Dodaj do ulubionych

Przetarg na krematorium szczecińskie zamknięty

IP: 217.153.6.* 03.07.04, 20:05
dziwi jedynie, że w Szczecinie działają "siły nieczyste" które rozwiązanie
tego problemu tak opóźniają. Kremacja jest już akceptowana, choć jeszcze nie
powszechnie i nie ze względu na wiarę katolicką bo tam nie ma żadnych
ograniczeń, ale na mentalność rodem ze wschodu zaraz za miedzą, która zbyt
jaskrawie celebruje zwłoki ludzkie. Nie przekonanym nie życzę widoku zwłok
elegancko ubranych, w dębowej trumnie po paru miesiącach leżenia w grobie.
Działalność kremacyjna jest wyjątkowo dochodowa dla tego który ją prowadzi.
Jak grzyby po deszczu powstają w dużych miastach (np w Trójmieście już są dwa)
nowe krematoria lub są powiększane. Tylko w Szczecinie coś przeszkadza. Na
śmierci bliźniego dotychczs zarabia wielu, płaci niby ZUS ale tak czy owak by
się godnie pochować trzeba sporo dopłacić (min ok 4tys.) Dlatego tak biją się
o "skórki".
Kremacja poprzedzona zwyczajową celebrą to koszt 1000-1500 zł. Pochówek
skromny lub wypasiony. Jeszcze nisza urnowa lub pochówek w grobie rodzinnym.
Można się rozsypać praktycznie wszędzie (np. w morzu, nad górami lub okolicą).
Dla starego niebogatego szczeciniaka, któremu bliżej niż dalej w dzisiejszej
biedzie kremacja jest alternatywą kuszącą. Zatem panowie rajcowie bieżcie się
do roboty nie czekajcie na profity. Ci których Nar.Fund. Zdrowia wypluwa na
bruk, a lekarze bawią się w eutanazję bo nie mają innego wyboru, będą wam
wdzięczni. Jurczykowi mimo że chory i też stary taki wybór nie potrzebny.

ps. pytałem;- przejażdżka do poznania ze szczecina kosztuje delikwenta ca
2000 zł.
Obserwuj wątek
    • Gość: rzeźnik Drobne sprostowanie! IP: 62.29.137.* 05.07.04, 09:12
      "- To alternatywna forma pochówku. Kremowanie jest nie tylko tańsze, ale także
      pozwoli rozwiązać problem braku kwater na cmentarzu - wyjaśnia Maria Michalak,
      kierownik Cmentarza Centralnego w Szczecinie. "

TO BZDURA!!! Uwierzcie! To nie rozwiąże problemu braku miejsc!
      Wystarczy tylko sobie przypomnieć i policzyć.
      Czy pamiętacie rozrubę z mieszkańcami bloków przy ul. Ku Słońcu gdy powstawały
      kwatery między I a II bramą? Już wtedy wszyscy wiedzieli, że brakuje miejsc. A
      prezydent Runowicz w przypływie dobroci przed wyborami wstrzymał pochówki na
      nowych kwaterach i nakazał na gwałt przygotować pod pochówki teren wstepnie
      przeznaczony pod parking na terenie dawnego poligonu. W związku z tym, że teren
      jest podmokły (wody gruntowe na głębokości już od 1,5 m) zostało wykonane
      odwodnienie. Prezydent Jurczyk zapoznał się z tematem na początku 2003r. Gdy
      dostał dokładne wyliczenie ile jest miejsc i na jak długo ich wystarczy podjął
      jedynie słuszną decyzję o ponownym rozpoczęciu pochówków.
      Wyliczenie to wyglądało w przybliżeniu tak:
      - ok. 1/3 pogrzebów to pochówki na nowych miejscach
      - ok. 1/3 to dochowania do istniejących kwater
      - ok. 1/3 to pochówki na miejscach nie opłaconych po 20 latach (zgodnie z
      ustawą takie miejsca można ponownie wykorzystać)
      - liczba pogrzebów miesięcznie - ok 300. (rocznie ok. 3600)
      - liczba pochówków na nowych miejscach - ok. 120. (rocznie ok.1500)
      - pozostało wolnych miejsc (teren na poligonie i nowe kwatery) - ok 3,5 tys.
      - liczba pochówków urnowych - ok. 100-150 rocznie.
      Wynik:
      - 3500 nowych miejsc/120 pochówków miesięcznie = 29 miesięcy + ok. 2 miesiące
      (zwalniają się za pochówki urnowe)
      - pozostało wolnych miejsc na ok. 31 miesięcy, co daje trochę ponad 2,5 roku
      licząc,jak sobie przypominam gdzieś od lutego(marca) 2003r.
      Teraz mamy połowę 2004r. Gwarantuję, że miejsc wystarczy w najlepszym wypadku
      (dokładne liczby mogą się trochę różnić od moich szacunków) do końca 2005r!!!
      Oczywiście zakładając uruchomienie krematorium i zwiększenie liczby pochówków
      urnowych nawet do 300 w 2005r. Zaznaczam, że kremacji może być więcej ale częć
      urn zostanie pochowanych na innych cmentarzach Szczecina i całego regionu!).
      Myślę, że temat wyczerpałem i już teraz nikt nie uwierzy w te bzdury, że
      krematorium rozwiąże problem braku miejsc na Cmentarzy Centralnym! Oczywiście
      można jeszcze wykorzystać pasy zieleni przy alejkach ale na to chyba nie ma
      zgody ani mieszkańców, ani urzędników ani konserwatora zabytków (CC jest
      wpisany do rejestru zabytków).
      Rozwiązaniem jest tylko cmentarz przy ul. Bronowickiej, a z tego co słychać to
      prace idą tam bardzo ciężko. Obym się mylił, ale wszystko wskazuje na to, że za
      rok będziemy mieli kolejny spektakl pod tytułem "CC"!

• albert_c Re: Drobne sprostowanie! 07.07.04, 14:19
        Panie Rzeznik, no jetsem wprost pod wrazeniem wiedzy zwiazanej z tematyka
        cmentarna, nedawno sie dowiedzialem od Ciebie na temat tego jak ustawodawca
        uksztaltowal sparwe pochowkow, a teraz takie informacje, bardzo rzetelne
        obliczenia, no ladnie, podoba mi sie to;)
        • Gość: rzeźnik Re: Drobne sprostowanie! IP: 62.29.137.* 07.07.04, 15:02
          Się wie to się pisze:-)
          Mam jeszcze kilka innych ciekawych "hobby". Jak pojawi się jakiś wątek na "mój"
          temat to coś naskrobię.
          Jakbyś chciał to mogę Tobie przedstawić np. proces technologiczny uboju trzody
          chlewnej?:-)))
          • albert_c Re: Drobne sprostowanie! 07.07.04, 15:12
            Gość portalu: rzeźnik napisał(a):

> Jakbyś chciał to mogę Tobie przedstawić np. proces technologiczny uboju
            trzody chlewnej?:-)))

* e tam, na tym to ja sie Panie Rzeznik znam jak malo kto;)
            • Gość: rzeźnik Re: Drobne sprostowanie! IP: 62.29.137.* 07.07.04, 15:21
              To może zarżniemy sobie kiedyś kilka świnek?;)
              • albert_c Re: Drobne sprostowanie! 07.07.04, 15:41

> To może zarżniemy sobie kiedyś kilka świnek?;)

* tylko juz teraz sie umowmy ze jak wejdziemy tam gdzie beda swinki Ty bedziesz
                cial te z lewej strony, a ja z prawej, a wszytsko po to aby nastapilo
                oczyszczenie...
                • Gość: rzeźnik Re: Drobne sprostowanie! IP: 62.29.137.* 08.07.04, 08:30
                  Przydałby się jeszcze ktoś do środka;)
                  A wracając do krematorium to nieoficjalnie słyszałem o pomyśle, żeby po
                  uruchomieniu przekazać tą impreze do prowadzenia prywatnej firmie. Jeśli to się
                  potwierdzi to będzie mistrzostwo świata NRSu jak dać komuś dobrze zarobić. I na
                  pewno nie będzie to "obca" firma.
                  • albert_c Re: Drobne sprostowanie! 08.07.04, 09:55

> Przydałby się jeszcze ktoś do środka;)

* poszukamy:)

> A wracając do krematorium to nieoficjalnie słyszałem o pomyśle, żeby po
                    > uruchomieniu przekazać tą impreze do prowadzenia prywatnej firmie. Jeśli to
                    się potwierdzi to będzie mistrzostwo świata NRSu jak dać komuś dobrze zarobić.
                    I na pewno nie będzie to "obca" firma.

* to ja juz to chwytam, wpierw przetarg aby wszytsko bylo pod kontrola od
                    samego poczatku, wybierzemy, oddamy dla dobra ogolu, no ale w sumie jezeli ktos
                    buduje za prywtana kaske to bedzie to przeciez jego, no wlasnie ale chyba to
                    nie idzie za prywatna kaske, co? nie znam sie na tym temacie, ale takie pyatnie:
                    1. czy przetrag jest robiony po to aby wybrac tansza firme, bo placi za to
                    gmina?
                    2. czy jest robiony dlatego ze miasto sobie wymyslilo ze bedzie tylko jedno
                    krematorium i wybierze sie lepszy pomysl, bo i tak bedzie to finansowane ze
                    srodkow tej firmy?

jezeli to drugie: to czy jezeli ja bede chcial wybudowac krematorium mam do
                    tego prawo, oczywiscie za moja i tylko moja kaske?
                    • Gość: rzeźnik Re: Drobne sprostowanie! IP: 62.29.137.* 08.07.04, 10:54
                      Wyjaśniam.
                      1. Zamawiający Gmina Miasto Szczecin - ZUK ogłosił przetarg nieograniczony na
                      realizację zamówienia publicznego pn: „ODTWORZENIE I URUCHOMIENIE KREMATORIUM W
                      KAPLICY GŁÓWNEJ CMENTARZA CENTRALNEGO W SZCZECINIE” (szczegóły na stronach
                      internetowych Urzędu Miejskiego). Finansowane jest to oczywiście ze środków
                      publicznych (ok. 1,2 mln PLN), zaklepanych już przez Radę Miasta.
                      Po dostarczeniu i zamontowaniu piec jest oczywiście własnością miasta. Ale...
                      To o czym wspominałem. ZUK może ogłosić przetarg na dzierżawę pomieszczeń
                      krematorium oraz pieca wraz z prowadzeniem kremacji.
                      Wtedy może to przejąć "zaprzyjaźniona" firma.
                      2. Próba uruchomienia krematorium za środki prywatne już była. Nie udała się.
                      Firma POLARSTONE, która miała to prowadzić nie zrobiła NIC. Nie zakupiła pieca,
                      za wykonany projekt nie zapłaciła wykonawcy projektu, nie płaciła za czynsz.
                      Miasto więc ich pogoniło (czytaj wypowiedziało umowę dzierżawy). A swoją drogą
                      to też był niezły numer. Miasto jedynie wydzierzawiło pomieszczenia (ok. 150 m2
                      za ok. 3 tys. PLN mieszięcznie), a cały zysk z kremacji miał trafiać do
                      prywatnej kieszeni.
                      Jeszscze jakieś pytania?
                      • albert_c Re: Drobne sprostowanie! 08.07.04, 12:35

> Jeszscze jakieś pytania?

* dziekuje bardzo za rzeczowe przedsawienie problemu:)
                        a sprawe postaram sie miec na uwadze, bo jezeli jest jak mowisz to nieladnie
                        sie to zapowiada...
                        ...z ta firma ktora chciala budowac widac jakas sciema byla od poczatku...

...i jeszcze jedno: czy ja moge tak ot sobie wybudowac krematorium czy tez ta
                        sparwa lezy tylko i wylacznie w gestii wladz miasta?
                        • Gość: rzeźnik Re: Drobne sprostowanie! IP: 62.29.137.* 08.07.04, 13:12
                          albert_c napisał:
                          >...z ta firma ktora chciala budowac widac jakas sciema byla od poczatku...

Oczywiście, że tak. W przetargu wzięła udział tylko jedna firma. I co to za
                          przetarg - na dzierżawę 150 m2 za 3 tys. PLN miesięcznie.

> ...i jeszcze jedno: czy ja moge tak ot sobie wybudowac krematorium czy tez ta
                          > sparwa lezy tylko i wylacznie w gestii wladz miasta?

Jak masz na zbyciu jakieś 2 mln to możesz próbować. Przy dobrej woli
                          urzędników daję jakieś dwa lata. Najpierw warunki zabudowy i zagospodarowania
                          terenu. Jak nie ma wpisu w planie zagospodarowania przestrzennego o możliwości
                          prowadzenia takiej działalności to dupa blada. Jak jest mozliwość to jeszcze
                          tylko kilka szczegółów tj. prawo do terenu, projekt, badanie oddziaływania na
                          środowisko, zgody Inspektora Sanitarnego, pozwolenia na podłączenia mediów
                          (woda, prąd, gaz), pewnie jakieś zgody miejscowych kółek różańcowych (lub rad
                          osiedla czy innych mieszkańców), pozwolenie na budowę, budowa, sprowadzenie
                          pieca z zachodu, odbiory techniczne i pewnie jeszcze bysię coś znalazło. Ale
                          dla ciebie to przecież małe piwo. Co nie? :-)))
      • Gość: krust Re: Drobne sprostowanie!, bardzo drobniutkie IP: 62.233.223.* 07.07.04, 14:31
        Jan Pietrzak miał najlepszy pomysł. Ale tam, co to mnie qwa obchodzi, na
        życiu mi nie zależy, mogę żyć i 200 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka