Dodaj do ulubionych

FENOMEN POGON SZCZECIN

IP: 192.168.1.* 08.04.02, 22:56
Co stanowi o potedze klubu - jego kibice.Z malymi wyjatkami chamstwa o ktorym
moglismy niestety sie przekonac na meczu z Wisla wszystko dopisalo pogoda
frekwencja niespodzianki glosny doping. Bylo widac ze chca i to w naszym
kochanym klubie trzeba cenic przy odrobinie szczescia remis byl mozliwy.Teraz
czas na GKS nie wszystko stracone, przy sprzyjajacych rezultatach innych
druzyn i zwyciestwach Pogoni moze" niebo byc bardzo blisko".
Obserwuj wątek
    • Gość: fan Re: FENOMEN POGON SZCZECIN IP: 192.168.1.* 09.04.02, 19:58
      Otwierajac ten temat chcialem abysmy stwierdzili razem co wplywa na fak
      niewatpliwy fenomenu Pogoni.Czy my mieszkancy Szczecina mamy cos jeszcze z
      czym moglibysmy sie tak utozsamiac i pochwalic przed innymi mieszkancami
      Polski.
      • jottka Re: FENOMEN POGON SZCZECIN 09.04.02, 20:29
        Nie umniejszając w niczym Twoich uczuć do Pogoni, to jednak jest jeszcze w
        Szczecinie parę rzeczy, którymi chwalić się i które cenić można. Ale miło
        widzieć w dzisiejszych spragmatyzowanych czasach, jak to iście romantyczne
        namiętności ludźmi szarpią ;)))
        • rabarbarian Re: FENOMEN POGON SZCZECIN 09.04.02, 20:31
          jottka - pieknie powiedziane:) A do tego jeszcze to spragmatyzowanie:)))
          ehhhh....:))))))
          • jottka Re: FENOMEN POGON SZCZECIN 09.04.02, 20:34
            To tak pod wieczór mnie zwykle natchnienie napada... ;))) Ale wierszy o Pogoni
            pisać nie będę!
            • rabarbarian Re: FENOMEN POGON SZCZECIN 09.04.02, 20:42
              No rozumiem ze Pogoń nie jest tak inspirujaca jak... glon jakowys:)))))
              • Gość: fan Re: FENOMEN POGON SZCZECIN IP: 192.168.1.* 09.04.02, 23:28
                Wiem ,wiem mozna sie jeszcze chwalic wieloma rzeczami i osobami pochodzacymi z
                miasta Szczecina. Ale nie mamy zamiaru tego podwazac.Podyskutujmy o fenomenie
                Pogon Szczecin.Dlaczego np.Legia, Wisla czy inne kluby z duzych miast maja
                mala ogladalnosc a Pogon olbrzymia , oczywiscie na skale Polski.Co jest w tym
                klubie i w tym miescie takiego. Znamy przyklady takich Szombierek Bytom ktore
                byly nawet mistrzem Polski a mialy garste kibicow a z drugiej strony Polonia
                Bytom ktora grala w II-giej lidze tysiace tez fenomen.Co o tym decyduje. W
                moim przpadku zadecydowalo to ,ze jako kilku letni berbec poszedlem z ojcem na
                mecz ,wtedy poczulem ,ze jest to moj klub i moje miasto.
                • franekkk Re: FENOMEN POGON SZCZECIN 10.04.02, 00:19
                  ogolnie podzielam twoj fanatyzm w calej rozciaglosci
                  ale z jackiem i panem profesorem to sie nie popisales
                  jakies magic slowa by sie przydaly
                  • Gość: fan Re: FENOMEN POGON SZCZECIN IP: 192.168.1.* 10.04.02, 00:26
                    Nie chce tego forum zasmiecac dyskusja o chamie ktory jest niewychowany
                    • Gość: fan Re: FENOMEN POGON SZCZECIN IP: 192.168.1.* 11.04.02, 09:25
                      Chetnie bym przeczytal jakies opracowanie socjologiczne na ten temat.
                      • milseog Re: FENOMEN POGON SZCZECIN 11.04.02, 13:29
                        wbrew temu, co mozna tu przeczytac jakos nie widze w szczecinie tych wielu
                        innych rzeczy, ktorymi mozemy sie pochwalic przed reszta polski, ale moze
                        czegos tam nie dostrzegami wy mi oczy otworzycie.
                        a wracajac do fenomenu pogoni to mysle podobnie jak ty. tez pierwszy raz
                        poszedlem co prawda nie z ojcem, ale z dziadkiem :) i od razu poxczulem, ze to
                        jest wlasnie ten klub. mysle, ze jego fenomen bierze sie ze specyfiki naszego
                        miasta. tutejsza ludnbosc jest -jakby nie patrzec - naplywowa. czesto nie ma
                        zadnych wspolnych wspomnien i kontekstow, ktore czerpalaby ze starych stron, a
                        ktore bylyby zrozumiale dla tych, co przyjechali jeszcze z innych stron.
                        dlatego laczy ich jedynie druzyna, ktora symbolizuje miasto. co powie poznaniak
                        o szczecinie? ze co tu mamy: stocznie? nie! ; lucynke i paulinke? nie! katedre?
                        nie! szczecin bedzie mu sie kojarzyl z pogonia.
                        duza role w tym wszystkim ma tez moim zdaniem kondycja szczecina. to zawsze
                        bylo miasto na krawedzi i taka byla tez druzyna. nie liczac lekkich,
                        sporadycznych podrygow w gore (zarowno w przypadku miasta jak i druzyny).
                        zawsze na marginesie warszawy, poznania, wroclawia, etc. najdalszy przyczulek,
                        o ktorym najalatwiej zapomniec. dlatego kazda, najmniejsza okazja na utarcie
                        nosa wiekszemu i bogatszemu to wielkie swieto.
                        ps. a z tymi szombierkami to naprawde ciezka sprawa. nic na ten temat nie wiem.
                        nigdy w bytomiu nie bylem. :)
                        pps. jesli sie rozkreci to bedzie dobry watek.pozdro
                        • Gość: fan Re: FENOMEN POGON SZCZECIN IP: 192.168.1.* 11.04.02, 21:12
                          Wielkie dzieki za rzeczowa i ciekawa odpowiedz milseog.Z tymi Szombierkami to
                          naprawde ciekawa sprawa.Tak sie sklada ze mam w Bytomiu rodzine i bylem na
                          Szombierkach kilka razy . Na mecz I-szej ligi przychodzilo srednio kilka set
                          osob. Nawet gdy graly z Feyenordem Rotterdam bylo ok.4000 osob. Ciotka i wujek
                          mowili mi ze Szombierki to klub goroli czyli ludnosci naplywowej a Polonia
                          Bytom to ich slaski klub,ktory[to ciekawostka] zdobyl puchar ameryki
                          poludniowej w latach 60-tych.
    • Gość: skuter Re: FENOMEN POGON SZCZECIN IP: 192.168.0.* 11.04.02, 13:39
      Gość portalu: fan napisał(a):

> Co stanowi o potedze klubu - jego kibice.Z malymi wyjatkami chamstwa o ktorym
      > moglismy niestety sie przekonac na meczu z Wisla wszystko dopisalo pogoda
      > frekwencja niespodzianki glosny doping.

glosny doping to slychac u mnie w domu (warszewo) a tego nie bylo slychac wiec
      nie byl glosny:)

mnie tez zastanawia ten fenomen, ze 11 facetow, z ktorych kazdy bez chwili
      zastanowienia pojdzie reprezentowac kazdy mozliwy klub, w ktorym mu lepiej
      zaplaca, wywoluje u ludzi jakies wielkie uczucia, jakis lokalny patriotyzm,
      utozsamianie sie....
      • milseog Re: FENOMEN POGON SZCZECIN 11.04.02, 13:46
        tu nie chodzi tak naprawde o zadnego konkretnego pilkarza, ale o druzyne, o
        nazwe, barwy i tradycje. "nie bylo nas byl las, nie bedzie nas bedzie las".
        zaden stolar, dymek czy inny drumi nie stanowi o tym fenomenie. fenomenem jest
        pogon jako taka.
        • rabarbarian Re: FENOMEN POGON SZCZECIN 11.04.02, 13:53
          skuter - piszac �jakis patriotyzm� na starcie umniejszasz i wartosciujesz.
          Dla Ciebie to �jakis patrotyzm� a dla innych zycie. To brzmi patetycznie. Wiem.
          Ale wbrew ogolnej tendencji do krytykowania, malkontenctwa i braku
          perspektyw ten fenomen trwa:)
          pozdro
          • Gość: Skuter Re: FENOMEN POGON SZCZECIN IP: 192.168.0.* 11.04.02, 14:03
            rabarbarian napisał(a):

> skuter - piszac �jakis patriotyzm� na starcie umniejszasz i wartosciujesz.

zgadza sie:) patriotyzm oparty na tym, ze kilku facetow biega za pilka
            albo, ze pan Golota komus dowali? nie iwadomo po co i dlaczego? Jakos mi to nie
            odpowiada.

> Dla Ciebie to �jakis patrotyzm� a dla innych zycie.

nie przesadzajmy:)
            zycie to jest dla zawodnika bo z tego ma pieniadze
            • rabarbarian Re: FENOMEN POGON SZCZECIN 11.04.02, 14:16
              No fakt. Moja culpa:) Zapomnialem patriotyzm ulokalnic a o zyciu
              powiedzec ze moze to byc na nie sposob:) Jednak rozumiem ze
              jak w przypadku watku o PW mowiac o patriotyzimie i zyciu
              obowiazuja definicje podrecznikowe opatrzone martyrologia itp.:)
              A wyobraz sobie ze w cywilizowanych krajach z pilki klubowej
              potrafia zyc tysiace ludzi. Ja tez nie moglem dac wiary:)))
              pozdro
              • milseog Re: FENOMEN POGON SZCZECIN 11.04.02, 14:20
                tysiace? ba, dziesiatki tysiecy! co ja mowie? setki tysiecy!!!!
                powaznie, az sam nie moglem uwierzyc. pozdr, milseog
              • Gość: Skuter Re: FENOMEN POGON SZCZECIN IP: 192.168.0.* 11.04.02, 14:40
                rabarbarian napisał(a):

> A wyobraz sobie ze w cywilizowanych krajach z pilki klubowej
                > potrafia zyc tysiace ludzi. Ja tez nie moglem dac wiary:)))

a czy ja komus bronie zyc z pilki? ludzie zyja z tak dziwnych rzeczy jak
                produkcja butelkowanej wody albo napisow na koszulki typu "Otake Polske":)
                tylko po co zaraz wielka ideologia?

• milseog Re: FENOMEN POGON SZCZECIN 11.04.02, 14:45
                  skuter, z calym szacunkiem, ty naprawde nic nie kapujesz. rabarbarowi chodzilo
                  o sposob na zycie, a nie o sposob na zarabianie kasy. ten watek pojawil sie
                  pozniej i to z akcentem ironicznym :). ja na pogoni nie zarabiam a i tak
                  uwazam, ze ten klub wypelnia mi duza czesc mojego zycia i cholernie duzo dla
                  mnie znaczy.
                  • franekkk Re: FENOMEN POGON SZCZECIN 12.04.02, 01:07
                    a co z fenomenem tych ktorzy po meczu z fylkirem powiedzieli ze juz nigdy nie
                    przyjda na twardowskiego?
                    tych ludzi bylo naprawde sporo i nie byly to bynajmniej pikniki ale kibice jak
                    my prawie od urodzenia :((((
                    • Gość: fan Re: FENOMEN POGON SZCZECIN IP: 192.168.1.* 12.04.02, 23:03
                      Ja nie chwalac sie kibicuje Pogoni ladnych pare lat i tez mialem chwile
                      zwatpienia szczegolnie gdy spadala do II-giej ligi.Mowilem sobie nie nigdy
                      wiecej nie pojde na mecz...??? i oczywiscie na inauguracji stawilem sie jako
                      jeden z pierwszch ha ha ha ha !!!
                      • franekkk Re: FENOMEN POGON SZCZECIN 12.04.02, 23:21
                        takich to ja tez znam
                        po spadku a nawet spadkach to nie opuscilem
                        ale po fylkirze to ze 3 dni mialem dosyc
                        a podam ci jeszcze jeden anty fan fenomen
                        nie wiem w jakim jestes wieku ale pewnie juz kilku obraczkowanych znajomkow
                        masz i co
                        bo wielu z moich i to takich co bardziej darli rylo na stadionie teraz
                        grzecznie pod obcasikiem
                        pani nie pozwala i pan na mecz nie idzie tylko w teletekscie sprawdza
                        • Gość: fan Re: FENOMEN POGON SZCZECIN IP: 192.168.1.* 12.04.02, 23:45
                          Franek Powiem Ci tylko tyle pamietam z meczow takich zawodnikow jak
                          Folbrycht,Fraszczak ,Kielec ,Wojciechowski, Jakubczak itp.......
                          • franekkk Re: FENOMEN POGON SZCZECIN 13.04.02, 23:34
                            myslalem ze jestes szczylem:))
                            no to jak z tymi obraczkowanymi?
                            • Gość: fan Re: FENOMEN POGON SZCZECIN IP: 192.168.1.* 14.04.02, 20:30
                              Franek ja mam normalny uklad w domu.
    • Gość: skuter Re: FENOMEN POGON SZCZECIN IP: 192.168.0.* 15.04.02, 08:59

> Co stanowi o potedze klubu - jego kibice.

sadzacpo tym co widac na zdjeciach z ostatniego meczu to tych kibicow jest tylko
      o kilku wiecej niz druzyna ma zawodnikow:)
      nie wiem czy jest sie czym chwalic. Potegi to jakos zupelnie nie widac.
      • franekkk Re: FENOMEN POGON SZCZECIN 15.04.02, 09:12

oj skuter ty chyba jestes z poznania

:))
      • Gość: milseog Re: FENOMEN POGON SZCZECIN IP: 212.244.66.* 15.04.02, 12:19
        wiadomo, raz jest wiecej, raz jest mniej. takie zycie. ale nawet kiedy jest
        najmniej to jakos dziwnie sie sklada, ze i tak jest najwiecej w polsce.
        • Gość: fan Re: FENOMEN POGON SZCZECIN IP: 192.168.1.* 17.04.02, 22:48
          Czyz dzisiaj nie zostal potwierdzony fenomen Pogoni . Pomimo przegranego meczu
          zachowanie kibicow bylo fantastyczne do konca
          • Gość: red Re: FENOMEN POGON SZCZECIN IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.02, 23:26
            szczególnie od 83- 85 minuty !!!
          • crazy Re: FENOMEN POGON SZCZECIN 18.04.02, 09:16

> Czyz dzisiaj nie zostal potwierdzony fenomen Pogoni . Pomimo przegranego meczu
            > zachowanie kibicow bylo fantastyczne do konca

Tylko serce jakoś boli.....;-(((

Czy wygrywasz, czy nie,
            ja i tak Kocham Cię,
            Bo najlepsza w POLSCE jest
            POGOŃ SZCZECIN MKS!
            • Gość: fan Re: FENOMEN POGON SZCZECIN IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 11.05.02, 21:44
              Dzisiaj w TV regionalnej prezydent Runowicz w rozmowie z Radkiem Majdanem
              zapewnil jego i nas kibicow ze bedzie patronowal rozmowom w sprawie
              pozytywnego zakonczenia impasu.
              Czy to nie jest tez fenomen. Przyjmujac nawet to ze bylo to robione pod
              kampanie wyborcza to ja jako kibic zaglosuje na niego jezeli zostanie
              uregulowana sprawa Pogoni po naszej kibicow mysli.
              • Gość: fan Re: FENOMEN POGON SZCZECIN IP: 2.4.STABLE* / 192.168.1.* 15.05.02, 20:31
                Chyba wie nasz Edmundzislaw ze przepadnie w wyborach i nic nie zrobi aby
                uratowc nasz klub.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka