Dodaj do ulubionych

Dziwne, zabawne, szokujące pojazdy. Szczeciński...

24.02.13, 16:57
Uprzejmie donoszę, geograficznym ignorantom, że jedyna Gubałówka znajduje się w Zakopanem. Ten wierch, o którym piszecie nazywa się Lisia Górka!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: fromage Re: Dziwne, zabawne, szokujące pojazdy. Szczecińs IP: *.play-internet.pl 24.02.13, 17:47
      Lisiej Góry nazywa się ulica biegnąca tuż obok. Samo wzniesienie od lat nazywane jest zwyczajowo "Szczecińską Gubałówką".
      • evergreen111 Re: Dziwne, zabawne, szokujące pojazdy. Szczecińs 24.02.13, 20:20
        a.malin nie jest szczecinianinem skoro nie wie, iż od samego początku (30 lat temu ? więcej?) miejsce to jest nazywane Szczecińską Gubałówką. Ale dlaczego w takim razie zabiera głos na naszym forum?
        • Gość: gość Re: Dziwne, zabawne, szokujące pojazdy. Szczecińs IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.13, 20:27
          evergreen111 napisał:

> a.malin nie jest szczecinianinem skoro nie wie, iż od samego początku (30 lat
          > temu ? więcej?) miejsce to jest nazywane Szczecińską Gubałówką. Ale dlaczego w
          > takim razie zabiera głos na naszym forum?

Zamknij już ryja pojebany debilu. Wszyscy mają dosyć twojego kontrolowania paszportówi czystości majtek.
          • evergreen111 Re: Dziwne, zabawne, szokujące pojazdy. Szczecińs 24.02.13, 20:59
            Nie ma to jak rzeczowe zabranie głosu w dyskusji. A tak przy okazji: co mówi o twoim stanie zdrowia psychiatra? "Panie "gość", najlepiej kamień do szyi i w wodę, bo tego się nie da wyleczyć?" Z pewnością byłoby to najlepszym rozwiązaniem, zwłaszcza dla otoczenia takiego chamskiego prostaka!
            • Gość: osrany Popatrzcie ludziska... IP: *.ias.bredband.telia.com 24.02.13, 21:15
              wiecznie zielony jest tak milym forumuwiczem, a jednak potrafi wywolac taka erupcje gniewu...

:-))
              • Gość: husajn planeta egos IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.13, 23:32
                Jak Zadowski, póki go nie wywali z synekturki.

W sumie grzeczny z niego urzędnik z planety egos :-D
                • evergreen111 Re: planeta egos 26.02.13, 20:26
                  Powtarzam po raz nie wiem już który na tym forum: nie ma nic wspólnego z żadnym urzędem! Nawet swarozyc (psedo "os..ne gacie") już to zrozumiał (prawda, swar?). A Ty wciąż NIE! Przyznaj się, w szkole miałeś same pały za brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, co?
        • a.malin Jestem szczecinianinem 24.02.13, 23:26
          od urodzenia. Niestety dla mnie od początku znaczy dużo wcześniej niż od 30 lat. Wiem doskonale o tej nieoficjalnej nazwie. I właśnie dlatego, że jestem szczecinianinem, denerwuje mnie ten przejaw szczecińskich kompleksów. Chory zwyczaj przykrywania naszych nazw takimi odniesieniami do znanych w Polsce czy na świecie, jakbyśmy wstydzili się naszości i dowartościowywali się "lepszymi" nazwami: Gubałówka, Wenecja, Manhattan, Monciak ...
          Nazwa nie figuruje w jakikolwiek oficjalnym dokumencie. Nazwa pobliskiej ulicy pochodzi właśnie od nazwy wzniesienia.
          • evergreen111 Re: Jestem szczecinianinem 26.02.13, 20:54
            Jakie dowartościowanie? JAKIE DOWARTOŚCIOWANIE?

„Szczecińska Gubałówka”. Pamiętam chwile, gdy powstawała ta nazwa (sam tam jeździłem autobusem na narty). Powstała SAMORZUTNIE - nikt jej nie dekretował. Nazwa znakomicie i w prosty sposób informowała narciarzy że nie muszą już jechać setki kilometrów, żeby poszusować. A jak niby miano to miejsce nazwać, aby od razu każdy wiedział, co tam jest? „Szczecińskie stoki nienajgorzej nadające się na narciarskie zjazdy”? Gdzie tu widzisz „dowartościowanie”?

„Wenecja”. Akurat ten fragment miasta wygląda idealnie jak Wenecja: ściany domów schodzące bezpośrednio do wody. Pierwsze skojarzenie? Wenecja, oczywiście! Gdzie zatem widzisz tu „dowartościowanie”?

„Manhattan”. Pamiętam czasy, gdy powstała ta nazwa (z początku absolutnie nieoficjalne). Rynek był tak siermiężny (wyjątkowo obrzydliwe budy, byle jak nawierzchnia między nimi), że sami szczecinianie IRONICZNE zaczęli nazywać to miejsce „Manhattan”. I tak już zostało. Gdzie tu widzisz „dowartościowanie”?

„Moniak”. Rozumiem, że chodzi tu o ulicę Monte Cassino? Może zbyt krótko żyję w Szczecinie, ale nigdy nie spotkałem się u nas z tą nazwą. Nawet od koleżanki, która na Monte Cassino mieszka.
            • a.malin Re: Jestem szczecinianinem 26.02.13, 22:41
              Tego "Moniaka" to trochę przekręciłeś. Cieszy mnie to i nie będę poprawiać bo nie chcę przyczyniać się do propagowania takich nazw. Nie chodzi o całą ulicę. Deweloper ochrzcił podobną nazwą jedną plombę przy tej ulicy. No to nieźle poznałeś Szczecin jak na tak krótki staż. Masz szansę zakończyć na szczecińskich Powązkach.
              • evergreen111 Re: Jestem szczecinianinem 28.02.13, 20:37
                Monciak - Moniak - jednej literki z rozpędu nie wpisałem, ale Ty wziąłeś to za rozmyślne działanie. A to, że jakiś durny deweloper rzucił taką nazwą nie znaczy, że jest powszechnie znana. Bo nie jest!
                A mój szczeciński staż jest rzeczywiście krótki. Zaledwie od 1951 roku. Wątpię, czy Twoi rodzice jeszcze się w ogóle wtedy znali.
            • Gość: Półgubałówek Re: Jestem szczecinianinem IP: *.mofnet.gov.pl 27.02.13, 08:34
              Święte słowa. Kiedyś pojechałem z żoną na narty do Zakopanego. Nie było śniegu więc przenieśliśmy się do Karpacza d. Bierutowice. Tym razem śniegu było mnóstwo, ale okazało się, ze tam nie było żadnej GUBAŁÓWKI. Zawiedzeni musieliśmy wrócić do Szczecina. Współczuję Polakom, którzy przez pół Europy jeżdżą w zimie w Alpy i przekonują się, że tam nie ma żadnej gubałówki.
    • tertium-non-datur Re: Dziwne, zabawne, szokujące pojazdy. Szczecińs 24.02.13, 20:49
      > Uprzejmie donoszę, geograficznym ignorantom, że jedyna Gubałówka znajduje się w
      > Zakopanem. Ten wierch, o którym piszecie nazywa się Lisia Górka!!!

I taka lisia górka jest tylko jedna w Polsce... Takich gór są co najmniej dziesiątki...
    • jeruzalemo Dziwne, zabawne, szokujące pojazdy. Szczeciński... 25.02.13, 08:24
      Bardzo fajna zabawa,brakuje tylko opisow zdjec,imion czy nazwisk,przeciez to zadna tajemnica a satysfakcja dla uczestnikow wielka,pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka