Dodaj do ulubionych

Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem zajm...

25.02.13, 08:35
Skutki zapchania ulicy Jana z Kolna w postaci korków od Bramy Portowej aż do ulic Malczewskiego i Matejki obserwujemy przy każdej imprezie masowej nad Odrą. A tu jacyś idioci chcą doprowadzić do takiego stanu trwającego permanentnie. Pogratulować ołowianego pomyślunku, panowie i panie.
Obserwuj wątek
    • Gość: . SENS IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.13, 09:02
      i wszystko jasne
      • Gość: adek Re: SENS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.13, 09:11
        sens jest pod warunkiem ze sa na to pieniadze, najlepiej prywatne.
        • Gość: t Re: SENS IP: *.170.wifinet.szczecin.pl 25.02.13, 09:31
          kto płaci za ten projekt i ile?
          • Gość: p Re: SENS IP: *.globalconnect.pl 25.02.13, 10:09
            sens = bez sens

i wszystko w temacie !!!!!
            • zed.1 Re: SENS 25.02.13, 10:18
              Miasto nie potrafi zrobić jednego deptaku do końca a chce stawiać następny kwartał nad rzeką? Idiotyzm. Już o tym pisałem wcześniej. Nie liczę by radni przemyśleli sprawę. To prości ludzie i jak im się pokaże coś na obrazku to już to chcą mieć
              • lonelyboy1989 Re: SENS 25.02.13, 21:33
                ZED, nie rozczulaj mnie. W odróżnieniu od większości piszących nie jesteś idiotą (chociaż zdarza ci się bardzo przekonująco go udawać) i dobrze wiesz, że miasto nie stawia kwartałów nad rzeką. Podobnie - zdajesz sobie sprawę, że nie chodzi o robienie czegoś już, teraz, zaraz, ale o zostawienie sobie furtki do przebudowy tamtejszego - antymiejskiego i archaicznego - układu drogowego w przyszłości. Przestań więc udawać kretyna i ogarnij się.
                • zed.1 Re: SENS 26.02.13, 00:22
                  Już ci pisałem w poprzedniej dyskusji o temacie dlaczego to nie ma sensu. I wiem, że nie teraz zaraz, ale kiedy, kto, za co, po co i dlaczego?
                  Też nie jestem fanem tego by tam była ta ulica ale robienie planów na perspektywę czegoś co może (lub nie) wydarzyć się za kilkadziesiąt lat jest działaniem na wyrost.
                  I czy ten układ jest antymiejski? Z tym się nie zgodzę. Jest na określone potrzeby miasta i do niego był dostosowany. Czy te potrzeby znikną? Nie wiadomo bo sytuacja stoczni jest w zamrożeniu.
                  Jaka kolejność powinna być by się zabierać za ten teren i planowanie go? Obwodnica środmiejska, zakończenie inwestycji pod zamkiem (jeszcze się nie zaczęły nawet), most na łasztownie i dopiero wtedy trzeba myśleć nad tym układem drogowym bo jak na razie wszystkie te elementy stanowią ogromne źródło niewiadomych a kwartał nad Odrą nie jest priorytetem do którego trzeba dopasowywać wszystko pozostałe a odwrotnie, kwartał powinien powstawać w dopasowaniu do tych właśnie elementów.
                  Teraz nowa starówka jest szczątkowa ale jeśli wszystkie plany pójdą tak jak to wy w sensie myślicie i jak inwestor pod zamkiem to skończy się na betonowej dzielnicy, może i pełnej kamienic, ale też niewiele różniącej się od każdego osiedla. Ktoś przemyślał takie aspekty?
                  • zed.1 Re: SENS 26.02.13, 00:28
                    To powyżej dodaj do wcześniejszych wątków z tego tematu forum.gazeta.pl/forum/w,70,140399726,,Jana_z_Kolna_trzeba_przesunac_Miasto_nad_Odre_.html
                • Gość: gero Re: SENS to m.in. lonelyboy1989 IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 00:37
                  lonelyboy1989, przecież już nie raz wypowiadał się jako zwolennika a niemal na pewno członek SENSu...
                  • lonelyboy1989 Re: SENS to m.in. lonelyboy1989 26.02.13, 19:15
                    Gość portalu: gero napisał(a):

> lonelyboy1989, przecież już nie raz wypowiadał się jako zwolennika a niemal na
                    > pewno członek SENSu...

Zwolennik, sympatyk - jak najbardziej. Członek SENS - nie. Nie mam zbyt dużo czasu, a wbrew temu, co myślicie - to zadanie wymagające zaangażowania i czasu.
    • Gość: Jot [...] IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.13, 09:13
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: rr Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za IP: *.eu 25.02.13, 12:52
        Po co ma szukać w rodzinie, widzi codziennie w lustrze.
      • lehoo [...] 25.02.13, 13:34
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: xyz Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.13, 18:10
          Ulica ma być zwężona w ten sam sposób co Krzywoustego 2 pasy w każdym kierunku w tym po jednym dzielonym z tramwajem. Badania natężenia ruchu jasno pokazały, iż ruch na Jana z Kolna jest o 1/3 mniejszy niż na Krzywoustego. Zastanów się więc kto jest tu durniem.
          • lehoo Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za 25.02.13, 18:45
            Ty, bo w korkach na trasie Zamkowej stoją przecież te samochody, które przy zablokowanym przejeździe przez Jana z Kolna czekają na wjazd do śródmieścia. I to właśnie długość tych korków jest miarą przepustowości ulicy J.z.K. Starczy jak sobie to zjawisko obejrzysz PRZED zacieśnieniem J.z K., a nie po tej operacji. Zaremba zaprojektował J.z K.jako główną arterię komunikacyjną łączącą śródmieście z Policami i niech tak zostanie. Lepsze jak wiemy, jest okrutnym wrogiem dobrego, więc nie spieprzmy tego, co dobrze działa.
            • Gość: _/\_ Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za IP: *.szczecin.mm.pl 25.02.13, 19:02
              > Ty, bo w korkach na trasie Zamkowej stoją przecież te samochody, które przy zab
              > lokowanym przejeździe przez Jana z Kolna czekają na wjazd do śródmieścia. I to
              > właśnie długość tych korków jest miarą przepustowości ulicy J.z.K.

Tylko nie o tym odcinku Jana z Kolna rozmawiamy

> Zaremba zaprojektował J.z K.jako główną arterię komunikacyjną łączącą śródmie
              > ście z Policami i niech tak zostanie. Lepsze jak wiemy, jest okrutnym wrogiem d
              > obrego, więc nie spieprzmy tego, co dobrze działa.

Może i zaprojektował ale nigdy nie skończył i nikt tego raczej nie skończy. Bo do tego potrzeba by było niezłego magika od finansów żeby udowodnił sens ekonomiczny takiego przedsięwzięcia. Jana z Kolna nigdy główną arterią do Polic nie była i nie będzie.
              • lehoo Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za 25.02.13, 20:02
                Arteria przelotowa jest strukturą łańcuchową. Zablokowanie jednego odcinka==zablokowanie całości.
                Skoro coś działa dobrze, a działa bez wątpliwości, to nie jest powód by to coś psuć. Mam wystarczająco dużo doświadczeń, kiedy to przekonywano mnie jak to będzie pięknie gdy.... Wychodziło zaś jak zwykle.
            • Gość: turysta Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za IP: 83.168.91.* 26.02.13, 11:30
              wiekszosc z Polic leci przez Sczanieckiej i Malczewskiego.. a jesli wg ciebie dobrze to dziala to sprobuj przejsc przez przejscie na wysokosci fontanny..50 to tam chyba jezdza tylko niepodrasowane skutery..
              • lehoo Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za 26.02.13, 12:47
                I ja. Też tam jeżdżę 50, bo mam czas i szacunek dla prawa.
          • Gość: xx Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za IP: *.globalconnect.pl 25.02.13, 22:05
            > Ulica ma być zwężona w ten sam sposób co Krzywoustego 2 pasy w każdym kierunku
            > w tym po jednym dzielonym z tramwajem. Badania natężenia ruchu jasno pokazały,
            > iż ruch na Jana z Kolna jest o 1/3 mniejszy niż na Krzywoustego. Zastanów się w
            > ięc kto jest tu durniem.

Masz zwężone naczynia w mózgu i dlatego jesteś taki ograniczony umysłowo
    • zapom Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem zajm... 25.02.13, 09:15
      po pierwsze: zanim Ewa Nosek zajmnie się kolejnym projektem, powinna zostać rozliczona za poprzednie czyli zwolniona (np. za tandetę na starym mieście, za Barbare, Galaxy)

po drugie: to jest ciekawy projekt, ale powinni zastanowić się także jak to wpłynie na komunikację
      • Gość: error Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za IP: *.static.espol.com.pl 25.02.13, 09:21
        No co ty, pani Ewa, wieczna sekretarka w SARP-ie jakoś dziwnym trafem została architektem miasta...więc dziwnym trafem nie będzie rozliczana.
      • Gość: _/\_ Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za IP: *.szczecin.mm.pl 25.02.13, 09:22
        No i to dokładnie trzeba przeanalizować. I to jest właściwy do tego moment. Tu nie chodzi o budowanie tego już - tylko wszystko ma związek z uchwalaniem Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego i ważne jest aby na tym etapie przeanalizować wszystkie rozwiązania, tak aby znaleźć najlepszy kompromis pomiędzy komunikacją a odbudową Podzamcza.
      • Gość: PawelA Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.13, 09:27
        A ja bym się zapytał o coś całkiem innego: Kiedy radni zaczną w końcu zastanawiać się nad poprawieniem bytu mieszkańców w postaci ściągnięcia odpowiedniej ilości firm - celu zapewnienia miejsc pracy, poprawieniem stanu komunikacji -min. jak wcześniej, obniżeniem opłat i podatków miejskich - też w sumie poprawa bytu. A później jak już sytuacja w Szczecinie stanie się bardzo dobra i nasza pozycja w rankingach zmieni się z ostatniej na pierwszą, to może wówczas zacznijmy zajmować się tzw. pierdołami?
        Propozycja fajna, ale miasta najzwyczajniej w świecie na to nie stać, tak samo jak na inne wodotryski.
    • Gość: flak Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za IP: *.166.wifinet.szczecin.pl 25.02.13, 09:18
      Chociaż jestem kierowcą i często korzystam z ulicy Jana z Kolna to w ogóle zamknął bym tą ulice dla ruchu samochodów. Trudno, trzeba przeboleć problemy komunikacyjne, bo można w tym miejscu zrobić coś wyjątkowego, coś co przyciągnie nam turystów, a po pogłębieniu toru wodnego zmienisz zdanie kiedy na Wałach Chrobrego codziennie będzie cumował inny crouiser dostarczający 3000 turystów. W porównaniu z innymi miastami gdzie takie statki cumują codziennie, Szczecin ma na prawdę o wiele więcej do pokazania.
      • mrrrwrrr Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za 25.02.13, 09:25
        W Szczecinie hasło "przyciągnąć turystów" kończy się zwykle budową szkarad typu Barbara czy deweloperka na Podzamczu. Tu nie będzie inaczej. W zamian za zapchane miasto dostaniemy oklejone styropianem budy + stała ekipa załapie się na grubą kasę.
      • Gość: mariner Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 08:44
        Znowu te pierdoly o poglebieniu toru :) Poszukaj sobie jakie maja zanurzene NAJWIEKSZE
        Cruisery i sie zastanow.Jedno co trzeba poglebic to nabrzeze przy Walach bo przy kei jest rtam nieco ponad 4 m. Ale to trzeba wiedziec :)
    • leksiu92 Popieram ! :) 25.02.13, 10:05
      Tego bardzo potrzeba Szczecinowi - otwarcia się na Odrę.

Mam nadzieję, że kiedyś dożyje wspaniałego ukończonego Podzamcza, przebudowanej Jana z Kolna, również na wysokości Wałów Chrobrego i nowoczesnej dzielnicy na Łasztowni.

To co się dzieje na Wałach to już jest rekord. Zabytek klasy światowej a przed nim jakaś ala-autostrada z prl-owskim wystrojem i treliną na nabrzeżu. Dawno coś z tym syfem powinno się zrobić.
      • zed.1 Re: Popieram ! :) 26.02.13, 00:34
        Przed wałami nigdy nic innego nie było poza pustym placem i nabrzeżem. Chcesz zabudowania tego terenu czy po prostu pustego placu bez jezdni? W obu przypadkach to naiwne pomysły niewiele zmieniające na lepsze.
    • Gość: Jola Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za IP: *.asternet.pl 25.02.13, 10:26
      Sochanowski to bezSENS. Twórca BUSPASA na Enegetyków który zakorkował miasto. Wszystko jasne.
      Teraz marzy mu się aby spie...ć tą część miasta. W końcówce II-wojny Niemcy cieszyli się, że bombardowania wyczyściły dotychczas zapchaną przestrzeń przy Odrze i będą mogli przeprowadzić szeroką arterię od Dworca do Wałów Chrobrego a ten pseudoarchitekt chce zakorkować kolejny obszar miasta. Spie...j ze Szczecina ze swoimi eksperymentami.
      • Gość: mroczna ulica Kolejna wizualizacja... IP: *.ias.bredband.telia.com 25.02.13, 10:44
        ..więc sciągam majty i onanizuję się frenetycznie!
        Za Gryfa Pomorskiego i pomyślność ciecinian, czego i wam serdecznie życzę zbolszewizowane krasnoludki katolickie..
      • Gość: rr Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za IP: *.eu 25.02.13, 12:56
        Jola Rutowicz to ty czy tylko tak samo "mądra inaczej"? Czytając takie komentarze jestem za kastracją patologicznych rodzin żeby się to to nie rozmnażało więcej.
        • Gość: jola Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za IP: *.asternet.pl 25.02.13, 13:13
          zrobić ci jajecznice z twoich zbuków cioto na rowerku ?
          • Gość: rr Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za IP: *.eu 25.02.13, 14:56
            haha jednak nie Jola Rutowicz...jeszcze bardziej tępa:)
    • przemek_1185 jako radykalny krytyk pomysłów SENS-u... 25.02.13, 10:55
      Jako radykalny krytyk dotychczasowych pomysłów SENS-u, uważam akurat, że Szczecin powinien powrócić nad Odrę i koncepcja zmian ul. Jana z Kolna jest dobrym kierunkiem. Mówię "nie" archipelagowi deptaków, rozrzuconych po mieście bez ładu i składu. Jak zwykle jednak diabeł tkwi w szczegółach:
      - widać na planie skrzyżowanie na Wyszyńskiego przez Mostem Długim jako rondo - wyobraża ktoś sobie podobny pomysł w praktyce? Rondo zawali kompletnie ten rejon - potrzebne jest skrzyżowanie dwupoziomowe, np. Jana z Kolna/Kolumba przerzucić po bulwarze pod mostem.
      - Mamy dwa mosty, które wyznaczają naturalnie dwie osie komunikacyjne - Krzywoustego-Wyszyńskiego oraz Jagiellońska/Piłsudskiego-Plac Żołnierza-Trasa Zamkowa. Priorytetem jest zachowanie i poprawianie ich przejezdności. Teraz trzeba pomyśleć o łącznikach - dotychczas takim była właśnie Jana z Kolna. Przepustowość tego łącznika, jak pokazuje życie ogranicza obecna organizacja ruchu na skrzyżowanie przed Mostem Długim - tutaj trzeba szukać rozwiązań, wtedy zwężenie Jana z Kolna nie przyniesie szkód.
      - potrzebny jest trzeci most przez Odrę, najlepiej w rejonie, gdzie stał Most Kłodny - wtedy dopiero uda się zrealizować koncepcję rewitalizacji Łasztowni i odbudowy bulwarów,
      - konieczna jest przebudowa Energetyków pod kątem udrożnienia komunikacji na Łasztowni i przerzucenia w końcu tego idiotycznego buspasa na torowisko,
      - bardzo ważne - miejsca parkingowe - najpierw miejsca parkingowe, później przebudowa!!! inaczej ten rejon padnie, jak już padło Podzamcze.

• Gość: gosc Skad kasa?? IP: *.play-internet.pl 25.02.13, 11:16
        Skąd kasa na te pomysły??
        Budżet miasta wkrótce padnie...są coraz mniejsze wpływy i boję się że w krótkim czasie miasto będzie miało poważne problemy z utrzymaniem podstawowych funkcjonalności.
        Do Szczecina kryzys już puka ... nie ma przemysłu nie ma wpływów do budżetu a miasto konsumuje środki na bzdury typu filharmonia w której nie ma kto grać (dyrygent ocenia orkiestrę na jedna gorszych w kraju ! ) oraz muzea do których nikt nie chodzi bo ludzie ostatni grosz zostawiają w niemickim lidlu...
        Pamiętajcie rzeczy wyprodukowane w polsce mają w początku kodu kreskowego 590 !!
        • przemek_1185 Re: Skad kasa?? 25.02.13, 11:24
          Twoich argumentów nie ma jak odbić. Mi chodziło o długoletnią perspektywę i takie planowanie. Pieniądze w budżecie są i będą (mniejsze lub większe), są tylko cały czas marnotrawione na inwestycje, które nie wiążą się z przychodami (filharmonia, hala, opera, itd.) albo wydatkowane na przeszacowane inwestycje (remont Arkońskiej, Łukasińskiego - gdzie za taką samą kasę można byłoby zmodernizować dwie ulice zamiast jednej, jedynie tylko bez kosteczki, granitów, wyniesień i innych udziwnień). Zaraz dojdzie remont stadionu lub budowa nowego...

Akurat na odbudowie bulwarów i rewitalizacji Łasztowni miasto mogłoby zarobić - ważne tylko, aby przetargów nie organizowała NiOL Sp. z o.o. albo aby nie oddawać gruntów z ostrą bonifikatą...
          • Gość: jola Re: Skad kasa?? IP: *.asternet.pl 25.02.13, 11:35
            SENS nie lubi użytkowników samochodów. W pomyśle nie chodzi o to żeby zabudować Nabrzeże Weleckie ale żeby zwęzić ulice i pogorszyć warunki ruchu dla radości kilku psycholi bez prawa jazdy. Widząc że Nowa Starówka zabudowuje się bez końca już 20 lat każdy logicznie myślący wie że ewentualna zabudowa obszaru Nabrzeża Weleckiego to będzie kolejne 20-30 lat tyle że z korkami których dziś jeszcze nie ma. Pomysły sensu = psucie pozytywnego pierwiastka miasta.
            • przemek_1185 Re: Skad kasa?? 25.02.13, 11:53
              Odbudowa Podzamcza została sknocona, bo nikt nie pomyślał zawczasu o połączeniu tej części miasta z właściwym centrum, którym jest oś Plac Rodła-Brama Portowa. Podzamcze to póki co wyspa położona obok centrum, głównie z powodu trudnego dostępu dla aut i braku miejsc parkingowych.

Dla mnie ta dyskusja jest ważna, ponieważ w perspektywie 20-30 lat trzeba określić, gdzie chcemy mieć centrum miasta. Szczecin powinien skierować się ku Odrze. Budowa deptaków na Jagiellońskiej odrzuca miasto od Odry, tym bardziej, iż Szczecin jest miastem biednym, o ograniczonych środkach, więc rozdrobnienie inwestycji i skierowanie ich daleko od rzeki spowoduje, że miasto nie odzyska swojego charakteru, Łasztownia się nie odbuduje i będziemy mieli to, co teraz mamy.

Nienawiść SENSu do aut jest faktycznie zadziwiająca. Rzecz tym, że ich jest garstka, a wydźwięk medialny mają taki, jakby byli głosem ludu. To trzeba zmienić...
              • Gość: re Re: Skad kasa?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.13, 12:22
                Na barykady, ludu pracujący! W obronie aut Waszych i naszych:P
              • Gość: gosc Re: Skad kasa?? IP: *.play-internet.pl 25.02.13, 15:49
                przemek_1185
                sprawdź kto stoi za przebudową podzamacza..w czyje ręce dostała się ta inwestycja i jakie towarzystwo wzajemniej adoracji trzyma tam łapkę...

Wszystkie pomysły Sensu są ok ale nie dla miasta na dorobku czy wręcz w upadku jak sądzę..
                To jest myślenie nastolatka idącego na randkę który ma zepsute zęby z buzi brzydko mu pachnie ale zamiast pojść do dentysty idzie na solarium...
                Miasto jest do dodatkiem do ośrodka gospodarczego lub węzła przeładunkowego/tranzytowego a nie odwrotenie. Ludzie osiedlają się tam gdzie jest praca ! Skoro w Szn nie ma pracy docelowo też nie będzie mieszkańców, już teraz wyraźnie mniejszy jest ruch samochodów w mieście a co będzie za kilka lat??
                • przemek_1185 Re: Skad kasa?? 25.02.13, 16:27
                  na pewno masz rację z tym, że mamy w Szczecinie swoje małe piekiełko i karuzelę tych samych twarzy i nazwisk od 20 ponad lat...ze szkodą dla miasta i jego mieszkańców...

Jestem liberałem i uważam, że najważniejsza jest gospodarka - estetyka miasta itd. są w tej kwestii wtórne, ale w tym wątku chodzi przede wszystkim o merytoryczną dyskusję, jakiego miasta chcemy za 20-30 lat. Ja bym chciał miasta, które koncentruje swoje życie nad Odrą, które rozwija się równomiernie - bez więzów w postaci ogródków działkowych wokół śródmieścia i bez białych plam jak w przypadku Międzyodrza. Atomizacja Szczecina postępuje - widać to jak na dłoni w przypadku prawobrzeża. Potrzebna już dziś jest koncepcja dalszego rozwoju...

Pomysły SENSu dla mnie przypominają efekt intelektualnego rozwolnienia - napaćkać tu, napaćkać tam - bez ładu i składu. Doraźne poprawiania "jednej ulicy rocznie". W tych koncepcjach nie widać spójnej polityki i planu...Może to jest kwestia niedojrzałości, braku otrzaskania i niedoświadczenia życiowego...Szanuje ich jednak za to, że im się chce i mają odwagę głośno wyrażać swoje pomysły...

Odnośnie koncepcji bulwarów i rewitalizacji Łasztowni - jest na to czas, to nie jest kwestia roku lub nawet pięciu lat. Zwłaszcza teraz, w czasie kryzysu możemy sobie tylko pogadać. Prawda jest też taka, że miasto zostało poważnie zadłużone i bodajże do 2018 roku nie będzie miało zdolności, aby udźwignąć większe inwestycje.

Mój postulat jest tylko taki, żeby nie rozdrabniać inwestycji i nie marnotrawić w ten sposób pieniędzy (vide: deptak gwiaździsty lub fontanna na Zamenhofa). Drugi jest taki, aby nie bawić się w niepotrzebne nikomu udziwnienia (vide: Arkońska i Łukasińskiego), a uzyskane w ten sposób oszczędności przeznaczyć na ważniejsze projekty...Trzecia rzecz - jak już są deptaki, skwery, itd. trzeba się zastanowić najpierw co zrobić, aby takie miejsce żyło - zwróciliście uwagę, jaki bałagan jest na placu Lotników - na skwerze pośrodku? zrobiła się tam jedynie meliniarnia, a i ZUK powinien dostać po uszach za stan utrzymania zieleni...

Odnośnie samej estetyki miasta, są rzeczy drobne, które pozwalają poprawić jakość miejsc publicznych - np. na Niepodległości po stronie McD brakuje klombów, ławek itd - skoro nie ma miejsc parkingowych, to kosztem kilku tysięcy złotych można "upiększyć" to miejsce. Podobnie, na 5 Lipca, Bogusława, czy też Łokietka - można byłoby poprawić oświetlenie i wrzucić trochę zieleni (zwłaszcza na Łokietka jest szaro, nieprzyjemnie i smutno). Do zwolenników pieszych deptaków - pustynia dla pieszych jest tyle samo warta co asfaltowa pustynia. Trzeba myśleć szerzej.

Z zarządzaniem miastem jest jak z zarządzaniem firmą - ustalmy cele długo- i średnioterminowe, a później krok po kroku realizujmy koncepcję...

• Gość: PawelA Re: Skad kasa?? IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.13, 17:09
                    Wszystko jest pięknie to co piszesz, ja widzę osobiście tylko jeden problem. Ten problem to władze Szczecina. Obojętnie czy będzie to aktualny szkodnik, czy jakikolwiek następny, będzie patrzył tylko, na czym jeszcze można położyć łapę i ile z tego będzie dla krewnych i znajomych. Takim zamierzeniom nie sprzyja planowe, długofalowe projektowanie, natomiast takie ciupanie po kawałku jak najbardziej, co widać zresztą na żywym organizmie teraz.
                    A propos, jak do takich planów ma się aktualna dewastacja Łasztowni? Że o chorym pomyśle deptaka betonowego koło Zamku nie wspomnę?
                  • Gość: gosc Re: Skad kasa?? IP: *.play-internet.pl 25.02.13, 18:01
                    bardzo fajny post !
                    wytłumacz mi jedną sprawę..co dla Ciebie oznacza koncentracja życia nad odrą ?? wiesz ja bardzo lubię historię ..bo w niej są wskazówki dla nas... to jest jak skutek i przyczyna... pytanie należy postawić takie...co sprawia że w innych miastach życie koncentruje się nad rzekami ??
                    • przemek_1185 Re: Skad kasa?? 25.02.13, 18:37
                      wiesz, dobre pytanie. Dla mnie koncentracja życia nad Odrą to sytuacja, w której uda nam się przerzucić w to miejsce aktywność mieszkańców miasta... Zobacz na przykładzie Szczecina do momentu otwarcia Galaxy takie ścisłe centrum można było wyznaczyć na Bramie Portowej. Raz, że centrum przesiadkowe, dwa w pobliżu największe wcześniej centra handlowe (Posejdon i Odzieżowiec). Później taki "punkt ciężkości" przeniósł się na Rodła - po otwarciu Galaxy. Budowa Kaskady była dobra, w mojej ocenie, pod względem urbanistycznym, ponieważ ten punkt ciężkości "rozciągnęła". Teraz rzeczywiste centrum wyznacza oś Brama Portowa-Rodła. Tam się koncentruje życie miasta...Przyczyny: najlepsze skomunikowanie, atrakcyjność galerii handlowych, dobra siatka komunikacji i dużo miejsc parkingowych w centrach handlowych.

W innych miastach udało się, jednak kwestia wytłumaczenia przyczyn jest bardziej skomplikowana. Wśród czynników istotnych wymienić można:
                      - tradycję - Szczecin takiej nie ma obecnie i potrzeba pokoleń, aby ją wykształcić,
                      - usytuowanie obiektów użyteczności publicznej w pobliżu rzeki - najlepszy przykład to choćby Budapeszt,
                      - istnienie atrakcji turystycznych w sąsiedztwie rzeki, np. Wrocław.
                      Trochę jeszcze można byłoby wymienić.

Moim zdaniem, koncepcja rewitalizacji Łasztowni i bulwarów ma sens, jeżeli:
                      - stworzy się przestrzeń aktywną w godzinach pracy (już teraz posadawiają się w tym rejonie biurowce, można byłoby temat kuć dalej), która będzie atrakcyjna również wieczorami i nocą (w tym temacie też już są plany, a warunki świetne - np. stare zabudowania nabrzeża Starówka, ale również i portu Gryf),
                      - rejon miasta zostanie dobrze skomunikowany (choćby po to jest potrzebny most na wysokości, gdzie był Most Kłodny),
                      - przygotuje się porządne miejsca parkingowe (np. na terenie, nad którym ciągnie się Trasa Zamkowa).
                      - przestrzeń uzupełni się zabudową mieszkalną.

Rewitalizacja Łasztowni jest pięknym projektem umożliwiającym stworzenie całej dzielnicy od nowa. Tym ważniejsza jest kontrola, aby tej szansy nie zepsuć. Zabudowa bulwarów lewego brzegu Odry jest bardzo istotna w tym projekcie i cieszę się, że ktoś podjął dyskusję w tym temacie.

Odnośnie krytykowanej przez Turystę kwestii dwupoziomowego skrzyżowania przed Mostem Długim - w GW taki projekt i wizualizacje już się pojawiały - być może ktoś je odszuka. Koncepcja była bardzo ciekawa.
                      • zed.1 Re: Skad kasa?? 26.02.13, 00:47
                        Poczytaj co napisałem na ten temat w linku jaki wrzuciłem powyżej i komentarzu poniżej.
                        Koncentracja nad Odrą ładnie brzmi ale nie można wzorów z przed 100 lat dopasowywać do obecnego miasta. Kiedyś to Odra była przyciagająca bo była miejscem pracy i handlu. Teraz tego nie będzie.
                        • zed.1 Re: Skad kasa?? 26.02.13, 00:51
                          Jedyną szansą na to by życie miasta wróciło nad Odrę było wybudowanie Galaxy lub Kaskady pod zamkiem. Teraz już tej szansy nie ma bo trzecie centrum handlowe nie może być w centrum.
              • zed.1 Re: Skad kasa?? 26.02.13, 00:41
                Centrum miasta nigdy nie będzie nad Odrą bo nie ma po co być nad Odrą. Nie ma tam handlu (model handlu nadrzecznego jaki kiedyś rozwijał miasto już nie istnieje), usług, nie ma nic co byłoby lub miałoby być centralnym elementem miasta.
                Centrum miasta wyznacza Galaxy i Kaskada, dwa główne rynki miejskie.
                • Gość: gosc Re: Skad kasa?? IP: *.play-internet.pl 26.02.13, 17:25
                  Też tak myślę, kiedyś nad rzekami handlowało się raczej nikt tam nie chciał mieszkać (zapachy, hałas), sam mieszkałem na podzamczu praktycznie nad starym Bachusem parę lat i nie sądzę aby te masy wody i cieków wodnych dobrze wpływały na moje zdrowie.
                  Mnie osobiście nad odrę nie ciągnie ani nie słyszałem aby ktoś z moich znajomych zachwycał się wybotonowanym korytem rzeki z brudną wodą, jeśli chcę obcować z naturą jadę w miejsce gdzie rzeka jest "dzika"
                  Gdy tereny stoczniowe ożyją ( w końcu to nastąpi ) blokowanie dróg dojazdu do nich będzie strzałem w stopę.
            • Gość: _/\_ Re: Skad kasa?? IP: *.szczecin.mm.pl 25.02.13, 12:45
              poczytaj sobie: czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,84750,13371931,Wyburzmy_srodmiescie___skoro_nikomu_nie_jest_potrzebne.html
              i postaraj się przeczytać ze zrozumieniem ;)
              • przemek_1185 Re: Skad kasa?? 25.02.13, 13:13
                :)Przeczytałem. nie zmienia to jednak moich poglądów, ponieważ przejaskrawić można każdy temat, a uzasadnić można wszystko.

W Szczecinie nikt nie przedstawił dotąd spójnej i całościowej koncepcji transportu miejskiego.

Autor artykułu, do którego dałeś linka też wcale się nie popisał. To płytkie kopiowanie haseł, bez zastanowienia się nad przyczynami sukcesu KM w innych krajach.
                - zastanowiłeś się jak organizowane są przetargi na wykonywanie przewozów, np. w Norwegii lub w mniejszych miejscowościach w Niemczech?
                - zastanowiłeś się, że w Niemczech od zawsze prowadzono przemyślaną politykę zagospodarowania przestrzennego i większość ludzi pracuje poza centrum - w strefach przemysłowych?
                - zastanowiłeś się, że na zachodzie większość ludzi odwiedza centrum dużego miasta tylko w celach rekreacyjnych lub załatwienia spraw urzędowych (nie licząc tych, co tam mieszkają)?
                - pomyślałeś o tym, że, np. w Hamburgu masz jedną fahrkartę na cały obszar Wielkiego Hamburga, dzięki której możesz na jednym bilecie dojechać z miejscowości oddalonych podobnie jak Nowogard od Szczecina?
                - pomyślałeś, że we wszystkich większych miastach Europy zachodniej masz drożne arterie komunikacyjne umożliwiające szybki transfer między dzielnicami i do obwodnic (np. Hamburg, Rotterdam, Berlin)?

Sprawdź sobie siatkę komunikacji, np. w Hamburgu, porównaj ją do siatki w Szczecinie, która powstała w latach 70 i taka pozostała.

Kopiujecie hasła, nie rozwiązania. Aby kopiować rozwiązania trzeba mieć trochę wiedzy logistycznej, prawniczej, socjologicznej oraz urbanistycznej, a tego brak.
                • Gość: _/\_ Re: Skad kasa?? IP: *.szczecin.mm.pl 25.02.13, 13:28
                  A pomyślałeś o tym że po prostu trzeba brać wzór z tych miast i po prostu zacząć to robić - a nie szukać pretekstów do "nicnierobienia" ?
                  I nie mówię tu o wyrywkowym zamykaniu czegoś tylko o właśnie o spójnej polityce transportowej.
                  • przemek_1185 Re: Skad kasa?? 25.02.13, 13:44
                    Zgadzam się w 100%, że trzeba zacząć coś robić. Najlepiej zacząć od koncepcji i zmian w planowaniu przestrzennym. Jeżeli widziałeś mapę Szczecina z 1933 r. spójrz na zaplanowany przebieg ulic na północ od obecnej Witkiewicza - Niemcy planowali kompleksowo całe dzielnice. To jest punkt wyjścia.

Drugi punkt to zmiana zasad organizowania przetargów na obsługę przewozów - na zachodzie organizuje się przetargi na mniejszą liczbę tras, na poszczególne trasy lub dzieli się miasto na rejony - w Szczecinie dotuje się drogie w utrzymaniu olbrzymy, stanowiące rezerwuar posadek dla znajomych. W konsekwencji stawki za kilometrowóz są porównywalne lub wyższe niż na zachodzie mimo mniejszych kosztów osobowych.

Trzeci punkt to określenie osi komunikacyjnych miasta i intensyfikacja środków. Póki co pięknie zarżnięto Arkońską, która jest arterią międzydzielnicową. Podobnie żaden urzędnik nie pomyślał, że po otwarciu zachodniego obejście Szczecina i obwodnicy Mierzyna ulica Łukasińskiego przejmie 30-40 % ruchu w stronę granicy z Ku Słońcu - w kilka miesięcy się rozjedzie zrobioną tam dróżkę osiedlową.

Czwarty punkt to jeden bilet na cały obszar metropolitalny - prosta sprawa.

Problem w tym, że szczecińskie stowarzyszenia i aktyw zajmuje się głupim i nikomu niepotrzebnym wodotryskiem zamiast prawdziwymi problemami miasta.
                    • Gość: sympatyk SENSu Re: Skad kasa?? IP: *.szczecin.mm.pl 25.02.13, 17:21
                      Widzisz Przemku, przynajmniej zacząłeś dyskutować. To już duży plus w porównaniu ze stanem gdy nikt nie robi kompletnie nic.

Nie ma co wieszać psów na SENSie. Robią coś, prowokują do dyskusji i chwała im za to. Zawsze możesz założyć jakieś własne stowarzyszenie i włączyć się do publicznej debaty.

Pozdrawiam
                      • Gość: nurek Re: Skad kasa?? IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.13, 19:21
                        Nie, SENS jedynie odwraca uwagę od realnych problemów miasta i robi szum wokół grupki osób w mediach a także organizuje dla wybranych zlecenia...

• Gość: turysta Re: jako radykalny krytyk pomysłów SENS-u... IP: 83.168.91.* 25.02.13, 14:21
        uwazam ze mylisz sie drogi Przemku. dopiero zabetonowanie calej odry poprawi przepustowosc tej okolicy, a proponowane osie komunikacyjne nabiora sens dopiero wtedy, kiedy wzdluz nich postawi sie ekrany dzwiekochlonne, by nie trzeba bylo uwazac na pelzajace po pasach lemingi. no i te dwa poziomy to bedzie za malo, bo jak ktos bedzie chcial zawracac to bedzie potrzebowal trzeci poziom, a jak kogos chcial wysadzic to moze i czwarty.

a tak na powaznie - dosc juz terroru zmotoryzowanej czesci spoleczenstwa, ktora zagarnelaby kazda cenna przestrzen w tym miescie. Szczecina nie stac na fanaberie mieszkancow, ktorzy kupuja samochody za 2000zł i chowają się po bramach uciekajac przed SPP..
        • przemek_1185 Re: jako radykalny krytyk pomysłów SENS-u... 25.02.13, 16:47
          Drogi Turysto...:)Szczecina nie stać na fanaberie jego mieszkańców? to dla kogo jest miasto? o mieście decydują jego mieszkańcy, a w Szczecinie są oni biedni, w dużej części bezrobotni. Młodzi, którzy powinni być motorem napędowym miasta, zazwyczaj mieszkają w zakredytowanych lokalach na obrzeżach miasta lub w ościennych gminach, codziennie rano dowożąc swoje dzieci do żłobków lub szkół (osiedla budują się szybciej niż szkoły i przedszkola), a potem do pracy. Po pracy odbierają dzieci, jadą do marketów na zakupy, bo tam można spokojnie zostawić auto), a potem do domu się wyspać...

Czas, aby łazić po centrum i deptakach mają tylko studenci i emeryci...Życie przeciętnego młodego małżeństwa nie jest już takie kolorowe...Nie nazywałbym więc terroryzmem zachowania osób, które próbują sobie jakoś radzić...

Ja sam nie wyobrażam sobie rozwożenia, np. dwójki dzieci do przedszkola i szkoły, codziennie rano przed pracą na siódmą (zastrzegam, że dzieci nie mam) środkami komunikacji miejskiej, a później ich odbiór po 15...

Dla mnie terroryzmem jest zawłaszczanie przestrzeni miejskiej nie tyle przez pieszych - bo pieszym jest każdy z nas, co przez ludzi, którzy potrafią tylko wygłaszać komunały (np. "won z chodników"), przekonanych o wyjątkowej słuszności swoich racji i niezdolnych do szukania najlepszych i kompromisowych rozwiązań... Boję się ludzi, którzy chcą uszczęśliwiać innych na siłę (typu "centrum dla pieszych-tak jest lepiej i już się z tym pogódźcie"). Taka narracja jest wspólna komunistycznemu aktywowi w latach 40. i 50., czy też islamskim ekstremistom...

Trzeba znaleźć pośrednie rozwiązanie i ewolucyjnie przejść do oddzielenia ruchu pieszych i pojazdów w centrum, ale bez takiej nienawiści...
          • Gość: turysta Re: jako radykalny krytyk pomysłów SENS-u... IP: 83.168.91.* 26.02.13, 11:47
            tacy ci mieszkancy biedni ze maja wiecej samochodow niz niemcy.. co do dalszej dyskusji - poczytaj sobie jak sie organizuje ruch w innych krajach - szczegolnie w tych o tzw. najlepszym poziomie zycia. tam przepustowosc nie jest wyznacznikiem szczesliwosci. wyznaczninikiem jest m.in. jakosc przestrzeni publicznej i chec przebywania w danym miejscu.. jezeli mieszkancy szczecina traktuja przebywanie i prace w nim jako przykry obowiazek, a osiedlaja sie w podmiejskich wioskach, tzn. ze cos z tym miastem jest nie tak. uciekaja do czegos, czego tu nie moga znalezc.. proste.. co do pieszych i tego, ze powatpiewasz, ze chodniki sa dla nich - jak bedziesz miec dzieci i ci jakas fujara zastawi caly chodnik, bo on nie ma gdzie parkowac, a z kolei inny bedzie ryzykownie przejezdzal, kiedy bedziesz konczyc przechodzic przez przejscie, to moze otworzysz szerzej oczy.. samochod ma to do siebie, ze widzi sie tylko punktowo (zwlaszcza jak sie przekracza dozwolona predkosc)i umyka to, co jest obok..

rewolucyjne rozwiazanie na pogodzenie ruchu samochodowego i pieszego w centrum jest tzw. wspolna przestrzen, w ktorej kierowcy nie moga powiedziec ze 'wtargnal mi', bo pieszy moze chodzic gdzie chce, a to kierowca jest gosciem..
            • przemek_1185 Re: jako radykalny krytyk pomysłów SENS-u... 26.02.13, 12:43
              kolejny przykład życzeniowego sposobu myślenia...czyli jak uciec od rzeczywistości...

Szczecinianie mieszkają poza centrum, ponieważ tam są tańsze grunty, tańsze mieszkania i wynikającą stąd większa aktywność deweloperów. Ewentualnie z tego względu, że stan techniczny większości kamienic w centrum jest opłakany i jak już mają się zakredytować na całe życie, to wolą kupić nowe mieszkanie. Trzecia rzecz to niedobór lokali mieszkalnych w porównaniu do zapotrzebowania - muszą powstawać nowe budynki, a w centrum trochę brak miejsca...

Naprawdę uważasz, że kilka deptaczków, klombików i kontrapasów sprawi, że ludzie będą się osiedlać w centrum? Aha, chce mieć domek z ogródkiem, słowem Twoim zdaniem powinienem szukać działeczki koło deptaku Bogusława... kurczę, oburza mnie takie zakucie umysłu...nie wiem, może kocyk na położniczym był za śliski, a teraz piszecie takie bzdury.

Nigdy nie wątpiłem, że chodnik ma być dla pieszych. Ale gdy podwożę mojego brata z moją bratanicą lub zawożę córkę chrzestną do lekarza to właśnie wówczas wkurza mnie brak możliwości zaparkowania w taki sposób, abym nie musiał z chorym dzieckiem w nosidełku lub na rękach gonić dwie przecznice.

Co do przechodzenia na przejściach, zdarzają się takie sytuacje. Ale statystycznie masz podobny odsetek idiotów kierowców i idiotów pieszych. jedni i drudzy są niebezpieczni, dlaczego piętnujesz tylko tych pierwszych? dlaczego nie ma kampanii, np. "jestem rozsądnym pieszym"? Wielu pieszych również się zachowuje jak bydło na przejściach, ale o tym cisza...Luddyści dorwali się do głosu.

Twoje rewolucyjne rozwiązanie to jedynie hasło jak napis na dropsach. O organizacji ruchu w innych krajach to czytałeś chyba tylko na skycrapers albo w ulotkach SENSu. W tych innych krajach oddziela się ruch pieszych od ruchu pojazdów na większości ulic, dlatego masz dużą ilość przejść podziemnych i kładek. "Wspólna przestrzeń" - doczytaj trochę i sprawdź regulację dot. strefy zamieszkania. Masz w polskim prawie odpowiednie rozwiązanie. Teraz, chcesz na Krzywoustego lub na Bramie Portowej wprowadzić strefę zamieszkania? "Wspólna przestrzeń" - żadne innowacyjne rozwiązanie, bo takie już jest. A brak świadomości jego istnienia pokazuje najlepiej Wasz poziom merytoryczny. Słowem, do książek, później na forum...

"Wtargnięcie" nie jest pojęciem prawnym, jeżeli nie znasz przepisów, to tym bardziej nie będziesz potrafił przeprowadzić ich właściwej wykładni, a w konsekwencji nie zrozumiesz ich ratio. Pieszy nie może chodzić gdzie chce - to trąci libertarianizmem. Państwo tworzy normy w celu ochrony swoich obywateli, w tym pieszych, i dlatego właśnie pieszy nie może chodzić gdzie chce...Widać kierowcą nie jesteś, a przydałaby się Tobie inna perspektywa spojrzenia.

"Kierowca jest gościem"... kierowca też jest mieszkańcem i ma takie samo prawo poruszać się po mieście pojazdem, jak i pieszy pieszo. Nie można dyskryminować jednych w sposób, który nie jest uzasadniony prawami drugich. Państwo i JST jest od tego, aby poprzez wprowadzanie norm i politykę inwestycyjną zapewnić bezpieczeństwo i poszanowanie wolności wszystkich mieszkańców, nie tylko tych nie posiadających aut.

Kurczę, jak mnie wkurzają tacy ekstremiści...
      • Gość: Mark Re: jako radykalny krytyk pomysłów SENS-u... IP: *.centertel.pl 25.02.13, 17:10
        Nowy szerszy Most Długi, dwupoziomowe skrzyżowanie w miejscu ronda, dwa nowe mosty jeden przy Dworcu PKP a drugi w rejonie nieistniejącego Mostu Kłodnego a jako wiśienkę na torcie proponuję tunel tranzytowy od Dworca PKP do ul.Łady. Do tego udrożnienie ulic po drugiej stronie Odry.
    • questguest Bzdury, bzdury i jeszcze raz bzdury 25.02.13, 12:16
      Pomysł przebudowy i większość komentarzy trąci małomiasteczkowymi kompleksami - 'sciąganie turystów', 'powrót nad Odrę ... nad morze , do macierzy' i co jeszcze .. kosmodrom?
      Nie dajcie się nabrać. Urzędnicy chcą tylko sprzedać grunt, końcowy efekt jest bez znaczenia.
      O tym że szeroka nadodrzańska arteria komunikacyjna od Polic do autostrady jest potrzebna
      możemy się boleśnie przekonać kilka razy kiedy jest zamykana.
    • pi48 Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za 25.02.13, 12:19
      podczas imprez na Wałąch Chrobrego - Jana z Kolna i tak jest zamknięta...
      poza tym kosztem korków (kilka razy do roku) wolę związać Łasztownię z centrum czy starym-nowym miastem.
    • marianek1025 Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem zajm... 25.02.13, 12:52
      Pomysł dobry i możliwy do zrealizowania tylko, że może za 20 lat. Co do krytyków SENSu to, że w mieście powinien być priorytet dla komunikacji miejskiej, pieszych i rowerzystów jest oczywistością. Ludzie którzy to negują mało wiedzą o nowoczesnych miastach i chyba nie byli nigdy w Niemczech Holandii czy Skandynawii chyba, że wzorem miasta dla nich jest LA z ilością autostrad większą jak cała Polska. Takie komentarze pokazują tylko jak w głębokiej d... jesteśmy jeśli chodzi o mentalność. A co do SENSu brawo brawo jest mnóstwo ludzi którzy Was popierają i zgadzają się z Wami co poglądów na wygląd i rozwój naszego miasta. PS. mam prawko i nawet więcej jak 30 lat :)
      • mrrrwrrr Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za 25.02.13, 13:32
        Priorytet dla komunikacji miejskiej? No złote słowa! Ale we właściwej kolejności. Najpierw dobra komunikacja miejska, rozwiązania typu park&go a dopiero później dręczenie kierowców. Tak robiono na Zachodzie, który sądząc z Twojego wpisu chyba znasz wyłącznie z opowieści i masz problemy z ogarnięciem całości tematu. Podejście z samym kijem bez marchewki nigdy dobrze nie zadziała.
        • marianek1025 Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za 25.02.13, 13:57
          Wydaję mi się, że ogarniam ten temat lepiej od Ciebie. Zauważ, że tej oczywistej oczywistości o priorytecie komunikacji miejskiej wiele osób nie rozumie, nie pojmuje, nie chcę . Nad zachodem mamy tą przewagę, że znamy ich doświadczenia i możemy uniknąć wiele błędów który oni popełniali od lat 60 do 90 gdzie priorytet miał zmechanizowany transport indywidualny.
          Nie zmienia to faktu, że rzeczywiście bez kilku drogowych inwestycji (np. obwodnica śródm.) nie ma co np. myśleć o zwężaniu czy zamykaniu ulic w mieście.
          PS. Burmistrz Amsterdamu z lat 60 mówił, że Ams. to nie wieś by jeździć po nim na rowerze, a kanały planował zamienić na parkingi ( na szczęście nic z tego nie wyszło ). W XXI w Szczecinie znalazł by sporo zwolenników.
          • Gość: nurek Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.13, 19:25
            O czym ty gadasz człowieku? Układ komunikacji w Szczecinie praktycznie nie zmienił się od 20 lat a z dekady na dekadę jest coraz mniej połączeń.

SENS chce wydać miliony na przebudowę części miasta, a miasto nie ma 200 tys. rocznie na zmianę jednej linii autobusowej. Zejdźcie na ziemię.
    • zapom Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem zajm... 25.02.13, 15:32
      marzy mi się, żeby tak od kapitanatu do Wyszynskiego, a może nawet do dworca puścić ruch tunelem

wtedy i bulwary i wały zwróciłyby się ku Odrze
    • lonelyboy1989 Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem zajm... 25.02.13, 18:14
      Zapytajcie, co o pomyśle sądzą środowiska urbanistów, architektów, konserwatorów. Rozmawiałem z kilkoma z Wydziału Budownictwa i Architektury ZUT, wszyscy o pomyśle wypowiadali się pozytywnie. Szczecin zawsze miał bulwar i powinien mieć go ponownie.
      • Gość: nurek Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.13, 19:26
        Tylko znajdźcie na tym wydziale do wypowiadania chociaż jednego nagrodzonego międzynarodową nagrodą za jakieś wspaniałe dokonanie :-)
      • Gość: Vlad.H. Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 25.02.13, 21:36
        Nie mial zadnego bulwaru w tym miejscu - w tym miejscu zlokalizowane byly stragany z rybami i weglem, w tym miejscu rozladowywano lodzie rybackie - nie bylo tam zadnych pubow i restauracji - tyle w temaci - nie ma sensu klamac

Zreszta warto zwrocic uwage co zrobili Niemcy budujac Tarasy Hakena - oczyszczono widok na Odre, uprzatnieto calosc zabudowy - do tego trzeba bylo miec odwage i wizje a nie zagracac sie kamienicami, obudowyac pudelkami a jedyny sposob by zoabczyc niebo to zadzierac glowe wysoko tylko wtedy jak patrzec pod nogi by nie wdpenac gowno na chodniku?

Szczecin nie ma pieniedzy by dokonczyc zabudowe tego obszaru - zniszczenia IIWS umozliwiaja dokonczenie calej koncepcji otwarcia miasta na rzeke - tam trzeba posprzatac, dopiescic niektore obszary a nie zagracac je apartamentowcami.
    • Gość: Jazon Re: Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem za IP: *.szczecin.mm.pl 25.02.13, 20:36
      Kolejny durny pomysł naszych miejskich poyebuff.
    • Gość: Vlad.H. ale nie ma SENSu klamac IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 25.02.13, 21:27
      (nawet nie chcialem jechac z tym SENSem ale tak wyszlo)

Po pierwsze to nie jest odbudowa bo nie ma pelnej dokumentacji zabudowy w tym obszarze to jedno klamstwo

Po drugie nie widze tu zadnej wartosc dodanej chyba ze ktos uwaza ze oficyna - wcisniecie ruchliwej ulicy w sciany kilkupietrowych budynkow - stworzenie betonowej studni i odciecie miasta od rzeki to cos wartosciowego...

Bylbym wdzieczny o wytlumaczenie w jaki sposob kilka rzedow pierzei z kamienic i apartamentowcow odcinajace rzeke ma przyblizyc miasto do rzeki - moze krok dalej i miasto nad rzeka - nie byloby z tym klopotu - walnac nad Odra taka konstrukcje i bedzie gites - wtedy miasto bedzie nad rzeka - moze ktos pierdyknie ladna wizualizacje - pobrandzlujemy sie wspolnie...

A kiedy SENS zaporponuje nam budowe komsodromu a spolegliwi radni pochyla nad propozycja by jak najskuteczniej wydupczyc podatnikow...

Twierdze ze SENS wysuwa koncepce zabudowania obszaru nad rzeka na zlecenie jakiegos devolpera ktory upatruje w tym szansy na pozyskanie miejsca pod budowe luksusowych apartamentowcow.
      • Gość: władek Re: ale nie ma SENSu klamac IP: *.CNet2.Gawex.PL 25.02.13, 22:39
        chodzi o coś w tym stylu:

pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Panorama_SM_Bydgoszcz_soft.jpg
        • Gość: Vlad.H. Re: ale nie ma SENSu klamac IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 25.02.13, 23:25
          nie, nie bedzie tak, pomijam tu juz fakt ze Szczecin to nie jest Gdansk czy Bydgoszcz...
          Nie rozumiem tego desperackiego przesczepiania w Szczecinie zabudowy innych miast - zasada powinno byc tworzenie odmiennej przestrzeni, wyroznianie miasta - tworzenie unikalnej w skali kraju a moze i swiata zabudowy - mamy ten komfort ze nie musimy odtwarzac oficyn - ze mozemy uzyskac powierzchnie usulugowa nie budujac apartamantowocw na kilka pieter w gore - dlaczego tam nie moze byc parterowa zabudowa np ze szkla - rownie dobrze mozna byloby myslec o krysztalowym buwarze - o unikanlnym miejscu gdzie wlasnie mozna byloby budowac estetycznie bez zamykania dostepu do wody, bez odgradzania kamienicami rzeki - zyskaja ci ktorych stac bedzie na zapalcenia 12 tys za metr - ci ebda mieli widok na rzeke - reszta bedzie lazic po chodnikach o ile beda chodniki o ile nowobgaccy nie przerobia ich na parkingi...

idee SENS to wlasnie sen pijanego nowobogackiego - troche kasy ma ale smaku i estetyki sie nie kupi, mozna biegac ze zlotem na szyi i jezdzic samochodem za ciezka kase i dalej pozostac chamem z brudnymi uszami i szyja.

Boicie sie przestrzeni, boicie sie zieleni, boicie sie odmiennosci - zagracic - zasyfic - zaszarzyc - ze strachu i potrzeby zlania sie z otoczeniem - szarym, brudnym, obsranym.
      • lonelyboy1989 Re: ale nie ma SENSu klamac 25.02.13, 22:51
        Gość portalu: Vlad.H. napisał(a):

> Twierdze ze SENS wysuwa koncepce zabudowania obszaru nad rzeka na zlecenie jaki
        > egos devolpera ktory upatruje w tym szansy na pozyskanie miejsca pod budowe luk
        > susowych apartamentowcow.

Chciałbym, by tak było. Niestety, to tylko twoje konfabulacje.
        • Gość: Vlad.H. Re: ale nie ma SENSu klamac IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 25.02.13, 23:11
          dlaczego chcialbys by tak bylo?

nie sa to moje konfabulacje tylko relana ocena forsowania pewnych idei wbrew realiom - to nadzywaczaj wartosciowy teren ktory na dolku w inwestycjach pojdzie za bezcen i pozniej nikt i nic nie bedzie mozna tam budowac...

macie terenow w Szczecinie do ku... nedzy ale wlasnie wybieracietakie rodzynki i psim sfendem pozniej sie to sprzedaja za ulamek wartosci kolegom czy znajomym...
      • lonelyboy1989 Re: ale nie ma SENSu klamac 25.02.13, 22:54
        Chociaż nie, SENS opracował tę koncepcję dla międzynarodowego potentata na rynku hutniczym, by wybudować nad Odrą wielki kombinat przemysłowy. Litości, to chyba oczywiste że tam mają powstać apartamentowce i mieszkaniówka z usługami w parterach. Wygrałeś muchomora za domyślność.
        • Gość: Vlad.H. Re: ale nie ma SENSu klamac IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 25.02.13, 23:15
          tu nie chodzi o to ja wygralem ale o to ile przegra Szczecin - jak chcecie mieszkac w bloku to wasz problem

i nie wierz w to ze bogaci z apartamantowcow beda tolerowac darcie pijanej bandy i obsikiwanie bram po wyjsciu z pubow.

Nawet 50 nowych pubow nie odmieni Szczecina jako miejsca w ktorym nic sie nie dzieje bo ludzie zjebani po robocie i przybici wizja utraty pracy albo kiepskimi zarobkami i klopotami z splacaniem kredytow nie maja ochoty na imprezowanie...
          • Gość: K219 Re: ale nie ma SENSu klamac IP: *.globalconnect.pl 25.02.13, 23:38
            > Nawet 50 nowych pubow nie odmieni Szczecina jako miejsca w ktorym nic sie nie d
            > zieje bo ludzie zjebani po robocie i przybici wizja utraty pracy albo kiepskimi
            > zarobkami i klopotami z splacaniem kredytow nie maja ochoty na imprezowanie...

Ci ludzie to chyba w częsci debile , w części cwaniacy, część po socjologii manipulujący i żerujący na niezorientowanych radnych . Włóczą się po miescie , fotografują źle zaparkowane samochody , wypisują swoje brednie na skyscrapers szczecin , do radnych, do urzędu miasta. Chaotyczne , zdezorganizowane myślenie , pomysły na miasto w kategorii przestawiania klocków na makiecie. Tu zrobimy deptak, tam bulwar , tu zamkniemy trzy ulice, tam zbudujemy aleje zamkową (spalin), tam linia tramwajowa. Nic w ujęciu całościowym. Nie liczą się z mieszkańcami. My chcemy deptak to męczcie się z melinami pod oknami, my chcemy bulwar to stójcie w kilometrowych korkach. Tu jest ich wypowiedź sprzed 2 lat o co im chodzi na tej starówce :
            sens.szczecin.pl/2011/05/16/czego-pragniemy-w-obszarze-starego-miasta/
            W tekście bardzo ciekawe zdanie : "Obszar ten powinien być miejscem uprzywilejowanym dla pieszych, a samochody powinny być tu jedynie gośćmi".
            Czyli zakorkować kolejny obszar miasta bo jakis walduś albo inny damianek nie ma gdzie po mieście chodzić. Publikacja w mediach tych bredni pokazuje tylko jak słabe są władze tego miasta skoro tacy mierni ludzie nimi manipulują.
            • Gość: hono AKR czyli Karaśnicki IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 00:43
              Ciekawe, czy pan redaktor Karaśnicki, wielbiciel rowerów dzielnie walczący z krawężnikami i przepisujący artykuły z Encyklopedii Szczecina jest członkiem SENSu czy tylko idzie na łatwiznę i kopiuje przysyłane przez SENS materiały w tym czymś, co pozostało po Jachimie ze szczecińskiej Gazety Wyborczej?

Jak myślicie? AKR idzie znów na łatwiznę czy jest tak samo inteligentny inaczej jak tych 12stu z SENSU?
            • zed.1 Re: ale nie ma SENSu klamac 26.02.13, 00:59
              Największa głupota to proponowane stref pieszych i rowerowych dla samego chodzenia i jeżdżenia rowerem bez zastanowienia skąd i po co miałoby się jechać lub iść. A sens robi to nagminnie.
              Myślą, że coś się zmieni, wytnie, przestawi i ludzie będą chodzić. To nie jest ku... Sim city by tak robić miasto.
              Simcity Entuzjaści Nękają Szczecin. ;)
              • Gość: xx Re: ale nie ma SENSu klamac IP: *.globalconnect.pl 26.02.13, 22:46
                zed.1 napisał:
                > Największa głupota to proponowane stref pieszych i rowerowych dla samego chodze
                > nia i jeżdżenia rowerem bez zastanowienia skąd i po co miałoby się jechać lub i
                > ść. A sens robi to nagminnie.

Robią to bo to debile. Ich umysł tej kwestii nie ogarnia.
          • lonelyboy1989 Re: ale nie ma SENSu klamac 26.02.13, 19:20
            To dziwne, bo szukając ze znajomymi miejsca, gdzie można w piątek wieczorem usiąść i wypić piwo, jesteśmy zmuszeni pójść na pizzę, bo każdy jeden pub był zajęty co do ostatniego krzesła. :P Proponuję Ci przejść się czasem wieczorem po takich przybytkach, może zrewidujesz swój nieprawdziwy pogląd.
            • Gość: fasolka Re: ale nie ma SENSu klamac IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 19:21
              To wybierz się do knajpy w inny dzień i poza godziną 18stą.
            • Gość: Vlad.H. Re: ale nie ma SENSu klamac IP: *.cm-3-3c.dynamic.ziggo.nl 26.02.13, 21:53
              Widzisz - roznica miedzy toba a mna jest taka ze nie lubie kiepskiego piwa, czas wolny mam zajety przeroznymi zajeciami (nie mam czasu sie nudzic - mnogosc pasji i hobby powoduje ze po prostu szkoda byloby mi blakac sie po pubach).

Czyli co - twoim zdaniem trzeba stworzyc dzielnice zeby byly wolne miejsca w pubie? Moze zagadajcie z Golema - wyjdzie taniej i nie bedzie konieczneosci niszczenia tego jednego z najcenniejszych obszarow w Szczecinie.
              • lonelyboy1989 Re: ale nie ma SENSu klamac 26.02.13, 22:00
                Ciężko mi sobie wyobrazić większe zniszczenie dla tego obszaru od tego, jaki zafundował Szczecinowi prezydent Zaremba.
                • przemek_1185 Re: ale nie ma SENSu klamac 26.02.13, 22:12
                  :)obszar zniszczyli alianci bombardowaniami...Zaremba sprawnie pokierował powojenną administracją, a pionierzy Szczecina dokonali ogromnego dzieła...Warto poczytać sobie jego wspomnienia i artykuły, widać w nich ówczesną perspektywę.

Choć nie jestem zwolennikiem arterii nadodrzańskiej, to jednak wtedy wydawało się to nowoczesne, a polska szkoła urbanistyczna, do której założeń należało również tworzenie takich traktów była bardzo popularna na świecie. W podobnym czasie podobne arterie zamierzano budować (i w części wybudowano) w Paryżu nad Sekwaną, czy też w Lyonie nad Rodanem.

Dzisiaj jest sporo zwolenników ograniczania ruchu pojazdów w miastach. Za 30 lat być może ówczesny nurt naukowy urbanistyczny będzie oceniać takie poglądy identycznie jak dzisiaj Ty SamotnyChłopcze oceniasz pomysły urbanistów z lat przedwojennych i powojennych...(odbudową Warszawy, czy Szczecina kierowali przecież architekci i urbaniści wykształceni przed wojną).

Moim zdaniem, właśnie tak będzie, ponieważ pragnienie wolności lokomocji w człowieku przeważa poczucie estetyki...Dlatego nie ma co patrzeć ślepo na kraje zachodnie, kopiować tępo hasła, tylko analizować, słuchać różnorodnych poglądów i dążyć do własnych przemyśleń...
                  • Gość: nurek rumcajs z SENSu IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 22:25
                    rumcajs z SENSu nie odróżnia kto co burzył. Dla niego po prostu powinno się tuż po wojnie odbudować w 90% zrównane z ziemią XIX i starsze kamieniczki!

• lonelyboy1989 Re: rumcajs z SENSu 01.03.13, 01:56
                      Gość portalu: nurek napisał(a):

> rumcajs z SENSu nie odróżnia kto co burzył. Dla niego po prostu powinno się tuż
                      > po wojnie odbudować w 90% zrównane z ziemią XIX i starsze kamieniczki!

...tak jak się to robi dziś we Frankfurcie, Dreźnie, Berlinie...
        • Gość: gero SENSu to m.in. lonelyboy1989 IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 00:39
          lonelyboy1989, i po co udawać? Ty, paru kolesi z TV kręcicie lody przy urzędzie miejskim zgłaszając masowo debilne projekty, pod którymi radni mogą się popodniecać, bo sami nie są w stanie wymyślić nawet wymiany chodnika pod urzędem miejskim...
    • jedrus.4 Możemy odbudować bulwar nad Odrą. Pomysłem zajm... 26.02.13, 11:41
      Pomysl bardzo dobry! Przedstawiony projekt beznadziejny! Jezeli tak ma wygladac odbudowa bulwaru nad Odra, lepiej bedzie, jezeli zrobia to nasze wnuki.
      Pozdrawiam
    • lonelyboy1989 Starcie dwóch koncepcji rozwoju miasta 01.03.13, 01:54
      W tej chwili, generalnie rzecz biorąc, ścierają się w Szczecinie dwie koncepcje dotyczące dalszego rozwoju przestrzennego miasta, tworzenia rozwiązań komunikacyjnych etc. Jedna koncepcja, propagowana m.in. przez SENS, Rowerowy Szczecin i inne stowarzyszenia społeczników, ma na celu uczynienie ze Szczecina nowoczesnego miasta na wzór aglomeracji europejskich, pełnymi garściami czerpiąc ze sprawdzonych na zachodzie wzorów rozwoju komunikacji i kształtowania miejskiego krajobrazu, nawiązując przy tym do historycznych wzorców.

Druga koncepcja, forsowana usilnie m.in. Stowarzyszenie KoLiber, mówi że... w zasadzie jest dobrze tak jak jest, dajcie tylko trochę więcej budek z kawą i może jeszcze przemysł, ale koniecznie przemysł stoczniowy i przemysł ciężki, taki rodem z końca XIX wieku - bo przecież w japońskich fabrykach opon zarabia się najniższą krajową. Generalnie zmierza do pozostawienia miasta takiego, jakie dzisiejsi mieszkańcy pamiętają z lat młodości - siermiężnego, odartego ze wspaniałej przeszłości, pełnego przestarzałych rozwiązań z ubiegłej epoki i opartego głównie na przemyśle ciężkim.
      • zed.1 Re: Starcie dwóch koncepcji rozwoju miasta 01.03.13, 09:54
        Wcale tak nie jest. Ludzie popierają ścieżki rowerowe i strefy piesze, ale robione z głową a nie fanatycznie i według tego, że "tak ma wszędzie być".
        Większość propozycji jest oderwana od ekonomii i rzeczywistości a forsowana jest na siłę bo mamy wyjątkowo słabą intelektualnie radę miasta i wyjątkowo łatwe pieniądze z unii które każdy chce wydać i mieć coś na swoim koncie dokonań.
      • przemek_1185 Re: Starcie dwóch koncepcji rozwoju miasta 01.03.13, 11:11
        Tylko trzeba uczciwie powiedzieć,że koncepcje Sensu,rowerowego Szczecina nie zmierzają w żaden sposób do rozwoju gospodarczego miasta,a jedynie wydatkowania środków.wolę mieszkać w silnym gospodarczo mieście o przemysłowej specyfice,niż w mieście estetycznie pięknym,ale biednym jak teraz...

Mnie najbardziej razi fanatyzm i ekstremizm zwolenników tych 'społeczników'.takie zamknię ie na cudze argumenty i potrzeby w historii zawsze źle się kończyło,a winna była milcząca większość...słowem kilku zakrzycza większość.
        • Gość: ddt Re: Starcie dwóch koncepcji rozwoju miasta IP: *.globalconnect.pl 01.03.13, 12:01
          > Mnie najbardziej razi fanatyzm i ekstremizm zwolenników tych 'społeczników'

Są to ludzie którzy z nieznanych mi przyczyn (być może choroba psychiczna ???!!!) nie posiadają prawa jazdy, aut, nie poruszają się samochodami. W XXI wieku dla dorosłego człowieka jest to dysfunkcja społeczna. W jawny sposób na tym forum i na skyscrappers szczecin (watek "parkowanie i strefa" i inne ) wyrażają nienawiść w stosunku do zmotoryzowanych !
          Oni poruszają się komunikacją miejską,rowerami i wszystkich biorą swoją miarą. Samochód jest "be", rowerzysta i pieszy jest "cacy".
          Fanatyzm tej niewielkiej grupy, dziwaczność och poglądów o których piszesz - zdają się potwierdzać możliwość choroby psychicznej .....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka