Gość: H56 IP: *.comnet.krakow.pl 31.07.04, 11:12 w Krakowie co roku mamy taki plebiscyt, a jak tam w Szczecinie ? bo właśnie przymierzam się do odwiedzin i chciałbym wiedzieć co warto zobaczyć i pokazać dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eliza Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.04, 11:54 Najladniesza budowla Szczecina jest w tej chwili budynek przy Mickiewicza- siedziba SLD.Stylowy budynek odnowiony z duzym smakiem i klasa.A najbrzydszy?? Chyba katedra i reszta kosciolow w Szczecinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alkohole Świata najładniejsza budowla. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 12:31 Tak. >Najladniesza budowla Szczecina jest w tej chwili budynek przy Mickiewicza Ten budynek remontowała m.in. (z tego zo wiem jako pod wykonawca) firma CALBUD w której niechcący (czystry przypadek) pracuje radny Litwiński. PS WTW miał również duży wkład ze swoim sponsorem. Odpowiedz Link Zgłoś
arkadiusz_litwinski Re: najładniejsza budowla. 10.08.04, 10:09 Gość portalu: Alkohole Świata napisał(a): > Tak. > >Najladniesza budowla Szczecina jest w tej chwili budynek przy Mickiewicza > Ten budynek remontowała m.in. (z tego zo wiem jako pod wykonawca) firma CALBUD > > w której niechcący (czystry przypadek) pracuje radny Litwiński. O przepraszam, Jesteś w błędzie ( mam nadzieję ). O ile mi wiadomo tamten budynek remontowany był przez firmę z Gdańska, która w swoim czasie dość agresywnie wkroczyła na rynek szczeciński i od lat współpracuje z właścicielem jak i najemcą budynku. Firma w której ja pracuje, była zaangażowana w budowę między innymi Książnicy Pomorskiej, bank na Bogurodzicy, Pazimu.Najciekawsze obiekty realizowane są niestety na terenie Niemiec np.Elbberg Campus Altona w Hamburgu. > PS WTW miał również duży wkład ze swoim sponsorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viking Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 12:32 Zobacz koniecznie Wały Chrobrego, zresztą przy wjeździe do Szczecina dobrze je widać. Ogólnie podażając szlakiem przedwojennych budowli zauważysz wiele ciekawych i ładnych budynków. Jak chcesz pooglądać luksusowe przedwojenne wille-zameczki, to pospaceruj po dzielnicy Pogodno. Jeśli chodzi o najbrzydszą budowlę to bez watpienia nie jest to Katedra tylko hotel "Arkona" blisko Zamku Ksiażąt Pomorskich, który jest urokliwy i ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.comnet.krakow.pl 31.07.04, 15:11 ha,ha. Viking! stary Szczecin to ja znam. Chodzi mi obiekty wybudowane w ostatnim okresie czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kay Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.one.pl / *.one.pl 31.07.04, 15:48 Jeśli chodzi o brzydkie obiekty - nie ma problemu! centrum handlowe Galaxy, koszmarny budynek na rogu Tkacka - Pl. Żołnierza, budynek na Małkowskiego przy "zabytkowym" kinie Kosmos... Ładne budynki ciężko znaleźć... niektóre kamienice na nowej Starówce (szczególnie te zrekonstuowane), odremontowane kamieniczki na Tkackiej i te nowowybudowane naprzeciw (kompleks między Tkacką i Mariacką) też wydają się interesujące, chociaż to jeszcze nie "to". Odpowiedz Link Zgłoś
wodni.k Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina 01.08.04, 00:04 > Ładne budynki ciężko znaleźć... niektóre kamienice na nowej Starówce > (szczególnie te zrekonstuowane) Przepraszam, o jakiej rekonstrukcji piszesz? Przez ostatnie 60 lat tam nic nie było. :-))))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kay Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.one.pl / *.one.pl 01.08.04, 17:57 No dobra... powiedzmy wierne kopie tych, które istniały przed wojną. Chodzi mi szczególnie o te, które znajdują się na rogu Osiek/Rynek Odpowiedz Link Zgłoś
madziurex Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina 31.07.04, 18:49 Ja najbardziej lubię kamienicę przy Wojciecha. Na Starym Mieście (starym) też jest parę sympatycznych budynków. A najbrzydsza...uuu, długa lista. Ogólnie Szczecin jawi mi się jako jeden wielki chaos architektoniczny, gdzie nic do niczego nie pasuje. Jak jestem w Krakowie, to chodzę, patrzę, i płaczę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e.beata Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.04, 22:04 Ładne stare. Nowe, może coś ładnego pojawiło się w mieszkaniówce, ale nie wiem. Wśród budynków publicznych nie ma czego szukać. Brzydkie - większość tego co wytworzono od 1945. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bba Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.pomorzany.v.pl 31.07.04, 23:04 niestety gościu na tym forum niczego się nie dowiesz ,po pierwsze odpowiedzi które dostajesz podszyte są jak to u nas polityka ; po drugie to cvałe forum to band krzykaczy , którzy zawsze będą szukać spiskowej teorii dziejów,po trzecie ta banda niestety nie rozumie twojego pytania( dla chcących poznać temat odsyłam na strony krakowskiego sarpu) i ciągle prubuje na nowo odtworzyć histrie, której na dobrą sprawę nie znają. A teraz najbrzydzy budynek : do wyboru budynek usługowy na rogu ulic Tkackiej i pl.Żłonirza tuż przy 13 muzach (to jest punkt orientacyjny) oraz Centrum Handlowe Galaxy Najlepszy - to bez wątpienia Książnica ( popytasz ludzi to cię poprowadzą,- prjoekt pracowni prof. Paszkowskiego, budynek usługowy przy nieszczęsnym Kosmosie (nawiasem , całkiem niezła architektura,)prz ul wojska Polskiego, autorstwa pracowni proj. A4, rewelacyjny jest kościól na Pogodnie , nie pamiętam pod jakim wezwaniem , autor to bodajże arch S. Kondarewicz niezły jest również kościół na osiedlu Książąt Pomorskich aut. prof. A.M. Szymski, Całkiem niezłe buduje szczeciński developer Modeh-Polmo, popytaj ludzi , a naprawdę życzli wskaża drogę , pozdrawiam i życzę miłego pobytu w tym wspaniałym mieście bba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.atlsfl.adelphia.net 01.08.04, 02:35 Koniecznie zobacz Palac Mlodziezy na Wojska Polskiego. Paskudek to " Wiezowiec" Telewizji. Jesli juz widziales - warto jeszcze raz. Pozdrawiam zyczac milego pobytu. Hanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kay Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.one.pl / *.one.pl 01.08.04, 18:03 Gość portalu: bba napisał(a): > Najlepszy - to bez wątpienia Książnica... Hmmmm... bardzo stylowy budynek. Bardzo dobrze komponuje się z okolicznymi (niestety zaniedbanymi) starymi kamienicami i budynkiem PAM... Żartowałem oczywiście - przecież to taki sam ohydny ciężki kloc jak na rogu Tkackiej i Pl. Żołnierza! Być może byłby ładny... w sąsiedztwie Galaxy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bba Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.pomorzany.v.pl 01.08.04, 22:56 pozostaję przy swoim - natomiast nie wiem czym Ty się kierujesz; emocje czy wiedza, bo jaezeli to są tylko emocje( ew. gust) to nie ma tematu do dyskusji , jeżeli wiedza to możemy podyskutować na argumenty zapraszam Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: odnosnie Urbicon i Paszkowski 02.08.04, 13:47 Gość portalu: bba napisał(a): > Najlepszy - to bez wątpienia Książnica ( popytasz ludzi to cię poprowadzą,- > prjoekt pracowni prof. Paszkowskiego, * ta pracownia nazywa sie Urbicon, jakis rok temu prof. Paszkowski sprzedal swoje udzialy (po tym jak zostal dyr. wydzialu w Urzedzie Miejskim). Czy ktos wie moze kto zostal nabywca tych udzialow? i czy te udzialy sa w rekach 'entuzjastow' Szczecina czy tez nie sa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: odnosnie Urbicon i Paszkowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 23:03 Nie przesadzałbym z tytułomanią - zdaje się, że p. Paszkowski jest "prostym doktorem". Poza tym nie do końca jestem pewien, czy Książnica to Jego dzieło - odnoszę wrażenie, że projektował ją p. Pruchniewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: odnosnie Urbicon i Paszkowski 03.08.04, 08:38 Gość portalu: Andy napisał(a): > Nie przesadzałbym z tytułomanią - zdaje się, że p. Paszkowski jest "prostym > doktorem". Poza tym nie do końca jestem pewien, czy Książnica to Jego dzieło - > odnoszę wrażenie, że projektował ją p. Pruchniewicz * Andy ponizej link ze strony Urbiconu. urbicon.v.pl/proj-bud_uzyt-ksiaznica.htm z ta tytulomania jest tak, ze jeszcze na tej stronce jest panem dr, ale juz w swiezszych dokumentach widnieje jako pan prof. moze nie jest prezydenckim, a jedynie uczelnianym;) ponawiam pytanie: czy ktos wie kto nabyl od p. Paszkowskiego udzialy w firmie Urbicon? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: odnosnie Urbicon i Paszkowski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 09:36 Sorry!!! Dawno to już było. Co do tytułu profesora uczelnianego, to zdaje się, że przyznanie go musi poprzedzić uzyskanie habilitacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 22:51 Książnica - OK, ale kościół na Książąt? Czy Ty się Boga nie boisz? Pokaż chociaż jeden obiekt autorstwa p. Szymskiego, o którym można powiedzieć, że jest ładny lub chociaż ciekawy!!! Z projektami A4 (a więc również p. Kondarewicza) w pełni się zgadzam, chociaż wydaje mi się, że maczali palce przy budynku u zbiegu Tkackiej i pl. Żołnierza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marian Pażdzioch Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.ksiazat.v.pl 03.08.04, 08:54 powiedz mi andy, co ci się nie podoba w budowli jaką jest kościół na książąt? czy tylko dlatego że projektował go pan szymski? (nie zdałeś u niego,czy co?) a może widzisz błędy których ja nie widzę. oświeć mnie prostaczka. pozdrawiam serdecznie! mp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 09:42 O gustach się nie dyskutuje, więc nie bronię Ci zachwycać się tym kościołem. Mnie się on nie podoba i to bardzo: materiał (choć p. Szymski nie miał nań wpływu), wkomponowanie w osiedle (zobacz jak prezentuje się z oddali), proporcje (wysokość do szerokości) i temu podobne pierdoły:))) Gdybyś chociaż trochę widział o kryteriach, jakimi posługiwały się w latach 80-tych władze przy wydawaniu pozwoleń na budowę obiektów sakralnych, nie protestowałbyś. Co do Twojej ostatniej uwagi - nie jestem architektem i nigdy nie byłem studentem p. Szymskiego i wcale tego nie żałuję (a znam Go osobiście). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.comnet.krakow.pl 01.08.04, 09:03 może to wyjaśni o co mi chodzi miasta.gazeta.pl/krakow/0,35812.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bba Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.pomorzany.v.pl 01.08.04, 10:57 niestety u nas nie ma takiego rnakingu, dlatego pozwoliłem sobie wskazać, realizacje ostatnich kilku lat, nie zamierzam też wskazywać miejsc wartościowych historycznie , te znajdziesz w przewodnikach jeszcze raz miłego pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śfic Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 01.08.04, 20:02 Absolutnie najbrzydszy budynek w Szczecinie znajduje się przy ul.Bagiennej, obok Peugeota. Wygląda on tak, jakby inwestorowi w trakcie budowy 5 razy zmieniała się koncepcja. Ta budowla nie miała prawa zostać dopuszczona do ekspoloatacji. Uroku dodaje kilkadziesiąt szyldów licznych firm mających tam siedzibę. Drugie miejsce - budynek usługowy między Odzieżowcem a dawnym barem Extra. Fatalny projekt, niedbałe wykonanie. Trzecie miejsce - budynek mieszkalny z połowy lat 80 na rogu Al. Piastów i Szwoleżerów. Odpowiedz Link Zgłoś
blackexit Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina 02.08.04, 11:27 ladny jest budynek mieszkalny na warcislawa postawiony przez siemaszke. paskudne jest w zasadzie cale miasto - skansen prl z nowoczesnym balszakiem imienia pana wieczorka i pani amlanowskiej na srodku. nieliczne zabytki sa ale nie chciales starych budowli wiec niewiele nam w sumie pozostaje. pozdrawiam blackexit Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina 02.08.04, 12:15 z budynkow powstalych w przeciagfu dwoch ostatnich lat na uwage zasluguje zapewne budynek mieszkalny przy pl. Marii Teresy z kalkuty postawiony chyba przez STBS. warto zerknac na odresaturowany Palac Mlodziezy czy tez Liceum Katolickie (sic!, wiem ze moze Cie to zdenerwowac:) oba budynki sa obok siebie na Woj. Pol. - vis a vis tych budynkow nowy hotel Atrium (byloego wlascicela hotelu Park), wymieniona tu juz nowa zabudowa ul. Tkackiej (poza paskudztwem na rogu Tkackiej i Pl. Zolnierza). budynek mieszkalny zbudowany przez Modeh Polmo (Ul. Woj. Pol. na wysokosci Pl. Galczynksiego, budynek schowany za zabudowania US). a najbrzydsze: to wlasnie ten rog Takckiej i Pl. Zolnierza. i zapewne jeszcze sporo, np. z nowej zabudowy 'starego miasta'... pozdarwiam, a_c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.comnet.krakow.pl 02.08.04, 17:57 albercik , nie przesadzaj z tą moją nienawiścią do kościoła. Zapewne obejrzę to liceum. Napisz proszę gdzie jest plac Marii Teresy, bo to cos nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant ło matko boska 02.08.04, 18:25 Jakiej Marii Teresy ? Maria Teresa to byl cesarzowa austriacka! Tutaj chodzi o dawny plac Popiela, a od niedawna plac Matki Teresy z Kalkuty. Nie wiem czy pamietacie, ze Matka Teresa zlozyla wizyte w naszym miescie w 1986 bodaj roku. Kilka lat temu neogotycki kosciol znajdujacy sie na szczycie tego wzniesienia przy wspomnianym placu wzbogacil sie o piekny helm (szpic), czyli mniej wiecej taki jaki ks. Kazieczko chce przywrocic szczecinskiej bazylice archikatedralnej. Takze tam miesci sie siedziba szczecinsjkiej mutacji Radia Plus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: ło matko boska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 22:59 Jako ciekawostkę mogę dodać, że proboszczem w opisywanym kościele jest najsłynniejszy w Szczecinie "budowniczy" kościołów z ramienia kurii - ks. Szwajkosz. To w tej chwili już starszy Pan, ale zasłynął w latach komuny tym, że zbudował bodajże 6 (słownie: sześć) kościołów. Był również z ramienia Kościoła koordynatorem budowy seminarium - tęga głowa (również w kontekście budowlanym:))), świetny organizator i człowiek, który "z niejednego pieca chleb jadł". Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: ło matko boska 03.08.04, 08:44 absztyfikant napisał: > Jakiej Marii Teresy ? * kajam sie po prostu. dizeki za poprawienie mojej nedznej wiedzy czy tez niewiedzy i tak katastrofalnego bledu:( Maria Teresa to byl cesarzowa austriacka! Tutaj chodzi o > dawny plac Popiela, a od niedawna plac Matki Teresy z Kalkuty. Nie wiem czy > pamietacie, ze Matka Teresa zlozyla wizyte w naszym miescie w 1986 bodaj roku. > Kilka lat temu neogotycki kosciol znajdujacy sie na szczycie tego wzniesienia > przy wspomnianym placu wzbogacil sie o piekny helm (szpic), czyli mniej wiecej > taki jaki ks. Kazieczko chce przywrocic szczecinskiej bazylice archikatedralnej > . > > Takze tam miesci sie siedziba szczecinsjkiej mutacji Radia Plus. > Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina 03.08.04, 08:43 Gość portalu: H56 napisał(a): > albercik , nie przesadzaj z tą moją nienawiścią do kościoła. Zapewne obejrzę to > > liceum. Napisz proszę gdzie jest plac Marii Teresy, bo to cos nowego. * bo to sie jeszcze niedawno inaczej zwalo. generalnie jest to plac polozony przy ul. E. Plater, jakies 200-300 m. od skrzyzowania tej ul. z ul. Szczanieckiej (chyba jezeli dobrze kojarze topografie tego miejsca). Mozna tez dojsc do tego budynku schodzac ul. Parkowa w kierunku z Parku Zeromskiego w strone E. Plater (wtedy zauwazysz ten budynek po lewej stronie). Heniu, a czy juz plyty na rynku krakowskim wymieniaja?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 23:10 Bardzo dobre wybory - właściwie wszystko, czego dotyka się STBS wygląda co najmniej przyzwoicie - osiedle na ul. Łuczniczej, os. przy pl. Matki Teresy, spora część odnawianych kamienic. Dobrze zapowiadały się kwartały przy ul. Tkackiej, które budował Styl-Bud, ale niestety zdechł - projektował to zdaje się Wojtek Pawłowski. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina 03.08.04, 08:47 Heniu, mysle ze warto jeszcze rzucic ookiem za odnowione kamienice przy pl. Zgody, a konkretnie adresy Boh. Getta W-wskiego 1 i chyba 2, w kazdym badz razie kamienice polozone na poczatku tej ulicy po lewej stronie idac z Pl. Zgody (a wlasciwie patrzac) - zdaje sie ze to takze 'dzielo' STBS. Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant link dla henia 02.08.04, 18:34 www.kostka.acx.pl/index.php?link=historia&tr=historia_ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotruś brzydota i piękno IP: *.devs.futuro.pl 03.08.04, 09:01 **********brzytki budynek nominacje: 1 czekoladka niedaleko Mc donald-a 2 dziwny budynek z wielkimi szybami koło muzeum 3 radisson - niska zabudowa a tu taki czopek 4 wieżowiec z drabinką na krzywoustego 5 dworzec pkp i pks 6 kosciół na przyjaciół żołnierza - wylany z betonu 7 10 piętrowce w szczecinie w nowych cudownych kolorach 8 WDS **********piękne budynki nominacje: 1 Książnica 2 "stare" miasto -jednak podam że zamało tych budynków ale czuje sie powiew starego miasta. wąskie uliczki i takie tam (szkoda że tylko powiew" 3 budynek "goplany" 4 odnowione elewacje dudynków w cetrum 5 zajezdnia MZK na kołłątaja POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: brzydota i piękno 03.08.04, 10:39 Gość portalu: piotruś napisał(a): > 3 radisson - niska zabudowa a tu taki czopek ?????????????????????? akurat hotel Radisson SAS ma 11 pieter, a srednia zabudowa na pl. Rodla, Wyzwolenia i Matejki 9-10 pieter (taka pierzeja to moze byc "niska zabudowa" w NYC). Akurat szczecinski Radisson SAS jest calkiem niezla realizacja, w moim odczuciu lepsza od warszawskiego Radissona a juz duzo lepsza od wroclawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina 03.08.04, 10:35 Jesli wezmiemy pod uwage architekture po 1989 roku, to moja lista wyglada tak: -PAZIM - budynek, ktory wyprzedzil swoja epoke, pierwszy nowoczesny biurowiec III RP, gdy powstal bylem przekonany ze tej klasy architektura bedzie juz teraz norma i w 10 lat Szczecin stanie sie calkowicie zachodnim miastem, dzis podziwiam ILBAU i PZM ze sie wtedy odwazyli. Poznan na biurowiec tej klasy musial czekac ponad 10 lat. Budynek jest zauwazany we wszystkich opracowaniach dot. architektury Polskiej po 1989 r. Wraz z Radissonem i Pomeranusem tworzy spanialy clusterek i przydaje Szczecinowy odrobine metropolitalnosci. -Ksiaznica - po prostu klasa sama dla siebie, jakosc, wykonanie, wkomponowanie w historyczna zabudowe -Kontakt (zwany tez "czekoladka") - historia podobna jak z Pazimem. Ciekawy projekt, wysoka jakosc wykonczenia - niezwykle, ze na poczatku lat 90. zdecydowano sie zainwestowac by caly budynek oblozyc ceramika, gdy dzis dominuja tandente "ogipsowane prostopadlosciany"! Dobrze wkomponowany pomiedzy komunistyczny blok a stara zabudowe. -Buchalter - jedna z najlepszych plomb w tkance srodmiescia -budynek ModehPolmo przy al. Wojska Polskiego - nowoczesny apartamentowiec z wewnetrznym atrium - ludzka skala, dobre proporcje i jakosc wykonczenia -sporo nowych kamienic na Podzamczu oraz na ul.Tkackiej -osobiscie podoba mi sie tez Pentagon, choc uwazam ten budynek za dobry a nie naj! NAJGORSZE: -GALAXYF - bezwglenie najochydniejszy budynek w miescie zbudowany po 1989 -domeczek-samowola budowlana kolo Cesasu -lacznik miedzy wiezowcami na pl. Zolnierza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotruś Re: najbrzydsza i najładniejsza budowla Szczecina IP: *.devs.futuro.pl 03.08.04, 10:54 do najgorszej budowli dodał bym jeszcze BUDYNEK ZUS pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotruś Do mike 102 IP: *.devs.futuro.pl 03.08.04, 10:57 stary odnośnie radisona chodziło mi o cały kompleks łącznie z PŻM czyli pięter 22 (czyli taki czopek pośrodku miasta). muszę ci przyznać że nienawidze 10 piętrowców w szczecinie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mike102 Re: Do mike 102 03.08.04, 16:05 Gość portalu: piotruś napisał(a): > stary odnośnie radisona chodziło mi o cały kompleks łącznie z PŻM czyli > pięter 22 (czyli taki czopek pośrodku miasta). muszę ci przyznać że nienawidze > 10 piętrowców w szczecinie > > pozdrawiam Aha, czyli miales na mysli PAZIM. A swoja droga Pomeranus (ZUS) zaliczam do jednego z najlepszych w Szczecinie po 1989. Widocznie twoj gust zatrzymal sie gdzies na poczatku XX wieku. Ja podzielam te milosc. Europejskie budownictwo z czasow burzuazji, kolonializmu, z rysem imperialnym (tak jak np. Waly Chrobrego) to moja ulubiona architektura. Tyle ze ta epoka juz minela (czasem zaluje...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotruś Re: Do mike 102 IP: *.devs.futuro.pl 03.08.04, 16:10 ale można architekture wtopić w ogół a nie starać sie zrobić coś co będzie krzyczało. niestety najczęściej krzyczy i do niczego nie pasuje pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: Do Obsa!! IP: 64.9.159.* 03.08.04, 16:32 Ooops,no nie wyszlo!! hey obs, wstaw tutaj link do watku"wysadzic w powietrze" bo nie mogem znalesc ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Do Obsa!! 03.08.04, 16:36 Gość portalu: JACEK napisał(a): > Ooops,no nie wyszlo!! > > > hey obs, wstaw tutaj link do watku"wysadzic w powietrze" bo nie mogem znalesc ; > -) * czy ja dobrze kojarze, ze chodzi o 'dwie wierze z pl grunawldzkiego'? Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Do Obsa!! 03.08.04, 16:37 albert_c napisał: > Gość portalu: JACEK napisał(a): > > > Ooops,no nie wyszlo!! > > > > > > hey obs, wstaw tutaj link do watku"wysadzic w powietrze" bo nie mogem > znalesc ; > > -) > > * czy ja dobrze kojarze, ze chodzi o 'dwie wierze z pl grunawldzkiego'? * wieze oczywiscie, a nie jak jakis partach 'wierze', choc tez wierze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JACEK Re: Do Obsa!! IP: 64.9.159.* 03.08.04, 16:51 Paluchy mi dzisiaj nie dzialaja!! byl taki watek gdzie o koszmarach gadalismy i o wiezach tez bylo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
absztyfikant Albercie 03.08.04, 16:58 Rzeczony watek jest duzo starszy. Watek o Dwoch Wiezach z pl. Grunwaldzkiego mojego autorstwa to lata swietlne pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
albert_c Re: Albercie 03.08.04, 17:03 absztyfikant napisał: > Rzeczony watek jest duzo starszy. Watek o Dwoch Wiezach z pl. Grunwaldzkiego > mojego autorstwa to lata swietlne pozniej. > * a! ale w tym watku Twoim tez cos chcieli wysadzac. lo matko iluz tu pirotechnikow:) dobrze ze niektorzy juz nie pomieszkuja w Szczecinie... Odpowiedz Link Zgłoś