Dodaj do ulubionych

Bulwersujące odkrycie na placu katedralnym

IP: *.pl / *.pl 24.05.04, 23:21
To ten sam klecha, który zatrudnia robotników za miskę zupy. Nie wiedział, że
buduje na dawnym cmentarzu? Widać w jakim poszanowaniu ma ludzkie szczątki.
O, Santa Mamonna! Niczym się nie przejmuje, bo wie, że do piekła nie trafi,
bo piekła nie ma. Nie tylko piekła zresztą.
Obserwuj wątek
    • Gość: rd Re: Bulwersujące odkrycie na placu katedralnym IP: *.nitka.net.pl 24.05.04, 23:26
      ale ty jestes baran...
      ciebie z reszta tez nie ma bencwale...
      • Gość: dr Re: Bulwersujące odkrycie na placu katedralnym IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 25.05.04, 01:12
        a ty jestes... za to nie ma ortografii
    • szczecin.underground Re: Bulwersujące odkrycie na placu katedralnym 24.05.04, 23:43
      Powstaje pytanie, czy szczątki zostaną tylko uprzątnięte, czy też zostanie
      dokładnie zbadana ta hałda piachu na której leżały, bo przecież jak kopara
      wryła się w pozostałości cmentarza to musiała sporo wygarnąć. Skoro kości
      walały się na powierzchni wybranej ziemi, to na pewno w tej górce także są...

Historii można nie lubić, ale powinno się ją szanować... Dla jednych byli to
      tylko pochowani Niemcy, dla innych... Szczecinianie.
      • Gość: xoxo Re: Bulwersujące odkrycie na placu katedralnym IP: *.proxy.aol.com 25.05.04, 02:47
        ....a dla jeszcze innych ludzie.
      • Gość: Andrzej Re: Bulwersujące odkrycie na placu katedralnym IP: *.nll.se 25.05.04, 12:13
        Brak poszanowania dla szczatkow ludzkich, wynika zapewne z braku osobistej
        kultury, a nie ze zle pojetego nacjonalizmu!
    • Gość: ziin Bulwersujące odkrycie na placu katedralnym IP: *.salsa.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.04, 23:44
      i kosci zostaly rzucone.....
      • Gość: DJ Re: Bulwersujące odkrycie na placu katedralnym IP: 213.155.168.* 25.05.04, 04:46
        ....Only Shadow and Dust....Nice K.!
        • Gość: sonar Re: Bulwersujące odkrycie na placu katedralnym IP: 213.25.8.* 25.05.04, 06:37
          A DJ jak DJ - jeno skrecz trzeszczy mu w glowie...
          • Gość: Paulinka Księdzu nie podskoczą. IP: *.vx.pl / *.vx.pl 25.05.04, 11:13
            Wojewódzki konserwator zabytków nic mu nie zrobi, reakcji żadnej nie będzie.
            Kiądz się wytłumaczy, że on biedany nie wiedział, a tak w ogóle to wszystko w
            dobrej wierze.
            A to Polska właśnie...
            • swarozyc Re: Księdzu nie podskoczą. 25.05.04, 11:15
              Zawsze mowilem ze koscioly na krzywdzie ludzkiej zbudowane sa...
              • ja_aska Re: Księdzu nie podskoczą. 25.05.04, 11:37
                Dla klechy to tylko ewangelicy. Co go oni obchodzą. Pewnie, że nic mu nioe
                zrobią bo lewica (wstyd się przyznać) włazi w tyłek czarnym (konserwator
                zależny od wojewody).
            • Gość: Andrzej Re: Księdzu nie podskoczą. IP: *.nll.se 25.05.04, 13:14
              A co ma wojewodzki konserwator zabytkow do kultury osobistej ludzi pracujacych
              na tej budowie?
    • Gość: Henryk K. Na to są "paragrafy"! IP: *.arkonskie.v.pl 25.05.04, 11:41
      Dlaczego profanacją ludzkich szczątków zajmuje się konserwator, a nie prokurator?
      Po drugie, inspektor nadzoru tej budowy miał (ustawowy!) obowiązek rozeznania ewentualnych stanowisk archeologicznych. Olał. Ale ktoś mu dał uprawnienia, i ktoś je przecież może odebrać!
      W wielu starych kościołach i klasztorach spotykałem tak zwane ossuaria (nie jestem pewien pisowni) - krypty, w których składano przez lata znajdywne albo pochodzace z opróznianych grobowców, ludzkie kości. Pamietam, ze w pierwszych latach odbudowy Katedry istniało coś w tym rodzaju w jednym z dawnych patrycjuszowskich grobowców. Za szybą(!) można było sycić głupią ciekawość widokiem sterty kości i rzędów czaszek, pochodzących zapewne z rozgrabionych przez chieny krypt w podziemiach. Potem zniknęło, grobowiec znalazł nowe zastosowanie. Szkoda - bo stosunkowo niedużym kosztem załatwiało to w godny sposób problem znajdywanych szczątków (na które pewnie jeszcze nieraz na terenie Katedry i innych kościołów Starego Miasta sie trafi), jak również dokumentowało ciągłość historyczną obiektu i miasta przed- i powojennego.
      • ja_aska Re: Na to są "paragrafy"! 25.05.04, 11:46
        Ale wtedy panowały normalne stusunki na linii Państwo - kościół. I nikt z
        czarnych nie czuł się panem i władcą. A to teraz zakrawa na pomstę do nieba.
        Tak jak żądanie 1/3 nowobudowanego cmentarza na Bronowickiej na własność.
        • swarozyc Re: Na to są "paragrafy"! 25.05.04, 11:54
          ja_aska napisała:
          Tak jak żądanie 1/3 nowobudowanego cmentarza na Bronowickiej na własność.
          '''''''''''''''''''''''''
          A gdzie beda chowac heretykow, pogan i ateistow?
          Kremacja i pogrzeb morski w falach Zalewu?
      • skuter70 Re: Na to są "paragrafy"! 25.05.04, 11:49
        Gość >Potem zniknęło, grobowiec znalazł nowe zastosowanie.

jesli dobrze pamietam to w katedrze jest takie miejsce
        • ja_aska Re: Na to są "paragrafy"! 25.05.04, 11:50
          A może "szefo" chce je przerobić na kiosk z prasą a'la jankowski?
        • Gość: Henryk K. Re: Na to są "paragrafy"! IP: *.arkonskie.v.pl 25.05.04, 11:54
          Sprawdzę. Jeśli się mylę - przepraszam.
          • skuter70 Re: Na to są "paragrafy"! 25.05.04, 12:01
            ja ostatnio troche za duzo kosciolw zwiedzalem i moze mi sie mylic
            ale chyba w katedrze jest taka nisza , gdzie za szybka leza szczatki ludzkie
            • Gość: Henryk K Przepraszam! Jest! IP: *.arkonskie.v.pl 25.05.04, 22:35
              Faktycznie. Sprawdziłem. Ale od czasów gdy zapamietałem to miejsce, ulegało ono paru zmianom, przez jakis czas było opróżnione. Obecnie ma drewnianą podłogę, pod którą zapewne złożono kości. Za szybą stoi sarkofag ze szczątkami, wg napisu, rodziny von Wedel. Na scianie dwie oszklone gablotki z kilkoma czaszkami. Światło wewnątrz włącza czujnik automatyczny, gdy ktoś się zbliża!
              Widać dobre intencje. Całość tchnie prowizorką, ale może kiedyś przybierze formę bardziej poważną i godną zarówno świątyni, jak i miejsca pochówku.
              Prywatnie uważam, że robienie atrakcji turystycznej z krypt, sarkofagów, szkieletów, mumii itd jest w złym guście.
              A budowa nie ma tablicy informacyjnej i nie wiadomo, kto nią kieruje i kto nadzoruje! A paragrafy chcą, żeby była. "Cesarzowi, co cesarskie"...
    • Gość: Andrzej Re: Bulwersujące odkrycie na placu katedralnym IP: *.nll.se 25.05.04, 12:10
      Ten klecha buduje w miejscu gdzie przez blisko sto lat byla zabudowa. Cmentarz
      zlikwidowali Niemcy! Gdybys matolku uczyl sie pilniej w szkole, albo tylko
      czytal gazety, to bys to wiedzial. Inna sprawa, ze kosci nie powinny walac sie
      w taki sposob.
      Jezeli chodzi o pieklo, czy cos innego, o czym piszesz, to pewnie niezadlugo
      przekonasz sie o tym sam, tak jak i inni ludzie.
      • ja_aska Re: Bulwersujące odkrycie na placu katedralnym 25.05.04, 12:18
        Jak była zabudowa to szczątki mogą si8ę walać gdzie robole chcą i jak długo
        robole chcą? Poza tym skąd wiesz jak cmentarz był likwidowany? Może tak samo
        jak nasi zrobili to na Ojca Bejzyma? Tylko płyty
        • Gość: Zeneq Re: Bulwersujące odkrycie na placu katedralnym IP: *.atm2-0-1111206.0x503f7426.odnxx2.customer.tele.dk 25.05.04, 12:33
          A jeśli to są szczątki Słowian, których krzyżacka zawierucha wykończyła celem
          zagarnięcia Ziem? Trzeba to sprawdzić te kości. Jeśli są ładne, dobrze
          utrzymane i uczciwe - to są nasze. Jeśli jednak są poskręcane, pokurczone i
          nikczemne - to będą teutońskie. A jeśli siedzi na nich pająk krzyżak, mucha
          plujka lub przez oczodół wypełza żmija - to niechybnie są truchła hitlerowskie.
          • swarozyc zeneq 25.05.04, 12:42
            Dobre! ty to jestes lebski gosc!:-)
          • absztyfikant ewangelicy 25.05.04, 12:43
            Dawniej KK walil wprost: HERETYCY, teraz chyba Vaticanum II uchwalil nowe
            ofichjalne okreslenie: BRACIA ODLACZENI.

Nie ma co robic taniej sensacji z tego znaleziska, kosci powinny zostac zlozone
            w odpowiednim miejscu i juz. I po co tyle zolci ?
            • swarozyc Re: ewangelicy 25.05.04, 12:44
              absztyfikant napisał:
              I po co tyle zolci ?
              '''''''''''''''''''''''''
              nic tak nie laczy jak nienawisc...
              >
              • skuter70 Re: ewangelicy 25.05.04, 12:48
                jest okazja komus przywalic
                trudno nie skorzystac
                • ja_aska absztyf 25.05.04, 12:56
                  Bo tylko ludzie o poczuciu bezkarności mogli pozwolić by szczątki ludzkie przez
                  dłuższy czas walały się po placu budowy. i o to jest ta wdg ciebie nienawiść a
                  wdg mnie oburzenie.
                  • Gość: Andrzej Re: absztyf IP: *.nll.se 25.05.04, 13:12
                    To, ze szczatki ludzkie lezaly na placu budowy, wynika zapewne, jak juz
                    wczesniej napisalem, wylacznie z braku kultury osobistej ludzi tam pracujacych
                    i braku stalego nadzoru, ktorego ci ludzie potrzebuja. Wychowac ich sie chyba
                    juz nie da, bo wodka i dlugie nieuzywanie polaczen w mozgu, zniszczylo u nich
                    ten, skad inad pozyteczny i fascynujacy organ, na zawsze.
            • Gość: Andrzej Re: ewangelicy IP: *.nll.se 25.05.04, 13:04
              Pieprzysz bracie! Najgorsze, ze zupelnie nie na temat! Dziwne, ze kazde slowo,
              ktore ma jakis zwiazek z kosciolem, niekoniecznie czy KK, czy innym, czy
              chociazby z samym budynkiem koscielnym, dziala to na was jak kij, ktorym
              grzebie sie w smierdzacej sadzawce! Zawsze cos wylezie!
          • Gość: Andrzej Re: Bulwersujące odkrycie na placu katedralnym IP: *.nll.se 25.05.04, 13:01
            No, troche przesadziles!
        • Gość: Andrzej Re: Bulwersujące odkrycie na placu katedralnym IP: *.nll.se 25.05.04, 12:59
          Jaka byla zabudowa mozna sprawdzic na licznych fotografiach pochodzacych sprzed
          wojny. Jak nie chcesz kupowac ksiazek, mozesz pojsc do ksiegarni
          i przekartkowac je bezplatnie. Bez likwidacji cmentarza Niemcy nie mogli by
          zabudowac tego terenu. W jaki sposob oni cmentarz lokwidowali tego nie wiem.
          Byc moze tez znajdowaly sie jakies pojedyncze groby tuz przy budynku plebanii.
          Tego z pewnoscia nie wiem.
          Niezaleznie od tego szczatki nie powinny sie walac! To, ze sie tak stalo,
          wynika z braku osobistej kultury "roboli" i braku pelnego nadzoru ze strony
          ksiedza, ktory za budowe jest odpowiedzialny. Z drugiej strony, nie mozna
          przeciez od niego wymagac, zeby stal nad tymi ludzmi, przypominajacymi meneli,
          przez caly dzien.
          Pozdrowienia
          Andrzej
    • Gość: Klecha Re: Bulwersujące odkrycie na placu katedralnym IP: *.teleton.pl 25.05.04, 14:48
      Święcili , sakramenty itp a teraz profanacja - może to robią sataniści ?.
      • szczecin.underground Re: Bulwersujące odkrycie na placu katedralnym 25.05.04, 20:31
        OK, teraz trochę danych.

Teren cmentarza okalał całą katedrę. W 1802 roku odbył się ostatni pochówek na
        terenie cmentarza. nw 1881 roku gmina kościelna odsprzedała miastu dawny
        cmentarz pod zabudowę, lecz jeszcze w 1907 roku istniał kawałek terenu
        cmentarnego przy plebanii od strony Wyszyńskiego i Sołtysiej, czyli tam gdzie
        teraz stawiają te budynki. Warto też zaznaczyć, iż wokół katedry chowano ofiary
        nalotów 1944 roku. W latach 90` znaleziono na zbiorową mogiłę, zaledwie pół
        metra pod powierzchnią ziemi.

Chodzi o to, że skoro prawo nakazuje zgłoszenie faktu natrafienia na szczątki
        ludzkie urzędowi Miejskiego czy Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków i Policji
        to tak należy uczynić.

Nie tak dawno temu głośno było o wyrzuceniu kilkunastu czy kilkudziesięciu
        szkieletów znalezionych podczas zabezpieczania ruin w Trzęsaczu. Robole
        władowali kości w niebieskie, foliowe worki i zrzucili ze skarpy na plażę...
        (sic!)

Jak odkopano fundamenty starówki szczecińskiej trafiłem tam na fragmenty
        czaszki i innych części szkieletów ludzkich walających się gdzie popadnie...

Znajomy kiedyś mi opowiadał, że jak remontował wieżę kościoła w jakiejś wsi i
        znaleźli szkielety żołnierzy z II w.św. to sam ksiądz kazał im to zamurować w
        ziemi pod podstawą wieży...

Chodzi mi o fakt, że kierownik budowy (mniemam że taki tam jest - jeśli nie to
        powinien się tym zająć kolejny urząd) powinien chociaż sprawdzić czy
        takich "kwiatków" nie ma. I jeśli nie chciał tego zgłaszać - co wiąże się z
        przestojem w pracach budowlanych i utratą kasy - to mógł przynajmniej te
        szczątki uprzątnąć. A proboszcz? Powinien bardziej interesować się samą budową,
        terenem wokół katedry... Żadna z pań pomagających w parafii, ogrodnik czy
        ktokolwiek tego wcześniej nie zauważył?

Te budynki są już w stanie surowym. Kości musiały tam leżeć conajmniej kilka
        tygodni jeśli nie miesięcy... Nadal ciekawi mnie co jest w samej hałdzie...

Nie chodzi mi o robienie afery, ale nie można też takich spraw bagatelizować.
        Jak Pani Podgajna (z tego co pamiętam) poruszyła temat murków piaskownic ze
        starych płyt nagrobnych, to w urzędzie Konserwatora Zabytków także stwierdzono,
        że wcześniej nic o tym nie wiedzieli... a te murki istnieją od parudziesięciu
        już lat...

Piotr Kolasiński
        • Gość: Andrzej Re: Bulwersujące odkrycie na placu katedralnym IP: *.telia.com 26.05.04, 09:36
          OK, Masz racje!
          Pozdrowienia
          Andrzej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka