Dodaj do ulubionych

najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina

IP: *.comnet.krakow.pl 31.07.04, 11:12
w Krakowie co roku mamy taki plebiscyt, a jak tam w Szczecinie ? bo właśnie
przymierzam się do odwiedzin i chciałbym wiedzieć co warto zobaczyć i pokazać
dzieciom.
Obserwuj wątek
    • Gość: eliza Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 11:54
      Najladniesza budowla Szczecina jest w tej chwili budynek przy Mickiewicza-
      siedziba SLD.Stylowy budynek odnowiony z duzym smakiem i klasa.A najbrzydszy??
      Chyba katedra i reszta kosciolow w Szczecinie.
      • Gość: Alkohole Świata najładniejsza budowla. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 12:31
        Tak.
        >Najladniesza budowla Szczecina jest w tej chwili budynek przy Mickiewicza
        Ten budynek remontowała m.in. (z tego zo wiem jako pod wykonawca) firma CALBUD
        w której niechcący (czystry przypadek) pracuje radny Litwiński.
        PS WTW miał również duży wkład ze swoim sponsorem.
        • arkadiusz_litwinski Re: najładniejsza budowla. 10.08.04, 10:09
          Gość portalu: Alkohole Świata napisał(a):

> Tak.
          > >Najladniesza budowla Szczecina jest w tej chwili budynek przy Mickiewicza
          > Ten budynek remontowała m.in. (z tego zo wiem jako pod wykonawca) firma
          CALBUD
          >
          > w której niechcący (czystry przypadek) pracuje radny Litwiński.

O przepraszam, Jesteś w błędzie ( mam nadzieję ). O ile mi wiadomo tamten
          budynek remontowany był przez firmę z Gdańska, która w swoim czasie dość
          agresywnie wkroczyła na rynek szczeciński i od lat współpracuje z właścicielem
          jak i najemcą budynku. Firma w której ja pracuje, była zaangażowana w budowę
          między innymi Książnicy Pomorskiej, bank na Bogurodzicy, Pazimu.Najciekawsze
          obiekty realizowane są niestety na terenie Niemiec np.Elbberg Campus Altona w
          Hamburgu.
          > PS WTW miał również duży wkład ze swoim sponsorem.
    • Gość: viking Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 12:32
      Zobacz koniecznie Wały Chrobrego, zresztą przy wjeździe do Szczecina dobrze je
      widać. Ogólnie podażając szlakiem przedwojennych budowli zauważysz wiele
      ciekawych i ładnych budynków. Jak chcesz pooglądać luksusowe przedwojenne
      wille-zameczki, to pospaceruj po dzielnicy Pogodno. Jeśli chodzi o najbrzydszą
      budowlę to bez watpienia nie jest to Katedra tylko hotel "Arkona" blisko Zamku
      Ksiażąt Pomorskich, który jest urokliwy i ciekawy.
      • Gość: H56 Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.comnet.krakow.pl 31.07.04, 15:11
        ha,ha. Viking! stary Szczecin to ja znam. Chodzi mi obiekty wybudowane w
        ostatnim okresie czasu.
        • Gość: Kay Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.one.pl / *.one.pl 31.07.04, 15:48
          Jeśli chodzi o brzydkie obiekty - nie ma problemu! centrum handlowe Galaxy,
          koszmarny budynek na rogu Tkacka - Pl. Żołnierza, budynek na Małkowskiego
          przy "zabytkowym" kinie Kosmos...

Ładne budynki ciężko znaleźć... niektóre kamienice na nowej Starówce
          (szczególnie te zrekonstuowane), odremontowane kamieniczki na Tkackiej i te
          nowowybudowane naprzeciw (kompleks między Tkacką i Mariacką) też wydają się
          interesujące, chociaż to jeszcze nie "to".
          • wodni.k Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina 01.08.04, 00:04
            > Ładne budynki ciężko znaleźć... niektóre kamienice na nowej Starówce
            > (szczególnie te zrekonstuowane)

Przepraszam,
            o jakiej rekonstrukcji piszesz?
            Przez ostatnie 60 lat tam nic nie było. :-)))))

Pozdrawiam

• Gość: Kay Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.one.pl / *.one.pl 01.08.04, 17:57
              No dobra... powiedzmy wierne kopie tych, które istniały przed wojną.
              Chodzi mi szczególnie o te, które znajdują się na rogu Osiek/Rynek
    • madziurex Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina 31.07.04, 18:49
      Ja najbardziej lubię kamienicę przy Wojciecha. Na Starym Mieście (starym) też
      jest parę sympatycznych budynków. A najbrzydsza...uuu, długa lista. Ogólnie
      Szczecin jawi mi się jako jeden wielki chaos architektoniczny, gdzie nic do
      niczego nie pasuje. Jak jestem w Krakowie, to chodzę, patrzę, i płaczę...
    • Gość: e.beata Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.04, 22:04
      Ładne stare.
      Nowe, może coś ładnego pojawiło się w mieszkaniówce, ale nie wiem.
      Wśród budynków publicznych nie ma czego szukać.

Brzydkie - większość tego co wytworzono od 1945.
      • Gość: bba Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.pomorzany.v.pl 31.07.04, 23:04
        niestety gościu na tym forum niczego się nie dowiesz ,po pierwsze odpowiedzi
        które dostajesz podszyte są jak to u nas polityka ; po drugie to cvałe forum
        to band krzykaczy , którzy zawsze będą szukać spiskowej teorii dziejów,po
        trzecie ta banda niestety nie rozumie twojego pytania( dla chcących poznać
        temat odsyłam na strony krakowskiego sarpu) i ciągle prubuje na nowo odtworzyć
        histrie, której na dobrą sprawę nie znają.
        A teraz najbrzydzy budynek : do wyboru budynek usługowy na rogu ulic Tkackiej
        i pl.Żłonirza tuż przy 13 muzach (to jest punkt orientacyjny) oraz Centrum
        Handlowe Galaxy
        Najlepszy - to bez wątpienia Książnica ( popytasz ludzi to cię poprowadzą,-
        prjoekt pracowni prof. Paszkowskiego, budynek usługowy przy nieszczęsnym
        Kosmosie (nawiasem , całkiem niezła architektura,)prz ul wojska Polskiego,
        autorstwa pracowni proj. A4, rewelacyjny jest kościól na Pogodnie , nie
        pamiętam pod jakim wezwaniem , autor to bodajże arch S. Kondarewicz niezły jest
        również kościół na osiedlu Książąt Pomorskich aut. prof. A.M. Szymski, Całkiem
        niezłe buduje szczeciński developer Modeh-Polmo, popytaj ludzi , a naprawdę
        życzli wskaża drogę ,
        pozdrawiam i życzę miłego pobytu w tym wspaniałym mieście
        bba
        • Gość: Hanka Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.atlsfl.adelphia.net 01.08.04, 02:35
          Koniecznie zobacz Palac Mlodziezy na Wojska Polskiego.
          Paskudek to " Wiezowiec" Telewizji. Jesli juz widziales - warto jeszcze raz.
          Pozdrawiam zyczac milego pobytu. Hanka
        • Gość: Kay Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.one.pl / *.one.pl 01.08.04, 18:03
          Gość portalu: bba napisał(a):

> Najlepszy - to bez wątpienia Książnica...

Hmmmm... bardzo stylowy budynek. Bardzo dobrze komponuje się z okolicznymi
          (niestety zaniedbanymi) starymi kamienicami i budynkiem PAM... Żartowałem
          oczywiście - przecież to taki sam ohydny ciężki kloc jak na rogu Tkackiej i Pl.
          Żołnierza! Być może byłby ładny... w sąsiedztwie Galaxy.
          • Gość: bba Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.pomorzany.v.pl 01.08.04, 22:56
            pozostaję przy swoim
            - natomiast nie wiem czym Ty się kierujesz; emocje czy wiedza, bo jaezeli to są
            tylko emocje( ew. gust) to nie ma tematu do dyskusji , jeżeli wiedza to możemy
            podyskutować na argumenty
            zapraszam
        • albert_c Re: odnosnie Urbicon i Paszkowski 02.08.04, 13:47
          Gość portalu: bba napisał(a):

> Najlepszy - to bez wątpienia Książnica ( popytasz ludzi to cię poprowadzą,-
          > prjoekt pracowni prof. Paszkowskiego,

* ta pracownia nazywa sie Urbicon, jakis rok temu prof. Paszkowski sprzedal
          swoje udzialy (po tym jak zostal dyr. wydzialu w Urzedzie Miejskim).

Czy ktos wie moze kto zostal nabywca tych udzialow? i czy te udzialy sa w
          rekach 'entuzjastow' Szczecina czy tez nie sa...

• Gość: Andy Re: odnosnie Urbicon i Paszkowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 23:03
            Nie przesadzałbym z tytułomanią - zdaje się, że p. Paszkowski jest "prostym
            doktorem". Poza tym nie do końca jestem pewien, czy Książnica to Jego dzieło -
            odnoszę wrażenie, że projektował ją p. Pruchniewicz.
            • albert_c Re: odnosnie Urbicon i Paszkowski 03.08.04, 08:38
              Gość portalu: Andy napisał(a):

> Nie przesadzałbym z tytułomanią - zdaje się, że p. Paszkowski jest "prostym
              > doktorem". Poza tym nie do końca jestem pewien, czy Książnica to Jego dzieło -

> odnoszę wrażenie, że projektował ją p. Pruchniewicz

* Andy ponizej link ze strony Urbiconu.

urbicon.v.pl/proj-bud_uzyt-ksiaznica.htm
              z ta tytulomania jest tak, ze jeszcze na tej stronce jest panem dr, ale juz w
              swiezszych dokumentach widnieje jako pan prof. moze nie jest prezydenckim, a
              jedynie uczelnianym;)

ponawiam pytanie: czy ktos wie kto nabyl od p. Paszkowskiego udzialy w firmie
              Urbicon?
              • Gość: Andy Re: odnosnie Urbicon i Paszkowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 09:36
                Sorry!!! Dawno to już było. Co do tytułu profesora uczelnianego, to zdaje się,
                że przyznanie go musi poprzedzić uzyskanie habilitacji.
        • Gość: Andy Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 22:51
          Książnica - OK, ale kościół na Książąt? Czy Ty się Boga nie boisz? Pokaż
          chociaż jeden obiekt autorstwa p. Szymskiego, o którym można powiedzieć, że
          jest ładny lub chociaż ciekawy!!! Z projektami A4 (a więc również p.
          Kondarewicza) w pełni się zgadzam, chociaż wydaje mi się, że maczali palce przy
          budynku u zbiegu Tkackiej i pl. Żołnierza.
          • Gość: Marian Pażdzioch Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.ksiazat.v.pl 03.08.04, 08:54
            powiedz mi andy, co ci się nie podoba w budowli jaką jest kościół na książąt?
            czy tylko dlatego że projektował go pan szymski? (nie zdałeś u niego,czy co?)
            a może widzisz błędy których ja nie widzę. oświeć mnie prostaczka.
            pozdrawiam serdecznie! mp.
            • Gość: Andy Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 09:42
              O gustach się nie dyskutuje, więc nie bronię Ci zachwycać się tym kościołem.
              Mnie się on nie podoba i to bardzo: materiał (choć p. Szymski nie miał nań
              wpływu), wkomponowanie w osiedle (zobacz jak prezentuje się z oddali),
              proporcje (wysokość do szerokości) i temu podobne pierdoły:))) Gdybyś chociaż
              trochę widział o kryteriach, jakimi posługiwały się w latach 80-tych władze
              przy wydawaniu pozwoleń na budowę obiektów sakralnych, nie protestowałbyś. Co
              do Twojej ostatniej uwagi - nie jestem architektem i nigdy nie byłem studentem
              p. Szymskiego i wcale tego nie żałuję (a znam Go osobiście).
    • Gość: H56 Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.comnet.krakow.pl 01.08.04, 09:03
      może to wyjaśni o co mi chodzi miasta.gazeta.pl/krakow/0,35812.html
      • Gość: bba Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.pomorzany.v.pl 01.08.04, 10:57
        niestety u nas nie ma takiego rnakingu, dlatego pozwoliłem sobie wskazać,
        realizacje ostatnich kilku lat, nie zamierzam też wskazywać miejsc
        wartościowych historycznie , te znajdziesz w przewodnikach
        jeszcze raz miłego pobytu
    • Gość: śfic Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 01.08.04, 20:02
      Absolutnie najbrzydszy budynek w Szczecinie znajduje się przy ul.Bagiennej,
      obok Peugeota. Wygląda on tak, jakby inwestorowi w trakcie budowy 5 razy
      zmieniała się koncepcja. Ta budowla nie miała prawa zostać dopuszczona do
      ekspoloatacji. Uroku dodaje kilkadziesiąt szyldów licznych firm mających tam
      siedzibę.

Drugie miejsce - budynek usługowy między Odzieżowcem a dawnym barem Extra.
      Fatalny projekt, niedbałe wykonanie.

Trzecie miejsce - budynek mieszkalny z połowy lat 80 na rogu Al. Piastów i
      Szwoleżerów.
    • blackexit Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina 02.08.04, 11:27
      ladny jest budynek mieszkalny na warcislawa postawiony przez siemaszke.
      paskudne jest w zasadzie cale miasto - skansen prl z nowoczesnym balszakiem
      imienia pana wieczorka i pani amlanowskiej na srodku. nieliczne zabytki sa ale
      nie chciales starych budowli wiec niewiele nam w sumie pozostaje.
      pozdrawiam blackexit
      • albert_c Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina 02.08.04, 12:15
        z budynkow powstalych w przeciagfu dwoch ostatnich lat na uwage zasluguje
        zapewne budynek mieszkalny przy pl. Marii Teresy z kalkuty postawiony chyba
        przez STBS.
        warto zerknac na odresaturowany Palac Mlodziezy czy tez Liceum Katolickie
        (sic!, wiem ze moze Cie to zdenerwowac:) oba budynki sa obok siebie na Woj.
        Pol. - vis a vis tych budynkow nowy hotel Atrium (byloego wlascicela hotelu
        Park),
        wymieniona tu juz nowa zabudowa ul. Tkackiej (poza paskudztwem na rogu Tkackiej
        i Pl. Zolnierza).
        budynek mieszkalny zbudowany przez Modeh Polmo (Ul. Woj. Pol. na wysokosci Pl.
        Galczynksiego, budynek schowany za zabudowania US).

a najbrzydsze: to wlasnie ten rog Takckiej i Pl. Zolnierza.
        i zapewne jeszcze sporo, np. z nowej zabudowy 'starego miasta'...

pozdarwiam,
        a_c
        • Gość: H56 Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.comnet.krakow.pl 02.08.04, 17:57
          albercik , nie przesadzaj z tą moją nienawiścią do kościoła. Zapewne obejrzę to
          liceum. Napisz proszę gdzie jest plac Marii Teresy, bo to cos nowego.
          • absztyfikant ło matko boska 02.08.04, 18:25
            Jakiej Marii Teresy ? Maria Teresa to byl cesarzowa austriacka! Tutaj chodzi o
            dawny plac Popiela, a od niedawna plac Matki Teresy z Kalkuty. Nie wiem czy
            pamietacie, ze Matka Teresa zlozyla wizyte w naszym miescie w 1986 bodaj roku.
            Kilka lat temu neogotycki kosciol znajdujacy sie na szczycie tego wzniesienia
            przy wspomnianym placu wzbogacil sie o piekny helm (szpic), czyli mniej wiecej
            taki jaki ks. Kazieczko chce przywrocic szczecinskiej bazylice archikatedralnej.

Takze tam miesci sie siedziba szczecinsjkiej mutacji Radia Plus.
            • Gość: Andy Re: ło matko boska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 22:59
              Jako ciekawostkę mogę dodać, że proboszczem w opisywanym kościele jest
              najsłynniejszy w Szczecinie "budowniczy" kościołów z ramienia kurii - ks.
              Szwajkosz. To w tej chwili już starszy Pan, ale zasłynął w latach komuny tym,
              że zbudował bodajże 6 (słownie: sześć) kościołów. Był również z ramienia
              Kościoła koordynatorem budowy seminarium - tęga głowa (również w kontekście
              budowlanym:))), świetny organizator i człowiek, który "z niejednego pieca chleb
              jadł".
            • albert_c Re: ło matko boska 03.08.04, 08:44
              absztyfikant napisał:

> Jakiej Marii Teresy ?

* kajam sie po prostu. dizeki za poprawienie mojej nedznej wiedzy czy tez
              niewiedzy i tak katastrofalnego bledu:(

Maria Teresa to byl cesarzowa austriacka! Tutaj chodzi o
              > dawny plac Popiela, a od niedawna plac Matki Teresy z Kalkuty. Nie wiem czy
              > pamietacie, ze Matka Teresa zlozyla wizyte w naszym miescie w 1986 bodaj
              roku.
              > Kilka lat temu neogotycki kosciol znajdujacy sie na szczycie tego wzniesienia
              > przy wspomnianym placu wzbogacil sie o piekny helm (szpic), czyli mniej
              wiecej
              > taki jaki ks. Kazieczko chce przywrocic szczecinskiej bazylice
              archikatedralnej
              > .
              >
              > Takze tam miesci sie siedziba szczecinsjkiej mutacji Radia Plus.
              >
          • albert_c Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina 03.08.04, 08:43
            Gość portalu: H56 napisał(a):

> albercik , nie przesadzaj z tą moją nienawiścią do kościoła. Zapewne obejrzę
            to
            >
            > liceum. Napisz proszę gdzie jest plac Marii Teresy, bo to cos nowego.

* bo to sie jeszcze niedawno inaczej zwalo. generalnie jest to plac polozony
            przy ul. E. Plater, jakies 200-300 m. od skrzyzowania tej ul. z ul.
            Szczanieckiej (chyba jezeli dobrze kojarze topografie tego miejsca).
            Mozna tez dojsc do tego budynku schodzac ul. Parkowa w kierunku z Parku
            Zeromskiego w strone E. Plater (wtedy zauwazysz ten budynek po lewej stronie).

Heniu, a czy juz plyty na rynku krakowskim wymieniaja?:)
        • Gość: Andy Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 23:10
          Bardzo dobre wybory - właściwie wszystko, czego dotyka się STBS wygląda co
          najmniej przyzwoicie - osiedle na ul. Łuczniczej, os. przy pl. Matki Teresy,
          spora część odnawianych kamienic. Dobrze zapowiadały się kwartały przy ul.
          Tkackiej, które budował Styl-Bud, ale niestety zdechł - projektował to zdaje
          się Wojtek Pawłowski.
          • albert_c Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina 03.08.04, 08:47
            Heniu, mysle ze warto jeszcze rzucic ookiem za odnowione kamienice przy pl.
            Zgody, a konkretnie adresy Boh. Getta W-wskiego 1 i chyba 2, w kazdym badz
            razie kamienice polozone na poczatku tej ulicy po lewej stronie idac z Pl.
            Zgody (a wlasciwie patrzac) - zdaje sie ze to takze 'dzielo' STBS.
    • absztyfikant link dla henia 02.08.04, 18:34
      www.kostka.acx.pl/index.php?link=historia&tr=historia_
      • Gość: piotruś brzydota i piękno IP: *.devs.futuro.pl 03.08.04, 09:01
        **********brzytki budynek nominacje:

1 czekoladka niedaleko Mc donald-a
        2 dziwny budynek z wielkimi szybami koło muzeum
        3 radisson - niska zabudowa a tu taki czopek
        4 wieżowiec z drabinką na krzywoustego
        5 dworzec pkp i pks
        6 kosciół na przyjaciół żołnierza - wylany z betonu
        7 10 piętrowce w szczecinie w nowych cudownych kolorach
        8 WDS

**********piękne budynki nominacje:

1 Książnica
        2 "stare" miasto -jednak podam że zamało tych budynków ale czuje sie powiew
        starego miasta. wąskie uliczki i takie tam (szkoda że tylko powiew"
        3 budynek "goplany"
        4 odnowione elewacje dudynków w cetrum
        5 zajezdnia MZK na kołłątaja

POZDRAWIAM

• mike102 Re: brzydota i piękno 03.08.04, 10:39
          Gość portalu: piotruś napisał(a):

> 3 radisson - niska zabudowa a tu taki czopek

??????????????????????
          akurat hotel Radisson SAS ma 11 pieter, a srednia zabudowa na pl. Rodla,
          Wyzwolenia i Matejki 9-10 pieter (taka pierzeja to moze byc "niska zabudowa" w
          NYC). Akurat szczecinski Radisson SAS jest calkiem niezla realizacja, w moim
          odczuciu lepsza od warszawskiego Radissona a juz duzo lepsza od wroclawskiego.
    • mike102 Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina 03.08.04, 10:35
      Jesli wezmiemy pod uwage architekture po 1989 roku, to moja lista wyglada tak:

-PAZIM - budynek, ktory wyprzedzil swoja epoke, pierwszy nowoczesny biurowiec
      III RP, gdy powstal bylem przekonany ze tej klasy architektura bedzie juz teraz
      norma i w 10 lat Szczecin stanie sie calkowicie zachodnim miastem, dzis
      podziwiam ILBAU i PZM ze sie wtedy odwazyli. Poznan na biurowiec tej klasy
      musial czekac ponad 10 lat. Budynek jest zauwazany we wszystkich opracowaniach
      dot. architektury Polskiej po 1989 r. Wraz z Radissonem i Pomeranusem tworzy
      spanialy clusterek i przydaje Szczecinowy odrobine metropolitalnosci.

-Ksiaznica - po prostu klasa sama dla siebie, jakosc, wykonanie, wkomponowanie
      w historyczna zabudowe

-Kontakt (zwany tez "czekoladka") - historia podobna jak z Pazimem. Ciekawy
      projekt, wysoka jakosc wykonczenia - niezwykle, ze na poczatku lat 90.
      zdecydowano sie zainwestowac by caly budynek oblozyc ceramika, gdy dzis
      dominuja tandente "ogipsowane prostopadlosciany"! Dobrze wkomponowany pomiedzy
      komunistyczny blok a stara zabudowe.

-Buchalter - jedna z najlepszych plomb w tkance srodmiescia

-budynek ModehPolmo przy al. Wojska Polskiego - nowoczesny apartamentowiec z
      wewnetrznym atrium - ludzka skala, dobre proporcje i jakosc wykonczenia

-sporo nowych kamienic na Podzamczu oraz na ul.Tkackiej

-osobiscie podoba mi sie tez Pentagon, choc uwazam ten budynek za dobry a nie
      naj!

NAJGORSZE:
      -GALAXYF - bezwglenie najochydniejszy budynek w miescie zbudowany po 1989
      -domeczek-samowola budowlana kolo Cesasu
      -lacznik miedzy wiezowcami na pl. Zolnierza
      • Gość: piotruś Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.devs.futuro.pl 03.08.04, 10:54
        do najgorszej budowli dodał bym jeszcze
        BUDYNEK ZUS

pozdrawiam
        • Gość: piotruś Do mike 102 IP: *.devs.futuro.pl 03.08.04, 10:57
          stary odnośnie radisona chodziło mi o cały kompleks łącznie z PŻM czyli
          pięter 22 (czyli taki czopek pośrodku miasta). muszę ci przyznać że nienawidze
          10 piętrowców w szczecinie

pozdrawiam
          • mike102 Re: Do mike 102 03.08.04, 16:05
            Gość portalu: piotruś napisał(a):

> stary odnośnie radisona chodziło mi o cały kompleks łącznie z PŻM czyli
            > pięter 22 (czyli taki czopek pośrodku miasta). muszę ci przyznać że
            nienawidze
            > 10 piętrowców w szczecinie
            >
            > pozdrawiam

Aha, czyli miales na mysli PAZIM. A swoja droga Pomeranus (ZUS) zaliczam do
            jednego z najlepszych w Szczecinie po 1989.

Widocznie twoj gust zatrzymal sie gdzies na poczatku XX wieku. Ja podzielam te
            milosc. Europejskie budownictwo z czasow burzuazji, kolonializmu, z rysem
            imperialnym (tak jak np. Waly Chrobrego) to moja ulubiona architektura. Tyle ze
            ta epoka juz minela (czasem zaluje...)
            • Gość: piotruś Re: Do mike 102 IP: *.devs.futuro.pl 03.08.04, 16:10
              ale można architekture wtopić w ogół a nie starać sie zrobić coś co będzie
              krzyczało. niestety najczęściej krzyczy i do niczego nie pasuje

pozdrawiam
              • Gość: JACEK Do Obsa!! IP: 64.9.159.* 03.08.04, 16:30
                • Gość: JACEK Re: Do Obsa!! IP: 64.9.159.* 03.08.04, 16:32
                  Ooops,no nie wyszlo!!

hey obs, wstaw tutaj link do watku"wysadzic w powietrze" bo nie mogem znalesc ;-)
                  • albert_c Re: Do Obsa!! 03.08.04, 16:36
                    Gość portalu: JACEK napisał(a):

> Ooops,no nie wyszlo!!
                    >
                    >
                    > hey obs, wstaw tutaj link do watku"wysadzic w powietrze" bo nie mogem
                    znalesc ;
                    > -)

* czy ja dobrze kojarze, ze chodzi o 'dwie wierze z pl grunawldzkiego'?
                    • albert_c Re: Do Obsa!! 03.08.04, 16:37
                      albert_c napisał:

> Gość portalu: JACEK napisał(a):
                      >
                      > > Ooops,no nie wyszlo!!
                      > >
                      > >
                      > > hey obs, wstaw tutaj link do watku"wysadzic w powietrze" bo nie mogem
                      > znalesc ;
                      > > -)
                      >
                      > * czy ja dobrze kojarze, ze chodzi o 'dwie wierze z pl grunawldzkiego'?

* wieze oczywiscie, a nie jak jakis partach 'wierze', choc tez wierze...
                      • Gość: JACEK Re: Do Obsa!! IP: 64.9.159.* 03.08.04, 16:48
                        O
                        • Gość: JACEK Re: Do Obsa!! IP: 64.9.159.* 03.08.04, 16:51
                          Paluchy mi dzisiaj nie dzialaja!!

byl taki watek gdzie o koszmarach gadalismy i o wiezach tez bylo ;-)
                          • absztyfikant Albercie 03.08.04, 16:58
                            Rzeczony watek jest duzo starszy. Watek o Dwoch Wiezach z pl. Grunwaldzkiego
                            mojego autorstwa to lata swietlne pozniej.
                            • albert_c Re: Albercie 03.08.04, 17:03
                              absztyfikant napisał:

> Rzeczony watek jest duzo starszy. Watek o Dwoch Wiezach z pl. Grunwaldzkiego
                              > mojego autorstwa to lata swietlne pozniej.
                              >

* a! ale w tym watku Twoim tez cos chcieli wysadzac. lo matko iluz tu
                              pirotechnikow:)
                              dobrze ze niektorzy juz nie pomieszkuja w Szczecinie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka