ciecin 05.10.11, 14:39 img90.imageshack.us/img90/9215/75687050a6723047.jpg img13.imageshack.us/img13/7291/1483149491955e4d3f3z.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kre.c1k Jaki oni parkują!? Zdjęcie od Czytelnika 05.10.11, 14:52 Najbardziej dobijają mnie idioci, którzy pomimo wystarczająco (z okładem) długich miejsc do parkowania ukosem oraz oznakowania, wjeżdżają na chodnik, często połową samochodu. Nie rozumiem, czy to złośliwość w stosunku do pieszych, czy po prostu skrajny niedorozwój?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bar Extra Re: Jaki oni parkują!? Zdjęcie od Czytelnika IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.11, 15:07 Gdzie parkują pracownicy gazety wyborczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jaki oni parkują!? Zdjęcie od Czytelnika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.11, 15:17 Gość portalu: Bar Extra napisał(a): > Gdzie parkują pracownicy gazety wyborczej? Pracownicy szczecińskiej GW jako przykładni ekolodzy docierają do pracy rowerami, lub nawet pieszo! Odpowiedz Link Zgłoś
yamato.1 Re: Jaki oni parkują!? Zdjęcie od Czytelnika 05.10.11, 15:38 Gdzieś tam parkują. Ważne nie "gdzie", ale "czy zgodnie z przepisami". Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia7808 Jaki oni parkują!? Zdjęcia od Czytelników 05.10.11, 15:27 Policja ma to w dupie. Wolą barany stać na Bramie Portowej i czyhać na pieszych. Zaje...na policja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Jaki oni parkują!? Zdjęcia od Czytelników IP: *.univ.szczecin.pl 05.10.11, 16:05 Na miejscu ze zdjęcia sprzed Tesco zaparkował na miejscu dla niepełnosprawnych policyjny radiowóz. Pan policjant wyszedł ze sklepu z bułką i jogurtem. Nie wiem w jakim stopniu był niepełnosprawny. W okolicy Duńskiej duża część ścieżek rowerowych traktowana jest jak parkingi, ani policja ani straż miejska nie wyciągają z takich zachowań konsekwencji. Jest przyzwolenie na zachowania niezgodne z prawem co zachęca do coraz większych wykroczeń. Wiec nie dziwi mnie, ze kopanie policjanta (przyklad z Zielonej Góry) jest traktowane jako czyn dozwolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapsel Wypieprzyć ruch samochodowy z centrum miasta. IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.11, 16:36 Raz i definitywnie! część ulic zmaknąć dla ruchu kołowego, część uczynić jednokierunkowymi. Jak się jeden z drugim kawałek przespaceruje to tylko mu wyjdzie na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asa Re: Jaki oni parkują!? Zdjęcia od Czytelników IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.11, 16:36 straż miejska śpi. Odpowiedz Link Zgłoś
yamato.1 Re: Jaki oni parkują!? Zdjęcia od Czytelników 05.10.11, 20:28 KŁAMIESZ. BEZCZELNIE KŁAMIESZ. "W okolicy Duńskiej" są tylko trzy ścieżki rowerowe: Duńska, Przyjaciół Żołnierza i Złotowska. Każda z nich jest oddzielona od drogi pasem trawy i NIKT NA NICH NIE PARKUJE. A teraz przeproś za kłamstwo. JUŻ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
f-blox Re: Jaki oni parkują!? Zdjęcia od Czytelników 05.10.11, 20:50 Jesteś w błędzie. Na warszewie jest ulica Nowakresowa gdzie kierowcy parkują na ciągu pieszo rowerowym: A TU PRZYKŁAD Odpowiedz Link Zgłoś
yamato.1 Re: Jaki oni parkują!? Zdjęcia od Czytelników 05.10.11, 22:38 Nowakresowa? A gdzie to jest??? Jakaś nic nie znaczaca wewnętrzna uliczka jakiegoś nic nie znaczącego osiedla? Przypominam, że wyśmiewałem zdanie "W okolicy Duńskiej duża część ścieżek rowerowych traktowana jest jak parkingi". Według ciebie ta Nowakresowa jest w okolicy Duńskiej??????? Bez jaj, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
f-blox Re: Jaki oni parkują!? Zdjęcia od Czytelników 05.10.11, 22:54 oj... nie masz racji. Nowokresowa jest przedłożeniem Złotowskiej i dochodzi do Duńskiej. To nowa droga która łączy osiedle domków po wschodniej stronie z Duńską. Przebiega tamtędy droga rowerowa prowadząca do szkoły. Więc potencjalnie jest to istotna trasa i jest wykorzystywana sądząc po dużej ilości rowerów zaparkowanych pod budynkiem szkoły. Pewnie autorowi chodziło właśnie o tą ulicę. Choć faktycznie jest to opisane nieprecyzyjnie. Ale nie wymagajmy za dużo od lokalnej GW (: Odpowiedz Link Zgłoś
robert919 Kolejny de*ilny artykuł w gazecie 05.10.11, 16:44 Jak najbardziej jestem przeciw tym, którzy parkują na miejscach dla inwalidów lub zajmując 2, a nawet 3 miejsca postojowe. Tylko co jest złego w tym pierwszym zdjęciu? Na ulicy po prawej, widzimy zaparkowane tylko samochody dostawcze. Mieli krążyć w kółko i szukać miejsca czy też zaparkować 500m dalej i ręcznie nosić towar? W niektórych miejscach chodniki są naprawdę bardzo szerokie i bez problemu można tam zmieścić jeszcze auto - jak na pierwszym zdjęciu w artykule, po lewej stronie. Praktykowane jest to w kilku miejscach w Szczecinie, często w bocznych ślepych uliczkach. Zamiast narzekać na kierowców, należałoby popatrzeć kto jest temu winny. W Niemczech w miastach jest wiele parkingów podziemnych. Ba, każdy nowy budynek stawiany jest z parkingiem podziemnym. O dziwo, są też parkingi na dachach niskich budynków w centrum. A ile jest u nas parkingów? Był jeden płatny (choć tani) przy ZUS - prawie nikt o nim nie wiedział, a teraz miasto się go pozbyło. Kasa z SPP miała iść na nowe parkingi. Ile lat działa już SPP? Ktoś widział jakiś nowy parking poza tymi budowanymi dla centrów handlowych, a nie dla mieszkańców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Kolejny de*ilny artykuł w gazecie IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.11, 19:10 a kto za te parkingi podziemne zaplaci? kierowcy? musialyby oplaty w strefie wzrosnac z 10 razy.. kierowcy (niektorzy) prezentuja tak bezczelne zachowania, ze gwodz z kieszeni wypada.. tylko radykalne dzialania moga ukrocic ten preceder.. nie kazdy kierowiec znajdzie miejsce do parkowania i sie z tym pogodzcie.. a dla tym co wjezdzaja tak gleboko na chodnik, mimo wyznaczonych linii, powinni kola zabetonowac dla przykladu.. tylko, ze tu jest Polska i pewnie i tak nic sie nie zmieni.. Odpowiedz Link Zgłoś
yamato.1 Re: Kolejny de*ilny artykuł w gazecie 05.10.11, 20:34 Wyobraź sobie budowę kilkupiętrowego podziemnego parkingu w plombach przy Bramie Portowej. Koszty budowy wzrosłyby tak bardzo, że nikogo nie byloby stać na wynajem oferowanej powierzchni. A twoja informacja o "parkingach na dachach niskich budynków w centrum" jest powalająco naiwna. Daj mi przykład, na którym "niskim budynku" w centrum Szczecina możnaby zbudowac taki parking. CZEKAM. Odpowiedz Link Zgłoś
tslmkdc Jaki oni parkują!? Zdjęcia od Czytelników 05.10.11, 17:02 też mnie denerwują tacy kierowcy i najchętniej bym ich wszystkich sholował , zawsze staję zgodnie z przepisami jak nie ma miejsca jadę dalej dla zdrowia mogę dojść piechotą , ale również druga strona kija jest zdebilała w naszym mieście np. ten odcinek Rayskiego zwiększa się ruch w mieście , przybywa aut i zamiast poszerzać parkingi i drożność nieprzejezdnych ulic zwęża się je itp. jeden kierunek drogi zamknięty , miejsc ubyło bo parkowanie wzdłuż a nie na ukos za to doszła droga dla rowerów których na tym odcinku przejeżdża cała masa ;) można wydzielić jeszcze pas dla dyliżansów , deskorolkarzy , rolkarzy , nordic-waking , wózków dziecięcych , hulajnog , inwalidów na wózkach , skuterów , quadów , amazonek , itd bo czym rowerzyści są lepsi od ww. grup? Odpowiedz Link Zgłoś
hombredelriodelavida Re: Jaki oni parkują!? Zdjęcia od Czytelników 05.10.11, 18:14 Właśnie. U nas ciągłe wieśniactwo - zwiększa się, zamiast ograniczać ruch samochodów na korzyść zrównoważonego transportu. Szwedzi sobie z tym problemem poradzili: szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34939,10403003,Komunikacja_miejska_sie_oplaca__W_Szwecji.html Wystarczy pomysł od nich skopiować i nie będzie problemów z parkowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Jaki oni parkują!? Zdjęcia od Czytelników IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.11, 19:13 a ktos ci broni jechac rowerem i korzystac z tego pasa? daj przyklad i wyznacz miejsce parkingowe dla samochodu w swoim m4.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Jaki oni parkują!? Zdjęcia od Czytelników IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.11, 19:18 a co by ci dal ten dodatkowy pas ruchu dla samochodow? korkow i tak to nie zmniejszy, tylko kierowcy rozwaliliby sie na wiekszej przestrzeni.. samochodow przybywa, ale trzeba byc wyjatkowym beztalenciem, by uwazac, ze poszerzenie jezdni i przeznaczanie kazdego wolnego miejsca na cele parkingowe to recepta na calkowita poprawe sytuacji.. to jak radzenie grubasowi, ze jego problem mozna rozwiazac kupujac szersze spodnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danuta Domańska Re: Jaki oni parkują!? Zdjęcia od Czytelników IP: *.nitka.net.pl 06.10.11, 00:16 Witam, mam wrażenie, iż niezbyt precyzyjnie zrozumiałeś tsl... . Na pierwszym zdjęciu widać ulicę Rajskiego. Położono tam nakładkę kontra-pasu dla ruchu rowerowego. Po prawej stronie pozostawiono możliwość ukośnego parkowania aut, natomiast po lewej zmieniono dotychczasową regulację (ukośną), na parking wzdłuż chodnika. Nie wiadomo po co. I tak zmniejszono ilość miejsc parkingowych poprzez wyznaczenie na końcach ulicy strefy wolnej od parkingu. Parkowanie wzdłuż krawężnika dodatkowo zmniejszyło ilość miejsc postojowych. Summa summarum ilość miejsc parkingowych na tym odcinku ulicy zmniejszyła się niemalże o połowę. Na zdjęciu widzę, że kierowcy dość posłusznie parkują wzdłuż, choć chodnik jest wystarczająco szeroki. To samo zrobiono ostatnio na odcinku Śmiałego pomiędzy Krzywoustego a Pułaskiego. Tu kierowcy, nie mogąc się pomieścić, parkują samochody na skos obok pasa rowerowego - nota bene od momentu utworzenia ścieżki widziałam tu już ze trzech rowerzystów korzystających z tego wyśmienitego rozwiązania. Problem polega jednak nie na niesubordynacji kierowców a na kiepskim planie komunikacyjnym miasta. Jeżeli w ciągu dnia jeżdżę po mieście, liczę się z tym, że nie będę mogla zaparkować tuż przy miejscu do którego się udaję. Chętnie się przespaceruję. Jednak jeżeli chcę zaparkować z zakupami, laptopem, dzieckiem, psem, nowym dywanem :) pod bramą własnej kamienicy, to liczę na to, że choć wieczorem będzie to możliwe. Do tego płacę abonament za możliwość swobodniejszego parkowania na ulicy przy której mieszkam. I co się okazuje? W ramach modernizacji i usprawnienia komunikacji w mieście - nie mam gdzie zaparkować zgodnie z przepisami. Na dokładkę Organizacja kombatancka, która ma siedzibę przy Śmiałego 25, otrzymała zgodę na wydzielenie trzech i to poszerzonych miejsc dla osób niepełnosprawnych. SUPER gdyby faktycznie było to potrzebne. Jednak dosłownie nigdy nie widziałam, aby z tych miejsc korzystały więcej niż dwie osoby jednocześnie (najczęściej jedna pełniąca dyżur w biurze i zapełniająca sobie czas dzwonieniem do straży miejskiej, że ktoś nieuprawniony na chwilę stanął na ICH miejscach). Ale dura lex sed lex. Wracając do organizacji parkingu pytam po co ten przepis, że przy konta-pasie miejsca do parkowania powinny być wyznaczone wzdłuż jezdni? Nie wiem. To pewnie jakaś "większa" koncepcja, może ktoś zna jej założenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Jaki oni parkują!? Zdjęcia od Czytelników IP: 83.168.91.* 06.10.11, 12:30 nie wiadomo po co? moze po to, zeby matka z wozkiem nie musiala przytulac sie do fasady budynku probujac ominac samochod.. dlaczego uwazasz za norme parkowanie samochodami na chodnikach? bo tak zezwalaja przepisy? a kto placi za zniszczone chodniki? niby kierowcy za smieszne pieniadze ze strefy? Odpowiedz Link Zgłoś
danutadom Re: Jaki oni parkują!? Zdjęcia od Czytelników 07.10.11, 04:38 Właśnie o to chodzi, że zmiana organizacji parkowania w żadnym stopniu nie zmniejsza przepływu przechodniów Odpowiedz Link Zgłoś
lachmani JAKI oni piszą te dziennikarzyny? 05.10.11, 18:55 1. Gazetko szczecińska, zatrudnijcież wreszcie korektora jakiego, pliiiz. Niech chociaż tytuł będzie napisany poprawnie... 2. Co wynika z zamieszczenia tych zdjęć? Mogę nadesłać takich dziesiątki, ale czy z tego powodu cokolwiek się zmieni? Czy jesteście (redakcja) w stanie zmusić Straż Miejską, żeby się w końcu zajęła problemem parkowania? Podejrzewam, że nie, patrząc na to co się dzieje w mieście. Po co było wyznaczać parkowanie równoległe, skoro WSZYSCY nadal parkują na ukos (np. na Obr. Stalingradu), i nawet gdybym chciał zaparkować prawidłowo, to nie mam szansy. 3. Skończcie w końcu z tym idiotycznym zwyczajem zasłaniania numerów rejestracyjnych. Nie ma to żadnego uzasadnienia prawnego, a przynajmniej w jakiś minimalny sposób piętnuje kierowców parkujących po chamsku. Chociaż oni pewnie i tak mają to gdzieś. 4. Chyba naprawdę potrzebna jest jakaś akcja typu Karny Ch*j albo obsypywanie aut kaszą czy ryżem, żeby się nimi ptaszki zainteresowały, inaczej będzie coraz gorzej, bo chamskie parkowanie jest po prostu całkowicie bezkarne. Nie tylko w naszym mieście, ale w całym kraju. ______________ dziennik.podróży Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolo Kom. Gajewski trzyma auto na nielagalnej kopercie IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.11, 20:33 Zapytajce kom. SM Leona Gajewskiego ile płaci za nielegalną koperte wymalowana na tebesowskim osiedlu przy 5. Lipca. Zapewniam, że odpowiedzi nigdy nie będzie, wtedy więc zapytajcie Krzystka dlaczego w tym mieście jest taki burdel ! Odpowiedz Link Zgłoś
yamato.1 Re: JAKI oni piszą te dziennikarzyny? 05.10.11, 20:39 1. O ile wiem, żadna gazeta nie zatrudnia już korektorów (cięcie kosztów...) 2. Prasa nie jest od tego, żeby kogoś do czegoś zmuszać. Prasa jest jedynie od sygnalizowania problemów. 3. Zasłanianie numerów. Zgadzam się z tobą. Głupi zwyczaj. 4. Chyba kiedys spróbuję tej metody :-) Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Jaki oni parkują!? Zdjęcia od Czytelników [NOWE] 06.10.11, 08:59 Mam serię takich zdjęć na telefonie. Czemu jak ktoś ma za duże auto koniecznie chce zaparkować na za małym miejscu? Masz a duże auto? Parkuj na swoim parkingu a na miasto kup normalny samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
mamoniowa303 swołocz 06.10.11, 10:20 Inaczej nie można nazwać kretynów, którzy tak się zachowują. Mieszkam na Os. Książąt Pomorskich, chodniki, trawniki są regularnie dewastowane przed idiotów, którym nawet nie chce się sprawdzić czy parę metrów dalej jest wolne miejsce ( bardzo często na końcu parkingu sa wolne miejsca). Po co ?? Dlaczego nikt nie zostawia auta w poprzek drogi, ale nie widzi problemu, aby zablokować miejsce dla przechodniów czy rowerzystów??? Ani policja, ani straż miejsca najwyraźniej nie są zainteresowanie karaniem takich frajerów, lepiej ścigać staruszki z bezzębnymi psami i im wlepiać mandaty. Wobec takiego chamstwa, stwierdziłam, że przestaję sprzątać po swoim psie. Niech "paniska", którzy rozjeżdżają trawniki wdeptują w psie gówna. Zafajdany trawnik i tak prezentuje się lepeij, niż ten stratowany pod kołami samochodów !!! Odpowiedz Link Zgłoś
levy Pod Turzynem to chyba Ferrari? 06.10.11, 10:26 I tablice chyba niemieckie. A właśnie - czemu zamazujecie tablice? W każdym razie potwierdza się reguła, że im lepsze auto tym większym debilem jest właściciel. Odpowiedz Link Zgłoś
danutadom Re: Pod Turzynem to chyba Ferrari? 07.10.11, 04:44 Ja sprzątam zawsze po sobie i psie. Tak mam i wszystkim życzę. Wręcz niewyobrażalnym byłoby dla mnie zostawienie śmiecia a co dopiero kupy. Ot taka gmina, parafrazując słowa poety. Ale cóż wymagać od anonima. Pozdrawiam serdecznie, Danuta Domańska Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia7808 Jak oni parkują!? Zdjęcia od Czytelników [NOWE] 06.10.11, 15:22 Straż miejska woli stawiać mobilne radary niż się zająć źle zaparkowanym pojazdem. bo nigdy nie wiadomo do kogo należy. Jednak straż miejska jest najlepsza w psich kupach. Tyle mandatów, tyle kasy, tyle głupków niewidzących tej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś