g.r.a.f.z.e.r.o 15.10.11, 16:09 Niesamowite. Jak oni mogą pomysły Silesi wogóle rozpatrywać jako realne :D WOW! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zed.1 Re: Zagospodarowanie stoczni - lepiej późno niż w 15.10.11, 21:05 Panie Tałasiewicz te stocznie powinny byc konkurencyjne i osobne. Jeden organizm to tylko jedna szansa i wielkie ryzyko. Wczesniej stocznie tez należały do państwa, gdyby je wtedy połączyć to teraz zamiast kilku tysięcy mielibyśmy kilkanaście. To jest dywersyfikacja i za żadna cenę nie należy sie tego pozbywać. To miasto ma już za dużo złych doświadczeń z firmami-molochami i należy się trzymać od takich pomysłów łączenia jak najdalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: Zagospodarowanie stoczni - lepiej późno niż w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.11, 22:03 Ta koncepcja zawiera też wspomagania rynku jachtowego przez stworzenie centrum wystawienniczego jachtów. To bardzo ważne, bo Europa będzie coraz bardziej potrzebowała takiej oferty. Cos takiego mogl napisac jedynie kompletny ignorant. Od tego sa WYSTAWY ktorych jest wystarczajaca ilosc. Tam prezentuje sie nowosci i prowadzi wstepne rozmowy. Najblizsza z tych liczacych sie w Europie niedlugo bedzie w Hamburgu. Polskie jachty na swiecie i tak sprzedaje sie przez lokalnych dealerow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość w dom .... ...cukier do szafy IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 09:06 @ZED Twoje tezy, to tezy ignoranta, który niewiele wie o rynku okrętowym. Sukcesy odnoszą wielkie korporacje, lub stocznie niemieckie i norweskie, które w ukryty sposób są wspomagane przez ich rządy. A pokaż mi kolego (koleżanko) jakąś chińską stocznię, która jest małą i przez to zbiera żniwo w postaci kolejnych zamówień. Pan Tałasiewicz lepiej odrobił od Ciebie lekcje. Ale nie przejmuj się. Nie każdy zna się na wszystkim. Ty napewno nie znasz się na okrętownictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: ...cukier do szafy 16.10.11, 12:12 Niestety, ludzie którzy nie maja do czynienia z biznesem nie wiedza, ze duża firma to duże zamówienia i biznes! Małe stocznie, to małe interesiki i nie wiem doprawdy, jak chcą zrobić by w Szczecinie te małe stocznie powstawały. Ludzie, którzy maja pieniądze swoje lodzie trzymają tam, gdzie jest pogoda dla bogaczy, a u nas bardzo krótko jest ciepło. Żeby przyciągnąć do Szczecina ludzi bogatych, chcących tutaj, przecież w bardzo drogim mieście mieć mieszkanie i jacht, to trzeba by zapewnić im rozrywkę, a na to nie pozwoli kościół! Bogaci Szczecinianie wyjeżdżają i kupują nieruchomosci poza miastem, kupują nad morzem... Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: ...cukier do szafy 16.10.11, 13:18 Duże zamowienia - duży kapitał (na kredyt) - duże ryzyko kredytowe i walutowe. A to wszystko przy nieumiejętnym, bo państwowym zarządzaniu i gotowe bankurctwo. Już to wszystko przerabialiśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: ...cukier do szafy 16.10.11, 13:21 Andreas nie wiem czy kiedyś inwestowałeś w akcje. Dużo osób podczas strat, gdy te narastają wchodzi w inwestycje jeszcze głębiej licząc, że jakoś się odbiją. Tu jest podobnie. Ten sam psychologiczny mechanizm. Mamy stratę i bankructwo ale są ludzie chcący wejść jeszcze głębiej zamiast powiedzieć sobie "straciłem już wystarczająco - wychodzę z tego interesu jak jeszcze coś mi zostało". Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: ...cukier do szafy 16.10.11, 14:03 Nie grałem na giełdzie i potrafię iść do kasyna po to by trochę wygrać czy przegrać tyle ile przeznaczylem, wypić darmowego drinka i iść na imprezę... dziękując za zabawę! To rzeczywiście sztuka wiedzieć kiedy należy powiedzieć STOP! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość w dom... Re: ...cukier do szafy IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 15:51 @zed rozumiem, że to TY byłeś (aś) w zarządzie stoczni, bo napisałeś ,,...już to kiedyś przerabialiśmy". jeszcze raz odpowiadam: nie wypowiadaj się na tematy, o których nie masz pojęcia, a powielasz tylko odpowiednio spreparowane opinie ,,słuszne i poprawne politycznie" ryzyko przy budowie statków jest z dwóch stron, ze strony stoczni, ale również ze strony zamawiającego i dlatego stocznie nie budują statków w 100% tylko dzięki kredytom ale również z zaliczek armatorskich wpłacanych po koleknych etapach budowy statków (cięcie blach, położenie stępki, wodowanie itd.) ZED - daj sobie spokój - to nie TWÓJ rewir. napisz lepiej coś jak tam u króla Krzystka w urzędzie (królestwie) się pracuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: ...cukier do szafy 16.10.11, 16:51 My jako Szczecin. Tak trudności chyba zrozumieć jak taka firma jak stocznia odbija się na lokalnej ekonomii (nie w pozytywach). Ryzyko zawsze jest po dwóch stronach, klienta i kupującego, ale w tym wypadku ryzyko jest jeszcze po stronie miasta. Państwo nie ryzykuje bo mu wisi ile się zmarnuje kasy. Dla miasta za to to kolejne wstrząsy i zamieszanie. Nie potrzeba nam tu jednej firmy zatrudniającego tysięcy ludzi. Lepsze już setki firm zatrudniające setki. Wymadrzasz się o zaliczkach ale milczysz o tym, ze stocznie robiły a) na kredyty. b) z gwarancjach państwa i c) z ryzykiem walutowym przez które i tak miały straty. Może na twój chłopski rozum to proste zlecenie, etapy i zaliczka ale jakoś w rzeczywistości tak prosto wam nie szło bo upadliscie na pysk. i zaliczki nie pokrywały kosztów. I co, teraz konkurując z chinami rzucilibyscie się na robienie poniżej wartości z nadzieja na zysk kiedyś? Ten biznes jest do dupy i stawianie na niego jest kretynskim ryzykiem. A już na pewno gdy chce się stawiać na jedna kartę łącząc stocznie w jednego giganta na glinianych nogach. Może twój rewir to spawanie ale ekonomia niezbyt. I nie radzę byś się uczył ekonomii od specjalistów styczniowych. Im ona nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: ...cukier do szafy 16.10.11, 16:55 Wybacz za przekrecone wyrazy ale gdy pisze szybko to słownik mi podmienia tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Miasto zyskiwało na stoczni... 16.10.11, 17:45 Zed, akurat na istnieniu stoczni miasto zarabiało. Zarabiali stoczniowcy oraz wszyscy wokół stoczni, do Szczecina płynęły szerokim strumieniem pieniadze... wpadały na rynek i tu były w obrocie. W tym momencie jestes w błedzie - miasto miało ogromny zysk z tego! Strata stoxzni, to ogromna strata dla miasta. Nie wiem czy pamietasz, gdy urzad chwalił sie, ze kilka dni Regat spowodował obrót kasy w miescie rzedu ćwierć miliona zdaje sie. To ta sama zasada... zarabiali stoczniowcy, zarabiały, a nawet urastały ogromne majatki ludzi wspolpracujacych ze stocznia. Moze troche da Tobie do myslenia odprawy jakie dostało kilka osób z zarzadu Porty, kazdy zdaje sie koło milona za jakie pensje... oprocz nich zarabiali takze inni. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Miasto zyskiwało na stoczni... 17.10.11, 00:05 Andreas to była bańka. Miasto czerpalo korzyść z jej pompowania. Gdy pękła stocznia zbanrkutowala. Chyba zgodzisz się, ze miasto nie może opierać swojej ekonomii na bańkach inwestycyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Miasto zyskiwało na stoczni... 17.10.11, 00:07 Miasto czerpalo korzyść, miasto miało straty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: ...cukier do szafy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.11, 17:29 Proponuje Wycieczke na Skolwin gdzie pewna spolka buduje po kilka pelnomorskich jednostek ponad 100 m dlugosci rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: ...cukier do szafy 17.10.11, 00:09 To swietnie, ze buduje. Tym bardziej jak jest prywatna. A już najlepiej jak wyrośnie nam kilkadziesiąt takich spółek. Ale niech to nie będzie jedna spolka i niech nie będzie państwowa. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: ...cukier do szafy 16.10.11, 13:15 Mozesz sie powolywac na przykłady międzynarodowe ale NIE W POLSCE. tutaj wszystkie stocznie z udziałem państwa to recepta na długotrwałą katastrofę i zaczynanie tego po raz X nie zmieni tego. Pan Tałasiewicz juz zaliczył jedno bankructwo megastoczni więc nie jestem pewien czy odrobił lekcje. Moim zdaniem nic sie nie nauczył. Nie znam sie na okrętowym przemyśle, ale to nie jest sprawa przemysłu a biznesu oraz gospodarki miasta. Tworzenie jednego molocha na glinianych nogach to znowu narażenie miasta na trzęsienie ziemi w perspektywie 5-10 lat. Tym bardziej ty też się nie znasz skoro chcesz napomnpować nową stocznię państwowym majątkiem i konkurować tutaj z chinami. To jest ku... śmieszne i pokazuje, że są tu ludzie z apetytem na kolejną katastrofę za kasę podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: ...cukier do szafy 16.10.11, 13:23 To byłoby piekne i czekam z utęsknieniem na dzien gdy ci specjaliści w koncu powiedzą "dwa razy upadła nam stocznia, nie potrafimy robic tego interesu, nie powinnismy sie za niego zabierać". Troche pokory wobec faktow panowie. Odpowiedz Link Zgłoś
andreas.007 Re: ...cukier do szafy 16.10.11, 14:00 Zgadzam sie z Tobą Zed w tym, ze biznes to biznes, a jeżeli chodzi obszczdgoly to zatrudnia sie tych co sie znają. Pozwolę sobie zauważyć, ze osoby z zarządu Porty Holding przecież także nie znały sie na przemyśle stoczniowym... Trzeba znać i rozumieć czy czuć zasady biznesowe - wystarczy. Szczerze, to gdy ktoś mi mówi, ze obowiązuje inne reguły i zasady, to już sie domyślam, ze tu jest jakiś przekręt! Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: ...cukier do szafy 16.10.11, 16:54 Zgadzam się, ze zatrudniać się powinno tych co się znają. Ale firma państwowa tego nie zrobi. W efekcie będziemy mieli domino które skończy się tak jak poprzednie. I tylko Szczecin dostaje po dupie na takich eksperymentach budowanych na nadzieji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariner Re: ...cukier do szafy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.11, 17:38 Oczywiscie ze nie zrobi bo w kazdej firmie 'panstwowej" stolki sa z politycznego nadania na podstawie ustawionych konkursow :) Na gospodarce morskiej troche sie znam i wiem ze fachowcy bez trudu znajduja prace w wielu firmach na swiecie gdzie licza sie jedynie umiejetnosci. Mam znajomych i konstruktorow i pracujacych w nadzorach zarowno w stoczniach produkcyjnych jak i remontowych od Niemiec po Koree. Nikt z nich w naszych stoczniach pracowac nie ma najmniejszego zamiaru i nie zarobki sa najistotniejszym czynnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: ...cukier do szafy 17.10.11, 00:16 No ja się temu nie dziwie. Nie ma co udawać, że ta stocznia to był cud na ziemi jak wszyscy wiedza, ze tam było wiele wiecej patologii niż zdrowej firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: ...cukier do szafy IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.11, 23:16 podoba mi się określenie "wszyscy wiedzą", to oznacza, że nic nie wiedzą i wierzą w plotki i pomówienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: ...cukier do szafy IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.11, 23:13 jakoś nikt nie zauważa, że przeinwestowanie i problemy finansowe SSSA wynikały z unijnych prób nałożenia limitów na produkcję okrętową (tworzenie faktów dokonanych przed wejściem do Unii). Jak czytam, że budowa statków jest nieopłacalna, to nóż się w kieszeni otwiera i żal mi cymbałka, któremu media zrobiły wodę z mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz Re: ...cukier do szafy IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.11, 23:08 wyobraź sobie, że ta stocznia była prywatna .... (państwo miało tam raptem ok. 10% akcji). Odpowiedz Link Zgłoś
switonemsi Dziwne. 16.10.11, 09:09 Dziwna sprawa, skoro ta stocznia tak się wszystkim opłacała, to czemu upadła? Komuś zależało na pozyskaniu fajnej nieruchomości? A może ktoś rujnując dobrze działający biznes chciał chapnąć swoje jakieś grosze bez znaczenia na to, że zmarnuje przy tym miliardy? Czy kiedykolwiek dowiemy się o co chodziło? Odpowiedz Link Zgłoś
zed.1 Re: Dziwne. 16.10.11, 13:19 Może czas sobie powiedzieć, że to był zły biznes i nie wracać do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoop Re: Zagospodarowanie stoczni - lepiej późno niż w IP: *.dynamic.chello.pl 16.10.11, 14:51 nieźle, nieźle..... gruszki na wierzbie obok urwanych z choinki? ciemny lud to kupi! Odpowiedz Link Zgłoś
obronakonieczna Nigdy więcej stoczni, nigdy więcej demonstracji 16.10.11, 19:21 Stoczniowców. Nabrzeże dla małego biznesu i mieszkańców płacących podatki. Dość dopłacania do produkcji statków na eksport Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Nigdy więcej stoczni, nigdy więcej demonstrac IP: *.146.14.224.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.10.11, 21:04 debil platfusowy jestes Odpowiedz Link Zgłoś
wypedzonyzziemodzyskanych doradzam 16.10.11, 21:20 A ja doradzam wyjechać spawaczom do stoczni w Glasgowicach www.scotcareers.co.uk/vacancy/29950208/welders+++platers?industrySectors=4&parentId=1516047179&chk=195b05ee8fdc356dd3a483292d495ae6&pagetype=searchresults&offset=6&filters=&maxResults=112 Odpowiedz Link Zgłoś