eruiluvatar Zaczęsienie koncertów: Drupi, Rodowicz, Turnau ... 24.05.11, 08:29 Zaczęsienie?! Ku*wa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: badyl Re: Zaczęsienie koncertów: Drupi, Rodowicz, Turna IP: *.ksiaznica.szczecin.pl 24.05.11, 08:29 no, aż mnie "zaczęsło"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Zaczęsienie koncertów: Drupi, Rodowicz, Turna IP: *.akademiasztuki.eu 24.05.11, 08:31 Szanowna Pani Redaktor co to słowo oznacza "Zaczęsienie". Brawo to nową polszczyznę mamy, czy Gazety Wyborczej nie stać na profesjonalną korektę, bo to kolejna wpadeczka EP. Makabruś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zaczęsienie koncertów: Drupi, Rodowicz, Turna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.11, 08:32 ohimmel napisał: > Zaczęsienie??? :D Cicho! Pani od "kóltóry" to napisała więc musi tak być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eh Re: Zaczęsienie koncertów: Drupi, Rodowicz, Turna IP: 62.233.246.* 24.05.11, 08:44 Boże Ty widzisz i nie grzmisz Odpowiedz Link Zgłoś
hsps Zaczęsienie: w zadnym do tychczasowym poscie 24.05.11, 08:51 nikt nie zdradzil poprawnej formy i dlatego GW JESZCZE NIE POPRAWILA! :) To juz jest zenujace! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Co zalatuje lisem Re: Zaczęsienie: w zadnym do tychczasowym poscie IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.11, 09:05 TSA z tej propozycji najciekawsze, wokalista po tylu latach ma jeszcze coś do powiedzenia , Kult jak zawsze dobry. Turnau w Amfiteatrze to pomyłka . Do Rodowicz, ktoś musiałby mi zapłacić , mam jej po uszy. Tajna broń biologiczna Gerka na odcinku Fidel Castro. Propozycje muzyczne Startka to nie moja bajka . Szczeciński Brodłej powinien otwierać Namiot na Energetyków. W 1989r koło Cezasu na Wyswolenia była otwarta taka buda campingowa z zapiekankami i piwem w puszce , nazywała sie Brodway, tak mi sie skojarzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
duha Zaczęsienie koncertów: Drupi, Rodowicz, Turnau ... 24.05.11, 08:55 Aż mnie zatrzęsło na to "zaczęsienie". Odpowiedz Link Zgłoś
zazenowany_podatnik Zaczęsienie koncertów: Drupi, Rodowicz, Turnau ... 24.05.11, 08:57 Zaczesienie Sfingów i cynków w Sfefinie....Matko...przesadzili:D Odpowiedz Link Zgłoś
ajpitoajpi12 Zaczęsienie koncertów: Drupi, Rodowicz, Turnau ... 24.05.11, 08:59 Sabotaż - sabotaż nauczycieli, którzy uczyli i podpisali cenzury redaktorów z GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zaczęsienie koncertów: Drupi, Rodowicz, Turna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.11, 09:04 Mogło być gorzej. Mogło być "zaczensienie" :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zaczęsienie koncertów: Drupi, Rodowicz, Turna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.11, 09:06 Swoją drogą - ciekawe czy to poszło do druku.......:)))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smark Re: Zaczęsienie koncertów: Drupi, Rodowicz, Turna IP: 213.155.180.* 24.05.11, 09:38 Już dawno temu stwierdziłem, że polactwo powinno się porozumiewać popierdywaniem. Polecam lekturę arkuszy tegorocznych matur z języka polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiełbaska Pani Podgajna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.11, 09:09 Pani już dziękujemy! Może pani pójdzie pracowac do "głosu szczecińskiego" - tam takie błędy są na porządku dziennym, ale tam piszą licealiści i amatorzy... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 nic nie rozumicie i nic nie wicie 24.05.11, 09:40 Nic nie rozumicie i nic nie wicie... Gazeta wyskakuje z cynków w ∫t∫ε't∫in. Wieczni malkontenci. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: nic nie rozumicie i nic nie wicie 24.05.11, 10:27 Gazeta nawiazuje w ten sposób do strategii miasta ujetej jako Floating Garden 2050.... "Naukowcy negatywnie oceniają strategię promocji miasta. Nowa marka "Floating Garden 2050" to, jak czytamy, "fatalna marketingowa nowomowa"." www.radio.szczecin.pl/index.php?idp=1&idx=72325 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: nic nie rozumicie i nic nie wicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.11, 20:27 cyt: > "Naukowcy negatywnie oceniają strategię promocji miasta. Nowa marka > "Floating Garden 2050" to, jak czytamy, "fatalna marketingowa nowomowa"." --- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: nic nie rozumicie i nic nie wicie IP: 217.153.7.* 24.05.11, 10:58 Skoro mamy "zaczęsienie", to chyba byłoby na miejscu, jakbyś napisał "wietrzni" :D Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: nic nie rozumicie i nic nie wicie 24.05.11, 11:55 :) Wietrzni malkontenci. Masz racje, przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
swinton Uśmiałem się do bulu. 24.05.11, 09:42 Bo mi już nic innego nie pozostało widząc poziom wykształcenia tzw. dziennikarzy z Gazety. Notka do Redakcji - to nie pomyłka w mojej wypowiedzi, wykształcenie piszę się przez SZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Co zalatuje lisem SLD i modelka erotyczna IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.11, 09:57 To jest propozycja naszego Grześka "Taniec erotyczny na rurze" , czyli na mównicy sejmowej. my nie gorsi i swoja eseldowską Cicioline też mamy. To chętnie bym zobaczył w amfiteatrze. Piekarska sie dzisiaj zapowietrzyła, na pytanie czy odda swoje miejsce na liście "wrażliwej społecznie" modelce. Kiedy pokaz , kiedy koncert , kiedy wywiad w wrażliwości społecznej pani Redaktor Ewo? p2.kimono.pl/p2.kimono.pl/223a5db57e8cda348edb554053ea1570.jpg www.tvn24.pl/-1,1704165,0,1,kalisz-sie-boi-nowej-sily-w-sld-ma-cos-myslacego-w-oczach,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Uśmiałem się do bulu. IP: *.play-internet.pl 24.05.11, 11:46 A ból przez Ó Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyslektyk Re: Uśmiałem się do bulu. IP: 213.155.180.* 24.05.11, 13:50 Gazetka się ortograficznie "zakywizowala". Prawie jak Bronisław hrabia Red Bull... Odpowiedz Link Zgłoś
swinton Naprawdę przez Ó? 24.05.11, 14:01 Zapytam się pierwszego historyka Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
hoodyy Czesienie ziemi... 24.05.11, 10:04 Ciekawe kiedy centralna GW napisze o "czesieniu ziemi" w Japonii albo o "fybuchu wulkanu" na Islandii :):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b. Re: Czesienie ziemi... IP: *.globalconnect.pl 24.05.11, 10:41 Aaaaaaa! I przez tyle czasu (a może "trzasu"???) nikt tego nie poprawił? Widać kultura w wydaniu Państwa Redaktorstwa nie ma nic wspólnego z polszczyzną.... Odpowiedz Link Zgłoś
blechtrommel Trzęsto-gęsto Turnau Smolik 24.05.11, 11:03 Ale się czepiliście pani redaktor. A może napisała zaczęsienie celowo? Na pewno tak było! Trudno sobie wyobrazić, żeby osoba na etacie w miejskiej gazecie, w dodatku pracująca na odcinku kultury, nie znała polskiej ortografii... Zapewne pani Podgajnej chodziło o grę słów. Dokonała skojarzenia, połączenia wyrazów zatrzęsienie i często - ten drugi od częstotliwości wydarzeń koncertowych w Szczecinie. Redaktor Podgajna chciała w ten sposób wzmocnić tytuł. Wprawdzie lepsza, konsekwentniejsz byłaby forma zaczęścienie, ale nie bądźmy tacy wymagający. Próby słowotwórstwa podejmowane przez dziennikarza są i tak aktem sporej odwagi. Zaczęsienie jest OK. No, chyba że to słownik w jej edytorze uległ wiosennej degrengoladzie i poszedł na wagary? Ta opcja jest prawdopodobna. Ostatnio liczne błędy zauważyłem w tekście pana naczelnego Jachima. Komputer redakcyjny odmawia posłuszeństwa, pewnie za dużo pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Re: Trzęsto-gęsto Turnau Smolik IP: *.cable.smsnet.pl 24.05.11, 11:19 Ta, na pewno, zmieniła jednak koncepcję i swój neologizm zastąpiła powszechnie znaną formą, doszła pewnie do wniosku, że czytelnicy, ci maluczcy, nie zrozumieją owoców jej kreatywności. :D Korekta powinna być, hmm, prewencyjna, nie następcza. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b. Re: Trzęsto-gęsto Turnau Smolik IP: *.globalconnect.pl 24.05.11, 11:31 Hłe hłe, w końcu ktoś się zlitował i podał poprawną formę. Biedna korekta zorientowała się , co jest nie tak :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Trzęsto-gęsto Turnau Smolik IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.11, 11:47 Jeszcze w podstawówce (kilkadziesiąt lat temu) uczono mnie, że na Ziemiach Wycyckanych ludzie mówią na co dzień najczystszą (tj. najbardziej bliską literackiej) odmianą polszczyzny. Od czasu rządów Piotra I Chłystka cóś drgneo w rajstopach i tera zaczynamy siem porozómiewać zgodnie ze strategjom "Kloakom Gardzem", dzie byo asz 2-3 bendy ortograficzne na stronie (a kosztowao to piencet baniek za 14 stron druku). Pora na zmianę regionu, bo tu za chwilę Roguszki zgaszą światło - i strach się bać, co nastąpi... Odpowiedz Link Zgłoś
blechtrommel Forum poprawia błędy 24.05.11, 11:59 Ta poprawką to złe posunięcie! Jak już łapy świerzbiły, trzeba było skorzystać z tratwy ratunkowej i zgodnie z podpowiedzią zmienić "zaczęsienie" na "zaczęścienie". Byłby neologizm, który pozwoliłby - z pewnym trudem może, ale jednak - wybrnąć z kłopotliwej sytuacji. I zagrać na nosie krytykom... A tak, to redakcja przyznaje się do popełnienia rażącego błędu ortograficznego. I potwierdza opinię dziennika przygotowywanego na kolanie, przez niekompetentnych dziennikarzy. Bo jak już poprawiać tytuł, to może warto przeczytać ten niedługi w końcu tytuł do końca i wstawić przecinek między Turnaua a Smolika? Bo to chyba nie jest jeden muzyk? Przy okazji Turnaua Smolika zagwozdka: jak brzmi nazwisko Turnau w miejscowniku liczby pojedynczej i w bierniku liczby mnogiej? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Forum poprawia błędy 24.05.11, 12:42 Zgadzam sie , nie powinni poprawiać, a iść w zaparte jak z koncepcja Floating Garden, gdzie wynaleziono w opisie błedy ortograficzne i bład w zapisie fonetycznym, a tłumaczono szczecinianom, ze to specjalny zabieg, by wzbudzic zainteresowanie. Nie bądź głupkiem... było tłumaczyć, ze to "wyskoczenie z cynków"! Odpowiedz Link Zgłoś
blechtrommel Re: Forum poprawia błędy 24.05.11, 12:59 Trochę ironizowałem, ale... nieważne. Grunt że czujność ludu pomogła schwytać wrogiego chochlika. Błędów w tym tekście jest więcej, nie chce mi się punktować. Redaktorzy tego nie lubią... Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Forum poprawia błędy 24.05.11, 13:17 Troche wszyscy sobie żartujemy... przeciez cenimy Gazete Wyborcza, a szczególnie lokalna wkładkę. Odpowiedz Link Zgłoś
blechtrommel Re: Forum poprawia błędy 24.05.11, 13:33 Chyba nie wszyscy jednak. A szkoda, nie byłoby tyle trucizny w naszym internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
salci_rozencwajgowa Re: Forum poprawia błędy 24.05.11, 13:46 andreas.007 napisał: Troche wszyscy sobie żartujemy... przeciez cenimy Gazete Wyborcza, a szczególnie lokalna wkładkę. ------------------------- :-)))) wkadke do butow! Odpowiedz Link Zgłoś
1przeciwnik_glupoty doniesienie do fiskus... GW przyjmuje darowizny! 24.05.11, 22:46 Zaraz, a tym się fiskus nie powinieni zainteresować? Że forumowicze dają GW bezpłatnie korektę? Ile to rocznie może być za etat myślącego redaktora naczelnego albo korektora? 100 tysięcy kosztów? To mniej więcej taką darowiznę fundują miernotom internauci. Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: Forum poprawia błędy 25.05.11, 07:00 blechtrommel napisał: > Ta poprawką to złe posunięcie! Jak już łapy świerzbiły, trzeba było skorzystać > z tratwy ratunkowej i zgodnie z podpowiedzią zmienić "zaczęsienie" na "zaczęści > enie". Byłby neologizm, który pozwoliłby - z pewnym trudem może, ale jednak - w > ybrnąć z kłopotliwej sytuacji. I zagrać na nosie krytykom... > jak dla mnie, zaczęsienie jest poprawną formą określającą fakt, że coś się zaczyna ... dajcie spokój z tymi głupimi przydawkami :) > A tak, to redakcja przyznaje się do popełnienia rażącego błędu ortograficznego. > I potwierdza opinię dziennika przygotowywanego na kolanie, przez niekompetentn > ych dziennikarzy. > > Bo jak już poprawiać tytuł, to może warto przeczytać ten niedługi w końcu tytuł > do końca i wstawić przecinek między Turnaua a Smolika? Bo to chyba nie jest je > den muzyk? > > Przy okazji Turnaua Smolika zagwozdka: jak brzmi nazwisko Turnau w miejscowniku > liczby pojedynczej i w bierniku liczby mnogiej? Odpowiedz Link Zgłoś
swinton Raczej hakerzy niż korekta. 24.05.11, 14:06 Jak myślisz kto jest bardziej inteligentny? Odpowiedz Link Zgłoś
crouch3r Turnau - Bilety 24.05.11, 12:20 Bilety na koncert do nabycia pod nr tel 665 178 873, a takze: Sklep Metamorfoza - Galeria Handlowa Turzyn infoludek.pl ticketpro.pl ebilet.pl eventim.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lachmani Zatrzęsienie koncertów: Drupi, Rodowicz, Turnau... 24.05.11, 17:46 Swoją drogą wypadałoby chyba przeprosić na forum za tak żenujący błąd, i podziękować forumowiczĄ za to, że wyręczyli korektora. Ale może zbyt wiele wymagam... ______________ dziennik.podróży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rad Drupi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.11, 13:06 Sprzedam tanio bilet na Drupiego tel 606 123 807 Odpowiedz Link Zgłoś