Dodaj do ulubionych

Srodkowopomorskie?:) HAHA

IP: 218.145.63.* 28.07.02, 14:29
I co jeszcze?! Moze woj. dla Bielska Bialej, Tarnowa i Elblaga? Czy was juz
wszystki poj...alo? Po co tworzyc malutkie wojewodztwa ktore nie maja ZADNYCH
szans w konfrontacji z Wielkopolska albo Mazowszem? Chcemyu znowu 49
wojewodztw i slabe regioniki? Zrozumcie ze srodkowo pomorskie nie ma zadnych
szans. Bedziecie slabsi niz Lubuskie! Wybaczcie, ale ani Slupsk ani Koszalin
nie sa miastami wojewodzkimi. Takich miast jest w POlsce bardzo malo.
Warszawa, Poznan, Wroclaw, Krakow, Gdansk, Lodz, Katowice, Lublin, Olsztyn,
Bialystok i Szczecin to miasta ktore maja prawo do wojewodztwa. Ale i tak
lepiej by bylo gdyby Polska miala 8 duzych i silnych wojewodztw:

Poznan - w sklad wchodzi Bydgoszcz i Gorzow
Warszawa - Lodz
Wroclaw - Opole, Katowice, Zielona Gora
Krakow - Kielce, Rzeszow
Szczecin
Gdansk - Olsztyn, Torun
Bialystok
Lublin
Obserwuj wątek
    • Gość: gosia-s drogi Lechito... IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.07.02, 14:39
      Czytam Twoje posty na forum Warszawa, Poznań i muszę przyznać, trochę nurtują
      mnie Twoje wypowiedzi. Piszesz z zagranicy i rozumiem, że tęsknisz za krajem.
      Być może dlatego wszystko poza Wielkopolską jest dla Ciebię tylko "resztą
      Polski" (tak pisałeś). Więc jak jest z Tobą, wiem, że nienawidzisz Warszawy, a
      jaki jest twój stosunek do całej reszty Polski? Sorrry, ja nic do Ciebie nie
      mam, masz takie poglądy jakie masz, pytam tylko z ciekawości. Pozdrawiam.
      • Gość: Lechita Re: drogi Lechito... IP: 61.248.169.* 28.07.02, 17:21
        Gość portalu: gosia-s napisał(a):

> Czytam Twoje posty na forum Warszawa, Poznań i muszę przyznać, trochę nurtują
        > mnie Twoje wypowiedzi. Piszesz z zagranicy i rozumiem, że tęsknisz za krajem.
        > Być może dlatego wszystko poza Wielkopolską jest dla Ciebię tylko "resztą
        > Polski" (tak pisałeś). Więc jak jest z Tobą, wiem, że nienawidzisz Warszawy,
        a
        > jaki jest twój stosunek do całej reszty Polski? Sorrry, ja nic do Ciebie nie
        > mam, masz takie poglądy jakie masz, pytam tylko z ciekawości. Pozdrawiam.

Nienawidze Warszawy, wiadomo chyba za co. Reszte Polski bardzo lubie. Moim
        ulubionym miejscem poza Poznaniem jest wlasnie Pomorze Zachodnie. Scisle mowiac
        Wolin. Kocham gory. Jednak ta Warszawa mnie denerwuje. Wiem ze wy w Koszalinie
        nie lubicie Szczecina. Dla Poznania Warszawa jest tym Szczecinem. To co
        napisalem nie mialo was denewowac. Koszalin fajne miasto. Ale realnie trzeba
        patrzec na sytuacje. Polska dla mnie i dla wielu ludzi jest za bardzo
        scentralizowana. Warszawa bierze wszystko, regiony sa slabe. Rozumiem ze kazdy
        by chcial wojewodztwo, ale jak powstanie srodkowopomorskie to pozniej jeszcze
        inne i jeszcze inne. I znowu bedzie duzo slabych wojewodztw. A to nie jest dla
        nikogo korzystne. 8 duzych, silnych wojewodztw w Polsce federalnej to wlasnie
        to czego Polska potrzebuje! Bedziecie mieli wojewodztwo i co? Trzeba bedzie
        rywalizowac ze Szczecinem, Gdanskiem, Bydgoszcza i Poznaniem. Wygracie ta
        wojne? No i zawsze wszawka sie w wasze interesy wpieprzy. Wezmie co najlepsze,
        i czego jeszcze nie wziela. Mowie wam. Mniej wojewodztw. Ale silniejszych! To
        jedyna przeciwwaga dla wszawki. A nie szczecin ani Gdansk czy Slupsk jest
        waszym wrogiem. Wszawka to wrog #1 dla wszystkich w tym kraju.
        • Gość: gosia-s Re: drogi Lechito... IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.07.02, 18:38
          Co do Środkowopomorskiego, to się nie wypowiadam, bo ja nietutejsza. Pochodzę
          ze Świnoujścia i cieszę się, że podobają ci się tamte okolice. Nie wiem, czy
          Koszalin lubi Szczecin, ja tak. Poznań też mi się podoba. Co do Warszawy -
          mieszkam tu, gdzieś trzeba było pracę znaleź. Mam nadzieję, że to tylko
          tymczasem.
          Nie wiem, jak często bywasz w Poznaniu, w każdym razie ja każde parę dni urlopu
          spędzam w Szczecinie albo w Świnoujściu. Widzę, że brakuje tu pomysłów,
          inwestorów (szkoda, bo jest w co inwestować), pracy. Podejrzewam, że te same
          problemy ma też Koszalin. Województwo to na dobrą sprawę żadne rozwiązanie.
          Pozdrawiam.
        • piotr.koszalin Re: drogi Lechito... 29.07.02, 20:01
          Wiem, że miałem już nic nie pisać, ale nie moge się powstrzymać.

> kazdy
          > by chcial wojewodztwo, ale jak powstanie srodkowopomorskie to pozniej jeszcze
          > inne i jeszcze inne.
          Przepraszam, my chyba rozmawiamy o środkowopomorskim, a nie o innych. Jeśli
          istnieje realna potrzeba powołania jeszcze na przykład trzech województw to
          politycy powinni o tym pomyśleć. Do wszystkich spraw należy podchodzić
          racjonalnie i bez emocji. Powiedz mi co wiesz na temat Koszalina i Pomorza
          Środkowego. Co wiesz o problemach ludzi tu mieszkających, skoro nawet nie
          mieszkasz w Polsce...

> I znowu bedzie duzo slabych wojewodztw.
          Zdefiniuj pojęcie słabe województwo, proszę.

> A to nie jest dla
          > nikogo korzystne. 8 duzych, silnych wojewodztw w Polsce federalnej
          JAKIEJ?????????????????????? Polecam encyklopedię i sprawdzenie hasła: "państwo
          federalne"

> Bedziecie mieli wojewodztwo i co? Trzeba bedzie
          > rywalizowac ze Szczecinem, Gdanskiem, Bydgoszcza i Poznaniem.Wygracie ta
          > wojne?
          Jaka rywalizacja, chyba wspólpraca...
          • Gość: Lechita' Re: drogi Lechito... IP: 211.191.12.* 30.07.02, 06:00
            piotr.koszalin napisał:

> Wiem, że miałem już nic nie pisać, ale nie moge się powstrzymać.
            >
            >
            > > kazdy
            > > by chcial wojewodztwo, ale jak powstanie srodkowopomorskie to pozniej jesz
            > cze
            > > inne i jeszcze inne.
            > Przepraszam, my chyba rozmawiamy o środkowopomorskim, a nie o innych.

To jest pierszy krok. Teraz Koszalin a potem Bielko Biala a potem Pila. I gdzie
            to sie skonczy?

>Jeśli
            > istnieje realna potrzeba powołania jeszcze na przykład trzech województw to
            > politycy powinni o tym pomyśleć.

Juz dzisiaj istnieja 4 silne wojewodztwa. Wielkopolska, Mazowsze, Dolnoslaskie
            i Malopolska. Tylko one maja jakas realna szanse na rozwoj. Dlaczego? Bo sa
            duze i maja silne stolice plus pare mniejszych dobrze rozwijajacych sie miast.
            Sorry, ale srodkowopomorskie nie mialoby ani silnej stolicy ktora moglaby
            przyciagac inwestycje, ani nawet dobrze rozwijajacych sie miast!

> Do wszystkich spraw należy podchodzić
            > racjonalnie i bez emocji. Powiedz mi co wiesz na temat Koszalina i Pomorza
            > Środkowego. Co wiesz o problemach ludzi tu mieszkających, skoro nawet nie
            > mieszkasz w Polsce...
            >

To ty mi powiedz czy Koszalin bylby w stanie rywalizowac z Poznaniem lub
            Krakowem o prywatny kapital. Jakie firmy zrezygnuja z Krakowa zeby zaistniec w
            Koszalinie.

>
            > > I znowu bedzie duzo slabych wojewodztw.
            > Zdefiniuj pojęcie słabe województwo, proszę.
            >

>
            > > A to nie jest dla
            > > nikogo korzystne. 8 duzych, silnych wojewodztw w Polsce federalnej
            > JAKIEJ?????????????????????? Polecam encyklopedię i sprawdzenie
            hasła: "państwo
            >
            > federalne"
            >

Panstwo federlane: Srolica nie wtraca sie w sprawy regionow. Zobacz jak jest u
            Niemcow.

>
            > > Bedziecie mieli wojewodztwo i co? Trzeba bedzie
            > > rywalizowac ze Szczecinem, Gdanskiem, Bydgoszcza i Poznaniem.Wygracie ta
            > > wojne?
            > Jaka rywalizacja, chyba wspólpraca...

HAHAHA. Wspolpraca?! Poznan zrzygnuje z 1000 miejsc prac zeby pomoc
            Koszalinowi?:)
            • piotr.koszalin Re: drogi Lechito... 31.07.02, 18:31
              Gość portalu: Lechita' napisał(a):
              > piotr.koszalin napisał:
              >
              > > Wiem, że miałem już nic nie pisać, ale nie moge się powstrzymać.
              > >
              > >
              > > > kazdy
              > > > by chcial wojewodztwo, ale jak powstanie srodkowopomorskie to pozniej
              > jesz
              > > cze
              > > > inne i jeszcze inne.
              > > Przepraszam, my chyba rozmawiamy o środkowopomorskim, a nie o innych.
              >
              > To jest pierszy krok. Teraz Koszalin a potem Bielko Biala a potem Pila. I
              gdzie
              >
              > to sie skonczy?
              Przytocz argumenty za powstaniem województwa pilskiego. Czy Piła ma je? Chyba
              nie... Podział na 16 województw był wynikiem bezsensownych przepychanek. Były
              dwa główne projekty na 12 i na 17. Najpierw rząd Buzka nastawił się na 12,
              jednak to nie podobało się klubom parlamentarnym koalicji. Wyszło więc 15, na
              które nie zgodził się Kwaśniewski. W ten dziwny sposób narodził się wariant 16
              województw a wszystko zostało dokłanie przemyślane.

>
              > >Jeśli
              > > istnieje realna potrzeba powołania jeszcze na przykład trzech województw t
              > o
              > > politycy powinni o tym pomyśleć.
              >
              > Juz dzisiaj istnieja 4 silne wojewodztwa. Wielkopolska, Mazowsze,
              Dolnoslaskie
              > i Malopolska. Tylko one maja jakas realna szanse na rozwoj. Dlaczego? Bo sa
              > duze i maja silne stolice plus pare mniejszych dobrze rozwijajacych sie
              miast.
              > Sorry, ale srodkowopomorskie nie mialoby ani silnej stolicy ktora moglaby
              > przyciagac inwestycje, ani nawet dobrze rozwijajacych sie miast!
              Środkowopomorskie w chwili powstania byłoby województwem znacznie silniejszym
              od lubuskiego czy opolskiego. Uważasz miasta takie jak Zielona Góra, Gorzów,
              Olsztyn, Rzeszów, Opole za miasta silniejsze od Koszalina???

> > Do wszystkich spraw należy podchodzić
              > > racjonalnie i bez emocji. Powiedz mi co wiesz na temat Koszalina i Pomorza
              >
              > > Środkowego. Co wiesz o problemach ludzi tu mieszkających, skoro nawet nie
              > > mieszkasz w Polsce...
              > >
              >
              > To ty mi powiedz czy Koszalin bylby w stanie rywalizowac z Poznaniem lub
              > Krakowem o prywatny kapital. Jakie firmy zrezygnuja z Krakowa zeby zaistniec
              w
              > Koszalinie.
              Nie rozumiem o co Ci chodzi. Jaki kapitał??? Jaka rywalizacja??? Chcesz mi
              powiedzieć, że teraz Szczecin przyciąga prywatny kapitał do Koszalina? O co Ci
              chodzi???

>
              >
              > >
              > > > I znowu bedzie duzo slabych wojewodztw.
              > > Zdefiniuj pojęcie słabe województwo, proszę.
              > >
              >
              > >
              > > > A to nie jest dla
              > > > nikogo korzystne. 8 duzych, silnych wojewodztw w Polsce federalnej
              > > JAKIEJ?????????????????????? Polecam encyklopedię i sprawdzenie
              > hasła: "państwo
              > >
              > > federalne"
              > >
              >
              > Panstwo federlane: Srolica nie wtraca sie w sprawy regionow. Zobacz jak jest
              u
              > Niemcow.
              No nie bardzo... Jeszcze raz radzę sprawdź w encyklopedii.

>
              > >
              > > > Bedziecie mieli wojewodztwo i co? Trzeba bedzie
              > > > rywalizowac ze Szczecinem, Gdanskiem, Bydgoszcza i Poznaniem.Wygracie
              > ta
              > > > wojne?
              > > Jaka rywalizacja, chyba wspólpraca...
              >
              > HAHAHA. Wspolpraca?! Poznan zrzygnuje z 1000 miejsc prac zeby pomoc
              > Koszalinowi?:)
              Wróć do wątku powyżej. Napisz konkretnie jak widzisz tą rywalizację, bo piszesz
              bardzo chaotycznie - "Poznań zrezygnuje z 1000 miejsc pracy".
    • Gość: fin Re: Srodkowopomorskie?:) HAHA IP: *.atr.bydgoszcz.pl 29.07.02, 09:57
      Gość portalu: Lechita napisał(a):

> Warszawa, Poznan, Wroclaw, Krakow, Gdansk, Lodz, Katowice, Lublin, Olsztyn,
      > Bialystok i Szczecin to miasta ktore maja prawo do wojewodztwa.

A jakie kryterium kolega sznowny przyjął?? Bo głupoty to kolega wypisuje straszliwe.
      • piotr.koszalin Re: Srodkowopomorskie?:) HAHA 29.07.02, 20:04
        Gość portalu: fin napisał(a):
        > Gość portalu: Lechita napisał(a):
        >
        > > Warszawa, Poznan, Wroclaw, Krakow, Gdansk, Lodz, Katowice, Lublin, Olsztyn
        > ,
        > > Bialystok i Szczecin to miasta ktore maja prawo do wojewodztwa.
        >
        > A jakie kryterium kolega sznowny przyjął?? Bo głupoty to kolega wypisuje
        strasz
        > liwe.

Musimy wybaczyć koledze, bo on nie tutejszy. Nie z Polski pisze....
    • piotr.koszalin Re: Srodkowopomorskie?:) HAHA 29.07.02, 19:51
      Dosłownie ręce mi opadają kiedy słyszę takie wypowiedzi. Nie dlatego, że są
      przeciwnicy powołania 17 województwa, ale dlatego, że ludzie potrafią wypisywać
      takie głupoty nie mając na niektóre tematy zielonego pojęcia. Ile razy mam
      jeszcze pisać na forum Koszalina i Słupska (razem z innymi osobami), dlaczego
      to województwo powstać powinno... Powiedzcie mi i Ty Lechitko, ile jeszcze
      razy. Bardzo Cię proszę przejrzyj ostatnie wątki na ten temat i dowiedz się
      więcej i dopiero wtedy wpadnij do nas na dyskusję.
      Pozdrowienia i bez komentarza co do treści listu...
    • go-go Re: Srodkowopomorskie?:) HAHA 29.07.02, 20:27

dziwi mnie nieco drodzy koszalinianie i jedna sympatyczno świnujścianko,
      że podejmujecie dyskusję z osobnikiem ewidentnie chorym :(((
      radzę nie przejawiać emocji, kto nie wierzy polecam forumm kartofelndoru
      i warszawy
      a to,że nasz region podoba się psychopatom - nie nastraja optymizmem
      pozdrawiam Koslin :)
      • Gość: gosia-s Re: Srodkowopomorskie?:) HAHA IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 29.07.02, 20:51
        Wręcz przeciwnie, nie przejawiam tu żadnych emocji, a moje pytanie dotyczyło
        właściwie innej kwestii - chodziło mi o wypowiedź Lechity (swojego czasu) na
        forum Poznań. A że akurat na tym forum - po prostu tu mniejszy tłok, lepszy
        klimat do poruszania trudniejszych tematów. Pozdrawiam!
        • go-go Re: Srodkowopomorskie?:) HAHA 29.07.02, 21:19
          widzę, że necik extra ci chodzi :)
          jak tam piesio się sprawuje ?
          • gosia-s Re: Srodkowopomorskie?:) HAHA 30.07.02, 08:38
            go-go napisała:

> widzę, że necik extra ci chodzi :)
            > jak tam piesio się sprawuje ?

????????? :D
            • go-go Re: Srodkowopomorskie?:) HAHA 30.07.02, 10:25
              Będę się opiekować kotami siostry, która jedzie sobie w góry!!!

ale ze mnie :(
              no to jak tam kotki
              • gosia-s Re: Srodkowopomorskie?:) HAHA 30.07.02, 10:46
                go-go napisała:

>
                > ale ze mnie :(
                > no to jak tam kotki

Diarli nadale te kotki, urlop bym sobie wzięła, a nie smażyła się w mieście!!!
    • piotr.koszalin Re: Srodkowopomorskie?:) HAHA 29.07.02, 23:51
      Gość portalu: Lechita napisał(a):
      > I co jeszcze?! Moze woj. dla Bielska Bialej, Tarnowa i Elblaga? Czy was juz
      > wszystki poj...alo? Po co tworzyc malutkie wojewodztwa ktore nie maja ZADNYCH
      > szans w konfrontacji z Wielkopolska albo Mazowszem? Chcemyu znowu 49
      > wojewodztw i slabe regioniki? Zrozumcie ze srodkowo pomorskie nie ma zadnych
      > szans. Bedziecie slabsi niz Lubuskie! Wybaczcie, ale ani Slupsk ani Koszalin
      > nie sa miastami wojewodzkimi. Takich miast jest w POlsce bardzo malo.
      > Warszawa, Poznan, Wroclaw, Krakow, Gdansk, Lodz, Katowice, Lublin, Olsztyn,
      > Bialystok i Szczecin to miasta ktore maja prawo do wojewodztwa. Ale i tak
      > lepiej by bylo gdyby Polska miala 8 duzych i silnych wojewodztw:
      >
      > Poznan - w sklad wchodzi Bydgoszcz i Gorzow
      > Warszawa - Lodz
      > Wroclaw - Opole, Katowice, Zielona Gora
      > Krakow - Kielce, Rzeszow
      > Szczecin
      > Gdansk - Olsztyn, Torun
      > Bialystok
      > Lublin

Wiecie co... Właściwie to jestem za, ale proponuje podział na 7 regionów.
      Szczecin wrzućmy do Poznańskiego... Co Wy na to?
      • Gość: j...... Re: Srodkowopomorskie?:) HAHA IP: 153.19.135.* 31.07.02, 12:45
        Wiecie co. Właściwie to mi nie przeszkadza że Koszalin jest w województwie
        zachodniopomorskim. Przeszkadza mi bezdenna głupota szczecińskich elit które
        region koszaliński traktuja jak łup, oraz kretyństwo szczecińskich urzędników
        wojewódzkich dla których ktoś z Koszalina to jest przysłowiony Murzyn z Górnej
        Wolty którego trzeba ciągle edukować.
        Tak! Wielkie województwo wielkopolsko-zachodniopomorskie ze stolicą w Poznaniu
        (tam elity są bardziej rozsądne), niech Szczecin poczuje sie jak to jest być
        prowincją.
        • piotr.koszalin Re: Srodkowopomorskie?:) HAHA 31.07.02, 18:17
          No to jak? Chyba rezygnujemy z walki o środkowopomorskie... Walczmy teraz o
          wielkopolsko-zachodniopomorskie :)))
    • piotr.koszalin Re: Srodkowopomorskie?:) HAHA 31.07.02, 18:47
      Nie wiem czy zauważyliśce, ale ostatnio pojawiała się moda na zmniejszanie
      liczby województw. Być może jest to po prostu nowa miara patriotyzmu - no
      wiecie... tańsze państwo :))) a my, zwolennicy Środkowopomorskiego jesteśmy po
      prostu sabotażystami...
      Wiele osób licytuje się o jak najmniejszą liczbę województw. Ktoś powie 9, a
      zaraz potem ktoś inny 8, później 7. Jak tak dalej pójdzie to niedługo pojawią
      się głosy o podzieleniu Polski na północną i południową...
      • Gość: j..... Re: Srodkowopomorskie?:) HAHA IP: *.man.koszalin.pl 01.08.02, 10:21
        Raczej na Polskę A i B...Polskę elitarną (z kosmetycznym bezrobociem 1-5%) i
        Polskę zaściankową (z bezrobociem powyżej 30%). To byłoby smutne...
    • piotr.koszalin Re: Srodkowopomorskie?:) HAHA 01.08.02, 18:12
      Sprawa województwa Środkowopomorskiego została na prawdę mocno nagłośniona w
      Polsce. Ostatnio dość odbszerny artykuł na ten temat zamieściła Rzeczpospolita
      a ostatnio wątek środkowopomorskiego podejmuje także inne fora. Takie oto wątek
      znalazłem na forum Radomia:

Odwiedziłem dziś taki adress: www.srodkowopomorskie.eu.org W zasadzie,
      to wszystkich zachęcam, żeby tam zajrzeli, bo okazuje się, że Koszalin wcale
      nie odpuścił. W dalszym ciągu i na dodatek z coraz większą siłą walczą tam o
      swoje województwo. I mają coraz więcej argumentów, coraz więcej gmin, miast,
      urzędów, kół, stowarzyszeń i innych takich deklaruje swoje poparcie. I te
      działania zaczynają już przybierać naprawdę widzialną formę. Pojawił się
      projekt zmian w ustawie o podziale administracyjnym, pod którym podpisało się
      bodaj’że 33 posłów. Sprawa stała się już na tyle poważna, że piszą o niej
      poważne gazety (np. Rzeczpospolita), jak również i sam Miller zmuszony był do
      zabrania stanowiska w tym temacie.
      Jestem pełen szacunku dla starań zarówno Koszalina jak i Słupska (chociaż
      Słupsk stara się nieco mniej) w tej sprawie. Zawsze uważałem, że projekt ‘17’
      jest najlepszym i najmniej kontrowersyjnym rozwiązaniem; stanowi kompromis
      między racjami ekonomicznymi, a społecznymi, których przecież nie można
      lekceważyć. Warto zwrócić uwagę na reakcje mieszkańców Szczecina w tym temacie.
      Oni mają tam poważne wątpliwości, czy Koszalinowi nie uda się przypadkiem
      oderwać zabierając ze sobą na dodatek Kołobrzeg. Ten rozdźwięk narasta
      zwłaszcza w związku z wydarzeniami w Stoczni Szczecińskiej; to co się dzieje w
      związku z jej problemami, pokazuje jak różnymi miastami są Szczecin i
      Koszalin... To wcale nie jest spójna ziemia.

Nie jestem przekonany, czy uda się przeforsować projekt środkowopomorskiego w
      najbliższym czasie. Ale bieżąca sytuacja wskazuje, że raczej działania na jego
      rzecz będą się nawarstwiać i to w takim stopniu, że dojdzie w końcu do korekty
      reformy administracyjnej.
      No i jakie wnioski ? Koszalin już od dłuższego czasu mnoży wysiłki w swej
      sprawie. W naszym rejonie (Ki-Ra) coraz częściej wspomina się (i chyba nie
      tylko na FORUM) o ewentualnej zmianie granic wojewódzkich dla Radomia. Są to
      jednak do tej pory bardzo nieśmiałe deklaracje, w ramach których żadna ze stron
      (Ki & Ra) nie wychyla się zbytnio zza ‘tarczy’ zaszłości i antagonizmów. No ale
      fakt, że sprawa wciąż powraca na forum – i co pewnie niektórzy regularni
      forumowicze zauważyli – w coraz konstruktywniejszym kontekście, również nie
      może pozostać niezauważona. Ja – jak już deklarowałem – jestem jak’najbardziej
      ZA takim zbliżeniem, chociaż jak napisałem w poprzednim poście – będzie ono
      bardzo trudne, no i nic na siłę. Niezorientowanym chcę zakomunikować, że wcale
      nie jestem ‘hurra-optymistą’ w tym temacie. Niemniej jednak wydaje mi się, że
      jest ono możliwe, obrót jaki przybierają sprawy wskazuje, że chyba wszystko
      zmierza w tym właśnie kierunku.
      No i teraz to, co uważam za najistotniejsze: stanowisko KO-SŁ staje się coraz
      bardziej zbieżne; jest ono już na tyle skrystalizowane, że naprawdę niedługo
      może być całkiem poważnie rozpatrywane przez Sejm. Być może uda się je
      przeforsować i środkowopomorskie stanie się faktem.... jednak w takiej sytuacji
      o wiele trudniej będzie już przeprowadzić korektę
      Świętokrzyskiego/Staropolskiego, bo sprawa ciągłych zmian administracyjnych
      stanie się po prostu ‘nużąca’ i nie będzie już miała takiej siły przebicia.
      Wydaje mi się więc, że jeżeli w RA poważnie zaczynają myśleć o jakichkolwiek
      zmianach, to teraz jest najwłaściwszy na to moment żeby zacząć o tej sprawie
      konkretnie rozmawiać. Skoordynowanie wysiłków z KO-SŁ przynieść może
      zdecydowanie większe efekty, niż działanie w pojedynkę. Mam na myśli oczywiście
      zgłoszenie jednego projektu korekty podziału administracyjnego.
      Oczywiście ma to sens, jeżeli RA będzie tym zainteresowany. Jeżeli nie, no to
      nawet nie ma o czym dyskutować i w ogóle podejmować tematu. Warto jednak
      pamiętać, że jeżeli KO-SŁ wywalczą swoje – druga tak sprzyjająca sytuacja może
      się już szybko nie nadarzyć.
      Polecam stary wątek poświęcony temu tematowi www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
      dzial=0511&forum=RADOM&wid=1114849&aid=1114849
      • piotr.koszalin Adres do artykułu Rzeczpospolitej 01.08.02, 18:17
        arch.rp.pl/a/rz/2002/07/20020727/200207270035.html?k=on&t=2002072520020801
    • Gość: fin Re: Srodkowopomorskie IP: *.atr.bydgoszcz.pl 02.08.02, 15:31
      Szczerze Wam życzę powodzenia w staraniach o powołanie województwa.
      Gdy przed kilku laty decydowało się, ile będzie województw, gdy jeździlismy do Warszawy na demonstracje w tej
      sprawie, razem z ludzmi z Bydgoszczy, Opola, Zielonej Góry byli także ludzie z Koszalina.
      Nam udało się wywalczyć województwo, Wam niestety nie.
      Wydaje mi się, że kluczowa była tu postawa Słupska, który chcial do Gdańska. Jasli teraz sytuacja się zmieniła, to
      warto podjąć starania o powołanie Srodkowopomorskiego. Ja natomiast nie jestem pewien, czy Słupsk Was poprze.
      Nie wiem, jak tą sprawę przedstawiają Wasze media, ale na pozostałym obszarze kraju raczej lansuje się
      stanowisko, że Słupsk nadal chce z Gdańskiem, a tylko niewielka ilosć mieszkńców Słupska chce
      Srodkowopomorskiego. Gdańsk w tej sprawie bardzo mocno działa i zrobi wszystko, żeby zatrzymać przy sobie
      Słupsk.
      Moim zdaniem kluczem do powodzenia jest jasne, wspólne stanowisko Rad Miejskich Koszalina i Słupska.
      I zdecydowane działanie.

Pozdrowienia z Bydgoszczy i życzę sukcesów Waszej sprawie.

• piotr.koszalin Re: Srodkowopomorskie 02.08.02, 15:53
        > Szczerze Wam życzę powodzenia w staraniach o powołanie województwa.
        Dzięki...

> Jesli teraz sytuacja się zmieniła, to
        > warto podjąć starania o powołanie Srodkowopomorskiego. Ja natomiast nie
        > jestem pewien, czy Słupsk Was poprze.
        > Nie wiem, jak tą sprawę przedstawiają Wasze media, ale na pozostałym obszarze
        > kraju raczej lansuje się
        > stanowisko, że Słupsk nadal chce z Gdańskiem, a tylko niewielka ilosć
        > mieszkńców w Słupska chce Srodkowopomorskiego.
        To nie do końca prawda. W Słupsku jest znacznie mniej zwolenników
        Środkowopomorskiego niż w Koszalinie, ale i tak są oni w zdecydowanej
        większości.
        Moim zdaniem najważniejsza jest tutaj decyzja samego Leszka Millera oraz
        Ryszarda Ulickiego, który jeśli postawi sprawę na ostrzu noża to o 17
        województwo możemy być spokojni...

> Gdańsk w tej sprawie bardzo mocno działa i zrobi wszystko,
        > żeby zatrzymać przy sobie
        > Słupsk.
        I tu się mylisz. Znacznie bardziej na Środkowopomorskiem straci Szczecin, który
        jest w końcu znacznie słabszy od Trójmiasta, a poza tym ma też trochę więcej do
        stracenia...
        Gdańskowi aż tak nie zależy na Słupsku, albo po prostu takie robi wrażenie, aby
        pokazać mieszkańcom Słupska, że Gdańsk to po prostu dobry wujek, który chce
        tylko wszystkiego co najlepsze dla Słupska. Nawet województwa...

> Moim zdaniem kluczem do powodzenia jest jasne, wspólne stanowisko Rad
        Miejskich
        > Koszalina i Słupska.
        > I zdecydowane działanie.
        Obie rady podjeły w tej sprawie odpowiednie uchwały. Zrobiły to także wszystkie
        powiatów, które mają wejść do Środkowopomorskiego.

> Pozdrowienia z Bydgoszczy i życzę sukcesów Waszej sprawie.
        Pozdrowienia dla Bydgoszczy z Koszalina...

• Gość: XYZ Re: Srodkowopomorskie IP: *.enter.net 05.08.02, 23:46
          Jak wygladaja postacie niby koszalinskie ktore chcialy zrobic z Rysia
          Ulickiego niewyksztalconego ;buca;
          Czesc Polakow to wspaniale postacie ze wspanialymi mordami/mysle o wladcach
          piora podrzednych marnych brukowcow/
          Co oni roba dla Koszalina i ponownego jego wojewodztwa/dalej kobia w dupe
          uczciwego???/

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka