Dodaj do ulubionych

Samosiejki

26.08.11, 21:59
Jeszcze w temacie wycinki drzew z zamkowej skarpy, dla tych co uwazaja, ze to samosiejki i dzika roslinnosc: www.gs24.pl/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=GS&Date=20110807&Category=SZCZECIN&ArtNo=316708468&Ref=V1&MaxW=580&border=0&title=1

Zamek stal wsrod wysoki drzew. Nie byl ogolony tak jak teraz chca zrobic. Nie byla to tez niska roslinnosc. Polak na sile musi poprawiac po niemcu byle tylko podkreslic, ze to polskie? I chyba by pokazac polska tandete.
Obserwuj wątek
    • Gość: ajpitoajpi12 Re: Samosiejki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.11, 08:45
      Nie pamiętam drzew w tym rejonie, natomiast świetnie pamiętam gruzy, gruzowiska i stojącą jak wśród fal - na gruzowisku właśnie Bramę 7 płaszczy. W czasie wojny i kilka lat po niej płonęły nie tylko domy, trzeba wziąć pod uwagę też trudne zimy powojenne, gdy trzeba było mieszkania ogrzać.Drzewa rosnące przy Zamku nie mają wiecej niż 40, 45 lat. Mam zdjęcie w albumie z lat 60 w których te drzewa to dziko rosnące krzaki, a skarpa jest nimi tylko lekko zarośnięta.Pozdrawiam
      • zed.1 Re: Samosiejki 27.08.11, 20:31
        nie chodzi mi o to, ze te drzewa sa tamtymi drzewami ale raczej o sam fakt, ze kiedys tez tak bylo i nie ma sensu poprawiac na sile.
        ale dziekuje za ciekawe uwagi.
        • zed.1 Re: Samosiejki 27.08.11, 20:43
          sedina.pl/wordpress/wp-content/uploads/2010/10/03_zap_05.jpg tutaj widac mniej wiecej jak to wyglada bez tych drzew.
        • zed.1 Re: Samosiejki 27.08.11, 20:43
          sedina.pl/wordpress/wp-content/uploads/2010/10/03_zap_05.jpg tutaj widac mniej wiecej jak to wyglada bez tych drzew.
          • Gość: ajpitoajpi12 Re: Samosiejki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.11, 21:37
            Właśnie dokładnie taką zieleń okołozamkową pamiętam jak pokazano na zdjęciu.Ale najważniejsze jest stwierdzenie Pani Ogrodnik Miejskiej, że:"...zawarto między innymi umiejętność wkomponowania już istniejących cennych okazów, które staraniem pracowników Wydziału Zieleni Miejskiej Zakładu Usług Komunalnych w ciągu ostatnich kilku lat zostały tam posadzone, a które "zniknęły" w tle pozostałej roślinności. Uwzględniono także przyjęcie jako dominującego elementu zieleni średniej (do 3 metrów), szczególnie krzewów iglastych (np. cis, jałowiec), co miałoby w przyszłości uchronić przed konfliktem pomiędzy zabytkową architekturą a otaczającą ją roślinnością. Na..."

Więcej... szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34937,10105561,Miejski_ogrodnik_o_porzadkowaniu_zamkowej_skarpy_.html#ixzz1WG7UAM3G
            ----
            Więc nie chodzi o dokładne ogołocenie z zieleni fosy i skarpy, ale umiejętne wykorzystanie istniejących zadrzewień/nasadzeń, które w tym gąszczu są niewidoczne, a także przycięcie roślinności przy samej bryle zamkowej do 3 m.Ja nie jestem przerażona tą wizją i oceniam ją dobrze.Chociaż mnie zawsze gdy tam jestem brakuje tej dawnej perspektywy....No cóż i Trasa Zamkowa doszła i budynki musimy się pogodzić ze zmieniającą się rzeczywistościa. My też się zmieniliśmy.
            A Szczecin pięknieje i bądżmy z tego dumni. Po krótkim pobycie poza Szczecinem z radością chodzę po mieście i oglądam wszystko. Szczecin wcale nie jest zaściankowym miasteczkiem jak usiłuje się nam wmówić. Pokażcie chociaż jedno piękniejsze miasto w Polsce od Szczecina i tak wygodne do życia.Pozdrawiam
            • zed.1 Re: Samosiejki 27.08.11, 23:12
              ta roslinnosc 3m to mniej wiecej tyle ile na tym starym zdjeciu powojennym. tylko trzeba tez pamietac, ze to sciana polnocna i ta roslinnosc bedzie w cieniu wiekszosc dnia a i samego widoku na zamek nie bedzie bo tam skad jest zrobione zdjecie chca postawic budynek.
              moim zdaniem wysoka roslinnosc w tym miejscu jest nie tylko prawidlowa historycznie ale tez jest po prostu na miejscu a znizenie do 3m, dodatkowo na skarpie i w cieniu, to bedzie golizna.

wad jest wiecej niz zalet. to nie bedzie ogrod do spacerowania.
    • Gość: czy-telniczka Re: Samosiejki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.11, 10:41
      Zamek to historia kilku wieków lub setek lat.
      Fotografia to historia cyt: nie sledziłam tematu dokładnie.
      W spadku po przodkach posiadam tylko fota dziadka i babci z nasto tysięczno kilometrową podróżą - może taka podróz wielu i mnie pomoże pomoże:
      pl.wikipedia.org/wiki/Historia_fotografii
    • andreas.007 Re: Samosiejki 27.08.11, 11:51
      Drzewa wyciąć, a w ich miejsce postawić estetyczne przezroczyste
      ekrany wytlumiajace hałas i powstrzymujace pył i spaliny,
      które zapewne bedą skutecznie niszczyły elewacje Zamku.
      Trzeba iść z duchem czasu. We Floating Garden 2050 drzewa nie trendy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka