Dodaj do ulubionych

Stargard to Stargard

08.06.11, 09:06
Na skrócenie nazwy miasta Stargard Szczeciński o człon „szczeciński” zgodził się już wojewoda zachodniopomorski. Aby zmiana nazwy stała się faktem decyzję pozytywną musi teraz wydać tylko Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji.
www.24kurier.pl/Aktualnosci/Region/Stargard-Szczecinski/Stargard-to-Stargard
Obserwuj wątek
    • tami46 Re: Stargard to Stargard 08.06.11, 22:32
      Ja wiem jedno,że znaczna większość Polaków nie odróżnia Stargardu od Starogardu:(
      • sibeliuss Re: Stargard to Stargard 15.06.11, 17:27
        I dlatego ja do zmiany nazwy podchodzę ostrożnie.
        Poza tym Stargard Gubiński też istnieje.
        • bogus-w Re: Stargard to Stargard 27.07.11, 19:23
          jeśli zniknie "szczeciński " to nikt nie będzie wiedział o jakim mieście jest mowa..... dla mnie to straszna głupota, nie wiem dlaczego tak mieszkańcy o to walczą. Stargard zawsze będzie kojarzony ze Szczecinem i to jest pozytywne dla miasta.
          • ewa9717 Re: Stargard to Stargard 15.09.11, 19:34
            Mnóstwo jest i takich, którym przymiotnik "Szczeciński" w ogółe nie przeszkadza, widzą też koszty tej zmiany. No ale kosztów nie poniosą przecież inicjatorzy akcji...
            • sibeliuss Re: Stargard to Stargard 27.09.11, 07:59
              ewa9717 napisała:

> Mnóstwo jest i takich, którym przymiotnik "Szczeciński" w ogółe nie przeszkadza, widzą też koszty tej zmiany. No ale kosztów nie poniosą przecież inicjatorzy
              > akcji...

A powinni. Zawsze powinno być tak, że inicjator zmiany nazwy ulicy, placu i miasta powinien ponieść koszt swojego pomysłu - od razu byłoby spokojniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka