie Bracie Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 01:36
      Racja - zywy czlowiek blizszy cialu niz z zelaza albo brazu cacko... ale my potrzebujemy symbolu nowych czasow, zyczliwie patrzacych w przeszlosc etc.
      Tylko czy na manifestacje ze zniczami mamy przyjsc w styczniu 2012 roku czy cofnac sie w czasie do roku powstania Sediny? dla mnie obie wersje okej:) wazne, zeby bylo waznie:) pozdrawiam:)
      • zed.1 Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre 07.02.11, 05:14
        Zaniedbanie tej sprawy jest skandaliczne i tym bardziej pokazuje, że traktowany po macoszemu przez urząd temat doprowadził do niegospodarności i dyletanctwa. Mam nadzieję, że gazeta uzyska wypowiedź samego Krzystka i wymusi odpowiedź co dalej. Jak bardzo miasto chce się dalej ośmieszać z tym pomnikiem? Aż skończą się fundusze unijne? Zaczyna projekt, przerywa, robi krok w przód, w tył. Co to jest za amatorskie zachowanie? Kto za to odpowiada? Jeśli podwładni Krzystka spieprzyli to odpowiedzialność za tą sprawę spada na niego i do niego należy naprawienie tego. Głosowałem na niego i tego oczekuję jako wyborca.

Sedina ma być symbolem i dumą miasta natomiast urząd miejski robi wszystko by stała się symbolem jego nieudolności.
        • Gość: Mm Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre IP: *.szczecin.mm.pl 07.02.11, 06:38
          zed.1 napisał:

> Zaniedbanie tej sprawy jest skandaliczne i tym bardziej pokazuje, że traktowany
          > po macoszemu przez urząd temat doprowadził do niegospodarności i dyletanctwa.
          > Mam nadzieję, że gazeta uzyska wypowiedź samego Krzystka i wymusi odpowiedź co
          > dalej. Jak bardzo miasto chce się dalej ośmieszać z tym pomnikiem? Aż skończą s
          > ię fundusze unijne? Zaczyna projekt, przerywa, robi krok w przód, w tył. Co to
          > jest za amatorskie zachowanie? Kto za to odpowiada? Jeśli podwładni Krzystka sp
          > ieprzyli to odpowiedzialność za tą sprawę spada na niego i do niego należy napr
          > awienie tego. Głosowałem na niego i tego oczekuję jako wyborca.
          >
          > Sedina ma być symbolem i dumą miasta natomiast urząd miejski robi wszystko by s
          > tała się symbolem jego nieudolności.

Miłość zeda do sediny jest większa niż do Krzystka? Oooo... To zdrada albo jakieś zboczenie musi być!
          Albo jeszcze inaczej: ile chłoptasiu miałeś trafić na tym "projekcie"?
          • Gość: ufff Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.11, 08:57
            może dostał lepszą robotę w Urzędzie Marszałkowskim?
            • wladekr Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre 07.02.11, 13:37
              Nadaje za pieniądze Urzędu Miejskiego. To taka krytyka uzasadniona....;)))
          • Gość: czy-telniczka Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 14:07
            Gość portalu: Mm napisał(a):
            zed.1 jest przedstawicielem małego Biznesu i dostosowującym się politykiem :)))
        • Gość: czy-telniczka Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 14:05
          Art. cyt:
          "Dopiero w styczniu tego roku miasto zaczęło zastanawiać się, jak zorganizować przetarg na remont placu, by zapewnić jednocześnie wysoką jakość pomnika".

"Dopiero wtedy zaczęły się próby porozumienia ze Stowarzyszeniem "Kupcy dla Szczecina", które dysponuje modelem pomnika niezbędnym do jak najwierniejszego odtworzenia Sediny".

Czy jedynym symbolem obecnego miasta jest jest kopia - czegoś co nie istnieje.
          Tu nie ma handlu lokalnego handlu - miasto jest międzynarodowym Ogrodem !!
        • Gość: kotek.prezesa Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre IP: *.netserwer.pl 07.02.11, 17:20
          > Jeśli podwładni Krzystka sp
          > ieprzyli to odpowiedzialność za sprawę spada na niego i do niego należy napr
          > awienie tego.
          >
          Prawidłowa odmiana "TĘ" sprawę (spieprzyli), a "TĄ" sprawą się ośmieszyli

> Sedina ma być symbolem i dumą miasta natomiast urząd miejski robi wszystko by s
          > tała się symbolem jego nieudolności.
          >
          Oho! Czyżby ZED wyleciał z Urzędu? :)
    • tajemnicapanstwowa Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada prezy... 07.02.11, 01:37
      12 lutego o ile dobrze widze ;)
      a calosc gdyby sie postarali daliby rade zrobic na czas. po prostu komus sie nie chcialo...
    • Gość: Off Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 02:37
      A, czyli my tutaj debatujemy o jakichś wielkich, tożsamościowych sprawach, a to po prostu znowu niezgulstwo i indolencja fyfstka wyłazi.

To całkowicie zmienia postać rzeczy. Niniejszym kończę wypowiadać się na tematy okołosedinowe.
    • maxymus1 Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada prezy... 07.02.11, 02:55
      MOJA OPINIA PRAWNA
      Prezentuję co następuję!
      Po zasięgnięciu opini Doktora Docenta Wiktora Traktora, z Instytutu Wszechnauk Akademii
      zmieniłem zdanie i uważam, że sprawę należy ponownie przemyśleć, biorąc pod uwagę wątki wskazane przez mniejszośc pijacką, jednocześnie nie stosując się do chwilowych zaleceń, co nie znaczy, że te środowiska aspołeczne nie mają racji. Mając na myśli odziałowywanie pozytywne, niniejszej ekspertyzy, zalecam wprowadzenie jej w życie, z wyjątkiem pewnych dzielnic Gminy Miasta Szczecin, reasumując, proponuję, dalszą dotychczasową taktykę, i stwarzanie pozorów, co do mediów zależnych, co do innych mediów, proponowana jest konsultacja z rzecnikiem prasowym. Konkluduję: Są pewne określone ośrodki władzy, na zachodzie, pewne osoby, które życzą Polsce źle! Apeluję, do uczciwych obywateli zgłaszajcie wszelkie nieprawidłowości! Wasz munio-munio
    • maxymus1 Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada prezy... 07.02.11, 04:22
      Po wryfikacji wszelkich poglądów, i licznych interpelacjach moich sąsiadów! A za tym co idzie, orzekam, że zmieniam swoją ekspertzę , na skutek mniemania wyższej rangi!
      EXPERTYZA:
      W związku z powyższym, udzielam RADY.
      Na Sedinę jest zgoda, wszakże pod warunkiem:
      1) lewą rencą Sedina, będzie głaskała Grzesia Napieralskiego
      2)prawą rencą zaś, Joachima Brudzińskiego
      3) kundelki będą przy nogach
      4) PO jako buntownik na statku, włosy drą.
      5) wieje wiatr, wiatr historii, Sedina się hwieje
      6) wygrywają Nasi!
      • Gość: czy-telniczka Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 14:12
        maxymus1 napisał:
        >....
        :))))) SUPER dla mnie - to jak lekarstwo na strapioną duszę.
    • euromichnik Myślałem 07.02.11, 06:08
      Myślałem

Kraśnicki, że jednak jesteś mądrzejszym facetem. Tymczasem twoje germanofilstwo zdecydodowanie przerasta germanofilstwo prezydenta Krzystka. On w drugiej kadencji trochę zmądrzał, chociaż nadal lansuje ten idiotyczny, nawiązujacy do niemieckiej nazwy napis Szczecin.
      • Gość: Vlad.H. Piszesz swietne teksty, prawie jak Michnik IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 07.02.11, 08:50
        dorownales w propagandzie Michnikowi i jego swicie ale nie jestem pewien czy poczytasz sobie to za komplement.
      • Gość: ABC Re: Myślałem IP: *.euroafrica.com.pl 07.02.11, 09:02
        Jesli ktoś NAPRAWDĘ kocha Szczecin, nie odwraca się od jego NIEMIECKIEJ przeszłości i chce przywrócić do życia co cenniejsze pamiątki także z tamtego okresu. Pozostając nadal Polakiem i kochając Szczecin nie jako polskie miasto od 1945, ale jako miasto wielu narodów od ponad 800 lat.
        • Gość: czy-telniczka Re: Myślałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 14:30
          ABC napisał(a):
          > Jesli ktoś NAPRAWDĘ kocha Szczecin, nie odwraca się od jego NIEMIECKIEJ
          > przeszłości i chce przywrócić do życia co cenniejsze pamiątki także
          > z tamtego okresu.
          -----
          Legenda taka sama z nowym przekazem - nie jest odwracaniem się od przeszłości,
          jest kontynuacją dla nowego już pokolenia i jego woli tworzenia wizji i życia:
          www.youtube.com/watch?v=JfHK_T45nvk
    • Gość: Mm Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre IP: *.szczecin.mm.pl 07.02.11, 06:34
      12 stycznia o godzinie 12 zwolennicy odbudowy Sediny działający na Facebooku organizują spotkanie miłośników pomnika. Przy cokole na pl. Tobruckim mają stanąć znicze

A ja tam pójdę postawić klocka z radości. Będzie brązowy jak sedina i równie ładny.
      • Gość: ZIK Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.11, 07:13
        K....a Kiedy Pismaki zaczną pisać po polsku, a nie po polskiemu. Po polsku "koszty", a po polskiemu "koszta", jak to mówi moja ciocia Jadzia. No, ale o take Polskie walczyliśmy. AMEN z wioski z tramwajami.
        • Gość: abc Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre IP: *.euroafrica.com.pl 07.02.11, 09:47
          SŁOWNIK POPRAWNEJ POLSZCZYZNY: koszt, tego kosztu, te koszty, RZADZIEJ: te koszta.
          Jak widać, forma "te koszta" jest POPRAWNA. A teraz grzecznie przepros za "k..." i za "pismaków". I spadaj ze swym niepopartym znajomością polszczyzny chamstwem.
    • ew-a34 Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada prezy... 07.02.11, 06:50
      Panie Jedrzeju Wijas - Glosowalam na Pana i pewnie nadal bede glosowala na SLD ale zawiodl mnie pan moocno w audycji TV w swojej opinii. Mysle ze nie ma pan racji odbierajac pomnnikowi wszelkie wartosci , bo patrzac z tego punktu I niemieckośc -jak zrozumialam ) wiele restauracji obiektow w Szczecinie nalezalo by zaniechac . SEDINA symbolizuje morskosc i tradycje morza w naszsym miescie. Natomiast ze zgroza uslyszalam ze jest pan zwolennikiem postawienie cos co upamietnialo by czasu Solidarnosci. Mysle ze tylko jeszcze nam tego brakowalo po aniolach wolnosci i innych koszmarkach.
    • Gość: mieszkaniec Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre IP: *.tpnet.pl 07.02.11, 07:49
      Andrzej Kraśnicki jr napisał: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada prezydent

Jeśli tak, to pierwsza dobra decyzja tego pana!
    • ppd_i_ur_gryf Odgrzewane kartofle 07.02.11, 07:53
      Tyle krzyczycie o powrocie trupa Sediny jako symbolu morskości Szczecina. A kto z was pamięta o Kapitanie Kapitanów, słynnym Macaju, kto pamięta o Eugeniuszu Kwiatkowskim który w okresie drugiej Rzeczypospolitej doprowadził do powstania Gdyni i Centralnego Okręgu Przemysłowego a po powrocie do Polski w roku 1945 jako Pełnomocnik Rządu wskazał Szczecin jako najważniejszy port Polski.
      Jak chcecie poznać Naszą tradycję morską zajrzyjcie do muzeów, przejdźcie się na spacer na Cmentarz Centralny, tam znajdziecie ludzi którzy pracowali dla Szczecina.
      Zrozumcie, że Sedina (piękna czy wstrętna) była wytworem naszych poprzedników w tym mieście tak jak nasi poprzednicy uczynili Bismarka czy Hitlera honorowymi obywatelami miasta Stettin. Czy w związku z tym mamy uchwalać odebranie tytułów honorowych obywateli dla tych antypolskich postaci. To jest przeszłość, i do tego nie Nasza. Niech Niemcy sami odbierają Bismarkowi i Hitlerowi zaszczyty a Sedina niech spoczywa w ziemi Europy tak jak ją posiaji Niemcy ze swoich armat.
      • Gość: abc Re: Odgrzewane kartofle IP: *.euroafrica.com.pl 07.02.11, 11:16
        Bez żartów. Kwiatkowski ma tyle zasług i związków ze Szczecinem, co Myszka Miki... Co do Macaja, masz rację, ale - pomnik mu stawiać dlatego, że był kapitanem o którym krążyły setki anegdot?
    • wwlkb Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre 07.02.11, 09:07
      żeby remontowac klatki schodowe 600 000 zł zaoszczędzone na sedinie wystarczy na 6 może ?
      nalezy po prostu podniesc czynsze ,żeby rachunek ekonomiczny się dopinał.
      a najlepsze sa współnoty mieszkaniowe.
      ustalają czynsze,ustalają na co przeznaczyć pieniądze i nie licza na drapane.
      a krzystek kolejny raz dal ciala.
      najlepiej idzie mu rozdawnictwo na rzecz kościola.
    • blechtrommel Ten sam prezydent cośmy go popierali? 07.02.11, 10:28
      A stoi napisane w Ewangelii św. Wojciecha Jachima:

"Krzystek rzeczywiście umie rządzić Szczecinem. O tym, że tak jest, świadczy miałkość zarzutów, jakie stawiają mu dawni partyjni koledzy. Nie mają żadnych merytorycznych argumentów. (...) Krzystek przez prawie całą kadencję zajmował się uruchamianiem programów, których owoce dopiero teraz widać."

Zaprawdę powiadam wam, oczyma wyobraźni widzę jak twarz redaktora tężeje, nabrzmiewa, płoni się czerwienią...
    • Gość: . I dobrze. Chwilami rozsądny. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.11, 11:58
      .
    • Gość: Viola Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre IP: *.szczecin.mm.pl 07.02.11, 19:27
      A ja mam sedinę w nosie. Redaktor Kraśnicki jest bezwstydny - wykorzystuje Gazetę do realizowania swoich fobii.
    • kober441 Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada prezy... 07.02.11, 19:41
      Postawić pomnik buraka! oto symbol naszych czasów!
      • Gość: volus Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre IP: 213.155.168.* 08.02.11, 09:26
        Autor Kraśnicki jest przede wszystkim niedouczony. Jak jest teza artykułu? Sedina nie powstałaby do lata 2012 więc kasa z RPO by przepadła. A to wierutna bzdura bo projekty indywidualne i nie tylko) mogą być realizowane do marca 2015! Można sobie o wyczytać w wytycznych urzędu marszałkowskiego ale to wymagałoby odrobiny pracy, a tak dostał gotowe wypociny (albo sam wpadł na ślad intrygi).
    • lojalista Konstruktywność argumentacji 11.02.11, 20:47
      wszystkim zainteresowanym tematem fontanny Manzla, którym brakuje inteligentnych, rozsądnych i merytorycznych argumentów w dyskusji na temat przyszłości placu tobruckiego polecam stronę www.stop-sedina.szczecin.pl/
      • Gość: kiełbaska Panie Karśnicki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 21:03
        proponuję odpocząć.

Przyznam, że nawet nie chce mi się czytać pańskiego orendzia. Przebrnąłem przez kilk zdań i resztę zostawiłem 94%.
        • Gość: kiełbaska Panie Kraśnicki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.11, 21:04
          > proponuję odpocząć.
          >
          > Przyznam, że nawet nie chce mi się czytać pańskiego orendzia. Przebrnąłem przez
          > kilk zdań i resztę zostawiłem 94%.

(czech się ujawnił)
    • adams96 Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre 12.02.11, 15:50
      Osobiscie nie przepadam za bylym czlonkiem PO a obecnym Prezydentem Krzystkiem ale w tym wypadku popieram decyzje radnych i Pana prezydenta bo dla mnie i nnych mieszkancow (oprocz paru oszolomow) sa wazniejsze zlobki,przedszkola i braki miejsc pracy dla mlodziezy.Zamiast rozpaczac i wypisywac bzdury o winie wszystkich ze nie bedzie Sediny - to niech zbiora prywatne pieniadze i sfinansuja wspolnie z Niemcami odbudowe tego kiczowatego pomnika.Obecnie miasta Szczecina nie jest stac aby odbudowywac pomnikow z czasow gdy zamieszkiwali tu Niemcy.Wspolnie z Panem o nicku andreas 007 postulujemy aby rozpoczac powazne prace naukowe na temat poprzednich miszkancow Szczecina rozpioczynajac od slowian ,plemion germanskich ,szwedow oraz polakow.Mozna niewielkim nakladem pieniedzy rozpisac konkurs na zagospodariowanie placu tobruckiego i uzyskac akceptacje mieszkancow jaki tam ma byc pomnik lub sama FONTANNA.
      • tadeusz.4 Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre 12.02.11, 16:09
        postulujemy aby rozpoczac powazne prace naukowe n
        > a temat poprzednich miszkancow Szczecina rozpioczynajac od slowian ,plemion ger
        > manskich ,szwedow oraz polakow.Mozna niewielkim nakladem pieniedzy rozpisac kon
        > kurs na zagospodariowanie placu tobruckiego

To kiedy pier.dolniesz tam za własne pieniądze pomnik Gustawa II Adolfa? Zaczynasz od poniedziałku?
      • Gość: hoki Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre IP: *.globalconnect.pl 12.02.11, 21:59
        Ta sedina,trafostacja sztuki,aleja żeglarzy to kolejne debilne pomysły kilku oderwanych od rzeczywistości oszołomów. Krzystek dobrze robi, wyciąć te gówna z budżetu i o tym zapomnieć. Ważne sa drogi bo są korki ilość aut rośnie i strefa Dunikowo/Trzebusz bo potrzeba inwestorów i miejsc pracy. Stare pierdoły co sie tym szajsownymi tematami zajmują na emeryturę i do lamusa.
        • wuk4 Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre 12.02.11, 22:17
          Gość portalu: hoki napisał(a):

> Ta sedina,trafostacja sztuki,aleja żeglarzy to kolejne debilne pomysły kilku od
          > erwanych od rzeczywistości oszołomów. Krzystek dobrze robi, wyciąć te gówna z b
          > udżetu i o tym zapomnieć. Ważne sa drogi bo są korki ilość aut rośnie i strefa
          > Dunikowo/Trzebusz bo potrzeba inwestorów i miejsc pracy. Stare pierdoły co sie
          > tym szajsownymi tematami zajmują na emeryturę i do lamusa

Jesteś debilem - jeżeli chcesz, żeby ludzie mieli pracę, to musisz przyjąć, że odbudowa Sediny, Trafostacji i innych wartościowych dla miasta obiektów wymaga PRACY. Tego krasnoludki nie zrobią. W budowie takiej Trafostacji będą zatrudnieni nie tylko projektanci, ale całe ekipy różnych firm i pracowników fizycznych. Ktoś musi wstawić okna, położyć dach, wzmocnić konstrukcję, pomalować, założyć instalację elektryczną itd. Podobnie z projektem rewitalizacji Placu Sediny. To byłaby fucha dla wielu ludzi. No chyba że sądzisz, że praca robotnika polega na chlaniu piwa i czystej wyborowej podczas roboty.
      • Gość: Off Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.11, 22:59
        Nie zgadzam się na to, by na cokole, na którym obecnie znajduje się kotwica ustawić inny pomnik niż postać z fontanny Manzela. Tam stała taka rzeźba i taka rzeźba powinna tam powrócić. To już nawet hitlerowcy po zdobyciu Warszawy pozostawili na miejscu Zygmunta na kolumnie.

Poza tym, rozpisanie konkursu wyszłoby drożej niż te 450.000. A i wówczas bez dotacji, więc miasto musiałoby samo sfinansować całość.
        • wuk4 Re: Za rezygnację z odbudowy Sediny odpowiada pre 12.02.11, 23:36
          Gość portalu: Off napisał(a):

> Nie zgadzam się na to, by na cokole, na którym obecnie znajduje się kotwica ust
          > awić inny pomnik niż postać z fontanny Manzela. Tam stała taka rzeźba i taka rz
          > eźba powinna tam powrócić.

Zgadzam się zupełnie.

To już nawet hitlerowcy po zdobyciu Warszawy pozosta
          > wili na miejscu Zygmunta na kolumnie.

No pewnie, a Polacy po 1945 pozostawili na szczecińskim Königsplatz (później pl. Żołnierza Polskiego) Kaiser Wilhelm Denkmal, czyli pomnik Cesarza Wilhelma... Dziś wprawdzie rzadko go widać, ale przy bezksiężycowej nocy i przerwie w dostawie prądu dla miasta czasem można sobie go wyobrazić... ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka