Dodaj do ulubionych

Szukam świadków pobicia w Niechorzu

22.07.16, 10:20
W nocy z niedzieli na poniedziałek, z 10 (pamiętny finałowy mecz Francja ? Portugalia) na 11 lipca, będąc ostatnim uczestnikiem dyskoteki ?Bałtyk club? w Niechorzu przy ul. Nadmorskiej 5, zostałem uderzony z całej siły w kark przez rosłego ochroniarza, którego doskonale pamiętam z ubiegłorocznych wakacji, jak również imprez organizowanych poza sezonem turystycznym (Halloween i Andrzejki). Zostałem ogłuszony i spadłem z hokera na posadzkę. Następnie chwycił mnie za odzież i wywlókł na zewnątrz. Tam jego kompan dusił mnie za szyję, zaś ów bramkarz z odległości kilku centymetrów psikał mi gazem łzawiącym, centralnie mierząc w gałki oczne i mimo, iż krzyczałem, żeby przestał, bo zaczynam ślepnąć, czynił tak aż do wyczerpania całej zawartości substancji. Straciłem wówczas wzrok. Niewidomego i poturbowanego pozostawili mnie na środku jezdni.
Pojutrze udałem się na miejsce zdarzenia oznakowanym radiowozem z dwoma umundurowanymi funkcjonariuszami z Posterunku Policji w Rewalu. Tam wylegitymowany właściciel oraz ochroniarz o pseudonimie ?Latarnik? nie wpuścili nas na teren obiektu, aby zidentyfikować napastnika. Poświadczyli nieprawdę i wprowadzili będących na służbie funkcjonariuszy publicznych w błąd oznajmiając, iż nikt taki opisywany przeze mnie tu nie pracuje.
Zeznając wnioskowałem, aby dobiegającego pięćdziesiątki, mierzącego 190 cm wzrostu, pochodzącego z liczącego niespełna 300 mieszkańców Sadlna Pana Mirosława oraz pozostałych pracowników ochrony poddać narkotestom.
Ewentualnych świadków pobicia i osób mogących mi pomóc w przerwaniu mataczenia sprawy uprzejmie proszę o kontakt:
887 550 540
slawek.gorzow@wp.pl

Obserwuj wątek
    • slawek_wieczorek Re: Szukam świadków pobicia w Niechorzu 05.08.16, 09:24
      "Biją gości w "Bałtyku"" - tak brzmi tytuł artykułu, ze stron 1 i 3, z dzisiejszego (piątek-niedziela, 5-7 sierpnia 2016) wydania "Kuriera Szczecińskiego", nr 151 (19 882).
      Oprócz mnie, opisane są też tam przypadki bestialskich i, póki co, bezkarnych pobić innych osób.
      Zachęcam do lektury!
      • slawek_wieczorek Re: Szukam świadków pobicia w Niechorzu 08.08.16, 11:07
        Okrojony nieco artykuł dostępny jest już w wersji internetowej:

W „Bałtyku” biją gości

„Najlepsza dyskoteka w Zachodniopomorskim, musisz tu być” – tak reklamuje się lokal „Bałtyk” w Niechorzu. I ani słowa o dodatkowych „atrakcjach”. Takich, że można tam zostać pobitym przez ochroniarzy, którzy potrafią wlać do oczu całą zawartość aerozolu z gazem łzawiącym. Dla pewności, by gość zapamiętał pobyt na dłużej – używają także paralizatora i pięści. Doświadczyło tego już kilka osób, ale właściciel klubu Paweł Roczniak twierdzi, że nic o sprawie nie wie, chociaż policja prowadzi postępowania i go także przesłuchiwała.
        – W nocy z niedzieli na poniedziałek (z 10 na 11 lipca), będąc ostatnim uczestnikiem dyskoteki, zostałem uderzony z całej siły w kark przez rosłego ochroniarza, którego doskonale pamiętam z ubiegłorocznych wakacji, jak również imprez organizowanych poza sezonem turystycznym – mówi Sławomir Wieczorek z okolic Gorzowa, który został tam niedawno pobity. – Zostałem ogłuszony i spadłem z hokera na posadzkę. Następnie chwycił mnie za odzież i wywlókł na zewnątrz. Tam jego kompan dusił mnie za szyję, zaś ów bramkarz z odległości kilku centymetrów psikał mi gazem łzawiącym, centralnie mierząc w gałki oczne. Mimo że krzyczałem, żeby przestał, bo zaczynam ślepnąć, czynił tak aż do wyczerpania całej zawartości substancji. Straciłem wówczas wzrok. Niewidomego i poturbowanego pozostawili mnie na środku jezdni. To są bandyckie metody. Dwa dni później udałem się na miejsce zdarzenia oznakowanym radiowozem z dwoma umundurowanymi policjantami z Rewala. Tam wylegitymowany został właściciel oraz ochroniarz o pseudonimie Latarnik. Nie wpuścili nas na teren obiektu, abym zidentyfikował napastnika dobiegającego pięćdziesiątki o imieniu Mirosław, mierzącego 190 cm wzrostu, pochodzącego z liczącego niespełna 300 mieszkańców Sadlna.

W piśmie do redakcji Paweł Roczniak stwierdził, że „interweniujący policjanci zawsze mogą wejść do lokalu i nie stwarzamy przeszkód w tym zakresie, wręcz udzielamy pomocy. Ale takich sytuacji nie było w tym roku”.
        – Nieprawda. Ochroniarz stwierdził, że nasza obecność o godz. 22 odstraszy gości. Nie weszliśmy, bo zabrakło dobrej woli właściciela – mówią policjanci.

Ba, P. Roczniak stwierdził, że takie zdarzenie, czyli pobicie i zagazowanie gościa, nie miało w tym czasie miejsca. Odmówił mi, jako dziennikarzowi, wglądu w monitoring, twierdząc, że owszem, „lokal jest monitorowany, a zapis udostępniany wyłącznie organom ścigania w przypadku zaistnienia przestępstwa. Niestety nie możemy Panu udostępnić zapisu monitoringu z uwagi na Ustawę o ochronie danych osobowych osób trzecich”.
        Kogo dotyczyła ochrona danych: pobitego człowieka czy tego, który go bił? Pobity nie miał nic przeciwko temu, bym zapis obejrzał. Chyba że naruszyłbym dobra bijącego.

Osoby, które odwiedziły „Bałtyk”, skarżą się, że ochrona przeszukuje kobietom torebki. W ciągu tygodnia wstęp jest wolny, w piątek płacimy 10, a w sobotę 20 zł,
        ale nikt nie dostaje żadnego pokwitowania. Kasa fiskalna to rzecz w „Bałtyku” nieznana, ale jak twierdzi właściciel, nie musi jej posiadać, bo nie przekracza progu podatkowego. Przekracza jednak inne progi – nie dostrzega, że jego ochroniarze w niedopuszczalny sposób wyżywają się na gościach. ©℗

Tekst i fot. Mirosław KWIATKOWSKI

Cały artykuł w Magazynie Kuriera Szczecińskiego i w e-wydaniu z 5-7.08. 2016 r.

www.24kurier.pl/aktualnosci/wiadomosci/w-baltyku-bija-gosci/
    • slawek_wieczorek Re: Szukam świadków pobicia w Niechorzu 09.08.16, 23:01
      Poniżej zamieszczam trzy ważne akapity, które nie znalazły się na stronie internetowej, a są obecne w papierowym wydaniu "Kuriera Szczecińskiego":

"Gaz i parlizator
      Tydzień temu z piątku na sobotę w "Bałtyku" miało miejsce podobne zdarzenie.Nad ranem gościa skatowano oraz psikano po oczach gazem. Użyto paralizatora. Roczniak także nic o tym nie słyszał.
      - Poszedłem tam na urodziny. Owszem, wypiłem trochę, ale czy to powód, by mnie bić i wyrzucić na ulicę jak worek? Przecież mógł mnie przejechać samochód. Długo odzyskiwałem wzrok. Wystarczyło wyrosić, ale nie w ten bandycki sposób - mówi młody człowiek, który w porównaniu z ochroniarzami jest delikatnej budowy. Ba, "Latarnik" to zawodnik MMA, który swoją siłę wykorzystuje jako ochroniarz nad morzem, a "Games" też ma siłę i potrafi przyłożyć.
      Pierwszy poszkodowany S. Wieczorek, złożył doniesienie na policję, która zajmuje się tą sprawą. Dotarł do innego człowieka, którego rok temu także w "Bałtyku" poturbowano. Przeleżał miesiąc w gryfickim szpitalu, ale prokurator sprawę umorzył."

Paralizatorem prądu potraktowano ratownika, pobity w ubiegłym roku to szwagier mojej dobrej znajomej, urzędniczki samorządowej i radnej kolejnej kadencji, ja zaś jestem byłym urzędnikiem państwowym i członkiem oraz przewodniczącym komisji wyborczych różnych szczebli.
    • slawek_wieczorek Re: Szukam świadków pobicia w Niechorzu 18.11.16, 09:06
      MINISTERSTWO SPRAWIEDLIWOŚCI

DYREKTOR
      Biura Ministra
      BM-I-052-3137/16/2
      161102-00383

Warszawa, 27 października 2016r.

Biuro Prezydialne
      Prokuratury Krajowej
      Ul. Rakowiecka 26/30
      02-258 Warszawa

Działając na podstawie Art. 65. § 1 Kodeksu postępowania administracyjnego (Dz.U..2016.23 j.t.) oraz Art. 17 § 1 Ustawy prawo o prokuraturze (Dz.U.2016.177), uprzejmie przekazuję według właściwości pismo z 19 października 2016r.
      Zgodnie z art. 17 § 1 Ustawy prawo o prokuraturze (Dz.U.2016.177) organem zapewniającym obsługę Prokuratora Generalnego jest Prokuratura Krajowa.

Marek Łukaszewicz

Do wiadomości:
      Sz. P.
      Sławomir Wieczorek
    • slawek_wieczorek Re: Szukam świadków pobicia w Niechorzu 21.11.16, 17:14
      Bestialskie pobicia w klubach z użyciem niebezpiecznych narzędzi to istna plaga w Polsce. Dziś przeczytałem coś takiego:

"8 osób podejrzanych o brutalne pobicia, wymuszenia rozbójnicze i przestępstwa narkotykowe zatrzymali funkcjonariusze CBŚP w Poznaniu. Policja opublikowała m.in. nagranie z monitoringu z klubu Czekolada w Poznaniu. CBŚP prosi świadków zarejestrowanego zdarzenia o kontakt pod nr 61 84 154 50.

Centralne Biuro Śledcze Policji Zarząd Poznań pod nadzorem Prokuratury Okręgowej w Poznaniu prowadzi postępowanie dotyczące zorganizowanej grupy przestępczej działającej w Poznaniu i okolicach. Grupa trudniła się wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości substancji psychotropowych jak i środków odurzających. Ponadto jej członkowie dopuszczali się brutalnych pobić, które mogły skutkować poważnymi obrażeniami. Na swoim koncie mają również wymuszenia rozbójnicze.

Jak ustalili policjanci i prokurator prowadzący, zatrzymani pracowali w klubach tanecznych w Poznaniu. Tam też bili klientów. Ich ofiarami padali zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Sprawcy dusili je, kopali i bili. Z uwagi na brutalność czynów, czyny zakwalifikowano jako występki o charakterze chuligańskim.

17 listopada poznańskie CBŚP przy wparciu funkcjonariuszy CBŚP z Warszawy, BOA KGP i grupy realizacyjnej KMP Poznań zatrzymali 8 osób, należących do grupy. U podejrzanych policjanci ujawnili broń, noże, miotacz gazu, maczetę, pałkę teleskopową. Oprócz tego narkotyki.

Prokuratura Okręgowa wobec 7 osób wystąpiła do Sądu Rejonowego Poznań Stare Miasto o zastosowanie tymczasowego aresztowania. Sąd zastosował areszt na 3 miesiące wobec nich. Wobec jednej osoby prokuratura zastosowała dozór policji."

• szz20l Re: Szukam świadków pobicia w Niechorzu 24.11.16, 01:29
      Skontaktuj się z Panem Szymonem 531500904 on opisuje takie historie jakie trafiają się ludzią upublicznia to na swoim fan-page. Na prawdę niektóre sprawy warto nagłośnić!
    • slawek_wieczorek Re: Szukam świadków pobicia w Niechorzu 04.01.17, 10:03
      RZECZPOSPOLITA POLSKA
      PROKURATURA KRAJOWA

DEPARTAMENT
      POSTĘPOWANIA PRZYGOTOWAWCZEGO
      ul. Rakowiecka 26/30
      02-528 WARSZAWA

Warszawa, dnia 21 listopada 2016 roku

PG IIKo2 2167/14 Prokuratura Okręgowa
      w Szczecinie

W załączeniu uprzejmie przesyłam, zgodnie z właściwością, pismo Pana Sławomira Wieczorka z dnia 19 października 2016 roku, skierowane do Prokuratury Krajowej z wnioskiem między innymi „o orzeczenie sądowego zakazu zbliżania się”, które w dniu 3 listopada 2016 roku wpłynęło do Departamentu Postępowania Przygotowawczego, wraz z załącznikiem, celem stosownego rozpoznania zgodnie z kompetencjami prokuratury z uwzględnieniem prowadzonych już postępowań.

Załącznik:
      Pismo z dnia 19 października 2016 roku wraz załącznikami + koperta

Elżbieta Caban
      Prokurator
      delegowany do Prokuratury Krajowej

Do wiadomości:
      Pan
      Sławomir Wieczorek
    • Gość: bywalec Re: Szukam świadków pobicia w Niechorzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.17, 15:28
      Takie podejrzane lokale to także przestępczość narkotykowa.
    • slawek_wieczorek Re: Szukam świadków pobicia w Niechorzu 17.01.17, 16:39
      RSD 308/16
      L.dz-2220/16
      Komisariat Policji w Rewalu
      (nazwa jednostki Policji prowadzącej postępowanie)

21.10.2106

Sławomir Wieczorek

Na podstawie art.305 § 4 kpk, zawiadamiam, że w sprawie gróźb karalnych wypowiadanych do Sławomira Wieczorek w dniu 17 września 2016r około godz. 23.40 w Niechorzu na ul. Mazowieckiej 5 w lokalu „U Donela”
      21.10.2106
      wszczęto dochodzenie o przestępstwo określone tj. o czyn z art. 190§ 1kk
      Postępowanie prowadzi asp. sztab. Mirosław Brach tel. 091-38-52-857
      a nadzoruje Prokuratura Rejonowa w Gryficach.
      Równocześnie informuję, że pokrzywdzonemu(ej) przysługują uprawnienia wynikające z przepisów kodeksu postępowania karnego, wymienione w pouczeniu, którego egzemplarz przekazano w 20.09.216 dniu/zostanie przekazany przy pierwszym przesłuchaniu.

O wynikach dochodzenia poinformuję po jego zakończeniu.

…………………………………………......
      (podpis policjanta prowadzącego sprawę)
    • Gość: statystyczka Re: Szukam świadków pobicia w Niechorzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.17, 09:14
      Po takich tekstach frekwencja w lokalu zawsze spada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka