Gość: Gryf IP: *.nitka.net.pl 23.06.04, 19:19 Bogu niech beda dzieki!!!!!!!!!!! Wszelka bezstronnosc jest sztuczna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dorotka Re: Sedina wraca IP: 213.155.175.* 23.06.04, 20:22 Bardzo się cieszę. mam nadzieję, że cała akcja dojdzie do celu. Trzmam kciuki za ten pomysł. Brawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Książę POmorski aaaaaaaaaa!!!! ide to oblać ;))))))))) IP: *.pl / 195.136.49.* 23.06.04, 20:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Sedina wraca IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 23.06.04, 20:29 Yesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyesyes!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: Sedina wraca 23.06.04, 20:39 no nareszcie jakis pozytywny dzwiek ze szczecinskiej studni. ale 1 mln zl w 3 lata to moze byc ciezko. nie ma co tez odrzegnywac si od pomocy publicznej i trzeba by pomyslec o pieniadzach z ue i stowarzyszeniach dawnych mieszkancow szczecina. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Sedina wraca 23.06.04, 20:47 > no nareszcie jakis pozytywny dzwiek ze szczecinskiej studni. ale 1 mln zl w 3 > lata to moze byc ciezko. nie ma co tez odrzegnywac si od pomocy publicznej i > trzeba by pomyslec o pieniadzach z ue i stowarzyszeniach dawnych mieszkancow > szczecina. pozdrawiam blackexit Na Colleoniego uzbieralismy, na Sedine tez uzbieramy :> Ale specjalnie po uzo nie bede jechal do Grecji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Re: Sedina wraca IP: *.reverse.qsc.de 24.06.04, 07:57 nie musisz do Grecji . W Berlinie jest greccka hurtownia i tam dostaniesz b. dobre uzo. Sam tam kupuje moge ci dac adres. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: Sedina wraca 25.06.04, 17:53 Gość portalu: pedro napisał(a): > nie musisz do Grecji . W Berlinie jest greccka hurtownia i tam dostaniesz b. > dobre uzo. Sam tam kupuje moge ci dac adres. > > pozdrowienia as moglbys mi dac namiary? sorki za offtopic Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: Sedina wraca 25.06.04, 17:45 zetkaf napisał: > > no nareszcie jakis pozytywny dzwiek ze szczecinskiej studni. ale 1 mln zl > w 3 > > lata to moze byc ciezko. nie ma co tez odrzegnywac si od pomocy publicznej > i > > trzeba by pomyslec o pieniadzach z ue i stowarzyszeniach dawnych mieszkanc > ow > > szczecina. pozdrawiam blackexit > Na Colleoniego uzbieralismy, na Sedine tez uzbieramy :> > Ale specjalnie po uzo nie bede jechal do Grecji... Pewno ze tak! www.forumdlaszczecina.px.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Sedina wraca 25.06.04, 21:47 > > Na Colleoniego uzbieralismy, na Sedine tez uzbieramy :> > > Ale specjalnie po uzo nie bede jechal do Grecji... > Pewno ze tak! No, co najwyzej moge poprosic kolezanke ktora jest w Australii (i trafila tam tak samo jak ja do Grecji - na praktyki) zeby przywiozla cos tamtejszego, ale do Grecji mi nie spieszno... Poza tym trzeba by sie pierw odzwyczaic od obecnego, BARDZO NADMIERNEGO CZASU PRACY (tragic week) do warunkow greckich - chyba pierwszy raz w zyciu poczulbym szok kulturowy :> Odpowiedz Link Zgłoś
hans_kloss_szczecin Re: Sedina wraca 28.06.04, 20:23 blackexit napisał: > no nareszcie jakis pozytywny dzwiek ze szczecinskiej studni. ale 1 mln zl w 3 > lata to moze byc ciezko. nie ma co tez odrzegnywac si od pomocy publicznej i > trzeba by pomyslec o pieniadzach z ue i stowarzyszeniach dawnych mieszkancow > szczecina. pozdrawiam blackexit > Wszystko pięknie - ładnie. Pomysł trafiony, idea słuszna, zbiórka i edukacja społeczna jak najbardziej wskazane. Ale ja nie chcę, aby Jurczyk (tak jak Sochański i Runowicz) wydawał (również moje) pieniądze na takie cele !!! Ręce precz od pieniędzy publicznych !!! PS Jak bedzie jakaś zbiórka - sam sie dołożę - ale kasy miejskiej nie dam kolejny raz obskubać !!! Nie tędy droga. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Sedina wraca 29.06.04, 09:30 hans_kloss_szczecin napisał: > Wszystko pięknie - ładnie. Pomysł trafiony, idea słuszna, zbiórka i edukacja > społeczna jak najbardziej wskazane. Ale ja nie chcę, aby Jurczyk (tak jak > Sochański i Runowicz) wydawał (również moje) pieniądze na takie cele !!! Ręce > precz od pieniędzy publicznych !!! > > PS Jak bedzie jakaś zbiórka - sam sie dołożę - ale kasy miejskiej nie dam > kolejny raz obskubać !!! Nie tędy droga. * hans z tego co mi wiadomo organizatorzy akcji w ogole nie chca ruszac ani nie oczekuja pomocy z miejskiej kasy...wiec poki co mozesz byc spokojny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Sedina wraca, a może... IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 23.06.04, 21:51 Bardzo dobrze, a może by jeszcze pomyśleć o dawnym Domu Koncertowym. Miejsce jest na razie wolne (kamień węgielny Mariana bez trudu można wykopać) Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszy Re: Sedina wraca, a może... 24.06.04, 08:04 Gość portalu: Sceptyk napisał(a): > Bardzo dobrze, a może by jeszcze pomyśleć > o dawnym Domu Koncertowym. Miejsce jest > na razie wolne (kamień węgielny Mariana > bez trudu można wykopać) Kamień węgielny Mariana nie jest wkopany w miejscu Konzerthaus, tamten budynek sąsiadował z budynkiem policji... pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suwak Re: Sedina wraca, a może... IP: 217.153.6.* 24.06.04, 14:20 W Szczecinie jest wiele pięknych historycznych miejsc, które należało by uszanować tak jak je szanowali dawni mieszkańcy. Czasu przeszłego nie da się jednak przywrócić. Najznakomitsi architekci, rzemieśnicy i budowniczowie zmieniali dla siebie miasto po mroku bycia twierdzą i bastionem. Wystarczająco dużo "urbaniści i architekci" epoki socrealizmu zepsuli w tym mieście. Zostało na szczęście naprawdę wiele miejsc które można przywrócić do życia, które mogą stać się symbolem tego pięknego zakątka Polski. Zaznaczam Polski! Upiory przeszłości którymi straszono i dalej się straszy stały się bardziej śmieszne niż groźne (Steinbach). To jest miasto tych którzy je kochają, dla niego pracują, w nim cierpią i wreszcie składają swoje prochy (co z krematorium?). Zlekceważyć, wzgardzić głupkowatymi pomysłami urzędasów typu Jurczyk,ten od Ptaka i innymi. Nie można pozwolić jednak na psucie tego miasta przez różnych wymyślonych "inwestorów" (np.Deutch Africa itp), budowniczych w centrum marketów, pubów, oberżystów itp. Dla każdego przedsiębiorczego musi znaleźć się miejsce bez potrzeby psucia. Sedina to powinien być początek, tylko Szanowni Inicjatorzy nie dopuście do tego urzędników miejskich bo oni mają być pomocni, decyzje a w szczególności kasę zachowajcie dla siebie. Urząd ma być dla miasta i mieszkańców i tylko ich wola się liczyć. Dobry włodarz miejski to skarb. Szukajcie a znajdziecie- na pewno w Szczecinie znajdzie się niejeden kandydat. Dzisiaj "promocja miasta" to puste słowo rozumiane opacznie przez przypadkowych urzędników. Promocja to zachęta, ale konkretna zachęta dla inwestorów. To jest stworzenie warunków, miejsc i pomocy w inwestowaniu. Na nic nie ma pieniędzy w kasie miejskiej natomiast wysoki budżet jest marnotrawiony przez całkowicie zbędne wyjazdy (promocja!!) wydatki i przerośniętą administrację. Pomysłodawcy bądźcie dobrej myśli! Pilnujcie kasy. / tak dla przypomnienia; wiele budowli teatr miejski, filharmonię,Wały Chrobrego współfinansowali miejscowi kupcy rzemieślnicy i mieszkańcy. Wiele budowli i pomysłów nie zostało dokończonych z powodu braku funduszy/. Żeby budować przyszłość trzeba szanować przeszłość. Pozdrawiam wszystkich za i tych przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Sedina wraca, a może... 24.06.04, 16:54 Sedina to nie jest poczatek, niektorzy sa tu juz po calkiem dobrej rozgrzewce zakonczonej strzeleniem gola Urzedowi Miejskiemu. To "przy okazji Colleoniego" przypomniano sobie Sedine. Jesli chodzi o wiele miejsc - tak, jest ich wiele, ale jak wiadomo, nie od razu Szczecin zbudowano, i nie od razu wszystkie rzeczy nalezy odzyskiwac. Wyborem jest, ze albo wybierze sie najwieksze, najbardziej celowe cele, i razem bedziemy zdobywac je krok po kroku, budujac rownoczesnie atmosfere checi, mozliwosci (znaczy, ze ludzie uwierza ze mozna), a takze zrozumienia naszego celu i jego poparcia (bo niektorzy mysla, co da jeden pomnik? Ale jak juz go zobacza - hmmm... chyba faktycznie cos dal, do drugiego latwiej dadza sie przekonac). Druga mozliwosc - kazdy ciagnie w swoja strone, walczy z innymi, a w koncu politycy obcinaja line, ktora kazdy ciagnie w swoim kierunku i nic z tego nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Sedina wraca, a może... 24.06.04, 16:56 Zetkaf, mam nadzieje ze tym razem tem pomysl nie zostanie skarzony polityka, nazbyt. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Sedina wraca, a może... 24.06.04, 16:59 > Zetkaf, mam nadzieje ze tym razem tem pomysl nie zostanie skarzony polityka, > nazbyt. Cel uswieca srodki, niech tam sobie ktos wyplynie na wierzch (w koncu wiadomo, co zawsze na wierzch wyplywa, i wcale nie mowie o oliwie :>, byle sedina wrocila... Ale nie zapomnijmy o mini-pomniku carycy Katarzyny, czeka w kolejce... Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Sedina wraca, a może... 24.06.04, 17:03 no wiesz niech sobie wyplywa, oczywiscie, ale niech tymi swoimi g........ apiracjami nie przybrudzi calej ideii, skadinad szlachetnej. runowicz spieprzyl troche temat colleoniego, fakt za iles lat juz nikt o tym nie bedzie pamietal, ale teraz jeszcze terazniejsi roszarpuja ta sprawe, a bylo to moim zdaniem zupelnie nie potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZAKOCHANYwSEDINIE Re: Sedina wraca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 22:37 TAK!!!! SEDINA to symbol Szczecina! Niech znow króluje w mieście!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qb Re: Sedina wraca IP: *.devs.futuro.pl 23.06.04, 22:53 No popieram Mam nadzieje ze gazeta napisze gdzie mozna sie finansowo do tego dorzucic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Sedina wraca IP: *.fnet.pl 23.06.04, 23:13 sedina to sedina, tylko po co, a skąd wraca? co z basztą drogi MKZ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Sedina wraca IP: *.nitka.net.pl 24.06.04, 00:14 Jesli znajdziecie jakas fotografie Sediny "wklejcie". infoludek.com.pl/%7Etramsz/zdjecia/sedina.jpg Wszelka bezstronnosc jest sztuczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cole Re: Sedina wraca IP: 217.97.149.* 24.06.04, 08:11 sporo znajdziecie na sedina.pl w galerii pomnikow Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Sedina wraca 24.06.04, 11:00 Gryfciu w koncu doczekales sie tak oczekiwanych przez Ciebie konkretow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rd Re: Sedina wraca IP: 212.14.11.* 24.06.04, 11:51 fantastycznie! ale kurcze nigdy nie bedzie tak pieknie jak bylo w Szczecnie. jak ogladam fotografie starego szczecina to az mnie cos boli... kiedy beda "cegielki" do kupienia??? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_aska Re: Sedina wraca 24.06.04, 14:32 wchodzę w to. dam kasę i pozbieram wśród znajomych. gdzie można "się zapisać"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TCT Re: Sedina wraca IP: 194.88.12.* 24.06.04, 14:33 hura! Sedina wszak była symbolem potęgi miasta więc traktujmy jej odbudowanie za dobry znak :] pzdr TCT Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Sedina wraca 24.06.04, 19:53 Nie znam slow, ktore moglyby wyrazic uczucie szczescia, ktore mnie przepelnia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wizytka Re: Sedina wraca IP: *.teleton.pl 25.06.04, 07:58 Aż serce rośnie !!! A więc jest nas tochę więcej. Pomnik Sediny był chyba najpiękniejszy. A MZK chciałabym zapytać po raz chyba tysięczny - co z fontanną na Placu Orła Białego ? Takie piękne miejsce. Wiecie, że tutaj codziennie są jakieś wycieczki ? Dobrze, że są te piękne wierzby (które zresztą miano wyciąć w trosce o bezpieczeństwo fontanny) to chociaż przesłaniają trochę tą ruinę i tworzą klimacik. A na Sedinę wpłacę bo kocham swoje miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Sedina wraca 25.06.04, 12:59 Gość portalu: wizytka napisał(a): A MZK > chciałabym zapytać po raz chyba tysięczny - co z fontanną na Placu Orła > Białego ? * czemu MZK? wiem ze jakies plany odnosnie restauracji tej fontanny ma ZWiK. Odpowiedz Link Zgłoś
searover Re: Sedina wraca 25.06.04, 16:58 Zbiorke pieniedzy rozpoczniemy gdy Stowarzyszenie Kupcy dla Szczecina, ktore patronuje Komitetowi uzyska osobowosc prawna i bedzie moglo zalozyc konto na ten cel. Wszystko wskazuje na to (kolejki w sądach), ze nastapi to w sierpniu. Szykujcie wiec kase pod koniec wakacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Inne zrodlo pieniedzy 25.06.04, 21:55 Wiem, ze to moze nie byc proste, ale jakby pokusic sie o pieniazki z 1% podatku? Bo kazdy Szczecinianin i tak placi iles tam podatkow, wiec jakby oddawal ten 1% na organizacje pozarzadowa (czyli na korzysc Sediny), to by sie troche uzbieralo, no nie? PS. Jak bedziecie pisac wniosek o UE o dofinansowanie, to podkreslcie temat "integracyjny" - ze chemy odbudowac WSPOLNE dziedzictwo kulturowe, pokazac jak wiele Niemcy zrobili dla polskiego (tylko nie piszcie ZAWSZE POLSKIEGO, tak pisza eurosceptycy) Szczecina, itp. :>>>>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Sedina wraca IP: *.fnet.pl 25.06.04, 23:10 Kto to są: Stowarzyszenie Kupcy dla Szczecina? Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Sedina wraca 26.06.04, 07:27 No, mnie sie to kojarzy z kupcami z manhattanu co kiedys krzyczeli: Baranowska musi odejsc, Baranowska musi odejsc! a po chwili: Kto? aha, MELAnowska! Oki, MELANOWSKA MUSI ODEJSC :> Jesli to ci sami to nie, wcale nie sa zwiazani z polityka... Moze jakas bardziej neutralna nazwa? Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Sedina wraca 28.06.04, 10:05 zetkaf napisał: > No, mnie sie to kojarzy z kupcami z manhattanu co kiedys krzyczeli: Baranowska > musi odejsc, Baranowska musi odejsc! a po chwili: Kto? aha, MELAnowska! Oki, > MELANOWSKA MUSI ODEJSC :> > Jesli to ci sami to nie, wcale nie sa zwiazani z polityka... * Zetkaf, z tego co sie orientuje to zupelnie inne srodowisko stoi za ta nazwa. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Re: Sedina wraca 28.06.04, 10:07 Taki ladny watek, a tu jak zwykle w pewnym momencie konczy sie na Wieczorkach i Malanowskich:) Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Sedina 2007 25.06.04, 17:52 Warto dodac dwa slowa o tym dlaczego sygnatariusze Komitetu postawili sobie za cel odbudowe Sediny w 3 lata. Otoz przyjeto za date graniczna rok 2007 a dokladnie date finalu regat Cutty Sark. Do tego czasu Szczecin musi odzyskac swoja patronke - opiekunke miasta, symbol handlu i morskich tradycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Sedina 2007 IP: *.nitka.net.pl 25.06.04, 21:03 mike102 napisał: Do tego czasu Szczecin musi odzyskac swoja patronke - opiekunke miasta, symbol handlu i morskich tradycji. Wiesz mike102 powiem to oficjalnie na forum za to co napisales powyzej oraz za to ze zabrales glos w sprawie Sediny kocham Ciebie !!! Wszelka bezstronnosc jest sztuczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Sedina 2007 IP: *.nitka.net.pl 28.06.04, 09:56 Podbijam! Ps.Liga pomyslow na zbiorke pieniedzy ktore pomoga odbudowac Sedine! O pierwszym jakze ciekawym pomysle powiedzial XYZ tzn. wybiciu pamiatkowego medalu ktory stanowilby atrakcje kolekcjonerska. Wszelka bezstronnsc jest sztuczna. Odpowiedz Link Zgłoś
searover Re: Sedina 2007 28.06.04, 12:35 Jestem za. Dobrze by bylo zrobic na forum burze mozgow na temat zbierania drobnych datkow. Na jednym ze spotkan komitetu mowilismy bowiem o tym, by oprocz wiekszej gotowki od powaznych sponsorow, pozyskiwac takze pojedyncze zlotowki od zwyklych mieszkancow miasta, prowadzac zarazem akcje edukacyjna. Chodzi bowiem o to, by mieszkancy czuli sie chociaz w niewielkim stopniu wspotworcami odbudowy. Lecz zeby to nastapilo, wiekszosc z nich musi dowiedziec sie czegos wiecej o pomniku, by byl dla nich symbolem Szczecina, a nie jedynie czastka niemieckiej zabudowy miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Sedina 2007 IP: *.fnet.pl 28.06.04, 19:40 searover napisał: "Na jednym ze spotkan komitetu..." COŚ WIECEJ NA TEMAT TEGO komitetu - JESLI MOŻNA, TO PROSZĘ Odpowiedz Link Zgłoś
searover Re: Sedina 2007 29.06.04, 01:37 Gość portalu: pieszy napisał(a): > searover napisał: "Na jednym ze spotkan komitetu..." > > COŚ WIECEJ NA TEMAT TEGO komitetu - JESLI MOŻNA, TO PROSZĘ Z artykulu w Gazecie Wyborczej: „Działając w poczuciu szacunku dla bogatej przeszłości Szczecina, a zarazem z wolą wzmacniania tożsamości naszej lokalnej społeczności, sygnatariusze niniejszego aktu zawiązują Komitet Odbudowy Pomnika Sediny pod patronatem Stowarzyszenia »Kupcy dla Szczecina «”. Pod aktem założycielskim podpisy złożyli: Klub Dyskusyjny "Prolog" (to właśnie jego członkowie namówili Lecha Karwowskiego na połączenie sił wszystkich, którzy od kilku lat myśleli o odbudowie pomnika), Stowarzyszenie "Kupcy dla Szczecina" (miejscy przedsiębiorcy), Stowarzyszenie "Forum dla Szczecina", Portal Miłośników Dawnego Szczecina sedina.pl, Małgorzata Jankowska i Lech Karwowski. W projekt zaangażowali się też dziennikarze "Gazety Wyborczej", "Głosu Szczecińskiego" i "Kuriera Szczecińskiego". W sumie kilkanaście osób. Podpisanie aktu założycielskiego miało miejsce 21 czerwca i było poprzedzone kilkoma spotkaniami w/w grona, podczas których, jeszcze nieoficjalnie wypracowywano wspolna wizje akcji. Nastepne spotkanie planowane jest po zarejestrowaniu stowarzyszenia "Kupcy dla Szczecina" i wtedy zostanie rozpoczęta zbiórka pieniędzy. O wszystkim będziemy informować na tym forum i w mediach. Jako członek "Forum dla Szczecina" zapraszam też na naszą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Sedina 2007 IP: *.nitka.net.pl 29.06.04, 21:10 Zobaczcie co znalaz nasz brat w milosci do Sediny absztyfikant!!!! www.plakatauktion.de/auctions/jwa/auction_53/gif_l/53_283.gif Absztyfikancie wiecej,wiecej,wiecej!!!!!!!!!! Wszelka bezstronnosc jest sztuczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pieszy Re: Sedina 2007 IP: *.fnet.pl 29.06.04, 22:32 Gryfie: przemyj zaślepione oczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Sedina 2007 IP: *.nitka.net.pl 02.07.04, 00:26 Wiersze o Sedinie napisz jesli masz ochote! Wiesc gruchnela w Szczecinie Odtwarzamy pomnik Sedinie Pomysly zbieramy razem Aby zdazyc z czasem Juz niedlugo pomnik stanie Na Tobruckim placu Panowie i Panie Wszelka bezstronnosc jest sztuczna. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Legenda o Sedinie 13.08.04, 11:49 Legenda o Sedinie Alexis Kiriakou, 15.07.2004 Artykuł Tę legendę wygrał kiedyś na wantach wiatr, gdzieś na morzu tyreńskim, gdy siedziałem na bukszprycie i wypatrywałem łodzi i sieci rybackich. Wiatr pytał mnie też, gdzie teraz jest Sedina? Sedinę zawsze nudziły kobiece zjęcia. Nie interesowały jej plotki z Olimpu ani najnowsza moda z Palatynu. Męczyły ciągłe kłotnie i intrygi. Była boginią ale nie dworską damą. Najlepiej się czuła na portowych nabrzeżach. Lubiła spacerować po Ostii, Pireusie, czy Aleksandrii słuchając mieszaniny języków i oglądając towary z najdalszych stron, zachwalane przez kupców o różnym kolorze skóry. Interesowała się też techniką. Ileż to razy odwiedzała Archimedesa w Syrakuzach i podziwiała jego wynalazki. Ale najbardziej kochała żeglarzy. Ceniła ich odwage, gdy swoimi tierami wyruszali w najdalsze, niezbadane zakątki morza. Rozumiała i podzielała tę ciekawość świata. Miarka się przebrała po którejś kolejnej awanturze (chyba poszło o Troje, a może o Kartaginę), w której ponownie wszyscy ze wszystkimi wzięli się za łby. Sedina wsiadła na okręt, wzięła Hermesa za przewodnika, wiernego Gryfa za obrońcę i wyruszyła w nieznane. Długo płynęli. Gdy dotarli na ocean wody wzburzyły się i zaczeły miotać okrętem. Sedina wychylila się za burtę, w mały flakonik nabrała nieco słonej wody i powiedziała: - Oceanie, wraz z odrobiną twej wody zabieram też twój niepokój. I sztorm ustał. Żeglowali dalej na północ a potem na wschód, gdzie wody były zimne ale niezbyt słone, roślinność nad brzegami bujniejsza, a słonce tak nie paliło. Aż dopłynęli do miejsca gdzie rzeka rozlewała się w szeroką deltę jakby rzucając wyzwanie morzu. Postanowili ruszyć wgłąb nieznanego lądu. Upłynęli wiele mil aż ujrzeli bezkresne jezioro i rzekę o wielu ramionach. Wokół były gęste lasy. Jedynie nad zachodnim brzegiem górowało wysokie, zupełnie nagie wzgórze. Sedinę urzekło to miejsce: - Obejmuję w posiadanie tę krainę! Od dziś tu będzie mój dom! Wspięli sie na wzgórze i na samym jego szczycie Sedina zasadziła dąb. Obok żołedzia Hermes wrzucił pióro (znak lotnego umysłu i powodzenia w handlu) a Gryf swój lwi pazur (dla śmialości i odwagi). Bogini podlała nasiono słoną wodą oceanu (która sprowadzała niepokój, nieodgadnione pragnienie podróży, przygody i miłość do morza). Wkrótce nad całą okolicą górowało ogromne majestatyczne drzewo. - W miejscu tym zaklęłam me marzenia i pragnienia. Ktokolwiek osiedli się w cieniu dębu i pójdzie moją drogą znajdzie radość i spełnienie! Na tego kto nie będzie w stanie odnaleźć tej właściwej czeka smutek i cierpienie! Podczas jednej z wypraw, o świcie, bystrooki Hemes siedzący na dziobie okętu wypatrzył coś na horyzoncie. Gdy zbliżyli się do tego miejsca ujrzeli ludzi trzymających się tratw i resztek łodzi. - Któż wy jesteście i co się stało? – zapytała bogini. - Jesteśmy rybakami. Straszliwy orkan, uderzył w nocy i zniszczył nasze łodzie. Już na pokładzie rozbitkowie skarżyli się na zdradliwe i ubogie w rybę wody oraz jałowe i niebezpieczne ziemie na których żyją. - Dam wam nową ojczyznę! Gdy wrócicie na ląd weźmiecie swoje rodziny i natychmiast wyruszycie. – rzekła Sedina. - Skąd mamy wiedzieć dokąd iść? - Patrzcie w niebo. Gdy zobaczycie na niebie orła o białym ogonie, w którego szponach będzie ryba – idźcie jego śladem. On was doprowadzi do swego króla. Ruszajcie śmiało! Zawsze śmiało naprzód! Szli długo. Wędrowali przez odludne krainy, przedzierali sie przez gęste bory, mijali mnóstwo jezior, aż wreszcie ujrzeli białopiórego orła, który dzierżył rybę. Tak jak im nakazała bogini ruszyli jego tropem i wkrótce dotarli do wzgórza nad wielką rzeką. Na wzgórzu rozsło majestetyczne drzewo, a na drzewie siedział król wszystkich orłów – Gryf: - Przybyliście tu z daleka, porzuciliście wasze domostwa by tu znaleźć lepsze życie. Po was przyjdą następni i następni i jeszcze kolejni. Być może z czasem nie dla wszystkich starczy miejsca pod tymi rozłożystymi konarami... ale o jednym nigdy nie zapomnijcie – to miejsce ma swego ducha i żyjcie zgodnie z nim! Witaj Ludu Sediny! link: www.fds.px.pl/pub.php?detail=1089925640.pub Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Sedina 2007 IP: 217.153.6.* 11.10.04, 01:14 Wiersze o Sedinie napisz jesli masz ochote! Wiesc gruchnela w Szczecinie Odtwarzamy pomnik Sedinie Pomysly zbieramy razem Aby zdazyc z czasem Juz niedlugo pomnik stanie Na Tobruckim placu Panowie i Panie Opiekunka nasza bedzie Patronka szczesliwa wszedzie Sumienie i slowo czynia czlowieka krolem ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Sedina 2007 IP: 217.153.6.* 15.12.04, 09:59 Czy sa juz jakies ustalenia grupy inicjatywnej? Prawda,dla czlowieka jest tym, co czyni z niego czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Re: Sedina 2007 IP: 217.153.6.* 06.01.05, 10:10 mike102 napisał: > Warto dodac dwa slowa o tym dlaczego sygnatariusze Komitetu postawili sobie za > cel odbudowe Sediny w 3 lata. Otoz przyjeto za date graniczna rok 2007 a > dokladnie date finalu regat Cutty Sark. > > Do tego czasu Szczecin musi odzyskac swoja patronke - opiekunke miasta, symbol > handlu i morskich tradycji. Ale teraz pozostaly juz tylko dwa lata z kawalkiem.Czy zdazymy??? Prawda,dla czlowieka jest tym,co czyni z niego czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczecinianin Re: Sedina wraca IP: *.espol.com.pl 18.12.04, 17:20 Tak! a może nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nota Do blackexita Jacy znowu Szczecinianie? IP: 212.14.63.* 19.12.04, 11:31 Jacy znowu Szczecinianie. Proszepodać kilka tysięcy nazwisk to uwierzę. Znów jakaś banda proniemieckich samozwańców. W Szczecinie nie ma innych problemów tylko zajmowanie się sediną - bo poniemiecka tak? Widzisz blackexit - to kolejne posunięcie socjotechniczne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gryf Sedina wraca IP: 217.153.6.* 06.01.05, 01:11 ******************************************************************************** ..."Spalem i snilem,ze zycie bylo pieknem; obudzilem sie i zobaczylem, ze zycie jest obowiazkiem"......... ******************************************************************************** Ps. Naszym obowiazkiem (mieszkancow Szczecina jest doprowadzenie do rekonstrukcji Sediny, patronki naszego miasta. Prawda,dla czlowieka jest tym, co czyni z niego czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś