Dodaj do ulubionych

Abp Andrzej Dzięga poświęci szkołę dla Opus Dei

28.05.11, 18:28
Tiaa, hicior dnia...
Obserwuj wątek
    • Gość: jan BronekIII Re: Abp Andrzej Dzięga poświęci szkołę dla Opus D IP: *.181.95.109.nat.umts.dynamic.eranet.pl 28.05.11, 20:39
      Tylko bez zlosliwosci i smiechow..Pomysl jest sprswdzony i pewny. Po szkole dla dziewczat powstanie szkola dla chlopcow, a nastepnie osobne szkoly dla gejow i lesbijek, i jeszcze jedna dla xsiedzow potrzebujacych tego wszystkiego. Nastepnie studja w randze uniwersytetu papieskiego z z dwoma wydzialami ,-teologii i teologicznym. Pomysl jak przystalo na dobrego gospodarza jest poprawny . Juz od jagniectwa i cielectwa trza dbac i chodowac owieczki, i cielaczki aby mozna bylo przez cale zycie je doic i dostatnie zyc. Ku chwale pana.
      • artilugia Ale to po prostu działa - to nie moja wina -działa 31.05.11, 00:00
        Jest na świecie wiele feministek, takich jak niemiecka socjalistka Heidi Simonis, które są za powrotem do osobnych szkół dla dziewcząt i chłopców. One argumentują, że w takich szkołach dziewczęta rozwijają się znacznie szybciej i potem w codziennym życiu mają większe szanse.
        Powstawanie szkół niekoedukacyjnych nie jest inspirowane religijnie. Przecież większość szkół katolickich to szkoły mieszane.
        W 1996 roku z błogosławieństwem ówczesnego burmistrza Rudolpha Giulianiego (chyba wszyscy o nim słyszeli) i wsparciem grupy adwokatów, Anna Rubinstein Tisch, wówczas pracująca jako dziennikarka w sieci telewizyjnej NBC , otworzyła we wschodnim Harlemie szkołę publiczną dla dziewcząt. Rezultaty, są wg niej zdumiewające: w ciągu kolejnych sześciu lat 100 procent uczennic ukończyło szkołę, 100 procent dostało się do czteroletnich college’ów i 82 procent je ukończyło.
        W USA modę na szkoły dla dziewcząt i dla chłopców zapoczątkował prezydent Bush. Prezydent Obama także jest wielkim zwolennikiem takiego rozwiązania, choć niektórym ludziom może wydawać się ono dziwaczne czy niepoprawne politycznie.
        Pomysł na rezygnację z nauczania w systemie koedukacyjnym nie jest bynajmniej polskim (w domyśle: zaściankowym) wymysłem. Wszędzie na świecie najlepsze wyniki osiągają szkoły, gdzie chłopcy i dziewczynki uczą się osobno. Pod wpływem tej wiedzy w ostatnich latach w USA zaczęto wprowadzać edukację zróżnicowaną także w szkołach publicznych. Podobnie w Australii. W szkołach publicznych, gdzie zniesiono koedukację, o 25 proc. wzrosła liczba uczniów zdobywających najlepsze oceny. Badania 270 tysięcy studentów australijskich wyższych uczelni wykazały, że wyniki w nauce absolwentów szkół niekoedukacyjnych są o 15 - 20 proc. wyższe niż pozostałych. Badania przeprowadzone w Niemczech w 2002 roku wykazały, że dziewczęta z klas żeńskich radzą sobie z fizyką dwa razy lepiej niż ich rówieśniczki z klas koedukacyjnych. W Anglii, w rankingu pięćdziesięciu najlepszych gimnazjów, najlepsza szkoła koedukacyjna zajmuje dopiero trzydzieste drugie miejsce.

• marcelkardan Re: Ale to po prostu działa - to nie moja wina -d 31.05.11, 02:00
          To faktycznie działa. Znalezione w sieci: Szkoły prowadzone przez Stowarzyszenie Wspierania Edukacji i Rodziny STERNIK znalazły się w pierwszej dziesiątce najlepszych szkół podstawowych w Warszawie. W testach szóstoklasisty uczennice szkoły „Strumienie” uzyskały 36,05 pkt na 40 możliwych osiągając czwarte miejsce w stolicy, natomiast uczniowie szkoły „Żagle” uzyskali 34,63 pkt plasując się na miejscu dziewiątym. Wyniki dotyczą 239 stołecznych szkół podstawowych.
    • taglinda spółka z o.o. to chyba normalny podmiot 28.05.11, 20:53
      gospodarczy? z księgowością, rozliczeniami ze skarbówką itd....

pytanie zatem - z czego finansowana jest inwestycja? Bo jako rodzic to mogę założyć komitet rodzicielski w klasie swojego dzieciaka, ale z tych składek to 3-hektarowej działki po 200 zł/m kw. nie kupię. A jeśli założę spółkę, to z czegoś muszę finansować jej inwestycje.

wygląda więc na to, że spółka pierze jakieś brudne pieniądze, i to na dużą skalę.

zagląda tu jakiś inspektor kontroli skarbowej....?
      • Gość: zaskoczony Re: spółka z o.o. to chyba normalny podmiot IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.05.11, 23:29
        odważne tezy głosisz, tym bardziej że oparte na domniemaniach...

a tym bardziej pisząc to możesz sobie wyobrazić, jak ciężko było doprowadzić do tej budowy
        a jednak, gdzi ejest dobro jest i łaska

obyście to ludzie rozumieli, bo zdaję sobie sprawę, że dziś może być Wam trudny, gdy wszystkim rządzi pieniądz; budowa pokazuje jednak, że nie wszystkim;)
        • Gość: . Re: spółka z o.o. to chyba normalny podmiot IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.11, 00:13
          A ty, bracie większy, nam tu nie pitol pod trzema nickami, bo obniżasz wiarygodność wypowiedzi z każdym nowym nickiem, cwaniaczku...
        • Gość: finansowanie> Re: spółka z o.o. to chyba normalny podmiot IP: *.xdsl.centertel.pl 30.05.11, 22:06
          teren zapewne łaskawy prezydent miasta podarował lub sprzedał za grosze a reszta jak się uda, Salezjanie podobnie radzili sobie.
    • zed.1 Biedne dzieci 28.05.11, 21:08
      Pranie mózgów od małego.
      • Gość: dana Re: Biedne dzieci IP: *.xdsl.centertel.pl 28.05.11, 21:35
        A tobie komuna co wyprała?
        • zed.1 Re: Biedne dzieci 28.05.11, 23:55
          Wyobraz sobie, ze mozna nie miec nic wspólnego z lewica, komuna itd a byc przeciw sekciarskiemu praniu mózgów i wykorzystywaniu tego, ze dzieci są nieuksztaltowane psychicznie do faszerowania ich chorymi ideami i ideologia nietolerancji.
          • 1przeciwnik_glupoty Re: Biedne dzieci 29.05.11, 00:24
            I być przy tym zakłamanym demagogiem na usługach szefuncia? Brawo ZED! Pieknie się okłamujesz głupcze.
          • Gość: emko Re: Biedne dzieci IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.05.11, 20:33
            a Ty kolego taki tolerancyjny jesteś?
            po tonie Twojej wypowiedzi widać brak tolerancji dla tej inicjatywy i pewnie jak większość dzisiejszych "tolerancyjnych" jesteś przeciw kościołowi, poglądom/wartościom chrześcijańskim, itp, bo tolerancja należy się tylko lespbijkom, gejom i ateistom i temu podobnym. innych należy zdeptać, tak właśnie rozumiesz tolerancję prawda???
            • zed.1 Re: Biedne dzieci 29.05.11, 21:07
              To teraz bycie tolerancyjnym oznacza tolerancję dla zła?
              • Gość: emko Re: Biedne dzieci IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.05.11, 23:20
                ja w tej inicjatywie nie widzę nic złego, wręcz przeciwnie
                super sprawa i wielkie gratulacje dla rodziców!!!!!!!!
                • zed.1 Re: Biedne dzieci 30.05.11, 00:46
                  A ja widze zło w waszej wierze zbudowanej na hipokryzji i nie mam zamiaru tego tolerować.
                  • Gość: emko Re: Biedne dzieci IP: *.polkomtel.com.pl 30.05.11, 11:01
                    to tak jak ja i wiele innych osób nie zamierza tolerować zła płynącego z tego o czym pisałem wcześniej, a tym samym dać naszym dzieciom możliwość i sznsę wychowania się w normalnych warunkach bez zła które jest w koło (homoseksualizm, konsumpcjonizm, brak jakichkolwiek wartości, itp)
    • Gość: . Re: Abp Andrzej Dzięga poświęci szkołę dla Opus D IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 21:12
      Powoli Ciecin staje się polską stolicą czarnej masonerii. Ciekawe, czy jeśli kiedyś wybuchnie cały szereg afer pedofilskich w związku z działalnością Opus Doi, to Rada Miasta podaruje kur.wii jeszcze kilka szpitali, aby ta ostatnia miała czym zapłacić odszkodowania?
    • swarozyc Abp Andrzej Dzięga poświęci szkołę dla Opus Dei 28.05.11, 21:37
      Nie chce wam sie reagowac na coraz wieksza bezczelnosc Kosciola kat, to macie...
      Niech was wszystkich wypie... i okradna, zaslugujecie na to, niewolnicy.
      • Gość: . Re: Abp Andrzej Dzięga poświęci szkołę dla Opus D IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.11, 22:47
        swarozyc napisał:

> Nie chce wam sie reagowac na coraz wieksza bezczelnosc Kosciola kat, to macie..
        > .
        > Niech was wszystkich wypie... i okradna, zaslugujecie na to, niewolnicy.

W Irlandii wybucha skandal za skandalem w związku z tym, że 90% szkolnictwa było w rękach kleru rzymskokatolickiego... A tymczasem w Polsce promuje się rozwiązania mające doprowadzić do tej sytuacji - czy ktoś jest jeszcze normalny w tym kraju?
        • zed.1 Re: Abp Andrzej Dzięga poświęci szkołę dla Opus D 28.05.11, 23:56
          Na szczęście w nieszczęściu to szkoła opus dei wiec bedą krzywdzic jedynie swoje dzieci, złożone dobrowolnie w ofierze księdzu.
          • 1przeciwnik_glupoty do kłamcy ZEDa 29.05.11, 00:18
            Kolejna pomówienia? ZED, kogo jeszcze obrazisz?
          • Gość: emko Re: Abp Andrzej Dzięga poświęci szkołę dla Opus D IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.05.11, 20:41
            tak się zastanawiam na jakiej podstawie to piszesz?
            po pierwsze wyraźnie jest napisane, że to szkoła tworzona przez rodziców, więc nie jest to szkoła Opus Dei, a jeśli juz, to jedynie rodzice lub ich część może sympatyzować z Opus Dei;
            Druga sprawa, skąd Twoja wiedza o ofiarach składanych księżom? Byłeś widziałeś? Czy może zakładasz to a priori na podstawie jednostronnych informacji ze źródeł typu tvn, polsat czy pewne gazety - któej nazwy nie wymienię z uwagi nba grzeczność
            pewnie wszystko, co ma jaki kolwiek związek z Kościołem wywołuje w Tobie takie reakcje, ale w takim przypadku potrzebujesz chłopie po prostu modlitwy w Twojej intencji;)
            • zed.1 Re: Abp Andrzej Dzięga poświęci szkołę dla Opus D 29.05.11, 21:10
              Tytuł mówi wyraźnie dziecino.

A odwracajac pytanie rozmawialas z ofiara księży pedofilów? Moze wybierz sie na pielgrzymkę do Irlandii.
              • Gość: emko Re: Abp Andrzej Dzięga poświęci szkołę dla Opus D IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.05.11, 22:46
                powiem tak, ofiar pedofilów, zboczeńców i innych podobnych jest wiele, nie tylko ze strony księży; ja tego nie pochwalam wręcz przeciwnie uważam, że nie powinno mieć to miejsca;
                ale to nie znaczy że każdy ksiądz, czy organizacja z Kościołem związana prowadzi do pedofilii;

księża są ludźmi i grzeszą tak ja Ty czy ja i trzeba się za nich modlić, bo im też nie jest łatwo służyć, w dodatku gdy są szczuci z wielu stron
                • zed.1 Re: Abp Andrzej Dzięga poświęci szkołę dla Opus D 30.05.11, 00:49
                  Zapewniam cie, ze gdyby kościół nie prowadził eksperymentów na ludzkiej psychice to wynaturzen byłoby mniej. Takie rzeczy jak celibat, wychowanie rozdzielnie chłopców i dziewczyn, wpajanie poczucia winy, tlamszenie samodzielnego myślenia niszczą rozwój zdrowej jednostki.

Nie pochwalasz tego to po co to wspierasz?
                  • Gość: . Re: Abp Andrzej Dzięga poświęci szkołę dla Opus D IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.11, 00:56
                    Takie rzeczy jak celibat, wychowanie rozdzielnie
                    > chłopców i dziewczyn, wpajanie poczucia winy, tlamszenie samodzielnego myślenia
                    > niszczą rozwój zdrowej jednostki.

Nic, tylko polecić "Portret artysty z czasów młodości" Joyce'a - opowieść o szkołach katolickich sprzed stu lat. Włos się jeży na głowie, a Natanek z Grzechyni skacze na plecy i zatruwa myśli swym smrodliwym oddechem...
            • taglinda tak się zastanów, skoro innym to proponujesz.... 29.05.11, 22:05
              zastanów się więc i powiedz, ilu jest tych rodziców? 50? 100? niech będzie 500 (choć to nierealne, ale niech tam.. zawyżam rachunek na Twoją korzyść).

500 rodziców jest udziałowcami spółki z o.o. i składa się na działkę 30 000 m kw po 200 zł metr (również dane zaniżone). To jest 6 mln złotych. Żeby je zebrać, każdy musiałby wyłożyć 12 tys. złotych. A to jest dopiero grunt. Budowa szkoły na Warszewie kosztowała 21,5 mln złotych, do tego dolicz wyposażenie (ławki, krzesła, pomoce naukowe, komputery itd., itp.). Opusowa niech będzie skromniejsza, ale za darmo też jej nikt nie zbuduje i nie wyposaży.

teraz skup się: zadam pytanie. Będzie łatwe, o ile zechcesz odpowiedzieć uczciwie, i krytycznie trudne, jeśli będziesz chciał chachmęcić. Rzeczywiście wierzysz, że z niczego zebrało się 500 osób i wyłożyło na stół min po 50 tys. zł każdy, bo nagle pomyśleli, że zbudują swoim dzieciom szkołę?

czy jednak dopuścisz możliwość, że za tym wszystkim stoi już teraz organizowany przewał i walizki lewej kasy? Paru konfesyjnie nawiedzonych idiotów firmuje sprawę swoimi nazwiskami, tyle że to są baranki przeznaczone juz teraz do odstrzału w przyszłości - przez media i/lub przez prokuraturę.

I jeśli to ma coś wspólnego z katolicyzmem i kościołem katolickim (a deklaratywnie - jak sam piszesz - ma), to indukuje to taki sam rzyg z obrzydzenia jak te wzbudzane przy lekturze wyczynów papy Rydzyka czy komisji majątkowej. O pedofilach w sutannach nie wspominając.
              • Gość: emko Re: tak się zastanów, skoro innym to proponujesz. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.05.11, 22:56
                powiem tak - deukcja bardzo prosta i naciągana i na jej podstawie wyciągasz wnioski, przekazujesz je dalej jako swoje opinie, część ludzi w nie uwierzy czytajac lub słuchając Ciebie, część nie; ale ci którzy Tobie uwierzą, będą dalej powtarzać i tak dalej...
                teraz zastanów się, co jeżeli mijasz się z prawdą? jak bardzo szkodzisz, krzywdzisz te wszystkie osoby zaangażowane w ten projekt? i czy jesteś w stanie naprawić/powstarzymać te oszczerstwa? myślę że nie...

poczutaj sobie na stronach sternika, o projekcie, porozmawiaj z ludźmi w szczecinie, warszawie, czy innym mieście gdzie dziłają przedszkola czy szkoły sternika i wtedy wyciągaj wnioski i wygłaszaj opinie.

tego typu szkoły w tym modelu wychowawczym i finansowym działają na całym świecie
                na szczęście są osoby które są w skłonne wspierać podobne innicjatywu poprzez darowizny, pracę swoją lub swoich firm/pracownioków za darmo lub po kosztach, bo widzą że idea taka ma cel; że nie tylko ważne są pieniądze i kolejne auto w garażu, czy jeszcze większy dom.
                może warto się zastanowić, jak ja mogę zmieniać siebie, kształtować moją rodzinę małżeństwo, dzieci, co mogę zrobić dla Szczecina i Polski...
                • taglinda Re: tak się zastanów, skoro innym to proponujesz. 30.05.11, 09:11
                  czyli jednak ściemniasz :)))))

a wydawało mi się, że jedyną spółką z o.o. (a nawet "bez jakiejkolwiek odpowiedzialności" - w tym karno-skarbowej, niestety), która pozyskuje i obraca darowiznami, jest spółka Rydzyk&Król :)))

------------------------------------------------------------
                  gdyby nie wrodzone poczucie przyzwoitości, elementarna uczciwość oraz nieprzewyciężalny zmysł estetyki, to może i ja założyłbym spółkę, która strzygłaby owieczki zapewniając w dodatku, że strzyżenie owo godne jest i sprawiedliwe, słuszne i zbawienne?
      • Gość: Oder Re: Abp Andrzej Dzięga poświęci szkołę dla Opus D IP: *.147.163.116.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.05.11, 19:51
        Kol.Swarorzyc. To nie jest tak, ze nam sie chce. Skatoliczenie Polakow jest programem kazdego polskiego rzadu. Trzeba tu byc aby widziec co robi telewizja, prasa, instytucje samorzadowe. Podczas wizyty pracownika dokonujacego spisu powszechnego na moje pytanie jaki procent deklaruje wyznanie rzymsko katolickie dostalem odpowiedz - oni ze strachu przed wiecznoscia grubo ponad 90 % deklaruje wiare katolicka, dla swietego spokoju, ze wstydu, z BEZMYSLNOSCI. TO dranstwo sieci w Polakach nie tylko w kodzie genetycznym, ale nawet w kosciach, miesniach i skarpetkach. Tylko dlatego, ze polowa polskiego mozgu jest totalnie zapijaczona, a polowa skatoliczona do granic bezmozgowia. Sami sie z tego nie wyciagna. bo nie chce im sie chciec.
      • Gość: rodzice Re: Abp Andrzej Dzięga poświęci szkołę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.11, 18:16
        Jesteśmy dumni z tego, że w Szczecinie będzie takie szkoły. Wyrosną w niej ludzie,którzy nie będą pogardzać innymi, a będą współtworzyć szczęśliwe społeczeństwo. Tak najzwyczajniej i po prostu.
    • 1przeciwnik_glupoty głupota: niż demograficzny i puste kat. szkoły 28.05.11, 21:54
      W Szczecinie już są szkoły katolickie, które póki co zaczynają świecić pustkami, choćby selezjanie... a teraz chce się założyć kolejną?
      • Gość: gosc Re: głupota: niż demograficzny i puste kat. szkoł IP: *.183.185.215.dsl.dynamic.eranet.pl 28.05.11, 22:33
        1przeciwnik_glupoty napisał:

> W Szczecinie już są szkoły katolickie, które póki co zaczynają świecić pustkami
        > , choćby selezjanie... a teraz chce się założyć kolejną?

Masz nieaktualne informacje,u salezjan bylo kilka osob na jedno miejsce w zerowce.
        Teraz wchodzi w zycie reforma i 5 latki razem z 6 latkami ida do zerowek. Szkoly sa nieprzygotowane. Rodzice zrobia wszystko zeby zapewnic dzieciom lepsze warunki. Ja bralam pod uwage ta szkole jednak idea dzielenia dzieci mnie nie przekonuje. Kiedy te maluchy mają nauczyc sie wzajemnych relacji?
        • Gość: emko Re: głupota: niż demograficzny i puste kat. szkoł IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.05.11, 23:04
          życie dzieci nie ogranicza sie tylko do szkoły, więc z relacjami sobie świetnie poradzą, zapewniam Cię; kształcenie dzieci oddzielnie ma taki cel, aby wydobyć z nich to co najlepsze przy odpowiednim podejściu - wiadomo dziewczynki szybciej dojrzewają emocjonalnie, są spokojniejsze, itp, a chłpacy odwrotnie;
          • 1przeciwnik_glupoty Re: głupota: niż demograficzny i puste kat. szkoł 30.05.11, 01:50
            Ta będą po szkole szli na wcześniej umówiony stóg siana się bzykać zbiorowo... niekoodukacyjne kształcenie to jakaś totalna fikcja.
            • Gość: emko Re: głupota: niż demograficzny i puste kat. szkoł IP: *.polkomtel.com.pl 30.05.11, 10:30
              trochę się najpierw rozeznaj w temacie, a później wygłaszaj opinie - to taka dobra rada,żeby nie wyjść kiedyś na głupka
            • Gość: Zdzisław Re: głupota: niż demograficzny i puste kat. szkoł IP: *.globalconnect.pl 31.05.11, 15:18
              @przeciwnik głupoty-> jak mozesz być przeciwko samemu sobie? %0
    • Gość: Vlad.H. czyli zatrudnienie znajda ksieza IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 28.05.11, 22:36
      pedofile hetereseksualni...
      wlascwie to dobra strategia - zamiast ryzykowac afere w swieckiej placowce wystarczy otworzyc wlasna do ktorej rodzice beda podsylac swieze porcje mieska do schrupania... oczywiscie rodzice beda uwarunkowani wielosca nakazow religijnych przez to ksieza zyskuja na pozycji i autorytecie a wiec ryzyko ujawnienie ewentualnie ekscesow pedofilskich maleje...
      • Gość: anna Re: czyli zatrudnienie znajda ksieza IP: *.ip.shentel.pl 29.05.11, 00:49
        Lubińscy inwestują????? w OPUS DEI czy razem z Witt
        • Gość: mimi zabiezcie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 29.05.11, 01:38
          gayow i pedofilow w spodniczkach z naszego zycia publicznego
          im szybciej tym lepiej
          teraz mi nie wierzycie, ale przekonacie sie za kilka lat
          • Gość: ben ali opus dei to banda cwaniaków IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.11, 10:44
            Opus dei to banda cwaniaków , którzy wykorzystują kościół , by wyciągać szmal od państwa , miasta , rodziców i innych podmiotów. Szkoła będzie płatna , buduje ją spółka z o.o. a nie stowarzyszenie ,czy inny podmiot . Spółkę pewnie potem położą , a różnego rodzaju wykonawcy pozostaną z niezapłaconymi rachunkami.
            • Gość: emko Re: opus dei to banda cwaniaków IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.05.11, 23:00
              to są Twoje przypuszczenia, czy masz na nie dowody? czy opus dei Tobie lub Twoim znajomym za coś nie zapłaciło? a jeżeli rodzice, chcą wspierać ich finansowo dlaczego nie mogą? dlaczego piszesz że wyciągają? żyjemy w wolnym kraju i kazdy może wspierać dowolną instytucję;
              na przyszłość, zanim coś napiszesz zastanów sie dobrze, sprawdź i dopiero mając argumenty formułuj oskarżenia; może przy okazji zweryfikuj co robią dobrego i jak dużo tego jest...
    • Gość: gość Re: Abp Andrzej Dzięga poświęci szkołę dla Opus D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 11:02
      Jakie miasto taki hicior:)
      • Gość: ALD Re: Abp Andrzej Dzięga poświęci szkołę dla Opus D IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.11, 11:56
        Tu nie o szkołę idzie, a o te hektary w dobrym miejscu, które pewnie też dostali za frico, bo przecież mają taką wizję, prawie jako Floating Garden 2050 i serca pełne miłości.... do kasy.
        A władza w Ciecinie szczególnie przyjazna "czarnym", wiec garną ile się da pod płaszczykiem dobroczynności. A głupie owieczki będą ich jeszcze po rękach całować za tyle okazywanej łaski.
      • Gość: oceandream7 Re: Abp Andrzej Dzięga poświęci szkołę dla Opus D IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.11, 12:05
        Oczywiście ze szkoła i przedszkole są płatne- mimo że w swoim statucie ciągle powołują się na to że są "pro publico bono". Za przedszkole teraz płaci się ok. 800 zł+jedzenie oraz jednorazową wpłatę ustalaną w zależności od zarobków rodziców. Moi znajomi (bardzo religijni: ona nauczycielka, on budżetówka) musieliby wpłacić 14 tys. a ponieważ ich na to nie było stać poinformowano ich że mogą wziąć kredyt ("przecież na edukacji dziecka nie wolno oszczędzać"). Ostatecznie zrezygnowali. Do szkoły Sternik pod Warszawą posyłają swoje dzieci m.in. Rymanowski z TVN i Sikorski, ale u nas tworzą tę szkołę i przedszkole rodzice silnie związani z Gazeta Polską itd
        • Gość: Vlad.H. buahahaha IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 29.05.11, 15:11
          wiejska elitarnosc... tak wlasnie wyglada budowanie wiejskiej elitarnosci - tak wlasnie buduja sie przyszle uklady towarzyskie, koterie, waflarnie...

Ale moze dozyje czasow gd njakiemus celebrycie ksiezulo wydupczy dziecko i sie skonczy ta "elitarnosc" - niestety obawiam sie ze bez takiego smutnego wydarzenia dalej ksiezule beda bezkarnie gwalcic dzieci...
          • Gość: matołek pranie muzgów IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.11, 18:10
            W szkole opus dei nie uczą księża , ani zakonnice , tam uczą nauczyciele ,którym wcześniej opus dejowa masoneria wyprała mózgi , a oni mają przelać do na dzieci , kościół i przywódcy duchowi opus dei mają tylko wyciągnąć kasę.
            • Gość: bolek przesadzacie IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.11, 18:57
              jakies macie leki przed takimi szkolami
              • Gość: Vlad.H. Re: przesadzacie IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 29.05.11, 20:17
                raczej obserwacje - ja bym dzieci tam nie poslal nawet gdyby mieli mi za to doplacac - ty rob co chcesz tylko pozniej nie placz ze masz w domu "poznanskiego slowika"
                • Gość: . Re: przesadzacie IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.11, 20:34
                  tylko pozniej nie placz ze masz w domu "poznanskiego s
                  > lowika"

Który nieźle ćwierka...
              • Gość: . Re: przesadzacie IP: *.dynamic.chello.pl 29.05.11, 20:33
                Gość portalu: bolek napisał(a):

> jakies macie leki przed takimi szkolami

Poczytaj sobie najnowsze wiadomości o skandalach w irlandzkiej edukacji, to będziesz miał takie lęki przed klerem rzymskokatolickim, że bez tabletki nie zaśniesz...
          • Gość: emko Re: buahahaha IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.05.11, 23:07
            obrażasz ludzi i insynuujesz, a to nie jest grzeczne

zacznij chłopie od siebie, potem bierz się za innych
            • Gość: Vlad.H. Re: buahahaha IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 30.05.11, 20:48
              niegrzeczne to jest wmawianie ludziom ze sie reprezentuje Boga na Ziemi

co do obrazania? czyz nie jest powiedziane ze katolik realziuje sie przez cierpienie i ponizenie? powinienes mi byc wdzieczny ze pomagam ci zdobywac punkty do bycia nagrodzonym po smierci

co mam zaczac od siebie - dzieci nie gwalce, bzdur nie opowiadam - nie biore kasy za oszukiwanie ludzi

No i moze odnioslbys sie do wiejskiej elitarnosci o ktorej napisalem...
    • Gość: Ojciec Wreszcie coś pozytywnego :-) IP: *.play-internet.pl 29.05.11, 22:20
      Moja najmłodsza córka ma szansę załapać się do tej szkoły. Super sprawa - wiem bo dzieci mojego przyjaciela (emigrant ze Sz-na) chodzą do takiej szkoły w Warszawie. Żałuję, że mój syn i starsza córka nie załapią się na te szkoły. A w ogóle - to chyba dobrze, że rodzice mają realną możliwość modelu edukacji dla swego dziecka? ;-)
      • Gość: Vlad.H. Re: Wreszcie coś pozytywnego :-) IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 29.05.11, 22:55
        jesli celem twojej corki jest elitarny turecki burdel w Niemczech to bez watpienia najlepsza droga.
        • Gość: emko Re: Wreszcie coś pozytywnego :-) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.05.11, 23:13
          do Vlad.H. rozumiem, że to Twój poziom więc nie będę komentował

ja bardzo się cieszą, że powstają tego typu szkoy w Szczecinie; dziś gdy Pańśtwo chce nam narzucić "swój" model wychowawczy, mówić co można, a czego nie, bo jak nie to Ci zabierzemy dziecko, jestem w 100% za.
          Gdy jeszcze dodamy do tego główny cel - czyli wychowanie dziecka na dobrego człowieka, to uważam że inicjatywa jest godna poparcia
          Paradoksalnie ci wszyscy dzisiejszy przeciwnicy i prześmiewcy, w przyszłości będą korzystać z dobrodziejstw tych szkoł, bo przecież te dzieci - dobrze wychowane, z wartościami, będą żyły wśród naszego lokalnego społeczeństwa, służąc pomocą, swoją pracą, itp
          • 1przeciwnik_glupoty Re: Wreszcie coś pozytywnego :-) 30.05.11, 01:51
            Kretynizm! Średniowiecze a nie wychowanie współczesne.
            • Gość: emko Re: Wreszcie coś pozytywnego :-) IP: *.polkomtel.com.pl 30.05.11, 10:32
              ciekawych argumentów używasz
          • Gość: Vlad.H. Re: Wreszcie coś pozytywnego :-) IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 30.05.11, 20:55
            > ja bardzo się cieszą, że powstają tego typu szkoy w Szczecinie; dziś gdy Pańśtw
            > o chce nam narzucić "swój" model wychowawczy, mówić co można, a czego nie, bo j
            > ak nie to Ci zabierzemy dziecko, jestem w 100% za.

a Wy narzucacie Panstwu swoj model swiatopogladowy...

> Gdy jeszcze dodamy do tego główny cel - czyli wychowanie dziecka na dobrego czł
            > owieka, to uważam że inicjatywa jest godna poparcia

"dobrymi checiami jest wybrukowane pieklo"

> Paradoksalnie ci wszyscy dzisiejszy przeciwnicy i prześmiewcy, w przyszłości bę
            > dą korzystać z dobrodziejstw tych szkoł, bo przecież te dzieci - dobrze wychowa
            > ne, z wartościami, będą żyły wśród naszego lokalnego społeczeństwa, służąc pomo
            > cą, swoją pracą, itp

nie widze zadnego dowodu na uwiarygodnienie tego twiewrdzenia - co wiecej widze ze zawarte w nim jest twerdzenie jakoby nie mozna bylo wychowac porzadnego czlowieka poza takimi placowkami - ja twierdze ze to od rodziny zalezy jakie beda dzieci i zadna szkola chocby miala w kazdym kiblu rezerwuary napelniane woda z Lourdes nie zapewni tego.

PS
            komunisci rowniez mieli szczytne idealy wychowywania mlodziezy
    • Gość: statysta super, świetna Sprawa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.05.11, 23:24
      popieram i gratuluję rodzicom, że inwestują w sposób bardzo mądry i perspektywiczny w dzieci, ale też robią to dla przecież dla przyszłych pokoleń

że tatusiowie zamist siedzieć z kolesiami i pic piwo przed telewizorem, angażują się w wychowanie swoich synów i córek - oby tak dalej
      • zgr-edo Biedne dzieci w szponach katolackiej sekty ! 30.05.11, 07:08
        jak można, mieszkać tak blisko nowoczesnej Europy i tkwić nadal w ciemnocie ?
        Watykańscy kolaborańci , biorą wzorce od komunistycznych aktywistów stalinowskiego reżimu.
        Kościół Katolicki, niczym radziecki okupant stał się przewodnią siłą narodu.
        Zdrajcy narodu powinni zapłacić za swoje czyny, a mienie przejęte przez czarną mafię, odebrane przez skarb państwa. Twórców Konkordatu, Kościelnej Komisji Majatkowej, i tych którzy dopuścili do ich legalizacji powinni stanąć przed Trybunałem Stanu.
        • oceandream7 Re: Biedne dzieci w szponach katolackiej sekty ! 30.05.11, 08:35
          @emko piszesz:"tak się zastanawiam na jakiej podstawie to piszesz?
          po pierwsze wyraźnie jest napisane, że to szkoła tworzona przez rodziców, więc nie jest to szkoła Opus Dei, a jeśli juz, to jedynie rodzice lub ich część może sympatyzować z Opus Dei"
          Na stronie internetowej stowarzyszenia Sternik jest informacja o tym że opiekę duchowa nad szkołą sprawują księża wyznaczeni przez Opus Dei:
          "Stowarzyszenie STERNIK zwróciło się do Prałatury Personalnej Opus Dei z prośbą o pomoc w utrzymaniu chrześcijańskiej tożsamości szkół. Prałatura Opus Dei wyznacza kapelanów do poszczególnych placówek wychowawczych.
          Kapelani sprawując posługę duszpasterską działają we własnym imieniu i nie reprezentują Prałatury Opus Dei."
          Całość:
          www.sternik.edu.pl/nasze-zasady/tozsamosc-chrzescijanska/tozsamosc-chrzescijanska-2
          Co mi się nie podoba w tym szczecińskim oddziale Sternika? (mogę się wypowiadać bo znam bardzo dobrze osoby które angażują się w budowę tej szkoły i uczestniczyłam tez w spotkaniach na których byli inni rodzice których dzieci juz chodzą do przedszkola). O ile do szkół pod Warszawą faktycznie chodzą dzieci których rodzice związani są z róznymi opcjami politycznymi, w Szczecinie rodzice są bardzo mocno związani ze środowiskiem Nasz Dziennik (Rydzyk) i Gazeta Polska a 10 każdego miesiąca wielu rodziców manifestuje z flagami pod pomnikiem papieża. Piszesz o tym ze dzięki tej szkole dzieci będą wychowani na dobrych ludzi- żebyś słyszał co gadają na temat Komorowskiego i innych (nie ma tam żadnej miłości bliźniego. Poczytaj sobie niezależną). A jeśli chodzi o podział na szkoły dla dziewcząt i chłopców. Mam bardzo religijną koleżankę która swoje dzieci (ma ich 3) posyła do szkoły katolickiej na Pomorzanach. Powiedziała mi tak : tu są takie fajne dzieci, czemu miałabym chronić moje 2 córki przed chłopakami z ich klasy jeśli oni są grzeczni, mili itd?

• Gość: emko Re: Biedne dzieci w szponach katolackiej sekty ! IP: *.polkomtel.com.pl 30.05.11, 10:41
            oczywiście, że jest opieka duszpasterska księży związanych z opus dei i to na prośbę rodziców; ale nikt nikogo nie zmusza do tego i jeżeli dziecko lub rodzic nie chce nie musi - może w tym czasie być i robić co innego (np w czytelni czytać książki)

ale to że opiekę duchową sprawuje opus dei, nie oznacza że to szkoła opus dei

mamy pełną dowolność w posyłaniu naszych dzieci i jeżeli ktoś chce posłać do szkoły publicznej, proszę bardzo i to samo ze szkołą katolicką; a jeżeli inni rodzice chcę posłać dzieci do szkoły sternika też nie widzę w tym problemu - to się nazwywa wolność wyboru

co do środowisk to wiem, że do przedszola chodzą dzieci rodziców sypatyzujących z PLN, PiS czy PO, a to że ktoś krytykował Prezydenta - chyba ma do tego prawo, jeżeli się nie zgadza z jego poglądami czy działaniami; nie mówię tu o obrażaniu, bo to nie powinno mieć miejsca, ale zdrowa krytyka jest na miejscu
            • oceandream7 Re: Biedne dzieci w szponach katolackiej sekty ! 30.05.11, 11:07
              Tylko że w tym co mówili na temat rządu i prezydenta nie było nic wspólnego z krytyka tylko z obrażaniem i to mnie najbardziej w tym zdumiało. Chamskie dowcipy, określenia prezydenta itd. nie miało to nic wspólnego z osobami tolerancyjnymi i kulturalnymi. Mnie i męża bardzo razi jeśli ktoś używa słowa pedał a te określenia ciągle słyszałam kiedy była mowa o cywilizacji śmierci która pojawiła się pod rzadami PO. Mam wrażenie że to o czym mówia w rozmowach z dziennikarzami jest czym innym niz głoszą podczas prywatnych spotkań. Nie chcę żeby osoby zakłamane, które tylko głoszą jakie są kulturalne i tolerancyjne wpływały na edukacje mojego dziecka. I dlatego zrezygnowałam z tej szkoły. Poza tym -o czym pisałam wcześniej- ciągle podkreślają że w ich szkołach mogą uczyć sie dzieci niezamożnych rodziców. Nie wierzę w to- wolałabym żeby tego nie pisali. Kiedy moi znajomi- niezwykle religijni a przy tym zaangażowani w pomoc najbiedniejszym -zaczęli rozmawiać na temat finansów okazało się że nie było już mowy o żadnych ratach itp. Znam bardzo dużo dobrych dzieci, chętnych do pomocy innym, oczytanych, grzecznych które chodza do zwykłych podstawówek
              • Gość: SLD jest COOL współpracują z Dzięgą, Opust Dei, Rydzykiem IP: *.xdsl.centertel.pl 31.05.11, 10:52
                jest cool lecz mnia trochę dziwi że współpracują z Dzięgą, Opust Dei, Rydzykiem bo współpracując z Krzystkiem czynią własnie to
    • an59za Abp Andrzej Dzięga poświęci szkołę dla Opus Dei 15.08.11, 17:11
      Mam tylko cichą nadzieję, że kompleks zostanie wybudowany ze środków KRK i "zachwyconych" rodziców, a nie z dotacji miasta, do kolejnej bzdurnej inwestycji. Czy oni nie widzą, że od lat mamy NIŻ DEMOGRAFICZNY i to częściowo z winy KRK.
      • Gość: gość Władza absolutna kościoła nad Polską a OD nad Sz. IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 20:00
        Kośćiół praktycznie sprawuje władzę absolutną w Polsce.. Opus Dei jest w Szczecinie od 20 lat.. ukryte ale skuteczne, budynek siedziby nieoznaczony, ale swoje robią... oczywiście rządzi już tym miastem dość skutecznie razem z arcybiskupem...

Do tego prezydent miasta w Opus Dei nie do ruszenia przez nikogo, a sądy kłaniają mu się w pas.. to polączenie jest niezwykłe i przypomina średniowiecze i kontrreformację razem wzięte.. i to w Unii Europejskiej, prawie w sercu Europy i to w XXI wieku.. podziwiam sprawność instytucjonalną zdolność do urobienia każdego urzędnika i wydawania władczych rozkazów! chętnie sam bym się nauczył od krk i opus dei jak mieć taką firmę... toż to czysta żyłą złota :)
    • angrusz1 Oklaski dla abp.Dzięgi 15.08.11, 19:26
      podczas kazania na Jasnej Górze w czasie głównej mszy 15.08.11 .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka