Dodaj do ulubionych

Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?!

IP: *.nitka.net.pl 23.08.04, 19:51
Czas "czyscca" w postaci prezydentury Pana Jurczyka powoli dobiega konca.
Czy ten czas zostal wykorzystany przez szczecinskie elity polityczne? Czy te
elity zwarly szeregi w celu znalezienia tego jednego jedynego kandydata?
Czy malostkowosc, badz powiazania polityczno-prywatne wezma
gore ...........a wybory wygra ponownie osoba niekompetetna.Dlatego aby
uniknac takiej sytuacji wskazuje Pana Litwinskiego jako kandydata na
przyszlego Prezydenta miasta Szczecina.
Wydaje sie , ze takim czlowiekiem moze byc Arkadiusz Litwinski.Obserwujac
poczynania Pana Arka widze czlowieka opanowanego, dobrze sie wyslawiajacego,
spokojnie podchadzi do wielu drazliwych problemow miasta, czego nie moge
(niestety) powiedziec o Pani Teresie Lubinskiej badz o poani Jacynie-Witt.O
innych nawet nie bede sie wypowiadal bo to "smiec polityczny".
Byc moze Pan Arkadiusz ma wady (kto ich nie ma?) jednak zdecydowanie swoim
inteligentnym postepowaniem wzbudza szacunek oraz uznanie.
Zastanawiam sie czy Pan Litwinski chcialy "rzadzic" naszym miastem, nie wiem
tez czy nie wyswiadczam Panu Arkowi "pyrrusowej" przyslugi, mysle jednak, ze
czas rozpoczac dyskusje.

Sumienie i slowo czynia czlowieka krolem ziemi.
Obserwuj wątek
    • student1 Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 23.08.04, 20:12
      tak
      jest taki ładniutki
      ma urocze rumieńce
      i tak kwieciście wypowiada się
      ubiera się w garnitury
      potrafi dbać o interesy
      doskonale dogaduje się z kolegami
      a indla pań bywa szarmancki
      postępuje inteligentnie
      a nawet kulturalnie
      mieszkańców traktuje z wyższością na jaką zasługują
      myślę że część mieszkańców Szczecina zasłużyła na tak wspaniałego prezydenta
      jakim byłby Arkadiusz Litwiński
      nie tylko załużyła
      miałaby z tego tytułu wymierne korzyści
      część
      • Gość: Ana Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 15:59
        ma więc wszystkie te zalety,których brakuje paniom jacynie-witt i lubińskiej...
    • masaladosa Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 23.08.04, 21:43
      Gość portalu: Gryf napisał(a):
      > Zastanawiam sie czy Pan Litwinski chcialy "rzadzic" naszym miastem, nie wiem
      > tez czy nie wyswiadczam Panu Arkowi "pyrrusowej" przyslugi, mysle jednak, ze
      > czas rozpoczac dyskusje.

dyskusja jest zdecydowanie przedwczesna
      bo jezeli nie nastapi jakis kataklizm
      a na takowy sie niestety nie zanosi
      obecna cudowna ekipa bedzie niszczyc to niesz(czesne) miasto
      jeszcze przez dwa lata

w naszej polityce to jest cala epoka
      i wszystko moze sie jeszce zdarzyc

a wywolujac teraz kandydature pana litwinskiego
      mozesz zaiste wyswiadczyc mu przysluge niedzwiedzia
      bo pyrrusowe to moze byc jego ewentualne zwyciestwo...

mdosa
      • piotr33k2 Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 23.08.04, 22:54
        na pewno nie byłby złym prezydentem ale to troche czcze gadanie i zgadzam sie z
        masaladosą .
        • absztyfikant Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 23.08.04, 23:28
          To bardzo interesujaca i bez watpienia warta powaznego rozwazenia kandydatura.
          bardzo szanuje u radnego L. cos, co zwykle nazywamy przewidywalnoscia. Wiem, ze
          nie jest zdolny do podejmowania wariackich decyzji, jestem takze gleboko
          przekonany, ze radny L. w swojej dzialanosci publicznej przede wszystkim stawia
          na rozum, anie tylko na emocje.

Moi przedmowcy maja jednak racje. Glupio jest dzielic skore na niedziwiedzi, a
          raczej na MISIU. Jurczyk jeszcze, niestety, jest prezydentem naszego miasta.

Natomiast ciekawa jest wypowiedz studenta1, sympatyka klubu radnych "Od Nowa".
          Byla to piekna probka paszkwilanckiego stylu, ktory nie mozna okreslic inaczej
          niz ubeckim.

• buddy Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 24.08.04, 07:18
            ja mam lepszą propozycję absztyf lub blacki na prezydenta przecież tak dobrze
            znają meandry szczećińskiej polityki ;)
            • blackexit Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 24.08.04, 09:34
              buddy napisał:

> ja mam lepszą propozycję absztyf lub blacki na prezydenta przecież tak dobrze
              > znają meandry szczećińskiej polityki ;)

ja niestety nie znam meandrow szczecinskiej polityki. widze jedynie te rozne
              ufole co to dorwaly sie do wladzy w koszyczku z agrestem pana dzialkowca i nie
              podba mi sie to. pozdrawiam blackexit
          • student1 Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 24.08.04, 08:22
            nie rozumiem
            jak chwalę Litwińskiego
            pupilka kilku forumowiczów związanych skądinąd z PO
            to źle
            a ja uważam że dla tych osób on naprawdę będzie dobrym prezydentem
            • buddy Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 24.08.04, 08:25
              pewnie napewno wtedy zmienią się relacje na forum komuch przejdą do kontrataku
              a platformersi przejdą do obrony już się nie mogę doczekiać :)
    • Gość: krust Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! IP: *.espol.com.pl 24.08.04, 07:48
      Chyba już rok minął jak na tym forum pisałem, że p. AL może być dobrym
      przywódcą naszego miasta. Nie macie racji, że jeszcze za wcześnie kreować
      kandydatury. Właśnie już teraz czas na przygotowania. Potem może być tak, że
      zjawi się "spadochroniarz", niezwykle elokwentny, wygadany, opalony,
      superprzystojny i porwie masy.... do nikąd. Pan Litwiński to świetny pomysł na
      prezydenturę Szczecina!!
    • Gość: citizen Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.08.04, 08:09
      tak!! niech nam pupuś panuje!! ja chcę pupusia!! areczku?! gdzie jesteś?!
      cmok. cmok
      • buddy Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 24.08.04, 08:26
        radny L na prezydenta wszystkich polaków ;)
    • hans_kloss_szczecin Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 24.08.04, 08:48
      Jak dla mnie, to na razie jedyna akceptowalna kandydatura.
      Lecz, powinien się Arek jeszcze nauczyć panowania nad emocjami. Przykład,
      wczoraj w TVP3 w rozmowie o usunięciu wiceprezydenta Pan Arek strasznie
      się 'podkręcił', zaczął się nawet jąkać ... A to niedobrze, chociaż mając już
      sporą praktykę w kontaktach z madiami, czy w dyskusjach politycznych ze swoimi
      oponentami, musi się jeszcze sporo nauczyć - jakiś seans u Piotra Tymochowicza
      by się przydał;)
      • Gość: XYZ Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! IP: 213.155.191.* 24.08.04, 09:10
        No kolego, Arek musi się wyzbyć kilku innych przywar:
        nadmiernej miłości własnej,
        kaczego postrzegania świata, czyli kaczorozis vulgaris, przejawiającej się
        wyskakiwaniem z PRLem zawsze wtedy, gdy brak argumentacji,
        sztucznej swady w mowie, czyli więcej treści mniej efektu,
        porzucenie swoistego kombatanctwa (śmiesznego z racji jego wieku)
        cóż i tak na niego nie zagłosuję w konfrontacji z pewnym kandydatem, np.
        Jackiem. Jednak wybór pomiędzy Lubińską a Arkiem będzie taki jak powiedział
        Michnik wypiję pół litra i do urny...
        • hans_kloss_szczecin Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 24.08.04, 12:47
          O nie, tylko nie Yacek !!!

Dlaczego:
          1) Ze względów czysto ideologicznych
          2) Nie podzielił się kiedyś ze mną lizakiem

XYZ - czytam Twoje wypowiedzi i zastanawiam się czy Ty tak długo spałeś (jakieś
          4 lata) i się dzisiaj obudziłeś ?
          Balka Prezydentam ?
          Kwach - przedwodniczący dużej(?!) centrolewicowej partii ?
          • Gość: XYZ Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! IP: 213.155.191.* 24.08.04, 12:56
            Dlaczego:
            > 1) Ze względów czysto ideologicznych
            > 2) Nie podzielił się kiedyś ze mną lizakiem
            To twój problem, mi Jacek lizaka dał, może ciebi po prostu nie lubi...

XYZ - czytam Twoje wypowiedzi i zastanawiam się czy Ty tak długo spałeś (jakieś
            >
            > 4 lata) i się dzisiaj obudziłeś ?
            > Balka Prezydentam ?
            > Kwach - przedwodniczący dużej(?!) centrolewicowej partii ?

Uwazam, że Belka bedzie Prezydentem, a nigdzie nie napisałem, ze Kwach bedzie
            przewodniczącym, raczej patronem...

Zobaczymy jak będzie twoja pobódka jesienią 2005.
            • hans_kloss_szczecin Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 24.08.04, 13:12
              Tobie dał lizaka, widziałem. Kilku innych jemu (tobie) podobnych też jadło te
              lizaki. Jednak pozostała większość, mogła tylko pomarzyć o słodyczach,
              oblizywała się i patrzyła z zazzdrością z daleka, wiedząc, że te lizaki miały
              być też dla nich ...
            • Gość: mim Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 24.08.04, 14:32
              jeżeli już to "pobudka"- nieuku .
              • Gość: XYZ Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! IP: 213.155.191.* 24.08.04, 14:44
                Dziekuję za korektę. Proszę o nr tel. albo maila będę ci wysyłał teksty. A jak
                rozumiem to tyle w kwestii meritum.
          • Gość: Ana Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 16:20
            on nie spał,to piwo z marychą....
      • hans_kloss_szczecin Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 28.09.04, 21:15
        hans_kloss_szczecin napisał:

> Jak dla mnie, to na razie jedyna akceptowalna kandydatura.
        > Lecz, powinien się Arek jeszcze nauczyć panowania nad emocjami. Przykład,
        > wczoraj w TVP3 w rozmowie o usunięciu wiceprezydenta Pan Arek strasznie
        > się 'podkręcił', zaczął się nawet jąkać ... A to niedobrze, chociaż mając już
        > sporą praktykę w kontaktach z madiami, czy w dyskusjach politycznych ze
        swoimi
        > oponentami, musi się jeszcze sporo nauczyć - jakiś seans u Piotra
        Tymochowicza
        > by się przydał;)

We wczorajszym sławnym głosowaniu (Pogoń+opłaty targowe)prawdopodobnie Pan Arek
        głosował na NIE.
        Przykre to, ale w związku z powyższym nie mam w tej chwili dobrego kandydata na
        przyszłego prezydenta naszego miasta ... ;/

Nie wiem jakie ambicje ma Arkadiusz Litwiński, ale tym głosowaniem bardzo
        przymknął sobie drzwi do kariery politycznej - przynajmniej w Szczecinie. Taka
        postawa Litwińskiego mnie trochę zdziwiła czytając jego wypowiedzi w wątku
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=15980414&a=15980414 sądziłem, że
        jeżeli nie będzie na TAK to przynajmniej wstrzyma się od głosu ... A tu taka
        przykra niespodzianka. Ja rozumiem, że POPiS miało swoją koncepcję doraźnego
        wspomagania Pogoni, ale pomysł ten wysunęli dopiero po koncepcji
        prezydeckiej ... Dlaczego wcześniej POPiS nie dał popisu 'nosa' politycznego i
        np miesiąc temu gdy wiadomo było, że Ptak już nie ma kasy, nie wysunął swojego
        pomysłu do realizaji? Dzisiaj Liwiński wychwalony byłby pod niebiosa. A wczoraj
        odsunął się w kąt ... ;/
    • blackexit Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 24.08.04, 09:32
      Gość portalu: Gryf napisał(a):

wskazuje Pana Litwinskiego jako kandydata na
      > przyszlego Prezydenta miasta Szczecina.

i ja popieram, ale pan arek sam jeszce sie nei zadeklarowal. gra w jakims
      zespole i zespol moze do wyborow wystawic kogos innego niestety. jakby co moj
      glos juz ma. pozdrawiam blackexit
      • Gość: WOY Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! IP: 212.14.63.* 24.08.04, 09:41
        Odpowiadając na pytanie: nie wiem jak z rządzeniem miastem poradzi sobie p.
        Nitras sterując p. Litwińskim, który formalnie byłby prezydentem. Wydaje mi
        się, że byłaby niezła czystka personalna.
        • blackexit Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 24.08.04, 09:44
          Gość portalu: WOY napisał(a):

> Odpowiadając na pytanie: nie wiem jak z rządzeniem miastem poradzi sobie p.
          > Nitras sterując p. Litwińskim, który formalnie byłby prezydentem. Wydaje mi
          > się, że byłaby niezła czystka personalna.

niestety po tym co narobili jurczykli czystka jest niezbedna. chcialbym widziec
          pana od ptaka pakujacego walize do pociagu szcecin-sieradz. co dostaerowania to
          pan litwinski nie jest typem osoby ktora zajmuje jakies stanwoisko po to zeby
          nia sterowac a pan nitras zdaje sie udaje sie na posla. pozdrawiam blackexit
      • albert_c Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 24.08.04, 09:43
        Mr Balck trafnie to ujal: 'gra w zespole, a zespol moze...'

ktoras to juz dyskusja nad ta kandydatura, skadinad bardzo rozsadna. Podobalo
        mi to co kiedys pwoiedzial Absztyf: ze bylby dobrym prezydentem chocby dlatego
        ze jest przewidywalny...a tego jak pokazuje nam wczorajszy dzien bardzo brakuje
        naszemu miastu...nie wyobrazam sobie jak w takich frontowych warunkach moze
        zapukac do naszego miasta jakis inwestor, bo jak nie zadyma w samym magistarcie
        to banda napuszonych dzialkowcow...przychodzi powazny gosc i z maryjanem nie
        pogada bo od rana nie ten tego...a CASH konkurencji chyba nie trawi...
        • Gość: XYZ Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! IP: 213.155.191.* 24.08.04, 09:57
          Arek prezydentem? Albert nie przesadzaj. Nie ten kaliber człowiek. Arek jest
          zbyt małostkowy, gierki w radzie to tak, ale nie zarządzanie dużym miastem.
          Stawiam na Jacka Pichotę. Jest znacznie bardziej przewidywalny od Areczka i
          troszkę lepiej się na tym zna. Rózne czarne dziury niech nie komentują. Do
          absztyfa i alberta:
          odrzućcie na chwilę uprzedzenia ideologiczne i pomyślcie w kategoriach
          technokratycznych, Belka Prezydentem RP, Kwaśny na czele dużej centrolewicowej
          partii i związany z nimi Jacek jako prezydent Szczecina, z kontaktami
          nawiązanymi w rządzie...
          • albert_c Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 24.08.04, 10:02
            Gość portalu: XYZ napisał(a):

Do absztyfa i alberta:
            > odrzućcie na chwilę uprzedzenia ideologiczne i pomyślcie w kategoriach
            > technokratycznych, Belka Prezydentem RP, Kwaśny na czele dużej
            centrolewicowej
            > partii i związany z nimi Jacek jako prezydent Szczecina, z kontaktami
            > nawiązanymi w rządzie...

* tylko myslenie moze byc techokratyczne, ale wiara w to ze rzady JP takowe by
            byly juz jest bardzo mala...
            czy JP miesza teraz przy PZM czy nie? zupelnie nie rozumiem tej burzy i czy
            jest ona w szkalnce wody czy nie? wiesz cos na temat (jak tak to wrzuc to w
            watku o PZM).

• Gość: XYZ Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! IP: 213.155.191.* 24.08.04, 10:09
              O PZM nic nie wiem, nie interesowałem się. Co do technokratycznych rządów JP,
              nie raz już udowadniał, że nie jest fanatykiem ideologicznym, vide Krukowski-
              Litwiński w zarządzie Runowicza. Uwazam, że po Misiu byłoby to coś ożywczego
              dla tego Miasta.
              • blackexit Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 24.08.04, 10:17

Uwazam, że po Misiu byłoby to coś ożywczego
                > dla tego Miasta.

oj tak ozywil by nas niezwykle podobnie jak cala polske razem z leszkiem.
                jednego trupa (partie nieboszczke) ozywic sie udalo, ale czy uda sie z drugim?
                pozdrawiam blackexit
                • Gość: XYZ Re: [...] IP: 213.155.191.* 24.08.04, 10:20
                  [...]
          • blackexit Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 24.08.04, 10:07

> Stawiam na Jacka Pichotę. Jest znacznie bardziej przewidywalny od Areczka i
            > troszkę lepiej się na tym zna.

oczywiscie ze po 3 latach rzadow latwo przewidziec co zrobi piechota. nie wiem
            co jeszce maja do zabrania czerowni w tym miescie ale na pewno cos do
            skolesiowania sie znajdzie. sypnie sie na zmiane inbitowi i talent promocja
            podstep. kwasny i jego zonka i jaskiernia stroz prawoci " orzel tyle ze dostal
            korone korona zdobi komune". pozdrawiam blackexit
            • Gość: XYZ Re: [...] IP: 213.155.191.* 24.08.04, 10:13
              Urząd Kontroli Publikacji informuje, iż XYZ dokonał samocenzury swojej
              wypowiedzi, chcac w ten sposób wyrazić swoje ubolewanie nad niereformowalnościa
              i małymi rozumkami niektórych forumowiczów. Uprasza się wiadomych forumowiczów
              o nie zaczepianie XYZta, gdyz może to narazić go na nadmierne rozbawienie
              powiązane z połajankami Absztyfikanta Wstydliwego.

Moskwa, dnia 24 sierpnia 1936 r.
              • blackexit Re: [...] 24.08.04, 10:20

> Moskwa, dnia 24 sierpnia 1936 r.

a przeciez chcialo by sie napisac z upowarznienia pana prezydenta kolegi
                towarzysza J P ocenzurowal xyz. czuwaj! szczecin 24.08.2006
                • piotr33k2 Re: [...] 24.08.04, 13:33
                  piechota nigdy nie zostanie prezydentem szczecina czego nie mozna wykluczyc
                  odnośnie osoby litwinskiego wiec jeżeli na razie wysuwanie kandydatury
                  litwińskiego nazwałem czczym gadaniem to proponowanie piechoty nazwałbym głupim
                  i bezpodstawnym gadaniem ,piechota w wyborach powszechnym nie ma żadnych
                  poważnych szans bo tu nie ma kunktatorstwa ,rozgrywek radnych ,klubów itd. a
                  tylko w takim przypadku tzn poprzez kolesiostwo i gabinetowe rozgrywki mógłby
                  ewentualnie zostac prezydentem szczecina ,co innego runowicz jeżeli wróci do
                  gry nie jest bez szans .
                  • Gość: XYZ Re: [...] IP: 213.155.191.* 24.08.04, 14:16
                    Tak, tak 54667 głosów dostał od "kolesiów w gabinetowych rozgrywkach". Założę
                    się, że w konfrontacji z Arkiem, rozniesie go na strzępy (w wyborach
                    oczywiście). Ja zaś założę się, że Arkadiusz nie wystartuje przeciwko Jackowi,
                    tak jak nie wystartował przeciw Edmundowi i Misiowi. Jakikolwiek poważny
                    kandydat się pojawi, to Arek nie wystartuje. Arek nie ma szans na prezydenturę
                    w ciągu najbliższych 3 nadchodzących kadencji. Nikt z PO nie ma szans. On o tym
                    wie dlatego wbrew swoim klakierom wcale się nie pcha. A na twoim miejscu i
                    tobie podobnych, zastanowiłbym się poważnie nad opluwaniem Piechoty. Raz już
                    Runowicza olaliście i wyskoczył Miś. Tak może być i w następnych wyborach.
                    • piotr33k2 Re: [...] 24.08.04, 14:24
                      a kto tu opluwa piechotę? prędzej dwie niedziele zejdą się w kupie jak piechota
                      zostanie prezydentem szczecina .nie twierdze natomiast że litwiński napewno nim
                      zostanie a nie nie twierdziłem tego wcześniej ,napewno jednak ma wieksze szanse
                      chociażby dlatego że nie brał udziału w kompromitujących rządach .piechota to
                      typowy przykład partyjnego karierowicza ,piechota sam w sobie bez podpory i
                      zaplecza partyjnego oraz układów kolesiowo -towarzyskich jest nikim i nic nie
                      prezentuje oprócz układnej gadki szmatki i poprawnego wizerunku osobistego.
                      • Gość: XYZ Re: [...] IP: 213.155.191.* 24.08.04, 14:37
                        a kto tu opluwa piechotę?

Ty. To przykład:
                        piechota to
                        > typowy przykład partyjnego karierowicza ,piechota sam w sobie bez podpory i
                        > zaplecza partyjnego oraz układów kolesiowo -towarzyskich jest nikim i nic nie
                        > prezentuje oprócz układnej gadki szmatki i poprawnego wizerunku osobistego.

Tak wypowiadają się ludzie, którzy poza agresja nie mają żadnej rgumentacj. Ale
                        cieszy mnie, że Platforma ma takich "sympatyków". Ta nienawistna retoryka
                        odniosła juz pożądany skutek: Platformie z 33 % spadło do ok 25 %. Zachęcam do
                        dalszej pracy na jej rzecz. Spadnie do 10 %.
                        A co do samego Jacka, to uważam, że ma największe szanse. W tej chwili nie ma
                        godnego przeciwnika, ale zobaczymy... Arek zaś na pewno nie wystartuje. Idę o
                        zakład.
                      • piotr33k2 Re: [...] 24.08.04, 14:41
                        zapomniałem dodać że szczecinianie dobrze pamietają o "wychowankach" piechoty
                        wyniesionych przez niego na lokalne piedestały i tym samym "ustawionych"
                        niekoniecznie zgodnie z duchem dobrze pojetej polityki kadrowej samorządu, mam
                        tu na myśli wieczorka i niejaką malanowską ulubienicę i faworytkę jacusia .te
                        fakty jak i jego komromitacja w rządzie millera dyskwalifikują go jako
                        powaznego kandydata ,no ale zawsze te parę tysięcy głosów rodzinki partyjno-
                        towarzysko-kolesiowej (interesy!) zdobędzie nie przeczę.
                        • Gość: XYZ Re: [...] IP: 213.155.191.* 24.08.04, 14:55
                          A może miast piany jakieś konkretne zarzuty? Tak tylko potrafisz prowadzić
                          dyskusje? Inwektywami, chamstwem. Może coś więcej o kompromitacji? A może
                          opiszesz doświadczenie zawodowe Arka, które predysponuje go na stanowisko
                          Prezydenta Miasta? Tak tylko umiesz robić kampanię? Wzorem Krzaka? Jacek wygra
                          z kilku powodów: ludzie (poza politycznymi oszołomami) go cenią. Ma
                          doświadczenie w zarządzaniu (minister, wiceminister) dużym organizmem.
                          Przedstawi ludzi, których do magistratu przyprowadzi. Runowicz, może Czekaj.
                          Kogo zaproponuje Arek? Nitrasa? Zarembe?
                          • piotr33k2 Re: [...] 24.08.04, 15:19
                            partyjniactwo,kolesiostwo ,promowanie miernot o wątpliwej moralności, a
                            chamstwo człowieku to wiecznie wypływa z twoich ust w stosunku do ludzi innych
                            niż ci z sld , a nie daj boże jak coś osobiście więcej reprezentuja (np.prof
                            geremek) niż przyjete w sld towarzysko-polityczne kunktatorstwo!.nie wiem kogo
                            zaproponuje litwinski bo nie jestem jakimś jego apologetą ,zalecam czytanie ze
                            zrozumieniem.
                            • Gość: XYZ Re: [...] IP: 213.155.191.* 24.08.04, 15:30
                              > partyjniactwo,kolesiostwo ,promowanie miernot o wątpliwej moralności,

Kogo masz na myśli? Konkrety i prawomocne wyroki proszę.

a
                              > chamstwo człowieku to wiecznie wypływa z twoich ust w stosunku do ludzi
                              innych
                              > niż ci z sld , a nie daj boże jak coś osobiście więcej reprezentuja (np.prof
                              > geremek)

Ptrzykłady mojego chamstwa proszę.

nie wiem kogo
                              > zaproponuje litwinski bo nie jestem jakimś jego apologetą ,zalecam czytanie ze
                              >
                              > zrozumieniem.

Za to wiesz, ze jest lepszy od Piechoty i tyle ci wystarcza. Myśl dalej...
                              • piotr33k2 Re: [...] 24.08.04, 15:52

> > partyjniactwo,kolesiostwo ,promowanie miernot o wątpliwej moralności,
                                >
                                > Kogo masz na myśli? Konkrety i prawomocne wyroki proszę.
                                >
                                > a
                                > > chamstwo człowieku to wiecznie wypływa z twoich ust w stosunku do ludzi
                                > innych
                                > > niż ci z sld , a nie daj boże jak coś osobiście więcej reprezentuja (np.p
                                > rof
                                > > geremek)
                                >
                                > Ptrzykłady mojego chamstwa proszę.
                                >
                                >
                                > nie wiem kogo
                                > > zaproponuje litwinski bo nie jestem jakimś jego apologetą ,zalecam czytan
                                > ie ze
                                > >
                                > > zrozumieniem.
                                >
                                >
                                > Za to wiesz, ze jest lepszy od Piechoty i tyle ci wystarcza. Myśl dalej...
                                jak zwykle! cała polska wie ,cały szczecin wie tylko ty nie wiesz ,to i nie
                                bedziesz wiedział jak nie bedziesz czytał prasy ,niekoniecznie wyborczej.
                                • Gość: XYZ Re: [...] IP: 213.155.191.* 25.08.04, 08:10
                                  I tyle w tym temacie.
                          • blackexit Re: [...] 24.08.04, 15:50
                            Ma
                            > doświadczenie w zarządzaniu (minister, wiceminister) dużym organizmem.

no jeszce harcerz do tego i talenty same. duzo dobrego z tego zarzadzania nie
                            wyszlo wpychac kolegow na fddowolne stanowisko potrafi byleminister.

pozdrawiam blackexit
                    • Gość: mim Re: [...] IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 24.08.04, 14:46
                      przeczytaj w przedostatnim numerze Newsweeka o działaniach twoich pobratymców
                      ideologicznych w OPZZ.Na ustach słowa o obronie najuboższych a na celu
                      wyprowadzenie do własnej kieszeni maksymalnej kasy OPZZ-u. To działania
                      Mamińskiego i jego bandy.Dla ciebie każda niewygodna prawda o kimś z SLD to
                      opluwanie.Pamiętam z minionych lat to słownictwo.(np. "zapluty karzeł
                      reakcji")
                      • Gość: XYZ Re: [...] IP: 213.155.191.* 24.08.04, 15:04
                        Pamiętam z minionych lat to słownictwo.(np. "zapluty karzeł
                        > reakcji")
                        Tamze powinienes zostać.

Dla ciebie każda niewygodna prawda o kimś z SLD to
                        > opluwanie.

W Newsweeku znalazłeś prawdę? O gratuluję. Może taka prawdę jak o aferze
                        Bydgoskiej? Albo Leszku Kwiatku? Moze taką jak o doradcach Millera? Poza tym
                        tekst piotra, żadnej prawdy nie zawiera. To zwykłe plucie. Nic więcej

przeczytaj w przedostatnim numerze Newsweeka o działaniach twoich pobratymców
                        >
                        > ideologicznych w OPZZ.Na ustach słowa o obronie najuboższych a na celu
                        > wyprowadzenie do własnej kieszeni maksymalnej kasy OPZZ-u. To działania
                        > Mamińskiego i jego bandy.

Czym się różni działanie moich "pobratymców" z OPZZ od działania twoich
                        pobratymców z "Solidarności" dojących kasę z spółki RUCH? No ale wiem, na forum
                        mozna pisac tylko o przewałach (często zmyslonych przez pismków) lewych.
                        Gadanie o przewałach prawicy, to "a aAWS, to..."
                    • blackexit Re: [...] 24.08.04, 15:48

> Tak, tak 54667 głosów dostał od "kolesiów w gabinetowych rozgrywkach".

jurczyk swego czasu dostal 120 tys i oc zym to swiadczy? a kolesie w TV nie
                      zalatwili mu darmowej promocji?

> Nikt z PO nie ma szans.

oczywiscie najwieksze szanse ma sld i pzpr.

On o tym
                      Raz już
                      > Runowicza olaliście i wyskoczył Miś.

olalismy te zmalanwowska i kilku innych tera zpora olac piechote meyera iitd.
                      pozdrawiam blackexit
    • student1 Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 24.08.04, 15:10
      dyskutują sobie członkowie dwóch partii
      SLD i PO
      dyskutują przekomarzają się spierają
      i zapominają że poza kilkudziesięcioma członkami tych partii którzy z tego
      członkowstwa żyją
      w Szczecinie mieszkają szczecinianie
      także zresztą zupełnie przyzwoici członkowie tych partii nie korzystający z
      przywilejów partyjnych
      a oni patrzą i oceniają
      spolegliwość kolesiostwo kumoterstwo i hipokryzję
      dyskutujcie dalej o wyższości Świąt Wielkiejnocy nad Świętami Bożego Narodzenia
      czyli o wyższości Piechoty nad Litwińskim
      leśniczy was pogodzi
      • Gość: XYZ Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! IP: 213.155.191.* 24.08.04, 15:14
        Blond leśniczy? Z malutką ma styrzelbę. Ale masz rację Arek (z całym dla niego
        szcunkiem) to jeszcze nie format Jacentego.
        • Gość: mim Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 24.08.04, 21:18
          jeżeli już to strzelbę -baranie .Literki też gubisz , czy to zamroczenie
          alkoholowe?
          • Gość: XYZ Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! IP: 213.155.191.* 25.08.04, 08:13
            Tu akurat Korektorze nie zgubiłem zadnej. Dodałem o jedna za dużo:) A po
            alkoholu nie robie błędów, ręce mi się przestają trząść;)
            • Gość: mim Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 25.08.04, 08:39
              Zgubiłeś dwie literki - jeżeli już to nie "z" tylko "za" i nie "szcunkiem"
              ale "szacunkiem" .Ręce może się nie trzęsą ,ale znajomość polskiego nie ulega
              poprawie.
              • Gość: XYZ Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! IP: 213.155.191.* 25.08.04, 08:51
                Zwracam honor. Istonie zjadlem kilka literek, choc w "strzelbie" dodałem y. Cóż
                musze się napić bo paluszki niepewne:) A tak z innej beczki: może coś w kwestii
                meritum? Acha i nie jestem spod znaku barana. Jestem skorpionek:)
                • dyrgosia Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 26.08.04, 10:22

Jestem skorpionek:)

No popatrz, Ty skorpion, nigdy bym nie pomyślała, ja to co innego...
      • albert_c Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 24.08.04, 15:14
        student1 napisał:

> dyskutują sobie członkowie dwóch partii
        > SLD i PO

* student z PO czy z SLD jetses? no nie spodziewalbym sie...
      • piotr33k2 Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 24.08.04, 15:28
        student1 napisał:

> dyskutują sobie członkowie dwóch partii
        > SLD i PO
        > dyskutują przekomarzają się spierają
        > i zapominają że poza kilkudziesięcioma członkami tych partii którzy z tego
        > członkowstwa żyją
        > w Szczecinie mieszkają szczecinianie
        > także zresztą zupełnie przyzwoici członkowie tych partii nie korzystający z
        > przywilejów partyjnych
        > a oni patrzą i oceniają
        > spolegliwość kolesiostwo kumoterstwo i hipokryzję
        > dyskutujcie dalej o wyższości Świąt Wielkiejnocy nad Świętami Bożego
        Narodzenia
        > czyli o wyższości Piechoty nad Litwińskim
        > leśniczy was pogodzi
        no tak jestem już członkiem kilku parti i stowarzyszeń a tak naprawdę tylko
        jednej tej zdroworozsądkowej ,ja wiem że dla ciebie studencie 1, czy moze juz
        dwa albo i trzy jest wygodna taka polaryzująca interpretacja bo wszak trzecia
        droga czeka na sygnał do ataku !
    • Gość: Pismak Na ostro IP: 80.51.242.* 25.08.04, 00:34
      Powoli, powoli. Jeszcze dwa lata, a my znowu o tym samym. Piechota, Litwiński,
      Lubińska. I oczywiście XYZ kontra zwolennicy Litwińskiego i obszczekujący
      wszystkich Student, któremu mocno nie podoba się, że jego Mocodawczynię
      traktujemy z pobłażliwością i lekceważeniem.

Będziemy się jeszcze o to spierać nie raz. Przez najbliższe lata. Faktem jest,
      że w Szczecinie nadchodzi czas deklaracji, ostrych wypowiedzi, aktywności ze
      strony zwykłych ludzi. Bo jak tego nie będzie - rozpieprzą nam miasto i
      rozkradną. Jeszcze rok czy trzy lata temu może by nas to tak nie bolało. Teraz
      żarty się skończyły. Specjalnie rzucę teraz pewne tezy, które być może okażą
      się za jakiś czas słuszne, być może nie. Nie chcę teraz o tym dyskutować, ale
      chcę rzucić taki "list w butelce". Białą kopertę do otwarcia w przeddzień
      kampanii wyborczej do samorządu. Robię to głównie dlatego, że nadszedł czas
      wyrażania swoich poglądów ostrym językiem i z należytą stanowczością. Fajnie
      się czasem pomędrkuje na forum, ale cały czas bawimy się tylko w słowną
      szermierkę. Tymczasem to forum czytają setki ludzi w mieście, którym zależy.
      Nie piszą tu, ale to czytają. Wielu czuje tego bluesa. Powinniśmy podkręcić to
      miasto. Trzeba mówić prawdę prosto w oczy. Otwarcie. Nie w knajpie, w
      bamboszach przed telewizorem, czy przy obiedzie do żony, z nad zupy grzybowej.
      Ale właśnie na forum, w mediach, podczas szerszych spotkań poza matrixem.

Więc:

1. Piechota może zostać wystawiony do wyścigu przez swoich zahukanych,
      zagubionych, partyjnych kolegów. Lewica jest tak miałka w tym mieście, że Jacek
      P. długo będzie miał jedyne znane nazwisko w Szczecinie, które budzi jakieś
      emocje. Co wcale nie znaczy, że pozytywne. Jednak niewielkie poparcie
      mieszkańców dla jakichkolwiek partyjniaków spowoduje, że Harcerz nie będzie się
      liczył w wyborach. Wystawienie tego Pana to desperacja. Spodziewam się jej i
      życzę tego SLD. Po prostu minął czas silnej lewicy w Szczecinie. Żegnam bez
      żalu.

2. Prof. Lubińska chce władzy i tylko tego. Mało ją obchodzi, czyje zaplecze ją
      wystawi do biegu. Byle wreszcie wygrała, bo jej deperacja (oraz jej
      zaplecza) "sięga sufitu". Dlatego wróżę z fusów, że będzie miała wątpliwy
      zaszczyt reprezentować w przyszłych wyborach układ magistracki i biznesowy
      łódzko-szczeciński typu CASH, który postanowi wymienić Jurczyka na Lubińską.
      Prosty zabieg, małe ryzyko. Prezydentura przy popraciu tego układu to dla
      Czesnego, Ptaka i spółki niewielki wydatek - i tak trzymają wszystkie sznurki.
      Dla Pani Profesor to szczyt marzeń. Pożyjemy, zobaczymy, ale Pani Profesor jest
      tu najbardziej przewidywalna (wiadomo, czego chce), najłatwiejsza do
      manipulowania, najłatwiejsza do przejęcia i wystawienia. I tutaj trzeba wyrazić
      żal. Cenię ludzi, którzy są dobrzy w swoim fachu. Tracę do nich szacunek, gdy
      pchają się do władzy i kompromituję się. A takie dobre, szanowane nazwisko...

3. Arkadiusz Litwiński zostanie prezydentem Szczecinia tylko wtedy, gdy wystąpi
      z PO i poszuka poparcia wśród normalnych ludzi, którzy chcą działać na rzecz
      miasta. Platforma się wystrzelała już dawno. Nitras i Zaremba nie dopuszczą
      Radnego do niczego, bo jest od nich inteligentniejszy. Sami rozwalą klimat w
      PO, a i tak Szczecinianie nie kochają tej partii tak bardzo, jak się liderom
      wydaje. Tymczasem Litwiński doskonale wie, że nie ma sensu grać w jednej
      drużynie z amatorami powiatowymi bez polotu. Czeka. My też poczekajmy. Może być
      bardzo ciekawie.

To są moje wizje przyszłości. Zobaczymy jak to się poukłada. Póki co, radziłbym
      zebrać się do kupy i zacząć coś robić. Wszystkim Forumowiczom, Szczecinianom.
      Układ łódzki i CASH robią w tym mieście przekręty w żywe oczy. Wracają czasy
      Wieczorkowe, ale w jeszcze bardziej bezczelnym wydaniu. Czesny powywalał już
      wszystkich opornych i robi z magistratu cyrk. Panowie myślą, że są bezkarni i
      kręcą sobie bat. Szykują się bardzo emocjonujące dwa lata. I choć nie jestem
      notablem, ani decydentem - nie wiem, jak Wy, ale nie zamierzam się temu
      spokojnie i bezczynnie przyglądać.

Pozdrawiam
      pismak_logowany@gazeta.pl
      • student1 Re: Na głupio 25.08.04, 07:31
        i bezsensownie
        wszelkie prognozy pismaka o kant stołu
        bo skierowane są na jeden cel
        skrytykować Lubińską
        czyli znowu dyskusja o wyższości
        w jednym kontekście
        zagrożenia jakie niesie Lubińska dla układów pomiędzy poszczególnymi osobami
        w tym także wymienianymi jako kandydaci
        bo przecież nikt nie wątpi że dla zdemoralizowanych eseldeków o wiele lepszym
        prezydentem byłby Litwiński niż Lubińska
        z nim jakoś się dogadają
        na szczęście są zwyczajni ludzie także w SLD czy PO
        cóż
        pismak jest zwyczajny do takich manipulacji
        jak to domniemany przedstawiciel sprzedajnej prasy
        w odróżnieniu od przyzwoitych dziennikarzy
        którzy są
        a większość etatowych forumowiczów zapomina o takich ugrupowaniach jak PiS czy
        LPR
        żeby wam kogutka nie wycięli
        a leśniczy pogoni z lasu
        • Gość: krust Re: Na głupio IP: *.espol.com.pl 25.08.04, 08:17
          Studencie, jesteś aż nadto nieprzekorny w swych opiniach i przez to nie
          pojmujesz ( oczywiście w tej kwestii ) zasadniczego problemu tego spotu. Tu nie
          chodzi o partie polityczne takie czy siakie. Tu chodzi o wybór OSOBOWOŚCI
          LUDZKIEJ która pociągnie ten wóz. Prezydenta nie będą wybierać partie ( na
          szczęście), ale MY MIESZKAŃCY Szczecina. Chcemy mieć przywódcę bardzo
          WYRAZISTEGO bez względu na kolor koszulek. I nie z Połczyna, Koszalina czy
          Łodzi. Bi Ci nie czują ducha tego miasta. Przyjadą do roboty. I tyle.
          • albert_c Pismak 25.08.04, 09:18
            Witaj po dalekich wojazach:)))

milo sie znow Toba zaczytywac...ze nic nowego nie powiem w kontekscie tym ze
            sie zgadzam z Toba, a jeszcze kilka uwag przesle Ci dzis na priva:)
          • absztyfikant Na słodko-kwaśno 25.08.04, 15:44
            Tym razem bedzie krotko. Trudno poslugiwac sie na dluzsza mete retoryka
            antypartyjna i urzadzac kolejne lepperiady (Od Nowa), kiedy sie siedzi w
            miejskim establishmencie.

Trudno tez stac sie realna alternatywa (Litwinski) unikajac jasnych deklaracji.

Problem polega na tym, ze Litwinski owszem bylby niezlym prezydentem, nawet z
            szansa na stanie sie rzeczywistym liderem, ktory pociagnalby to miasto. Nawet
            Teresa Lubinska zestawiajac ja z Marianem Jurczykiem bylaby pewna nomen omen
            odnowa.

Najwiekszym dramatem tego miasta jest jednak to, ze jesli niektorzy
            politykierzy nie opamietaja sie w swoich egozimach, to grozi nam kolejna
            kadencja Jurczyka.

Zreszta Juliusz Slowacki niesmialo taka teze stawia. I to bylby dopiero dramat.
            • albert_c Re: Na słodko-kwaśno 25.08.04, 15:47
              absztyfikant napisał:

> Trudno tez stac sie realna alternatywa (Litwinski) unikajac jasnych
              deklaracji.
              >

* Absztyf, apamietasz taki watek 'beatyfikacja radnego Litwinskiego'? jest juz
              zarchiwizowany, wiec nie mozna go podbic, ale powod dla ktorego go zalozyles
              jestw ciaz aktualny.

ps. a poczte sprawdziles? ustosunkujesz sie?
              • absztyfikant Re: Na słodko-kwaśno 25.08.04, 15:53
                Wiem, pamietam. Zreszta celowo wlasnie tak postawilem wspomniany watek, by
                niejako zmusic radnego do pewnych deklaracji. Prof. Szyrocki byl tylko tlem
                szerszego problemu.

PS.
                Chce ustosunkowac sie porzadnie, a do tego potrzebuje spokoju i wolnego czasu.
                Ciagle mi dzwoni telefon i nie moge sie skupic. Wieczorem.
                • albert_c Re: Na słodko-kwaśno 25.08.04, 15:56
                  absztyfikant napisał:

> Wiem, pamietam. Zreszta celowo wlasnie tak postawilem wspomniany watek, by
                  > niejako zmusic radnego do pewnych deklaracji. Prof. Szyrocki byl tylko tlem
                  > szerszego problemu.

* no wiec tak jak lubie i w pewnym sesnie cenie AL, tak wciaz widac w nim
                  niezmiennosc w tym zbytnim czasem dogodzeniu kazdej ze stron:)

> PS.
                  > Chce ustosunkowac sie porzadnie, a do tego potrzebuje spokoju i wolnego
                  czasu.
                  > Ciagle mi dzwoni telefon i nie moge sie skupic. Wieczorem.

* ok. czekam. sporo napisalem, ale i zagadnienie ciekawe:)
                  • absztyfikant Re: Na słodko-kwaśno 25.08.04, 15:58
                    Ja w ogole uwazam, ze sprawa zasluguje na stosowny watek na forum. Musze
                    pozbierac rozne zrodla i porozmyslac nad szerszym kontekstem. Zreszta od
                    jakiegos czasu rozne mysli mnie nachodza, a nie mam czasu by to wszystko
                    pozbierac.
      • Gość: Gryf Re: Na ostro.Dzieki Pismaku za Twoja wypowiedz! IP: *.nitka.net.pl 26.08.04, 10:07
        .

• malky Co Litwinski zrobil dla miasta? 26.08.04, 10:30
      Mi tam Litwinski jako osobowosc sie podoba - chlop wie czego chce, jest obyty,
      robi ogolnie bardzo dobre wrazenie. Mam jednak konkretne pytanie (moze rowniez
      do niego samego) czym ten facet udowodnil, ze zasluguje na to, zeby przewodzic
      temu lekko skolowanemu miastu bez tozsamosci? Moim zdaniem, rola kazdej
      opozycji nie sprowadza sie jedynie do gadania ze to, czy tamto jest be, ale
      powinna polegac na tworzeniu pewnego jednolitego frontu spolecznego, ktory
      bedzie w stanie po przejeciu wladzy wspierac taka lub inna frakcje lokalnych
      politykow w przeprowadzaniu niezbednych reform komunalnych.
      Litwinski tymczasem jest zadowolony z siebie i tego, ze raz po raz moze dowalic
      zagubionemu Marianowi. Tymczasem porazka referendum wystawila jak najgorsze
      swiadectwo wlasnie Litwinskiemu i jego kolegom z PO, ktora to - co gorsza w
      ogole nie dala mu do myslenia...
      • Gość: Gryf Re: Co Litwinski zrobil dla miasta? IP: *.nitka.net.pl 17.09.04, 22:27
        Zgadzam sie z moim przedmowca!

• Gość: Justyna Kandydat na Prezydenta jest tylko jeden!Zobaczycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 23:38
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=10788299
      • Gość: szwagier Re: Kandydat na Prezydenta jest tylko jeden!Zobac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 10:20
        a piechota ze szwagrem? my, to by pokazali. co dwóch to nie jeden!
        • Gość: Gryf Re: Kandydat na Prezydenta jest tylko jeden!Zobac IP: *.nitka.net.pl 27.09.04, 22:47
          Nabieram coraz wiekszego szacunku do Pana Arkadiusza.W swietle jego poczynan
          oczywiscie.

• Gość: bar55 Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 23:18
      Ale "pyrusowa przysługa", to całkiem z innej bajki...
    • Gość: kibic Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! IP: *.asternet.pl / *.asternet.pl 28.09.04, 21:37
      Jeden z niewielu w Radzie Miejskiej który wie o czym mówi
      • student1 Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 28.09.04, 22:39
        i stała się jasność
        cześć Arek
        • arkadiusz_litwinski Re: Czy A.Litwinski bedzie dobrym prezydentem ?! 29.09.04, 10:22
          student1 napisał:

> i stała się jasność
          > cześć Arek

Jeśli coś piszę to pod własnym nazwiskiem.Zachęcam Cię do
          naśladownictwa.Wczoraj między 20.50 a 22.00 byłem w studiu TV gryf przy
          ul.Lubelskiej.Nagrywany był program z udziałem między innymi bliskiej Ci i
          znanaej osobiście Małgorzaty Jacyny-Witt. Z pewnością Możesz to sobie szybko
          potwierdzić ;). Pozdrawiam i życzę ukojenia zszarganych nerwów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka