Dodaj do ulubionych

Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do ko...

07.06.11, 07:56
hehe, znajomy, ktory pracuje w Strazy Miejskiej, nie dosyc, ze wyprowadza psa bez smyczy, to nie sprzata po nim lajna.
Nie zamierzam brac na spacer calej zgrzewki reklamowek tylko dlatego, ze jakis Pomyslowy Dobromir chce zastrzaszyc wlascicieli psow. Problem psiego g.owna juz zaczyna naparwde irytowac, temat zastepczy, ktory i tak nigdy nie bedzie zrealizowany !
Ale moge podpowiedziec panu prezydentowi kto przede wszystkim unika usuwania nieczystosci : otoz glownie wlasciciele psow rasowych, szczegolnie wilczurow, labradorow,psow bojowych. U mnie na osiedlu spotkalam pare osob, ktore wychodza na spacer z woreczkami foliowymi, ale ich podopiecznymi sa kundelki. Dzisiaj mijalam wyfiokowana paniusie, ktora znudzona obserwowala jak jej husky fajda, skonczyl, poszli dalej...

A panu prezydentowi podpowiadam, ze wiekszym problemem sa zaparkowane gdzie badz samochody, ktore blokuja dojscia do klatek schodowych, smietnikow czy uniemozliwiaja zwykle korzystanie z chodnikow. TO JEST PROBLEM !!!
Obserwuj wątek
    • zed.1 Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do ko... 07.06.11, 08:01
      Niech kedziolka najpierw zadba by te kosze wszędzie były. Na dzielnicach domków są rejony gdzie jest ZERO publicznych smietnikow, wszystkie prywatne i nie mozna ich używać.

A jak juz zadba o te śmietniki niech przy nich bedą pojemniki z papierowymi torbami na kupy, takie torby jakie jednoczesnie robią za lopatke.

Moj pies robi tyle, ze musiałbym nosić cała rolke worków. Nie jest to ani ekologiczne ani praktyczne. Miasto przyjazne to takie które podaje rozwiązania a NIE JE WYMUSZA.

Jestem jak najbardziej za walka z kupami ale z głowa.
      • Gość: prądzik worek na łeb pomysłodawcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.11, 08:32
        przydusić i wówczas ponoć mózg dochodzi do stanu paniki i działa najwydajniej. Tak pewien znany japończyk (przytapiajć siebie samego) wymyślił dyskietkę, karaoke, i wiele innych wynalazków. By szybko działać wynalazł nawet papier i długopis do pisania pod wodą!

Psy psami, a co końskim Ł! Czyżby łatwiej się zająć małym G, a duże G niech leży (bo to najczęściej policyjne konie). Dosyć szczucia i nękania mieszkańców. Wystarczy Straż Miejską zagodnić do roboty. Prawie 150 osób zatrudnienia, a w weekend tylko 3 2-osobowe patrole w mieście.

A Pan Prezio niech się zajmie gwarancjami i rękojmią, za źle wykonane naprawy chodników, które w większości leżały tu od wojny, a teraz po tzw naprwaie w ciągu 2 lat nadają się do ponownego remontu. Jak widać umie mieć pomysły jak nękać a nie edukować ludzi, ale nie tknie znajomych królika, bo może się narazić.
        • manhu Re: worki na łby psiarzy 07.06.11, 12:52
          Najpierw podstawy, potem bzdury. Czemu ten pies ze zdjęcia nie ma kagańca? Najpierw każdy piec ma być na smyczy, potem kaganiec, woreczki to ostatnia sprawa.

Wypowiedzi psiarzy powyżej pokazują jaka to nieodpowiedzialna hołota, ani myślą sprzątać, a jeśli nawet to im brak koszy przeszkadza. Kosze powinny być, a psów nie, jeśli ktoś chce mieć wściekłe bydlę to niech nad nim panuje (żadnego zakłócania spokoju zwykłych ludzi).
        • Gość: loop_ Re: worek na łeb pomysłodawcy IP: 96.51.231.* 07.06.11, 15:45
          No ale prosze porownac sobie liczbe koni w miescie a liczbe psow. Poza tym chyba nie ma co gdybac -czysto byc powinno (kazdemu byloby przyjemniej) Czy to naprawde az tak wiele po swoim pupilu posprzatac??? W swoich domach i ogrodach raczej nie dopuszcza sie do takiej sytuacji -bo.... jakby to wygladalo.
      • Gość: pewu Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: 91.217.40.* 07.06.11, 08:32
        Nie ma kosza to niech pies sra gdzie popadnie i ja tego nie posprzątam. Tak robisz? Dobrze wnioskuję z Twojej wypowiedzi?
        • zed.1 Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do 07.06.11, 08:56
          Nie, prowadzę go by załatwiał sie tam gdzie nie chodzą ludzie ani dzieciaki.

Czy moze powiniennem iść kilka kilometrów z klockiem w dłoni by zaspokoic czyjeś poczucie estetyki?
          • zed.1 Mam lepszy pomysl 07.06.11, 10:26
            Straż miejska zamiast bezmyślnego karania powinna zostać wykorzystana do promocji sprzątania przez zachęcanie. Strażnicy powinni miec ze sobą torbę woreczkow i rozdawać takie pakiety widząc kogos z psem. A jak ktos potrzebuje worek powinien sie zwrócić do strażnika o taki. Jeśli strażnik nie bedzie miał worków powinien dostac mandat.

Straż miejska jako, ze jest w rożnych miejscach miasta idealnie nadaje sie do dystrybucji worków. Sprzątanie musi byc godne a nie przeprowadzane na zasadzie "weź kupe w co popadnie i wywal w jaki popadnie śmietnik".
            • Gość: buldok Re: Mam lepszy pomysl IP: *.szczecin.mm.pl 07.06.11, 10:35
              zed.1 napisał:

> Straż miejska zamiast bezmyślnego karania powinna zostać wykorzystana do promoc
              > ji sprzątania przez zachęcanie. Strażnicy powinni miec ze sobą torbę woreczkow
              > i rozdawać takie pakiety widząc kogos z psem. A jak ktos potrzebuje worek powin
              > ien sie zwrócić do strażnika o taki. Jeśli strażnik nie bedzie miał worków powi
              > nien dostac mandat.

Zed, co ci się stało? Zaczynasz pisać z sensem...
            • andreas.007 Mam jeszcze lepszy pomysl 07.06.11, 10:36
              Powinny specjalne służby sprzątać miasto z kup!
              Podwyższyć opłatę za posiadanie psa tak żeby starczyło
              na sfinansowanie specjalnych służb w celu sprzątania!
              • zed.1 Re: Mam jeszcze lepszy pomysl 07.06.11, 10:46
                Tak powinno byc, ale to powinien byc jeden z elementów całego systemu. Dlatego w centrum i na blokowiskach opłata powinna byc wyższa bo te tereny powinny byc częściej sprzatane.
                Właściciele tez powinni sprzątać ale musza miec do tego warunki a nie nakazy.

Jeden zakaz skrojony na całe miasto nie rozwiązuje problemu a go pogłębia.
                • Gość: OMO Re: Mam jeszcze lepszy pomysl IP: *.nitka.net.pl 07.06.11, 11:14
                  System nie jest potrzebny, sprzątnij kupę psa i po sprawie. A może ogłosimy, ze ludzie też mogą wszędzie sr...? Stworzymy system wykładania papieru toaletowego w krzakach, kamienicach i parkach i system sprzątania tego. GENIALNIE ! to jest rozwiązanie!
                  • zed.1 Re: Mam jeszcze lepszy pomysl 07.06.11, 11:29
                    Idź umyj okna jak nie ma płynu. Takie to właśnie sprzątanie.
                    • Gość: mtz Re: Mam jeszcze lepszy pomysl IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 12:47
                      To zarządaj żeby urzędnicy kupowali płyn i rozwozili po mieszkaniach ..takie to właśnie Twoje myślenie
                      • zed.1 Re: Mam jeszcze lepszy pomysl 07.06.11, 12:50
                        A co w tym dziwnego, ze służby miejskie maja docierać na dzielnice?
                        • Gość: pszemek Re: Mam jeszcze lepszy pomysl IP: *.15.am.szczecin.pl 07.06.11, 16:31
                          Jeszcze niewolnika powinno miasto dać w pakiecie, żeby sprzątał po właścicielach psich kup. bez sensu gadka.
                          • zed.1 Re: Mam jeszcze lepszy pomysl 07.06.11, 22:14
                            Nikt nie mówi o tym, że miasto ma sprzątać po innych ale, że ma zapewnić do tego warunki. Nie bedzie warunków to nikomu sie nie bedzie chciało sprzątać i w efekcie każdy ma problem.
                            • zed.1 Re: Mam jeszcze lepszy pomysl 07.06.11, 22:16
                              Nie ma i NIE BEDZIE nigdy wysprzatane 100% kup. Wtedy tym powinno zajmować sie miasto i tak bo innego wyjścia nie widze. Za tam gdzie za miasto moze to zrobic właściciel miasto ma zapewnić warunki i łaski wielkiej nie robi.
              • Gość: Swieta Re: Mam jeszcze lepszy pomysl IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.06.11, 20:44
                To tez dobre rozwiązanie. I żeby sprzątała firma zewnętrzna a nie miasto. Bo miasto samo tego dobrze nie zrobi a firmę sprzątającą będzie pilnować, z kolei firma będzie się starać bo będzie jej zależeć na długoterminowym kontrakcie.
        • 36krzysiek Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do 07.06.11, 08:57
          W tym dziwnym kraju wszystko reguluje się zakazami i nakazami. Odpowiednie paragrafy w KK i już wadza zadowolona z bananem na twarzy. A może taki radny, jeden z drugim, ruszy szanowną dupę zza biurka i zajrzy 50 km na zachód jak sobie z problemem radzą sąsiedzi? Skoro jego własny intelekt nie jest w stanie ogarnąć tak skomplikowanej operacji, to można "kopiuj - wklej". Tyle umiom? Sprzątanie po swoim pupilu to oczywista oczywistość jak niezałatwianie własnych potrzeb pod blokiem. Jednak kij ma dwa końce i z drugiej strony są w mieście rózne słuzby odpowiedzialne za czystość, a jak pracują, każdy widzi. Psie odchody to szczyt góry lodowej, ale wiadmomo, najłatwiejsze. Takom pracom siem pochwalom w mediach i bendom mondre.
          • zed.1 Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do 07.06.11, 09:01
            PiS rozwiązuje każdy problem zakazami wiec nie oczekuj zbytniej kreatywności.
            • mamoniowa303 Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do 07.06.11, 09:16
              To niesamowite, ze twoj pies potrafi wytrzymac kilkukilometrowy spacer i zalatwic sie dopiero w chaszczach, ktorych nikt nie odiwedza ...Zaloze sie, ze jak twoj pupil wyfajda sie na chodniku przed posesja sasiada, to ty, praworzadny obywatel, nie zasmiecasz kubla sasiada, zostawiasz to wielkie kupsko i oddalasz sie czem predzej !
              • zed.1 Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do 07.06.11, 09:58
                Mam po jednej stronie domu las, po drugiej ulice. Na ulice zabrać go nie moge bo nei ma tam miejsca na zalatwianie sie/sprzatniecie wiec ide w druga stronę. Właśnie dlatego by uniknąć takich sytuacji nie chodzę pod brama sąsiada. Ale inni nie maja takich warunków i chodzą.
                • Gość: czy-telniczka Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 22:36
                  :))))))
                  Ja i wielu lubię spacery po lesie, ale jak wrócić w "czystym" obuwiu ?
            • Gość: czy-telniczka Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 22:32
              zed.1 napisał:
              > PiS rozwiązuje każdy problem zakazami wiec nie oczekuj zbytniej kreatywności.
              -----
              :))))) czy pis zakazał posiadania zwierząt lub ich wyprózniania się podczas spaceru ?!
              Kreatywność w wydaniu zed,1 to mile widziane chaszcze w okolicy domu/miejsca :))
              lub stosowany pozór, że dziś tym razem mój piesek tylko sikał :)))))) pod drzewko.

Mnie dziwi, gdy widzę dumnych spacerowiczów z psem bez stosownego "bagażu".
          • Gość: OMO Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.nitka.net.pl 07.06.11, 11:02
            Rusz dupę i sam zobacz jak radzą sobie z tym zachodni sąsiedzi i północni sąsiedzi. Jeśli sprzątanie po swoim pupilu to oczywista oczywistość to u nas ona nie działa, a że na Polaków działa niestety kij a nie marchewka, to nie sądzę by dało się inaczej. Nawet trzeba zacząć od nauki, że nie załatwia się własnych potrzeb pod kamienicą czy w krzaczkach w centrum miasta. W tym mieście to nawet ludziom trzeba rozdać woreczki na ich własne odchody!!!! A może tu zatrudnimy służby do podcierania tyłków?
            • zed.1 Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do 07.06.11, 11:31
              Gdzie działa kij? Picie na ulicy sie zwieksza z kazdym rokiem , podobnie pijani kierowcy. Coraz wiecej osób pali marihuanę. I co? Kij działa?
              • Gość: czy-telniczka Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 22:38
                > Gdzie działa kij?

..... W MROWISKU......
        • Gość: alex hiszpański wzorzec IP: *.play-internet.pl 07.06.11, 08:59
          Jeśli Pan K. Tak bardzo chce zaangażować SM w rozwiązywanie problemu psich kup, to może niech zastanowi się nad pomysłem - rodem z Hiszpanii

www.rp.pl/artykul/450144,638811_Wytropia_wlasciciela_psa_po_DNA_kupy.html
          Burmistrz baskijskiego miasteczka wypowiedziała wojnę mieszkańcom, którzy nie sprzątają po swoich psach
          (źródło: copyright PhotoXpress.com)

Położone w pobliżu San Sebastian 20-tysięczne Hernani dotąd było znane jako bastion baskijskich separatystów. Rządzi nim burmistrz uważana za „widzialną" twarz nielegalnej partii Batasuna.

Ostatnio o Marian Beitialarrangoitii zrobiło się głośno z powodu planu utrzymania czystości w Hernani, przyjętego przez radę miejską. Jak pisze dziennik „ABC", każdy właściciel ma zaprowadzić psa do weterynarza celem pobrania próbki DNA ze śliny lub krwi. Będzie to kosztować aż 45 euro, ale za uchylenie się od tego obowiązku grozi 300 euro kary.

Powstanie bank DNA czworonogów z Hernani. Resztę weźmie na siebie baskijska policja. Ma pobierać próbki z porzuconych odchodów i wysyłać do laboratorium. Jeśli uda się wytropić właściciela, zapłaci 300 euro kary i pokryje koszt badania kupy. Jeśli na trawnik załatwi się bezpański pies, zapłaci miasto. M.in. dlatego pomysł oprotestowali opozycyjni radni. Mieszkańcy burzą się na Facebooku.

• zed.1 Czyli zawsze trzeba miec +x worków na "po kupie" 07.06.11, 09:00
        Jak juz Moj pies załatwi sie trzy razy i użyje wszystkie woreczki jakie mam to co? Delikatnie mówiąc wtedy mam przejebane i musze wracać do domu by przypadkiem mu sie nie zechcieli raz jeszcze. Nawet jak załatwi sie raz to szybko musze uciekać bo przypadkiem zatrzyma mnie straż z pytaniem gdzie woreczek. Zuzylem? To pewnie mi wpieprza mandat na zapas bo psu sie moze zachciec i bedzie to moja wina.

Widać musze dokładnie wypytać psa ile razy ma zamiar robic klocka tak by sie zabezpieczyć na ewentualność. A by mnie nie oklamal albo nie podał za małej liczby użyje podręcznika autorstwa wiceprezydenta o tytule "wy nie wiecie a ja wiem, jak rozmawiać trzeba z psem".
        • Gość: mtz Re: Czyli zawsze trzeba miec +x worków na "po kup IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 09:39
          No nie przesadzaj - nie wierzę że Twój pies ma chroniczną s.aczkę. Jeżeli weźmiesz chociażby 5 woreczków, to wydaje mi się że starczy Ci tego na cały dzień spacerowania ..a jeżeli robi "większe" kupy, to (uwaga wskazówka) weź większe woreczki...
          • zed.1 Re: Czyli zawsze trzeba miec +x worków na "po kup 07.06.11, 10:02
            Czyli musze nosić wiecej woreczkow tak jak dowód osobisty na wypadek łapanki? a jak nie starczy to popelnilem wykroczenie i tak.

Wielkość worka nie ma nic do rzeczy bo to nie jest przedmiot z jakim ludzie powinni spacerować. Istotna jest infrastruktura a nie wymuszanie głupot na ludziach.
            • Gość: pszemek Re: Czyli zawsze trzeba miec +x worków na "po kup IP: *.15.am.szczecin.pl 07.06.11, 16:36
              jasne , podajnik na psie torebki na każdym rogu...

bardzo bogaty ten Szczecin. uhuhuhu.

Podpowiem podajniki same sie nie:
              zakupuja,
              montuja,
              uzupełniają.
              a juz zupełny bezsens to ich montaz na przedmieściach.
              • zed.1 Re: Czyli zawsze trzeba miec +x worków na "po kup 07.06.11, 22:19
                Taki sam bezsens jak karanie za nie posiadanie worka. Przedmieścia to jakas gorsza czesc miasta? Na gorsze warunki zasługuje? Dlaczego? Prawo tam obowiązuje takie same.
        • Gość: OMO Re: Czyli zawsze trzeba miec +x worków na "po kup IP: *.nitka.net.pl 07.06.11, 11:19
          Taki światowy jesteś a nie widziałeś jak wyglądają pojemniczki z woreczkami na psie kupy doczepiane do smyczy/obroży/ szelek ? Są wielkości jajka i mają kilkadzisiąt woreczków. No to się namęczysz że hej, nosząc takie coś! Biceps się nadwyręży jak do ręki weźmiesz !!
          • zed.1 Re: Czyli zawsze trzeba miec +x worków na "po kup 07.06.11, 11:32
            Chyba masz problem z czytaniem ze zrozumieniem.
        • Gość: pszemek Re: Czyli zawsze trzeba miec +x worków na "po kup IP: *.15.am.szczecin.pl 07.06.11, 16:34
          zacynasz gadac bez sensu, bo gosciu który rzucił taki pomysł pochodzi z Pis. zaburza to twoja zdolnosc do zroworozsądkowego myślenia.
          • zed.1 Re: Czyli zawsze trzeba miec +x worków na "po kup 07.06.11, 22:20
            PiS nie ma monopolu na durne pomysły. Ale ma w nich spory udział.
        • Gość: czy-telniczka Re: Czyli zawsze trzeba miec +x worków na "po kup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 22:46
          www.superkoszyk.pl/product-pol-7945-EKO-Woreczki-Sniadaniowe-100-szt-.html
          to bagaż zbliżony wielkością i ciężarem telefonu komórkowego lub ,? :)) kanapki.
      • Gość: mtz Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 09:33
        Racja - co krok to pojemnik, bo wychodząc z psem ciężko pomyśleć że może mu się zdarzyć kupa. Co za problem aby wrzucić do kieszeni kilka woreczków. Pojemniki na papierowe torebki są w miejscach często uczęszczanych, spacerowych - gdzie rzeczywiście idąc na 3 godzinny spacer może nam tych woreczków w końcu zabraknąć. Nie obwiniajmy za g.wna na ulicy infrastruktury, która nie jest w stanie postawic pojemnika z woreczkami przy każdej ulicy
        • zed.1 Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do 07.06.11, 10:04
          Gadasz bzdury bo takie pojemniki są znikome poza miejscami spacerowymi. Natomiast ludzie psy maja na każdej dzielnicy. Powodzenia w szukaniu woreczkow na Warszawie, Krzekowie czy bezrzeczu.
          • Gość: mtz Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 10:12
            I właśnie przez takich ludzi jak Ty Szczecin wygląda jak wygląda. Skoro wziąłeś psa, to wziąłeś za niego odpowiedzialność. Nie możesz wymagać żeby SM czy ktokolwiek biegał za Tobą z szufelką i podcierał d.pę Twojemu psu. Przestańcie ludzie wymagać rzeczy niemożliwych i zacznijcie brać odpowiedzialność za swoje miasto!

Miłego dnia życzę
            • zed.1 Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do 07.06.11, 10:31
              Pieprzysz bzdury. Ja jak i wiele innych ludzi mamy psy w ramach adopcji. Wzięliśmy je by nie były usypiane i nie wmawiaj mi ku... balwanie, ze to, ze miasto jest nieprzystosowane do jakichkolwiek cywilizacyjnych standardów jest nasz wina. Rzeczy niemożliwe to są tylko w zacofanym mentalnie Szczecinie w których wiceprezydenci maja pomysły jak sekretarze partii regulujący życie miasta dekretami i zakazami. Inne miasta na zachod maja worki na kazdym rogu tylko w Szczecinie jest to NIEMOŻLIWE.

Moja odpowiedzialność za miasto sprowadza sie właśnie do tego by wyjaśnić ci, ze ta propozycja jest debilna.
              • Gość: mtz Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 10:41
                Szanowny 'bałwanie', czytaj ze zrozumieniem - nigdy nie powiedziałem że propozycja kontroli worków jest mądra. Dziwi mnie to, że nie razi Cię że śródmieście usłane jest melinami i elementem który dawno powinien znaleźć się albo na detoxie albo za kratkami, a przeszkadza Ci brak pojemnika na woreczki. Może niech miasto upora się z problemami ważniejszymi, a na kupy przyjdzie jeszcze czas ..do tego czasu zamiast oddawać się refleksji nad swoim zgarbionym psem, wyjmij worek i zakasaj rękway

Kupa nie gryzie
                • zed.1 Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do 07.06.11, 10:53
                  Nie widze związku miedzy menelami a psia kupa. Miasto ma mnóstwo problemów i bedzie miało ich zawsze mnóstwo. Tyle, ze problemy sie rozwiązuje madrze tak by był kompromis a nie nakaz. Ludzie bedą sprzątać jak bedą mieli warunki. Dlatego ci których wybraliśmy do naprawiania problemów niech zakasaja rękawy i tworza te warunki zamiast nam nakazywać i zakazywac. Absurdalne przepisy stworzą tylko jeszcze bardziej absurdalne miasto.
              • Gość: czy-telniczka Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 23:03
                emeryci, kombatanci itp. oraz psy z adopcji - to te same zasługi na rzecz ...?
              • Gość: czy-telniczka Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 23:10
                > Rzeczy niemożliwe to są tylko w zacofanym mentalnie Szczecinie w których
                > wiceprezydenci maja pomysły jak sekretarze partii regulujący życie miasta
                > dekretami i zakazami. Inne miasta na zachod maja worki na kazdym
                > rogu tylko w Szczecinie jest to NIEMOŻLIWE.
                -----
                Jeśli od rogu ulicy do następnego rogu jest 500 mb - to piesek przetrzyma/poczeka ?!
                do czasu gdy właściciel pobierze worek z automatu :))
      • Gość: OMO Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.nitka.net.pl 07.06.11, 11:10
        I właśnie dlatego, że twój pies robi tyle to powinieneś te woreczki nosić. Jak tobie za ciężko, to są smycze/szelki dla psa z zamontowanym pojemniczkiem na roleczkę woreczków. Gówna ci przeszkadzają ale nie własnego psa? Jestem zawiedziona, tak się tu mądrze udzielasz to myślałam, ze błyśniesz przykładem i dobrym rozwiązaniem szczególnie jako właściciel psa. ALe skoro nawet ty oczekujesz, że dadzą woreczek, przyniosą łopatkę, za ciebie sprzątną i jeszcze podziękują, że masz psa. To miasto jednak nie ma obywateli i mieszkańców, ma wygodnickich sobiepanków.
        • zed.1 Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do 07.06.11, 11:35
          Napisz jeszcze kilka tekstów o tym, ze nie zalałapalas, ze chodzi o to, ze albo tych worków nie ma albo nie ma smietnikow a system jest dziurawy i nie działa. Wymusza sie na ludziach robienie czegos czym sie brzydza i czego w naturalny sposób bedą unikać bo miasto nie robi nic by im to ułatwić zaś proponowane rozwiazanie tylko pogłębia problem.
          • Gość: OMO Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.nitka.net.pl 08.06.11, 00:05
            Wiesz, że kiedyś ludzie brzydzili się mieć toalete w domu? Obrzydliwe im się to wydawało, a ci co zaczęli tę jakże wstrętną zmianę bez głowy i przyszłości okrutnie wyśmiewano. No patrz, jaki to pech, że powoli resztę przymuszono i że teraz jesteś zmuszony to robić we własnym domu i sam kupić papier i jeszcze ZWIK ciebie obiciąża ściekami!!
          • Gość: czy-telniczka Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 22:51
            zed.1 napisał:
            > Wymusza sie na ludziach robienie czegos czym sie brzydza i czego w naturalny
            > sposób bedą unikać bo miasto nie robi nic by im to ułatwić zaś proponowane
            > rozwiazanie tylko pogłębia problem.
            -----
            dziwny argument - jako i czy można mieć psa w domu i tak pisać - to kreatywność ??
      • Gość: LA Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.globalconnect.pl 07.06.11, 16:07
        zed.1 napisał:
        > Niech kedziolka najpierw zadba by te kosze wszędzie były.

>- Z wyrzuceniem takiego woreczka nie ma już problemu. Można skorzystać ze zwykłego kosza na śmieci - podkreśla wiceprezydent.

A podobno nie wolno, nawet mandat za to przysługuje. To jak to jest? Nastąpiła zmiana przepisów, czy pan wiceprezydent podkreśla nie to co trzeba?
        • zed.1 Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do 07.06.11, 22:25
          Miasto nie potrafi przekazać spójnej wykładni obowiązujących przepisów a wprowadza nowe.

I nie, panie wiceprezydencie, nie mozna skorzystać ze śmietnika. Tym bardziej jak to jest czyja śmietnik bo jak ktos ma dom przy trasie spacerowej to połowa tego to bedą klocki za wywóz których musi zapłacić.
    • zazenowany_podatnik Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do ko... 07.06.11, 09:09
      Straż wiejska weźmie się za kupy jak będą bardziej dochodowe niż kierowcy. Ale temat jest i tak "nie męski" i śmierdzący.
    • Gość: mtz Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 09:46
      Droga 'hehe'

> Nie zamierzam brac na spacer calej zgrzewki reklamowek tylko dlatego, ze jakis
      > Pomyslowy Dobromir chce zastrzaszyc wlascicieli psow

sprzątanie po swoim psie nie jest zastraszaniem kogokolwiek, ale dobrym wychowaniem. Zastanawia mnie kto Ciebie musiał w domu zastraszać, żebyś sprzątała po szczeniaku który narobił w pokoju.

Co do całej tej teorii o nie sprzątaniu przez właścicieli psów rasowych - racja, ale należy to zawęzić do właścicieli 'jorków' (aka 'szczekających kapciów') - jak mój kot ich nienawidzi, niejednokrotnie rzucał się na nie na błoniach - bo w końcu te kupcie takie malunie, oraz pitbulli (dodawanych chyba w komplesie do dresików na bazarze). Nie można tu generalizować z tymi rasami, bo rasowego może kupić sobie każdy, ale nie każdy powinien. To kwestia właściciela a nie psa...
      • Gość: . A uchwała nieważna :-) IP: *.play-internet.pl 07.06.11, 09:51
        Na tzw. marginesie chciałby zauważyć, że Regulamin utrzymania czystości i porządku na terenie Gminy Miasto Szczecin – wprowadzony na mocy Uchwały Nr LXIII/1175/06 rady Miasta Szczecina z dnia 16 października 2006 roku utracił moc obowiazującą z dniem 12 czerwca 2009 roku. www.samorzad.lex.pl/czytaj/-/artykul/regulaminy-utrzymania-czystosci-uchwalone-przed-12-czerwca-2009-r-utracily-z-tym-dniem-moc-wiazaca
        I tym Panie Zastępco Prezydenta Miasta Szczecina należałoby się najpierw zainteresować. Podstawą wszelkich działań powinna być... podstawa prawna, a tu są pewne braki. O czym nie wiedzą zarówno odpowiednie organy Miasta Szczecin, jak i pytani przeze mnie pracownicy Urzędu Miejskiego. Dodam jeszcze, że pomimo, że wymieniona uchwała ustraciła dwa lata temu moc obowiązującą, to jeszcze była po 12 czerwca 2009 roku dwukrotnie nowelizowana. To dopiero sztuka - znowelizować akt, który utracił moc obowiązującą.... Czekać tylko jak Pan Biełowiec się o tym dowie i ... klops Panowie, klops... I to nie tylko psi...
    • dorisdz Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do ko... 07.06.11, 09:49
      W Wiedniu na trawnikach są ładne tabliczki: przekreślony "garbaty pies" a obok kwota 35 euro. Na niewielkich słupkach pojemniki z workami dla psich odchodów.
      Jeżeli ktoś chce posiadać psa to niech po nim sprząta - proste jak drut.
      • zed.1 Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do 07.06.11, 10:06
        No właśnie. są woreczki na słupach a nie durna kara za to, ze ktos ma miec worek.
        • andreas.007 Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do 07.06.11, 10:16
          Zed, z Twoich wpisów wynika, ze idziesz na spacer z psem
          bez woreczkow uważając, ze miasto powinno takowe zabezpieczyć?
          • zed.1 Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do 07.06.11, 10:34
            A po co mi woreczek jak nie bede miał gdzie go wyrzucić?
            • zed.1 Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do 07.06.11, 10:36
              Btw jak zabieram psa do lasu to tym bardziej nie biorę worka bo jest on tam większym problemem niz kupa.
              • andreas.007 Na pewno nie sprzątalbym kup 07.06.11, 10:39
                Gdybym miał psa i wychodzil z nim na spacery w mieście,
                to na pewno bym nie sprzątal kup!
                • Gość: czy-telniczka Re: Na pewno nie sprzątalbym kup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.11, 23:00
                  > Gdybym miał psa i wychodzil z nim na spacery w mieście,
                  > to na pewno bym nie sprzątal kup!
                  -----
                  Aaaa dlaczego ?
                  Podatek od psa nie obejmował chyba nie zawiera kosztów sprzątania - za płatnika ?
            • Gość: buldok Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.szczecin.mm.pl 07.06.11, 10:36
              zed.1 napisał:

> A po co mi woreczek jak nie bede miał gdzie go wyrzucić?

Zawsze możesz go oddać strażnikowi miejskiemu :)
            • Gość: loop_ Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: 96.51.231.* 07.06.11, 20:04
              u mnie tez na osiedlu raczej nie ma koszy. Co ludzie robie z woreczkiem?? Glownie to zabieraja ze soba do domu.
              • zed.1 Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do 07.06.11, 22:27
                I gromadzą w domu odchody w śmietniku pod zlewem?
          • Gość: alex-0_0 Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.play-internet.pl 07.06.11, 10:39
            andreas.007 napisał:

> Zed, z Twoich wpisów wynika, ze idziesz na spacer z psem
            > bez woreczkow uważając, ze miasto powinno takowe zabezpieczyć?
            >

Bo Zed to taki szczeciński Kali ... Pies zeda sr... to dobrze, inne psy sr... to źle.
    • andreas.007 Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do 07.06.11, 10:20
      Oczywiście pomysł jest zły, bo karać mozna za niesprzatanie tylko.
      Nigdy nie widziałem, by ktoś sprzątal po swoim psie.
      Należy zakazać posiadania psa w mieszkaniach,
      udokumentowane posiadanie terenu (ogrod, plac) i zakaz wyprowadzania psa poza!
      • zed.1 Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do 07.06.11, 10:43
        Sam wielokrotnie o tym pisałem, ze powinny byc wprowadzone opłaty uzależnione od gęstości zaludnienia. Nie potrzebne byłyby wtedy zakazy bo problem sam by sie wyregulowal w ciagu kilku lat.

Psia kupa na trawniku przy ulicy po ktorej nikt nie chodzi nie jest problemem. jest problemem tam gdzie jest duze zagęszczenie ludzi.
        • Gość: OMO Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.nitka.net.pl 07.06.11, 11:12
          To zrzućmy kupy pod twoje drzwi, tam jest małe zagęszczenie ruchu, chodzisz tylko TY!
      • Gość: LA Re: > Należy zakazać IP: *.globalconnect.pl 07.06.11, 11:50
        > Należy zakazać posiadania psa w mieszkaniach,
        > udokumentowane posiadanie terenu (ogrod, plac) i zakaz wyprowadzania psa poza!

tylko jeden zakaz?
        dobroduszny jesteś, Andre;)
        • andreas.007 Re: > Należy zakazać 07.06.11, 11:58
          Dziś mam dzień lagodnosci!

Na poważnie, to lubię psy.
          Trzeba jednak oprócz przyjemnosci ponosić konsekwencje.
    • switonemsi Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do ko... 07.06.11, 10:38
      Czy naprawdę nie ma większych problemów niż psia kupa?
      • Gość: empe42 Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 10:58
        Psia kupa to też problem. Przy Osiedlu Bukowym jest lasek z pięknymi alejkami, a na środku alejek psie kupy. Zamiast słuchać śpiewu ptaków i wdychać zapach kwitnącego teraz czarnego bzu, trzeba uważać żeby nie wdepnąć w szczęście. A większość właścicieli psów uważa się za elitę.
        • Gość: hau hau Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 11:20
          Gdybym był psem to na widok takich pisowskich tytanów intelektu, pewnie bym popełnił samobójstwo.Panie Krzystek, zastanów się Pan jaka jest cena władzy !
    • partyboi Co za debil 07.06.11, 11:32
      Widać, że wszedł Krzystkowi w d bez wazeliny. Twarz taka służalcza, widać.
      • andreas.007 Re: Co za debil 07.06.11, 11:47
        Niestety muszę sie zgodzić... wymyskenie czegoś takiego nie świadczy najlepiej
        o człowieku, który pełni jedna z najważniejszych funkcji w mieście.
        Przecież każdy sad uzna to za bzdure, a nadto nie świadczy o tym,
        ze właściciel sprząta po psie - wręcz przeciwnie może właśnie posprzatal!
    • wykiwany kultura społeczeństwa 07.06.11, 11:37
      sprzątanie po psie powinno wynikać z kultury osobistej. Niestety polacy uważają że śmieci które zostawiają za sobą powinien posprzatać ktoś inny. Miejskie trawniki i chodniki nie są zaśmiecone tylko psimi kupami. Śmiecącego psa widac, co zrobic z tymi wyrzucającymi gdzie popadnie worki, butelki i papiery na trasie swojego przemarszu. Jesteśmy społeczeństwem niekulturalnych brudasów.
    • Gość: :) Szczecin przyjaznym miastem dla prezydenta IP: *.globalconnect.pl 07.06.11, 11:40
      :)
      • Gość: Mieszkaniec Re: Szczecin przyjaznym miastem dla prezydenta IP: *.wiw.szczecin.pl 07.06.11, 13:39
        Brawo, a ile musiał ten pan nad tym mysleć. Naprawde godne jest to wice !!!!!
    • aysy.1 nie komentuje 07.06.11, 15:26
      ja chyba snie. nie bede komentowal pomyslow mlodziencow z nazelowanymi wlosami od intelektualisty brudzinskiego.
      biednys ty szczecinu :(
    • Gość: kiełbaska Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.11, 18:16
      mamoniowa napisał m.in." Problem psiego g.owna juz zaczyna naparwde irytowac, temat zastepczy, ktory i tak nigdy nie bedzie zrealizowany !

Zgadzam się mnie też irytuje i zgadzam się, że z twoim nastawieniem "i tak nigdy nie będzie zrealizowany". I nie jestem za bzdurami i karami, ale za zrozumieniem przez psiarków, że mając psa muszą po nim sprzątać, a nie sprzątanie własnych odchodów to zanieczyszczanie przestrzeni publicznej.
      Ale, zaraz, przecież ty masz kota! A może kot ma psa?
      pies, czy kot, a kiełbaska jest tylko jedna
    • Gość: czy-telniczka Re: Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 20:14
      Art. cyt:
      "Wychodząc na spacer, powinni być wyposażeni w odpowiednie narzędzia. To nie jest problem. Widziałem np. smycze z przyczepioną sakiewką na woreczki."

"Zdaniem Kądziołki wprowadzenie obowiązku posiadania torebek na psie odchody spowoduje, że miejskie skwery i chodniki będą bardziej czyste. Właściciele częściej będą po zwierzętach sprzątać."

-------
      Warto powtórzyć - jako podstawowy obowiązek dla właściciela i jego psa.
      Zastanawia mnie milczenie w tej sprawie oraz brak przekazu firm reklamujących
      sprzedaż karmy itp. produktów dla "miejskich psów".
      Kto ponosi jedynie koszty utrzymania psów ? - kto liczy chyba dobre zyski ze sprzedaży karmy itp., gdyż ich reklama była/jest prawie codziennym przekazem !
    • yanchez Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do ko... 17.06.11, 00:50
      Każdy pomysł jest dobry, jeśli ma wyeliminować psich zasrańców (mam na myśli właścicieli psów, a nie same psy). Wiem dlaczego modne są teraz długie rozwijane smycze. Idzie sobie taki psi syn (psi pan, przepraszam) chodnikiem a pies 10 metrów po trawniku. Kiedyś taki jeden chciał mi spętać nogi smyczą. Gdy go spytałem, dlaczego nie zejdzie na trawnik, odparł: "Przecież tam są kupy!".
      Pomysł ze sprawdzaniem przyrządów do usuwania psich odchodów nie jest oryginalnym pomysłem pana Kądziołki. Niedawno słyszałem w Radiu Szczecin, że tak jest w jakimś dużym mieście na zachodzie, być może chodziło o Nowy Jork?
    • flores5 Psi pomysł Kądziołki: woreczki na odchody do ko... 17.07.11, 16:09
      Nie bądźcie śmieszni z tymi woreczkami :)
      Każecie mi sprzątać po małym piesku, a za rogiem wilczur narobi za 5 piesków. Straż miejska chodzi za właścicielami najmniejszych psów, bo do dużych boją się podejść. Rozumiem, że gdy już piesek załatwi się na ścieżce to trzeba posprzątać, ale jeżeli wchodzi w głąb trawy, nie uczęszczanej przez ludzi to jaki sens szukania odchodów w gęstych trawach? A jeżeli pies ma rozwolnienie, to mam wygrzebywać z ziemi wodę?
      Lepiej wydajcie pieniądze na odkurzacze do sprzątania nieczystości, zamiast brania podatków za psy do kieszeni
      Dzieci od lat chodzą po parkach i nigdy problemu nie było. Do chodzenia są alejki, nie trawy.
      Lepiej zajmijcie się ludźmi. Ciekawe, że mężczyźni załatwiają się za krzakami w parkach -> kar brak.
    • blooml fajna nazwa na przedmiotowy woreczek 17.07.11, 17:11
      Kądziołka ;)

Ale ja akurat jestem za zbieraniem psich kup i srogim karaniem za nie przestrzeganie tej zasady.
      Potrzeba tu jednak, tak uwazam, wsparcia "gwiazd" mediow, polityki i pop-kultury, jak przy promocji dowolnych innych, proekologicznych zachowan.

Gdyby, na ten przyklad, TV Trwam pokazala, jak O. Dyrektor zbiera troskliwie do woreczka doodie swojego, dajmy na to, Gryfonika Brabandzkiego - mielibysmy dziesiatki tysiecy nasladowcow obojga plci, w zawadiacko przekrzywionych (nie-pamietam-przymiotnika-jakich?) beretach, ktorzy byliby gotowi nawet kupic pieska, zeby tylko moc po nim posprzatac.

Gdyby, dla przykladu, TVN pokazal (z ukrytej kamery), sprzatajacego po swoim Jamniku, Kuźniara, Trojka - Niedzwiedzkiego z kupa Pekinczyka w woreczku sniadaniowym, a Rzeczpospolita J. Kaczynskiego, jak skrzetnie zbiera stolec po znalezionym na poboczu, poturbowanym Labradorze o imieniu Ali - cala masa zwolennikow, fanow i oponentow, nawet nie posiadajaca psow, nosilaby z duma woreczki z najrozniejszymi kupami, jak torebki Prady czy Yves Saint Laurent.

Socjotechnicznie napompowana promocja dojrzalych zachowan, rozumiecie ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka