Dodaj do ulubionych

nowe przedszkole - czy potrzebne

29.11.05, 15:30
Rozmawialam ostatnio z Prezydentem naszego Miasta. On jest zdania, ze w
Koszlinie nie jest potrzebne nowe przedszkole. Z mojego "wywiadu
srodowiskowego" wynikalo, ze przedszkola sa przepelnione. Jak jest naprawde?
Zaczynam watpic, czy realizowac moj projekt. Prosze o opinie? Dzieki
Obserwuj wątek
    • ewawka Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 30.11.05, 08:52
      W 11-tce na Staszica w tym roku pierwszy raz od ładnych kilku lat komisja
      musiała odrzucić część podań o przyjecie do przedszkola ze względu na zbyt dużą
      liczbę zgłoszeń. Łatwo to sprawdzić! Poza tym rodzi się coraz więcej dzieci
      (rodzi wyż z przełomu lat 70-tych i 80-tych) i przecież sam prezydent
      Mikietyński od tego roku zwiększył ilość dzieci przyjmowanych do żłobka.
      Przeciez wiadomo, że te dzieci ze żłobka przejdą do przedszkola.
      • mailuj Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 30.11.05, 08:58
        W 10 zerówki zaczęły pracować na dwie zmiany. Sądzę że porządne przedszkol z
        dobrą kadrą zmieści się na rynku .
    • andre3b Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 30.11.05, 11:33
      Są przedszkola gdzie o miejsce trudno ,a są takie gdzie i w ciągu roku
      znajdziesz miejsce. Według mnie przedszkole na wysokim poziomie zawsze znajdzie
      klientów.
      • naczelny.prezess Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 30.11.05, 12:09
        No w tej sprawie to ekspertem nie jestem (mam nadzieję, ze nikt nie zauwazy że
        się udziealm nadmiernie jako wszechwiedzący:) ) ale moim zdaniem przydałoby się
        przedszkole na Rokosowie. Jest to jedyne duże osiedle pozbawione takiej
        placówki a ostatnio się bardzo rozbudowało (szczególnie Kalinowa, Topolowa,
        Zagórzyno) i dużo młodych rodzin z małymi dziećmi się wprowadziło.
        • andre3b Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 30.11.05, 12:27
          Nie martw się, nikt ze Słupska tutaj nie zagląda, bo duma im nie pozwala :-)
    • misia311 Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 30.11.05, 12:50
      uważam, że potrzebne, jeżeli będzie gwaranować małe grupy, fachową kadrę,
      dodatkowe atrakcyjne zajęcia to chętni się znajdą zawsze. poza tym jest to
      alternatywa dajaca prawo wyboru rodzicom - publiczne czy nie.
      jestem pierwsza do zapisu :-)
      • calineczka2006 Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 30.11.05, 14:02
        Dzieki za Wasze posty. Troszke mnie znowu podbudowaly ;-)
        Budynek zostanie wybudowany specjalnie pod wymogi przedszkola. Zupelnie
        nowy,b.przyjazny dzieciom. Dzieci beda uczyc sie 2 jezykow
        obcych,rytmiki,prowadzone beda zajecia plastyczne,teatralne i wiele innych
        (program nie jest jeszcze gotowy. Najprawdopodobniej w przedszkolu bedzie
        monitoring. Grupy max.15 osobowe.Na kazda grupe 2 opiekunki. Przedszkole bedzie
        sie znajdowac na osiedlu Unii Europejskiej(od Emki, czy tez osiedla Polnoc1 ok.
        5 min samochodem). Z daleka od gwaru centrum i spalin samochodowych. Cena ok.
        600zl miesiecznie. Kuchnia na miejscu, oczywiscie z mozliwoscia dostosowania
        wedle zyczen rodzicow. Przedszkole czynne do godziny 17.30.Na zysczenie
        rodzicow ewentualnie dluzej. Lezakowanie nieobowiazkowe. Co sadzicie? Prosze
        Was o szczera opinie!
        • andre3b Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 30.11.05, 14:11
          Jeżeli za 600 złotych dziecko bedzie miało te wszystkie dodatkowe zajęcia to
          cena myśle nie jest wygórowana, ale oczywiście dla rodziców z bardziej zasobnym
          portfelem ,których nie powinno zabraknąć. Ja w tej chwili w państwowej
          instytucji wraz z komitetem i paroma dodatkowymi zajęciami płace 300 złotych, a
          przedszkole jest biedne, obskurne, zabawki trzeba przynosić, kretki i malowanki
          też.Jedyna pociecha że panie są miłe:-) generalnie wolałbym zaprowadzić
          dzieciaka do takiego prywatnego przedszkola prowadzonego z pasją niz płacić tyle
          samo niani.
        • michalina7 Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 30.11.05, 14:44
          Moje dziecko kończy w styczniu roczek więc to wiek jeszcze nie przedszkolny, ale
          prosze trzymać dla mnie miejsce w 2008 r.
        • agata.z3 Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 01.12.05, 13:31
          600zł - może sie okazac, że to będzie przedszkole dla jedynaków ;)
          ale taki jest model współczesnej rodziny;)
          • paula_blue Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 01.12.05, 14:31
            Sorki bardzo, ale za 600 zł plus koszt dojazdów na osiedle Unii....

Prosze porównać z ofertą przedszkola publicznego nr 15:
            (www.przedszkole15.nsm.com.pl)

Języki obce:
            - j. angielski

Zajęcia dodatkowe:
            gimnastyka korekcyjna, rytmika, szachy, taniec nowoczesny i balet, logopeda,
            koncerty umuzykalniające

Inne:
            elementy kinezjologii edukacyjnej,
            "Program adaptacji wstępnej" dla dzieci 3-letnich,
            "Program współpracy ze SP nr 18" (jako przygotowanie dzieci do szkoły),
            "Nauka czytania i pisania" prof. B.Rocławskiego,
            "Edukacja matematyczna " E.Gruszczyk-Kolczyńskiej,
            program "Profilaktyki próchnicy zębów",
            propagowanie zachowań ekologicznych

W budynku znajduja się:
            Gabinet logopedyczny
            Gabinet Pielęgniarki
            Plac zabaw i patio
            Pracownia komputerowa i internet
            Sala gimnastyczna
            Szatnia
            Stołówka
            gabinet stomatologiczny do okresowych przeglądów zębów,
            sala rytmiczna także do nauki tanca i baletu ze sprzętem audio-video

Obiekt monitorowany.

Kadra pedagogiczna posiada wysokie kwalifikacje i duże kompetencje: 7
            nauczycieli posiada wykształcenie wyższe magisterskie, 5 - wyższe zawodowe,
            5-Studium Nauczycielskie - inni podnoszą swoje kwalifikacje.

---------------------------------------

Aha, a to że musieli odrzucać podania to sie nie dziwię... I nie chodzi tu o
            przepełnienie placówek tylko o swiadomy wybór rodziców najlepszego przedszkola w
            mieście. U mnie na bosmańskiej w przedszkolu tłumów nie ma ale i oferta uboga...

• andre3b Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 01.12.05, 17:13
              A każde z tych dodatkowych zajęć dodatkowo płatne ok.20-30 złotych...
              • paula_blue Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 01.12.05, 19:09
                Ok, ale dziecko nie jest w stanie uczęszczać na wszystkie zajęcia dodatkowe,
                zazwyczaj rodzice wybierają dwa lub trzy dodatkowe aktywności (cena wyniesie
                powiedzmy 100zł).

Podstawowe opłaty ustala natomiast miasto:
                "Opłaty za świadczenia prowadzonych przez Miasto Koszalin przedszkoli
                publicznych obejmują:

1. Stawkę dzienną za wyżywienie dziecka w wysokości 4,50 zł,
                2. Opłatę za koszty powstałe w związku z prowadzeniem przez przedszkole
                nauczania i wychowania w zakresie przekraczającym podstawy programowe wychowania
                przedszkolnego wysokości 140 zł.

Wysokość opłaty, o której mowa w § 1 pkt.2 oraz w § 2 ust.1 ulega obniżeniu:

* O 25% na każde dziecko w przypadku, gdy do przedszkola publicznego
                uczęszcza dwoje dzieci z rodziny
                * O 50 % w przypadku, gdy do przedszkola publicznego uczęszcza dziecko
                niepełnosprawne ( zgodnie z orzeczeniem specjalistycznej poradni)

Żródło:Uchwała Rady Miejskiej,Nr XVI/314/2000,z dnia 16 czerwca 2000 roku

-------------------------------------------------
                W moim poprzednim poście chciałam przekazać wam przesłanie, że nie zawsze
                prywatne znaczy lepsze, że nauka języków obcych, małe grupy, czy przyjazne
                otoczenie przedszkola to nie wszystko. Najważniejszy jest program nauczania oraz
                ludzie którzy tą wiedzę beda umieli przekazać dzieciom. Ważne jest zaufanie
                jakim środowisko "rodziców" darzy dana placówkę.

Mimo tego uważam, że koncepcja przedszkola przedstawiona przez autorke tamatu
                ma racje bytu, i znajdzie sie wiele rodzin, dla których 600 zł nie będzie
                barierą, a zapracowani rodzice uczęszczających tam dzieci nie będą mieli po
                prostu świadomości że mogli podjąć lepszą dla swych pociech decyzję. Takie
                przedszkole może szybko stac sie "trendy" wśród nowobogackich rodziców naszego
                miasta, tylko na jak długo?
                • agata.z3 Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 02.12.05, 10:35
                  paula_blue napisała:

> Ok, ale dziecko nie jest w stanie uczęszczać na wszystkie zajęcia dodatkowe,
                  > zazwyczaj rodzice wybierają dwa lub trzy dodatkowe aktywności (cena wyniesie
                  > powiedzmy 100zł).
                  >
                  Masz rację paula, ilość zajęć dodatkowych nie jest wcale żadną miara poziomu
                  opieki i edukacji w przedszkolu.
                  Dziecko w wieku przedszkolnym (zwłaszcza te młodsze) nie powinny byc obciążane
                  nadmiarem zajęć - powinny mieć przede wszytkim czas na zabawę i swobodne
                  nawiązywanie kontaktów z rówiesnikami.
    • mamaleny1 Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 02.12.05, 09:59
      "tredy","nowobogackich"-Twoje nastawienie do tematu "prywatne" jest dosc
      wyrazne.Oczywiscie,ze jedne przedszkola w Koszalinie sa puste,inne musza
      odrzucac podania.A dzieci i tak musza gdzies pojsc.Ja jestem mama 1,5 rocznej
      Leny i przeraza mnie wybor jaki mam na dzien dzisiejszy.Jezeli ktos naprawde
      interesuje sie tym tematem,to wie o czym mowie.Nie chce posylac swojej corki do
      przedszkola,gdzie jest obskurnie,zabawki i kredki trzeba przynosic ze
      soba,gdzie sa 30 osobowe grupy i trudno zeby podejscie do dziecka bylo
      indywidualne.Pomijam juz sprawy typu dziura w plocie,gdzie rozumiem ze dziecko
      moze samo sobie pojsc do domu,a i takie w Koszalinie sa.Uwazam ze takie
      przedszkole powinno powstac.Dlaczego nie dac rodzicom wyboru? Gdzie maja pojsc
      te dzieci,ktore do "najlepszego" publicznego przedszkola nie zostana przyjete?
      Nie uwazam wcale ze 600zl to wygorowana cena,a moja rodzina do nowobogackich
      nie nalezy.Ale za to zeby moje dziecko b.wazne lata swojego zycia spedzalo w
      przyjaznym dla siebie srodowisku,w odpowiednich warunkach itd.to jestem w
      stanie sobie paru rzeczy odmowic. Nie place dodatkowo za jedzenie,moje dziecko
      uczy sie jezyka obcego(znam wiele Mam,ktore po przedszkolu posylaja swoje
      pociechy na jezyk obcy i placa wcale nie male pieniadze,bo nauka w przedszkolu
      nic nie przynosi).Co do osiedla i placenia za dojazd.Kazdy dojazd
      kosztuje.Zalezy gdzie mieszkasz.Jak zauwazyla slusznie autorka,od osiedla
      Polnoc to dosc mala odleglosc,a osiedle niemale.Ja mieszkam po drugiej stronie
      Koszalina i te 15 min dziennie,tez by mnie nie przerazalo(choc rozumiem,ze dla
      innych moze to byc problemem).Jezeli to przedszkole powstanie i zyska uznanie w
      moich oczach(nie dlatego,ze chce byc trendy,ale dlatego,ze bedzie dobre dla
      mojego dziecka),to ja zglaszam checi!
      • agata.z3 Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 02.12.05, 10:44
        w żadnym przedszkolu w Koszalinie nie ma grup 30-osobowym, nawet wtym
        najlepszym, najbardziej obleganym ilość dzieci w grupie nie przekracza 25.

Paula broni koszalińskich przedszkoli publicznych i ma rację - wcale nie sa złe.

Co nie zaprzecza wcale faktowi, że powstanie przedszkola niepublicznego nie
        jest potrzebne. Konkurencja, również na tym polu, nikomu nie szkodzi.
        • calineczka2006 Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 02.12.05, 12:30
          Dzieki za wszystkie posty! Nie widze potrzeby obrony przedszkoli publicznych,
          poniewaz nikt ich nie atakuje. Ja zgadzam sie wlasciwie, ze wszystkim, co
          zawarte jest w poprzednich postach i mysle, ze wybor przedszkola to sprawa
          bardzo indywidualna. Kazde dziecko jest inne, ma inne potrzeby, a rodzice rozne
          wymagania i oczekiwania. Przedszkole niepubliczne, ktore zamierzam otworzyc
          bedzie oferta dla rodzicow, a nie zadnym przymusem lub ostatecznym wysciem dla
          rodzicow, ktorych pociechy nie dostaly miejsca w publicznym przedszkolu. W
          zadnym z moich postow nie twierdzilam, ze moje przedszkole bedzie lepsze od
          publicznych, a juz na pewno nie tylko z samego faktu , ze jest prywatne. Dziala
          to rowniez w odwrotna strone. Nie rozumiem tylko jak mozna ocenic cos, czego
          jeszcze nie ma. Cytuje: “a zapracowani rodzice uczęszczających tam dzieci nie
          będą mieli po
          prostu świadomości że mogli podjąć lepszą dla swych pociech decyzję” Skad
          wiesz, ze poslanie dziecka do mojego przedszkola bedzie przeoczeniem ze strony
          rodzicow. Ja mam nadzieje, jestem wlasciwie pena, ze bedzie ich swiadma
          decyzja, bo z reguly nikt nie placi wiecej za “produkt” niz musi. Ja chce
          stworzyc przedszkole, ktore bedzie sie roznilo od przedszkoli publicznych
          chociazby domowa atmosfera, przedszkole o gabarytach domku jednorodzinnego. Czy
          przez to bedzie lepsze, nie wiem, dla niektorych dzieci pewnie tak.
          Twierdzisz, ze że nauka języków obcych, małe grupy, czy przyjazne
          otoczenie przedszkola to nie wszystko. Ja sie z Toba zgadzam. Najwazniejsze sa
          dzieci i ich potrzeby. Lecz, zeby te potrzeby dostrzec, trzeba miec czas,
          ktorego Pania z przedszkoli publicznych czesto pomimo szczerych staran brakuje.
          Ja nie chce nikgo na sile przekonywac do mojego przedszkola, dajcie mu tylko
          szanse.
    • misia311 Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 02.12.05, 12:57
      calineczka - działaj :-))
      • calineczka2006 Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 02.12.05, 13:28
        Tak jest! :-)
        • agata.z3 Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 02.12.05, 20:08
          a teraz pytanie z innej beczki, trochę bardziej przyziemne...
          Calineczko, czy planując budowę swojego przedszkola wzięłaś pod uwage
          zapewnienie w jego pobliżu miejsca do parkowania samochodów ? (bo sądze, że
          wiekszość dzieci będzie tam dowożona)?
          I tylko prosze mi tu nie prychać, że to takie mało istotne - ja wiem co mówię ;)
          • calineczka2006 Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 03.12.05, 10:37
            Zapewnienie parkingow wzielam pod uwage. Jest to uregulowane w prawie
            budowlanym.
            • agata.z3 Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 03.12.05, 11:41
              Świetnie :)
              Mimo, że nie jestem Twoja potencjalna koientką - zycze Ci powodzenia :)
              Myślę, że nie bedziesz miała problemów ze znalezieniem chętnych do Twojego
              przedszkola.
              • calineczka2006 Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 03.12.05, 11:44
                Dzieki!
                • jacak3 Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 04.12.05, 12:10
                  nowe, prywatne to poco rozmawiasz zprezydentem a moze chodzi kase z
                  ratusza.niech miasto lepiej dołozy doistniejacych kadry i co wazniejsze nie
                  zamyka juz zadnego.
                  • calineczka2006 Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 04.12.05, 12:30
                    Myslalam, ze po "kase" idzie sie do banku... ale dzieki za rade ;-)
                    • misia311 Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 04.12.05, 21:32
                      jeżeli działalność ma w nazwie "przedszkole" to miasto jest
                      z.o.b.o.w.i.ą.z.a.n.e. to refeundowania kosztów - to wynika z ustawy. Myślę, że
                      z tego powodu wynikają obiekcje Prezydenta Miasta co do utworzenia nowego
                      przedszkola.
                      • mewka74 Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 28.12.05, 13:07
                        calineczko!
                        zazdroszcze rodzicom z rejonu północ. ja mieszkam na Wenedów, u nas na osiedlu
                        rodzi sie bardzo duzo dzieci i jakby ktos zorganizowal takie przedszkole w
                        poblizu napewno byloby duzo chetnych. prawda jest ze nie ma miejsc w
                        publicznych przedszkolach i ja sama musze wozic dziecko do Babci, bo moj Franio
                        nie dostal sie do wybranej 12-stki na lechickiej. trzymam kciuki i pozdrawiam.
                        zlozylas juz projekt w Wydz. Architektury?
    • ola-koza Re: nowe przedszkole - czy potrzebne 04.08.16, 09:54
      Witam,
      czy twoje dziecko jest niegrzeczne? A może po prostu nie potrafi słuchać? Zapraszamy na darmowe warsztaty z uwagi słuchowej w poradni Psychologiczno-pedagogicznej Neurotheramed w każdy wtorek od godz. 16 do godz. 20. Zapraszamy ! neurotheramed.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka