malcoolm 01.08.11, 20:40 Lepszy Szczecin z pomysłem na stocznię Co myślicie o takiej idei? Warto ją zrealizować na terenach stoczniowych, czy może obecna tam infrastruktura i miejsce jest zbyt cenne na taki projekt? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andreas.007 Re: Lepszy Szczecin z pomysłem na stocznię 01.08.11, 22:06 "Dziś ze stoczniami jest coraz lepiej, bo postawiły na specjalistyczną i niszową produkcję. W ich reaktywację zaangażowało się też państwo poprzez zależne od siebie firmy i instytucje. W Gdyni większość postoczniowych hektarów kupiło kilku poważnych inwestorów. Właśnie powstaje wart 200 mln euro specjalistyczny statek do stawiania wież wiatrowych na platformach morskich. Buduje go polska prywatna firma Crist. Należy do dwóch inżynierów budowy okrętów. Po 20 latach istnienia zaczyna wyrastać na potentata. Zatrudnia już 1,1 tys. osób - w tym zwolnionych stoczniowców - i interesuje się także produkcją morskich farm wiatrowych dla Zachodniej Europy. - Statki Crista to majstersztyk techniki, są o wiele bardziej zaawansowane technologicznie niż to, co budowano tu wcześniej. Ta stocznia dostała drugie życie. Pracują dźwigi, remontuje się infrastrukturę. Swoje studio filmowe chce otworzyć tu angielska firma BreakThru, która wyprodukowała oskarowy film "Piotruś i Wilk" - mówi Jarosław Pawłowski z Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej, która ma tu osiem hektarów. Kolejni inwestorzy, w tym państwowa stocznia remontowa Nauta, chcą w Gdyni budować statki, wieże do wydobywania gazu łupkowego oraz urządzenia do wydobywania ropy i gazu. A w planach są także elementy przyszłej elektrowni atomowej. Na nogi staje też Stocznia w Gdańsku, która ogłosiła, że zrealizowała już połowę planu naprawczego uzgodnionego z Brukselą. We wrześniu ma podpisać umowę na nowe statki. Produkuje też wieże do elektrowni wiatrowych, których chce być jednym z największych producentów w Europie. Stocznia zatrudnia 2 tys. osób, ale chce wydać na inwestycje 300 mln zł i już szuka 400 nowych pracowników. - Prowadzimy kampanię rekrutacyjną w Trójmieście i na Pomorzu. Nabór cały czas trwa, ale jest poniżej oczekiwań spółki - narzekał niedawno Arkadiusz Aszyk z zarządu stoczni. Z upadku nie podniosła się jedynie stocznia w Szczecinie, gdzie teren przejęło kontrolowane przez państwo Towarzystwo Finansowe Silesia. Jak udało nam się ustalić, w połowie tego tygodnia ma nastąpić przełom. - Właśnie podpisaliśmy umowę dzierżawy z firmą, która prowadzić będzie działalność stoczniową. Ma zacząć działać w marcu 2012 r. - informuje prezes Silesi Wojciech Bańkowski. - W stoczni nic się nie dzieje. To ściema - nie wierzy w te zapowiedzi jeden z wpływowych polityków ze Szczecina. Dlaczego Gdynia i Gdańsk lepiej sobie poradziły? Jarosław Pawłowski tłumaczy, że to zasługa Trójmiasta, które przyciąga biznes. Tymczasem Zachodniopomorskie w ostatnich latach zaczęło cofać się w rozwoju. A co ze zwolnionymi stoczniowcami? Z danych urzędów pracy wynika, że jako bezrobotni ciągle jest zarejestrowanych 2,6 tys. osób." Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Lepszy Szczecin z pomysłem na stocznię 01.08.11, 22:09 Od zawsze pochwalalem decyzje zbudowania w stoczni ciecinskiej lotniskowca "Jan Pawel II" Jak dlugo by plywal, dumni bylibysmy jak cholera.. jakby go nam ruskie zatopily, czcilibysmy zatopienie uparcie jak Powstanie Warszawskie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: Lepszy Szczecin z pomysłem na stocznię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 11:40 :)))) "ładnie" fantazja opisana - pomysł autora nie był bez gruntu dla działań :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
hirenna Re: Lepszy Szczecin z pomysłem na stocznię 04.08.11, 09:43 Dziś od rana poprawiasz mi humor w 100% :) Dzięki i miłego dnia! :) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Lepszy Szczecin z pomysłem na stocznię 01.08.11, 22:37 Oczywiście, ze można rozważać budowanie tam wszystkiego... wzorem dowolnie wybranego miasta na świecie czy w kraju. Można podawać przykłady i wyliczenia oraz liczyć zyski i korzyści. Trochę jednak mam wrażenie, ze osoby wcto się nawiace nigdy nie miały do czynienia z prowadzeniem własnej działalności, a czesto jedynym ich zajęciem w życiu, to była praca za biurkiem, gdzie nie musieli się o nic innego martwić, jak tylko o przychylność szefa. Takim świetnym przykładem jest dla mnie umiłowanie opery w namiocie ustawionym za miliony tuż przy głównej i halasliwej ulicy. Mógła na to wpaść tylko taka osoba... Raz ze trudno będzie prowadzić tam działalność, to jeszcze namiot w tym miejscu raczej trzeba będzie rozebrac! A ustawiony na terenie choćby MTS miałby lepsze warunki uaktywniajac tamta dzielnice, nadto przekazany potem MTS lub przekazany na dalsze prowadzenie działalności kulturalnej byłby dalej wykorzystywany. Do tematu. Można proponować zrobienie na terenie stoczni wszystkiego, podawać przykłady innych, gdzie przynosi to korzysci... Niemniej miasto nie jest właścicielem tego terenu i jak widać z dotychczasowych rozmów niektórych firm nie ma wpływu na to co tam będzie. Ponadto skoro teren ma infrastrukturę pod produkcje przemysłu, skoro jest w Szczecinie kadra osob, a wreszcie są szkoły techniczne ksztalcace właśnie do takiej produkcji ludzi i co tu ukrywać położenie przy wodzie - pozwalające na transportowanie elementów droga wodna lub produkcje stoczniowa. To po co nadwerezac sobie zylki wymyślając coś na co przede wszystkim nie ma środków, bo kto miałby finansować budowę tam kodmostomu, a jest na świecie tylko kilka takich, nadto wiedzie się im tam dobrze.... tylko kto to sfinansuje - oczywiście żaden urzędnik nie będzie nawet zastanawiał się nad tym. Poza tym teren jest w rękach firmy, która realizuje widać konsekwentnie jakiś plan i nikomu nawet się z tego nie tłumaczy, bo nie musi. Ludzie zastanówcie się lepiej co WY, konkretnie zrobiliscie w Szczecinie, żeby żyło się tu lepiej, żeby było tu lepiej i miasto było bogatsze? Odpowiem, ze ja prowadzę od 20 lat firmę i firma działa, a dzięki także moim pieniądzom i operatywnosci działają inni, którzy zatrudniają kilkadziesiąt ludzi i prowadzą produkcje na wysokiej technologii. Jeżeli każdy z Was kombinujących co ma terenie stoczni można zrobić zrobiłby warunki dla działania takiej firmy, to mielibyśmy już dobrze, bo byloby kilkadziesiąt a może kilkaset takich firm... wkurzylem się, przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 W tym miescie 01.08.11, 22:44 W tym mieście większość siedzi i kombinuje co by tu inni mogli robić, zamiast samemu wziąć się do roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: W tym miescie 01.08.11, 22:49 Wiekszosc to wydaje cudze pieniadze na cudze potrzeby ;) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: W tym miescie 01.08.11, 23:09 Przechodzą tacy obok bazy 120 ciągników siodlowych i marudzi, ze to bogacz a ja biedny i wymyśla... a niech weźmie kredyt, tak zaczynałem i kupi ciągnik i zrobi taka bazę. Niestety wtedy moja spółka padła... ale wyciągnalem wnioski. Narzekają na Panów Golemow, obrażają ich, a niech jeden z drugim weźmie kredyt i wynajmie czy kupi pomieszczenie i zrobi tam na początek bar, potem drugi lub większy i zakazuje Golemow. A nie ze nie potrafią grosza zarobić tylko w budżetówce a się mądrzą. Każdy może. Niech ten pomysłodawca czy inni zaliza firmę, nie organizują konferencje, czy inne targi niech się wykaza, zatrudnia ludzi, a potem bedą się madrzyc! Ta baza ciągników, restauracje, nieruchomosci czy firma organizujaca targi nie bierze się znikąd, to lata ciężkiej pracy i pomysłów i wielu wpadek! Walki z problemami i urzędnikami, którzy nie byli przychylni... a jeden z drugim potem się madruje co by tam nożna zrobić i jeszcze odgrywa cwaniaka wyciągając z rękawa jakieś kalkulacje! A zapytam - kolego sam zrób! Zaczynałem w garażu, Panowie Golemowie tez nie wygrali w Lotto, możesz i Ty zamiast gardlowac czy szarpać się przy biurku wykazać się, a przede wszystkim zrealizować swoje dobre pomysły! Weź się do roboty jeden z drugim! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: W tym miescie 01.08.11, 23:16 Jeżeli już ktoś chce pomyśleć co można zrobić w miejscu stoczni, to niech sobie pomyśli tak, ze bierze kredyt na siebie i swoją rodzine... powiedzmy, ze da się zadłużyć cała rodzine takze nienarodzona jeszcze na to konto! Teraz niech sobie pomysli, co by tam zrobił! Czy centrum targów lub biur lub apartamentow w tym miescie czy może wykorzystać trzeba infrastrukturę, kwalifikacje ludzi tu mieszkających, którzy są bez pracy, a nadto ksztalceni na Politechnice... dalej położenie przy nabrzezach i należy szukać zamówień na taka produkcje, która to wykorzysta i da się zarobić... a nie patrzeć za gruszkami na wierzbie! Myśleć! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: W tym miescie 01.08.11, 23:18 Tylko ktoś kto w życiu nie zapracował może myśleć tak, jak kombinuje wielu w tym temacie... Słyszałem, ze można zarobić na sadzeniu lasów... Unia dopłaca przez 15 lat. To może las tam zrobić? Bedą grzyby i choinki na święta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: W tym miescie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 12:04 > Słyszałem, ze można zarobić na sadzeniu lasów... Unia dopłaca przez 15 lat. > To może las tam zrobić? > Bedą grzyby i choinki na święta.. ------ :)))) obietnica UE - to nawet 20 lat, czyli 2030 i droga FG kontynuacją :))) MOże innym pomoże: www.forum.lasypolskie.pl/viewtopic.php?t=11352 Przy okazji dzięki za przypomnienie tematu, może powinnam dokładniej poznać. Ale wydaje mnie się, że tylko grzyby i wióry tp. z tego lasu będą należą do prawnego właściciela gruntu ?? :))) ludzie z miasta na Turzynie zrobią na tym biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: W tym miescie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 12:17 andreas.007 napisał: > Czy centrum targów lub biur lub apartamentow w tym miescie Nabywca Silesia nie ma sentymentu dla miejsca i ludzi, tak jak jego mieszkańcy. > czy może wykorzystać trzeba infrastrukturę, kwalifikacje ludzi tu mieszkających > którzy są bez pracy, a nadto ksztalceni na Politechnice... Koniecznie i obowiązkowo na istnienia regionu woj. zachodn. > dalej położenie przy nabrzezach i należy szukać zamówień na taka produkcje, > która to wykorzysta i da się zarobić... a nie patrzeć za gruszkami na wierzbie! > Myśleć! Ktoś i z jakiegoś powodu podpowiedział hasło Pływające Ogrody i haczyk złapany. Polityka pogranicza i może niektórzy nie myślą kategoriami zysku dla miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy-telniczka Re: Lepszy Szczecin z pomysłem na stocznię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.11, 11:51 andreas.007 napisał: > Trochę jednak mam wrażenie, ze osoby wcto się nawiace nigdy nie miały do > czynienia z prowadzeniem własnej działalności, a czesto jedynym ich zajęciem > w życiu, to była praca za biurkiem, gdzie nie musieli się o nic innego martwić, > jak tylko o przychylność szefa. ----- To nie jest wrażenie, to była i jest norma dla tej grupy zawodowej, która tylko wiecznie trwa. Kiedyś, nie tak dawno w odpowiedzi TYLKO usłyszałam, że coś można zrobić lepiej ekonomicznie itp., a zobaczyłam standard wg ustaleń: "już nie ma czasu" :) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 To bajka o Szczecinie, które chce być ∫t∫ε't∫in 01.08.11, 23:50 To jest bajka o Szczecinie, które chciało być ∫t∫ε't∫in... Teraz mi się przypomniała... "Jak Gyom został starszym panem" z zbioru Bajek rożnych, Leszka Kołakowskiego.... i tak idealnie mi przypasowalo, ze to o Szczecinie! Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: To bajka o Szczecinie, które chce być ∫ 01.08.11, 23:53 A jak komu nie chce się czytać, to polecam teatr Kana "Lailonia". :) Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: To bajka o Szczecinie, które chce być ∫ 02.08.11, 00:00 Zawsze znajda się Eskimosi, którzy wypuściła dla mieszkańców Zairu wskazówki zachowania się w czas olbrzymich upałów. Stanisław Jerzy Lec Odpowiedz Link Zgłoś
anika31 Re: To bajka o Szczecinie, które chce być ∫ 02.08.11, 08:50 Zapewne niewielu Szczecinian wie, że w Stoczni pracuje sporo prywatnych firm, właściwie trudno znaleźć wolną halę, nie zatrudniane są tysiące osób ani nikt nie buduje dużych statków, ale majątek w części pracuje. Prowadzenie działalności stoczniowej w naszym mieście jest trudne, zwłaszcza dla firm kooperujących z tym przemysłem. Niestety zmora moim zdaniem jest zatrudnianie ludzi na czarno, na umowę zlecenie, niepłacenie poddostawca itd. Zgadzam się że prowadzenie własnego przedsiębiorstwa jest trudne i nie każdy potrafi. Ale taka jest natura rzeczy ktoś umie zrobić restaurację a inny nie. Pracodawców zwłaszcza tych płacących podatki, płacących ludziom stwarzających popyt na rynku lokalnym należy szanować i wręcz nosić na rekach. W Szczecinie spora grupa osób bardzo dobrze żyje pracując w strukturach samorządowych, rządowych, agencjach, budżetowych przedsiębiorstwach, instytucjach oświatowych (nie mylić z nauczycielami) itp. im jest trudno zrozumieć ze aby coś zarobić trzeba się napracować i zaryzykować. Natomiast nie ukrywam, że chciałbym aby w naszym mieście budowane duże statki, żeby można było oglądać wodowanie kolejnego kolosa zbudowanego przez Szczecinian,zaprojektowanego przez Szczecinian i sprzedanego przez Szczecińską firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asasasa Re: To bajka o Szczecinie, które chce być ∫ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.11, 09:31 pomysl wedlug mnie bez sensu... nie w tym miejscu, zbyt duzy potencjal :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: port macierzysty Lepszy Szczecin z pomysłem na stocznię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.11, 07:55 Centrum Targowe i Koneferencyjne może być nadal tam gdzie jest MTS. Właściciele powinni się wziąść do roboty i dobrze je zaplanować. Oczywiście można próbować je zrobić na terenach po stoczni, dworca, portu itd .. jest wiele dobrych lokalizacji. Nim to się jednak zaplanuje, trzeba mieć jakiś całościwoy plan, jak ma to miasto wyglądać! A co do stoczni, to walczą 2 besensowne mity .. stoczni której już nie ma i stoczni której póki co nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Do roboty wymyślacze za zeta 02.08.11, 10:54 Dokładnie, jak taki mądry i portal Lepszy Szczecin ma dobry pomysł, to niech zaliza spółkę, wezmą kredyt, a terenów lepszych jest u nas... choćby nad Jeziorem Dabie, może przy marinie zrobią takie centrum targowe! Super, niech wykaza się inicjatywa i umiejętnościami, niech zatrzymują własna gotówka i zrobią, bo tam byłoby najlepsze miejsce na to! Piękne widoki, a w przerwach pływanie zaglowkami... Do roboty wymyślacze! Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Szczecin bylby duzo lepszym z pomyslem 02.08.11, 12:01 na gowno uliczne.. Tak trzymac! Odpowiedz Link Zgłoś
anika31 Targi 02.08.11, 13:21 Mam drobne pytanie czy ktokolwiek na tym forum zna się na organizacji targów? Był gdzieś poza Szczecinem i Poznaniem? Obiekty targowe to w tej chwili nowoczesne hale z pełną infrastrukturą w tym np. z klimatyzacją, pełnym dostępem do mediów. Targi w Poznaniu i Kielcach obecni potentaci na rynku stają na głowie żeby przyciągnąć różne wydarzenia. Sosnowiec czy Gdańsk raczej wyjątkowych sukcesów nie mają, choć trzeba przyznać, ze zwłaszcza w Sosnowcu zainwestowano naprawdę przyzwoite pieniądze w promocję . Do tego na targi muszą przyjechać wystawcy i zwiedzający. Polski rynek jest tak zapchany, że naprawdę ciężko mi sobie wyobrazić udany tego typu biznes w Szczecin ale może mam małą wyobraźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Re: Targi 02.08.11, 13:27 to moze by tak laczyc temetyke targow, np. Morsko-sakralna? 2 w 1 ze tak sie wyraze zyski dwa razy wieksze, a kosztow tylko polowa.. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Targi 02.08.11, 13:32 Toz własnie o tym starałem sie niektórym, chyba młodocianym powiedziec, to lata pracy i doswiadczen, lata walki o rynek, a przede wszystkim PIENIADZE! Jakakolwiek inwestycja to nie czcze gadanie na jakis forach Lepszy Szczecin, ale to konkretne pieniadze - zapytam co z Łasztownia, na ktora wylano tyle słow... powiem wiecej wydawano pieniadze na rozne analizy i wizualizacje, a wreszcie, jak wiem niektorzy zakupili dzialki liczac na to, ze miasto doprowadzi tam infrastrukture. Pytam i co... czcze gadanie jakis zapalencow i urzedasów... a firmy wydaly szmal, niektore nawet na miliony popłynęły... zapewne juz nie wroca do Szczecina! Wlasnie w Szczecinie to sie gada lub robi cos na wariata... a potem usmiecha milo, robiac dobra mine do zmarnowanych pieniedzy, w najlepszym przypadku ktos sie przyzna, ze chciał dobrze, ale nie miał swiadomosci... Urzwednicy, ktorzy maja wkladze, kompetencje i podejmuja decyzje powinni odpowiadac swoim majatkiem za te decyzje to byłoby moze lepiej. Przypomne moze przy okazji uruchomienia w Wili Lentza inkubatora kultury... Przypomne, ze była tam młodzioez, ktora malowała, robiła teatr - wyrzucono ich, zrobiono tam Bałtycki Port Kultury.... ale nie na długo.... "Bałtycki Port Kultury, który umieszczono w Willi Lentza. Po 10 miesiącach miasto Bałtycki Port Kultury zlikwidowało. A według ostrożnych szacunków wydano prawie pół miliona złotych: 350 tys. na funkcjonowanie Bałtyckiego Portu Kultury, 70 tys. na gazetę 20:16, a około 60 na stronę internetową. " Ktos za to odpowiada, zaplaci z wlasnej kieszeni moze? Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Targi 02.08.11, 14:07 Zaraz, nalezy jeszcze doliczyc koszt przeprowadzki, a przede wszystkim adaptacji pomieszczen w szkole, do ktorej przeniesiono młodziez. To sa pieniadze wyrzucone w błoto, a teraz znaleziono firme, ktora za 140 tys. ma tam robic inkubator kultury, bo miasto nie ma komncepcji, a przede wszystkim nie ma pieniedzy na wyrzucanie na takie pomysły, lecz Willa gdy bedzie stała pusta, to jeszcze bardziej bedzie niszczała! To sa włąsnie efekty takich WYMYŚLACZY... ktorzy nie potrafia nic samo zrobic, ale chetnie wydaja pieniadze podatnikow, bo to ich nic nie kosztuje, a jeszcze za to im sie płaci... życ nie umierac, przepraszam RZADZIC nie umierac! Potem taki jeden z drugim człowieka, ktory zapyta o kalkulacje, zapyta o ryzyko, a przede wszystkim wyrazi swoje watpliwosci jeszcze nazwie MALKONTENTEM, ktory nie kocha Szczecina... KOCHAM TO MIASTO, ALE SZLAG MNIE TRAFIA, jak wyrzuca sie w błoto MILIONY na durne pomysły, ktore z gory skazane sa na... gó.... To nie mieszkancy sa temu winni, ale zarzadzajacy tym miastem, bo ludzie to widza! Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Targi 02.08.11, 14:29 Dodajmy do tego jeszcze ten koncert w katedrze za 400 tys. Prosze bardzo to tak grosz do grosza juz jest pare milionów. A jak jeszcze miasto by dorzuciło, to moze z unii na ratowanie zabytków dałoby sie wyciagnac cos i Pałac Młodzieży rozwijałby zainteresowania kulturalne młodych szczecinian w przyzwoitych warunkach, a przede wszystkim w otoczeniu piekna! Nawet juz nie chce myslec, co sie bedzie działo z budynkiem Kontrastów. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: Targi 02.08.11, 19:11 Raczej sie uda... skoro umowy dzierzawy jakies podpisali... www.24kurier.pl/Aktualnosci/Szczecin/Chca-remontowac-i-budowac---statki ""Towarzystwo Finansowe Silesia, właściciel terenów dawnej Stoczni Szczecińskiej, podpisało umowę dzierżawy części obiektów stoczni ze spółką Kraftport. Nowy dzierżawca będzie prowadzić działalność z zakresu remontów i budowy jednostek pływających" - informuje w komunikacie Adrian Słojewski. Kraftport deklaruje "szeroką współpracę z lokalnymi podwykonawcami oraz pozyskanie siły roboczej spośród szczecińskich inżynierów i stoczniowców". Spółka wydzierżawiła tereny pochylni „Wulkan” oraz tzw. „Malarni” wraz z nabrzeżem Wulkan i Drzetowskim oraz budynek hali do gięcia i cięcia elementów stalowych i budynek dawnej przychodni, który ma być przeznaczony na biura". Umowa dzierżawy pomiędzy TF Silesia i Kraftport ma charakter długoterminowy. Zdaniem Silesii umowy dzierżawy jest szansą na kontynuację działalności stoczniowej na terenie Szczecina. - Przyciągnięcie w tak krótkim czasie prężnego partnera biznesowego jest naszym dużym sukcesem – mówi Wojciech Bańkowski, Prezes Zarządu TF Silesia. - Dysponując długoletnim doświadczeniem w realizacji podobnych przedsięwzięć, jesteśmy w stanie precyzyjnie oceniać potencjał branych pod uwagę inwestorów. Kraftport, wraz ze swoimi kooperantami, jest gwarantem dynamicznego rozwoju działalności stoczniowej na terenie dawnej Stoczni Szczecińskiej – obiecuje Bańkowski. Obecnie Kraftport negocjuje zamówienia na prace remontowe i budowę jednostek pływających. - Reaktywacja prac stoczniowych planowana od początku marca 2012. Do tego czasu pierwsi pracownicy Kraftport będą przygotowywać maszyny i urządzenia do produkcji. Docelowo w Kraftport pracę znajdzie ok. 1000 osób. Będą to głównie ślusarze, spawacze, malarze, monterzy kadłubów, elektrycy i suwnicowi – mówi Jan Kubicki, Członek Zarządu Kraftport Sp. z o.o. Silesia "planuje dalsze etapy rewitalizacji terenu inwestycji TFS w Szczecinie i prowadzi rozmowy z kolejnymi podmiotami, które będą działać na jej terenie" - czytamy w komunikacie. (b)" Odpowiedz Link Zgłoś
adams96 Re: Lepszy Szczecin z pomysłem na stocznię 02.08.11, 20:17 Zgadzam sie z pogladami Pana o nicku andreas007 bo uwazam ze za obecny stan w jakim znalazła sie upadła stocznia w Szczecinie odpowiada grono nieudacznikow z PO ktorzy dorwali sie tutaj do wladzy na plecach obecnie bezrobotnych stoczniowcow i popieraja swojego szefa z trojmiasta.Zmarnoirawiono ogromny majatek oraz duzy lokalny entyzjazm szczecinan i mam nadzieje ze w niedalekiej przyszlosci znajdzi sie sprawiedliwa wladza ktora ich za to osadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: br Re: Lepszy Szczecin z pomysłem na stocznię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 18:35 kazde miejsce jest dobre na cos w Szczecinie...to tez... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...12 Re: Lepszy Szczecin z pomysłem na stocznię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.11, 14:56 juz wynajeta stocznia, wiec pomysl hchyba sie nei uda . Odpowiedz Link Zgłoś