Dodaj do ulubionych

I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU??

19.08.04, 22:23
Nie czytam poezji i nigdy nie zglebialam sie w slowa i dziela ktore napisal.A
wiedze o ś.p. Cz.Miloszu czerpalam tyle-o-ile z informacji podawanych w
prasie,tv i innych mediach-jesli na takie trafialam.Jawil mi sie on,jako
Polak-osoba urodzona na Kresach,antykomunista przez cale swoje zycie,ktorego
tworczosc,zakazana w kraju, zwiazana byla z walka o wolnosc Polski.Ktorego
tworczosc zostala dostrzezona i nagrodzona Nagroda Nobla przez caly
swiat.Cieszylam sie wtedy z tej nagrody ze wszystkimi Polakami.Dzis
natrafilam na artykul napisany w dzisiejszym Naszym Dzienniku,a tyczy on sie
slow,ktore Milosz napisal i co soba reprezentowal.Fakty jakie tam sa
podane,odbiegaja od tego,co do tej pory moglam przeczytac i wysluchac do tej
pory w innych mediach.Poznalam calkowicie innego Milosza,to nie jest ta
osoba,ktorej obraz sobie zbudowalam.Gdyby nie napisal tego artykulu prof. Jan
Majda, historyk literatury i metodyki z Uniwersytetu Jagiellońskiego-jak
podaje ND,pomyslalabym,ze to sa jakies bzdety.A tak nie wiem co mam
myslec.Moze ktos bardziej zorientowany i znajacy zycie i tworczosc
Cz.Milosza,napisze mi jakim byl czlowiekiem i co znacza slowa zawarte w tym
artykule opublikowanym w ND ? Nigdy nie pomyslalabym,ze zacytowane slowa mogl
napisac Milosz.A oto link do tego
artykulu
www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20040819&id=my13.txt
Obserwuj wątek
    • dutchman Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? 19.08.04, 22:30
      Witam;
      Nie chce sie tu wglebiac w tresc przytoczonego artykulu, ale jest jedna rzecz
      ktora mnie bardzo bulwersuje. Dlaczego publikuje sie takie rzeczy tuz po
      smierci osoby ktorej to bezposrednio dotyczy, a nie wtedy kiedy ona jeszcze
      zyla i moglaby sie bronic przed tego typu zarzutami?.
      Dlatego od razu mi to smierdzi. Tak sie nie robi.
      pozdrowienia
      dutchman
      • piotr33k2 Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? 19.08.04, 23:11
        nie znam dokładnie twórczości miłosza i nie za bardzo interesuje się poezją
        podobnie jak autor wątku ale to co słyszałem okazjonalnie przeważnie w
        telewizyjnych audycjach z miłoszem jeszcze za jego zycia i z jego udziałem
        nijak sie ma do tego artykułu ,jego wiersze tam były przesiąknięte miłoscią i
        tesknotą do ojczyzny jako niepowtarzalnego i jedynego miejsca na ziemi kładące
        również nacisk na swego rodzaju utratę zaufania i niewdziecznosć owej matki
        rodzicielki ojczyzny wynikającą z naszej powojennej histori.stosunek miłosza
        do kościoła również nie miał charakteru ideologicznej wrogości (był
        zadeklarowanym katolikiem) tylko sprzeciwu wobec swego rodzaju płytkosci i
        dwuznacznosci naszych zachowań ,naszej małostkowej celebry ,naszego oraz cześci
        kleru pojmowania a raczej niepojmowania istoty wiary ,jednym słowem to co
        proponuje ks. boniecki czy tischner tak a to co proponuje rydzyk czy jankowski
        nie,stąd te ataki i ochydne paszkwile bo nie musze ci tłumaczyc jaką opcję
        prezentuje ta gadzinowa gazeta .odnośnie samej poezji to jak powiedziałem nie
        jestem autorytetem ale słuchając jego wierszy czuje zawsze nauke-przestrogę-
        piekno i przesłanie, bo wielki poeta zawsze widzi wiecej i dogłębniej tego co
        inni nie zauważają i zawsze nie boi sie tego powiedzieć ,takim własnie wielkim
        poetą był miłosz .
        • topdog69 Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? 20.08.04, 07:37
          Szanowny Panie piotr33k2
          jak podaje się cytat to należy podać za kim się cytuje a nie przypisować sobie
          sprawności intelektualnej w wyprowadzaniu błyskotliwych wywodów
          chyba że się mylę?
          • piotr33k2 Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? 20.08.04, 10:04
            topdog69 napisał:

> Szanowny Panie piotr33k2
            > jak podaje się cytat to należy podać za kim się cytuje a nie przypisować
            sobie
            > sprawności intelektualnej w wyprowadzaniu błyskotliwych wywodów
            > chyba że się mylę?
            musze cie rozczarowac za nikim nic nie cytowałem to jest tylko i wyłącznie
            moje zdanie, może ty musisz coś cytować ja nie ,a że tobie to się nie mieści
            w głowie to twoja sprawa i twój problem.
            • blackexit Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? 20.08.04, 12:02
              piotr33k2 napisał:

może ty musisz coś cytować ja nie ,a że tobie to się nie mieści
              >
              > w głowie to twoja sprawa i twój problem.

apleuje o pokoj panowie jestesmy w jednym obozie przepraszam za ostrosc topdoga
              piotrze. milujmy sie. lepiej walczyc z glupota rydzykowcow lub tutejszych
              truskawkowych. pozdrawiam blackexit
    • vojciech Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? 19.08.04, 22:41
      Powinnaś sobie zadać pytanie w drugą stronę: co masz myśleć o Naszym Dzienniku?
      To znacznie ciekawsze zagadnienie...
    • Gość: slawoj Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.04, 07:06
      Coś przeczuwałem, gdy czasem widziałem tę jego smetną twarz i nudne wywody w
      telewizji, że jest po prostu litewskim nacjonalistą ;-) Zupełnie się nie
      identyfikowałem z Miłoszem jako wybitnym przedstawicielem polskiego narodu i
      widać słusznie.
    • topdog69 Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? 20.08.04, 07:26
      Banda analfabetów i ignorantów!!!!
      Co to znaczy nic nie czytałam, nic nie myślałam, a teraz nie wiem co myśleć?
      Jak nie myślałaś wtedy to nie myśl i teraz,nie wysilaj się.
      Lenistwo intelektualne doprowadza do takich sytuacji że jakiś psudo prof.(może
      być nawet z Oxfordu - specjalista od literatury Patrz "Stowarzyszenie umarłych
      poetów") zaczyna mieszać całkowicie do siebie nie przystające rzeczywistości i
      potrafi zachwiać prywatnymi poglądami.
      Do książek!!!!
      • ja_aska Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? 20.08.04, 08:07
        nie lubię poezji, nie lubię "nd" (szkoda, że nie ma mniejszych liter). Dostał
        nobla? dostał! koniec, kropka. jak innych skręca niech sobie przywalą w łeb
        może ich otrzeźwi.
        • blackexit Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? 20.08.04, 09:36
          ja_aska napisała:

> nie lubię poezji, nie lubię "nd" (szkoda, że nie ma mniejszych liter). Dostał
          > nobla? dostał! koniec, kropka. jak innych skręca niech sobie przywalą w łeb
          > może ich otrzeźwi.

asia to jak zwykle. trzeba bylo powiedziec gdzie mas zta cala poezje.
          pozdrawiam blackexit
          • ja_aska blekuś 20.08.04, 10:28
            tą całą poezję mam .... na regale.
            za największe chamstwo uważam taką akcję jaką robi "nd" (szkoda, że nie ma
            mniejszych liter) przeciwko człowiekowi który już się nie może obronić. nie
            muszę go czytać i wielbić by tak sądzić.
            • piotr33k2 Re: blekuś i ąśka 20.08.04, 10:31
              paszkwile tego gadzinowego szmatławca to jest właśnie "benderiada"
              • ja_aska Re: blekuś i ąśka 20.08.04, 12:14
                dobra nazwa na to coś
                • blackexit Re: blekuś i ąśka 20.08.04, 12:36
                  ja_aska napisała:

> dobra nazwa na to coś

asia ma niezly dylemat z jednej strony milosz walczacy z komuna a z drugiej
                  nasz dzinnik :) pozdrawiam blackexit
                  • ja_aska Re: blekuś i ąśka 20.08.04, 13:28
                    nd jest do d... (wykropkowałam:)
                    a twórczości Miłosza nie znam
                    • blackexit Re: blekuś i ąśka 20.08.04, 13:30
                      ja_aska napisała:

> nd jest do d... (wykropkowałam:)
                      > a twórczości Miłosza nie znam

w szkole sie bylo? ozdrawiam blackexit
        • gwiazda110 Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? 20.08.04, 16:50
          Nie jest ładnie mówić o świętej pamięci Czesławie ale z twórczości i dokonań
          tego wieszcza w całym okresie jego życia,a raczej nic wybitnego swoim życiem
          nie zaprezentował prócz tego, że otrzymał nagrodę Nobla<rozdawaną jakoby tylko
          dla osób z odpowiednią metryką pochodzenia> którą również otrzymali inni
          wieszcze POCHODZĄCY Z NARODU WYBRANEGO <ŻYDZI-GÓRALE Z GÓRY SYNAJ>.Moim
          zdaniem nie można doszukać się wielu zasług u Czesława by zasadnym było, że
          otrzymał tą znaczną i prestiżową nagrodę. Zasług tych nie można się także
          doszukać u innych, tj. u Szymborskiej i Gintera Grassa,którym to wysoka
          komisja mająca powodzenie i związki z w/w NARODEM WYBRANYM postanowiła
          sprezentować tak znaczne wyróznienie dla zwykłych PISARCZYKÓW i GRYZIPIÓRKÓW.
          Jest to przykre, ale niestety prawdziwe. Pozdrowienia i powinienem się pożegnać
          następującymi słowami: NIECH BĘDZIE POZDROWIONY W MORDEHAJ...
          • Gość: DamaKier Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 24.08.04, 21:01
            Nie zamierzam dyskutować z twoimi poglądami bo jak komuś antysemityzm na mózg
            padnie to już trudno, ale twoje określenie "nic wybitnego swoim życiem nie
            zaprezentował prócz tego,że otrzymał nagrodę Nobla ..." zwaliło mnie z nóg!
            Ciekawi mnie co ty wybitnego swoim życiem reprezentujesz prócz tego, że nie
            otrzymałaś nagrody Nobla? Pozdrowienia!
          • Gość: Irek Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 19:12
            Nagrodami Nobla rządzą politycy i finansjera.Dlatego ją dostał.Teraz po jego
            śmierci w niedługim czasie skończy się mit poety.
      • blackexit Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? 20.08.04, 09:35
        topdog69 napisał:

> Banda analfabetów i ignorantów!!!!

ej z poligonu spokojnie. nie wyzywac mi zaprzyjaznionych. milosz napisal kilka
        rzeczy kktorych mogl sie wstydzic niestety. jak wielu ludzi zyjacych po wojnie
        np slonimski czy szymborska. no i coz zrobic potem pisal ladnie i wczesniej tez
        az chwyta za serce. pozdrawiam blackexit
        • topdog69 Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? 20.08.04, 12:00
          Przepraszam za uniesienia
          tak to jest że wstydzimy się niktórych spraw z przeszłości, które
          popełniliśmy,ale nie zabiegamy o akceptację tych spraw, On też nie zabiegał i
          przyznał się do błędu i "ukąszenia heglizmem" nie stalinizmem.
          W nawiązaniu jeszcze do koleżanki agaa78, to o jaką książkę chodzi?
          Z wypowiedzi mniemam że koleżanka jest wielką patriotką skoro tak latwo szafuje
          wyrokami kto jest a kto nie może być patriotą. Na to odpowiem koleżance, że
          patriota kocha historię swojego narodu i kraju, nie historię tworzoną przez
          różne strony sceny politycznej, ale obiektywą, prawdziwą, a Miłosz jest
          historią naszego narodu, pokręconego, chorego, ale..... Nie piszmy więc, że jak
          dostał Nobla to mamy go czcić,bo Polacy już tacy są, w końcu Nobel to nie order
          budowniczych PRL.
          Pozdrawiam gorąco
          Chabry z poligonu.
          • agaa78 Topdog 20.08.04, 12:09
            Napisalam o jaka chodzi-zniewolony umysl.

to,ze nie uwazam kogos za patriote nie oznacza,ze sama sie za nia uwazam. mam
            wiele samokrytycyzmu,wiec nie wiem o co Ci chodzi...

Jesli chodzi o szafowanie wyrokami to kazdy to robi.Na tym polega wlasne
            zdanie.Jesli Ci sie nie podoba,ze ktos ma wlasne,a nie takie jak Ty to trudno-
            po prostu nie rozmawiaj.

Przykro mi,ze "szafuje",ale nie zmienie zdania co do ludzi, ktorzy wyjechali,bo
            im sie w Polsce nie podobalo,a potem potrafia tylko krytykowac i wtracac sie w
            juz nie swoje sprawy.
            Poza tym nie lubie literatury z nurtu "polityczengo", a taki reprezentowal
            Milosz.Tak jak nie lubie muzyków, ktorzy zbyt czesto nawiazuja do polityki..
            • blackexit Re: Topdog 20.08.04, 12:17
              agaa78 napisała:

>> Poza tym nie lubie literatury z nurtu "polityczengo", a taki reprezentowal
              > Milosz.Tak jak nie lubie muzyków, ktorzy zbyt czesto nawiazuja do polityki..

teraz chyba ja sie uniose. co to jest ze do polityki? ze pisal o niewoli w
              czasie komuny? to chyba dosc dobrze. niektorzy pozostaja zniewoleni mysleniem
              do dzis i pewnie tak tez dlugo zostanie. a muzykow lewica nie lubi muykow
              mowiacych cos politycznego muzycy zazwyczaj jada po lewicy (i slusznie)
              jaskiernia stroz prawosci. polityka dotyka wszystkiego a w czasie prl moje
              dziecko to bylo dosc odwazne powiedziec cos na temat istniejacego w polsce
              stanu rzeczy. pozdrawiam blackexit
              • agaa78 Re: Topdog 20.08.04, 12:25
                NIe unos sie..
                nie twierdze,ze nie podoba mi sie,ze taki nurt w ogole istnieje.Sa
                ludzie,ktorym jest taka tworczosc potrzebna,mnie ne, bo mam dosc tego na co
                dzien w mediach chociazby..
                w koncu wiekszosc najwybitnijszych dziel byla stworzona pod wplywem szeroko
                rozumianej polityki...jesli chodzi o wspolczesne czasy, uwazam,ze to mi
                potrzebne nie jest.

I jeszcze raz powtarzam-najbardziej mam zal,ze ktos krytytykuje zycie w
                panstwie,w ktorym nie mieszka,bo co? bo stwierdzil,ze inne jest lepsze?latwiej
                sie w nim zyje?

A jesli chodzi o muzyke to nie patrze pod katem naszego kraju,bo tu muzyki juz
                prawie nie ma...wymagam od niej czegos innego niz powtarzania wiadomosci
                telewizyjnych..
                • blackexit Re: Topdog 20.08.04, 12:30
                  agaa78 napisała:

> NIe unos sie..
                  > nie twierdze,ze nie podoba mi sie,ze taki nurt w ogole istnieje.

jaki nurt? cos takiego jak poezja polityczna nie istniej. poczytaj rzeczywiscie
                  najpierw milosza potem mow cos. byzle z sensem jako takim.

Sa
                  > ludzie,ktorym jest taka tworczosc potrzebna,mnie ne, bo mam dosc tego na co
                  > dzien w mediach chociazby..

o w morde. co masz w mediach? za duzo milosza?

> I jeszcze raz powtarzam-najbardziej mam zal,ze ktos krytytykuje zycie w
                  > panstwie,w ktorym nie mieszka,bo co? bo stwierdzil,ze inne jest lepsze?
                  latwiej sie w nim zyje?

jejku czmeu ejstes taka ignorantka? milosz zostajac w polsce nie moglby pisac
                  wcale albo siedzialby w wiezieniu albo wylowili by go gdzies z rzeki. czy ty
                  cokolwiek wiesz o czasach sprzed 89r?

>
                  > A jesli chodzi o muzyke to nie patrze pod katem naszego kraju,bo tu muzyki
                  juz
                  > prawie nie ma...wymagam od niej czegos innego niz powtarzania wiadomosci
                  > telewizyjnych..

a jaka to muzyka powtarza wiadomosci kwiatkowskiego? niema muzykiw polsce?
                  slyszalas o goreckim, penderackim, mase nowych zespolow powstaje popularnych
                  hipchopowych rege jakie chesz fakt ze ciezko im sie przebic ale ejst sporo
                  dobrej muzy. zapraszam do sluchania progamu 3 lub 2 zamiast radia zet, i do
                  lektury tez zapraszam. pozdrawiam blackexit
                  • agaa78 Re: Topdog 20.08.04, 12:39
                    Skoro pisze bez sensu to nie bede Cie zanudzac-widac nie dane jest nam sie
                    dogadac-cokolwiek napisze bedzie skrytykowane.

Jesli chodzi o sluchanie radia to istnieje dla mnie tylko Trojka, ale
                    PENDERACKIEGO tam nie puszczaja...a hip hopu sam sobie sluchaj,jesli jestes
                    takim bezgusciem...
                    • blackexit Re: Topdog 20.08.04, 12:43
                      agaa78 napisała:

> Skoro pisze bez sensu to nie bede Cie zanudzac-widac nie dane jest nam sie
                      > dogadac-cokolwiek napisze bedzie skrytykowane.
                      >
                      > Jesli chodzi o sluchanie radia to istnieje dla mnie tylko Trojka, ale
                      > PENDERACKIEGO tam nie puszczaja...a hip hopu sam sobie sluchaj,jesli jestes
                      > takim bezgusciem...

hip hop jest rozny moja droga slyszalem osttanio nawet katolicki hip hop nop
                      jak juz sluchasz 3 to posluchaj jeszce 2 i juz bedzie ok. sorki ze na ciebie
                      krzycze ale troszke mowilas bez sensu o tej litaraturze i muzyce. mysle ze i
                      literatura i muza stoi w polsce calkiem niezle mimo tego ze zle sie sprzedaje.
                      nie wiem co kolega z poligonu na to. pozdrawiam blackexit
                      • agaa78 Re: Topdog 20.08.04, 12:47
                        Moje upodobania muzyczne sa ugruntowane i zadne inne radio mi nie odpowiada.
                        Hip hop tez..a muzyka rockowa w Polsce umiera:((((((((((((

Ja widze sens w tym, co powiedzialam. a czepianie sie czy istnieje taki nurt
                        jak polityczny jest bez sensu,bo jakos musialam to nazwac.poza tym nic to nie
                        wnosi do dyskusji. tak samo jak z kilku gatunków muzycznych zrobilo sie
                        kilkadziesiat...

• blackexit Re: Topdog 20.08.04, 12:48
                          agaa78 napisała:

> Moje upodobania muzyczne sa ugruntowane i zadne inne radio mi nie odpowiada.
                          > Hip hop tez..a muzyka rockowa w Polsce umiera:((((((((((((

a cos ty znasz zespol coma? rewelacja.

> Ja widze sens w tym, co powiedzialam. a czepianie sie czy istnieje taki nurt
                          > jak polityczny jest bez sensu,bo jakos musialam to nazwac.poza tym nic to nie
                          > wnosi do dyskusji. tak samo jak z kilku gatunków muzycznych zrobilo sie
                          > kilkadziesiat...

rozbarajajacy tekst. pozdrawiam blackexit
                          • albert_c Aga 20.08.04, 12:55
                            moim zdaniem bredzisz, Mr Black zagnal Cie w tzw rog i nie jestes w stanie
                            wydukac z siebie nic sensownego...niestety.
                            ps. wiec ktorzy wg Ciebie to ci wielcy, ktorzy zasluguja na nasza pamiec?
                            • blackexit Re: Aga 20.08.04, 12:56
                              albert_c napisał:

> moim zdaniem bredzisz, Mr Black zagnal Cie w tzw rog i nie jestes w stanie
                              > wydukac z siebie nic sensownego...niestety.
                              > ps. wiec ktorzy wg Ciebie to ci wielcy, ktorzy zasluguja na nasza pamiec?

ci co to nie pisali poezji "z nurtu politycznego". pozdrawiam blackexit
                              albercik dajmy spokoj dziewczynie po dyskusji juz wiecej wie, a przynajmniej
                              sie zastanowi. pozdrawiam blackexit
                              • agaa78 Re: Aga 20.08.04, 13:02
                                Pewnie, ze wiecej wiem. Wiem juz na czym polegaja tu dyskusje-na zmieszaniu
                                ludzi z blotem i zapedzaniu w kozi róg...taki jest wasz cel? To gratuluję
                                postawy, nie przyjmującej innego zdania od waszych.

Zycze powodzenia w bredzeniu o polityce i sluchaniu hip hopu.
                                • albert_c Re: Aga 20.08.04, 13:06
                                  agaa78 napisała:

> Pewnie, ze wiecej wiem. Wiem juz na czym polegaja tu dyskusje-na zmieszaniu
                                  > ludzi z blotem i zapedzaniu w kozi róg...taki jest wasz cel? To gratuluję
                                  > postawy, nie przyjmującej innego zdania od waszych.

* Aga, zrozum jedyna szansa aby nie dac sie zapedzic jest uzywanie argumentow,
                                  chcoiazby w miare logicznych

> Zycze powodzenia w bredzeniu o polityce i sluchaniu hip hopu.

* a dziekuje...a cos mi sie tak zdaje ze o tej polityce to Ty zaczelas
                                  bredzic...sluchalas kiedykolwiek hip-hop czy tez tak wybiorczo jak z
                                  tworczoscia Milosza mialas do czynienia o ferujesz wyroki bazujace na swojej
                                  niewiedzy?
                                  • agaa78 Re: Aga 20.08.04, 13:12
                                    """uzywanie argumentow,
                                    > chcoiazby w miare logicznych

Ty nie podales zadnego, jedynie cytat

"""sluchalas kiedykolwiek hip-hop

pewnie,ze tak-slychac go niestety wszedzie..

"""tworczoscia Milosza mialas do czynienia o ferujesz wyroki bazujace na swojej
                                    > niewiedzy?

A moze wykaz sie znajomoscia tworczosci Milosza zamiast udowadniac,ze ja jej
                                    nie znam.
                                • topdog69 Re: Aga 20.08.04, 14:32
                                  Nie chodzi o gonienui kogokolwiek, gdziekolwiek, ale na uświadomieniu czegoś
                                  komuś, aby nie był jak ta "...tabaka w rogu", tak mówił nam jeden z naszych
                                  wykładowcow.black pamiętasz? a że koleżanka ma swoje zdanie to tylko się
                                  cieszyć tylko coś za bardzo kształtowane przez naszą TV "P"?
                                  • agaa78 Re: Aga 20.08.04, 14:35
                                    to jeszcze mnie uswiadom i powiedz o co Ci cho z TV"P"?
                                    • topdog69 Re: Aga 20.08.04, 14:44
                                      agaa78 napisała:

> to jeszcze mnie uswiadom i powiedz o co Ci cho z TV"P"?
                                      uświadamiać obejrzyj sobie program tv i uświadom to sobie.
                                      • agaa78 Re: Aga 20.08.04, 14:46
                                        Rzecz w tym, ze od kilku lat nie mam telewizora...chyba nie trafiles,
                                        psycholgu.Ups!
                            • agaa78 Re: Aga 20.08.04, 12:56
                              a w czym i w jaki róg mnie zagnał?

• albert_c Re: Aga 20.08.04, 13:01
                                Aga moze zamiast ponownie sciemniac odpowiedz na pytanie...
                            • agaa78 Re: Aga 20.08.04, 13:05
                              Na pamiec zasluguje kazdy czlowiek.Wielkimi sa ludzie, ktorzy ROBIA cos dla
                              drugiego człowieka. Co zrobił Miłosz, skoro o nim mowa?

Miłosz jest rozumiem dla Ciebie tym WIELKIM?
                              • albert_c Re: Aga 20.08.04, 13:10
                                agaa78 napisała:

> Na pamiec zasluguje kazdy czlowiek.Wielkimi sa ludzie, ktorzy ROBIA cos dla
                                > drugiego człowieka.

* to jak juz zapodalas definicje prosze pojdz krok dalej i wyrazw koncu to kto
                                jest wg Ciebie tym ktory zasluguje na nasza pamiec.

> Co zrobił Miłosz, skoro o nim mowa?

* wiesz to rozmowa na wiele nocy, tworzyl, a dzielami swymi dawal nadzieje
                                bardzo wielu ludziom. Poza tym jestem przekoanny, ze jego mysli pozostana z
                                nami na dzisiatki lat, przynosil nam Polakom chlube zagranica i w kraju. Czy
                                mam wymieniac dalej...

> Miłosz jest rozumiem dla Ciebie tym WIELKIM?

* tak jest.
                                • agaa78 Re: Aga 20.08.04, 13:17
                                  Skoro podałam definicje i nadal domagasz sie odpowiedzi, to znaczy ze czytasz
                                  bez zrozumienia...kazdy czlowiek oznacz,ze kazdy czlowiek.Chcesz sie bawic w
                                  podawanie nazwisk? wiesz, to by była rozmowa na wiele nocy...

Dla mnie argument,ze trzeba kogos czcic, bo przyniosl chlube Polakom zagranica
                                  jest kiepski...Poza tym juz dawno rozdzielilam tworczosc od osoby,ale pewnie
                                  tego nie zzauwazyles,bo po co? Kazdy ma swoj gust, upodobania i mam prawo nie
                                  lubic tworczosci Milosza czy kogokolwiek innego.
                                  • blackexit Re: Aga 20.08.04, 13:20
                                    agaa78 napisała:

> Dla mnie argument,ze trzeba kogos czcic, bo przyniosl chlube Polakom
                                    zagranica
                                    > jest kiepski...Poza tym juz dawno rozdzielilam tworczosc od osoby,ale pewnie
                                    > tego nie zzauwazyles,bo po co? Kazdy ma swoj gust, upodobania i mam prawo nie
                                    > lubic tworczosci Milosza czy kogokolwiek innego.

pewnie ze mas zprawo jesli tylko ja znasz. ty sama przyznajesz z ejej nie znasz
                                    a do tego wydaje ci sie ze nalezy ona do "nurtu polictyznego".
                                    pozdrawiam blackexit
                                    • agaa78 Re: Aga 20.08.04, 13:22
                                      Czy potrzebujesz poznac cala tworczosc jakiegos artysty,zeby stwierdzic,ze nie
                                      podchodzi Ci ona? Ja sie tak katowac nie lubie.

A Ty znasz jego cala twoerczosc? Moze tez bys udowodnil,bo jak narazie tegi nie
                                      zrobiles..
                                      • blackexit Re: Aga 20.08.04, 13:26
                                        agaa78 napisała:

> Czy potrzebujesz poznac cala tworczosc jakiegos artysty,zeby stwierdzic,ze
                                        nie
                                        > podchodzi Ci ona? Ja sie tak katowac nie lubie.
                                        >
                                        > A Ty znasz jego cala twoerczosc? Moze tez bys udowodnil,bo jak narazie tegi
                                        nie
                                        >
                                        > zrobiles..

nie wiemjak mozna cio cos udowodnic. troche przeczytalem troche mam w domu. ty
                                        sprawiasz wrazenie jakbys nie znala tego kompletnie tylko cos gdzies uslyszala
                                        ale moge sie mylic. inaczej mowiac to taki problem jak z asia w ziazku z wasza
                                        lewicowoscia wydaje sie wam ze milosz to wasz najwiekszy przeciwnik i dlatego
                                        go nie lubicie i tylko tle bez zwiazku z tym kim byl co napisal itd.
                                        pzodrawiam blackexit
                                        • agaa78 Re: Aga 20.08.04, 13:41
                                          ja tez nie wiem jak mam udowodnic,ze troche przeczytałm. Z reszta nie widze
                                          nawet sensu..

A z lewicowosci bym nie przesadzala...Milosz moim przeciwnikiem? Co ty
                                          wygadujesz?
                                          • Gość: Ana PODOBIEŃSTWA I RÓŻNICE IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.08.04, 16:23
                                            jednym się ago z miłoszem różnicie.on nie napisałby"z resztą"tylko
                                            ZRESZTĄ.natomiast łączy was fakt,że wzajemnie nie znacie swojej twórczości...
                                            • agaa78 Re: PODOBIEŃSTWA I RÓŻNICE 23.08.04, 07:42
                                              Masz racje-ale mysle, ze wiekszym zlem dla niego byłoby nalisanie imienia i
                                              nazwiska z małej litery!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Doucz sie, a potem douczaj innych...
                                              • Gość: Ana Re: PODOBIEŃSTWA I RÓŻNICE IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 10:12
                                                agusiu,pisanie małą literą(a nie "z małej litery") nazw i imion własnych w
                                                mailach,smsach,itp.nie jest błędem językowym.wielokrotnie wypowiadali się na
                                                ten temat chociażby profesorowie bralczyk i miodek(była nawet o tym"ojczyzna-
                                                polszczyzna).zanim zwrócisz komuś uwagę,poducz się trochę,po co się wygłupiać...
                                                • agaa78 Re: PODOBIEŃSTWA I RÓŻNICE 26.08.04, 07:54
                                                  Nie rozsmieszaj mnie prosze...blad jezykowy to jedno, a szacunek dla drugiego
                                                  czlowieka (uwazanego z reszta przez Ciebie za autorytet i wielkiego patriote)to
                                                  drugie.Wybacz,ale cokolwiek nie mysle o Tobie,Miloszu czy Walesie, nigdy nie
                                                  napisze Waszych nazwisk mała literą, i to jeszcze z premedytacja!

Szanujmy sie nawzajem. I nie chodzi tu tylko o pisanie nazwisk mala litera,ale
                                                  o czepianie sie bzdur.Chociaz w Twoim przypadku jest to usprawiedliwione,bo
                                                  jedynym Twoim głosem w dyskusji sa uszczypliwosci w stosunku do bledu,ktory
                                                  mozesz mi wierzyc,nie wynika z braku wiedzy na temat ortografii..

Pozdrawiam wszystkich purystów lingwistycznych;)))
                                                  • anamar Re: PODOBIEŃSTWA I RÓŻNICE 26.08.04, 10:24
                                                    agaa78 napisała:

> Nie rozsmieszaj mnie prosze...blad jezykowy to jedno, a szacunek dla drugiego
                                                    > czlowieka (uwazanego z reszta przez Ciebie za autorytet i wielkiego patriote)
                                                    to
                                                    >
                                                    >
                                                    drugie..........................................................................
                                                    ................................................................................
                                                    agusiu.zasady ortografii nie zajmują się szacunkiem.skoro o szacunku mowa,to
                                                    jak możesz zarzucać mi brak szacunku do miłosza,pisząc jednocześnie,że uważam
                                                    go za autorytet i patriotę.coś u ciebie z logiką na
                                                    bakier...

Wybacz,ale cokolwiek nie mysle o Tobie,Miloszu czy Walesie, nigdy nie
                                                    > napisze Waszych nazwisk mała literą, i to jeszcze z
                                                    premedytacja!...................................................................
                                                    ...to miłe,ale jakoś nie przeszkodziło ci to w opluciu miłosza.a co ma tu do
                                                    rzeczy wałęsa?
                                                    >

> jedynym Twoim głosem w dyskusji sa uszczypliwosci w stosunku do bledu,ktory
                                                    > mozesz mi wierzyc,nie wynika z braku wiedzy na temat
                                                    ortografii......................................................................
                                                    ..jeżeli robisz byki ortograficzne,to z czego one wynikają?natomiast to
                                                    nieprawda,że"jedynym moim głosem...itd".wystarczy przeczytać cały wątek.spróbuj
                                                    może?
                                                    >
                                                    > Pozdrawiam wszystkich purystów
                                                    lingwistycznych;))).............................................................
                                                    w imieniu purystów ortograficznych(bo przecież nie lingwistycznych,czy na pewno
                                                    rozumiesz to słowo?)serdeczne bóg zapłać!
                                                  • agaa78 Re: PODOBIEŃSTWA I RÓŻNICE 26.08.04, 12:19
                                                    skoro o szacunku mowa,to
                                                    > jak możesz zarzucać mi brak szacunku do miłosza,pisząc jednocześnie,że uważam
                                                    > go za autorytet i patriotę.coś u ciebie z logiką na
                                                    > bakier...

a ja chcialam pokazac brak logiki u Ciebie..

...to miłe,ale jakoś nie przeszkodziło ci to w opluciu miłosza.a co ma tu do
                                                    > rzeczy wałęsa?

jezeli uwazasz,ze oplułam Milosza to faktycznie nie mamy o czym
                                                    rozmawiasz.Kazda negatywna opinia o kims wg Ciebie jest opluciem?

"""w imieniu purystów ortograficznych

gdybys byla purystka ortograficzna nie pisalam bys nazwis mala litera.Nie
                                                    przekonalas mnie niestety.

• anamar Re: PODOBIEŃSTWA I RÓŻNICE 26.08.04, 13:35
                                                    agaa78 napisała:

> a ja chcialam pokazac brak logiki u
                                                    Ciebie..........................................................................
                                                    .no,to się nie udało...kolejny dowód na to,że najcięższa nawet praca nie
                                                    zastąpi
                                                    talentu...

>
                                                    > jezeli uwazasz,ze oplułam Milosza to faktycznie nie mamy o czym
                                                    > rozmawiasz.Kazda negatywna opinia o kims wg Ciebie jest
                                                    opluciem?.......................................................................
                                                    ................................................................................
                                                    to"oplucie"to oczywiście skrót myślowy...ale usprawiedliwiony.piszesz
                                                    nieprawdziwe bzdury o człowieku,który nawet nie został pochowany(np.,że nie był
                                                    patriotą,bo wyjechał z kraju),wypowiadasz się negatywnie o jego twórczości
                                                    noblisty,pisząc też,że właściwie to jej nie znasz...powielasz banialuki"gazety
                                                    polskiej"...nie dziw się więc,że użyłam takiego słowa.
                                                    >
                                                    >
                                                    > gdybys byla purystka ortograficzna nie pisalam bys nazwis mala litera.Nie
                                                    > przekonalas mnie
                                                    niestety........................................................................
                                                    .z tego wniosek,że profesor bralczyk też nie jest purystą.szkoda też,że nie
                                                    odniosłaś się do innych kwestii...
                                                    >
                                                    >
                                      • Gość: Ana Re: Aga IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.08.04, 16:18
                                        może aga lubi tylko te wiersze,które zna?
                                  • albert_c Re: Aga 20.08.04, 13:22
                                    nie lubic czy odrzucac dlatego ze sie jej nie rozumie to jest roznica, wcale
                                    niedelikatna.

a co do nazwisk: chcialem abys skonretyzowala swoje mysli, bo tak to poruszasz
                                    sie na polu abstrakcji. chodzi o to abys zarysowala kontrast jezeli Milosz nie
                                    zasluguje to kto w takim razie.
                                    powody dla ktorych negujesz wielkosc Milosza mozna by ze zdumiewajaca latowscia
                                    przyczepic do wielu wybitnych Polakow, chocby A. Mickiewicza...chocby Papieza
                                    (no przeciez wyjechalz kraju)...
                              • blackexit Re: Aga 20.08.04, 13:15
                                agaa78 napisała:

> Na pamiec zasluguje kazdy czlowiek.Wielkimi sa ludzie, ktorzy ROBIA cos dla
                                > drugiego człowieka. Co zrobił Miłosz, skoro o nim mowa?

kurcze skopiowalas bezdennie glupi tekst walesy do turowicza "chodz pan powiedz
                                cos pan zrobil dla Polski" walesa potem za niego przepraszal...

>
                                > Miłosz jest rozumiem dla Ciebie tym WIELKIM?

a no jest. pozdrawiam blackexit
                                • agaa78 Re: Aga 20.08.04, 13:20
                                  oj jak mi przykro, ze znowy w gust nie trafiłam....

to moze Ty napiszesz kim dla Ciebie jest patriota? ten WIELKI?
                                  • blackexit Re: Aga 20.08.04, 13:29
                                    agaa78 napisała:

> oj jak mi przykro, ze znowy w gust nie trafiłam....
                                    >
                                    > to moze Ty napiszesz kim dla Ciebie jest patriota? ten WIELKI?

nie wiem czy milos zbyl wielki patriota chyba nie spodobalo by mu sie takie
                                    pytanie. patriota to ktos kto lubi swoj kraj patriota jest tym wiekszy im
                                    wiecej dla tego kraju zrobil (celowo lubprzypadkiem) na ile milosz celowo a na
                                    ileprzypadkiem to ja nie wiem. martwil sie o polske troche o niej pisal. chyba
                                    ja kochal. mial talent stal sie slawny. tyle. pozdrawiam blackexit
                                    • agaa78 Re: Aga 20.08.04, 13:52
                                      Roznica miedzy nami polega na tym,ze wg mnie niewiele zrobil dla kraju.NIe
                                      umniejszam mu zaslug w dziedzinie literatury, zawsze zostanie wazna osoba w
                                      historii literatury,ale to nie wystarczy,zeby byc "bogiem". Pewnie Ty tez
                                      martwisz sie o Polske, moze ja kochasz.ALe czy ktokolwiek to zauwazy?

• blackexit Re: Aga 20.08.04, 14:16
                                        agaa78 napisała:

> Roznica miedzy nami polega na tym,ze wg mnie niewiele zrobil dla kraju.NIe
                                        > umniejszam mu zaslug w dziedzinie literatury, zawsze zostanie wazna osoba w
                                        > historii literatury,ale to nie wystarczy,zeby byc "bogiem".

ktos z niego robi "boga?"

Pewnie Ty tez
                                        > martwisz sie o Polske, moze ja kochasz.ALe czy ktokolwiek to zauwazy?

no widac robie za malo bez sensuporownywac mnie do milosza. mnie to moze nawet
                                        na centralnym nie beda chcieli pochowac. chyba ze asia zalatwi jakos przez
                                        gmine. pozdrawiam blackexit
                                        • agaa78 Re: Aga 20.08.04, 14:25
                                          Bron Boze nie porównuje Cie do Miłosza. Jeśli już to raczej jego do nas
                                          wszystkich..

Czemu uwazamy go za wielkiego Polaka (jesli nie podoba Ci sie "bog"),skoro sam
                                          mówil,ze Litwa jest jego ojczyzna?
                                          • blackexit Re: Aga 21.08.04, 12:08
                                            agaa78 napisała:

> Bron Boze nie porównuje Cie do Miłosza. Jeśli już to raczej jego do nas
                                            > wszystkich..
                                            >
                                            > Czemu uwazamy go za wielkiego Polaka (jesli nie podoba Ci sie "bog"),skoro
                                            sam
                                            > mówil,ze Litwa jest jego ojczyzna?

dla mickiewicza rowniez podobnie jak dla ciebie pomorze zachodnie. milosz
                                            urodzil sie w czasach gdy nie bylo granicy miedzy wilnem a polska.
                                            pozdrawiam blackexit
                                            • agaa78 Re: Aga 23.08.04, 07:49
                                              dla mickiewicza rowniez podobnie jak dla ciebie pomorze zachodnie. milosz
                                              > urodzil sie w czasach gdy nie bylo granicy miedzy wilnem a polska.
                                              > pozdrawiam blackexit

Z tym sie zgadzam, ale uwazal Polske za miejsce emigracji,pierwszej z
                                              reszta,wiec równiez Kalifornia byla jego ojczyzna?
                                              • blackexit Re: Aga 23.08.04, 10:06
                                                agaa78 napisała:

>
                                                > Z tym sie zgadzam, ale uwazal Polske za miejsce emigracji,pierwszej z
                                                > reszta,wiec równiez Kalifornia byla jego ojczyzna?

nigdy o tym nie spominal z tego co mi wiadomo. pozdrawiam blackexit
                                                • agaa78 Re: Aga 23.08.04, 11:05
                                                  Moje związki z Polską to przede
                                                  wszystkim, związki języka, ale nie wspomnienia dzieciństwa, lat szkolnych czy
                                                  uniwersyteckich; - Czyli wraca Pan po prostu do miejsca pierwszej emigracji. -
                                                  Tak, wracam do miejsca pierwszej emigracji. (...)"

• agaa78 Re: Topdog 20.08.04, 12:55
                            """"a cos ty znasz zespol coma? rewelacja.

Znam, w koncu slucham Trojke;)A slyszales zespol Gdzie Cikwiaty? Istnieje juz
                            ponad 10 lat i nie udalo im sie wybic. A Coma jest ludzaco do niego podobna,
                            przynajmniej ten kawałek,który w kółko puszczają.Moze dlatego mnie chlopaki nie
                            powalili na kolana.

Rozbrajajaco szydzisz z drugiego człowieka

• blackexit Re: Topdog 20.08.04, 12:59
                              agaa78 napisała:

> """"a cos ty znasz zespol coma? rewelacja.
                              >
                              > Znam, w koncu slucham Trojke;)A slyszales zespol Gdzie Cikwiaty? Istnieje juz
                              > ponad 10 lat i nie udalo im sie wybic. A Coma jest ludzaco do niego podobna,

dla mnie podobna do kultu mojego ulubionego i to jest wielki plus.

>
                              > Rozbrajajaco szydzisz z drugiego człowieka

wybacz po chrzescijansku. pozdrawiam blackexit
                      • topdog69 Re: Topdog 20.08.04, 14:26
                        Mamy literaturę owszem ale ukrywa się po różnych wydawnictwach niszowych to co
                        wychodzi jako best-selery to raczej kiepskie, choć nie zawsze, a może czytałem
                        nie właściwe. Co do muzyki to powiedziałbym że jest dobrze, choć w trójce teraz
                        tyle jezzu co kot napłakał(w środku nocy), ramówka już prawie jak z zetki,czy
                        rmf (wielki plus za rmf clasic, którego nota bene nie moę odbierać u siebie,
                        ale jak jestem w gościnie w Szczecinie to nie omieszkam posłuchać), dwójka
                        trzyma się mocno.
            • piotr33k2 Re: agaa 20.08.04, 13:16
              agaa przecież miłosz wyjechał czy też został po to aby móc pisać to co pisał i
              tworzyć to co tworzył bez obawy i szczerze więc ten twój argument jest
              chybiony ,tak zresztą robiło wielu twórczych polaków w histori .
      • dexim Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? 24.08.04, 09:31
        topdog69 napisał:

> Banda analfabetów i ignorantów!!!!
        > Do książek!!!!

Proszę bardzo:
        1. Wypowiedź Cz. Miłosza odnosząca się do sytuacji z 1939 roku, gdy Rosjanie
        zajęli Wilno: "Było mi żal tego miasta", ale "nie doznałem niczego podobnego
        podczas podboju Polski przez Hitlera" ("Rodzinna Europa").
        2. W książce "Prywatne obowiązki" deklarował: "żeby być pełnym człowiekiem,
        trzeba się wynarodowić".
        3. Napisał wręcz: "dla Polski nie ma miejsca na ziemi" ("Rok
        myśliwego"), "gdyby mi dano sposób, wysadziłbym ten kraj w powietrze"
        ("Rodzinna Europa"), "Polska to Ciemnogród" ("Prywatne obowiązki").
        4. W 1996 r. w "Tygodniku Powszechnym" pisał: "patriotyzm i ojczyzna, czyli
        wartości zbiorowe. Jest mi to najzupełniej obce"...
        5. "Przyznaję się, na 'polskość' jestem alergiczny" ("Prywatne obowiązki").
        6. We wierszu "Moja wierna mowo" czytamy: "Bo ty jesteś mową upodlonych,/ mową
        nierozumnych i nienawidzących siebie bardziej niż innych narodów,/ mową
        konfidentów, mową pomieszanych,/ chorych na własną niewinność".
        7. W roku 1996 w "Tygodniku Powszechnym" oświadczył: "Do Litwy, kraju mych
        przodków, chętnie się przyznaję..."
        8. We wierszu "Natura" oficjalnie wyznaje: "Na jakże długo starczy mi nonsensu
        Polski".
    • agaa78 Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? 20.08.04, 08:10
      NIe bede sie wdawac w dyskusje, bo uwazam,ze po smierci takich rzeczy sie nie
      robi. Chce tylko powiedziec,ze nigdy nie uwazalam Milosza za patriote,bo nie
      moze nia byc osoba, ktora wyjezdza z kraju i krytykuje go na odleglosc.To
      potrafi kazdy...

Artykul fakt-ukazal sie po smierci, ale ksiazka zostala napisana wczesniej..

A Polacy tacy juz sa-Polak dostal Nobla,wiec trzeba go czcic,nie wazne kim byl
      i jak ich traktował.
      Pozdrawiam
      • Gość: Marian Pażdzioch Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? IP: *.ksiazat.v.pl 20.08.04, 08:48
        • deser_t Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? 20.08.04, 09:04
          A moim zdaniem, wszystkie "zarzuty" wobec Miłosza wymienione w "artykule" są
          prawdziwe. Wszystkie przypisywane Mu cytaty i poglądy są naprawdę jego.

Tyle tylko, że wyrwane są z kontekstu. To stary chwyt wszelkiej maści
          populistów, aczkolwiek uwielbiany przez najrózniejszej maści "narodowców" i w
          ten sposób możemy udowodnić antypolskość wszystkim naszym wieszczom, którzy
          mieli czelność wytykać polakom ich wady. Zgadzam się z Miłoszem i widze, że
          nawet tu, na tym forum wyznaje bliskie i Jemu poglądy - czyż nie krytykujecie
          chociażby nadmiernego oszołomstwa katolików? I co, też poprzez to jesteście
          antypolscy?

Szkoda więcej marnować klawiatury na zajmowanie się bzdurami drukowanymi w
          Naszym Dzienniku.
      • Gość: Ana Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.08.04, 16:17
        pewnie,aga co tam jakiś nobel.to zdanie,że "nie jest patriotą,bo wyjechał"też
        fajne.gratulacje.
    • Gość: norwid Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.04, 09:49
      a myśl sobie co chcesz. czesiu odszedł w zaświaty.
    • albert_c rzeka 20.08.04, 09:54
      Wieslaw Wladyka (zreszta prof UW) dzis rano w radio tok fm bardzo ladnie
      splentowal artykul z NS: 'wsrod prof jest taki sam odsetek kretynow jak np
      wsrod taksowkarzy' - niech te slowa stana sie takze komenatrzem moim dla art
      zamieszczonego w anszym dzienniku...
      • Gość: mickiewicz UWAGA !!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.04, 10:02
        a w ogóle to po co nam poezja? hę? miłosz miły był i fajno. reszta jest
        milczeniem. miłosz czesław nieźle brzmi prawie jak z poematu. w każdym razie
        dzieci szkolne długo jeszcze czesława czytać będą. a mnie to wszystko rybka, no
        bo co z tego kim czesław był skoro i tak świętym stał się już lata całe temu. a
        zresztą może i nie rybka gdyz odrazą napawa fakt, że czci sie poetów i prof.
        literatury w kraju gdzie sie nawet książek nie czyta - jednym słowem obłuda i
        ignorancja czyli skretynienie. po prostu taka polska moda.
        • ja_aska Re: UWAGA !!! 20.08.04, 10:30
          książki się czyta tylko mało kto je kupuje. ceny są kretyńskie.
          • agaa78 Re: UWAGA !!! 20.08.04, 10:32
            to, ze Ty czytasz, nie znaczy ze "sie czyta". Ludzie naprawde rzadko siegaja po
            literature..szczególnie Ci, ktorzy maja juz rodziny i kupe obowiazków z tym
            zwiazanych. i telewizory..
            • ja_aska aga 20.08.04, 12:13
              większość moich znajomych ma rodziny, obowiązki i tv a czasem kompy, ale nadal
              czyta. rzadziej kupuje a częściej pożycza od znajomych.
              • Gość: XYZ Re: aga IP: 213.155.191.* 20.08.04, 12:53
                Powiem jednak, że mimo, iż nie pałam miłością do Wybiórczej, Literatura XX
                wieku jest fajnym prezentem:) Nie udało mi się jedynie Gravsa kupić, ale mam
                starsze wydanie:)))
                • ja_aska Re: aga 20.08.04, 13:15
                  fajny pomysł ale wszystko to już mam. rodzice kolekcjonowali (czytając
                  oczywiście).
                  • Gość: XYZ Re: aga IP: 213.155.191.* 20.08.04, 13:55
                    A co mi z tego, ze rodzice kolekcjonowali. Teraz mam swoje własne... mój Skarb;)
                    • skuter70 Re: aga 20.08.04, 14:08
                      >mój Skarb;)

ja sie nie znam na skarbach ale z tego co o tobie mowia rozumiem, ze chodzi o
                      lenina dziela wszystkie:)
                      • Gość: XYZ Re: aga IP: 213.155.191.* 20.08.04, 14:24
                        Wierzysz w wszystko co ci mówią? Nie za stary na to jesteś? A co do kolekcji
                        dzieł Lenina, to mam za mała chałupke by je pomieścić;)
                        • skuter70 Re: aga 20.08.04, 14:26
                          Gość portalu: XYZ napisał(a):

> Wierzysz w wszystko co ci mówią? Nie za stary na to jesteś?

stary?????!!!!
                          no to wojna mosci panowie!
                          • Gość: XYZ Re: aga IP: 213.155.191.* 20.08.04, 14:35
                            Make love no war:)) XYZ natychmiast się poddaje:)
                    • albert_c Re: aga 20.08.04, 14:40

. Teraz mam swoje własne... mój Skarb;
                      > )

* a imie jego Smeagol:))))
                      • Gość: XYZ Re: aga IP: 213.155.191.* 20.08.04, 14:59
                        Belzebub;)
                        • albert_c Re: aga 20.08.04, 15:02

> Belzebub;)

* chcialbys:))
                          jak nic wyszlo ze Smeagol (ale spoko zaakceptuje Cie, ale sluzyc mi nie
                          bedziesz ok? jakby co podam namiary na Frodo:)))))))
    • agaa78 Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? 20.08.04, 14:17
      "Jakie to jest uczucie wracać po 30 latach? - Bardzo się tego obawiam, bardzo.
      (...) Bardzo się boję - oczu. Tego, co zobaczę: brzydoty, czy ja wiem,
      architektury, spaproszenia krajobrazów. (...) Jedyna pociecha jest ta, że nie
      wracam do Wilna. To byłoby sto razy trudnej. Moje związki z Polską to przede
      wszystkim, związki języka, ale nie wspomnienia dzieciństwa, lat szkolnych czy
      uniwersyteckich; - Czyli wraca Pan po prostu do miejsca pierwszej emigracji. -
      Tak, wracam do miejsca pierwszej emigracji. (...)"

polecam lekture na Wyborczej "Miłosz o Miłoszu"
      • ja_aska Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? 20.08.04, 14:43
        skuti - co się śmiejesz, ja kiedyś dostałam w nagrodę za prowadzenie kroniki na
        ohapie dzieła lenina w oryginale.
        xyz - ja przejełam załą kolekcję i teraz jest MOJA!!!!!!!!!!!!!!!
        (mam wszystko Lema np)
        • skuter70 Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? 20.08.04, 14:48
          ja_aska napisała:

> skuti - co się śmiejesz, ja kiedyś dostałam w nagrodę za prowadzenie kroniki
          na
          >
          > ohapie dzieła lenina w oryginale.

nooo od razu wdac , ze zasluzona dzialaczka!

> (mam wszystko Lema np)

to lem nie ma juz nic:(
          • ja_aska skuti 20.08.04, 14:50
            moja kronika zdobywała wszędzie nagrody bo była świetna. same zdjęcia i tzw
            chmurki. a wtedy byłam dzieckiem więc się nie czepiaj.
            lem ma ale chyba mniej:-)
            • skuter70 Re: skuti 20.08.04, 14:53
              ja w dziecinstwie na zajeciach przygotowawczych do 1 maja przyklejalem nasza
              flage czerwonym do gory i sie nie chwale

ale moj pomysl racjonalizatoraki sie nie przyjal:(
              • Gość: XYZ Re: skuti IP: 213.155.191.* 20.08.04, 15:04
                Urodzony opozycjonista:)))
              • ja_aska Re: skuti 20.08.04, 15:04
                ja NARYSOWAŁAM CZERWONOARMISTĘ WDG WSZELKICH TECHNIK NA PAPIERZE milimetrowym
                i dostałam dwóję bo podobno mi wyszła małpa.
                • skuter70 Re: skuti 20.08.04, 15:15
                  trzeba bylo go narysowac mundurze a nie golego
                  i w takiej fajnej czapce z czubkiem i zwiazdoćka
                  • ja_aska Re: skuti 20.08.04, 15:17
                    toż elementy były! proporcje nie wyszły! np łapy do kolan:-)
    • gwiazda110 Re: A CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU? 20.08.04, 17:03
      Jeżeli Miłosz utożsamiał się bardziej z innymi narodami może niech Go pochowają
      w Wilnie albo najlepiej w Telawiwie bo myslę, że najwięcej zawdzięcza swoim
      braciom z Izraela rozrzuconym po całym świecie. W tym co pisał
      najprawdopodobniej wyrażał niechęć do Polaków, Polski i polskiej kultury, gdyż
      nie czuł się w żaden sposób związany z tym krajem będąc ŻYDO-LITWINEM i z
      przypadku POLAKIEM.Niestety prawda nie zawsze jest miła , przyjemna i
      wspaniała, bo obraz swój i wizerunek człowiek buduje przez całe życie, a
      bałwochwalcy w kilka chwil po jego śmierci.
      • piotr33k2 Re: A CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU? 20.08.04, 23:33
        głupszego i z kamienia ciosanego tekstu dawno nie słyszałem ,co za prymityw z
        ciebie gwiazdo, znikaj bo zaniżasz poziom i wstyd przynosisz takim nie dosyć
        że ciemniackim to idiotycznie kłamliwym tekstem.
      • blackexit Re: A CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU? 21.08.04, 12:13
        gwiazda110 napisała:

> Jeżeli Miłosz utożsamiał się bardziej z innymi narodami może niech Go
        pochowają
        >
        > w Wilnie albo najlepiej w Telawiwie

nie wiem czy odpowiaqdac bo zwyczajowo na takie brednie nie odpowadamy ale
        powiem tylko ze zmarl namaszczony sakramentami przez spowiednika ktory byl
        przy nim od roku jak glosi oficjalny komunika kosciola katolickiego, a moze
        ksiaz byl tez zyd i wszystko zalatwila diaspora za pieniadze z diamentow.
        pozdrawiam blackexit
    • masaladosa Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? 20.08.04, 17:29
      ohydne robaki juz dorwaly sie do trupa
      choc on nawet jeszcze nie w ziemi

ludzie ktorzy w zyciu nic nie osiagneli
      ktorzy sa tylko zalosnymi miernotami
      ktorzy nie maja odwagi zeby mowic co mysla w twarz
      i potrafia tylko szkalowac zmarlych
      bo wiedza ze ci juz nie odpowiedza
      zera moralne i intelektualne
      gnidy i zakaly tego gatunku
      i tego narodu
      niegodne nawet tego by ich
      nazwiska pojawialy
      sie obok tych wielkich

oni teraz maja uczte
      jedyna szanse aby zaistniec
      aby ktos chocby na chwile
      i chocby z obrzydzeniem
      ale wreszcie na nich spojrzal
      i wydalaja z siebie smierdzace pseudointelektualne miazmaty

zalosne obrzydliwe kreatury
      antysemickie ksenofobiczne padalce
      oslizle szowinistyczne glizdy
      jezeli wy nazywacie siebie polakami
      to ja nie chce nim byc

i rzygam na was...

mdosa
      ps-a milosz spocznie na skalce wbrew wam wszystkim robakom
      bo ostatecznie na szczescie zawsze jestescie przegrani...
      • Gość: Marian Pażdzioch Re: ciszej nad tą trumną... IP: *.ksiazat.v.pl 23.08.04, 08:27
        zmarł Czesław Miłosz
        Poeta
        • albert_c Polecam krytykom Cz. Milosza 23.08.04, 12:56
          'Małość chciałaby wszystkich ściągnąć do swego mizernego poziomu. Zaczyna się
          więc szukać jakiejś ukrytej drzazgi, a gdy jej nie ma lub jest znikoma, trzeba
          przynajmniej rzucić podejrzenie o niekompetencję albo, co nader modne, o
          niszczenie tradycyjnych polskich wartości. I wystarczy, by twórca żywił inne
          niż jakaś grupa polityczne przekonania, aby mu patriotyzmu i polskości odmówić.
          Za czasów PRL Miłosz był opluwany, i to z rozporządzenia najwyższych ówczesnych
          władz, które bały się jego coraz silniejszych wolnościowych wpływów. Dzisiaj,
          ponieważ był zawsze człowiekiem otwartym, krytykującym polską zaściankowość i
          wszelkiego rodzaju wąskie nacjonalizmy, stał się przedmiotem ataków(...)'

komentarz B. Skargi w dzisiejszej Gazecie.

ps. Masaladosa 150% racji...
    • grogreg Wypieprzyc Mickiewicza z Wawelu!!!! 24.08.04, 09:40
      Za "Litwo Ojczyzno moja"

Slowa krytyki wobec danej nacji sa dowodem na nienawisc autora do niej?
      A moze to troska. Swoja droga po przeczytaniu rzeczonego artykulu mysle ze
      przytoczone w nim cytaty sa wyjatkowo trafne.

Latwo jest kopac tego, ktory juz nie moze sie bronic.
      • Gość: debil a za rok bedzie smok IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.04, 07:21
        przecież Miłosza tak naprawde nie było wcale, to atrapa nie dajcie sie
        oszukać!!!!!
    • Gość: Fugazi Ignoranci, czytajcie poezję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 13:49
      Myślę że ś.p. Miłosz mi wybaczy, że zacytuję jego wiersz tym wszystkim na forum
      oraz z ND.
      Ignoranci !
      Czytajcie poezję, też Miłosza a nie pseudo-wypociny pseudo-polityków z pseudo-
      tygodników. Odnajdziecie odpowiedź na wasze pytania. Czy warto.

KTÓRY SKRZYWDZIŁEŚ

Który skrzywdziłeś człowieka prostego
      Śmiechem nad krzywdą jego wybuchając,
      Gromadę błaznów koło siebie mając
      Na pomieszanie dobrego i złego,

Choćby przed tobą wszyscy się skłonili
      Cnotę i mądrość tobie przypisując,
      Złote medale na twoją cześć kując,
      Radzi że jeszcze jeden dzień przeżyli,

Nie bądź bezpieczny. Poeta pamięta
      Możesz go zabić - narodzi się nowy.
      Spisane będą czyny i rozmowy.

Lepszy dla ciebie byłby świt zimowy
      I sznur i gałąź pod ciężarem zgięta.

Washington D.C., 1950
    • Gość: Andrzej S. Re: I CO MAM TERAZ MYSLEC O MIŁOSZU?? IP: 129.174.54.* 30.08.04, 21:18
      Slusznie wyraza pani watpliwosci w tak powaznej dla narodu sprawie. Ja tez je
      mialem i dlatego – jak zwykle w takich chwilach watpliwosci – siegalem do wielu
      zrodel, takze do samych dziel Milosza.

Dla kontrastu z jedyna tak podl~a~ wypowiedzia jaka spotkalem, wypowiedzia jak
      ocenilem msciwego ex-komunisty, pana Majdy w narodowym dzis przebraniu,
      powielana przez ND, podam ze w czasie mszy sw metropolity krakowskiego ks.
      kardynala Franciszka Macharskiego, homilie wyglosil metropolita lubelski
      arcybiskup Jozef Zycinski, ktory powiedzial: "Strofy Czeslawa Milosza ukazuja
      go jako poete zafascynowanego Bogiem".

Zarowno Ojciec Swiety w wyslamym telegramie jak i wybitni dostojnicy koscielni
      parokrotnie wspominali ze poezja Milosza byla zgodna z wartosciami
      chrzescijanskimi i nacechowana wiara w Boga. W liturgii slowa, arcybiskup
      wskazal, ze telegram Ojca Swietego powinien usunac wszelkie watpliwosci.

Nawiazal tez do tworczosci innych wybitnych Polakow pochowanych na Skalce,
      przestrzegajac: “O zlotym rogu wolnosci ktory mozna utracic jesli odcinajac sie
      od wiezi z Piotrem naszych czasow ugrzezniemy w wadach narodowych: pieniactwie,
      egoizmie, braku poczucia wielkiej wspolnoty ducha.”

Tym wlasnie pieniaczom, egoistom wyzutym z poczucia wspolnoty ducha
      przypomnial: “Ta roznica perspektyw w ujmowaniu fenomenu Milosza uczy nas
      pokory. Uswiadamiajac, ze nikt nie moze narzucic jedynie slusznej interpretacji
      tej poezji.”

Dalej arcybiskup przywolywal analogie smierci swietego Augustyna, ktorego
      smierc nastapila wsrod wrzaskow atakujacych Wandalow: “ale przynajmniej nikt
      nie wypowiadal ze byl poganinem, ze on sam przyjal chrzest dopiero w 33 roku
      zycia czy w mlodosci zwiazal sie z sekta.” – po dramatycznej palzie dodajac -
      “innym wypominamy”.
      Arcybiskup podziekowal oo. Paulinom za zgode na pochowanie Czeslawa Milosza na
      Skalce (czemu sprzeciwiali sie w zenujacy sposob roznej masci narodowcy).

Sam Milosz przyznal za zycia “tu sobie gadaja, a ja udaje sie przed Tron Panski
      ze swoja brudna dusza.”
      Tyle przynajmniej moge zrobic ja by pomoc panu dokonac wlasnej oceny i
      tworczosci i decyzji o pochowaniu poety, albo przynajmniej zachecic do
      zapoznania sie ocenami autorytetow i wybitnych osobistosci przedstawiajacych
      argumenty do ktorych pan Majda nawet sie nie zblizyl.

• Gość: aphex twin Katolicy - ludzie dzicy. IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.08.04, 21:47
        Wstyd mi za nich, wszedzie, czy w POlsce , czy za granica robie porazke nam,
        normalnym ludziom. Czytam regularnie Nasz Dzienik, i slucha RM , tylko po to
        aby przynajmniej sprobowac zrozumiec ich sposob patreznia na swiat, ich
        nienawisc do wszystkiego co nie ma zwiazku z "KOSCIOLEM". #
        Banda prostakow modlaca sie do polmartwego dziadka z trzesacymi sie dlonmi.
        • agaa78 Re: Katolicy - ludzie dzicy. 31.08.04, 08:22
          Jesli identyfikujesz wszystkich katolikow z Naszym Dziennikiem czy Radiem
          Maryja to jestes chory..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka