Dodaj do ulubionych

wegetarianizm u kotow i psów

12.01.08, 00:50
jestem wegetarianka i mam 4 koty natomiast nigdy do glowy by mi nie przyszlo
zeby moje koty rowwniez nie jadly miesa.jednak czestro spotykam na roznych
forach wegetarianskich ludzi ktorzy pytaja o to zagadnienie.jak to jest czy
pies i kot moga życ i byc zdrowymi na diecie wegetarianskiej?przypuszczam ze
nie ale bardzo prosze o jakas fachowa odpowiedz:)
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: wegetarianizm u kotow i psów 12.01.08, 01:46
      Kot absolutnie i w 100% nie przeżyłby na diecie wegetariańskiej.
      Co do psa, to istnieją teorie, że ten móglby przezyć na takiej
      bezmięsnej diecie. Ale co to za życie dla drapieżnika?
      • bobralus Re: wegetarianizm u kotow i psów 12.01.08, 15:19
        o rany czego to ludzie nie wymysla. skoro wegetarianie tak kochaja nature, to
        powinni uznac jej prawa. koty sa niemalze stuprocentowymi miesozrecami (tzn ze
        podjedza czasem twarozku, ale nie jest to odzywianie sensu stricte), potrzebuja
        m.in. tauryny, ktora znajduje sie w miesie. nie wytwarzaja jej same,a bez niej
        nie moglyby zyc.
        • magdaksp Re: wegetarianizm u kotow i psów 13.01.08, 13:57
          widzisz tylko trudno jest to ludziom wytluamczyc bo skoro istnieja karmy wege
          dla kotow i skoro ktos tam ma kota niejedzacego miesa to niektorzy mysla ze to
          jest ok.niestety wiedza weterynarza tez nie do wszytskich trafia.
          • bobralus Re: wegetarianizm u kotow i psów 13.01.08, 15:37
            naprawdę istnieje cos takiego jak karma wegetarianska dla psa czy kota? brak mi
            slow po prostu. nie mam nic przeciwko wegetarianizmowi, wrecz przeciwnie,
            uwazam, ze to wspaniale, ale nie podawanie miesa kotu czy psu, to zwyczajne ich
            zaniedbywanie i traci to juz jakims skrzywieniem psychicznym. to, ze kot czy
            pies jest pod nasza opieka, nie znaczy, ze nalezy mu "narzucac wlasny
            swiatopoglad".
    • anatema1 Re: wegetarianizm u kotow i psów 10.02.08, 23:26
      witam.
      ostatnio, przegladajac w sklepie "Kocie sprawy", natknelam sie na wlasnie taki
      temat. artykul zatytuowany byl "wege koty", czy jakos tak... calego artykulu nie
      czytalam, jednak wynikalo z niego, ze... jest to mozliwe! no az mi rece opadly i
      zawiodlam sie na tym pismie. jesli czlowiek - z pelna swiadomoscia swojej
      decyzji i z wlasnej woli - rezygnuje z jedzenia miesa - super. wystarczy
      prawidlowo zbilansowana dieta. czlowiek, tak jak malpa - wszystkozerny. czyli je
      mieso, ale moze ewentualnie sie obejsc. no ale pozbawiac psa, a tym bardziej
      kota?! to wbrew naturze. jesli juz wegetarianin chce byc przyjazny naturze, to
      niech postepuje zgodnie z nia we wszystkich aspektach, a nie tylko w czesci.
      • anatema1 Re: wegetarianizm u kotow i psów 10.02.08, 23:30
        i jeszcze mialam dodac, ale za szybko kliknelam "wyslij":)
        albo niech po prostu nie podejmuje sie opieki nad zwierzeciem, jesli ma ono
        fizjologie "sprzeczna" z jego pogladami, niz mialby mu wyrzadzac krzywde.
    • joewel Re: wegetarianizm u kotow i psów 17.02.08, 22:42
      Witam
      Także nie jem mięsa ale moja gromadka kotów je ;-) koty są mięsożercami ich
      układ trawienny jest tak zbudowany. Psy są bardziej wszystkożerne ale psu
      również nie zaaplikowałbym diety bezmięsnej.
      Pozdrawiam serdecznie ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka